serwis PGDG |
Autor |
Wiadomość |
vilumisiek

|
Wysłany: 2008-04-22, 11:17 serwis PGDG
|
|
|
ZAPRASZAMY - serwis właśnie zaczęto budować więc wszystkich chętnych proszę o śledzenie postępów |
|
|
|
 |
s3v3n
|
Wysłany: 2008-04-22, 11:48
|
|
|
nie rozumiem dlaczego tworzysz nowy serwis, zamiast wspomoc gomoku.pl ? |
|
|
|
 |
vilumisiek

|
Wysłany: 2008-04-22, 12:07
|
|
|
Dlatego, że mam ochotę zrobić nowy serwis a tym samym wspomóc gomoku.pl |
|
|
|
 |
adik

|
Wysłany: 2008-04-22, 13:43
|
|
|
Mysle, ze nawet pamietne 'żyto' bylo lepsze. No i troche niepowazne jest wrzucanie strony niemalze pustej. |
|
|
|
 |
vilumisiek

|
Wysłany: 2008-04-22, 14:56
|
|
|
Mówisz o tej swojej śmiesznej stronce? |
|
|
|
 |
Peaceman

|
Wysłany: 2008-04-22, 15:51
|
|
|
Mi się stronka podoba. Właściwie podoba mi się pomysł na nią, niż faktycznie strona we własnej osobie. Jeżeli będzie więcej wywiadów, artykułów, relacji z wyjazdów czy meczów EL to będzie naprawdę super. Niezła inicjatywa, może to sprawi, że również coś się ruszy na gomoku.pl |
_________________ Peace&Love |
|
|
|
 |
jopq
retired

|
Wysłany: 2008-04-22, 16:09
|
|
|
"RZEZ RACZY LA RACZY"
No i tyle linków, ze az ciezko sie zdecydowac, a przeciez pod nimi nic nie ma microsoft.com ma mniej
Ale inicjatywa... coz, wczoraj chcialem naprawic swiat, ale po chwili namyslu stwiedzilem, ze mi sie nie chce. |
|
|
|
 |
Chaosu

|
Wysłany: 2008-04-22, 19:34
|
|
|
. . .Proponuję żeby każdy z nas zadeklarował chęć pomocy, Vilu będzie miał newsów do końca wakacji. |
_________________ now back to the Gene Krupa syncopated style |
|
|
|
 |
vilumisiek

|
Wysłany: 2008-04-28, 22:09
|
|
|
Jako, że solidarnie z moim poleciał post adika radzę śledzić postępy na stronie kontrolując dział archiwum. |
|
|
|
 |
vilumisiek

|
Wysłany: 2008-05-13, 00:30
|
|
|
Galeria turniejowa ruszyła - na razie Łask i foty z mojego fona. Jutro kolejnego autora. I ponad pół godziny filmów trzeba będzie jakoś zmontować do kupy. |
|
|
|
 |
aaru
BrainKing.com

|
Wysłany: 2008-05-13, 07:36
|
|
|
Artykuły -> Debiut "Hammer"
Chylę nisko czoło za tak długie opracowanie (jeszcze go dokładnie nie przebrnąłem .
Ten debiut nazywany jest "wedge" (który możemy co najwyżej przy pomocy młotka wbić ) i przynajmniej ja tylko z taką nazwą się spotkałem. |
_________________ Pozdrawiam
aaru / Arek |
|
|
|
 |
Chaosu

|
Wysłany: 2008-05-13, 11:31
|
|
|
. . .Ładnie ładnie tylko mam kilka uwag merytorycznych:
-po pierwsze hammer to była podobna pozycja w klasycznym pente ale to jest najmniejszy problem bo rozgrywka jest bardzo podobna więc przejdźmy do:
-trudno się zgaduje gdzie jest dane pole bez współrzędnych (trzeba to robić 'w odniesieniu'),
-ponadto nigdzie poza kurnikiem (chyba) nie stosuję się zapisu a-s (z i), pente.org, brainking.com, a nawet na stowarzyszeniowych gobanach nie ma i
-hammer to następujących 5 ruchów: j10 k9 m10 m9 j8 (w klasycznym było to j10 k9 j8 k7 l10),
-wedge to: j10 k9 m10 m9 l9
-nie wiem jak z analizą, ruchów bo zbyt trudno mi się to sprawdza ale chyba wszystko się kończyło zwycięstwem czarnych czyli ok ; )
Pozdrawiam,
Filip. |
|
|
|
 |
vilumisiek

|
Wysłany: 2008-05-13, 12:08
|
|
|
I na górze, i na dole jest podpis autora. Może niech wypowie się profit. Zresztą na stronie pojawi się jeszcze nie jeden taki artykuł - będzie ich masa. Tylko czasu trzeba i przede wszystkim rąk do pomocy. Na razie w stałej redakcji jest tylko 3 osoby. Mało.
Słyszne uwagi Chaos. Ja narzekam tylko na brak oznakowania pól. Ale można się domyślić punktu centralnego chodź to się trochę z celem mija. |
|
|
|
 |
Chaosu

|
Wysłany: 2008-05-13, 13:18
|
|
|
. . .Jasne że to nie jest skierowane do Ciebie tylko profita. Fajnie że się postarał ale to chyba nie jest zaskakujące że jako początkujący zrobił parę błędów. Ja tu nie chcę nikogo pogrążać tylko poprawić, bo po co ogół ma się źle uczyć. |
|
|
|
 |
Karol G.
|
Wysłany: 2008-05-13, 14:03
|
|
|
Co do nazwy to bardzo możliwe, że się pomyliłem. Kiedyś z rozmowy zapamiętałem taką nazwę przy takim układzie jaki tam jest przedstawiony (albo ciut innym) więc ją skopiowałem (tytuł wymyślałem na poczekaniu by wszystko miało ręce i nogi - wstępnie nie planowałem w ogóle) i mogłem rzeczywiście się pomylić. Nazwa otwarcia to na szczęście kosmetyka.
Zapis A-S. Tak, taki nie jest używany czy to na pente.org czy bk (gobany stowarzyszeniowe - nie wiem, nie posiadam) ale taki jest w arczilibie i tak mi było łatwiej. Uważam, że zapis jest bez znaczenia bo chyba nie będzie ktoś uczył się na pamięć sekwencji ruchów w takiej notacji a jedynie skojarzy układ kamieni na planszy. Pente pamięciowe nie jest tak popularne jak szachy pamięciowe.
Generalnie, w grach typu renju czy go, nie widziałem jeszcze tego typu notacji, ale w pente jest to nieszczęsne zbijanie kamieni, które gmatwa wszystko więc zapożyczyłem zapis z szachów.
Obrazki. Nie chciało mi się podpisywać (na razie nie zanosi mi się na przypływ chęci). Mogę wrzucić txtka do arcziliba i tam będzie wszystko zawarte.
Co do treści - jak chce wam się to czytać i znajdziecie błędy to napiszcie (celowo nie wszystkie opcje są napisane). |
|
|
|
 |
|