Przesunięty przez: maestro 2014-07-11, 04:59 |
Indywidualne Mistrzostwa Polski w GOMOKU |
Autor |
Wiadomość |
100per

|
Wysłany: 2005-08-16, 11:09 Indywidualne Mistrzostwa Polski w GOMOKU
|
|
|
W dniach 10-11 grudnia 2005 zostaną rozegrane Indywidualne Mistrzostwa Polski w GOMOKU. Miejsce jest jeszcze nieznane - będziemy rozmawiać z osobami, które mogłyby zorganizować turniej w swojej miejscowości i na tej podstawie wybierzemy gospodarza.
Podobnie wygląda kwestia systemu rozgrywek. Proponuję dyskusję na ten temat, a konkretnie w kwestiach:
1. Czasu gry.
2. Czy gra z jednym przeciwnikiem powinna składać się z jednej partii, czy też lepiej z dwóch (żeby każdy mógł zagrać swoje otwarcie).
3. Schematu.
Oczywiście powyższe elementy są ze sobą mocno powiązane - nie da się zrobić turnieju systemem każdy z każdym, partia + rewanż, po 30 minut na zawodnika...
Jeśli chodzi o pkt.3 to mam następujące wstępne propozycje:
- duży, dwudniowy turniej systemem szwajcarskim (z rozstawieniem). Wszyscy grają w jednej grupie, dzięki "szwajcarowi" i ew. rozstawieniom mamy duże prawdopodobieństwo, że czołówka zagra między sobą.
- w sobotę turniej eliminacyjny, systemem szwajcarskim, a potem najlepsi grają miedzy sobą "każdy z każdym" (np. 8 osób, czyli 7 rund), reszta gra w turnieju "B" - coś na kształt systemu RIF.
Zapraszam do dyskusji |
|
|
|
 |
president_devil

|
Wysłany: 2005-08-17, 16:59
|
|
|
Jeśli chodiz o miejsce to turniej powinien być rozegrany oczywiście w .... Szadku .
A tak na poważnie to moje propozycje są następujące:
1. 15 min
2. Lepiej z dwóch, a powód juz wymieniłeś.
3. Może trochę większa ilość graczy w turnieju głównym, chociaż zdaje sobie sprawę,że ewentualne 14 partii to i tak dużo.
Pozdrowienia
President_devil (choć lubie kwaska;) ) |
|
|
|
 |
Ece
Wielki Admin ;)

|
Wysłany: 2005-08-17, 22:24
|
|
|
Szczerze mowiac wkurza mnie ten przedrostek "indywidualne". Dla mnie oczywistym jest, ze standardem jest gra indywidualna - w przeciwnym razie na pewno zostanie to odpowiednio wyraznie zaznaczone.
Wedlug mnie dwudniowy turniej, szwajcar z rozstawieniem, kazda gra jako dwumecz, 30 minut dla gracza. Problem tylko taki, ze daje to w praktyce do 2 godzin na runde Skrocenie czasu do 20 minut daje 1:20 na runde - i tak duzo, ale mysle ze dwumecz jest potrzebny, by wyeliminowac/zniwelowac wszechobecny przypadek.
Na razie tyle |
|
|
|
 |
adik

|
Wysłany: 2005-08-29, 18:28
|
|
|
Mi szczerze mówiąc za bardzo nie zależy na dlugości tego turnieju, bo pewnie Ci biedni gracze (może ja też) i tak zostaną narażeni na 30 minutowego tasiemca i wąchanie potu przeciwników, ale nie w tym rzecz.
To będą otwarte mistrzostwa czy może to "indywidualne" to jedyny przymiotnik określający to fantastyczne wydarzenie? W Renju było jeszcze "międzynarodowe", a że samo "Mistrzostwa Polski" wygląda zbyt pospolicie to trzasnęliście "indywidualne"?
Może Indywidualne Halowe Otwarte Zimowe Mistrzostwa Polski?
100per napisał/a: | Oczywiście powyższe elementy są ze sobą mocno powiązane - nie da się zrobić turnieju systemem każdy z każdym, partia + rewanż, po 30 minut na zawodnika... |
Ece napisał/a: | Wedlug mnie dwudniowy turniej, szwajcar z rozstawieniem, kazda gra jako dwumecz, 30 minut dla gracza. |
Hehe.
100per napisał/a: | duży, dwudniowy turniej systemem szwajcarskim (z rozstawieniem). Wszyscy grają w jednej grupie, dzięki "szwajcarowi" i ew. rozstawieniom mamy duże prawdopodobieństwo, że czołówka zagra między sobą. |
Z rozstawieniem? Według czego? Mimo mojej bohaterskiej wygranej techniką stukania kamieniami w Poznaniu, nie ma mnie w żadnym rankingu - czyli nie byłbym rozstawiony?
100per napisał/a: | - w sobotę turniej eliminacyjny, systemem szwajcarskim, a potem najlepsi grają miedzy sobą "każdy z każdym" (np. 8 osób, czyli 7 rund), reszta gra w turnieju "B" - coś na kształt systemu RIF. |
A ja myślę, że taki turniej eliminacyjny powinien dotyczyć tylko graczy spoza.. no na przykład pierwszej "5" zaktualizowanego rankingu PSGRiP - tak, żeby jakoś wynagrodzić im wysokie miejsce - reszta walczy o następne pozycje w turnieju głównym i turnieju "B" - zresztą zapewne i tak sam system będzie zależał tylko i wyłącznie od ilości graczy. Jak przyjedzie 100 nie zrobicie przecież turnieju "A" z 8 osobami i turnieju "B" z 92.
Takie rzeczy trzeba albo już na miejscu, albo dzien przed turniejem, kiedy mniej więcej wiadomo ile osób ostatecznie wpadnie.
Zresztą, co mnie to obchodzi - poradzicie sobie na pewno.
To tyle.
Pozdrawiam, Adik. |
|
|
|
 |
Ciap
Śląski Klub GRiP

|
Wysłany: 2005-08-29, 22:41
|
|
|
adik napisał/a: | Zresztą, co mnie to obchodzi - poradzicie sobie na pewno.
To tyle.
Pozdrawiam, Adik. |
Jak Ciebie nie obchodzi to poco ten post ? |
_________________ Ciap |
|
|
|
 |
adik

|
Wysłany: 2005-08-30, 18:18
|
|
|
Ciap napisał/a: | adik napisał/a: | Zresztą, co mnie to obchodzi - poradzicie sobie na pewno.
To tyle.
Pozdrawiam, Adik. |
Jak Ciebie nie obchodzi to poco ten post ? |
Być może dlatego, że jestem głupi i nie wytrzymam bez odpisania. Ot, taka malutka wada.
Pozdrawiam, Adik. |
|
|
|
 |
BlueMan

|
Wysłany: 2005-09-05, 10:44
|
|
|
powiedzcie lepiej jakie miasta wchodza w gre mam troche czasu w przyszlym tygodniu zeby sie pare rzeczy dowiedziec ale nie wiem jak na to inni sie zapatruja bo moze ludzie wola krakow lub wawe . a nie slask |
|
|
|
 |
100per

|
Wysłany: 2005-09-05, 15:41
|
|
|
BlueMan napisał/a: | powiedzcie lepiej jakie miasta wchodza w gre mam troche czasu w przyszlym tygodniu zeby sie pare rzeczy dowiedziec ale nie wiem jak na to inni sie zapatruja bo moze ludzie wola krakow lub wawe . a nie slask |
Śląsk jest jak najbardziej OK. Dowiaduj się i dawaj nam (zarządowi) znać. |
|
|
|
 |
Ece
Wielki Admin ;)

|
Wysłany: 2005-09-05, 19:18
|
|
|
Tu nie chodzi co ludzie wola, tylko kto to zorganizuje
Wawa generalnie ma plus taki, ze jest szkola i w niej darmowe spanie - pozostale plusy czy minusy, to kwestia induwidualnych preferencji. |
|
|
|
 |
baddab

|
Wysłany: 2005-10-03, 18:37
|
|
|
Hello!
W związku z tym, że jestem cokolwiek odpowiedzialny za sprawy marketingowo - sponsorskie, chciałbym w tym temacie umieścić kilka zdań.
Proponuję, aby Mistrzostwa odbyły się w Wielkopolsce. Niekoniecznie będzie to Poznań. W tej chwili ta lokalizacja ( WLKP ) daje mi największą gwarancję uzyskania sponsora, który pokryje większość wydatków związanych z organizacją Mistrzostw.
Zamysł IMPwG ( a w kolejnym roku także Renju i Pente ) polega na tym, że będą one miały mocą uchwały Zarządu najwyższą rangę spośród wszystkich odbywających się turniejów. Nie będzie zatem można organizować żadnych innych turniejów, w kórych mógłby być użyty wyraz Mistrzostwa.
Poza tym najwyższa ranga daje możliwość zaangażowania potencjalnego sponsora w takim stopniu, by uczestnicy nie płacili za nocleg i wyżywienie. Inaczej będzie też wyglądał system nagród - oprócz wysokich pieniężnych będą też medale.
W ten sposób chcemy przyciągnąć jak największą liczbę uczestników.
Temat organizacji IMPwG zostanie również omówiony na najbliższym, środowym, spotkaniu Klubu Poznań.
BadDab |
_________________ S.F.W. |
|
|
|
 |
dusksky
lubie zimne piwo

|
Wysłany: 2005-10-06, 15:28
|
|
|
Nazywajcie sobie tego tura jak tam chcecie ale zrobcie go w Wawie. Tu kazdy ma taka sama droge .
Pozdrawiam
Zbyszek |
_________________ The higher you are
The farther you fall
The longer the walk
The farther you crawl. |
|
|
|
 |
100per

|
Wysłany: 2005-10-06, 15:32
|
|
|
dusksky napisał/a: | Tu kazdy ma taka sama droge | Mógłbyś jakoś rozwinąć tę myśl? |
|
|
|
 |
dusksky
lubie zimne piwo

|
Wysłany: 2005-10-07, 10:08
|
|
|
No Warszawa jest mniej wiecej centralnie w Polsce czyli gracz z Krakowa bedzie mial taka sama droge jak ten z Poznania, Bialegostoku, Gdanska.
Pozdrawiam
Zbyszek |
_________________ The higher you are
The farther you fall
The longer the walk
The farther you crawl. |
|
|
|
 |
Ece
Wielki Admin ;)

|
Wysłany: 2005-10-07, 11:13
|
|
|
Rozumiem, ze mamy uwierzyc ze to dla dobra wspolnego, a nie Twojej wygody
Zreszta, "mysle ze nie ma tu nad czym deliberowac" - praktycznie wszystko zalezy od Przemka |
|
|
|
 |
konrad

|
Wysłany: 2005-11-15, 23:24
|
|
|
Jak już się do tego czasu podszkole to może wpadne, mi by odpowiadal Kraków i Warszawa. Do Wielkopolski nie orientuje się w pociągach. Ale co ja tu gdybam najpierw muszę się nauczyć grać od nowa |
|
|
|
 |
|