Dobry ruch |
Autor |
Wiadomość |
dobrychemik

|
Wysłany: 2008-04-23, 12:24 Dobry ruch
|
|
|
Mam do Was prośbę: szukam dobry (najlepszy) ruch czarnych po h8-j9-f6-j7. Będę wdzięczny za fachową pomoc. |
_________________ Mgławica Heliks - jedna z najładniejszych mgławic planetarnych (nazwa "planetarna" pochodzi stąd, że w małych teleskopach wyglądem przypomina tarczę planety). |
|
|
|
 |
Karol G.
|
Wysłany: 2008-04-23, 13:01
|
|
|
g8? |
|
|
|
 |
vilumisiek

|
Wysłany: 2008-04-23, 15:03
|
|
|
Oczywiście - F8, które daje wygraną! |
|
|
|
 |
angst
Członek Zarządu Kapitan IRP
|
Wysłany: 2008-04-23, 16:39
|
|
|
H6 na pierwszy rzut oka też wygląda nieźle.
Pozdrawiam
Angst |
|
|
|
 |
ermijo

|
Wysłany: 2008-04-23, 18:16
|
|
|
po h6 wtopa czarnych po f8 wygrana (chyba że napisany przez chemika układ przesuniemy o 1 pozycję w prawo wytedy też sw czarne, ale długie i ciekawe)
P.S. Taki układ otrzymałem od Adifka w Krakowie ale testowałem ten "dziwny ruch" białych dużo dużo wcześniej |
_________________ Always: "Homo ludens"
Never: "Homo faber" |
|
|
|
 |
spavacz
|
Wysłany: 2008-04-23, 19:00
|
|
|
A1 i o15 też wyglądają ciekawie : )
Zresztą, nie wiem po co grać schemat jeśli się go do końca nie umie ; ) |
_________________ Pozdrawiam, Spav |
|
|
|
 |
dobrychemik

|
Wysłany: 2008-04-23, 20:23
|
|
|
ermijo napisał/a: | P.S. Taki układ otrzymałem od Adifka w Krakowie ale testowałem ten "dziwny ruch" białych dużo dużo wcześniej |
Nie tylko Tobie tak zagrał - mi też. Zaskoczył mnie tym ruchem i błyskawicznie wygrał. |
_________________ Mgławica Heliks - jedna z najładniejszych mgławic planetarnych (nazwa "planetarna" pochodzi stąd, że w małych teleskopach wyglądem przypomina tarczę planety). |
|
|
|
 |
vilumisiek

|
Wysłany: 2008-04-23, 20:32
|
|
|
angst napisał/a: | H6 na pierwszy rzut oka też wygląda nieźle. |
Wygląda wygląda... Nijak wygląda. Po co mącić w głowie chemikowi?? Lipne jest i tyle Ermijo dobrze gada chodź nie wiem co mu tam grali. |
|
|
|
 |
dobrychemik

|
Wysłany: 2008-04-23, 23:47
|
|
|
Odbyłem sesję z Vilem i okazało się, że w jego wykonaniu tam nie ma SW dla czarnych
(dzięki Vilu za poświęcony mi czas).
Mam nadzieję, że uda mi się jeszcze namówić Ermijo na parę minut z tym otwarciem. |
|
|
|
 |
angst
|
Wysłany: 2008-04-24, 00:04
|
|
|
vilumisiek napisał/a: | angst napisał/a: | H6 na pierwszy rzut oka też wygląda nieźle. |
Wygląda wygląda... Nijak wygląda. Po co mącić w głowie chemikowi?? Lipne jest i tyle Ermijo dobrze gada chodź nie wiem co mu tam grali. |
Proponuję to zagrać w wolnej chwili i wtedy mi udowodnicie, bo samo pisanie niewiele wnosi. W mojej ocenie h6 to win czarnych.
Pozdrawiam
Angst |
|
|
|
 |
Karol G.
|
Wysłany: 2008-04-24, 00:17
|
|
|
Jak rozpisałem parę wariantów grając G8 to przy optymalnej grze białych dochodzi się do sytuacji remisowej. Po F8 nie sądzę by było SW, H6 jakoś mi się nie widzi.
@Chemik:
Graj w renju a nie w gomoku - tam nie ma zaskoczenia jeśli chodzi o otwarcie co najwyżej można kombinować z wariantami jeśli gra się zgodnie z teorią.
Może spytaj się Deina, jak on by to grał, w końcu to on jako pierwszy zaproponował ten debiut więc może taką ewentualność przewidział. |
|
|
|
 |
dobrychemik

|
Wysłany: 2008-04-24, 09:43
|
|
|
Na renju jestem jeszcze za słaby. Ale obiecałem sobie, że kiedyś się wezmę za nie. Może jak już będę stabilnym redem w gomoku
A wracając do meritum. Trochę już poanalizowałem ten układ i jak dotąd nie znalazłem SW. Swoją drogą nadal uważam, że to otwarcie (Deina) jest wyjątkowo ciekawe i w najbliższym czasie chyba go jednak nie porzucę. |
|
|
|
 |
angst
|
Wysłany: 2008-04-24, 09:44
|
|
|
profit napisał/a: | H6 jakoś mi się nie widzi |
Dlatego proponuję zbadać to empirycznie
profit napisał/a: | Może spytaj się Deina, jak on by to grał, w końcu to on jako pierwszy zaproponował ten debiut więc może taką ewentualność przewidział |
Dein pewnie i to analizował. Ale czy to na pewno dobry pomysł, aby się tak po prostu dzielić swoim wypracowanym latami praktyk know-how?
Pozdrawiam
Angst |
|
|
|
 |
teletombola
|
Wysłany: 2008-04-24, 09:54
|
|
|
troche głupie pytanie, wiadomo ze kolejny ruch bedzie zalezał od tego jak rozplanujesz dalsza czesc gry i do czego on ma sie przydac, jak mozna dyskutowac nad jednym ruchem nie wiedzac jaka jest dalsza strategia ? |
|
|
|
 |
Karol G.
|
Wysłany: 2008-04-24, 10:44
|
|
|
@Angst:
Ja jak coś wiedziałem np. z pente i ktoś się mnie pytał o wskazówki czy typowe ruchy to zawsze mówiłem, tam samo jak cofanie ruchów (czy to Polacy czy obcokrajowcy). Osobiście nie widzę w tym nic złego, gdyż przez to podnosi się poziom rozgrywek a tym samym jest większa frajda z wygranej.
Jakby stworzyć bazę kłopotliwych debiutów dostępną na stronie dla wszystkich to poziom na kurniku odrobinę by się podniósł po pewnym czasie jakby ludzie to odnaleźli i rozreklamowali (przez to najpewniej trochę by utraciła aktualna skala rankingowa: 1200-1500-1800-2100, chodź wg mnie już te progi, przynajmniej w górnych partiach powinny zostać podniesione).
Co do badania empirycznego, to najpierw rozpiszę parę wariantów w renlibie. Jak będę bardziej przekonany do racji, że ten ruch nie jest rozstrzygający, to możemy sprawdzić empirycznie.
Zmieniając temat szkoda, że nie ma rozgraniczenia w rankingach na gry szybkie i nie (coś jak jest np. na pente.org). |
|
|
|
 |
|