Program do analizy partii |
Autor |
Wiadomość |
trampek86
|
Wysłany: 2012-11-30, 18:28
|
|
|
Również dziękuję wszystkim.
Jeśli o mnie chodzi to ten oryginał Barykina czyli Goro 3.9 a logi mają pojawić się w przyszłych wersjach. |
|
|
|
 |
ermijo

|
Wysłany: 2012-11-30, 19:33
|
|
|
I jeszcze jedno. Fajnie jakby do statystyki nie wchodziły oczywiste ruchy, które zdefiniuję jako blokowanie wolnej trójki i czwórek. No ale to już trochę więcej zabawy. |
_________________ Always: "Homo ludens"
Never: "Homo faber" |
|
|
|
 |
alicecooper
Skarbnik
|
|
|
|
 |
trampek86
|
Wysłany: 2012-11-30, 20:32
|
|
|
W pzypadku blokowania czwórek, nie jest to problem, natomiast czy blokowanie 3 jest oczywiste czy nie umie stwierdzić tylko gracz lub silnik, a nie widzi mi się dobudowywanie silnika
Alice, thx za bugs-raporting, rzeczywiscie nie postawił 2 ostatnich, natomiast tylko ostatniego nie przanalizował, przedostatni jest przeanalizowany. |
|
|
|
 |
alicecooper
Skarbnik
|
|
|
|
 |
trampek86
|
Wysłany: 2012-11-30, 21:27
|
|
|
Jako, że nie chce mi się już kontynuować Fiveratora, do paczki z Fiveratorem dołączyłem kod źródłowy, jeśli ktoś zechce to może się z tym pobawić.
Fiverator v1.1 + kod |
|
|
|
 |
angst
Członek Zarządu Kapitan IRP
|
Wysłany: 2012-12-01, 10:27
|
|
|
trampek86 napisał/a: | A co do Angst, raczej powinno być Gorator, Titator itp bo jeśli
przyjąć twoją formę to Fiverator powinien nazywać się Fiverozator. |
Nazwę zaproponowałem celowo, bo się kończą na samogłoskę, a Fiver już nie Idąc wprost miałbyś Titoator, co brzmiało dziwnie No ale to już kwestia tego, kto takiego Tito(z)atora napisze.
No i nie zniechęcaj się tak szybko Jest spora szansa, że Twoja praca nie pójdzie na marne, a mocno ułatwisz życie "inkwizycji"
Pozdrawiam
Angst |
|
|
|
 |
trampek86
|
Wysłany: 2012-12-01, 14:20
|
|
|
Fakt, powinieniem był napisać: Titoator, Goroator, źle odmieniłem.
Zaprzestałem kontynuacji bo generalnie mi się po prostu już nie chciało, a po drugie sobie tak pomyślałem, na co zreszto ty też zwróciłeś uwagę, że analizator jedengo programu zbyt dużo nie pomoże na oszustów w skali globalnej, skoro silnych programów do gomoku zgodnych z kurnikiem jest około 6, to albo nie robić żadnego analizatora albo robić do wszystkich programów, co mi się nie widzi, tworzenie X ilośći NazwaProgramu-zatorów. Nawet jakby je stworzyć, to oszuści zaczną używać kilku programów na raz i będą każdy ruch robić innym programem, wiec jak już coś tworzyć to najlepiej tak jak sam napisałeś jakiegoś Megazatora - który analizowałby każdy ruch partii 6 silnikami na raz co zakrawa trochę o śmiech;) Poza tym nigdy niewiadomo jaki czas ruchu i partii miał ustawiony program potencjalnego oszusta i jak szybki potencjalny oszust ma procesor bo w zależności od tych rzeczy ruch programu może być inny u kogoś z innym procesorem i innym ustawieniem czasu (wyjątkiem jest Fiver) więc taki Megazator musiałby testować każdy ruch na X ustawieniach czasowych * X różnych silnikach co powoduje , że każdy ruch musialby być analizowany X*X razy , co już zakrawa o parodię parodii. Poza tym niektóre ruchy programów są losowe. Po prostu podumowując jest zbyt wiele ruchomych i niewiadomych czynników wpływających na możliwość 100% udowodnienia komuś oszustwa. No chyba, że ktoś taki jak nasz wielki dzielny Zukole ma czas analizować partię 6 silnikami + swoim okiem albo oszust wali na chama i słabo się maskuje. A co dopiero w takich szachach gdzie jest "1000" różnych silników każdy grający inaczej. W gomoku jest jeszcze o tyle dobrze, że jest raptem kilka mocnych silników w porównaniu do szachów, ale z czasem będzie ich tylko przybywać, napewno nie ubywać, więc będzie coraz gorzej, aż będzie tak jak na szachach czyli wielkie bagno |
Ostatnio zmieniony przez trampek86 2012-12-01, 14:58, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
zukole
|
Wysłany: 2012-12-01, 14:56
|
|
|
trampek86 napisał/a: | No chyba, że ktoś taki jak nasz wielki dzielny Zukole ma czas analizować partię 6 silnikami + swoim okiem albo oszust wali na chama i słabo się maskuje |
Nie wiem co rozumiesz przez "wielki dzielny Zukole". W każdym razie, nie mam czasu. Zaproponowałem pomysł, więc logiczne (dla mnie przynajmniej), że powinienem dostarczyć dane aby chociaż spróbować go zrealizować. Nie przyjmę % na potrzeby EL na podstawie fivera, bo to kpina. A jakiś % przyjąć raczej trzeba, jako że organizatorzy (a przynajmniej z notorycznych pytań angsta tak by wynikało) potrzebują suchej liczby. Mnie wystarczy rzut okiem, w razie wątpliwości przejrzenie programem. Cóż. |
|
|
|
 |
trampek86
|
Wysłany: 2012-12-01, 15:13
|
|
|
Ale ja się nie czepiam i nie mam pretensji o nic, wręcz cię doceniam, walcz z programami dalej ostro, tak tylko napisałem, że jesteś wielki i dzielny bo dzielnie walczysz z oszustami |
|
|
|
 |
soul_reaper
retired

|
Wysłany: 2012-12-03, 13:35
|
|
|
trampek86 napisał/a: | Jako, że nie chce mi się już kontynuować Fiveratora, do paczki z Fiveratorem dołączyłem kod źródłowy, jeśli ktoś zechce to może się z tym pobawić.
Fiverator v1.1 + kod |
Thx za kod zrodlowy, chociaz w C++ to mi sie nie bedzie chcialo nic z tym robic Zawsze jednak milo zobaczyc, ze ktos cos ciekawego pisze (a moze sie czegos naucze jak bede przegladal zrodla)
PS. wersje beta i testowe wypada oznaczac raczej nizszym numerem glownym niz 1 |
|
|
|
 |
alicecooper
Skarbnik
|
Wysłany: 2012-12-04, 02:45
|
|
|
ja także dziękuję
zacząłem nawet testować (z zamiarem poprawek)
problemem jest czas jak zwykle a raczej jego brak
prze okazji
baaardzo zalecam nazywanie zmiennych przynajmniej dwuliterowe
ii, xx, zamiast i, x itd
wtedy zmienić cokolwiek jest 100 razy łatwiej |
|
|
|
 |
trampek86
|
Wysłany: 2012-12-12, 12:36
|
|
|
angst napisał/a: | Nazwę zaproponowałem celowo, bo się kończą na samogłoskę, a Fiver już nie Idąc wprost miałbyś Titoator, co brzmiało dziwnie |
Jednak cofam, że źle (a raczej niepoprawnie) odmieniłem, bo
(goroator)
afroamerykanin
autoalarm
antykoagulant
aminoalkohol
astroarcheologia
oaza
eksploatacja
toaleta
kloaka
woal
aloes
rozstawać
zstępować
[edit]
A więc odmieniłem poprawnie, natomiast faktycznie dziwnie brzmią niektóre połączenia liter i łamią jezyk, zastanawiam się dlaczego są dopuszczane. |
|
|
|
 |
|