|
Forum.Gomoku.pl
Forum Polskiego Stowarzyszenia Gomoku, Renju i Pente
|
Na ortografię (czy tam inne polskiego języka ciekawostki) |
Autor |
Wiadomość |
zukole
|
Wysłany: 2015-01-05, 19:47
|
|
|
Cytat: | [Dzisiaj 18:30] bbj: Czy emotikona może zastąpić np. kropkę lub przecinek w zdaniu? Zauważyłem, że niektórzy forumowicze stosując emotikonę nie piszą w ogóle znaku interpunkcyjnego. | Mirosław Bańko napisał/a: | nadal uważam, że tradycyjnej interpunkcji nie należy mieszać z emotikonami (tzn. po różnych „buźkach” kropki, pytajnika itp. już bym nie stawiał), nie mam natomiast wyrobionego zdania co do tego, czy emotikony, jako znaki semigraficzne, lepiej oddzielać od tekstu spacją, czy nie (myślę, że można to pozostawić decyzji piszących). |
za http://sjp.pwn.pl/poradni...kony;12819.html |
|
|
|
|
bbj
|
Wysłany: 2015-01-05, 20:06
|
|
|
Cytat: | Mirosław Bańko napisał/a: | nadal uważam, że tradycyjnej interpunkcji nie należy mieszać z emotikonami (tzn. po różnych „buźkach” kropki, pytajnika itp. już bym nie stawiał) |
|
Ja też bym nie stawiał "po", ale przed buźką owszem (tak też piszę).
Zauważyłem pewien trend na forum polegający na tym, że od jakiegoś czasu coraz pisze się tylko emotikonę. |
|
|
|
|
angst
Członek Zarządu Kapitan IRP
|
Wysłany: 2015-01-05, 21:57
|
|
|
Pisania kropki przed emotikonem to nawet bym nie brał pod uwagę Jeśli zamiast znaku graficznego uśmiechu mamy dwukropek i nawias, to jeszcze ta kropka przed jakoś wygląda. Ale już po emotikonie zupełnie sobie nie wyobrażam stawiania kropki. Z drugiej strony jeśli wrzucam emotkion np. w nawias albo umieszczam przed przecinkiem, to wówczas zawsze stawiam odpowiednio nawias i przecinek. W przypadku pytania oczywiście też znak zapytania przed emotikonem.
Pozdrawiam
Angst
P.S. W przytoczonym artykule można przeczytać, że słownikową formą jest "emotikon", a nie "emotikona" |
|
|
|
|
zukole
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|