|
Forum.Gomoku.pl
Forum Polskiego Stowarzyszenia Gomoku, Renju i Pente
|
turnieje 2012 - ankieta |
ile turniejów do końca 2012? |
|
Głosowań: 21 |
Wszystkich Głosów: 21 |
|
|
|
Autor |
Wiadomość |
Usiek
Prezes
|
Wysłany: 2012-08-17, 01:11
|
|
|
Jestem w mniejszości, bo zagłosowałem na 2 turnieje. Jednak chyba rzeczywiście bardziej realne jest zorganizowanie jednego, większego turnieju, na którym z chęcią się pojawię.
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
Gacul
|
Wysłany: 2012-08-19, 08:37
|
|
|
Głos za jednym turniejem! |
|
|
|
|
alicecooper
Skarbnik
|
Wysłany: 2012-08-21, 19:31
|
|
|
wygląda że zainteresowanie jest 1 turniejem
w tym wypadku będzie to na pewno znany i lubiany Kraków
termin główny 27-28 październik 2012
(ewentualnie 17-18 listopad 2012)
proszę o komentarze na temat terminów
(przy okazji tura sprawdzimy czy mnie poznacie ) |
|
|
|
|
angst
Członek Zarządu Kapitan IRP
|
Wysłany: 2012-08-22, 08:21
|
|
|
Wygląda na to, że jeden turniej. Poczekajmy jeszcze do końca ankiety, a potem Zarząd musi się zebrać i ustalić miejsce oraz optymalny czas turnieju. Nie przesądzałbym powyższych dat, chyba że o czymś nie wiem.
Chciałem przy okazji zwrócić uwagę, że na datę może wpłynąć potencjalne pojawienie się Czechów. Liczę, że wkrótce omówię taką ewentualność z Alesem, a powinno to wpłynąć pozytywnie na frekwencję.
No i najważniejsze wyzwanie - harmonogram 2-dniowego turnieju z dwoma MP oraz zapewne Walnym Tego chyba jeszcze nie przerabialiśmy, a nie wyobrażam sobie, aby nie było możliwości zagrania w obu turniejach, a równoległe raczej nie są najlepszym rozwiązaniem - od razu zachęcam wszystkich do dyskusji!
Pozdrawiam
Angst
P.S. alicecooper napisał/a: | (przy okazji tura sprawdzimy czy mnie poznacie ) |
Bez szelek na turniej nie wejdziesz! |
|
|
|
|
zukole
|
Wysłany: 2012-08-25, 14:07
|
|
|
angst napisał/a: | harmonogram 2-dniowego turnieju z dwoma MP oraz zapewne Walnym |
Harmonogram to zdecydowania najciekawsza sprawa.
Z poprzednich turniejów można wyciągnąć pewnie dane:
- MP pente 2010 i MP renju 2011 były rozbite na 2 dni ( 3+4 rundy).
- parametry pente wynoszą 7 rund z limitem 20min na zawodnika, co przy rundzie składającej się z dwóch gier daje w sumie 80 minut. 80minut x 7 rund to 560 minut ( turniej tyle nie potrwa, ale jakieś godziny otwarcia i zakończenia zaplanować trzeba )
Nie gram w pente ale te 20 minut na gracza wydaje mi się że stanowią minimum, więc czasu nie ma co ruszać.
- MP gomoku 2010 i 2011 również były rozbite na 2 dni.
- parametry tych turniejów to 12x30 ( 720 minut ) i 11x40 ( 880 minut ).
Sądzę że wybór powinien być między 9x40 a 12x30, oba dają 720minut.
Dodatkowo trzeba liczyć :
- Walne zgromadzenie członków - wydaje mi się, że sobota około 22:00 to byłby dobry termin
- rozgrywanie turniejów w odrębnych godzinach ( zgadzam się z angstem, że równoległe MP to nie jest najlepsze rozwiązanie)
- godzinną przerwę obiadową (+-). Jeżeli oba turnieje zostaną rozłożone na 2 dni, to dojdzie druga taka przerwa
- godzinę zakończenia dwudniowego turnieju w niedzielę o sensownej godzinie. Według danych z ogłoszeń na ostatnie kilka turniejów jest to pora 15:00-15:30
- 560 minut na pente i 720 minut na gomoku ( daje maksymalnie 1280 minut = 21 godzin i 20minut. Zapewne godzinę-dwie, a może i więcej uda się z tego urwać ). W każdym razie jesteśmy blisko doby do rozłożenia w turniejach nierównoległych ( turniej, przerwa/y obiadowa/e + Walne)
Widziałbym to w ten sposób :
Sobota
08:00 – 13:20 4 rundy MP gomoku
13:20 – 14:00 przerwa obiadowa
14:05 – 22:05 6 rund MP pente ( przez te 6. rund mogłoby się znaleźć 80 minut na rozegranie ostatniej - 7. rundy, jeżeli byłaby potrzebna)
14:05 - xx:xx turniej gomoku standard ( jeżeli zjawiliby się początkujący ) lub gomoku blitz swap2
22:15 Walne
Niedziela
08:00 – 14:40 5 rund MP gomoku ( w razie skończenia MP pente w sobotę, to 09:00 - 15:40 )
14:55 – 16:15 7. runda MP pente |
|
|
|
|
angst
Członek Zarządu Kapitan IRP
|
Wysłany: 2012-08-25, 19:20
|
|
|
Sam też będę analizował możliwości i wstępnie wygląda propozycja Zukole na dobrą.
Mam jednak kilka wstępnych uwag:
- gdyby przenieść ostatnią rundę pente na sobotę, to niektórzy (czy będą takie osoby, które zagrają tylko w pente?) nie musieliby specjalnie czekać do niedzieli
- start o 8:00 wygląda mało realistycznie
- będziemy próbować ściągnąć na turniej Czechów, więc może trzeba będzie też z nimi skonsultować parametry.
Myślę, że trzeba będzie zaproponować kilka różnych wariantów i poddać konsultacjom, aby "optymalny" plan nie zraził zbyt dużej liczby potencjalnych uczestników.
Jedno jest pewne - zapowiada się intensywny weekend i cytując klasyka - "I like it!"
Pozdrawiam
Angst |
|
|
|
|
zukole
|
Wysłany: 2012-08-25, 19:34
|
|
|
Wygląda mało realistycznie, ale na coś trzeba postawić. Turnieje raczej nie trwałyby 560 minut ( pente ) i 720 (gomoku), lecz nie wiem czy w "założeniu" można skracać dwie czy trzy godziny, bo a nuż potrwa dłużej i stworzy się problem.
Ustawiłem na 8:00 a wstępnie kończy się o 22. w sobotę i 16. w niedzielę, więc trochę tego jest. Ilość rund - 7p i 9g to dla pente akurat stała ilość, a dla gomoku minimum. Można zmniejszać czas, ale nie są to normalne turnieje, tylko mistrzostwa kraju. Wolałbym aby nie doszło do sytuacji, że rezygnujemy z rundy/zmniejszamy czas, bo ktoś miałby problem z porannym wstawaniem ( zawsze mogę pomóc ).
Co do Czechów to po ich turniejach widać, że stawiają na czas ( można rzec jakość), a nie ilość. Chciałbym tylko, żeby parametry turniejowe nie były mimo wszystko wyznaczane wyłącznie pod Czechów, bo my akurat na parametry ich turniejów wpływu nie mamy.
To oczywiście tylko przykładowa rozpiska. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|