|
Forum.Gomoku.pl
Forum Polskiego Stowarzyszenia Gomoku, Renju i Pente
|
turniej luty 2010 |
jaki termin Tobie pasuje (żeby przybyć)? |
20-21 luty |
|
25% |
[ 9 ] |
27-28 luty |
|
25% |
[ 9 ] |
oba terminy dam radę |
|
34% |
[ 12 ] |
żaden nie pasuje |
|
14% |
[ 5 ] |
|
Głosowań: 35 |
Wszystkich Głosów: 35 |
|
|
|
Autor |
Wiadomość |
maestro
Viceprezes

|
Wysłany: 2010-03-06, 01:18
|
|
|
Na pewno się da spisać, ale pytanie co się będzie działo z jakością takich gier? Podejrzewam, że wyraźnie spadnie: 1) w czasie gdy zegar tyka przeciwnikowi też poświęcam czas na analizowanie sytuacji, a więc notowanie to utrata czasu i dodatkowe rozpraszanie 2) przy 20 minutach znacznie częściej dochodzi do końcówek gdy graczom pozostaje mało czasu (poniżej 5 minut) niż w sytuacji gdy gramy dłuższe czasy. |
|
|
|
 |
ermijo

|
Wysłany: 2010-03-06, 09:43
|
|
|
maestro napisał/a: | 1) w czasie gdy zegar tyka przeciwnikowi też poświęcam czas na analizowanie sytuacji, a więc notowanie to utrata czasu i dodatkowe rozpraszanie |
Jak to? Postawiłeś ruch i będziesz się zastanawiał, czy to był dobry ruch po fakcie? |
_________________ Always: "Homo ludens"
Never: "Homo faber" |
|
|
|
 |
angst
Członek Zarządu Kapitan IRP
|
Wysłany: 2010-03-06, 11:22
|
|
|
ermijo napisał/a: | Postawiłeś ruch i będziesz się zastanawiał, czy to był dobry ruch po fakcie? |
Możesz wykorzystać czas przeciwnika do zastanowienia się nad wieloma czynnikami: jego kolejnym ruchem i potencjalnymi obronami/atakami, możliwością ataku w innej części planszy, ogólną sytuacją, etc.
W trakcie ostateniego turnieju miałem podobną sytuację w grze z Arczim. Byłem w niedoczasie, a on zastanawiał się nad ruchem. Znalazłem w tym czasie zagrożenie vcf i kiedy przyszła moja kolej od razu postawiłem ten ruch. Dzięki temu w czasie, gdy Arczi sprawdzał ten mój ruch, ja sobie na jego czasie myślałem nad swoją obroną (oczywiście bezskutecznie). Kto inny mógłby np. nie zobaczyć tego vcf-a i przegrać (Arczi od razu skontrował cutem ).
Poczytaj sobie opis meczu Meritee-Nakamura. Możesz tam znaleźć, o ile dobrze pamiętam, kilka słów na temat czasu gry i strategii.
Pozdrawiam
Angst |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|