Najbliższe plany turniejowe - dyskusja. |
Autor |
Wiadomość |
lukasz20rts
|
Wysłany: 2008-07-22, 17:29
|
|
|
Mam rozumieć, że będzie tylko gomoku blitz? a gomoku na dłuższy czas nie będzie? |
|
|
|
 |
maestro
Viceprezes

|
Wysłany: 2008-07-22, 17:51
|
|
|
Nikt się nie kwapi do napisania dłuższego posta w tym temacie, dlatego w swoim stylu wysilę się na nieco więcej
Podstawowym celem na najbliższe 5 miesięcy jest rozegranie 3 turniejów rangi mistrzowskiej. Wszystko wskazuje na to, że zorganizowane zostaną jedynie dwa weekendy turniejowe, czyli w jednym z nich trzeba zrobić dwa mistrzostwa. Gdzie? Tutaj podstawowym wyznacznikiem jest frekwencja, a w miarę niezłej można spodziewać się na Śląsku - zarówno jeśli chodzi o renju (przyjazd Czechów) jak i o pente.
Czyli teoretycznie najlepsze wyjście to dwa turnieje mistrzowskie w Bytomiu, tak, żeby w listopadzie w Warszawie była możliwość zorganizowania dwudniowych MP w gomoku z prawdziwego zdarzenia. Ale teraz powstaje pytanie, czy MP w renju i MP w pente to plan który całkowicie spełni oczekiwania. A moim zdaniem, niestety, to się nie uda:
1) graczy, których interesuje wyłącznie gomoku taki scenariusz całkowicie zniechęci i po prostu nie przyjadą (blitz to takie gomoku pół-żartem pół-serio, więc pewnie nikogo nie przekona)
2) także jeśli chodzi o renju i pente, to przecież nie ma co liczyć na to, że wszyscy, którzy się pojawią, zagrają w obie gry - osób takich będzie garstka, reszta natomiast ma zapewnioną nudę przynajmniej na jeden dzień (ten, w którym odbędzie się turniej dla niej nieinteresujący).
Dlatego wydaje mi się, że powinien zostać uwzględniony poza tym zwykły turniej w gomoku. Nie wiem, na ile jest to realne, ale można by zaryzykować plan 4 turniejów w jeden weekend: jednego dnia jedna z gier mistrzowskich + równolegle zwykłe gomoku, a drugiego kolejne mistrzostwo + równolegle gomoku blitz. Oczywiście nie wyobrażam sobie biegania między stołami tak jak we wrześniu 2006 A to oznacza, że zwykły turniej gomoku byłby tylko dla osób, które nie biorą udziału w mistrzostwach pierwszego dnia, natomiast gomoku blitz - tylko dla tych, którzy nie grają w drugim turnieju mistrzowskim.
Zakładając przyzwoitą frekwencję (ok. 30 osób grających) można by przy takim scenariuszu optymistycznie liczyć na 4 turnieje po kilkanaście osób biorących udział w każdym z nich. Co o tym sądzicie? |
|
|
|
 |
lukasz20rts
|
Wysłany: 2008-07-22, 19:00
|
|
|
Ja w 100% popieram "rozkład" turniejów zaproponowany przez Pawła. Rozegranie wyłacznie pente i renju oraz tylko turnieju gomoku blitz wiązało by się z niewielką frekwencją.
P.S Gdyby były tylko turniej renju i pente sam bym rozważał czy warto jechać do bytomia. |
|
|
|
 |
szarlott

|
Wysłany: 2008-07-22, 22:51
|
|
|
Jak nie będzie zwykłego gomoku to ja z Krzychem się nie pojawimy na bank. Ale to że będzie też nie jest gwarancją naszego przyjazdu, no ale zobaczymy |
|
|
|
 |
alicecooper
Skarbnik
|
Wysłany: 2008-08-07, 22:32
|
|
|
rzeczywiście równoległe turnieje to lepszy pomysł
wtedy byłoby gomoku
(tym bardziej że jednak w renju i pente zagra mniej osób niż w gom)
znak zapytania był bo nie jest to jeszcze ustalone
tu było wstępne info i sygnał do dyskusji |
|
|
|
 |
manga_21__

|
Wysłany: 2008-08-29, 17:40
|
|
|
Więc mnie nie bedzie we wrześniu na turnieju w Bytommiu
PS.Sorry w najbliższym czasie się nie zobaczymy, chodź prędzej też się nie wydzielismy więc to niema żadnego związku według mnie bo jadę do Anglii do pracy na długi czas, wyjazd w najbliszym czasie lub miesiaca/dnia.Pozdro:) |
_________________ Hej ziomale jak leci;-) |
|
|
|
 |
lukasz20rts
|
Wysłany: 2009-04-16, 22:48
|
|
|
Czy jest już wiadomo kiedy i gdzie odbędzie sie najblizszy turniej "na żywo"? |