|
Forum.Gomoku.pl Forum Polskiego Stowarzyszenia Gomoku, Renju i Pente |
 |
Gomoku - II edycja Złotej Ligi
martin1234 - 2005-08-31, 16:37 Temat postu: II edycja Złotej Ligi Przed tygodniem zakończyła się I edycja Złotej Ligi i od razu dostawałem pytania kiedy rozpocznie się następna. Po namowie i propozycji Adika zdecydowałem się zorganizować drugą edycję.
Będzie ona odbywała się w zupełnie innej forumule, zbliżonej do piłkarskiej Ligi Mistrzów.
Opierać się będzie na pomyśle Adika, zaproponowanym w innym temacie.
Runda eliminacyjna:
Biorą udział wszyscy, którzy się zapiszą. Gry rozgrywane będą na zasadzie "każdy z każdym", w przypadku zgłoszenia się do rozgrywek większe ilości graczy niż 32, nastąpi podział na 2 grupy (w każdej z nich również zasada "każdy z każdym").
W przypadku zapisania się 16-23 graczy, do następnej rundy przechodzi 16 najlepszych, 24-31 przechodzi 24, 32-39 - 32 (po 16 z obu grup eliminacyjnych), 40-47 - 40 itd.
I runda zasadnicza (faza grupowa):
Na podstawie eliminacji powstanie ranking, dzięki któremu gracze zostaną rozstawieni w grupach.
W przypadku awansu do tego etapu 16 zawodników, zostaną stworzone 4 grupy po 4 graczy, jeśli awansuje 24, to 8 grup po 3 zawodników, jeśli 32 - 8 grup po 4 graczy itd.
Z każdej awansuje 2 najlepsze osoby.
Następną rundą jest faza play-off.
W zależności od ilości grup w I rundzie, rozpocznie się od: 1/4 finału (4 grupy) lub 1/8 finału (8 grup), ewentualnie 1/16 (dla 16 grup).
Po 1/8 finału następuje 1/4, następnie 1/2 i finał (a także mecz o 3. miejsce). Tego tłumaczyć nie trzeba.
W eliminacjach gramy każdy z każdym, 2 gry po 5min. swap z zakazem cofania.
W I rundzie, każdy z każdym w każdej z grup, 4 gry, 7min. swap z zakazem cofania.
1/8 - 4 gry, 7min. swap
1/4 - 4 gry 10min. swap
1/2 - 8 gier 10min. swap
mecz o 3 - 4 gry 20min. swap
finał - 4 gry 20min. swap
W przypadku remisu w fazie play-off, dogrywka 2 gry, jeśli nie przyniesie roztrzygnięcia kolejne 2 itd.
Zapisy trwać będą przez tydzień od dnia dzisiejszego, a więc do 06.09.2005r. Zapisujemy się tu, na forum. Grać będziemy tym razem na nickach z przedrostkiem gl_.
Współorganizatorem II edycji Złotej Ligi jest Adik.
W przygotowaniu jest również strona internetowa ZL, która na pewno ułatwi przeprowadzenie rozgrywek.
adik - 2005-08-31, 16:47
Zapisuje się.
Pozdrawiam, Adik.
zukole - 2005-08-31, 16:56
Gracz który zajął 3 miejsce w 1 edycji (zl_bleee) uczestniczyć niebędzie z powodu rozpoczynającego się 01.09 roku szkolnego....
seba - 2005-08-31, 17:01
Chetnie zagram
s3v3n - 2005-08-31, 17:21
ja tez sie zapisuje .
angst - 2005-08-31, 17:28
Ja również.
Pozdrawiam
gl_angst
losiu - 2005-08-31, 17:37
Też się zapisuje... ♣ Γ ♣
dragon_katowice - 2005-08-31, 17:54
ja też
Paveo - 2005-08-31, 17:56
Ja tez sie pisze
ermijo - 2005-08-31, 17:56
Zgłaszam sie do rozgrywek jako gl_ermijo
P.S. Cytat: | Współorganizatorem II edycji Złotej Ligi jest Adik. |
.. ale współpomysłodawcą napewno Losiu
pawelcio - 2005-08-31, 18:45
No spoko Losiu wreszcie coś wymyślił sensownego
Pawełcio®
Ciap - 2005-08-31, 19:20
Ja również sie zapisuje
Icarus - 2005-08-31, 20:43
Chętnie spróbuję.
gl_icarus gotów do rozpoczęcia rozgrywek.
yossarian - 2005-08-31, 22:14
zgłaszam się
adik - 2005-08-31, 23:06
Oficjalna strona rozgrywek Złotej Ligi: www.zlota-liga.go.pl
Nie jest imponująca, ale robiłem ją w 15minut.
Tymczasem Seba wysyła PW (gdyż ja mam zabronione przez administratora - nie wiem czemu. Nie mogę mieć też avataru i podpisu pod nickiem :/) z hasłami do wszystkich zapisanych.
Angst, Ermijo i Icarus już zajęli swoje nicki.
Pozdrawiam, Adik.
techn0_kvass - 2005-08-31, 23:10
To ja tezsie zapisuje ( runes ) ;]
adik - 2005-08-31, 23:49
Zapisuje się również gracz o nicku koziolecek - sytuacja wyjatkowa, bo zgubil haslo na forum, itd..
Zastrzegam, że powinien on jak najczęściej odwiedzać forum i stronę Złotej Ligi.
www.zlota-liga.go.pl
Pozdrawiam, Adik.
angst - 2005-09-01, 00:34
Brakuje mi tylko informacji, ile partii rozgrywamy w systemie każdy z każdym (1,2,4 ?).
Jeśli nawet byłyby to 2 gry, to przy założeniu, że zgłosi się 31 osób, runda wstępna naprawdę długo potrwa Ale jeśli czas nas w żaden sposób nie ogranicza, to w zasadzie nie ma problemu
Pozdrawiam
Angst
P.S. Fajny skład organizatorów. Jeśli nawet Adikowi się znudzi, to solidny Martin pociągnie temat do końca
dusksky - 2005-09-01, 08:15
Ja tez bym sie chetnie zapisal ale ostanio jestem bardzo malo na kurniku dlatego co by sie stalo jak bym sie czasami nie pojawil rozwalilo by to tura? Moze mi ktos to wyjasnic bo jesli beda jakies problemy to niema sensu sie zapisywac.
Pozdrawiam
Zbyszek
kantpie - 2005-09-01, 08:34
Zapiszcie mnie tez.
Pozdrawiam, Jacek.
martin1234 - 2005-09-01, 10:48
Angst napisał/a: | Brakuje mi tylko informacji, ile partii rozgrywamy w systemie każdy z każdym (1,2,4 ?). |
Cytat: | W eliminacjach gramy każdy z każdym, 2 gry po 5min. swap z zakazem cofania.
W I rundzie, każdy z każdym w każdej z grup, 4 gry, 7min. swap z zakazem cofania. |
Dusksky napisał/a: | Ja tez bym sie chetnie zapisal ale ostanio jestem bardzo malo na kurniku dlatego co by sie stalo jak bym sie czasami nie pojawil rozwalilo by to tura? Moze mi ktos to wyjasnic bo jesli beda jakies problemy to niema sensu sie zapisywac. |
W tej edycji Złota Liga nie będzie sie skladać z turniejów. Jedyne co trzeba robić, żeby nic się nie rozwaliło, to rozgrywać pojedynki z przeciwnikami w określonym czasie.
blind - 2005-09-01, 12:21
zagram
losiu - 2005-09-01, 12:31
adik napisał/a: | Tymczasem Seba wysyła PW (gdyż ja mam zabronione przez administratora - nie wiem czemu. Nie mogę mieć też avataru i podpisu pod nickiem :/) z hasłami do wszystkich zapisanych. |
No! Trzeba cierpieć za swoje grzechy!
Peaceman - 2005-09-01, 13:27
Zgłaszam się
Zajac - 2005-09-01, 14:51
Zapisuję się...
Pozdrawiam:
zajac
rozbijacz - 2005-09-02, 14:54
ja tez sie zapisuje
adik - 2005-09-02, 15:10
Przypominam, że wszystkie informacje dotyczące eliminacji (które już niedługo), ew. podziałów, itd.. znajdziecie w tym temacie lub na stronie internetowej - www.zlota-liga.go.pl - poki co, trwaja zapisy (do 6 września), więc spokojnie..
W razie pytań, zapraszam na moje Gadu-Gadu, ew. tutaj, na forum.
president_devil - 2005-09-02, 16:51
Czemu nie..... gl_president_devil (niestety musze jakoś to skrócić :/ ) też wystartuje.
Pozdro wszystkim!
bad_mojo - 2005-09-02, 21:57
Uważam, że pierwszy system rozgrywania Złotej Ligi (turnieje prywatne) był o wiele lepszy, choćby ze względu na atrakcyjność i inny chrakter rozgrywek niż w IRP. Jak dla mnie za dużo grania, dlatego mnie nie liczcie.
adik - 2005-09-02, 23:22
O gustach się nie dyskutuje.
Na pierwsze turnieje przychodzili różnie ludzie, na różnych nickach - w sumie można było się pogubić, wkurzać.. Ktoś grał cały czas, miał już jakiś tam ranking, itd.. nagle pojawil się taki Dredd, któremu na innym nicku nie wyszło i sobie zajął któreś tam miejsce. To denerwowało, podobnie jak sytuacja na oficjalnych - poza tym takie prywatne turnieje zorganizowane, może zainicjować każdy - czas na jakieś innowacje, to normalne.
Porównywanie IRP z II edycją Złotej Ligi świadczy albo o braku wyobraźni albo nieznajomości zasad nowych rozgrywek. Radzę przeczytać, niż wdamy się w jakąkolwiek polemikę na temat słuszności organizacji tegoż turnieju, tudzież ligi - jak zwał tak zwał.
Prawda jest taka, że zainteresowanie jest spore - głownie ze względu na konflikt z ILR i ILP nie jest OGROMNE, ale i tak jesteśmy zadowoleni. Liczymy na graczy z jeszcze wyższej półki, choć aktualny skład jest bardzo ciekawy, mocny i wyrównany. Zapowiadają się ciekawe rozgrywki, z formułą ZUPEŁNIE inną od IRP - każdy, kto przeczytał o co w ZL chodzi, wie to doskonale - między innymi dlatego, sporo graczy z ZL nie gra w IRP - to nie monotonna walka o miejsce w grupie A, tylko wyrównane starcie, w którym każdy ma równe szanse, od początku do końca. Jeśli pomysł się sprawdzi będą kolejne edycje i kolejne.. oczywiście stopniowo modyfikowane. Nie wiem czy nadążasz za tymi "rewolucjami", aczkolwiek być może niedługo poznasz coś takiego jak Swap Gomoku albo, co ciekawsze i ważniejsze, plansze 15x15. Póki co, czas Cię nie goni, więc żyj swoim tempem.
Myślę, ze nikt z powodu Twojej nieobecności płakał nie będzie. No poza mną oczywiście.
Tak, jestem głupi - znajdź w mojej wypowiedzi jeden błąd ortograficzny albo jakieś zdanie, zacytuj je, popchnij temat na jakieś inne tory - po prostu bądź sobą.
To wbrew pozorom wcale nie był złośliwy post.
Pozdrawiam, Adik.
explorer - 2005-09-02, 23:22
z mila checia wystapie w rozgrywkach.
gl_explorer
Pavlini - 2005-09-03, 00:13
Również zagram
bad_mojo - 2005-09-03, 02:37
Porównanie II edycji ZL gomoku i IRP jest oczywiste - tu i tu gra się dużo gier, trzeba szukać przeciwników, przyznawać walkowery, po przegraniu paru gier, choćby przez gorsze łącze, traci się szanse np na uczestniczenie w dalszej części rozgrywek.
adik napisał/a: | Na pierwsze turnieje przychodzili różnie ludzie, na różnych nickach - w sumie można było się pogubić, wkurzać.. Ktoś grał cały czas, miał już jakiś tam ranking, itd.. nagle pojawil się taki Dredd, któremu na innym nicku nie wyszło i sobie zajął któreś tam miejsce. To denerwowało, podobnie jak sytuacja na oficjalnych |
Pisząc coś takiego właśnie potwierdzasz to, że nie znałeś zasad pierwszej edycji, a były one bardzo proste - za zajęcie w turnieju odpowiedniego miejsca dostawało się odpowiednią ilość punktów. Kto przychodził jednym nickiem, ten miał większe szanse, że zbierze na ten nick więcej punktów (tu organizator zrobił ukłon w strone dredda, który robił coś kompletnie nielogicznego). Turnieje odbywały się raz w tygodniu o wyznaczonej porze - przychodził kto chciał. Mało grania, dużo emocji.
Nie rozumiem argumentu gubienia się i wkurzania, więc je ominę. Poza tym nie wiem kogo to denerwowało, że dredd wchodził nowymi nickami, bo raczej nie ciebie, ponieważ w rozgrywkach tych nie uczestniczyłeś.
adik napisał/a: | Nie wiem czy nadążasz za tymi "rewolucjami", aczkolwiek być może niedługo poznasz coś takiego jak Swap Gomoku albo, co ciekawsze i ważniejsze, plansze 15x15. Póki co, czas Cię nie goni, więc żyj swoim tempem.
|
Tej części również nie rozumiem, swap gomoku świetnie znam, ale nie bardzo rozumiem, czemu plansza 15x15 miałaby być ciekawsza, chyba, że to poznanie jej jest ciekawsze i ważniejsze....?
Natomiast to, że robisz błędy ortograficzne, to naprawdę nie moja wina.
Pozdrawiem, bad_mojo.
adik - 2005-09-03, 03:12
Jak już pisałem wyżej nie będę wchodził w polemikę. Co do Swap i 15x15 - według Twojego toku pojmowania innowacji, to właściwie dopiero wchodzą w życie na Kurniku. Niedługo będą nowe kamienie, itd.. - pełno bajerów. Nawet turniej w piątek i niedzielę!!
Tego wtorkowego o 12.15 już nie będzie, więc nie martw się.
bad_mojo napisał/a: | Porównanie II edycji ZL gomoku i IRP jest oczywiste - tu i tu gra się dużo gier, trzeba szukać przeciwników, przyznawać walkowery, po przegraniu paru gier, choćby przez gorsze łącze, traci się szanse np na uczestniczenie w dalszej części rozgrywek. |
No tak. Różnicy między ligą Tadżykistanu, a Ligą Mistrzów nie ma właściwie żadnej. Tu i tu się gra w piłkę, tu i tu trzeba trenować piłkarzy, mieć odpowiedni sztab, szukać dobrych zawodników na całym świecie, czasami przyznawać walkowery, a przez złe warunki na boisku odwoływać mecze.
Kwestia zasadnicza jest taka, że w IRP wszystko dzieje się w ciągu 2, 3 miesięcy - monotonnia przybija, a gier, w takiej np. grupie A, kiedy było 5min swap (dawne tury, ale porównuję z eliminacjami ZL, które już niebawem!) grało się 8 partii. Graczy ośmiu, więc 56 gier na zawodnika. To wcale nie jest to samo. Do ZL zapisze się około 20 graczy, więc 38 partii dla jednego. Zakładając że każda będzie trwała maksymalny czas, czyli 10minut, daje to około 6 godzin. Patrząc realnie, wychodzi 5 godzin.
To dopiero eliminacje, potem faza grupowa. W każdej grupie maksimum 3,4 graczy. Mecze po 7 minut swap, zakładając najdłuższy czas rozgrywki, potrwają w sumie: 3 graczy: 112 minut, 4 graczy: 168 minut. Realnie patrząc, przy 3 graczach na grupę pogra się około 90 minut, przy 4 graczach jakieś 130. To naprawdę nie jest dużo.
I teraz dla niektórych kończy się już przygoda zwana Złotą Ligą, a inni walczą w ćwierćfinałach, bądź 1/8 - zależy od ilości zapisanych. Załóżmy, że mamy ćwierćfinały. 4 gry, 10minut swap - maksimum 80 minut, aczkolwiek dobrze wiemy, że wyjdzie niecała godzinka gry. I hop, przeskoczyliśmy do półfinałów. 8 gier 10min swap, których nie trzeba będzie rozegrać jednorazowo - to zależy od graczy. Mimo wszystko, 160 minut max, a realnie około 2 godzin gry.
Potem final/mecz o 3. miejsce - 4 gry po 20min swap - podobnie jak w półfinałach - 160 minut gry, realnie znacznie mniej.
Nie wliczam tutaj dogrywek, bo to się może wydarzyć zawsze, aczkolwiek planowane zakończenie rozgrywek to końcówka listopada, także czas znajdzie się na pewno.
Póki co, zależy nam na tym, by zgłosiła się jak największa liczba graczy. Na razie jest bodaj 21, a więc brakuje 3, by zgrabnie się to ułożyło. Póki co, zapisujcie się!
Każdy oczywiście dostanie w swoim czasie hasło od Seby na swój nick, chyba że sami zakładaliście - Ci, którzy tego nie zrobili dostali już PW.
Pozdrawiam, Adik.
[dodane]
Zapomniałem wspomnieć, że w takich rozgrywkach jak te, chodzi głównie o to, żeby pograć i sprawdzić formę. A że różnorodność przeciwników jest znacznie większa od IRPa, to każdy (no przekonałem się dzisiaj, że są przykre wyjątki) wie. W Reprezentacji trafiamy na graczy podobnego poziomu gry, a w ZL - trafiają się i lepsi i gorsi - jest szansa na łatwe punkty, które równie łatwo możemy stracić, ale też ciężkie mecze, w których trzeba powalczyć. To na pewno sprawi, że w ZL II będzie większa frekwencja niż w edycji I.
Poza tym planujemy z Martinem dodatkowe atrakcje, takie jak typowania wyników, itp. - wszystko w swoim czasie.
Pozdrawiam po raz kolejny, Adik.
martin1234 - 2005-09-03, 09:09
Cytat: | Turnieje odbywały się raz w tygodniu o wyznaczonej porze - przychodził kto chciał. |
I z tego powodu nie ma możliwości, żebym przeprowadził II edycję w roku szkolnym, bo nie mogę zagwarantować, że co tydzień o tej samej porze będę mógł siedzieć przed komputerem (nawet żeby tylko przyjąć zgłoszenia na turniej).
Nowa edycja Złotej Ligi wydaje mi się bardziej ciekawa i zamiast czasami bezsensownej krytyki zapraszam do zapisów.
angst - 2005-09-03, 12:55
Nie wiem, jak u Bad_mojo z postępem, ale Ty Adik przez VI tur nie zrozumiałeś idei IRP
Pozdrawiam
Angst
adik - 2005-09-03, 12:57
angst napisał/a: | Nie wiem, jak u Bad_mojo z postępem, ale Ty Adik przez VI tur nie zrozumiałeś idei IRP |
Zrozumiałem, jak nudne jest IRP. Pojmowanie idei zależy od sposobu jej interpretacji.
Skończmy już z tymi OTami.
Pozdrawiam, Adik.
angst - 2005-09-03, 15:18
adik napisał/a: | angst napisał/a: | Nie wiem, jak u Bad_mojo z postępem, ale Ty Adik przez VI tur nie zrozumiałeś idei IRP |
Zrozumiałem, jak nudne jest IRP |
A wystarczyło przytaknąć
Pozdrawiam
Angst
bad_mojo - 2005-09-03, 16:13
adik napisał/a: | Skończmy już z tymi OTami. |
To ty ciągle coś piszesz.
ermijo - 2005-09-03, 16:56
Nigdy nie uczestniczyłem w edycjach IRP, więc nie mogę sie do nich wyczerpująco ustosunkować. Nie czuję się narazie na siłach, żeby reprezentowac Polskę w gomoku, więc pozostaje mi trening, turnieje oficjalne oraz .... turnieje o większej niż "codzienność" randze.
W pierwsze edycji Złotej Ligi nie miałem czasu zagrać, z Drugą Edycją wiążę spore nadzieje ze wzrostem formy, eksperymentami gomoku i lepszym przygotowaniem. To fajnie, że są tacy ludzie, którzy urozmaicają rozrywkę na Kurniku. Forma gomoku w dużej mierze zależy od nastawienia mentalnego; takie turnieje jak Złota Liga nadają większy sens rozgrywania partii - a tym samym czerpania przyjemności z gry.
Zgadzam sie z Bad_Mojo, że szukanie graczy a później rozgrywanie partii bez publiczności, bez klimatu, emocji itp. jest ujemną cechą nowej edycji złotej ligi. Najlepiej więc rozgrywać mecze o stałej porze - tak jak w lidze mistrzów, UEFA.... np. we wtorki.
Co do typowania gier gomoku - to raczej ja sie tym zajmę... realizując mój pomysł sprzed kilku miesięcy. Adiku, ty się skoncentruj na Złotej Lidze i poraz drugi zwracam uwagę - NIE KRADNIJ CUDZYCH POMYSŁÓW(...chwila zastanowienia dla Adika...)
" Słomiany zapał może spowodowac gorączkę, podobną do udrau mózgu, jeśli człowiek wybiera się z motyką na słońce" - niech każdy znajdzie swoje miejsce.
P.S. co za dużo to nie zdrowo...
adik - 2005-09-03, 17:23
Pierwsza sprawa jest taka, że absolutnie nasze pomysły z typowaniem nie są do siebie zbliżone - ty chciałeś rozgrywać mecze na pokaz, w których odbywałoby się typowanie, a ja do Złotej Ligi - rozgrywek, których jestem współorganizatorem. Możliwe jest, że poproszę Cię o przygotowanie planu typowań i prowadzenie ich, aczkolwiek nie zajmuj się tym sam.
ermijo napisał/a: | Zgadzam sie z Bad_Mojo, że szukanie graczy a później rozgrywanie partii bez publiczności, bez klimatu, emocji itp. jest ujemną cechą nowej edycji złotej ligi. Najlepiej więc rozgrywać mecze o stałej porze - tak jak w lidze mistrzów, UEFA.... np. we wtorki. |
To akurat fatalny pomysł, na który niewielu by się zgodziło. Spontaniczne dobieranie się do gier nie zawodzi, jeśli jest odpowiednio poprowadzone. Wzorem dla nas na pewno jest duet Soul-Lone, ktory bez bawienia się w przesuwanie terminów, szybko zakończył swoją pracę w ILR - bardzo dobrze.
Ermijo, przedstaw mi swój plan organizacji typowania na PW, bardzo proszę.
Pozdrawiam, Adik.
Radek - 2005-09-03, 17:33
zgłaszam chęc
Pozdrawiam,
Radek
Chaosu - 2005-09-03, 17:39
. . .Myślałem że można się zgłosić albo zgłosić, że ma sie chęci :')
adik - 2005-09-04, 21:06
Zostało 27 godzin do końca zapisów. W poniedziałek, tuż po północy rozpiszę rundę eliminacji.
Pozdrawiam, Adik.
soul_reaper - 2005-09-05, 08:36
No i po urlopie chetnie zagram w tej edycji Zlotej Ligi. Moze byc nick zl_soul.
roy_ - 2005-09-05, 08:52
ok zagram ale mimo wszystko nie widze w tym turnieju zadnego wiekszego prestizu
adik - 2005-09-05, 14:37
roy_ napisał/a: | ok zagram ale mimo wszystko nie widze w tym turnieju zadnego wiekszego prestizu |
Nie sądzisz chyba, że tak od razu zdobędziemy jakiś tam prestiż Cierpliwości. Fajnie, że zagrasz.
soul_reaper napisał/a: | No i po urlopie chetnie zagram w tej edycji Zlotej Ligi. Moze byc nick zl_soul. |
gl_soul_reaper, hasło wyslane na PW
Pozdrawiam, Adik.
100per - 2005-09-05, 23:58
Zgłaszam się .
ermijo - 2005-09-06, 07:41
adik napisał/a: | Zostało 27 godzin do końca zapisów. W poniedziałek, tuż po północy rozpiszę rundę eliminacji. |
Masz juz rękopis tych eliminacji
?, jeśli tak to wrzuć na forum
adik - 2005-09-06, 10:42
Witam.
Nie mam dostępu do internetu w domu, dlatego też piszę o eliminacjach dopiero teraz. W kwestii czasu gier nic się nie zmienia: 7min swap, po 2 gry każdy z każdym.
Zgłosiło się 28 graczy - teraz nie mam dostępu do swojego folderu, ale na stronie jest ich 25 (nie ma soula, roya i 100pera - wszyscy pozostali są). W związku z tym każdy zawodnik powinien rozegrać 27 spotkań, w sumie 54 partie eliminacyjne. Do fazy grupowej NIE PRZEJDZIE 4 graczy, z najgorszym wynikiem. Spotkania proszę umawiać na forum, w osobnym temacie. Dzięki temu, będziemy lepiej orientować się w tym, komu zależało na grze, a komu nie, co ułatwi nam rozdawanie ewentualnych walkowerów, których - miejmy nadzieję - uda nam się uniknąć.
Policzyliśmy, wraz z Martinem, że na każdy pojedynek wystarczy jeden dzień, w związku z czym czas na grę kończy się o północy, w nocy z niedzieli na poniedziałek (2-3 października).
W razie problemów proszę pisać w tym temacie. Temat z wynikami, a także z umawianiem gier służy do innych celów.
Bardzo proszę o elastyczność w umawianie terminów i grę kiedy się da, a niekoniecznie wtedy gdy ma się ochotę. Czasu jest naprawdę sporo.
STARTUJEMY OD TERAZ!
Pozdrawiam, Adik.
s3v3n - 2005-09-06, 15:18
to na ile w koncu gramy te eliminacje, Adik napisal w ostatnim poscie ze 7 minut, a Martin podobno mowil ludziom ze 5 minut, wszyscy chyba tak zreszta graja
100per - 2005-09-06, 15:39
Nie wszyscy. Dwie partie Łosia trwały ponad 10 minut - 11 i 13...
adik - 2005-09-06, 15:52
GRAMY 5min SWAP - bardzo przepraszam za pomyłkę, mój błąd. Wielkie sorry, gry Losia SIĘ LICZĄ, jakby co..
Pozdrawiam, Adik.
adik - 2005-09-06, 22:46
Do ligi w trybie nadzwyczajnym dołączył niejaki gl_minuta.
Pozdrawiam, Adik.
adik - 2005-09-06, 23:24
Gotowa jest już strona Złotej Ligi - zaktualizowane zostało co trzeba.
Pojawiła się też tabela, co pewnie Wam ułatwi wszystko.
Nie zapomnijcie pisać wyników na forum!!
Przepraszam, że tak kilka postów po sobie, ale wszystkie są ważne, a w przypadku edycji nie ma informacji o nowym poście.
www.zlota-liga.go.pl
Pozdrawiam, Adik.
mr_kamyk - 2005-09-06, 23:35
jesli jeszcze mozna to ja tez wystartuje:)jako gl_kamyk
mr_kamyk - 2005-09-06, 23:42
kurcze nie zdązylem sie zapisac:/
soul_reaper - 2005-09-07, 06:54
No to ja od razu skladam reklamacje. POwinienem miec 4 zwyciestwa i 4 porazki co daje 4 pkt a nie 3-5 jak jest teraz
dragon_katowice - 2005-09-07, 10:46
ja mam 13-0-9 a nie 10-0-10
moje wszystkie gry podałem w jednym poście
adik - 2005-09-08, 23:28
Tabela zaktualizowana. Wkradł się błąd którego nie mogę wyeliminiować - Dragon ma 19zw, a nie 21 - gracz 23 to puste pole, z tym też nic nie mogę zrobić, ale raczej dacie sobie radę.
Proszę tych, którzy nie rozegrali ani jednej gry o to, by się przyłożyli troszkę bardziej.
www.zlota-liga.go.pl
Pozdrawiam, Adik.
president_devil - 2005-09-10, 12:18
Chciałem poinformować że ktoś ukradł mi nick...... Nie mam pojęcia kto i nawet nie chce wiedzieć. Jednak zaistniała sytuacja zmusza mnie do zmiany nicku na gl_devil2.
I prosiłbym adika aby to uwzględnił w tabeli. A co do ilości rozegranych przeze mnie partii, to zmieni się ona w ciagu tego dnia:D.
Pozdrawiam, presidnet_devil(2).
adik - 2005-09-15, 14:49
Tabela zaktualizowana.
Proszę donosić o ew. błędach, których nie sposób uniknąć, niestety :/
Pozdrawiam, Adik.
dragon_katowice - 2005-09-15, 18:25
ja mam 25:15 a nie 27:15
rozbijacz - 2005-09-17, 13:32
hej. no a ja mam 19:9 a nie 15:9
adik - 2005-09-17, 15:12
Heh, teraz każdy będzie pisał, że ma lepsze wyniki - ja nie aktualizuje tabeli codziennie, bo zajmuje to strasznie dużo czasu, a nie zawsze go mam.
Tabela aktualizowana była kilka dni temu, więc nie dziwcie się, że kilku Waszych porażek i zwycięstw z ostatnich dni po prostu nie ma.
Devotion wycofał się z gry w Złotej Lidze. Wszystkie jego gry nie będą liczone do tabeli.
Proszę o większą aktywność kilku graczy. Co prawda czasu jest jeszcze wiele, ale planuje zakończenie rozgrywek tydzień wcześniej - oficjalnie poinformuje jeszcze dzisiaj, po konsultacji z Martinem.
Pozdrawiam, Adik.
ermijo - 2005-09-19, 15:26
Adik czemu wyniki z devotion mają być wycofane? nie ma czegoś takiego niegdzie ! Po prostu walkower. Ci, co z nim nie grali mają po 2-0 i tyle! Nie można wycofać sie w trakcie trwanie rozgrywek, lecz przed nimi, inaczej jest walkower
Propomuję o tym podyskutować....
adik - 2005-09-19, 15:37
Nie, nie - ktoś odchodzi - bach, nie ma go. Rozumiem, zdobyłeś z nim dwa punkty, ale Devotion rozegrał zaledwie 5 meczów, więc wyjściem znacznie prostszym jest anulowanie ich.
Tak też się stanie. W związku z zaistniałą sytuacją, dzisiaj zaktualizuje tabelę. (wieczorem).
Pozdrawiam, Adik.
ermijo - 2005-09-19, 16:22
Tak wygrałem z nim 2-0 i co mnei to obchodzi że zrezygnował z udziału w rozgrywkach ? Zarobiłem punkty i tyle, sa zapisane na moim nicku. Jeśli devotion nie zagra z pozostałymi graczami - to walkower 2-0 dla każdego - prosta sprawa. Adik, czy spotkałes się w Lidze mistrzów albo w Pucharze UEFA z taką sytuacją, żeby anulować mecze ? Nie ma czegoś takiego, jest za to walkower(to pojęcie w końcu zostało wymyślone do takich sytuacji jak ta, która sie zdarzyła z Devotionem).
Trzymajmy się zasad, które były proste. Każdy rozgrywa z każdym 2 mecze, a jeśli nie może ich zrealizować do wyznaczonego terminu to ma porażki.
Pomyśl teraz co by sie stało jakby taka sytuacja zaistniała w prestiżowych rozgrywkach np. piłkarskich. Od razu bojkot pozostałych drużyn, które mogły włożyć dużo pieniędzy i sił w taki mecz, a później okazuje się, że to sie nie liczy ././././././
Przemyśl to Adik, nie tylko sam jako organizator, ale tutaj na forum. Domagam się takiej debaty.
P.S. O anulowaniu moich (i innych graczy) wyników nie ma mowy !!!!
100per - 2005-09-19, 16:40
Ermijo, najczęściej regulacje dotyczące podobnych sytuacji są następujące:
- jeśli gracz (drużyna) rozegrał(a) mniej niż połowę gier, to wyniki te się anuluje i nastepuje taka sytuacja, jakby w ogóle nie startował(a),
- jeśli zagrał(a) połowe gier lub więcej, wyniki utrzymuje sie, a pozostałych grach przyznaje się walkowery.
W przypadku Dev'a mamy pierwszą sytuację, więc rozwiązanie Adika jest OK. Zauważ, że utrzymanie wyników jego gier u Ciebie nic nie zmieni, ale ktoś zgubił punkty grając z nim, a np. ja dostałbym je za darmo.
Dodano: 16:45
Hmmm, tak się składa, że ten ktoś to akurat Adik.
ermijo - 2005-09-19, 17:09
Nie zgadzam się. Nie znam takich zasad 100per o jakich wspomniałeś, no chyba że to sa jakieś "podwórkowe rozgrywki". To miały być prestżowe rozgrywki na wzór Ligi Mistrzów począwszy od eliminacji az po finał. A tu sie co okazuje ? ...że organizator Adik z wiadomych względów(jedyna osoba która DOTYCHCZAS przegrała z Devotionem) próbuje dla własnej wygody zmieniać regulamin. Tak. Zmieniać ! Bo w regulaminie nic nie było wspomniane o rezygnacji zawodników z turnieju, a tutaj nagle jakieś przepisy 100pera wyssane z palca mają zaburzyć jasne wydawało by sie dotychczas przepisy turnieju.
Tutaj nie chodzi o punkty tylko o solidność zasad, trzymanie sie regół i nie nadpisywania instrukcji post factum. Adik napewno przebrnie eliminacje, więc minus 2 punkty z Devotionem krzywdy mu nie zrobią.
Pozatym, o ile mi wiadomo, jest jeszcze dużo czasu do zakończenia fazy eliminacji, i dopiero wtedy należy uwzględniac ewentualne walkowery Devotiona - moze się jeszcze rozmyśli.
Sprawa jest prosta - oficjalna tabela będzie znana albo w przypadku rozegrania wszystkich meczy, albo po upływie terminu na nie przeznaczonego (i przyznanie walkowerów).
Cytat: | Zauważ, że utrzymanie wyników jego gier u Ciebie nic nie zmieni, ale ktoś zgubił punkty grając z nim, a np. ja dostałbym je za darmo. |
Może zmieni, moze nie zmieni, zobaczy sie, no ale chyba jest różnica taka, że Adik przegrał z Devotionem a inni wygrali ...
adik - 2005-09-19, 17:47
100per napisał/a: | Hmmm, tak się składa, że ten ktoś to akurat Adik. |
Można zobaczyć moje partie z Devotionem - pełna zabawa, z obu stron.
Prawda jest taka, że Ci którzy śledzą ZL widzą, iż nie zależy mi na punktach i nie boje się o to, z kim będę grał w grupie. Awansowałem już na pewno do fazy grupowej, nie zalezy mi na miejscu. Chodzi o to, o czym pisał 100per - mniej niż połowa gier została rozegrana, wiec nie ma sensu podciągać do góry, skoro można znacznie prościej - zamiast ustawiać 44 gry bez sensu, można anulować 10.
ermijo napisał/a: | P.S. O anulowaniu moich (i innych graczy) wyników nie ma mowy !!!! |
A o tym, niestety nie Ty decydujesz.
ermijo napisał/a: | Adik, czy spotkałes się w Lidze mistrzów albo w Pucharze UEFA z taką sytuacją, żeby anulować mecze ? Nie ma czegoś takiego, jest za to walkower(to pojęcie w końcu zostało wymyślone do takich sytuacji jak ta, która sie zdarzyła z Devotionem). |
Ermijo, pochwalam Twoje bezpośrednie porównanie do zasad, idei, prestiżu i wynagrodzeń w Lidze Mistrzów, czy innych piłkarskich turniejach, ale doskonale wiesz, że nie ma to sensu.
W znacznie bardziej prestiżowych rozgrywkach - IRP, tez w przypadku odejścia, pojedynki graczy nie są uznawane.
ermijo napisał/a: | A tu sie co okazuje ? ...że organizator Adik z wiadomych względów(jedyna osoba która DOTYCHCZAS przegrała z Devotionem) próbuje dla własnej wygody zmieniać regulamin. Tak. Zmieniać ! |
Mogę sobie nawet 20 punktów zabrać. Gwarantuje Ci, że nie kierowałem się tym, że coś tam na tym zyskam.
ermijo napisał/a: | Może zmieni, moze nie zmieni, zobaczy sie, no ale chyba jest różnica taka, że Adik przegrał z Devotionem a inni wygrali ... |
Mnie śmiesznie oskarżasz, a to Ty masz w sprawie Devotiona wielki interes, bo to Tobie chyba najbardziej tutaj na punktach zależy.
ermijo napisał/a: | Przemyśl to Adik, nie tylko sam jako organizator, ale tutaj na forum. Domagam się takiej debaty. |
Żadnych debat nie będzie. Nie rozważam wprowadzenia ustawy, tylko podpisuje ją.
Pozdrawiam, Adik.
Pavlini - 2005-09-19, 17:57
Ermijo - gdy drużyna wycofuje się z ligi na przykład pod koniec rundy jesiennej(mówię o piłce) lub w przerwie zimowej dotychczasowe wyniki spotkań z jej udziałem zostaja anulowane.
I nie rób zamętu bo Ci się tak podoba i kłócisz się dla idei.
Devotion rozegrał dopiero 5 na bodaj 30 spotkań!
Człowieku tu nawet nie ma o czym dyskutować.
Przemyśl to.
ermijo - 2005-09-19, 18:51
adik napisał/a: | Można zobaczyć moje partie z Devotionem - pełna zabawa, z obu stron. |
A co mnie to obchodzi że zabawa, mogłęś oddać punkty i też było by nie mniej śmiesznie;)
adik napisał/a: | Chodzi o to, o czym pisał 100per - mniej niż połowa gier została rozegrana, wiec nie ma sensu podciągać do góry, skoro można znacznie prościej - zamiast ustawiać 44 gry bez sensu, można anulować 10. |
Nie było by sensu, jeśli Devotion miałby wszystkie mecze przegrane i sie wycofał
adik napisał/a: | ermijo napisał/a:
P.S. O anulowaniu moich (i innych graczy) wyników nie ma mowy !!!!
A o tym, niestety nie Ty decydujesz. |
A co decyduje, moze Ty ? Bo ja myslę że jakies regulamin(napisany przez Martina1234)
Właśnie sie obawiałem Twojego kierownictwa nad tym turniejem, ciekawe jakie będą przekręty w fazie grupowej ...
adik napisał/a: | Ermijo, pochwalam Twoje bezpośrednie porównanie do zasad, idei, prestiżu i wynagrodzeń w Lidze Mistrzów, czy innych piłkarskich turniejach, ale doskonale wiesz, że nie ma to sensu. |
czy ja mówiłem coś o wynagrodzeniach ? To raczej Ty sie podniecałeś jaki to będzie prestiżowy turniej na zasadach Ligi Mistrzów.
adik napisał/a: | W znacznie bardziej prestiżowych rozgrywkach - IRP, tez w przypadku odejścia, pojedynki graczy nie są uznawane. |
Owszem, braku odejścia a nie rezygnacji.
adik napisał/a: | Mogę sobie nawet 20 punktów zabrać. Gwarantuje Ci, że nie kierowałem się tym, że coś tam na tym zyskam. |
No to wpisz te wyniki Devotiona to mi udowodnisz że sie kierowałeś czymś innym, co to za problem ?
adik napisał/a: | Mnie śmiesznie oskarżasz, a to Ty masz w sprawie Devotiona wielki interes, bo to Tobie chyba najbardziej tutaj na punktach zależy. |
Owszem zależy mi na punktach, a oskarżam Cię o coś zupełnie innego (posty wcześniej
adik napisał/a: | Żadnych debat nie będzie. Nie rozważam wprowadzenia ustawy, tylko podpisuje ją. |
Ja też nie rozważam zmiany regulaminu turnieju,a twój podpis mam w d... bo mi wystarczy regulamin zaakceptowany przez wszystkich chęcią udziału w turnieju.
Pavlini napisał/a: | I nie rób zamętu bo Ci się tak podoba i kłócisz się dla idei. |
z nikim sie nie kłócę tylko wymianiam poglądy w tej sprawie. I narazie tylko 100per podzielił się ze mną klarownie ze swoim podejćciem do problemu.
adik - 2005-09-19, 19:12
Najchętniej bym Cię wyśmiał, ale jestem organizatorem, więc muszę pokolei wyjaśniać.
ermijo napisał/a: | Nie było by sensu, jeśli Devotion miałby wszystkie mecze przegrane i sie wycofał |
Jestem w stanie nadal trzymać sobie dwa punkty ujemne i mieć 56 zamiast 54 gier, niż próbować wbić Ci do głowy, że puntky to ostatnia rzecz, na których w tej sprawie mi zależy.
ermijo napisał/a: | Owszem, braku odejścia a nie rezygnacji. |
?
ermijo napisał/a: | A co decyduje, moze Ty ? Bo ja myslę że jakies regulamin(napisany przez Martina1234)
Właśnie sie obawiałem Twojego kierownictwa nad tym turniejem, ciekawe jakie będą przekręty w fazie grupowej ... |
Regulaminy mają to do siebie, że nie da się w nich przewiedzieć każdej sytuacji. W sytuacjach spornych decydują organizatorzy. Na przykład teraz.
ermijo napisał/a: | No to wpisz te wyniki Devotiona to mi udowodnisz że sie kierowałeś czymś innym, co to za problem ? |
Nie mam zamiaru nic nikomu udowadniać. Robisz z siebie idiotę, i tyle.
ermijo napisał/a: | Ja też nie rozważam zmiany regulaminu turnieju,a twój podpis mam w d... bo mi wystarczy regulamin zaakceptowany przez wszystkich chęcią udziału w turnieju. |
Czytaj wyżej. Regulamin uzupełnia organizator, który decyduje w kwestiach spornych. Ktoś musi podejmować decyzje - na pewno nie Ty, na pewno nie debaty.
Ermijo, proszę Cię, nie pogrążaj sie. Wiesz doskonale jaka jest sprawa. 56 gry (bo tyle trzeba było grać, gdy Dev jeszcze w ZL był..), z czego Devotion rozegrał zaledwie 10 - które rozwiązanie jest lepsze? Takie, które daje Ermijo 2 punkty, na których mu bardzo zależy, takie w których Adik udowadnia Ermijo, że mu nie zależy na punktach i daje walkowery innym, czy takie, w którym odpada nie 5 tylko 4 osoby, tabela nie jest zaśmiecana walkowerami, a 46 gier to nie puste statystyki. Po prostu tych gier nie będzie.
Czekam jeszcze na opinię Martina, być może Cię poprze - mam nadzieję, że nie.
Pozdrawiam, Adik.
ermijo - 2005-09-19, 20:14
Trzymaj nerwy na wodzy, ja Cię nie obrażam więc Ty tez tego nie rób.
25% twoich wszystkich postów to jakieś cyniczne docinki, bez których nie możesz sie samo-zrealizować w dyskusji na tym forum.
Wydaje Ci się, że jesteś nieomylny a masz dopiero kilkanaście latek więc wyluzuj....
Jest jedno rozwiazanie: takie, że Adik jest o 2 punkty w plecy z pozostałymi graczami, bo przegrał z Devotion eliminacje Golden League i trzeba to uwzgędnić w końcowej tabeli te minus dwa punkty, żeby formalnie wszystko było tak jak należy.
Z tym że oprócz Devotiona odpadną tylko 4 osoby w pełni sie zgadzam.
lonewolf - 2005-09-19, 20:23
Ermijo, przyjdź kiedyś na spotkanie klubu Kraków. Chcielibyśmy cię poznać.
Niezbyt rozumiem o co ci chodzi w tym temacie.
ermijo napisał/a: | Jest jedno rozwiazanie: takie, że Adik jest o 2 punkty w plecy z pozostałymi graczami, bo przegrał z Devotion eliminacje Golden League i trzeba to uwzgędnić w końcowej tabeli te minus dwa punkty, żeby formalnie wszystko było tak jak należy. |
Jest więcej rozwiązań, np. takie jak podał Adik. Nie widzę powodu, żeby tak nie zrobił.
martin1234 - 2005-09-19, 20:30
Jestem współorganizatorem, więc również mam coś do powiedzenia w tym temacie.
Uważam decyzję Adika za jak najbardziej słuszną. Devotion rozegrał jedynie 5 pojedynków, na ponad 25, więc nie może być klasyfikowany (zwłaszcza, że sam zrezygnował z możliwości dogrania reszty gier). Gdyby przyznane mu zostały walkowery, to siłą rzeczy musiałby zająć jakieś miejsce w klasyfikacji. Nie można tak samo traktować kogoś, kto rozgrywa zaledwie kilka gier i w dodatku decyduje się jednak nie kontynuować rozgrywek i kogoś komu zostanie np. 1 mecz do rozegrania i również musi dostać walkower.
To, że Adik jako jedyny przegrał z Devotionem, nie może świadczyć o tym jaką decyzję podjął. Tak samo mógłbym to ja przegrać, Ermijo, czy ktokolwiek inny.
Wśród większośći zawodników nie ma większych sprzeciwów, więc myślę, że tę sprawę można już zamknąć.
Zapraszam zatem do gry!
(Jak coś, to ja właśnie wchodzę na Kurnik i z chęcią zagram).
adik - 2005-09-19, 21:29
Tymczasem nowa tabela gotowa. Bez Devotiona.
Proszę o informacje co jest nie tak..
Pozdrawiam, Adik.
angst - 2005-09-20, 00:41
ermijo napisał/a: | A co decyduje, moze Ty ? Bo ja myslę że jakies regulamin(napisany przez Martina1234) |
martin1234 napisał/a: | Uważam decyzję Adika za jak najbardziej słuszną |
Amen.
Pozdrawiam
Angst
bad_mojo - 2005-09-20, 01:18
Żadne tam amen, tylko poprzeć musze niestety ermijo. To, że to adik podjął taką decyzje przeświadcza tylko o tym, że jeżeli zajmnie jakies czołowe miejsce, to nie powinien mieć za grosz satysfakcji, bo nie zostało to osiągnięta całkiem prawomocnie. Jak to mówią: nieważne, czy ktoś coś zrobił, czy tego nie zrobił, smród zostaje. Zwłaszcza, jeżeli to adik jako jedyny z devotionem przegrał, a tłumaczenie się, że te gry to była pełna zabawa, jak conajmniej żałosne. Poza tym, jak sam organizator stwierdził:
adik napisał/a: | Prawda jest taka, że Ci którzy śledzą ZL widzą, iż nie zależy mi na punktach i nie boje się o to, z kim będę grał w grupie. Awansowałem już na pewno do fazy grupowej, nie zalezy mi na miejscu. | , dlatego może już sobie olać następne gry, bo i tak już przeszedł, i dlatego pierwsza wersja Złotej Ligi była pod tym względem lepsza.
Teraz amen.
angst - 2005-09-20, 01:57
bad_mojo napisał/a: | Żadne tam amen |
Miałem na myśli pretensje Ermijo. Adika poparł współorganizator, więc teraz przyznawanie racji Ermijo i wtrącanie swoich trzech groszy nic już nie zmieni. Próbowałem zamknąć dyskusję, ale całkiem mi nie wyszło, bo osoba nie grająca w ZL musiała drążyć temat
Mam propozycję dla Ermijo (i Bad_mojo): zabierzcie mi te dwa punkty, a w zamian przestańcie zaśmiecać forum i torpedować ciekawie zapowiadającą się inicjatywę
Pozdrawiam
Angst
lonewolf - 2005-09-20, 02:52
angst napisał/a: | Próbowałem zamknąć dyskusję, ale całkiem mi nie wyszło, bo osoba nie grająca w ZL musiała drążyć temat |
Widać by było lepiej, gdybyś nie próbował. To czy ta osoba gra w tych rozgrywkach ma jakieś znaczenie?
angst napisał/a: | Mam propozycję dla Ermijo (i Bad_mojo): zabierzcie mi te dwa punkty, a w zamian przestańcie zaśmiecać forum i torpedować ciekawie zapowiadającą się inicjatywę |
Chyba po to jest forum, żeby ktoś (np. ermijo) kto ma jakieś żale, mógł je wypowiedzieć. Uwaga bad_mojo też nie była głupia (przynajmniej w drugiej części jego posta ). Jeśli koniecznie chcesz znaleźć posty zaśmiecające ten wątek, to proponuję spojrzeć 3 posty wyżej.
ermijo - 2005-09-20, 07:45
"Przed Amenem":
Na przyszłość lepiej będzie takie sporne sytuacje uregulować. To normalne, że zawsze znajdzie się jakaś kluczka, że ktoś o coś będzie miał pretensje (ten temat był po to, żeby je składać i nie uważam, żeby to było zaśmiecanie forum). Chodzi o to, żeby przewidzieć pewne sytuacje np.:
zaistniałe wycofanie sie z turnieju, ucieczka i brak powrotu po 6 minutach, miganie podczas gry, konieczność grania na stołach publicznych?, co zrobić z pomyłkami (jak np. Losiu grał parę gier na 7 min swap a nie na 5) itp.
Swojego zdanie nie zmieniam(sprawa Devotion), ale chcę czekać na wyniki eliminacji i ewentualnie zagrać w nastepnym etapie GL, zatem cierpko akceptuję decyzję organizatorów.
A teraz upragnione Amen.
crazy_knight - 2005-09-20, 08:17
Cytat: | Nie mam zamiaru nic nikomu udowadniać. Robisz z siebie idiotę, i tyle. |
Dokładnie, a w dodatku popełniasz błędy ortograficzne i interpunkcyjne!
100per - 2005-09-20, 09:23
Wczoraj już nie zdążyłem, ale dziś znalazłem odpowiedni zapis w oficjalnym regulaminie.
Cytat: |
ZASADY ROZGRYWEK
§ 11
14. Weryfikację spotkań drużyn wycofanych przeprowadza się następująco:
a) w przypadku rozegrania mniej niż 50 % spotkań, anuluje się wyniki dotychczasowych spotkań tej drużyny,
b) w przypadku rozegrania 50 % lub więcej spotkań, zalicza się do punktacji wyniki uzyskane na boisku, natomiast w pozostałych nierozegranych meczach przyznaje się walkowery dla przeciwników.
|
Źródło: Strona PZPN, link: "Regulamin rozgrywek ligowych" i dalej "REGULAMIN ROZGRYWEK PIŁKARSKICH O MISTRZOSTWO III LIGI NA SEZON 2005/2006" (dziwne, ale podobnego zapisu nie ma w regulaminie Ekstraklasy i II ligi - a przynajmniej ja nie znalazłem).
adik - 2005-09-21, 00:38
bad_mojo napisał/a: | dlatego może już sobie olać następne gry, bo i tak już przeszedł, i dlatego pierwsza wersja Złotej Ligi była pod tym względem lepsza. |
Mogę olać. W najlepszych na świecie ligach też uzyskuje się taką przewagę nad następną drużyną, że tez można sobie kilka kolejek olać. I w Lidze Mistrzów też.
Nie zrozumiałeś idei - zresztą nikt od Ciebie tego nie wymaga, bo nie bierzesz udziału w rozgrywkach - eliminacje to przetarcie, to rozpoznawanie przeciwnika i rozpoczynianie działań taktycznych. Każdy planuje tak jak chce - chciałby być w najsłabszym "koszyku", żeby trafić na kogoś niby-lepszego i wyeliminować ew. konkurenta. Oczywiście trzeba się czuć dość mocnym.
Eliminacje dają naprawdę wiele - dzięki nim wielu graczy zwiększyło formę, przetrenowało debiuty, sprawdziło potencjalnych rywali w następnych fazach.
Najwyraźniej tylko Tobie nie pasuje, że ZL przeprowadzana jest całkiem sprawnie - poza wymienionymi w innym temacie zawodnikami, reszta spisuje się świetnie. W fazie grupowej będzie jeszcze lepiej.
Przypominam, że zostały niecałe dwa tygodnie do zakończenia eliminacji.
Dyskusji na temat Devotiona NIE MOŻNA zamykać - gadajcie, jak Wam klawiatury nie szkoda.
Pozdrawiam, Adik.
pawelcio - 2005-09-21, 00:53
Ja tam gram zawsze o zwycięstwo Nie olewam!
Pawełcio®
angst - 2005-09-21, 08:51
Nie sądzę, żeby rozgrywki grupowe przebiegały sprawniej niż eliminacje. Aktualnie mamy szeroka listę graczy, z którymi możemy grać, więc jak nie z tym, to z tamtym. W grupach trzeba będzie złapać konkretne osoby, które niekoniecznie mają wolny czas wtedy, kiedy my. Ale obym się mylił
Jeśli chodzi o dyskusję, to chyba nie na temat Devotiona, ale postępowania w przypadku rezygnacji (chyba, że wzorem piłki nożnej będzie u nas działać "prawo Devotiona" ) któregoś z graczy (jak na razie wycofała się tylko jedna osoba, co w tej fazie rozgrywek jest niezłym wynikiem). Według mnie (i jak czytam nie tylko mnie) przepis o anulowaniu partii osoby, ktora nie rozegrała przynajmniej 50% gier to naprawdę rozsądne rozwiązanie. Jak wprowadzałem taką zasadę w IRP (fakt, że nie wpisałem jej w regulaminie, ale każdy oprócz Alice'a o tym wiedział ), na pewno nie byłem pionierem takiej idei.
Tutaj pojawił się problem niesprawiedliwości. Ermijo wygrał, a Adik przegrał z Devotion. Być może nie byłoby sprawy, gdyby sytuacja była odwrotna. Niestety takie sytuacje się zdarzają. Rozgrywki nie są przymusowe i każdy może się w danej chwili wycofać. Ale o wiele mniej sprawiedliwe byłoby automatyczne przyznanie walkowerów osobom teoretycznie o wiele słabszym niż Devotion, bo byłoby to zwykłe wypaczenie tabeli.
Pozdrawiam
Angst
ermijo - 2005-09-21, 13:32
Tu nie chodzi o to, że Ermijo wygrał a Adik przegrał. Miałem tylko wątpliwości o zmiany regulaminu, nie znałem takich praktyk, które podał 100per w Regulaminie III Ligi Piłki Nożnej. Teraz juz wiem, że takie rozwiązania mają sens, zarówno w piłce nożnej jak i w gomoku. Jednak poruszyła mnie wielce ekspresywna wypowiedź Adika, bo w swoich postach nie powoływał się na żadne źródła, za to starał się być dowcipny wyzywając mnie od idiotów. Dopiero później zobaczyłem, że jako jedyny przegrał z Devotionem i no wzbudziło u mnie podejrzenia o stronniczee decyzje. Dlatego szukałem innych opini, np. Martina, który jako "neutralny", nie rozgrywając spotkań z wycofującym się Devotionem, mógł sprawić, że niejasność, która zaistniała, przekształciła by sie w czystą jak łza oczywistość, bez podejrzeń, posądzeń i nieporozumień.
Chciałem dodać, że zabiarając głos w tej kwestii, sam nie byłem do końca neutralny bo grałem z Devotionem, ale wątpiwości może mieć każdy. Tyle, że ja nie jestem organizatorem turnieju, bo gdybym był, głosu bym nie zabrał samodzielnie, mogło by to być nieczyste zagranie.
(coś na wzór być sędzią we własnej sprawie)
|
|