Kto obecnie najlepszy? |
Autor |
Wiadomość |
Ankst [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-07-08, 07:23 Kto obecnie najlepszy?
|
|
|
Po długim zastanowieniu stwierdzawm iz ww. temat jest bardzo dobry na dywagacje, składajcie prosze swoje propozycje co do czasu w zaleznosci od umiejetnosci; zdaje sobie sprawe że to łatwe nie jest, jednak bardzo wazne chyba nie tylko dla mnie.
Kto najlepszy z rosjan , niemcow, słowaków.. |
|
|
|
 |
ermijo

|
Wysłany: 2009-07-08, 10:22
|
|
|
ojoj chyba rzeczywiście jeszcze się nie obudziłem, bo byłem pewien, że to ANGST jest autorem tego postu, ale coś mi nie pasowało. ("rosjan, niemcow, słowaków") .
Od tego są zawody, żeby wyłonić najlepszego gracza - już niedługo pewnie się dowiemy. Mógłbyś jeszcze np. sprecyzować, czy chodziło Ci o grę na żywo czy przez internet ?
Gomoku, to gra, gdzie jest grupa najlepszych - a o bycie tym "numerem 1." decydują często czynniki nie związane stricte z umiejętnościami nabytymi na kurniku. Choć w gomoku, POSIADANIE szczęścia, nie jest czymś specjalnie przydatnym aby osiągać wyniki (punkty na kurniku, zadowolenie z gry). Można za to mieć pecha, trefną myszkę.
Mnie zastanawia taka rzecz: kto ma łatwiej - otwierający czy wybierający kolor(lub dostawiający w swap2) ? W siatkówce czy w tenisie mamy podobnie - serwisy.
Ja wolę odbierać taki serwis niż serwować. A Wy ? |
_________________ Always: "Homo ludens"
Never: "Homo faber" |
|
|
|
 |
crosslet
|
Wysłany: 2009-07-08, 10:39
|
|
|
Jeśli chodzi o "rosjan" to zdecydowanie tregra, "niemców" to jestem pewny że zazgol a "słowaków" to z pewnością 0044
Z tym kto ma łatwiej zawsze się nad tym zastanawiałem i wydaje mi się, że jednak mimo wszystko ten, co stawia kamienie ma gorzej, ponieważ przeciwnik może wybrać kolor, który ma przewagę, oczywiście trzeba najpierw mieć odpowiednie umiejętności. Bo z reguły przewagę ma ten kto stawia kamienie bo druga osoba może nie znać opena itp ale ja uważam i tak że wybierający kolor ma przewagę. |
_________________ video meliora proboque, deteriora sequor |
|
|
|
 |
lukasz20rts
|
Wysłany: 2009-07-08, 11:07
|
|
|
ermijo napisał/a: | Mnie zastanawia taka rzecz: kto ma łatwiej - otwierający czy wybierający kolor(lub dostawiający w swap2) ? W siatkówce czy w tenisie mamy podobnie - serwisy.
Ja wolę odbierać taki serwis niż serwować. A Wy ? |
A chciałbyś Ermijo odbierać serwis Ivo Karlovicia?
crosslet napisał/a: | Jeśli chodzi o "rosjan" to zdecydowanie tregra, "niemców" to jestem pewny że zazgol a "słowaków" to z pewnością 0044 |
Popieram w 100%, to najlepsi gracze Ja nawet nie próbuje się z takimi mierzyć |
_________________ "Better to reign in hell than serve in heaven" |
|
|
|
 |
ermijo

|
Wysłany: 2009-07-08, 12:44
|
|
|
Ankst, no właśnie ! Ty jesteś mocnym graczem, ale masz jedną wadę - chyba za dużo grasz
Łukasz, ostatnio odbierałem serwisy Vince i też nie dawałem rady |
|
|
|
 |
vince
|
Wysłany: 2009-07-08, 17:09
|
|
|
Ja serwuję wyłącznie w jedno miejsce, więc aż tak trudno odebrać nie jest:-)
W grze ograniczonej jakimś limitem czasowym, to stawiający open według mnie ma przewagę. Natomiast przy dużym limicie czasowym, "kumaty" gracz powinien znaleźć choćby minimalna nierówność w openie, wybrać lepszy kolor i postawić silny ruch.
Dobrym przykładem są popularne jeszcze niedawno schematy, które okazywały się skuteczne nawet na 5-10 minut. Ale jakbyś miał chwilę więcej czasu, przemyślał trochę więcej kombinacji, prawdopodobnie wybrałbyś wygrywający kolor. |
|
|
|
 |
Ankst [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-07-08, 19:01
|
|
|
Moze i za duzo gram i w we wiekszosci bez sensu, chodzilo mi glownie o czolowke swaiatowa, nie jednego, |
|
|
|
 |
Ankst [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-07-08, 19:03
|
|
|
I jeszcze jedno zazgol i ja to nie ja.! |
|
|
|
 |
ermijo

|
Wysłany: 2009-07-08, 19:39
|
|
|
Ankst - wielokrotnie kontaktowałeś się ze mną na temat "kto jest lepszy do drugiego". Odniosłem wtedy wrażenie, że ciężko o bardziej obeznaną osobę w tym temacie niż Ty:)
A czołówka - www.euroliga.cz, trochę poszperać w statystykach pooglądać partie i wszystko powinno być jasne (lub jaśniejsze). |
|
|
|
 |
zukole
|
|
|
|
 |
Ankst [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-07-08, 19:50
|
|
|
Ale w el nie gra sie na 1 min sw2 , wiec jak tu miec punkt odniesienia.
Tak apropo posiada ktos motor sportowy? |
|
|
|
 |
truskawek
|
Wysłany: 2009-07-08, 20:30
|
|
|
Cytat: | Ale w el nie gra sie na 1 min sw2 , wiec jak tu miec punkt odniesienia. |
cytat roku? |
|
|
|
 |
ermijo

|
Wysłany: 2009-07-08, 20:41
|
|
|
czasem się zastanawiam czy to aby nie roy :DDDD |
|
|
|
 |
truskawek
|
Wysłany: 2009-07-08, 20:46
|
|
|
"pamiętajcie o pinezkach" i te sprawy:P |
|
|
|
 |
angst
Członek Zarządu Kapitan IRP
|
Wysłany: 2009-07-08, 22:36
|
|
|
Najlepszy, od kiedy Zakon rzadko grywa, jest chyba Attila Bardzo silni są Rosjanie.
Już dawno pisałem, że idealny gracz gomoku nigdy nie przegra openu swojego rywala w swap2. Idealnego gracza gomoku nie ma i pewnie nigdy nie będzie...
Zawsze natomiast śmieszyło mnie, że niektórym osobom gomoku się znudziło (w domyśle, że grają już tak dobrze albo wszystko wiedzą o tej grze, itp., a nie oczywiście prawdziwe znudzenie)
Generalnie rację ma Vince - przy ograniczonym czasie lepiej grać swój open, przy braku limitu prawdopodobnie korzystniejszy jest open przeciwnika (chociaż są takie, gdzie naprawdę ciężko znać wszystkie warianty bez naprawdę głębokich analiz).
Pozdrawiam
Angst |
|
|
|
 |
|