Forum.Gomoku.pl
Forum Polskiego Stowarzyszenia Gomoku, Renju i Pente

Turniej TT (dawniej NT) - Nowy turniej piątkowy

dobrychemik - 2008-03-18, 12:50
Temat postu: Nowy turniej piątkowy
Mam dla Was propozycję:

Zróbmy (Wy, jako Stowarzyszenie, oraz osoby z nim zaprzyjaźnione takie jak ja) turniej czwartkowy. Niech to będzie turniej prywatny dla osób ceniących sobie uczciwość i kulturę.

Parę konkretów:
- swap2, 5 minut
- dopuszczeni byliby jedynie ludzie "sprawdzeni", znani z imienia i nazwiska i grający w tych turniejach zawsze na tym samym nicku (obojętne czy starym czy też nowym)
- termin: każdy czwartek, godz. wieczorna (do uzgodnienia) np. 20:15
- ilość rund: do uzgodnienia

Oczywiście nie ma to być alternatywa dla oficjali, a jedynie turniej, w którym PRZYJEMNIE BĘDZIE SIĘ GRAŁO. Myślę, że warto spróbować, szczególnie, że nie wymaga to jakiegokolwiek wysiłku. Zdaję też sobie sprawę, że graczy będzie zdecydowanie mniej niż w turniejach oficjalnych, ale, do licha, postawmy wreszcie na jakość, nie na ilość!

Jeśli jesteście zainteresowani wzięciem udziału w tej inicjatywie, to proszę o "zapisywanie się" tutaj.

P.S. Spora część z Was poznała mnie już osobiście, więc spełniam kryterium bycia "sprawdzonym".

Muchal - 2008-03-18, 16:51

mi sie wydaje ze to nie wypali;p wszystko sie sprowadza do tego ze byłoby to na rankingu treningowym i na głownej stronie zwycięzca nie miałby ołtarza ;)

pozdro

zukole - 2008-03-18, 16:57

Mucha ma rację.
Równie dobrze w tym czasie można robić coś innego, niż grać tur prywatny.

termin - 2008-03-18, 18:09

Gość wychodzi z pozytywną inicjatywą i co go spotyka? To się nie uda. Bo ranking nie taki, bo ołtarza nie ma, czy coś.
Nawet jeśli uważa się pomysł za mało realny do wykonania to zachować to dla siebie bo takim gadaniem skutecznie podcina sie skrzydła ambitnym.

Ja pomysł uważam za świetny i jeśli tylko kiedyś będe miał czas i przejde weryfikację to z checią się pobawię w taki turniej.

Pozdro.

dobrychemik - 2008-03-18, 18:20

Chcecie ołtarz i ranking? A proszę Was bardzo!
Można robić statystykę ile razy zajęło się jedno z czołowych miejsc. Można nawet punktować jakoś te miejsca i mieć listę rankingową graczy. Co tylko sobie zamarzycie. Z jednym "ale": wszelkie podsumowania i statystyki będą zamieszczane tu, na forum, a nie w kurniku. Rozumiem, że to ograniczy krąg osób, przez których będzie się podziwianym, ale jakoś to chyba przebolejecie :)

zukole - 2008-03-18, 18:32

Mi ołtarz itd jest zbędny, tylko nie gram prywatnych od pewnego czasu, a jeśli do końca trwania Euroligi nic na kurniku się nie zmieni to zamieniam gomoku na inną grę :]
Karol G. - 2008-03-18, 18:36

Jak będą osoby takim cyklem turnieji zainteresowane, to mogę pograć.
dragon_katowice - 2008-03-18, 18:46

chętnie bym pograł ale dlaczego to znowu kurnik ?
Karol G. - 2008-03-18, 19:16

dragon_katowice napisał/a:

Jak dla mnie może to być dowolny serwer, dostosuję się i przyjdę jak będzie mi godzina odpowiadała.
edit: musi być bezpłatny :wink:

zukole - 2008-03-18, 19:20

Na ilu serwerach można organizować turnieje prywatne poza kurnikiem ? :wink:
Muchal - 2008-03-18, 19:26

zawsze mozna urządzić turniej mailowy ;) będzie darmo, tylko znając życie wszyscy by grali programami :)
dobrychemik - 2008-03-18, 19:27

Mógłbyś to potraktować jako akcję dywersyjną - wypad na terytorium wroga w celu dotarcia do nieświadomych obywaleti Kurnikostanu :) Warto!

Jak na razie zatem mamy już trzech chętnych do gry:

1. Profit
2. Dragon_katowice
3. Dobrychemik

Karol G. - 2008-03-18, 19:33

Muchal napisał/a:
zawsze mozna urządzić turniej mailowy ;) będzie darmo, tylko znając życie wszyscy by grali programami :)

Można na BK zagrać.

spavacz - 2008-03-18, 22:13

20.15 koliduje z turniejem oficjalnym w keryo pente, w którym gra tak wielu graczy...
Karol G. - 2008-03-18, 22:33

spavacz napisał/a:
20.15 koliduje z turniejem oficjalnym w keryo pente, w którym gra tak wielu graczy...

Oj to mi nie pasuje, bo zamierzam zacząć grać w turniejach pente : )

dobrychemik - 2008-03-18, 22:47

Wasze uwagi mają sens... pod warunkiem, że turnieje pente nadal będą rozgrywane.
:)

dobrychemik - 2008-03-19, 11:23

Czekam na dalsze zgłoszenia. Fajnie by było wystartować już wkrótce.

Zastanawiam się też nad przeniesieniem turnieju na piątek - nie ma wtedy oficjali ani gomoku, ani pente, ani nawet renju. Powinno wszystkim pasować. Zresztą czym się przejmować? Zaletą turnieju prywatnego może być właśnie jego elastyczność!

angst - 2008-03-19, 13:45

Jeśli czas tylko pozwoli, to z chęcią zagram. Mój nick to piotrek401.

Pozdrawiam

Angst

Johanka_z_arcu - 2008-03-19, 16:39

Ja również się na coś takiego piszę, będę dawczynią punktów :-)

Jeszcze pomyślę na jakim nicku zagram :P

maestro - 2008-03-19, 18:19

dobrychemik napisał/a:
Zaletą turnieju prywatnego może być właśnie jego elastyczność!

Jeśli już decydujesz się na organizację takiego cyklu turniejów, to radzę mimo wszystko zrezygnować z elastyczności na rzecz przyjęcia jednej stałej daty ich rozgrywania. Wprawdzie może się zdarzyć, że raz czy dwa, np. ze względu na jakieś wydarzenia losowe, przesunięcie okaże się skuteczne i poprawi frekwencję, ale w dalszej perspektywie czasowej to właśnie jedna i ta sama pora sprzyja zwiększeniu się liczby stałych bywalców.

an_24 - 2008-03-19, 18:55

Witam!
Popieram pomysł zorganizowania takiego turnieju - zgłaszam siebie oraz za aprobatą zainteresowanego grą - rakdara. Chciałbym także zaproponować, by wszyscy przyszli uczestnicy piątkowego turnieju założyli nowe nicki /wyłącznie do gry w tych turniejach/, dzięki czemu ranking punktowy będzie odzwierciedlał pozycję każdego grającego. propozycja nicków - turniej piątkowy TPan24 lub TPrakdar/. Pozdrawiam an_24

Muchal - 2008-03-19, 18:59

wątpie zeby te turnieje przyciągały co tydzien dużo graczy (dużo czyli mniej więcej tyle co oficjale) , ale żeby nie było też sie zgłaszam

pozdro TPmuchal

dobrychemik - 2008-03-19, 19:30

Drogi Muchalu,

Ten nowy turniej z definicji ma mieć mniejszą obsadę niż oficjale. To ma być turniej dla osób prezentujących odpowiedni poziom uczciwości i kultury. Nie stawiałbym natomiast jakichkolwiek wymagań co do umiejętności. Co z tego, że zamiast 80 graczy, będzie ich 20, skoro będą to zawodnicy z najwyższej półki? (powtarzam: nie chodzi mi o ich umiejętności).

Do an_24:

Nie wydaje mi się, żeby wymóg grania na nowych nickach był dobry. Byłoby to kłopotliwe dla graczy:
- kolejny nick do kolekcji
- wiele osób jest przywiązanych do swojego nicku, dzięki któremu są łatwo rozpoznawalni
- wiarygodność rankingu szybko by legła w gruzach, gdyby ktoś, choćby przez przypadek, zagrał na takim nicku gdzie indziej
Myślę, że jednak lepszym rozwiązaniem będzie skupienie się tylko na miejscach zajmowanych w turniejach oraz na przyznawanych za to punktach pucharowych. Powiedzmy pierwszych 5 miejsc byłoby premiowanych.

I niech każdy gra na takim nicku, na jakim chce, byle zawsze grał w tych turniejach na tym samym. Ludzie cenią sobie prawo wyboru. Dajmy im je!

Aktualna lista zainteresowanych grą w Nowym Turnieju:
[w nawiasach nick, na którym dany zawodnik zamierza grać]

- Profit [???]
- Dragon_katowice [???]
- Angst [piotrek401]
- Johanka [???]
- An_24 [???]
- Muchal [???]
- Dobrychemik [dobrychemik]

Panie, Panowie, rośniemy w siłę! :)

spavacz - 2008-03-19, 20:01

Wchodzę w to.

Również myślę, że nie powinniśmy tworzyć nowych nicków chyba że ktoś boi się o rank to rozumiem...

ermijo - 2008-03-19, 20:15

Nie lubie turniejów prywatnych, to żaden prestiż mało ludzi do pogadania i w ogóle do dupy :/
dobrychemik - 2008-03-19, 21:39

[nick, na którym dany zawodnik zamierza grać] {preferowany dzień tygodnia}

- Profit [???]
- Dragon_katowice [???]
- Angst [piotrek401]
- Johanka [???]
- An_24 [???]
- Muchal [???]
- Rakdar [???]
- Spavacz [???]
- Dobrychemik [dobrychemik] {piątek}

P.S. Bardzo proszę o podanie mi na jakich nickach chcielibyście grać oraz który dzień wolicie: czwartek czy piątek (może być na PW).

Muchal - 2008-03-19, 22:01

[muchaldinho] {dzień tygodnia zależny od konkretnej sytuacji(nigdy nie wiem co mi wypadnie) }
spavacz - 2008-03-19, 22:09

Jeżeli napisałem że nie ma sensu zakładać nowych nicków tzn. że będę grał na spavaczu, pasuje mi piątek.
termin - 2008-03-19, 22:51

Czytam listę zainteresowanych poraz 27 i cały czas nie widzę tam mojego nicka. Cóż widocznie nie przeszedłem weryfikacji. Może jestem zbyt mało uczciwy.
Przykro mi sie zrobiło,

Może zorganizuje podobne zawody dla tych nieuczciwych i wtedy zagram.

pozdrawiam

dobrychemik - 2008-03-19, 23:48

- Profit [???] {???}
- Dragon_katowice [???] {???}
- Angst [piotrek401] {czw18-21 lub pią 21-...}}
- Johanka [???] {???}
- An_24 [tpan24] {???}
- Muchal [muchaldinho] {obojętne}
- Rakdar [???] {???}
- Spavacz [spavacz] {piątek}
- Termin [terminek]{???}
- Dobrychemik [dobrychemik] {czw lub pią 20-...}

P.S.1. Bardzo proszę o podanie mi na jakich nickach chcielibyście grać oraz który dzień wolicie: czwartek czy piątek (może być na PW; piątek nie koliduje z żadnym turniejem oficjalnym).
P.S.2. Termin, wybacz przeoczenie.

termin - 2008-03-20, 00:00

Termin nie ma innego nicka jak terminek (i nigdy nie będzie miał)
angst - 2008-03-20, 00:07

Dzień zależy od godziny... Jeśli po 18:00, ale przed 21:00, to czwartek, a po 21:00 piątek.

Pozdrawiam

Angst

dobrychemik - 2008-03-20, 11:44

ermijo napisał/a:
Nie lubie turniejów prywatnych, to żaden prestiż mało ludzi do pogadania i w ogóle do dupy :/

1. Nowy Turniej będzie turniejem prywatnym tylko formalnie. Już choćby z uwagi na fakt, że nie będzie to turniej dla ludzi z łapanki, nabierze on niezwykłego charakteru.

2. Prestiż każdego turnieju zależy wyłącznie od tego z jakim nastawieniem podchodzą do niego gracze. Jeśli będziemy chcieli, żeby Nowy Turniej był prestiżowy, to taki będzie. Wystarczy tylko chcieć. Wystarczy, że te paręnaście/parędziesiąt ludzi grających w nim uzna go za wartościowy, ciekawy i godny poświęcenia mu odrobiny czasu.

3. "Mało ludzi do pogadania". Też mi argument. Jakież to rozmowy masz podczas oficjali? Czat ogólny to zwykle rynsztok, a rozmowy prywatne i tak pewnie prowadzisz niemal wyłącznie z ludźmi, którzy chętnie wezmą udział w Nowym Turnieju. Nic zatem nie tracisz.

------------------------------------

Do osób planujących grać na nowych nickach:

Załóżcie je sobie czym prędzej i zacznijcie je "wysiadywać", żeby jak najszybciej uzyskać kolor (będziecie mogli wypowiadać się na czacie ogólnym podczas Turnieju).

dragon_katowice - 2008-03-20, 19:57

nigdy nie miałem nicka Dragon_katowice
ale na dragon_katowice chętnie zagram :) mi jest wszystko jedno w jaki dzień

dobrychemik - 2008-03-20, 20:11

nigdy nie miałem nicka Dragon_katowice
ale na dragon_katowice chętnie zagram :) mi jest wszystko jedno w jaki dzień

Ależ masz! Tyle, że na forum...
Mam nadzieję, że jednak zdecydujesz się na grę. W końcu niechęć do Mafa nie musi iść w parze z niechęcią do Kurnika.

dobrychemik - 2008-03-21, 11:15

Dalsze propozycje w kwestii organizacji i punktacji Turniejów:

- Turnieje rozgrywane będą co tydzień, w każdy piątek o godz. 21:00 (jeszcze do ustalenia)
- pierwszych pięć miejsc w Turnieju będzie premiowanych punktami pucharowymi (I-25, II-15, III-10, IV-6, V-3)
- za każde zwycięstwo w Turnieju przyznawany będzie jeden punkt pucharowy, za remis - pół punktu ("bye" nie daje punktów pucharowych)
- punkty pucharowe sumowane będą w cyklu kwartalnym; zdobywca największej ich ilości zostanie mistrzem danego sezonu.
- sezony: WIOSNA (kwiecień-czerwiec), LATO (lipiec-wrzesień), JESIEŃ (październik-grudzień), ZIMA (styczeń-marzec)

Proponuję, aby w przyszłym tygodniu rozegrać turniej "zapoznawczy", natomiast punktowane rozgrywki zacząć już od początku kwietnia (za dwa tygodnie). Do tego czasu na pewno uda nam się zebrać całkiem pokaźną grupę graczy (w chwili obecnej mamy 11 chętnych).

angst - 2008-03-21, 13:57

Podoba mi się ta inicjatywa. Chociaż punktacja promująca grających regularnie ma swoje wady, w tym konkretnym przypadku będzie na plus - zachęci do gry w maksymalnej możliwej ilości turniejów.

Przemyślałbym jeszcze tylko skalę - 25 pkt. za zwycięstwo to naprawdę sporo i chyba czasami dany sezon szybko by się rozstrzygał... Ale może to akurat nie jest problem.

Zastanawiam się nad brakiem punktu pucharowego za "bye". Osobiście przyznawałbym go normalnie, podobnie jak za zwycięstwo z powodu ucieczki przeciwnika. Ułatwi to choćby podsumowanie punktacji.

Czekam jeszcze na finalne podsumowania, ale jeśli wiele się nie zmieni będę brał pod uwagę wyniki tych turniejów przy powołaniach do IRP (tak, wiem, że ostatnio nie graliśmy, ale wkrótce wracamy do tematu i to może z precedensowym wydarzeniem :) ).

Pozdrawiam

Angst

spavacz - 2008-03-21, 16:10

angst napisał/a:
przy powołaniach do IRP

Czyżby szykował się jakiś mecz?

zukole - 2008-03-21, 17:24

angst napisał/a:
z precedensowym wydarzeniem :) ).

Z żadną kadrą wiekową nie gracie, więc znowu nic ciekawego :)

dobrychemik - 2008-03-21, 18:49

angst napisał/a:
Podoba mi się ta inicjatywa. Chociaż punktacja promująca grających regularnie ma swoje wady, w tym konkretnym przypadku będzie na plus - zachęci do gry w maksymalnej możliwej ilości turniejów.

Punkty pucharowe za zwycięstwa zaproponowałem z jednego zasadniczego powodu:
umożliwią rywalizację pucharową również słabszym graczom, mającym niewielkie szanse na zajęcie miejsca premiowanego.

angst napisał/a:

Przemyślałbym jeszcze tylko skalę - 25 pkt. za zwycięstwo to naprawdę sporo i chyba czasami dany sezon szybko by się rozstrzygał... Ale może to akurat nie jest problem.

Angst, na pewno doskonale zdajesz sobie sprawę, że nie jest istotne ile punktów dostanie zwycięzca turnieju, a jedynie jaki procent dostaną kolejne premiowane miejsca. Moja propozycja daje: II - 60%, III - 40%, IV - 24% i V - 12%. Za punkt turniejowy przypada 4% nagrody głównej - wartość zauważalna, ale nie powodująca, że zostanie się mistrzem jedynie za frekwencję.
Wydaje mi się to całkiem dobrze zbalansowane, ale oczywiście nie zamierzam krzyczeć "Moje procenty albo śmierć!" :)

angst napisał/a:

Zastanawiam się nad brakiem punktu pucharowego za "bye". Osobiście przyznawałbym go normalnie, podobnie jak za zwycięstwo z powodu ucieczki przeciwnika. Ułatwi to choćby podsumowanie punktacji.

Owszem, nagradzanie "bye" ułatwiłoby podsumowania, ale nie wydaje mi się ani sprawiedliwe, ani wychowawcze :) . "Bye" to żadne osiągnięcie, nie wiąże się z jakimkolwiek wysiłkiem, więc czemu go nagradzać? Oczywiście nie będzie "bez bye albo śmierć"...

Aha, zapomniałem dodać: Nowy Turniej ma już "błogosławieństwo" ze strony władz PSGRiP. Mam nadzieję, że wpłynie to jego rangę i popularność.

Muchal - 2008-03-21, 19:14

według mnie bye powinien być nagradzany, w końcu jakby nie patrzeć , czemu winna jest osoba która w pierwszej rundzie dostanie bya? gdyby bye nie był liczony, osoba taka przez swojego pecha traci mozliwość zdobycia punktu..
dlatego według mnie bye powinine być liczony, jako taki dodatek, taka nagroda dla tych słabszych za uczestniczenie

to tylko moje zdanie

pozdro

maestro - 2008-03-21, 19:20

Krótko i na temat: nagradzanie za bye = absurd. Nie naliczamy bye'ów do rankingu Stowarzyszenia i nie słyszałem by gdzie indziej dostawało się nagrodę za nic.
Muchal - 2008-03-21, 19:38

maestro napisał/a:
Krótko i na temat: nagradzanie za bye = absurd. Nie naliczamy bye'ów do rankingu Stowarzyszenia i nie słyszałem by gdzie indziej dostawało się nagrodę za nic.

nie chodzi mi o to żeby dostawać nagrodę za nic... chodzi mi o to , żeby nie byli pokrzywdzeni ci co dostali bya... w rankingu stow nie ma to w ogóle znaczenia bo liczy sie ranking, a według propozycji Chemika zliczane by były też cząstkowe punkty z poszczególnych turniejów... i w tym momencie pojawia sie sytuacja... załózmy ze jest ostatni turniej sezonu, po tym turnieju 1 osoba wyprzedza drugą tylko o punkt... 1 osoba załóżmy nie gra w ostatnim turnieju, druga osoba zaś gra, ale nie zdobyła tego jednego cholernego punkta mimo zdobycia 9:0 bo w pierwszej rundzie trafił jej sie bye...

nie wiem czy ktokolwiek cokolwiek zrozumiał z tego o co mi chodzi, ale trudno

pozdro

dobrychemik - 2008-03-21, 20:05

Ja nie zrozumiałem, ale nie przejmuj się - są rzeczy, których nawet chemik nie zrozumie :) .

Od siebie dodam jeszcze, że "bye" sam w sobie jest już nagrodą: darmowy punkt turniejowy ułatwiający zajęcie wyższej pozycji w turnieju. Nie ma zatem potrzeby dawania kolejnej nagrody - punktu pucharowego.

W sprawie bye'a czekamy na inne głosy. Na razie jest 2:2.

kantpie - 2008-03-21, 20:35

Dopisz i mnie. Nick: kantpie
dragon_katowice - 2008-03-21, 20:37

jestem za "bye" dla kurnika :)
no to jest 3:2

dobrychemik - 2008-03-21, 21:56

- Dragon_katowice [???] {???}
- Angst [piotrek401] {czw18-21 lub pią 21-...}}
- Johanka [???] {???}
- An_24 [quidam24] {czw lub pią}
- Rakdar [???] {czw lub pią}
- Termin [terminek]{???}
- Jacol91 [kantpie]{???}
- maestro [???]{???}
- lukasz20rts [lukasz20rts]{???}
- siwer [siw3r]{???}
oraz

P.S.1. Bardzo proszę o podanie mi na jakich nickach chcielibyście grać oraz który dzień wolicie: czwartek czy piątek (może być na PW; piątek nie koliduje z żadnym turniejem oficjalnym).
P.S.2. Jak na razie najlepszym terminem rozgrywania turnieju wydaje się piątek, godz. 21:00.

spavacz - 2008-03-21, 22:37

Ja jestem za tym aby zaliczać 'bye' do punktacji - w końcu to normalnie zdobyty punkt jak np. na oficjalu...
maestro - 2008-03-22, 13:03

Odnośnie statystyk PSGRiP-u: bye'e nie są liczone nie tylko do rankingów ale nawet i do sumy rozegranych gier, tj. uznaje się, że bye to nie gra. Bo niby graniem z kim jest bye?
Muchal - 2008-03-22, 13:07

czytałeś mój post?:) wiem ze to nie jest gra, ale osoby ktore dostają bya są wiec pokrzywdzone, bo została im odebrana możliwośc zdobycia punktu ;] o to mi chodzi
spavacz - 2008-03-22, 13:20

maestro napisał/a:
Odnośnie statystyk PSGRiP-u

Ale podejrzewam, że te turnieje prywatne nie będą wliczane w ranking PSGRiP, więc czemu nie zaliczać bye?

maestro - 2008-03-22, 13:31

Czemu nie? Bo jest to nielogiczne. I nie wiem jak inaczej dyskutować o tak idiotycznym pomyśle...
zukole - 2008-03-22, 14:02

Na oficjalach kurnika bye jest naliczane, na prywatnych zresztą też - gracie na kurniku czy na żywo :wink:
ptyl - 2008-03-22, 14:55

szkoda tylko że, kibiców nie może być na tych turniejach :(
morph - 2008-03-22, 15:28

ja jestem również chętny :)
zukole - 2008-03-22, 15:32

Ptyl, kto napisał że kibiców nie może być ?
angst - 2008-03-22, 16:12

dobrychemik napisał/a:

Angst, na pewno doskonale zdajesz sobie sprawę, że nie jest istotne ile punktów dostanie zwycięzca turnieju, a jedynie jaki procent dostaną kolejne premiowane miejsca. Moja propozycja daje: II - 60%, III - 40%, IV - 24% i V - 12%. Za punkt turniejowy przypada 4% nagrody głównej - wartość zauważalna, ale nie powodująca, że zostanie się mistrzem jedynie za frekwencję

Wszystko w porządku, ale tylko do momentu, gdy w turnieju gra nie więcej niż 5 osób. Hipotetycznie ktoś może być ciągle szósty, a jedna osoba przyjdzie raz, zajmie pierwsze miejsce i przeskoczy tego kogoś w klasyfikacji głównej (przy źle dobranej punktacji). Dlatego warto dobrze pomyśleć nad punktami premiowymi.

Co do bye'a zgadzam się z Muchalem - właśnie choćby ze względu na I rundę powinny być te punkty zaliczane. Nie każdy jest na tyle dobry, że odbije sobie ten bye poprzez zajęcie w turnieju premiowanego miejsca. A trzeba pamiętać, że te turnieje są nie tylko dla tych, którzy biją się o czołowe lokaty (chyba, że się mylę w tej kwestii :roll: ).

Pozdrawiam

Angst

dobrychemik - 2008-03-22, 16:35

angst napisał/a:

Wszystko w porządku, ale tylko do momentu, gdy w turnieju gra nie więcej niż 5 osób. Hipotetycznie ktoś może być ciągle szósty, a jedna osoba przyjdzie raz, zajmie pierwsze miejsce i przeskoczy tego kogoś w klasyfikacji głównej (przy źle dobranej punktacji). Dlatego warto dobrze pomyśleć nad punktami premiowymi.

To, że jednokrotny zwycięzca turnieju "przeskoczy" wiecznego "szóstaka" to akurat nie jest dla mnie problemem. Zwycięstwo w turnieju powinno być odpowiednio nagradzane, choćby z uwagi na to jak silna zapowiada się obsada.
Angst, zaproponuj jakiś konkurencyjny wariant punktacji i wtedy porównamy ich działanie w różnych nietypowych sytuacjach. Jeśli wynikną z tego jakieś zmiany, to tylko na lepsze.

angst - 2008-03-22, 17:27

Ja nie piszę, że ta punktacja jest zła, tylko żeby ją jeszcze przemyśleć.

Skoro wieczny szóstak jest mniej ważny niż jednokrotny (może przypadkowy) zwycięzca, to chyba nie ma nad czym dalej deliberować i zamiast zabierać wszystkim czas lepiej zaprosić do uczestnictwa Dredda z Adifkiem - niech zagrają do 4 zwycięstw i po krzyku :P

Ile rund będzie w każdym turnieju?

Pozdrawiam

Angst

ermijo - 2008-03-22, 19:37

Sorry, że napisze coś nie w temacie, ale wolałbym profesjonalne studiowanie gomoku (i nie mam tutaj na myśli lekcji alicecoopera) niz turnieje. Byłby by to gry towarzyskie - kazdy mógłby komentować. Jako stowarzyszenie nic nie robimy, żeby np. wspólnie dyskutować o różnych otwarciach o nowych ruchach. Myślę, że było by to ciekawsze niż nowy turniej czwartkowy -prywatny.
Po prostu nie dzielimy się doświadczeniami, jeśli coś analizujemy to raczej dla siebie, moze na turniej w realu jakies otwarcie, ale po co ? Może warto zrobić takie spotkania na jednym stole i sobie pograć:)

amiga_500 - 2008-03-22, 19:59

Mnie dopisz na nicku koliber111 jak piątek będę miał wolne chętnie wpadnę na lanko. Co do punktacji to najlepiej ściągnąć ze skoków narciarskich , ludzie grają o punkty i jeśli ich nie dostaną to odejdą a pewno nie chcecie grać w piątkę czegoś takiego. co do bye to przyznawanie dodatkowych punktów za pojedyncze zwycięstwo (a tak chemika zrozumiałem) to kompletna bzdura -kto to policzy jak wpadnie 50 graczy .Jak ktoś napisze proga do liczenia pkt pucharowych to będzie super . Adifek wymęczy dreda a ja jakiegoś nowego z łatwością pokonam a dostaniemy taką samą premie-bzdura.
dobrychemik - 2008-03-22, 20:19

amiga_500 napisał/a:
Adifek wymęczy dreda a ja jakiegoś nowego z łatwością pokonam a dostaniemy taką samą premie-bzdura.

Mylisz się. Premia nie będzie taka sama. W opisanej przez Ciebie sytuacji Adifek dostałby wyższą premię za zwycięstwo niż Ty. Tą premią byłyby właśnie punkty za zajęcie jednego z czołowych miejsc :)

Do Ermijo:

Twoja propozycja jest jak najbardziej godna uwagi. Nie widzę jednak powodu, by miała ona być w opozycji do Nowego Turnieju. Tak po prawdzie, to im więcej inicjatyw, tym lepiej. Dlatego też możesz liczyć na moje skromne wsparcie.

Do Angsta:

Turniejów w każdym sezonie będzie ok. 13. To znaczy, że jedno- czy dwukrotny sukces na pewno z nikogo nie zrobi mistrza. Aha, jeszcze jedno: Dredd właśnie mnie poinformował, że nie będzie grał w Turniejach. Co za ulga... ;)

dobrychemik - 2008-03-22, 20:23

- Dragon_katowice [???]
- Angst [piotrek401] {czw18-21 lub pią 21-...}
- Johanka [???]
- An_24 [quidam24] {czw lub pią}
- Rakdar [rakdar] {czw lub pią}
- Termin [terminek]
- Jacol91 [kantpie]
- maestro [maestro]{pią 21}
- lukasz20rts [lukasz20rts]
- siwer [siw3r]
- morph [???]
- amiga_500 [koliber111]
oraz

P.S.2. Jak na razie najlepszym terminem rozgrywania turnieju wydaje się piątek, godz. 21:00.

alicecooper - 2008-03-23, 01:14

Po zastanowieniu

dobrze by było żeby był jakiś oficjalny turniej Stowarzyszenia

i chyba można by pomysł chemika właśnie tak rozwinąć

tylko po 1 znanym i zaakceptowanym nicku dla każdego gracza

wyniki i rankingi na stronie Stowarzyszenia

itd itp

jeśli uzgodnilibyśmy sensowny czas i parametry to postarałbym sie porozmawiać z mafem o formie tego na kurniku

jak macie pomysły to proszę dorzućcie dalsze?

dobrychemik - 2008-03-23, 16:16

[nick, na którym dany zawodnik zamierza grać]

- Dragon_katowice [???]
- Angst [piotrek401]
- Johanka [???]
- An_24 [quidam24]
- Muchal [muchaldinho]
- Rakdar [rakdar]
- Spavacz [spavacz]
- Termin [terminek]
- Jacol91 [kantpie]
- maestro [maestro]
- siwer [siw3r]
- morph [morpheusz]
- amiga_500 [koliber111]
- om3g4 [???]
oraz

Bardzo proszę o podanie mi na jakich nickach chcielibyście grać.

Z dotychczasowego wywiadu środowiskowego wynika, że optymalnym terminem rozgrywania Turniejów będzie piątek, godzina 21:00 i tego się już trzymajmy.

W najbliższy piątek (28. marca) rozegramy turniej zapoznawczy, którego wyników nie będziemy jeszcze liczyć do statystyk. Pierwszy "poważny" Nowy Turniej natomiast zagramy tydzień później (4. kwietnia). Przypominam też, że będzie to jednocześnie inauguracja rundy wiosennej.

Chciałbym jeszcze poruszyć jedną istotną kwestię. Potrzebna będzie jeszcze mała grupa osób odpowiedzialnych za nadzór nad przebiegiem Turniejów. Sugeruję, by było to 5 ogólnie szanowanych osób i aby to grono większością głosów mogło wykluczać z rozgrywek osoby łamiące zasady fair play. Nie ukrywam, że widzę się w tym gronie, ale nie zamierzam o to jakoś szczególnie zabiegać.

dragon_katowice - 2008-03-23, 20:05

chętnie zagram na nicku dragon_katowice, dzień i godzina obojętne
jopq - 2008-03-24, 03:41

bez_jaj
spavacz - 2008-03-24, 21:00

amiga_500 napisał/a:
kto to policzy jak wpadnie 50 graczy

Nikt nie policzy gdyż nie będzie wtedy 'bye'

dobrychemik - 2008-03-24, 22:08

Myślę, że czas zamknąć dyskusję nad tym czy "bye" ma dawać punkty pucharowe czy też nie. Ponieważ przeważa frakcja uznająca "pucharowość bye'a" to przyjmijmy to rozwiązanie. Trudno... :)

Proszę jeszcze o dalsze głosy i propozycje w kwestii zaproponowanej skali punktów pucharowych.

Do Dragona:
Rozumiem Twoje oburzenie okaleczeniem Twego nicka, niemniej pokaż, że wróg nie pokonał Cię, a wręcz przeciwnie - jeszcze wzmocnił. Pokaż, że prawdziwy z Ciebie DRAGON, a nie smoczek :) Pokaż to grając z nami w NT!

dragon_katowice - 2008-03-24, 22:15

dobrychemiku :)
no przecież ja chętnie zagram
i nawet nicka podałem

Johanka_z_arcu - 2008-03-25, 00:05

Mi tam pasuje i piątek i inny dzień.
Zagram na nicku yyy LETHARGICA.

vilumisiek - 2008-03-25, 00:14

Ja też mogę zagrać - może jakiś niegrany nick znajdę. Dopiero temat przeczytałem :wink:
dobrychemik - 2008-03-25, 09:06

Co powiecie na to, żeby turnieje miały 9 rund? Wydaje mi się to najrozsądniejsze.

Do Angsta:

Myślę, że powinieneś zostać "Prezesem Rady Nadzorczej" Nowego Turnieju. Dobierz sobie jeszcze 2 lub 4 osoby spośród graczy i razem będziecie czuwać nad przebiegiem turniejów.

angst - 2008-03-25, 10:27

dobrychemik napisał/a:
Co powiecie na to, żeby turnieje miały 9 rund? Wydaje mi się to najrozsądniejsze.

Do Angsta:

Myślę, że powinieneś zostać "Prezesem Rady Nadzorczej" Nowego Turnieju. Dobierz sobie jeszcze 2 lub 4 osoby spośród graczy i razem będziecie czuwać nad przebiegiem turniejów.

Hmm. A na czym miałaby polegać moja rola? :) Myślę, że Ty powinieneś ją pełnić, jako inicjator zawodów, a jeśli turniej odbywałby się pod auspicjami PSGRiP, to może Zarząd powinien się wypowiedzieć?

Jeśli chodzi o punkty premiowe, to pomyślałem, że najlepszym wyjściem jest przyznanie dodatkowych punktów za zajęcie miejsc od 1. do 5. odpowiednio od 5 do 1. Wydaje mi się, że większa premia będzie niewłaściwa. I tak tacy zawodnicy mają przewagę, bo aby zająć punktowane miejsca muszą zdobyć więcej punktów niż rywale i mogą się wtedy pojawić duże dysproporcje...

Pozdrawiam

Angst

vilumisiek - 2008-03-25, 10:31

Myślę, że Angsta jest już na tyle pełno wszędzie, że już do tych rozgrywek nie powinien zostać przydzielony :D
dobrychemik - 2008-03-25, 12:58

angst napisał/a:

Hmm. A na czym miałaby polegać moja rola? :) Myślę, że Ty powinieneś ją pełnić, jako inicjator zawodów, a jeśli turniej odbywałby się pod auspicjami PSGRiP, to może Zarząd powinien się wypowiedzieć?
Angst

Ktoś musi pilnować porządku, jeśli Turniej ma utrzymać odpowiedni poziom. A zaproponowałem Ciebie, bo po pierwsze cieszysz się dobrą opinią, a po drugie - masz jakieś konszachty z Zarządem :) . Jest już przesądzone, że Turnieje BĘDĄ rozgrywane pod auspicjami PSGRiP. A skoro tak, to nie wypada, żebym ja był ich szefem, jeśli nawet nie jestem członkiem Stowarzyszenia.

angst napisał/a:

Jeśli chodzi o punkty premiowe, to pomyślałem, że najlepszym wyjściem jest przyznanie dodatkowych punktów za zajęcie miejsc od 1. do 5. odpowiednio od 5 do 1. Wydaje mi się, że większa premia będzie niewłaściwa. I tak tacy zawodnicy mają przewagę, bo aby zająć punktowane miejsca muszą zdobyć więcej punktów niż rywale i mogą się wtedy pojawić duże dysproporcje...
Angst

Twoja propozycja z kolei daję wielką przewagę tym, którzy nie opuszczą ani jednego Turnieju. Zauważ, że przeciętny gracz, przy zakładanych 9 rundach, statystycznie zarobi 4.5 punktu. A za zwycięstwo proponujesz tylko 5, co może oznaczać, że zwycięzca turnieju zwykle zarobi 13 pkt (8 za zwyc. + 5 bonusu). Wychodzi na to, że większym osiągnięciem jest trzykrotne znalezienie się w środku tabeli niż wygranie Turnieju! Moim zdaniem to nie jest dobre rozwiązanie.

Punktacja powinna oddawać skalę trudności osiągnięcia danego miejsca. Różnica trudności zajęcia miejsca 1. a 2. jest większa, niż między miejscami np. 4. a 5. Dlatego myślę, że punktacja nie powinna być liniowa jak w propozycji Angsta (5-4-3-2-1), a jednak raczej zbliżona do wykładniczej (jak w mojej skali: 25-15-10-6-3). Można ewentualnie obniżyć trochę moją punktację pozostawiając jednak jej nieliniowy charakter (np. 15-10-7-4-2).

maestro - 2008-03-25, 13:47

dobrychemik napisał/a:
Ktoś musi pilnować porządku, jeśli Turniej ma utrzymać odpowiedni poziom.

Jasne. I powinien to być organizator, który może wyrzucać z pokoju osoby utrudniające przeprowadzenie rozgrywek. Gdy zaś organizator nie wie, czy ktoś się kwalifikuje do tego typu wyróżnienia, zawsze może spytać się mnie, a ja na pewno będę to wiedział.

dobrychemik napisał/a:
Dlatego myślę, że punktacja nie powinna być liniowa, a jednak raczej zbliżona do wykładniczej.

Słusznie. Dlatego można wykorzystać powszechnie sprawdzony model: 100-80-60-50-45-40-36-32-29 etc. :)

spavacz - 2008-03-25, 14:03

maestro napisał/a:
sprawdzony model: 100-80-60-50-45-40-36-32-29 etc.

Ten model raczej w turniejach prywatnych za bardzo by się nie sprawdził ponieważ wątpię aby w jednym turnieju zagrało xx osób. Zresztą, 100 pkt to dosyć dużo zważając, że np. 1 osoba zagra raz, wygra i będzie przed osobą która grała w turniejach i zajęła dajmy na to ~10 miejsce ze które dostanie chyba 24 pkt. Kolejną słabą stroną jest fakt, że jeśli będzie mało uczestników np. 5, to ta ostatni zawodnik dostanie w związku z tym 45 pkt nawet jeżeli nie wygra żadnej gry. I nie jest to równomierne z graczem który zajął 5 miejsce w turnieju, ale takim, który liczył 20+ graczy...

maestro - 2008-03-25, 14:18

10. miejsce to nie jest jakieś wybitne osiagnięcie, więc uzyskanie czterokrotniej mniejszej liczby punktów niż zwycięzca wydaje się uzasadnione. Poza tym taka punktacja będzie miała sens, jeśli w każdym turnieju będzie grało więcej niż 10 osób, co zakładam jako podstawę realizacji tego pomysłu.
zukole - 2008-03-25, 14:49

10-8-6-5-4-3-2-1 jak w formule. Nie ma wielkiej różnicy, a tam to się sprawdza :wink:
angst - 2008-03-25, 15:04

dobrychemik napisał/a:
angst napisał/a:

Angst

Twoja propozycja z kolei daję wielką przewagę tym, którzy nie opuszczą ani jednego Turnieju. Zauważ, że przeciętny gracz, przy zakładanych 9 rundach, statystycznie zarobi 4.5 punktu. A za zwycięstwo proponujesz tylko 5, co może oznaczać, że zwycięzca turnieju zwykle zarobi 13 pkt (8 za zwyc. + 5 bonusu). Wychodzi na to, że większym osiągnięciem jest trzykrotne znalezienie się w środku tabeli niż wygranie Turnieju! Moim zdaniem to nie jest dobre rozwiązanie.

Właśnie stąd moja propozycja - zachęcająca do uczestnictwa. Jeśli samo wygranie kilka razy to za mało, trzeba będzie przyjść kilka razy więcej.

Załóżmy, że z czołówki zapisze się tylko Dredd czy Adifek. Wygra pierwsze trzy turnieje, a rozkład punktów w kolejnych będzie taki, że ciągle będzie na prowadzeniu, mimo że nie będzie grał w dalszych turniejach. Więc nie będzie miał motywacji żeby startować w kolejnych, bo i tak wygra cykl... A słabsi gracze będą pozbawieni możliwości gry z najlepszymi, którym nie będzie się opłacało przychodzić...

Taką logiką kierowałem się przy ustalaniu propozycji punktów premiowych. W tej chwili promujemy dobrych, ale rzadko grających w turach. A powinniśmy chyba premiować niezłych, ale regularnie grających, bo siłą rzeczy będą "wymuszać" pojawianie się najlepszych.

Tak w ogóle to cała dyskusja nie ma większego znaczenia, bo odzew jest dość średni, a te turnieje mają trochę inny cel i wymiar (przede wszystkim kulturalna gra na poziomie).

Co do pilnowania na turniejach, to na stróża się nie nadaję, choćby z powodu braku odpowiednich uprawnień. Ponieważ jest to jednak turniej prywatny, to organizator dopuszcza sam osoby, które wezmą w nim udział. A zachowanie na ogólnym czacie... cóż, ciężko znaleźć panaceum...

Pozdrawiam

Angst

spavacz - 2008-03-25, 15:08

zukole napisał/a:
10-8-6-5-4-3-2-1 jak w formule

Wg. mnie bardzo dobra propozycja.

amiga_500 - 2008-03-25, 15:48

10-8-6-5-4-3-2-1 jest dobre na teraz i bez premii. Zawsze od nowego sezonu gdyby graczy było dużo można dać 100-80-60-50-45-40-36-32-29 etc.
Muchal - 2008-03-25, 15:58

amiga_500 napisał/a:
10-8-6-5-4-3-2-1 jest dobre na teraz i bez premii. Zawsze od nowego sezonu gdyby graczy było dużo można dać 100-80-60-50-45-40-36-32-29 etc.

zgadzam się... bez premii to ma sie rozumieć bez liczenia punktów poszczególnych za partie... to by było według mnie najlepsze rozwiązanie.... i zniknie problem z bye'ami :)

president_devil - 2008-03-25, 16:57

Jeśli to jeszcze możliwe to też się dopiszę do tego turnieju na nicku dievbolt.
dobrychemik - 2008-03-25, 18:50

- Dragon_katowice [???]
- Angst [piotrek401]
- Johanka [lethargica]
- An_24 [quidam24]
- Muchal [muchaldinho]
- Rakdar [rakdar]
- Spavacz [spavacz]
- Termin [terminek]
- Jacol91 [kantpie]
- maestro [maestro]
- siwer [siw3r]
- morph [morpheusz]
- amiga_500 [koliber111]
- om3g4 [???]
- vilumisiek [???]
- president_devil [dievbolt]
oraz

Parametry: piątek, 21:00, 9 rund, 5 minut, swap2.
W najbliższy piątek ja założę turniej, natomiast od przyszłego tygodnia liczę, że odpowiedzialny będzie za to Szef NT.

I jeszcze w kwestii punktacji. Propozycja Dredda jest akceptowalna (minimalnie nieliniowa punktacja), ale będę się upierał przy zachowaniu dodatkowych punktów pucharowych za punkty turniejowe. Dla słabszych graczy (myślę tu na przykład o sobie) może to być jedyny sposób na zdobycie punktów pucharowych. Poza tym jest to metoda mobilizacji do walki do samego końca, nawet gdy na miejsce premiowane nie ma się już szans.

termin - 2008-03-25, 19:18

Niestety w piątek mnie nie będzie. Przypuszczam, że w każdy następny piątek równiez mnie nie będzie. W piątki uprawiam inne sporty.

Pozdro

soul_reaper - 2008-03-25, 21:05

zukole napisał/a:
10-8-6-5-4-3-2-1 jak w formule. Nie ma wielkiej różnicy, a tam to się sprawdza :wink:

Rozwiazanie IMO dobre, chociaz akurat w formule sprawdza sie srednio (za mala roznica punktowa pomiedzy miejcami, co w konsekwencji daje mniej wyprzedzan - lepiej dowiezc 5 pkt za 4 miejsce niz przy wyprzedzaniu wyleciec z toru i miec 0)

Byc moze rowniez bede sklonny zagrac w tym turnieju (jesli oczywiscie sie kwalifikuje) jednakze raczej nie w tym tygodniu - urlop w Polsce rzadzi sie swoimi prawami.

nick - jqj2e708jqrq.

crosslet - 2008-03-25, 23:16

zgłaszam się [crosslet]
protiz - 2008-03-26, 19:46

Tez bym sie zgłosil (kalafiore) i dromnika (mieszkamwkraku)

Pozdro

dobrychemik - 2008-03-26, 21:15

- Dragon_katowice [???]
- Angst [piotrek401]
- Johanka [lethargica]
- An_24 [quidam24]
- Muchal [muchaldinho]
- Rakdar [rakdar]
- Spavacz [spavacz]
- Jacol91 [kantpie]
- maestro [maestro]
- siwer [siw3r]
- morph [morpheusz]
- amiga_500 [koliber111]
- om3g4 [???]
- vilumisiek [???]
- crosslet [crosslet]
- soul_reaper [jqj2e708jqrq]
- ogc_kefir [kalafiore]
- dromnik [mieszkamwkraku]
oraz

Parametry: piątek, 21:00, 9 rund, 5 minut, swap2.

Dodam, że Turnieje mają charakter otwarty - w dowolnej chwili będzie można rozpocząć grę w NT - nawet pod koniec sezonu.

Na koniec prośba: w piątek postarajcie się przyjść co najmniej na 5 minut przed turniejem. Weryfikacja uczestników zawsze chwilę potrwa, więc nie chciałbym nie zdążyć kogoś dopuścić do gry.

dobrychemik - 2008-03-28, 19:07

Osoby, które nie podały na jakich nickach chcą grać proszę o przyjście na turniej na swoich dobrze znanych nickach.
vilumisiek - 2008-03-28, 19:39

Pasowałoby jasno określić zasady turnieju: zawsze grasz na tym samym nicku od pierwszego turnieju aż po wsze czasy. Wydaje mi się to dość oczywiste a wam?

I żeby jakiś akceptacji dla fiszów nie było - chciałbym każdego tam znać.

Henry - 2008-03-28, 19:57

Cześć!
Jeśli jeszcze można to chciałbym się zgłosić.(Jakbym został dopuszczony to będę grać na nicku
zero07siedem)

Pozdrawiam Henry.

ptyl - 2008-03-29, 10:09

to ja sie też poddam weryfikacji, jak wypadnie pomyslnie to zagram na swoim najstarszym nicku:)
angst - 2008-03-29, 11:28

Widzę, że turniej się odbył i to przy niezłej frekwencji :) Gratki Dobrychemik i Spavacz :)

Przepraszam, że się nie pojawiłem, ale niestety nie mogłem, ze względu na inne zobowiązania :roll:

Liczę, że na pierwszym "oficjalnym" turnieju będzie więcej osób. No i że będę znał wszystkich uczestników...

Pozdrawiam

Angst

spavacz - 2008-03-29, 12:35

Szczerze mówiąc to 26 osób, które przyszły na turniej prywatny to wg mnie dużo. Niestety niektórzy pouciekali szybko, i moim zdaniem powinniśmy wprowadzić zasadę, że jeśli ktoś ucieknie z dwóch turniejów prywatnych to automatycznie zostawałby usuwany z listy zawodników.
maestro - 2008-03-29, 13:16

Pierwszy turniej był udany i oby kolejne cieszyły się nie mniejszym zainteresowaniem. Wreszcie mieliśmy turniej bez oszustów i bez bluzgania. Mi najbardziej spodobało się to, że to była rywalizacja na luzie, gdzie trafiałem na znajome osoby i mogłem sobie trochę pogadać, pożartować. Po prostu fajna atmosfera. Ale też z tego powodu sądzę, że zbędne jest tworzenie jakichś rankingów czy klasyfikacji dla tych turniejów.

Inna rzecz to akceptowanie chętnych. Trzeba się jeszcze zastanowić jak rozwiązać ten problem. Z jednej strony mogą tuż przed turniejem przychodzić osoby, które chcą grać i które wszyscy rozpoznajemy, głupio wówczas odrzucać takie zgłoszenia. Z drugiej przyzwolenie na takie praktyki powoduje bałagan, bo jak w pokoju siedzi 30 czy więcej osób a do rozpoczęcia turnieju pozostają sekundy ciężko jest weryfikować kto jest kim, kto grać może, a kto nie. Dlatego trzeba jakoś tą kwestię uregulować.

Jeśli zaś chodzi o osoby uciekające - bez przesady, to jest turniej na 5 minut, więc ucieczki nie zakłócają przebiegu (długość rund bez zmian), a ci, którzy chcą uciec, sami sobie wyznaczają karę (tracą szansę na dobre miejsce, tracą punkty etc.). Dlatego uważam, że zajmowanie się ucieczkami powinniśmy sobie darować.

dobrychemik - 2008-03-29, 14:04

Zgadzam się, że turniej był bardzo udany. Ilość graczy i widzów przerosła moje oczekiwania. To dobry znak na przyszłość.

Od razu chcę się wytłumaczyć z pewnego bałaganu w kwestii uczestnictwa osób nie zapisanych. Wszystko zaczęło się chyba od Peacemana, który w ostatniej chwili zapytał mnie czy pomimo braku zapisu na forum może grać. Oczywiście dopuściłem go do gry. Ale zaraz pojawiło się kilku innych mniej lub bardziej znanych graczy, którzy też chcieli zagrać - vince, wider89 i paru innych. Po szybkim zasięgnięciu opinii jednego z naszych redów zaakceptowałem ich. I wtedy zdałem sobie sprawę, że tym razem chyba jednak trzeba sobie jeszcze odpuścić bezwzględny wymóg zapisu na forum. W końcu to na razie był turniej "zapoznawczy". W ramach promocji warto było trochę zmniejszyć rygor dotyczący zapisu. Nie dopuszczałem jedynie szaraków (z wyjątkiem Henry'ego, który wcześniej się zapisał na szaraku).

Myślę, że reguły uczestnictwa w NT powinny być maksymalnie jasne. Mogą grać jedynie osoby spełniające co najmniej jeden z poniższych warunków:
1. Osoby znane w kręgach PSGRiP osobiście (z imienia i nazwiska) - takie osoby mogą grać na nowym lub starym nicku (ale oczywiście zawsze na tym samym).
2. Osoby nie znane osobiście, ale cieszące się dobrą opinią osób z grupy pierwszej (chodzi tu oczywiście o uczciwość i kulturę osobistą, a nie o umiejętności). Gracze Ci mogą grać wyłącznie na swoim głównym, dobrze rozpoznawalnym nicku. (Od razu uwaga: brak złej opinii nie jest równoznaczny z dobrą opinią!).

Postaram się w najbliższym czasie zebrać wszystkie nasze ustalenia dotyczące NT i napisać stosowny Regulamin, który powinien być dostępny zarówna na tym forum, jak i na stronie PSGRiP.

Jeszcze odnośnie uwagi Maestra o klasyfikacji. Jestem przekonany, że fajna atmosfera turniejowa w żaden sposób nie jest zagrożona przez zdrową rywalizację pucharową. W końcu każdy z nas, uczestników, może grać w NT nie przejmując się punktacją. Wiele jednak osób, w tym i ja, lubi rywalizację i traktuje punktację jako dodatkową atrakcję NT. A atrakcji nigdy dość!

angst - 2008-03-29, 16:09

Wydaje mi się, że powinien obowiązywać bezwzględny obowiązek zapisania się na forum przed turniejem, choćby ze względu na duże ułatwienie w kontekście akceptowania uczestników. Najlepiej, gdyby każdy był już na 5 minut przed turniejem.

Bardzo się martwię (może na razie na wyrost), co będzie jeśli turniej się przyjmie i będzie coraz więcej chętnych do gry. Przy uczestnikach powyżej 50 może być duży problem z ich akceptowaniem (vide turniej OGC). Rozumiem, że kulturalni i dobrze znani obcokrajowcy również mogą grać?

Pozdrawiam

Angst

dobrychemik - 2008-03-29, 16:47

OK, bez zapisania się na Forum nie będzie można grać w NT. Choćby sam Adif, Dred, Utratos albo Puholek próbował grać. Chcą grać, to niech poświęcą minutę na zapis. Tylko muszę wiedzieć, że w tej materii mogę liczyć na poparcie pozostałych graczy (tych zapisanych).

Nie mam nic przeciwko obecności obcokrakowców... znaczy: obcokrajowców :) Byle tylko rzeczywiście były to osoby godne zaufania i świadome reguł NT.

zukole - 2008-03-29, 17:07

dobrychemik napisał/a:
Dred
na pewno nie zagra.

Co do akceptacji wielu graczy - wystarczy zaakceptować wszystkich, a później wywalać. Jest to szybsze niż dawanie akceptów lub ich brak.

dobrychemik - 2008-03-29, 18:26

Dredzie, czemu miałbyś nie grać? Raz już przyszedłeś i chyba nie było to dla Ciebie jakąś traumą. Cywilizowany z Ciebie człowiek, znakomicie grasz, ludzie Cię lubią i szanują - po prostu szkoda by było stracić takiego gracza. Dlatego, proszę, przemyśl jeszcze swoją decyzję.

Metoda akceptacji wszystkich i późniejszego wywalania może i byłaby skuteczna, ale na pewno nie elegancka. Ja nie zamierzam jej praktykować. Moja metoda jest inna: wszystkie zgłoszone do gry nicki dodałem sobie do kontaktów. Dzięki temu od razu widzę ludzi, którzy na pewno w turnieju nie zagrają. Weryfikuję tylko kontakty - czy są na liście chętnych do gry.

spavacz - 2008-03-29, 18:28

zukole napisał/a:
dobrychemik napisał/a:
Dred
na pewno nie zagra.

Dred nie zagra ale Zukole tak? : )

dobrychemik - 2008-03-29, 18:35

Spavacz, Ty go lepiej nie prowokuj, bo jeśli ktoś go zniechęcił do gry, to tylko Ty! :)
spavacz - 2008-03-29, 18:54

No ja przecież nie chciałem wygrać tylko on zrezygnował ;/
ptyl - 2008-03-29, 22:06

weryfikacji nie przeszedłem, dlaczego nie wnikam:) ale, mam nadzieje, że na ogóle moge być?
dobrychemik - 2008-03-29, 23:41

Ptylu, nie widzę powodu, dla którego nie miałbyś grać w NT.
maestro - 2008-03-30, 15:05

Co do obcokrajowców to również wspominałem o tym chemikowi, myślę, że niektórzy z nich chętnie by zagrali, więc dobrze by było gdyby znalazł się ktoś chętny do poinformowania także graczy nie zaglądających tu na forum.

Nie wydaję mi się jednak, żeby najlepszym rozwiązaniem akceptacji graczy były niezbędne zapisy. Powinniśmy przyjmować wszystkie rozpoznawalne i nie budzące zastrzeżeń osoby, które są chętne. I jeśli nie pojawią się na kilka sekund przed rozpoczęciem to nie ma problemów ze sprawdzeniem, czy spełniają wymagane warunki. Inny problem to ten, że do pokoju turniejowego przychodzą też słabsi gracze, o niższych rankach, których często nie jestem w stanie zidentyfikować. I tu trzeba podjąć decyzję, czy puszczać takich zielonych, czy też domniemywać, że to mogą być osoby nieuczciwe.

vilumisiek - 2008-03-30, 15:23

Ej kto to jest ten kalafior czy jakiś wider? Jakiś cipciak wszedł na forum, żeby sobie w turnieju zagrać? Właśnie pojawiłbym się na nim gdyby takich szczylów nie wpuszczano na niego. Jeszcze pierwszy post napisał. Właśnie chodzi o to, że każdy szczoch może w ten sposób zagrać :evil: Powinna być zasada typu akceptacji graczy z turniejów live - chcesz zagrać przyjedź na turniej. Zrobił się zwykły turniej a nie żadne cudo - nie zarejestrował się na forum - nie znamy go - nie gra. Nie nazywajmy szamba perfumerią bo mnie ciśnienie rośnie jak takie cwaniaki wchodzą grać - mi się odechciało a obserwowałem zapisy z innego nicku po czym zrezygnowałem z wzcięcia udziału... jak dla mnie mija się to z celem. Co do obcokrajowców - jest już ich tyle, że mi ich wystarczy. Czasem wszyscy wyżej notowani to jakieś ruskie. Właśnie jak będą polacy tylko od razu będzie widać różnice miedzy chorymi oficjalami a porządnym turniejem. Co do zielonych - nie należy domniemać tylko być pewnym - nie znasz, nie grasz. Jak dla mnie przynajmniej. Ja będę grał oczywiście na vilumiśku oczywiście.
maestro - 2008-03-30, 15:38

Ja właśnie cwaniaków w tym turnieju nie widziałem. Protiz (tesc0, ogc_kefir) uznał, że bedzie grac na kalafiore to niech gra, przecież się zapisał. A że niektóre osoby majace wiele nicków cieżko zachęcić do zdecydowania sie na jeden główny to inna kwestia :| Wider to ironmaiden_ (który przez zmianę kresek zmienił nick na arekwidera), to raczej dobrze ropoznawalny gracz.

Obserwowałem turniej uważnie i nie widziałem żadnego cwaniactwa, chamstwa ani oszukiwania. Może więc miałeś inny powód by nie grać? :P

vilumisiek - 2008-03-30, 15:48

A no to fakt... przepraszam obu, że nie znam ich 100 nicków :P Tyle, że ten 2 się nie zapisał. Powinniśmy unikać przypadkowości, nieznanych, obcokrajowców... Teraz powinni grać każdy turniej na tych. Aha - niech ktos kopiuje wyniki każdego turnieju na forum - nie zaszkodzi a wydaje mi się to dobrym pomysłem.

Ale kim są: dodausia 0to musicwoman banan1707 i mnóstwo innych. A potem się dziwić, że spier :!:

maestro - 2008-03-30, 16:03

vilumisiek napisał/a:
A no to fakt... przepraszam obu, że nie znam ich 100 nicków

Nie masz co przepraszać, zdaj się na organizatora i osoby mu pomagające.

vilumisiek napisał/a:
Powinniśmy unikać przypadkowości, nieznanych, obcokrajowców...

Nacjonalizm?

vilumisiek napisał/a:
Aha - niech ktos kopiuje wyniki każdego turnieju na forum - nie zaszkodzi a wydaje mi się to dobrym pomysłem.

Właśnie, to jest dobry pomysł.

vilumisiek napisał/a:
Ale kim są: dodausia 0to musicwoman banan1707 i mnóstwo innych. A potem się dziwić, że spier

Kwestię przyjmowania słabszych graczy trzeba jakoś rozwiązać, też mam tutaj wątpliwości.

dobrychemik - 2008-03-30, 19:22

Czemu mielibyśmy unikać słabszych graczy? "Musicwoman" na przykład sam zaprosiłem, bo mogę ręczyć za jej kulturę i uczciwość. A to, że gra na "żółtym" poziomie nie stanowi jakiegokolwiek problemu. Kierując się logiką odrzucania słabszych graczy, dojdziemy do absurdalnych sytuacji wynikających z konieczności ustalenia odpowiedniego minimum. (Np. Zukole by zażądał niedopuszcania do NT graczy słabszych od niego). Nie tędy droga.

Z pewnością każdy z Was zna z Kurnika parę osób, za których kulturę i uczciwość może ręczyć. Zaproponujcie im udział w NT, a tu podajcie ich nicki, abym mógł ich dopisać do listy graczy. Ze swej strony mogę np. zaproponować takie osoby jak: musicwoman, iwonka1970pl czy nabuhodomozor. Znam ich z Kurnika od ponad roku i mam o nich jak najlepszą opinię.

spavacz - 2008-03-30, 19:35

Ja nie mam nic przeciwko słabszym graczom - ranking nie powinien być wyznacznikiem czy dana osoba może zagrać w turnieju czy nie. Jeśli chodzi o zagranicznych graczy to wg mnie powinniśmy zagrać 1 turniej (już oficjalny) w tylko polskim towarzystwie, lecz gdyby np. przyszło bardzo mało osób to moglibyśmy 'zaprosić' niektórych graczy np. z Czech.

PS. Wolałbym bez Węgrów : P

maestro - 2008-03-30, 19:35

Ależ ja nie mówię, że należy słabszych unikać, tylko że trudniej jest zweryfikować osoby np zielone (takich znam tylko kilka, a o reszcie nie mogę nic powiedzieć, czy są uczciwe i kulturalne). Proponowałbym, żeby właśnie takich zachęcać do składania zgłoszeń na forum, bo pomków czy redów jest mi znacznie łatwiej sprawdzić i ocenić, czy nadają się do gry.
zukole - 2008-03-30, 21:12

Tak, ja protestuję !, grałem na +2500 a tam kilka zielonych i żółtych. Nie zgadzam się ! Mają być redy albo strajkuję :lol:

A tak na poważnie to jak ktoś chce grać to niech gra, w końcu propozycja grania turniejów itd wyszła od chemika i myślę że on tu ma najwięcej do powiedzenia, a nie że wyskoczy tu taki xxx i napisze jak on chce i teraz tak ma być, trzeba było wyjść z taką inicjatywą a nie teraz cwaniaczyć jak ma być :]

P.S Vilu - ile znasz moich nicków żebym mógł zagrać jako nieanonimowy gracz, hę :?:

dobrychemik - 2008-03-30, 23:55

Vince i casbah wyrazili chęć grania w NT. Co o nich wiecie? Nadają się?
Peaceman - 2008-03-31, 00:18

hehe, zastanowiłbym się nad nimi

Też się zgłaszam, na pewno nie będę w stanie grać w każdym turnieju np. w ten piątek :)

angst - 2008-03-31, 00:24

dobrychemik napisał/a:
Vince i casbah wyrazili chęć grania w NT. Co o nich wiecie? Nadają się?

Tak.

Pozdrawiam

Angst

dobrychemik - 2008-03-31, 10:13

W ramach przygotowań przed rozpoczęciem sezonu NT zrobiłem porządek z listą uczestników. Podejrzewam, że niektóre osoby mogłem źle zakwalifikować – uwagi będą mile widziane.

A - gracze znani osobiście, pełnoprawni uczestnicy NT.

- angst [piotrek401]
- dobrychemik [dobrychemik]
- dragon_katowice [???]
- dromnik [mieszkamwkraku]
- johanka [lethargica]
- maestro [maestro]
- morph [morpheusz]
- muchal [muchaldinho]
- ogc_kefir [kalafiore]
- om3g4 [???]
- ptyl [ptyl]
- siwer [siw3r]
- soul_reaper [jqj2e708jqrq]
- spavacz [spavacz]
- vilumisiek [???]
- zukole [zmigrod]

B - gracze nie znani osobiście, ale dopuszczeni do uczestnictwa w NT; osoby z tej grupy proszone są o grę na głównym nicku!

- amiga_500 [koliber111]
- an_24 [quidam24]
- casbah [casbah]
- crosslet [crosslet]
- henry [zero07siedem]
- jacol91 [kantpie]
- musicwoman [musicwoman]
- rakdar [rakdar]
- vince [vince]
- wider89 [wider89]

C - osoby ubiegające się o dopuszczenie do gry w NT (wymagana akceptacja przez kilka osób z grupy A). W nawiasach podane są osoby opiniujące kandydaturę.

- 1edi (dobrychemik: TAK)
- kubica10

angst - 2008-03-31, 11:05

dobrychemik napisał/a:

B - gracze nie znani osobiście, ale dopuszczeni do uczestnictwa w NT; osoby z tej grupy proszone są o grę na głównym nicku!

- an_24 [quidam24]
- casbah [casbah]
- crosslet [crosslet]
- henry [zero07siedem]
- jacol91 [kantpie]
- rakdar [rakdar]
- vince [vince]

Nie wszystkie z powyżej wymienionych osób znam osobiście, ale na potrzeby NT mogą być spokojnie zakwalifikowane do grupy A.

dobrychemik napisał/a:
C - osoby ubiegające się o dopuszczenie do gry w NT (wymagana akceptacja przez kilka osób z grupy A). W nawiasach podane są osoby opiniujące kandydaturę.

- kubica10

Niestety, tych graczy nie znam. Podobnie jak z grupy B pominiętych w cytowanej przeze mnie liście.

Pozdrawiam

Angst

zukole - 2008-03-31, 14:21

dobrychemik napisał/a:

A - gracze znani osobiście, pełnoprawni uczestnicy NT.

- zukole [zmigrod]

Znasz mnie osobiście ? Fajnie :roll:

Nie napisałem że będę grał, a jeśli nawet to raczej nie na "zmigrod".

vilumisiek - 2008-03-31, 14:59

Zagrałeś raz i zmieniasz? Każdy tak będzie zmieniał to się istny burdel zrobi!!
angst - 2008-03-31, 15:39

vilumisiek napisał/a:
Zagrałeś raz i zmieniasz? Każdy tak będzie zmieniał to się istny burdel zrobi!!

Panowie, spokojnie. To był turniej zapoznawczy. Sugerowałbym jednak, aby nie zmieniać nicków, a przynajmniej nie w trakcie danego cyklu (kwartalnego).

Pozdrawiam

Angst

zukole - 2008-03-31, 16:13

1. Nie napisałem że gram, a mój nick tu się znalazł.
2. Turniej był testowy, więc zagrałem.
3. Masz tyle redów, a wpadasz na 17xx ? Nie no, jestem pod wrażeniem, więc uwagi zachowaj dla siebie.

P.S Zgłaszam się - londonderry ( ha ! :lol: )

termin - 2008-03-31, 17:28

No i znowu nie dałem rady się załapać do żadnej grupy.
Wnioskuje o stworzenie grupy D: nieznani osobiście, nie mogący grać w każdym turnieju, olewani przez organizatora.

spavacz - 2008-03-31, 18:05

dobrychemik napisał/a:
- kubica10

Nie jest zbyt kulturalny : )

Chaosu - 2008-03-31, 19:00

. . .Ja mogę ręczyć za nick chaosu jakby ktoś pytał.

spavacz napisał/a:
PS. Wolałbym bez Węgrów : P

. . .Komu przypomniał się stary temat Soula(?) chyba jeszcze z misia(?)?

PS. Termin to jakiś szczyl wystarczy spojrzeć na zdjęcie pod nickiem, gnojków nie akceptujcie, jak ktoś młodszy od tesc0 to odpada.
PS2. Słyszałem że On bez przerwy zakłada nowe nicki i spuszcza ranki szanowanych graczy. Ponoć ktoś go kiedyś namierzył jak grał progiem.

spavacz - 2008-03-31, 19:30

Chaosu napisał/a:
Komu przypomniał się stary temat Soula(?) chyba jeszcze z misia(?)?

Nic mi się nie przypomniało, po prostu nie przepadam za Węgrami (tak jak chyba większość polskich graczy) i na odwrót...

dobrychemik - 2008-03-31, 19:56

termin napisał/a:
No i znowu nie dałem rady się załapać do żadnej grupy.
Wnioskuje o stworzenie grupy D: nieznani osobiście, nie mogący grać w każdym turnieju, olewani przez organizatora.

Jakkolwiek to wygląda nieciekawie, ja naprawdę nie uwziąłem się na termina. Po prostu mam do niego pecha... a raczej on do mnie. Przepraszam za pomyłkę i postaram się już jej więcej nie popełnić.

angst - 2008-03-31, 20:09

Chaosu napisał/a:
. . .Komu przypomniał się stary temat Soula(?) chyba jeszcze z misia(?)?
Mi się przypomniał...temat założony przez Zakona :)
Chaosu napisał/a:
PS. Termin to jakiś szczyl wystarczy spojrzeć na zdjęcie pod nickiem, gnojków nie akceptujcie, jak ktoś młodszy od tesc0 to odpada.
PS2. Słyszałem że On bez przerwy zakłada nowe nicki i spuszcza ranki szanowanych graczy. Ponoć ktoś go kiedyś namierzył jak grał progiem.
Co prawda wyczuwam tu jakąś ironię, ale na wszelki wypadek wolę to napisać - Termin do Grupy A.

Pozdrawiam

Angst

termin - 2008-03-31, 20:53

Jezu, Chaosu, umawialiśmy się, że Ty nie opowiadasz o moich drobnych lamerstwach, a ja nie powiem, że się kochasz w Utratosie.

Dzieki Angst, za poparcie. Za to pozwolę Ci wygrać w piątek :) P

angst - 2008-03-31, 21:33

termin napisał/a:
Jezu, Chaosu, umawialiśmy się, że Ty nie opowiadasz o moich drobnych lamerstwach, a ja nie powiem, że się kochasz w Utratosie.

Popieram kogo się da, licząc na darmowe punkty :twisted:

Pozdrawiam

Angst

dobrychemik - 2008-03-31, 22:47

Żeby nie było niejasności: to iż ktoś jest na liście A lub B znaczy tylko, że jeśli ZECHCE zagrać w NT, to zostanie zaakceptowany. Żadnego przymusu, żadnej presji (to do Zukola głównie). Dlatego też pozwoliłem sobie dopisać kilka dobrze znanych osób, które, jeśli tylko najdzie je na to ochota, to mogą grać w NT. (Wiem, że niektórzy nawet deklarowali, że nie zamierzają grać w NT, ale niech wiedzą, że zawsze będą mile widziani).

A - gracze znani w Stowarzyszeniu osobiście, z imienia i nazwiska - pełnoprawni uczestnicy NT.

aaru, [???], adif [???], alicecooper [???], angst [piotrek401], arczi [???], chaosu [???], dobrychemik [dobrychemik], dragon_katowice [???], dromnik [mieszkamwkraku], fagda [???], iwonka [iwonkapl1970], johanka [lethargica], lukasz20rts [lukasz20rts], maestro [maestro], morph [morpheusz], muchal [muchaldinho], ogc_kefir [kalafiore], om3g4 [???], peaceman [peaceman], president_devil [dievbolt], profit [roddickfan], ptyl [ptyl], puholek [???], roy [???], seven [???], siwer [siw3r], soul_reaper [jqj2e708jqrq], spavacz [spavacz], templar [???], utratos [???], vilumisiek [???], wolinianka [???]

- amiga_500 [koliber111], an_24 [quidam24], casbah [casbah], crosslet [crosslet], henry [zero07siedem], jacol91 [kantpie], musicwoman [musicwoman], nabuhodomozor [nabuhodomozor], rakdar [rakdar], termin [terminek], vince [vince], wider89 [wider89], zukole [???]

- kubica10 (spavacz: NIE)

dobrychemik - 2008-03-31, 23:36

Kolejny chętny do gry:
br00klyn [hm0]

Proszę o opinie.

termin - 2008-04-01, 07:48

angst napisał/a:
termin napisał/a:

Popieram kogo się da, licząc na darmowe punkty :twisted:

Pozdrawiam

Angst

No to darmowych punktów nie będzie bo nie załapałem się do grupy A :)

soul_reaper - 2008-04-01, 09:14

Ja wiem, ze niedawno wielkanoc byla, ale bez kwa jaj. Naprawde niepowazne jest umieszczenie termina w grupie B (chociaz rozumiem, ze mozesz dobrychemiku nie znac do konca historii naszego stowarzyszenia). Jesli mnie pamiec nie myli, to termin jest jednym z 'ojcow zalozycieli' i chociazby samo to powoduje koniecznosc umieszczenia go w grupie A. Juz predzej mnie mozna przeniesc do grupy B, w koncu nie pojawilem sie dawno na zadnym turnieju a i na kurniku rzadko bywam ;-)
dobrychemik - 2008-04-01, 10:19

Drogi Soulu,

Racz zauważyć, że wyraźnie prosiłem o korektę podziału na grupy, więc nie widzę powodu do obruszania się. W końcu jestem tu nowy. Ale, oczywiście, w następnym wydaniu listy Termin będzie już w grupie A.

A co do Ciebie, to nie przeniosę Cię do grupy B, skoro spełniasz kryteria bycia w A. I bez marudzenia proszę! :)

lukasz20rts - 2008-04-01, 10:20

Jeśli chodzi o br00klyna to znam go dobrze. To miły i kulturalny gracz.
Peaceman - 2008-04-01, 10:52

Troche mi się pozmieniało i zagram w piątek! Więc zgłaszam się na najbliższy turniej również, jeśli się nadam.
Oczywista, nick: peaceman

dragon_katowice - 2008-04-01, 16:14

dobrychemiku dopisz mnie też, pogadałem z mafem i wrócił mi nicka z kreską dragon_katowice :)
Johanka_z_arcu - 2008-04-01, 19:44

W zasadzie to Jacol też powinien iść do grupy A,razem z bratem.
bałtyk_gdynia - 2008-04-01, 20:02

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem kryterium podziału, ale wg mnie Vince też do A - ja Go znam osobiście, z resztą był na turnieju w Wawie pod koniec 2004.
bad_mojo - 2008-04-02, 02:09

dobrychemiku dopisz mnie też, pogadałem z mafem i wrócił mi nicka z kreską dragon_katowice

prima aprilis czy powaga? :)

dragon_katowice - 2008-04-02, 12:00

prima aprilis to był ;)
dobrychemik - 2008-04-03, 14:45

Założyłem stronę Nowego Turnieju. Proszę nie wybrzydzać na ascetyczny wygląd i funkcjonalność. Jestem chemikiem, a nie zawodowym webmasterem.

http://dobrychemik.googlepages.com/home

protiz - 2008-04-03, 14:49

hehe fajne to nie wyglada . Bedziesz tam zamieszczal wyniki?
bałtyk_gdynia - 2008-04-03, 15:00

estetyka chyba najmniej istotna, wg mnie stronka jest ok:)
dobrychemik - 2008-04-03, 17:05

Tak, wyniki będę tam zamieszczał. Na forum nie mam uprawnień, więc ciągle musiałbym tworzyć nowe posty - rozwiązanie jeszcze mniej eleganckie niż moja strona :)
protiz - 2008-04-03, 19:19

Postaram sie jutro zagrac . Raczej bede na kalafiore zeby nie siac bałaganu
dobrychemik - 2008-04-04, 10:18

Musimy wybrać kilka osób, które będą odpowiedzialne za cotygodniowe zakładanie NT - może się przecież zdarzyć, że nie będę mógł grać w danym turnieju. Proponuję, aby oprócz mnie byli to jeszcze: Maestro, Angst, Spavacz i Muchal.
Mam nadzieję, że się zgodzicie.

Muchal - 2008-04-04, 13:08

Ja się oczywiście zgadzam :) dzięki za wyróżnienie :)

pozdro

spavacz - 2008-04-04, 15:53

Jeżeli nikt nie ma nic przeciwko to jestem chętny do pomocy. Nie myślałem, że masz o mnie Chemiku aż tak dobre mniemanie : )

PS. Dziś będę miał mały problem z wstawieniem się na turniej, ale zrobię co się da aby w nim zagrać.

angst - 2008-04-04, 17:46

Chciałbym się tylko jeszcze upewnić - rozumiem, że nie ma obowiązku zapisania się na Forum na każdy turniej, a po prostu gracze z opublikowanej listy powinni się pojawić na 5 minut przed rozpoczęciem danego dnia?

Pozdrawiam

Angst

P.S.
spavacz napisał/a:
Dziś będę miał mały problem z wstawieniem się na turniej, ale zrobię co się da aby w nim zagrać.
A co? Zabrakło napojów wyskokowych? ;) Trzeźwy powinieneś lepiej wypaść :)
spavacz - 2008-04-04, 18:00

angst napisał/a:
A co? Zabrakło napojów wyskokowych? Trzeźwy powinieneś lepiej wypaść

Zupełnie nie mam pojęcia o co Ci chodzi : )

protiz - 2008-04-04, 18:09

Chemiku a moze by tak zrobic przedrostek NT
dobrychemik - 2008-04-04, 18:09

angst napisał/a:
Chciałbym się tylko jeszcze upewnić - rozumiem, że nie ma obowiązku zapisania się na Forum na każdy turniej, a po prostu gracze z opublikowanej listy powinni się pojawić na 5 minut przed rozpoczęciem danego dnia?

Jak zwykle dobrze rozumiesz (*). Osoby z listy mają stałą przepustkę na NT (a przynajmniej do czasu, gdy im coś odbije i zaczną łamać regulamin NT).

do kefira:

Ogólnie byłoby fajnie, gdyby wszyscy mieli nicki z takim samym przedrostkiem. Ale nie oszukujmy się, prawda jest taka, że każde kolejne obostrzenie zmniejszy o połowę ilość osób grających w NT. Dajmy ludziom tyle swobody, ile tylko się da, nie rezygnując jednocześnie z głównej idei NT: wymogu fair-play i kultury. (Jak widzicie jestem liberałem).
Nie wykluczam jednak, że w przyszłości będzie można pomyśleć o wprowadzeniu obowiązkowego przedrostka. Ale to dopiero wtedy, gdy graczom będzie bardziej zależało na Nowym Turnieju, niż Nowemu Turniejowi na kolejnych graczach. I gdy większość graczy zgodzi się na to.

(*) takie małe pochlebstwo; z wieloletnich obserwacji wiem, że ludzie bardziej niż na słodycze i alkohol są łasi tylko na pochlebstwa... :)

spavacz - 2008-04-04, 19:11

Przy tym przedrostku 'nt' to Kefirowi chodzi o to, żeby nie tracił rankingu : )

Jednak ja nic nie widzę sensownego w zakładaniu nowych nicków.

angst - 2008-04-04, 19:13

spavacz napisał/a:
angst napisał/a:
A co? Zabrakło napojów wyskokowych? Trzeźwy powinieneś lepiej wypaść

Zupełnie nie mam pojęcia o co Ci chodzi : )

Napisałeś "z wstawieniem się na turniej". Chyba taka gra słów - "wstawić się", czyli wypić nieco alkoholu, a "stawić się", czyli pojawić się gdzieś :)

Pozdrawiam

Angst

spavacz - 2008-04-04, 19:18

Ups przepraszam, jakoś tak w pośpiechu pisałem i nie zauważyłem tego : )
protiz - 2008-04-04, 19:37

Raczej zebym ci za duzo nie zabral Spav : P
angst - 2008-04-04, 19:49

A założy ktoś dzisiejszy NT?

Pozdrawiam

Angst

termin - 2008-04-04, 20:16

Jeśli wprowadzicie koniecznośc zakładania nicków z jakimśtam przedrostkiem, to sobie już na tym turnieju nie pogram. Niezakładam nowych nicków (z tegoz powodu nie interesuje mnie IRP)
vilumisiek - 2008-04-04, 23:45

Chemik mnie dalej nie lubi i mnie nic nie zaproponował :!:
dobrychemik - 2008-04-05, 00:16

Vilu, jesteś ulubieńcem całego chemicznego świata. Co mogę Ci zaproponować?
dobrychemik - 2008-04-05, 21:18

Kolejny chętny do NT:

warship

Prosżę o opinie. Ze statystyk wynika, że jest to jakiś rzadko używany nick.

kantpie - 2008-04-05, 21:49

Niech gra
angst - 2008-04-05, 22:03

dobrychemik napisał/a:

warship

Prosżę o opinie.

Niech poda może inne bardziej znane nicki - o tym pierwsze słyszę...

Pozdrawiam

Angst

bałtyk_gdynia - 2008-04-05, 23:38

Zagrał w 1 oficjalnym turnieju, z którego na dodatek uciekł ...
vilumisiek - 2008-04-06, 00:40

Tak więc to sztandarowy przykład gracza, których nie chcemy!!
dobrychemik - 2008-04-09, 10:52

Nowy adres strony Nowego Turnieju:

http://nowyturniej.googlepages.com

(bez www!)

angst - 2008-04-11, 18:50

Jest dziś turniej?

Pozdrawiam

Angst

spavacz - 2008-04-11, 19:03

Podejrzewam, że tak - ponoć miały być te turnieje co tydzień.
dobrychemik - 2008-04-12, 11:54

Kolejny chętny do gry: lukas0909

Niewiele z nim grałem, ale zrobił na mnie raczej pozytywne wrażenie.

Proszę o opinie.

arczi - 2008-04-12, 12:16

proszę mnie usunąć z tej listy. Pisałem Ci chemiku, że nie chcę brać w tym udziału:|
dobrychemik - 2008-04-12, 16:24

Arczi, lista wyszczególnia graczy, którzy MOGĄ GRAĆ w Nowym Turnieju, a nie którzy GRAJĄ w nim. Nie są mi znane jakiekolwiek powody, dla których nie mógłbyś być dopuszczony do gry w NT, więc nadal jesteś na liście.

Gdyby jednak bardzo, ale to bardzo bardzo zależało Ci na usunięciu Cię z listy, to ponów swoją prośbę, a na pewno ją spełnię.

dobrychemik - 2008-04-13, 21:55

lukas0909 to tregra. Może teraz się wypowiecie?
dobrychemik - 2008-04-18, 14:37

Dzisiaj już trzeci NT. Tym razem organizatorem będzie Maestro (ciekawe czy dopuści do gry graczy lepszych od siebie...).
maestro - 2008-04-18, 16:12

Bez obaw, wiem kogo mogę dopuścić. Gdybym nie zaakceptował tych lepszych od siebie to turniej nie doszedłby do skutku ze względu na zbyt małą ilość uczestników :P
teletombola - 2008-04-21, 10:17

dobrychemik napisał/a:
Niewiele z nim grałem, ale zrobił na mnie raczej pozytywne wrażenie.

Proszę o opinie.

zabawa w Pana Boga ? hehe widze ze masz stary kompleksy niższości i pod przykryciem zrobienie czystego turnieju starasz się być ważny heheeh jakies listy, pozwolenia hehe co to komuna ??? Powoli przypominasz mi Adika i jego świetne pomysło-posty....

dobrychemik - 2008-04-21, 13:50

Droga Teletombolo,

Widzę, że ze wszech miar starasz się być prowokująca i zaczepna. Rozumiem to - nie zostałaś zaproszona do NT. Ale mam prośbę: atakuj z głową.

- Chcę być ważny? Kompleks niższości? Wierz mi, nie mam ku temu powodów.

- Zabawa w boga? A jakiż to bóg pyta innych o opinie i dzieli się z innymi swą boskością?

- O komunie to Ty nie masz pojęcia. Swoją drogą to Twoje szczęście.

- Pozory czystego turnieju? Tak, zdemaskowałaś nas. My tylko udajemy, że chcemy mieć uczciwy turniej.

A teraz do Graczy NT:

Proszę o opinie w kwestii akceptowania graczy przed NT. Ostatnio Maestro dopuścił do gry kilka nikomu (chyba) nieznanych graczy. Krzywda nikomu się raczej nie stała, ale musimy w końcu wypracować jasne reguły przyjmowania graczy i trzymać się ich. Jeśli będzie to turniej dostępny dla każdego anonima, to szybko jego poziom uczciwości i kultury osiągnie wartość typową dla offów.

bałtyk_gdynia - 2008-04-21, 14:21

Zainteresowany chyba sam może zgłosić chęć udziału w NT, a nie czekać aż ktoś go zaprosi?
zukole - 2008-04-21, 16:02

Zgłaszanie się graczy na forum jest kiepskim pomysłem, po co ktoś ma się rejestrować aby napisać jednego posta ?

Zaakceptować każdego kto chce, poza oszustami.

Muchal - 2008-04-21, 17:06

po co była cała ta lista pieprzenie o szopenie ze tylko ci zawodnicy mogą grać jak przychodzi do turnieju i nagle jakiś andrjuha albo inny jakiś rusek wchodzi sobie i gra... moim zdaniem należy albo spełniać wcześniej ustalone załozenia [tylko ci z listy] albo zrobić nowe załozenia... bo po co komu załozenia ktore i tak nic nie znaczą? Moim zdaniem NT nigdy nie będzie tak popularne jak żaden turneij oficjalny, takie jest moje zdanie

pozdro

maestro - 2008-04-21, 19:03

NT nie będzie popularne? Może, ale nie jesteśmy na taką konieczność skazani, chyba, że chcemy sami się do niej zmusić. Powinniśmy się dobrze zastanowić, co jest dla nas priorytetem w takim turnieju. Organizując poprzedni turniej uznałem, że najważniejsze jest by brały w nim udział osoby 1) uczciwe i 2) kulturalne. Postanowiłem też nie zniechęcać do gry wszystkich tych, ktorzy sie pojawili, bo usłyszeli coś o turnieju na czacie ogólnym, a na forum nigdy nie zaglądali. Postanowiłem dopuszczać wszystkich od 1500+ do których nie miałem zastrzeżeń ani podejrzeń, że mogą któregoś z tych warunków nie spełniać, zielonych tylko zapisanych bądź dobrze mi rozpoznawalnych, a szarym dziękowałem. Jak najwięcej nieznanych mi osób chciałem sprawdzić, ale w ciągu niecalych 5 minut i to w sytuacji gdy wyskakuje mi mnóstwo osób na priv, a zgłoszeń jest ok 40 - niestety, przeliczyłem się, jest to niewykonalne! :(

Wracając do głównego wątku - dla kogo mają być NT? Bo podczas ostatniego turnieju pojawiały się głosy rpzeciwko obcokrajowcom, a jest to kwestia istotna: mamy się zamknąć we własnym gronie czy organizować turnieje otwarte na przedstawicieli innych narodowości? Dopuściłem Rosjan trochę ryzykując, bardziej opierając się na własnym przeświadczeniu, że wiekszość grających na kurniku Rosjan to osoby uczciwie, w dodatku czesto reprezentujące wysoki poziom. W trakcie turnieju obserwowałem ich gry i z tego co widziałem, to jednak w tym przypadku się nie pomyliłem. Mało tego, mogłem też ostrożeniej postąpić z Węgrami, bo chociaż wiadomo, że jest wśród nich sporo oszustów i chamów, to jednak są także osoby uczciwie, i np takiego midmana, który wszedł na innym nicku, mogłem jednak dopuścić... Moje zdanie jest takie, że prócz graczy (zh), wegierskich lam (czyli nie wszystkich Wegrów) oraz pojedynczych przypadków chamstwa z innych krajów powinniśmy pozwalać obcokrajowcom na grę w NT.

Muchal - 2008-04-21, 19:49

ehh czy widzisz co napisałem? nie winie cie... w takim razie trzeba zmienić załozenia, na takie " grać mogą wszyscy na liście i Ci do których kot [ewentualnie chemik] nie mają zastrzeżen" :) i wtedy będzie ok :) bo póki co załozenia są takie ze grają ci co są na liscie, nie mam racji?
dobrychemik - 2008-04-21, 22:00

Otóż ja akurat jestem przeciwny przyjmowaniu ludzi znikąd.
maestro - 2008-04-21, 22:05

Nie ma ludzi znikąd. Każdy jest skądś. Tylko my możemy jeszcze nie wiedzieć skąd. Czy nasza niewiedza to dostateczny powód by kogoś przekreślać?
bałtyk_gdynia - 2008-04-21, 22:16

Z tego co wiem w turniejach tych maja grać osoby, które znane są z imienia i nazwiska. Najlepiej takie, które brały udział w turniejach na żywo lub tak jak dobrychemik są rozpoznawane poprzez swoją aktywność na forum.
maestro - 2008-04-21, 22:30

Można i tak. A już w ogóle najlepiej jak jeszcze podadzą numer kołnierzyka, prześlą pocztą (normalną) CV, napiszą egzamin na uczestnika no i wpłacą jakieś wpisowe, ile kto chce ale nie mniej jak 200 zł. I będą super tury po 5 osób w których każdy każdego będzie znał na wylot.
Kubica10 - 2008-04-21, 22:49

Jeżeli dobrze sobie przypominam w tym turnieju chodziło o to żeby można było pograć w miłym i przede wszystkim kultularnym otoczeniu.A cały problem polega na tym że niewiadomo czego będzie można sie spodziewać po nowych i nieznanych graczach miadzy innymi takich jak ja :) Bo w każdej chwili może taki nieznany gracz wyzywać wszystkich , obrażać itp. i w tym momencie turniej straci na swojej wartości.A potem każdy stwierdzi że miał być kultularny i uczciwy turniej a niestety taki już nie jest.Coraz więcej osób zrezugnuje i finał wydaje sie dość jasny.

Pozdrawiam.

bałtyk_gdynia - 2008-04-21, 23:14

maestro napisał/a:
I będą super tury po 5 osób w których każdy każdego będzie znał na wylot.

osobiście wolałbym pograć z 5 osobami, które znam na wylot niż bandą ruskich, madziarów i innych kotów nie wiadomo skąd, ale może źle zrozumiałem ideę tego turnieju ...

maestro - 2008-04-22, 00:27

Po głosach stąd i z kurnika widzę, że to ja źle zrozumiałem. I nie zamierzam dłużej przekonywać do swojej wizji tych turniejów. Dlatego podejmę jedynie słuszą decyzję: wolę być z bandą niż z "elitą".
vilumisiek - 2008-04-22, 00:50

Polać Bałtykowi. Po ciula tam ruskich skoro nie idzie z nimi pogadać???
spavacz - 2008-04-22, 09:50

Moim zdaniem powinniśmy akceptować tylko tych, których znamy i wiemy o nich że nie są lamkami... Jeśli chodzi o zagranicznych graczy, to dostęp do turnieju powinni mieć ci, którzy nie sprawialiby później kłopotów. Nie chcę aby tak jak w ostatnim turze wpadł jakiś rusek i zajął 2 czy 3 miejsce - a nikt o nim nie miał żadnych informacji.

Jeśli tak dalej pójdzie to zrezygnuję z udziału w turniejach.

dobrychemik - 2008-04-22, 10:47

OK, uznajemy ostatni turniej za wybryk niedoświadczonego Maestra :) i wracamy do rygorystycznego przestrzegania prostej reguły: nieznani nie grają.

bałtyk_gdynia napisał/a:
Z tego co wiem w turniejach tych maja grać osoby, które znane są z imienia i nazwiska. Najlepiej takie, które brały udział w turniejach na żywo lub tak jak dobrychemik są rozpoznawane poprzez swoją aktywność na forum.

Spełniam oba warunki - byłem już na turnieju na żywo.

Karol G. - 2008-04-22, 11:18

Jak czytam regulamin, to nie widzę żadnego wybryku. Wszystko było dobrze zrobione. Chodź ja też miałem wrażenie z początku, że będą to turnieje gdzie grać będą osoby znające się + takie, których większość na oczy nie widziała, ale cieszą się dobą opinią (np. Zukol, Bano, Musicwoman). Nie wydaje mi się konieczne zamykania turnieju dla osób spoza naszego kraju tylko dlatego, że dobrzy są w tą grę tak, że nie widzę przeszkód by grały takie osoby jak Attila, Ondik, Kedlub, Barbos, Nikolay czy Midman. Jedynie trzymałbym się zasady, że jeżeli kogoś nie ma na liście umieszczonej na stronie, to nie gra (ma szanse załapać się na następny turniej a tym razem mówi się trudno).

Ktoś kojarzy andrjuha? (o Anatolu mam dobre zdanie).

vilumisiek - 2008-04-22, 11:19

Nie ma co zakładać niewinności każdego i robić listy tych, którzy grać nie mogą. Trzeba założyć, że każdy jest łobuzem i robić listy tych, którzy grać mogą :)
zukole - 2008-04-22, 16:11

Cykl NT wyszedł chyba jako forma, która może zastąpić czwartkowy oficjal, a kto mi napisze że na oficjalu wszyscy są znani ? No bez jaj, poza programami, szarakami z b. dobrym bilansem gier i kolorowymi z wyraźnie zaniżonym rankingiem to reszta chyba bez problemów, to że kogoś nie znacie nie znaczy że jest taki czy siaki.
bałtyk_gdynia - 2008-04-22, 16:59

Ciężko zweryfikowac czy ktos kogo nie znasz ma zanizony ranking.

Co znaczy szarak z dobrym bilansem? Dla Ciebie to może byc gracz, który w 100 grach ma 2100+, a dla innych 1500+,1800+ ...

zukole - 2008-04-22, 17:09

Chodzi mi o sytuację, w której gracz +2100 wchodzi na dwudziestym nicku.
vilumisiek - 2008-04-23, 00:23

zukole napisał/a:
Cykl NT wyszedł chyba jako forma, która może zastąpić czwartkowy oficjal, a kto mi napisze że na oficjalu wszyscy są znani

No coś Ci się chyba właśnie pomyliło. Nie miał niczego zastępować. Chyba, że lukę przyjacielsko-kulturalną.

bałtyk_gdynia - 2008-04-23, 09:08

dobrychemik napisał/a:
... byłem już na turnieju na żywo.

I nie przekonano Cię żebyś zapisał się do stowarzyszenia? :wink: Chyba, że się zapisałeś o czym również nic mi nie wiadomo ...

angst - 2008-04-23, 11:04

Również krótko się wypowiem na temat NT - w kilku punktach:

- inicjatorem i twórcą NT jest Chemik, więc on powinien decydować (biorąc oczywiście pod uwagę opinie środowiska, aby było komu grać w tych turniejach ;) )
- zasady dopuszczania do NT (niezależnie od tego, jakie) powinny być jasno określone i stałe, aby nie było przypadków dyskryminacji czy nadużyć
- NT miało się różnić od turniejów oficjalnych głównie: ograniczoną anonimowością (wiemy, z kim gramy), brakiem wielonickowości (każdy gra jednym nickiem), kulturą gry i ogólną (eliminacja "lamek" i "lam" ;) ). Aby spełnić te warunki wypadałoby dopuścić do turniejów osoby, które maksymalnie gwarantują spełnienie powyższego (znamy je osobiście, z turniejów, z Kurnika od dawna i wiemy, czego się po nich spodziewać)
- niektórzy gracze z zagranicy (np. Ales, Godon, czy Iec) mogą bardziej nadawać się do NT niż większość Polaków
- nie każda z osób, która zagrała na żywo, nadaje się do NT (np. Rentimo :P )
- dopuszczenie osób, o których nie mamy informacji, że mogą nie spełniać kryteriów to chyba niestety za mało (np. Andrjuha to mógł być powiedzmy Balaszow. Nikt nie wie, że Andrjuha kiedykolwiek coś zbroił, ale jednocześnie nie wiadomo, czego się po nim spodziewać i kto to w ogóle jest).

To tyle, co na ten moment przyszło mi do głowy. Zastępcy Chemika powinni wiedzieć dokładnie, kogo mogą dopuścić (np. osoby z opublikowanej listy) lub ewentualnie dopuszczają kogoś na własną odpowiedzialność (np. ja organizuję, a tu przychodzi Zakon, którego nie ma na liście, a w sumie powinien być).

Pozdrawiam

Angst

vilumisiek - 2008-04-23, 15:06

angst napisał/a:
np. ja organizuję, a tu przychodzi Zakon, którego nie ma na liście, a w sumie powinien być

Albo np. ja orgranizuje, a tu przychodzi Minuta, którego nie ma na liście i oczywiście nie zostaje przeze mnie dopuszczony :D

Johanka_z_arcu - 2008-04-23, 22:42

vilumisiek napisał/a:
Po ciula tam ruskich skoro nie idzie z nimi pogadać???

Idzie. Naucz się rosyjskiego.

Karol G. - 2008-04-23, 23:29

Он понимает по-русски.
maestro - 2008-04-24, 01:05

dobrychemik napisał/a:
uznajemy ostatni turniej za wybryk niedoświadczonego Maestra

Można uznać to za wybryk, a można za inną koncepcję NT - z tego co widzę to mój punkt widzenia na NT jest zbieżny z poglądem jaki przedstawił Zukole, chociaż większość woli jednak turnieje dla wyizolowanej grupy wybrańców...

vilumisiek napisał/a:
Trzeba założyć, że każdy jest łobuzem

Mamy wprowadzić domniemanie winy?

vilumisiek napisał/a:
Nie miał niczego zastępować. Chyba, że lukę przyjacielsko-kulturalną.

W tym celu to się można wybrać na imprezę albo do teatru.

angst napisał/a:
nie każda z osób, która zagrała na żywo, nadaje się do NT (np. Rentimo )

A co jest nie tak z Rentimo? :)

profit napisał/a:
Он понимает по-русски.

Tłumaczenie proszę, bo nie idzie z tobą pogadać :D

jutago - 2008-04-24, 17:24

Он понимает по-русски. - On rozumie po rosyjsku
Johanka_z_arcu - 2008-04-24, 19:44

profit napisał/a:
Он понимает по-русски.

Можна понимает, но не говори.

angst - 2008-04-24, 19:54

maestro napisał/a:

Ja go zawsze kojarzyłem z brakiem "hi", thx" i "bye". Pamiętam, że przez jakiś czas miał ksywkę lamka :) A jak zaczął w końcu nieco przegrywać, to i zdarzyło mu się przywitać ;)

Pozdrawiam

Angst

dobrychemik - 2008-04-24, 20:35

Angst, możesz być jutro organizatorem NT?
Johanka_z_arcu - 2008-04-24, 20:46

angst napisał/a:
maestro napisał/a:

Ja go zawsze kojarzyłem z brakiem "hi", thx" i "bye". Pamiętam, że przez jakiś czas miał ksywkę lamka :) A jak zaczął w końcu nieco przegrywać, to i zdarzyło mu się przywitać ;)

Pozdrawiam

Angst

Ale poznany osobiście ;-)

angst - 2008-04-24, 20:57

dobrychemik napisał/a:
Angst, możesz być jutro organizatorem NT?

Raczej nie. Mam jutro sporo do zrobienia w pracy i mógłbym się nie wyrobić.

Pozdrawiam

Angst

ptyl - 2008-04-25, 09:23

jutago jestem pod wrażeniem :D
dobrychemik - 2008-04-25, 10:06

W ostatnim turnieju grały następujące osoby, które (chyba) nie spełniają warunków uczestnictwa w NT:

andrjuha, maur0, orzeszek6969, creative11, pinsir, rambooooooo

Jeśli znacie kogoś z nich i możecie go polecić, to proszę o wiadomość. W przeciwnym wypadku nie dopuszczę ich do turnieju.

alicecooper - 2008-04-25, 10:40

orzeszek6969 pojawia się na zajęciach gomoku, na razie nie zrobił nic złego :) można wpisać na listę
maestro - 2008-04-25, 15:34

dobrychemik napisał/a:
pinsir, rambooooooo

Obie osoby znam i powinny być dopuszczone - pierwszy to tantoss (dawniej: _guess_who_ ), drugi to murarz (inne nicki: blackproject, bakerak, muzykan). Co prawda obaj nie ukończyli ostatniego turnieju, więc gdyby chcieli grać to organizator mógłby ich poinformować o zasadzie nieuciekania :twisted: ale nie widze powodu, dla którego nie mogli by zostać dopuszczeni.

zukole - 2008-04-25, 16:15

andrujha to jakiś rusek, który gra open andreya ( popovicha) więc jak chce to niech gra :mrgreen:
angst - 2008-04-25, 17:15

maestro napisał/a:
Co prawda obaj nie ukończyli ostatniego turnieju

maestro napisał/a:
ale nie widze powodu, dla którego nie mogli by zostać dopuszczeni

To chyba całkiem dobry powód. Można oczywiście dać im drugą szansę, ale dużo lepsze są turnieje, w których wszyscy grają do końca...

Pozdrawiam

Angst

spavacz - 2008-04-25, 17:31

Wspomniałem wcześniej, że jeśli ktoś ucieknie z dwóch NT to zostaje 'zdyskwalifikowany' i nie ma możliwości, aby zagrać w następnym takim turnieju.

Tak więc jestem za tym aby otrzymali drugą szansę. Co prawda guess to lamka, ale to nic.

maestro - 2008-04-25, 17:39

zukole napisał/a:
andrujha to jakiś rusek, który gra open andreya ( popovicha) więc jak chce to niech gra

myślisz, że to może być andrey?

angst napisał/a:
To chyba całkiem dobry powód.

Myślę, że w tym wypadku jednak niewystarczający:
1) zapewne nie wiedzieli, że to turniej z jakiegoś cyklu i mogli go potraktować jak zwykły turniej prywatny
2) zgadzam się ze Spavaczem, powinna być dana druga szansa

jutago - 2008-04-25, 19:31

Raczej powinna być 2 szansa.
Jeśli ktoś nie ukończył turnieju mógł mieć jakiś ważny powód np. awaria prądu albo jakiś inny incydent.

zukole - 2008-04-25, 20:06

maestro napisał/a:
myślisz, że to może być andrey?

Nie wiem, ale chcę z nim zagrać :)

dobrychemik - 2008-04-25, 23:31

maestro napisał/a:
dobrychemik napisał/a:
pinsir, rambooooooo

Obie osoby znam i powinny być dopuszczone - pierwszy to tantoss (dawniej: _guess_who_ )

O Tantossie to akurat mam jak najgorszą opinię, po tym jak podczas niedawnego offa dał popis swojej rynsztokowej "elokwencji". Ale pewnie w klanie ll zachowuje się inaczej...

spavacz - 2008-04-26, 00:09

Przecież napisałem wcześniej że guess to lamka więc się nie dziw jego zachowaniem : )
jutago - 2008-04-26, 13:09

Cytat:

O Tantossie to akurat mam jak najgorszą opinię, po tym jak podczas niedawnego offa dał popis swojej rynsztokowej "elokwencji". Ale pewnie w klanie ll zachowuje się inaczej...

Zachwowuje sie dobrze i nie mamy żadnych zastrzeżeń dotyczących jego zachowania.............gdyby był lamką to nie był by w ll :D

zukole - 2008-04-26, 13:50

Tak, w LL nie ma żadnych lam, tylko nie wiem w takim razie czemu kot jest :)
Karol G. - 2008-04-26, 13:51

Jak są aż dwie opinie na nie, to wg mnie Tantoss nie nadaje się do zabawy.
maestro - 2008-04-26, 14:45

Skoro w NT ma nie być lamek, to jakim cudem grać może ktoś, kto nabił 4000, gral w oficjalach na dwóch nickach jednocześnie, ucieka z turniejów, a do tego notorycznie przeklina ("zj***ć")? :P
zukole - 2008-04-26, 14:48

Też się dziwię że taki osobnik gra, ale skoro może grać ktoś kto gra w turach na 20 zielonych
i udaje greckiego kota, to widać że wszystko jest możliwe :P

maestro - 2008-04-26, 14:58

Nie ma się co dziwić, zawsze można honorowo zrezygnować i wyznaczyć sobie jakąś ciężką pokutę za wszystkie popełnione niegodziwości.

W kwestii liczenia - 17 nie jest równe 20.

zukole - 2008-04-26, 15:16

Orientacyjnie 20 :P
spavacz - 2008-04-26, 15:54

Wracając do tematu, Chemik - czy mógłbyś podawać na forum aktualne wyniki i klasyfikacje. Ta strona o NT nie jest chyba zbyt często odwiedzana.
dobrychemik - 2008-04-26, 16:43

Strona NT nie za często odwiedzana? Kto chce zobaczyć wyniki, to sobie wejdzie. Bez rejestrowania się, bez logowania - wg mnie dużo wygodniej. A wyniki staram się zawsze najpóźniej na następny dzień zamieszczać, więc chyba wszystko jest OK.
bad_mojo - 2008-04-26, 17:43

maestro napisał/a:
kto nabił 4000

?

spavacz - 2008-04-26, 17:52

bad_mojo napisał/a:
maestro napisał/a:
kto nabił 4000

?

free_yo_mind

Chemiku, wiem że prawie od razu wpisujesz wyniki po turnieju, ale na forum mógłbyś je również zamieścić.

dobrychemik - 2008-04-26, 19:09

No w sumie racja, nic nie stoi na przeszkodzie, by wyniki były również na Forum. Postaram się tym zająć w najbliższym czasie.
jutago - 2008-04-29, 17:19

Fajnie dużo ludzi ,ale są kłopoty z akceptacją uczestników.
Trudno zaakceptować wszystkie zapisane do NT osoby.Już Amiga 500 pisał to na grupie dyskusyjnej na kurniku,ale warto powtórzyć : lepiej wprowadzić przedrostek "nt" przed każdym nickiem uczestnika NT.Myślę,że łatwiej by przeprowadzało sie wtedy turnieje.Ale niestety dużo graczy nie chciałoby tworzyć nowego nicka :(

spavacz - 2008-04-29, 17:24

Nie jest to przecież zabronione, ale nie rozumiem do czego potrzebne? Żeby każdy chętny zrobił sobie nick ntxxx i wszedł na turniej, mimo że nie jest znany, lub jest lamką?

Nie uważam tego za dobry pomysł, zresztą pisałem o tym wcześniej.

vilumisiek - 2008-04-30, 00:34

Wówczas każdy by sobie założył z nt i kłopoty byłyby te same. Jeśli co najmniej 2 osoby mają coś przeciwko jakiemuś uczestnikowi jego dalsze branie udziału w turniejach powinno zostać wstrzymane chyba...
dobrychemik - 2008-05-11, 17:33

Czy władze Stowarzyszenia mogą zapewnić przyznanie jakiegoś dyplomu dla zwycięzcy wiosennej edycji NT? Do końca sezonu jeszcze półtora miesiąca, ale warto już teraz się nad tym zastanowić i coś ustalić.
alicecooper - 2008-05-11, 23:08

tak
dobrychemik - 2008-06-02, 21:50

NT ma już dwa miesiące. Najwyższy czas na jakieś wnioski z dotychczasowego przebiegu rozgrywek i propozycje ewentualnych zmian przed rozpoczęciem sezonu letniego (od lipca). Proszę o wszelkie opinie i uwagi.
angst - 2008-06-06, 14:56

Dzisiaj ja organizuję NT (na nicku piotrek401).

Proszę bardzo o wsparcie ze strony potencjalnych uczestników i przyjście odpowiednio wcześnie.

Generalnie zamierzam akceptować tylko graczy, którzy już grali w NT, oczywiście dopuszczam wyjątki.

Pozdrawiam

Angst

amiga_500 - 2008-06-22, 13:14

Pozostała garstka graczy , praktycznie są to gracze lubiący grać gomo a nie robiący karierę w cokolwiek. Jak dla mnie to termin sobotni np. 20 -20.30 jest najlepszym terminem ,ten wieczór prawie zawsze jest wolny jako jedyny w tygodniu. Trzeba to grac dalej tak długo aż gracze się nauczą ze nie tylko oficjale są fajne. Węgrzy robią podobnie od lat (do niedawna vacsi a teraz kaosz) i nauczyli się tam wpadać prawie codziennie bez zapowiedzi i tabelek. Maja zdecydowanie większe powodzenie niż chemik i to na naszym kurniku trochę wstyd.
dobrychemik - 2008-06-22, 14:41

Bo nieszczęściem NT jest to, że to mój pomysł. Gdyby to wyszło od kogoś lepiej znanego w środowisku i przez niego było administrowane, to ludzie by chętniej się w to zaangażowali. A tak, to sobie mówią "u chemika grać nie będę" i idą gdzieś indziej.

Niemniej nie zamierzam się poddawać i mam zamiar nadal starać się o rozwój, a conajmniej przetrwanie NT. Wszystko jednak zależy od wsparcia innych graczy. Sam nic nie zwojuję. (Tu podziękowania dla Angsta za zaangażowanie).

Kubica10 - 2008-06-23, 12:41

Na mnie Chemiku raczej zawsze możesz liczyć :)
Ja jeżeli moge i będe w stanie to także postram sie załatwić paru graczy do gry.
A z tym czy przenieść NT na sobote to nie wiem , wydaje mi sie że to nic nie zmieni.
A to że graczy jest zmniej nie jest Twoją winą Chemiku.Chyba poprostu większości ode chciało sie grać.I teraz lepiej sie zastanowić nie nad zmianą godziny tylko jak uatrakcyjnić NT.

fo_lou - 2008-06-23, 22:30

dobrychemik napisał/a:
Gdyby to wyszło od kogoś lepiej znanego w środowisku i przez niego było administrowane, to ludzie by chętniej się w to zaangażowali. A tak, to sobie mówią "u chemika grać nie będę" i idą gdzieś indziej.

Gdybym zobaczył NT Vilumiśka i NT Chemika to poszedłbym na ten drugi turniej, powód - większa kultura. Gdyby organizował te turnieje angst to graliby tylko Ci, którzy grają w IPP. Dla mnie świetny pomysł, nareszcie od osoby "nie z elity". A jeszcze nie grałem w ani jednym NT, bo mi termin nie pasuje...

maestro - 2008-06-23, 22:54

Tu nie ma znaczenia kto organizuje. Ma znaczenie forma tych turniejów. Początkowo ujawnił sie entuzjazm, po 26-30 osób. Wówczas pisałem, że celem nadrzędnym jest utrzymanie takiej frekwencji. Ale ważniejsze zamiast ogólnego promowania było nasilanie restrykcji dopuszczania do turniejów. Wieściłem w takim przypadku niepożądany efekt w postaci frekwencji mniejszej niż 10 osób na turniej, oznaczającej de facto upadek inicjatywy NT. "Rozwój" NT zmierza w tym kierunku. Jeśli mają być organizowane następne sezony NT koniecznie jest odwrócenie tej tendencji.

Poza tym:
- myślę, że rankingi i tabele i tym podobne są zbędne - Węgrzy tak nie robią, a ludzi i tak jesli interesują jakieś rankingi, to wyłącznie te z turniejów oficjalnych
- można by się zastanowić nad zmianą terminu; może środa albo czwartek wieczorem? w te dni także nie ma oficjali

termin - 2008-06-24, 06:25

fo_lou napisał/a:
A jeszcze nie grałem w ani jednym NT, bo mi termin nie pasuje...

Przepraszam.

fo_lou - 2008-06-24, 11:46

Chodziło o datę i godzinę turnieju :)
termin - 2008-06-25, 06:15

o jezu faktycznie. Nie zakumałem :) P
fo_lou - 2008-06-26, 10:46

A gdyby tak zmienić rozgrywanie NT na drużynowe? Wiadomo, że sporty dryżynowe cieszą się większą popularnością niż indywidualne. Słabsi gracze nie grają w NT, bo "i tak nie mają szans". Drużynowa gra umożliwiłaby nawiązanie walki z najlepszymi. Wiadomo, że jeżeli do drużyny dobierze się 5 najlepszych graczy, to wygra cały turniej ale nie o to chodzi. Bardziej wymieszane drużyny jeżeli chodzi o poziom gry zawodników byłyby według mnie dobrym rozwiązaniem. Załóżmy, że każda drużyna liczy 4 graczy, ale w turnieju mogłoby grać max 3 graczy z każdej drużyny (wiadomo - nie każdy może ale też czasami może tylko 1 zawodnik), wszystkie zdobyte punkty zostałyby zsumowane i byłaby prowadzona tabela z aktualnymi wynikami i na koniec sezonu (miesiąca) ogłoszenie zwycięzców turnieju.

Co Wy na to?

zukole - 2008-06-26, 11:23

Od grania drużynowo jest euroliga ( ruszy w listopadzie ).
Karol G. - 2008-06-26, 12:11

A co wam się takiego nie podoba?
Ten turniej powstał dlatego (z tego co pamiętam), że na oficjalnych grano programami, część zachowywała się po chamsku i każdy mógł być incognito. Tu to wyeliminowaliście. Te restrykcje raczej nie zwiększą popularności. Albo rybki albo akwarium.
A co do urozmaiceń, może warto spróbować gier turn-based? Zrobić jakiś turniej (niekoniecznie szwajcar), fakt, byłby rozgrywany sporo czasu ale gry stałyby na większym poziomie a nie jak się dzieje na kurach, że spora część gier wyrównanych jest wymęczona na czas. Przy okazji empirycznie by się sprawdziło, czy warto grać schematami, czy opłaca się blokować nagminnie itp. Chyba w takim gronie jakie kisi dupska na tym forum można mieć tyle zaufania, że nikt nie będzie wspomagał się programem.
No chyba, że większość prezentuje nurt, który mówi, że gry turowe to nie są prawdziwe gry, no to wtedy trudno :-)

spavacz - 2008-06-26, 12:12

profit napisał/a:
No chyba, że większość prezentuje nurt, który mówi, że gry turowe to nie są prawdziwe gry, no to wtedy trudno :-)

I kto to mówi tzn. pisze : P

maestro - 2008-06-26, 12:22

profit napisał/a:
No chyba, że większość prezentuje nurt, który mówi, że gry turowe to nie są prawdziwe gry

Bo to nie są prawdziwe gry :]

Karol G. - 2008-06-26, 12:24

Zagrałem parę gier i mi się trochę odwidziło. Wydawało mi się, że prawie każdy będzie wygrywać białymi a tu dupa. Do gry gdzie jedna ze stron ma pewne zwycięstwo na gry turowe się krzywię, ale już jakieś szachy czy keryo to czemu nie.

@maestro:
zagrałeś, że wiesz?

maestro - 2008-06-26, 12:36

Muszę grać żeby mieć opinię? Dla mnie to nie ma nic wspólnego z normalnym graniem, które jest mieści się w określonym czasie, kiedy to gracze jednocześnie analizują sytuację i stawiają ruchy. To jest równa gra, każdy ma tyle samo czasu. Podczas partii w turnieju na żywo nie odejdziesz w środku gry od stołu mówiąc "następny ruch postawię pojutrze".
spavacz - 2008-06-26, 12:46

maestro napisał/a:
Muszę grać żeby mieć opinię?

Zagraj i przekonasz się, że warto.

Karol G. - 2008-06-26, 13:16

A co ma co do czego, czy oboje myślimy w tym samym czasie, jak i jeden tak i drugi ma załóżmy 5 dni na każdy ruch. A to czy gracz A potrzebuje 5 sekund by ocenić sytuację a gracz B 25 min to sprawa indywidualna.
Jeżeli dobrzy gracze przystąpiliby do takiej zabawy to mogłoby to pokazać, kto jest rzeczywiście dobry i potrafi odpowiednio dobrać strategię do przeciwnika a kto ma tylko duży ranking.
To w sumie tak jakbyś powiedział, że gra 20 min na zawodnika jest ok ale już 3h na zawodnika jest złe.
Czy by mieć opinię musisz zagrać? Pewnie nie, ale jak się zagra to obraz jest pełniejszy i tym samym większe przekonanie do własnego zdania. Jak będziesz uparty jak osioł, to na pewno zdania nie zmienisz (patrz Alice i Templar na platformie polityki).

dobrychemik - 2008-06-26, 13:39

Proponuję, abyście Panowie założyli odrębny temat dotyczący turniejów off-line.
fo_lou - 2008-06-26, 13:58

Cytat:
Od grania drużynowo jest euroliga ( ruszy w listopadzie ).

I co z tego, że jest? Przecież skoro ktoś ma grać w NT to drużyna może zachęcić innych do twozenia własnych.

maestro - 2008-06-26, 14:24

profit napisał/a:
To w sumie tak jakbyś powiedział, że gra 20 min na zawodnika jest ok ale już 3h na zawodnika jest złe.

Nie zrozumiałeś mnie. Można grać i na godzinę, i na 3 i na nie-wiadomo-ile, tylko że czy to online, czy to live, gracze wykorzystują tyle samo czasu. Offline jeden może poświęcić nad myśleniem o ruchu 10 minut, a inny 5 godzin. To ma być równość? Przecież za to są właśnie krytykowani gracze rzucający przygotowane uprzednio rozrzutki, którzy spędzą ileś tam godzin na wkuwaniu ruchów, kiedy rywalowi 20 minut może nie wystarczeć na odnalezienie rozwiązania.

profit napisał/a:
Jak będziesz uparty jak osioł, to na pewno zdania nie zmienisz (patrz Alice i Templar na platformie polityki).

Przekonałeś mnie... :)

spavacz - 2008-06-26, 14:34

maestro napisał/a:
Offline jeden może poświęcić nad myśleniem o ruchu 10 minut, a inny 5 godzin.

Obaj gracze mają tyle samo czasu na wykonanie ruchu i już tylko od nich zależy czy ruszają co 5 minut czy co 5 dni.

dobrychemik napisał/a:
Proponuję, abyście Panowie założyli odrębny temat dotyczący turniejów off-line.

Możesz wyodrębnić ostatnie posty dotyczące gier turn-based i założyć nowy temat. Masz przecież odpowiednie uprawnienia w dziale gomoku : )

dobrychemik - 2008-06-26, 14:34

profit napisał/a:
Jak będziesz uparty jak osioł, to na pewno zdania nie zmienisz (patrz Alice i Templar na platformie polityki).

No to od dzisiaj będą oni kojarzeni z Platformą :)
(chyba ich poskręca...)

Ale jeszcze raz proszę: na temat!

maestro - 2008-06-26, 14:37

spavacz napisał/a:
Obaj gracze mają tyle samo czasu na wykonanie ruchu i już tylko od nich zależy czy ruszają co 5 minut czy co 5 dni

Taka jest teoria. A w praktyce jeden może zdołać w ciągu dnia poświęcić pół godziny na myślenie o ruchu, drugi poświęci 12 godzin. O programach, bibliotekach etc. nawet nie wspomnę.

spavacz napisał/a:
Możesz wyodrębnić ostatnie posty dotyczące gier turn-based i założyć nowy temat. Masz przecież odpowiednie uprawnienia w dziale gomoku : )

Właśnie. Byle tylko nie kasować postów, jak to ostatnio miało miejsce :|

templar - 2008-06-26, 21:33

profit napisał/a:

Cieszę się, że zrobiłeś mi i Aliceowi reklamę. :) Przy okazji - bardzo Cię boli jak ktoś myśli inaczej, nie?

maestro napisał/a:
Offline jeden może poświęcić nad myśleniem o ruchu 10 minut, a inny 5 godzin. To ma być równość? Przecież za to są właśnie krytykowani gracze rzucający przygotowane uprzednio rozrzutki, którzy spędzą ileś tam godzin na wkuwaniu ruchów, kiedy rywalowi 20 minut może nie wystarczeć na odnalezienie rozwiązania.

Równość? Gracz się napracował, żeby nauczyć się otwarcia i dobrze je rozegrać, a Ty szukasz sprawiedliwości? W szachach im więcej znasz otwarć tym bardziej Cię szanują, a tutaj widzę jest jakiś problem. Jak nie umiesz wygrać danym otwarciem to jest Twój problem, a nie otwierającego.

Jak ktoś rozpoczyna grę to zna zasady i świadomie bierze udział w grze. Jeśli nie może znaleźć czasu na grę, to po co w ogóle zaczyna? Nie widzę tej "niesprawiedliwości".

maestro napisał/a:
Taka jest teoria. A w praktyce jeden może zdołać w ciągu dnia poświęcić pół godziny na myślenie o ruchu, drugi poświęci 12 godzin. O programach, bibliotekach etc. nawet nie wspomnę.

No i? Grę na 1 minutę też można uznać za bez sensu, bo jeden myśli wolniej, inny szybciej, a jeszcze inny zdoła grać programem. Dlatego wszelkie gry towarzyskie (a zwłaszcza przez internet) bazują na uczciwości graczy. Prawdziwa siła wychodzi tylko w turniejach na żywo.

Pozdrawiam
templar

P.S. Przypomniało mi się jak kiedyś mój nauczyciel z podstawówki od informatyki powiedział do jednej mojej koleżanki (która mu powiedziała, że nie sprawiedliwe, że dostała 3 z informatyki): "Dziewczyno, sprawiedliwości na świecie nie było, nie ma i nie będzie!!!". :)

Karol G. - 2008-06-26, 21:50

Myśleć chłopie możesz sobie o czym chcesz jedynie byle te myśli później nie były realizowane z moich podatków.
Kubica10 - 2008-06-27, 20:16

Kto dzisiaj jest organizatorem NT?
dobrychemik - 2008-06-27, 20:34

Dzisiaj znowu ja...
Kubica10 - 2008-07-01, 20:44

Chemiku chciałem zgłosić że już raczej w NT nie będe mogł grać :(
Moje konto Kubica10 zostało zablokowane z nieznanych mi powódów :(
Zresztą wszystkie moje konta zostały zablokowane :(
Nie moge także zakładać nowych i wchodzić na inne konta :(
Nie wiem czy jest możliwość na odblokowanie , ale jeżeli nie to już niestety nie zagram :(

zukole - 2008-07-01, 21:34

Pewnie za konto z 1 pkt. Trafiłeś na meg i wszystko ban :) ( mieliśmy to samo z runesem )
Kubica10 - 2008-07-01, 21:47

Mam bana na IP i już na kurniku sobie nie pogram , tak?
Czy da sie jakoś cofnąć bana , chociaż żebym mógł założyć nowe konto i zacząć od nowa.

zukole - 2008-07-01, 21:54

Kiedyś zagrasz, jak masz zmienne to nawet za chwilę.
lukasz20rts - 2008-07-01, 22:26

a jak nie ma zmiennego to ile może potrwać taki ban?
jutago - 2008-07-01, 22:41

konto kubica10 nie jest zablokowane ;/

ja też tak miałem nie mogłem wchodzić na żadnym nicku na firefoxie(miałem bana) ale spróbowałem IE no i nie było napisane BAN

ciekawe.....ale to nie na temat

mam pytanie co do turnieju

w sezonie wiosennym grałem na nicku lljutago

czy mógłbym zagrać na innym nicku?

Kubica10 - 2008-07-02, 13:37

Szukałem na kurniku informacji o zbanowanych i zablokowanych kontach i znalezłem taki fragment :

Czas blokady dostępu (nie mylić z blokadą konta -- patrz niżej) jest przeważnie krótszy niż 7 dni.

BLOKADA KONTA występuje, tylko jeśli przy próbie zalogowania się pojawia się komunikat, że konto zostało zablokowane. Powód blokady jest podany razem z komunikatem o blokadzie.

A ja zalogować sie na koncie Kubica10 moge więc mam prawdopodobnie blokade dostepu.

Czyli jeżeli dobrze rozumiem na przyszły tydzień moge odzyskać konto , tak?

PS. Przepraszam że nie na temat , już postram sie tego nie robić.

angst - 2008-07-05, 21:09

Wczorajszy turniej może napawać optymizmem :) Ilość graczy zbliżona była do tej z oficjali, a na dodatek pojawiła się ścisła krajowa czołówka :D

Jest to bardzo ważny moment. Trzeba ostrożnie poszerzać bazę graczy, dopuszczając chyba powoli znanych obcokrajowców (może np. uczestników EL?), a jednocześnie unikając przypadków takich jak "sprawa Balaszowa".

Chemiku - Dobra robota!

Pozdrawiam

Angst

dobrychemik - 2008-07-05, 22:04

Ponad tydzień temu wysłałem na kurniku PW do paru najlepiej znanych czołowych obcokrajowców - pisałem tam krótko o NT i zapraszałem do ruszającej nowej edycji. Niestety tylko Attili chciało się odpisać, a i to zdawkowo. Po prostu nie znają mnie. Tu widzę zadanie np. dla Angsta, który w kręgu EL jest znakomicie znany: poinformować i zaprosić graczy z europejskiej czołówki.

Oczywiście ważne jest, żeby powstałą jeszcze angielskojęzyczna wersja strony NT. Postaram się to zrobić w najbliższym czasie. Mile jednak byłoby tu widziane wsparcie kogoś z bardzo dobrą znajomością angielskiego.

"Sprawa Balaszowa"? Nic o niej nie wiem. Może jakieś wyjaśnienie?

angst - 2008-07-05, 22:09

Postaram się pomyśleć, co z EL - pewnie po prostu napiszę tam wiadomość, ale jest przerwa w rozgrywkach i nie wiem, czy ktoś odwiedza teraz tę stronę.

Porozmawiam też z Alesem, może (na pewno! :) ) on będzie w stanie pomóc...

Pozdrawiam

Angst

P.S.1. Gdzie jest tekst do tłumaczenia?
P.S.2.
dobrychemik napisał/a:
"Sprawa Balaszowa"? Nic o niej nie wiem. Może jakieś wyjaśnienie?

Adifek grał w EL także pod nickiem bowbalaszow (i comadifek).

dobrychemik - 2008-07-05, 23:35

angst napisał/a:

P.S.1. Gdzie jest tekst do tłumaczenia?

Regulamin NT - jest tu na forum i na stronie NT. Pozwoliłem sobie wprowadzić w nim pewne zmiany dotyczące kryteriów dopuszczania do NT. Mam nadzieję, że zaaprobujecie je.

angst - 2008-07-06, 00:37

Poniżej moja propozycja tłumaczenia:

Kod:
New Tournament (NT) Rules

The aim of the NT is to give possibility of fair and cultural competition between gomoku enthusiasts.

1.    The New Tournament (hereinafter called NT) is gomoku tournament played every week on www.kurnik.pl server.

2.    Dates of playing NT: every Friday, 9 pm (Kurnik time).

3.    NT parameters: swap2, 5 minutes per player, 9 rounds (Swiss system).

4.    NT is played and summarised in three-month periods, called seasons: Spring (April-June), Summer (July-September), Autumn (October-December), Winter (January-March).

5.    At the end of each season, player who gains highest sum of championship points is awarded the Season Champion title. Championship points are given:

a)    for one of the top places in the tournament using the following key: I place - 10 pts., II-8, III-6, IV-5, V-4, VI-3, VII-2, VIII-1,
b)    for gained tournament points (1 tournament point = 1 championship point).

6.    Following players are not authorised to participate in NT:

a)    Known for unfair play,
b)    Known for not obeying the elementary cultural norms,
c)    Playing on the "grey" nicknames.

7. The level of skills of the player has no impact on his/her admission into NT.

8. Players authorised to perform function of NT organiser: angst/piotrek401, dobrychemik, maestro, spavacz.

Niech jeszcze ktoś (może Johna :P ) na to zerknie i można wrzucić na stronkę.

Pozdrawiam

Angst

dobrychemik - 2008-07-06, 16:46

Angst, dzięki za tłumaczenie. W dwu chyba miejscach, jak dla mnie, brakuje "the/a(n)", ale głowy za to nie dam. Jak to jeszcze ktoś wiarygodny zrecenzuje, to wrzucę na stronę.
angst - 2008-07-06, 17:15

Dlatego prosiłbym Johankę o weryfikację - jestem kiepski jeśli chodzi o the/a :D

Pozdrawiam

Angst

dobrychemik - 2008-07-11, 15:50

Dzisiaj mogę mieć problemy ze zdążeniem na NT - byłoby bardzo wskazane, żeby założeniem turnieju zajął się Angst lub Maestro. Dzięki :)
maestro - 2008-07-11, 16:31

Będę dziś po 20 więc mogę się zająć organizacją.
angst - 2008-07-11, 17:39

Dzięki Maestro. Z moim netem to śliska sprawa...

Pozdrawiam

Angst

dobrychemik - 2008-07-14, 17:36

Doszła mnie informacja, że w ostatnim NT o700o200o84 grał programem. Czy ktoś z Was wie coś o tym graczu?
Kubica10 - 2008-07-14, 17:44

Miałem okazje grać z nim w ostatnim NT i niestety musze przyznać że grał programem :(
Podobno jest to gracz o nicku chakalaka czy jakoś podobnie.
Wcześniej słyszałem że też już był przyłapywany na graniu progiem.

dobrychemik - 2008-07-14, 19:10

Jeśli to jest chakalaka, to rzeczywiście nie nadaje się do NT - to dziesięciolatek o mentalności zaburzonego sześciolatka.
Chakalaka - 2008-07-16, 15:03

To nie moj nick Nawet nie chce mi sie grac w NT , bo to badziew
Chemik wypraszamn sobie
Ps. mam 13 lat <lol2>

dobrychemik - 2008-07-18, 20:12

Założenie dzisiajszego NT biorę na siebie.
dobrychemik - 2008-07-25, 16:29

Dzisiaj na pewno nie będę mógł grać w NT, a tym bardziej organizować go. Bardzo proszę o zastępstwo.
angst - 2008-07-25, 16:59

Ok.

Pozdrawiam

Angst

Kubica10 - 2008-08-15, 22:46

Dzisiaj zastanawiam sie czy aby napewno grałem w NT.
Pare osób uciekło , jeden oszukiwacz w rankingu , z kulturą było dobrze aż do ostatniej rundy.Tą są chyba konsekwencje tego że chcemy żeby grało więcej osób więc przyjmujemy wszystkich.
A na początku padło takie zdanie: Postawmy wreście na jakość a nie na ilość.
Czy tak jest?Nie jestem pewien.
Według mnie i tak już przychodzi więcej dobrych i znanych graczy więc może faktycznie nie stawiajmy na ilość.Wole żeby grało 10-15 osób, ale są to gracze dobrzy i kultularni niż jak jest 20-30 osób ale o nieznanej kulturze.Nigdy nie wiadomo co takiemu odbije :)

Pozdrawiam

fo_lou - 2008-08-18, 21:38

Kubica10 napisał/a:
Wole żeby grało 10-15 osób, ale są to gracze dobrzy

Czy Ty zaliczasz siebie do dobrych graczy ?

Kubica10 - 2008-08-18, 22:14

Ja osobiście nie zaliczam siebie do graczy dobrych i dobrze o tym wiem.
A myśle że odpowiednia kultura (Wiem,kiedyś było z tym różnie) i grania na jako tako przyzwoitym poziomie pozwala mi na branie udziału w NT,ale jeżeli komuś będzie przeszkadzało to że gram, moge sie wycofać.

dobrychemik - 2008-08-18, 23:31

Niestety nie mogłem wziąć udziału w ostatnim NT, więc nie wiem co się działo. Napiszcie tu, proszę, którzy gracze nie powinni już być dopuszczani do gry.
Kubica10 - 2008-08-19, 06:57

Podczas trwania ostatniej rundy doszło do małej sprzeczki pomiędzy rakdarem a auntymary(Nie jestem pewien co do nicku,jeżeli sie myle poprawcie mnie).
Chodziło chyba o to że auntymary zachowała sie nie kultularnie albo nie podziękowała za gre,o coś w tym stylu.Niestety dokładnie nie wiem.Należy zapytać rakdara o co poszło. Następnie dwóch zawodników uciekło.Są to: spinnerman i szumilasek12.
Wydaje mi sie że to już druga ucieczka spinnermana,ale upewnie sie jeszcze.
No i jeszcze jeden oszust w rankingu który wcześniej już brał udział w NT.
Chodzi tu o vitocorleona.Zresztą on także uciekł z turnieju.
Poza tym turniej odbył sie bez zastrzeżeń,przynajmniej ja nic innego nie zauważyłem.
A co do usunięcia tych graczy z NT.
To już zależy od Ciebie Chemiku.Możesz ich usunąć albo poprostu dać ostrzeżenie.To już Twoja dezycja : )

Pozdrawiam

angst - 2008-08-19, 10:19

Nie ma chyba sprecyzowanych zasad co do ewentualnego wykluczania z listy graczy. Kilka osób uciekło, może zatem wprowadzić zasadę, że usuwamy z listy graczy, którzy uciekli z co najmniej dwóch turniejów (ewentualnie z trzech, o ile każdorazowo zgłosili potrzebę wcześniejszego wyjścia organizatorowi, bo czasem przecież taka się zdarza).

Generalnie uważam, że dopóki nie grają programiści, wielonickowcy (co do tego zaczynam mieć obawy) i każdy prezentuje przynajmniej przyzwoitą kulturę (negatywnym aspektem była wspomniana powyżej "kłótnia" na czacie ogólnym), to wszystko jest ok.

Dopuściłem wszystkich, bo przed turniejem nikt nie zgłosił zastrzeżeń do żadnego z graczy (miałem wątpliwości co do Vitocorleon, ale sprawdziłem, iż grał już wcześniej).

Niemniej jednak wydaje mi się, że o ile sam system premiowania i klasyfikacji jest czytelny i dobrze funkcjonuje, to należy doprecyzować zasady dopuszczania graczy... Mam wrażenie, że turniej jest już na tyle znany, iż można wprowadzić zapisy graczy poprzez Forum/e-mail (nie tylko przed, ale i w trakcie danej edycji, np. najpóźniej w czwartek przed turniejem). Dopuszczane byłyby wówczas tylko zapisane osoby i nie trzeba będzie się nad tym zastanawiać. Dodatkowo na czacie organizator informowałby co zrobić, aby zagrać za tydzień...

Pozdrawiam

Angst

P.S. Chemiku - jaka jest przyszłość NT, skoro zamierzasz porzucić Kurnik?

maestro - 2008-08-19, 11:27

Dwóch graczy w piątek zagrać ewidentnie nie powinno: dladoroci (inne nicki: forgomoku, mati29pik - ban za nabijanie) oraz qwerty11111 (rank 1900 i ok 50 gier na koncie - zdecydowanie nie powinniśmy dopuszczać takich anonimów).

Wykluczaniu uciekających jestem zdecydowanie przeciwny. Poza tym jak rozpoznać, czy ktoś uciekł czy miał problemy z netem i go wyrzuciło?

Natomiast można by rozważyć propozycję, która podczas ostatniego NT pojawiła się na czacie ogólnym, tj. dopuszczaniu osób o określonej liczbie gier. Myślę, że granica 1000 gier jest rozsądna: nie jest ciężko ją osiągnąć, a o osobach na nickach mających ponad 1000 gier zwykle łatwiej jest coś powiedzieć niż o anonimach, które rozegrały 100 czy 200 partii.

Kubica10 - 2008-08-19, 14:04

Co do wielonickowców, dlaczego dredd grał na innym koncie niż londonderry? :)
Można zmieniać nicki co każdy sezon?
Bano chyba też na dwóch nickach już grał.
Zgadzam sie z maestrem co do dopuszczaniu osób o określonej liczbie gier.
Kiedyś była mowa o 5000 czy 10000 rozegranych gier, ale wtedy to by sobie za dużo osób nie pograło :)
1000 gier to chyba odpowiednia liczba.
Teraz najczęściej Ci co mają rozegranych 100 czy 200 gier to poprostu redy którzy grają na następnych kontach :)

dobrychemik - 2008-08-19, 21:29

Przede wszystkim spieszę wyjaśnić, że nie zamierzam porzucać Kurnika. Co najwyżej znacznie ograniczam moją w nim obecność. NT traktuję trochę jak moje dziecko, więc nie wypada mi go porzucać :) Zauważcie jednak, że od początku staram się angażować do organizacji NT parę innych osób, które w razie mojej niedyspozycji zapewniają prawidłowe funkcjonowanie i ciągłość NT. Postaram się również w niedalekim czasie dać dostęp do strony NT kilku osobom, które by mi pomogły w jej prowadzeniu. Maestro, Angst, Spavacz... :)

Co do grania na wielu nickach. Wiem, że Bano i Sosnowiec zagrali już w tej edycji na dwóch nickach. Na pewno nie powinno i nie jest to mile widziane. Bano nawet prosił mnie o zsumowanie punktów zdobytych na obu nickach (bano i cdb chyba czy jakoś tak). Odmówiłem mu, co w jego wypadku chyba było wystarczającym argumentem, do przekonania o konieczności gry na jednym nicku.

W kwestii dopuszczania do gry: 1000 rozegranych partii to dobra propozycja. Poza tym powinniśmy osoby nienadające się do NT dodawać do czarnych list, aby organizator od razu widział, że dany gracz tu nie pasuje.
Wykluczanie ucieczkowiczów - tak, ale tylko recydywistów.

Swoją drogą wielka szkoda, że na kurniku nie można zamieścić opisu turnieju tak, jak to jest na BK. Tam zakładając turniej można podać jego nazwę i opis. Ale o BK to już nie tu będę pisał :)

maestro - 2008-08-19, 21:55

dobrychemik napisał/a:
Bano nawet prosił mnie o zsumowanie punktów zdobytych na obu nickach (bano i cdb chyba czy jakoś tak). Odmówiłem mu, co w jego wypadku chyba było wystarczającym argumentem, do przekonania o konieczności gry na jednym nicku.

Robiąc podsumowanie po 7 kolejkach dodałem do siebie punkty, które bano osiągnął na "bano" oraz "cdb". Nie powinno było do takiego incydentu dojść, ale skoro już doszło, to jeszcze bardziej bez sensu jest traktować wyniki z jednego oraz drugiego nicka jako rezultaty dwóch różnych osób. A na przyszłość należy uważać, byśmy nie mieli podobnych sytuacji.

spavacz - 2008-08-19, 21:58

Chemiku, przykro mi ale ja już w NT nie zagram, i ogólnie korzystam z kurnika jeszcze mniej niż Ty. Tak więc będziesz musiał znaleźć kogoś innego : )
angst - 2008-08-19, 22:28

Wydaje mi się, że powinna być po prostu stworzona lista dopuszczonych graczy, aktualizowana co czwartek. Bardzo mocno ułatwiłoby to zadanie organizatorom NT, gdyż prostszą sprawą jest sprawdzenie, czy ktoś jest na liście, niż decydowanie w ciągu kilkunastu sekund o dopuszczeniu danej osoby.

Oczywiście jednym z kryteriów może być ilość rozegranych partii, ale czy 1000 to odpowiednia wartość? Z jednej strony jest to wystarczająco dużo, aby nie dało się szybko nabić tylu gier (ale bez przesady, bo da się to jednak zrobić i w kilka dni), a z drugiej pojawia się kilka wątpliwości. Można przyjąć, że ktoś chciałby sobie założyć specjalny nick na potrzeby NT (np. ntangst) i wówczas chcąc nie chcąc dołączyłoby się do gry mając na koncie niepotrzebnych 1000 partii, a może być też taka sytuacja, że zechce zagrać ktoś, kto zwykle unika gier rankingowych (choćby, nie szukając daleko, Ptyl ;) ).

Strona jest już dostępna także w wersji angielskiej i po ewentualnej modyfikacji zasad trzeba będzie tylko rozpropagować NT np. poprzez stronę EL (Ales obiecał wsparcie i to chyba właśnie jakoś we wrześniu). Moim zdaniem możnaby przyjąć np. zasadę, że do NT dopuszczony jest automatycznie każdy, kto wyrazi taką chęć, a jednocześnie należy do jednej z drużyn EL. Ułatwiłoby to mocno sprawę obcokrajowcom, których jak rozumiem chętnie widzimy na NT. EL ma swoje reguły, które w jakimś stopniu minimalizują ryzyko gry programem i poza nielicznymi wyjątkami uczestnicy tych rozgrywek prezentują satysfakcjonujący poziom kultury.

Jeśli chodzi o używanie różnych nicków, to optowałbym za niedopuszczaniem graczy na kolejnym nicku. Zapisując się do NT deklarujemy na jakim nicku gramy i trzeba się tego trzymać. Bez sensu jest potem nie sumować czyichś osiągnięć, a jednocześnie wprowadzona jest do punktacji nowa osoba. Ponadto wielonickowość to chyba jedna z bolączek oficjali, z którą w NT możemy powalczyć.

Reasumując chciałbym podkreślić, iż najlepszą moim zdaniem metodą weryfikacji graczy jest ich obecność na liście graczy dopuszczonych do rywalizacji w NT. Do ustalenia pozostałyby tylko zasady dopisywania/skreślania graczy.

Pozdrawiam

Angst

dobrychemik - 2008-08-22, 20:35

Jeśli jeszcze nikt nie założył, to ja mogę dzisiaj poprowadzić NT.
angst - 2008-09-19, 23:53

dobrychemik napisał/a:
Przede wszystkim spieszę wyjaśnić, że nie zamierzam porzucać Kurnika. Co najwyżej znacznie ograniczam moją w nim obecność. NT traktuję trochę jak moje dziecko, więc nie wypada mi go porzucać :) Zauważcie jednak, że od początku staram się angażować do organizacji NT parę innych osób, które w razie mojej niedyspozycji zapewniają prawidłowe funkcjonowanie i ciągłość NT. Postaram się również w niedalekim czasie dać dostęp do strony NT kilku osobom, które by mi pomogły w jej prowadzeniu. Maestro, Angst, Spavacz... :)

Wydaje mi się Chemiku, że coś naściemniałeś nieco. Ostatnie dwa turnieje odbyły się tylko dlatego, że albo ja albo Maestro chcieliśmy w nich zagrać, ale niestety nikt nas nie poprosił o ich organizację.

Ponadto stronka w ogóle nie jest aktualizowana, a bez tego ciężko bedzie rozpropagować NT, zwłaszcza wśród obcokrajowców (a nieodległy start EL to chyba byłaby dobra okazja ku temu).

Jeśli nie masz czasu/chęci do kontynuowania tej chwalebnej inicjatywy, to proponowałbym rozejrzeć się za kontynuatorem lub zwinąć interes :)

Pozdrawiam

Angst

angst - 2008-11-14, 14:20

Chemiku, mógłbyś się ustosunkować do powyższego?

Postaram się dziś zorganizować turniej.

Pozdrawiam

Angst

dobrychemik - 2008-11-14, 15:24

Jak mam się ustosunkowywać - każdy chyba widzi, że od września w piątkowe wieczory nie ma mnie w Kurniku i co najmniej do końca stycznia stan ten się utrzyma. Niestety nie mogę przekazać dostępu do założonej przeze mnie strony NT, gdyż podpięta jest ona pod moje konto gmailowe (dobrychemik(at)gmail.com). Wyjście jest takie, że trzeba założyć nowe konto gmailowe (lub jakiekolwiek inne, choć to wydaje się dość wygodne z uwagi na poręczny kreator stron) tylko dla NT i przekopiować treści z dotychczasowej strony (o ile wiem, to trzeba to robić "ręcznie", więc każdy może to zrobić i bez dostępu do starego konta) lub wszystko napisać od nowa. Gdy będzie gotowa nowa strona, wtedy usunę obecną, żeby nie siała zamętu.
angst - 2008-11-14, 15:34

dobrychemik napisał/a:
Jak mam się ustosunkowywać - każdy chyba widzi, że od września w piątkowe wieczory nie ma mnie w Kurniku i co najmniej do końca stycznia stan ten się utrzyma

Mam co prawda nick "clairvoyant", ale chyba trochę przesadziłeś ;) Teraz wiemy przynajmniej, na czym stoimy :)

Żeby nie mieszać tematów z Muchalową ligą wojewódzką odniosę się tu do słów Ermijo.

Prestiż NT trzeba zbudować. Jest jednak pewna różnica pomiędzy NT a oficjalnymi, a przynajmniej w założeniach:

- brak progów
- brak "debiutantów"
- brak anonimów
- brak chamstwa i głupoty (o to będzie najtrudniej :P )
(kolejność wedle uznania).

Pozdrawiam

Angst

angst - 2008-11-16, 11:40

W mojej ocenie idea NT już się przyjęła, przynajmniej wśród Polaków. Kolejnym krokiem powinno być doszlifowanie zasad i szersze włączenie obcokrajowców. Wcześniej pisałem już o swoich pomysłach, ale je przypomnę, gdyż chciałbym zasięgnąć Waszej opinii - ogólnej i w kilku konkretnych kwestiach.

Przede wszystkim trzeba wrócić do genezy NT. Duża ilość graczy, często ze ścisłej czołówki, zrezygnowała z różnych względów z turniejów oficjalnych. Nie licząc ogólnego braku zainteresowania grą, czy samą formułą turniejów, złożyły się na to m.in.:

- bezkarność graczy używających programów,
- wypaczenie rankingu turniejowego poprzez ciągłe zakładanie nowych nicków, zaniżanie punktacji, ucieczki, etc.
- stosunkowo niski poziom kultury prezentowany przez anonimowych graczy.

Dodatkowo, zniknął turniej czwartkowy, co spowodowało 3-dniową lukę turniejową (środa-piątek). Ponadto Maf dał dość jednoznaczne sygnały, iż trzeba powoli zmierzać w stronę turniejów prywatnych i lepiej być przygotowanym na kolejne rewolucje w Kurniku :roll:

Oczywiste jest, że nie da się stworzyć formuły, która wyeliminuje wszystkie wady oficjali, ale można spróbować doprowadzić do minimalizacji ich skutków oraz możliwości szybkiego reagowania po fakcie.

Najprostszym rozwiązaniem jest wyeliminowanie anonimowości. Nie trzeba nikogo przekonywać, że wpływa ona niekorzystnie na zachowania internetowe (i nie tylko oczywiście). Uczestnicy NT powinni być zatem znani (nie wiem, czy koniecznie z imienia i nazwiska - np. Ogramorda, który nikomu nie wadzi, a jednocześnie robi dobre wyniki i każdy zastanawia się, kto to jest), w wystarczający sposób do identyfikacji w świecie Kurnika (aby uniknąć sytuacji Balaszowa, Allable, czy niestety Ogramordy).

Kolejnym aspektem jest grupa docelowa. Wiadomo, że lepiej grać z samymi najlepszymi, bo dzięki temu człowiek się rozwija. Oni również chcieliby mieć zagwarantowany poziom gry zmuszający ich do wysiłku. Jednak NT nie może być turniejem elitarnym, ma służyć promocji gomoku. Stąd też do turnieju powinni być dopuszczeni wszyscy gracze, którzy spełnią określone regułami wymagania. Jak dla mnie oczywistym jest dążenie do rozpropagowania NT wśród obcokrajowców.

W kwestii wymagań mam kilka wątpliwości. Ze względów praktycznych najlepszym rozwiązaniem byłoby granie na nowych nickach, utworzonych specjalnie w tym celu. Ułatwiłoby to weryfikowanie graczy, a jednocześnie nie byłoby potrzeby walki z zaniżaniem rankingów, a gracze 2200+ nie unikaliby startu z obawy przed konfrontacją z graczami "1200" (dużo graczy jak Puholek niestety nie mamy). W zasadzie można przyjąć, że każdy zgłosiłby się do NT nickiem, na którym nie zależy mu na punktach, ale szkoda by było, gdyby z takiego powodu zrezygnowało choćby kilka osób.

Biorąc pod uwagę zakładany wzrost zainteresowania NT i potencjalnie większą liczbę graczy niż 15-20 w turnieju, konieczne jest też usprawnienie systemu weryfikowania graczy. Dlatego organizator nie powinien zastanawiać się przed turniejem, czy dopuścić daną osobę, a jedynie sprawdzać, czy jest już ona na liście dopuszczonych graczy. Tu od razu rodzi się pytanie, kto powinien znaleźć się na tej liście. Moim zdaniem, powinny to być osoby, które zgłoszą chęć gry w NT i spełniają określone wymagania.

W ten sposób znów dochodzimy do kwestii wymagań. Według mnie jednym z bardziej sensownych pomysłów jest dopuszczanie wszystkich graczy, którzy aktualnie grają w rozgrywkach Euroligi. Euroliga funkcjonuje już od kilku lat i wypracowane zostały tam zasady ograniczające udział „programistów” i anonimowych graczy. Determinują to drużynowość i obowiązujące zasady. Rzadko kapitan zdecyduje się dopuścić do gry nieznanego gracza, nie chcąc ryzykować potencjalnych kar. Taki system dopuszczania graczy ma wadę w postaci ograniczenia dostępu do NT osób spoza EL. Rozwiązaniem, które przychodzi mi do głowy jest wprowadzenie możliwości dołączenia do NT z rekomendacji gracza EL (może jednego z kapitanów?). Jeżeli np. Arczi czy Yossarian nie grają w EL, ale pograliby sobie w NT, przychodzą do mnie czy Alicecoopera po rekomendację :wink:

Po ustaleniu listy graczy, która powinna być zaktualizowana najpóźniej godzinę przed danym turniejem (myślę, że można dołączać w każdym momencie trwania danej edycji), organizator nie będzie tracił czasu na rozważania o dopuszczeniu kogoś do gry, a jedynie weryfikował z listą graczy. Jedną z zasad powinno być chyba także obowiązkowe przybycie do pokoju turniejowego na 5 minut przed startem (z zastrzeżeniem, iż można przyjść później, ale bez gwarancji, że zostanie się dopuszczonym). Może się oczywiście zdarzyć, że zagra ktoś spoza listy, wówczas taka osoba nie byłaby brana pod uwagę w końcowej klasyfikacji. Lista byłaby weryfikowana również po zakończeniu każdego turnieju, w przypadku negatywnego zachowania uczestnika konsekwencją mogłoby być jego skreślenie z listy.

Wydaje mi się, że system premiowania i tworzenia klasyfikacji ogólnej się sprawdza, jest m.in. zachęcający do przychodzenia na turnieje (np. w ostatniej edycji Adifek „musiał” zagrać, aby utrzymać pierwsze miejsce). Dlatego też optowałbym za jego utrzymaniem. Nie zmieniałbym również parametrów turniejowych (z opcją ewentualnego rozważenia dodania dwóch rund).

Do zastanowienia pozostaje także kwestia terminu rozgrywania NT. Nie ma chyba wątpliwości, że musi on być stały i że powinien to być jeden z dni, w trakcie których nie ma turniejów oficjalnych. Osobiście zastanowiłbym się nad przeniesieniem NT na czwartek (np. godzina 20:30 lub dotychczasowa 21:00). Turniej wkomponowałby się wtedy w przerwę między oficjalami, a piątek z kolei wydaje się mniej dogodny ze względu na rozpoczęcie weekendu i związane z tym imprezy, wyjazdy, itp.

Ostatni element, który wymaga ustalenia, to możliwość ewentualnego nagradzania zwycięzców danej edycji NT. Przedyskutuję z Zarządem, czy mamy jakieś pole manewru (np. zwolnienie z opłaty turniejowej dla zwycięzcy edycji i całego sezonu lub ewentualnie jakaś drobna gratyfikacja). Zastanowiłbym się też nad uatrakcyjnieniem rozgrywek poprzez mecze zwycięzców 4 edycji (wiosennej, letniej, jesiennej, zimowej) o tytuł w danym sezonie.

Przedstawiłem powyżej ogólną wizję dalszego kształtu NT. Proszę Was teraz o przekazanie Waszych spostrzeżeń, propozycji, ze szczególnym uwzględnieniem zasad dopuszczania i terminu rozgrywania NT.

Mam nadzieję, że wspólnie wypracujemy atrakcyjny system, który będzie akceptowalny przez większość graczy i doprowadzi do powstania naprawdę ciekawego i prestiżowego turnieju :D

Pozdrawiam

Angst

maestro - 2008-11-16, 12:28

Największym problemem wciąż pozostaje weryfikacja chętnych do wzięcia udziału w turniejach. Obawiam się jednak, że lepszej formuły niż ta, którą stosujemy aktualnie, to nie uda się znaleźć.

Zdecydowanie przeciwny jestem wszelkim listom, specjalnym nickom i tym podobnym obostrzeniom. To po prostu wielu ludzi zrazi, zwłaszcza tych, którzy mniej orientują się w całej idei NT, nie czytali o tym na forum, reprezentują słabszy poziom i gotowi są uznać to za "turniej tylko dla elit". Rekomendacje, tak, ale niekoniecznie na ileś dni przed, ale nawet tuż przed turniejem. Należy dążyć do maksymalnego wyeliminowania anonimowości, tym niemniej pewien margines błędu zawsze pozostanie, np. w sytuacjach na kilkadziesiąt-kilkanaście sekund przed rozpoczęciem, gdy organizator musi podjąć decyzje, czy sprawdzać dokładnie zgłaszające się wówczas osoby, czy też je zaakceptować, ryzykując, że może się okazać, iż nie zasługiwały na dopuszczenie.

Dlatego to, co nam pozostaje, to dopytywanie się chętnych kim są, informowanie by grali na rozpoznawalnych nickach, propagowanie NT. Najlepszą zasadą w zakresie dopuszczalności wydaje mi się cenzus gier - proponuję na poziomie 500.

Warto by się również zastanowić nad zmianą terminu rozgrywania NT, gdyż o w piątki o 21 ma on konkurencję w postaci turniejów węgierskich... Może zatem 20.00, albo 20.30?

angst - 2008-11-16, 12:56

maestro napisał/a:
Zdecydowanie przeciwny jestem wszelkim listom, specjalnym nickom i tym podobnym obostrzeniom. To po prostu wielu ludzi zrazi, zwłaszcza tych, którzy mniej orientują się w całej idei NT, nie czytali o tym na forum, reprezentują słabszy poziom i gotowi są uznać to za "turniej tylko dla elit".?

Ten turniej ma być dla elity. W dzisiejszych czasach niestety ludzie kulturalni i uczciwi stanowią elitarne grono w Kurniku. Z czasem, może dzięki NT, te proporcje powinny ulec odwróceniu i wtedy będzie to zwykły turniej. A tymczasem ma być zamkniety dla progów, wielonickowców i innego typu oszustów.
maestro napisał/a:
Rekomendacje, tak, ale niekoniecznie na ileś dni przed, ale nawet tuż przed turniejem. Należy dążyć do maksymalnego wyeliminowania anonimowości, tym niemniej pewien margines błędu zawsze pozostanie, np. w sytuacjach na kilkadziesiąt-kilkanaście sekund przed rozpoczęciem, gdy organizator musi podjąć decyzje, czy sprawdzać dokładnie zgłaszające się wówczas osoby, czy też je zaakceptować, ryzykując, że może się okazać, iż nie zasługiwały na dopuszczenie.

Stąd pomysł o liście, aby organizator nie miał takich dylematów. I dodatkowy zapis o konieczności przyjścia 5 minut przed turniejem.
maestro napisał/a:
Dlatego to, co nam pozostaje, to dopytywanie się chętnych kim są, informowanie by grali na rozpoznawalnych nickach, propagowanie NT. Najlepszą zasadą w zakresie dopuszczalności wydaje mi się cenzus gier - proponuję na poziomie 500.?

Kto miałby się tym zajmować i kiedy? Chodzi raczej o to, aby system był przejrzysty i sprawiedliwy, a jednocześnie jak najbardziej automatyczny. Kto się boi takich obostrzeń? Ponadto 500 gier można nabić w kilka dni. Co wiemy o takim graczu, oprócz tego, że ma już 500 gier?
maestro napisał/a:
Warto by się również zastanowić nad zmianą terminu rozgrywania NT, gdyż o w piątki o 21 ma on konkurencję w postaci turniejów węgierskich... Może zatem 20.00, albo 20.30?

Godzinę możemy oczywiście zmienić, ale zakładam, że po dołączeniu kilku Węgrów przestaną oni organizować swój turniej, a zagrają w naszym :) Ja cały czas optowałbym jednak za czwartkiem.

Co Wy na to?

Pozdrawiam

Angst

zukole - 2008-11-16, 14:35

1. Dopuszczone osoby grające w Eurolidze i turniejach na żywo, reszta wedle uznania ogółu.
2. Gra na JEDNYM nicku, bez pomocy progów, kolegów :P itd
3. Odnośnie daty to proponowałbym zrobić ankietę

lukasz20rts - 2008-11-16, 14:46

Dredd apropo pomocy kolegów.... to masz na myśli kogoś konkretnego :P :?:
maestro - 2008-11-16, 16:11

angst napisał/a:
Ten turniej ma być dla elity. W dzisiejszych czasach niestety ludzie kulturalni i uczciwi stanowią elitarne grono w Kurniku.

Nie o takie elity mi chodziło, lecz o to, że zwykli gracze, nie znający PSGRiP i ludzi zwiazanych ze Stowarzyszeniem czy EL mogą się zrazić, uważając, że nie są dopuszczani, bo to turniej dla wybrańców, np. reprezentujacych wyższy poziom.

angst napisał/a:
Chodzi raczej o to, aby system był przejrzysty i sprawiedliwy, a jednocześnie jak najbardziej automatyczny. Kto się boi takich obostrzeń? Ponadto 500 gier można nabić w kilka dni.

System sprawiedliwy i system automatyczny to w przypadku turniejów na kurniku dla wykluczające się pojęcia. Albo się kogoś niesłusznie odrzuci, albo przyjmie za dużo osób, i też będzie niedobrze. A propos 500 gier - myślę, że mało komu będzie się chciało przez kilka dni intensywnie nabijać kilkaset gier tylko po to, by robić hece podczas NT ;) A najtrudniej ocenić uczciwość tych, którzy wchodzą na kontach, na których mają 100 czy 200 partii. Po prostu nie sposób ich sprawdzić i dlatego należy z miejsca odrzucać.

angst - 2008-11-16, 17:05

maestro napisał/a:
zwykli gracze, nie znający PSGRiP i ludzi zwiazanych ze Stowarzyszeniem czy EL mogą się zrazić, uważając, że nie są dopuszczani, bo to turniej dla wybrańców, np. reprezentujacych wyższy poziom.

Właśnie się zastanawiam, dlaczego mieliby wpaść na taki pomysł? Reguły będą czytelne i opisane. Każdy będzie się mógł zapoznać z nimi i dołączyć lub nie.
angst napisał/a:
Chodzi raczej o to, aby system był przejrzysty i sprawiedliwy, a jednocześnie jak najbardziej automatyczny. Kto się boi takich obostrzeń? Ponadto 500 gier można nabić w kilka dni.

maestro napisał/a:
System sprawiedliwy i system automatyczny to w przypadku turniejów na kurniku dla wykluczające się pojęcia. Albo się kogoś niesłusznie odrzuci, albo przyjmie za dużo osób,

Jak w zaproponowanym przeze mnie systemie możesz odrzucić kogoś, kto powinien grać? Po to będzie lista i obowiązek przyjścia 5 minut przed. Za dużo osób może się zdarzyć, ale wówczas ich wynik nie będzie brany pod uwagę.

Pisałem już, że doskonałego systemu nie zbudujemy. Natomiast system uznaniowy lub x-partiowy ma za dużo wad. Co zrobisz jak zgłosi się np. Steepx?

Pozdrawiam

Angst

maestro - 2008-11-16, 18:24

angst napisał/a:
Właśnie się zastanawiam, dlaczego mieliby wpaść na taki pomysł? Reguły będą czytelne i opisane. Każdy będzie się mógł zapoznać z nimi i dołączyć lub nie.

Z doświadczenia wiem, że większość się nie zapoznaje.

angst napisał/a:
Natomiast system uznaniowy lub x-partiowy ma za dużo wad. Co zrobisz jak zgłosi się np. Steepx?

Ilość partii powinna być tylko jednym z wyznaczników, a nie jedynym. I dlatego steepx zamiast akcepta dostaje kicka.

truskawek - 2008-11-17, 10:40

co do węgrów, to gadałem nie raz z Vascim czy Kaoszem, Kaoszką, mówią oni że jak zakłądali tur innego nie było, więc.... trzeba zakłądać dużo wcześniej... ponadto fajnie było by "poskakać" po pokojach w godzinach 20:30-45 i zapraszać po pokojach, stołach, znajomych, gg :P

Agst, maf chce skasować officjale??? No Way!!!!

bbj - 2008-11-17, 18:13

Witam. To mój pierwszy post :) . Czy to prawda ,że turnieje oficjalne zostaną skasowane jak podaje truskawek czy może będą ale na innych zasadach czy też to tylko plotka?
angst - 2008-11-17, 20:02

To aż plotka :roll:

Pozdrawiam

Angst

truskawek - 2008-11-17, 20:02

podał Angst wcześniej^^
angst - 2008-11-20, 22:31

angst napisał/a:
Dodatkowo, zniknął turniej czwartkowy, co spowodowało 3-dniową lukę turniejową (środa-piątek). Ponadto Maf dał dość jednoznaczne sygnały, iż trzeba powoli zmierzać w stronę turniejów prywatnych i lepiej być przygotowanym na kolejne rewolucje w Kurniku :roll:

truskawek napisał/a:
Agst, maf chce skasować officjale??? No Way!!!!

No cóż. Przejrzałem właśnie listę turniejów oficjalnych do końca przyszłego tygodnia i wygląda na to, że zostały już tylko dwa turnieje w gomoku i end of the story... :roll:

Pozdrawiam

Angst

maestro - 2008-11-20, 22:48

angst napisał/a:
wygląda na to, że zostały już tylko dwa turnieje w gomoku

A w takie czwórki czy w piłkę są po 4 - Maf ma jakiś interes w tym by dyskryminować popularniejsze od tych gier gomoku? :|

casbah - 2008-11-20, 23:22

może po prostu nie wpisał jeszcze turniejów na przyszły tydzień
tak się chyba już zdarzało

mam nadzieję, że to tylko jakieś przeoczenie, bo w takim razie po co by zmieniał system oficjali (standard, swap2) ?
chyba nie po to aby narobić smaczka co niektórym a potem z wielkim, złowieszczym uśmiechem skasować oficjale.

angst - 2008-11-20, 23:36

Są rozpisane wszystkie turnieje do 30.11., tylko o gomoku zapomniano? Raczej nie.

Pozdrawiam

Angst

dobrychemik - 2008-11-20, 23:49

Może czas pomyśleć o małym, skromnym, ale własnym serwerku do gier? Albo odkupieniu od Mafa Renju i Pente. Skoro ich nie chce, to nie byłoby konkurencji - powinien odsprzedać za symboliczną złotówkę. Choćby z zastrzeżeniem, że na z góry określony czas.
vilumisiek - 2008-11-21, 00:04

Zgadza się Piotrze.

Apeluję o pop********** tego serwera i przenosiny na pente.org :D

bad_mojo - 2008-11-21, 00:45

Możnaby się spotkać z mafem w Wawie i pogadać, bo to się robi niepoważne, może on coś po prostu do nas ma?
angst - 2008-11-21, 12:18

Czy tylko Maestro ma jakieś konkretne pomysły odnośnie dalszych losów NT? Jeśli tak, to wezmę je pod uwagę, natomiast generalnie chyba pozostaniemy przy swoich zdaniach, co mam nadzieję nie wpłynie negatywnie na dalsze zainteresowanie Maestra (i innych) NT.

bad_mojo napisał/a:
może on coś po prostu do nas ma?

Być może. I teraz chyba trzeba przedsięwziąć jakieś kroki, aby to sprawdzić.

Nie ma co jednak załamywać rąk i czekać na poprawę sytuacji, bo historia nie daje nam wiele nadziei...

Zastanawiam się nad wprowadzeniem 2-3 turniejów tygodniowo (w ramach NT lub niezależnie, jak np. OGC).

Co o tym wszystkim sądzicie?

Pozdrawiam

Angst

casbah - 2008-11-21, 12:56

W momencie gdy wypadają oficjale, pozostają nam turnieje prywatne.
Wprawdzie nie zawsze mam czas, a przez system premiowania za obecność po prostu mi się nie chce czasem pojawiać, to moim zdaniem lepszym terminem jest czwartek niż piątek. Więcej uwag nie mam.

Aa, no i wprowadzenie większej liczby turniejów prywatnych jest fajnym pomysłem. Ale to pewnie samo wyniknie jak znikną oficjale.

dobrychemik - 2008-11-21, 13:52

angst napisał/a:

Zastanawiam się nad wprowadzeniem 2-3 turniejów tygodniowo (w ramach NT lub niezależnie, jak np. OGC).

Jestem za. Może nawet będę mógł wreszcie zagrać jak będą też inne terminy.

maestro - 2008-11-21, 14:05

angst napisał/a:
Być może. I teraz chyba trzeba przedsięwziąć jakieś kroki, aby to sprawdzić.

Nie ma co jednak załamywać rąk i czekać na poprawę sytuacji, bo historia nie daje nam wiele nadziei...

Co o tym wszystkim sądzicie?

Dyskusja PSGRiP-Maf wydaje się niezbędna. Musimy spróbować ratować gomoku na kurniku, całkowita likwidacja oficjali to poważny cios, który na pewno negatywne przełoży się na zainteresowanie grą.

Jeśli jednak skutki takich prób okażą się niesatysfakcjonujące to nie pozostanie nam nic innego jak organizować się samemu. Tylko że serie turniejów prywatnych nigdy nie dościgną pod względem frekwencji czy rangi turniejów oficjalych.

bad_mojo - 2008-11-22, 18:38

Jak dla mnie jest to niewytłumaczalne, że będą turnieje oficjalne w chińczyka i piłke, a nie będzie w gomoku. Do tego właśnie prowadzi wolny rynek i jeden właściciel. :]
zukole - 2008-11-22, 21:12

Oficjala w literaki również nie ma rozpisanego. Jeżeli maf pozbywa się oficjali w gomoku i literaki to trzeba zacząć szukać sobie nowego serwera, bo robi się niezbyt ciekawie :roll:
dobrychemik - 2008-11-22, 21:58

Może to przymiarki do wprowadzenia płatnych kont w Kurniku? Oficjale i inne atrakcje będą dla płacących?
bad_mojo - 2008-11-23, 19:33

Też bym stawiał na jakieś zmiany, ale na pewno nie na płatne konta. Jeżeli zrobiłby płatne konta, znalazłbym go w Warszawie i wyśmiał prosto w twarz. Jakby dodał reklamy, zaśmiałbym się tylko półgębkiem, szyderczo, z nutką kapitalistycznej wyższości.
angst - 2008-11-24, 11:36

W związku z likwidacją oficjali trzeba podjąć szybkie kroki związane z NT. Widzę trzy możliwości:

1. Dołączenie jednej/dwóch/trzech/czterech dodatkowych imprez do aktualnego NT i start według nowej formuły od stycznia;
2. Pozostawienie NT w obecnej formule oraz organizacja dodatkowych niezależnych turniejów prywatnych i start według nowej formuły od stycznia;
3. Status quo do końca roku i start według nowej formuły od stycznia.

Osobiście optowałbym za pkt. 2. Z jednej strony nie będziemy zmieniać zasad w trakcie rozgrywek, a z drugiej coś będzie jednak się działo.

Niezależnie od decyzji trzeba szybko zakończyć prace nad nowym regulaminem NT. Proponuję wybrać Komisję NT (chyba optymalnie 3 osoby) do decydowania w sprawach wszelkich. Moim zdaniem powinien w niej zasiadać któryś z przedstawicieli Komisji Rankingowej, a najlepiej Maestro. Pozostali członkowie Komisji NT do ustalenia.

Co sądzicie na temat powyższego?

Pozdrawiam

Angst

dobrychemik - 2008-11-24, 12:07

Na pewno trzeba zapełnić niszę ekologiczną zwolnioną przez oficjale. Można na przykład organizować turnieje prywatne o takich samych parametrach i w tym samym czasie co dotychczasowe oficjale. Byłoby to już coś, a trudno teraz planować jakieś ambitne posunięcia, skoro nie wiemy dokładnie jakie zmiany zostaną wprowadzone w Kurniku i jakie przyniosą nam nowe możliwości i nowe ograniczenia. Nie można jednak wykluczyć, że byśmy uruchomili jeszcze ze 2 dodatkowe turnieje NT tygodniowo o innych parametrach (w tym nawet jeden standard). A może jakaś nagroda pieniężna dla zwycięzcy (dotyczyłaby ona tylko członków Stowarzyszenia - "Chcesz mieć szansę wygrania kasy? Zapisz się do PSGRiP przed rozpoczęciem rozgrywek".

Kandydaci do Komisji NT: Angst, Maestro i ktoś jeszcze (byle ze Stowarzyszenia).

truskawek - 2008-11-24, 16:23

do stycznia musimy poczekać na zmiany, a potem się do nich dostować, obecnie robić turnieje prywatne w czasie i o parametrach a'la oficjal
zukole - 2008-11-24, 16:29

Skąd wiesz kiedy te zmiany wejdą w kurnikowe życie ?

Jechanie na jeden NT i kilka mniej ważnych turniejów jest dla mnie złym pomysłem. Za wygranie NT nie ma nic ( chyba że się mylę ), to można rozegrać kilka turniejów organizacyjnych na poziomie NT. Chyba że problem będzie w sprawie zajęcia się rankingiem, ale przecież mamy kota :D

maestro - 2008-11-24, 17:04

Zastanawiam się czy musimy czekać aż do stycznia? Jeśli udałoby się szybko skonstruować nową formułę i jasno określić zasady to można startować już w grudniu.

Dotychczas byłem raczej przeciwnikiem zmian w organizacji oraz zasadach NT, gdyż do końca miałem nadzieję, że turnieje oficjalne nie przepadną. Teraz natomiast uważam, że zmiany są niezbędne. Proponowałbym przeformułowanie NT poprzez dodanie kolejnych turniejów. Mogą być o różnych parametrach, potrzeba tylko ustalić jakie oraz w które dni. Wydaję mi się, że 3 turnieje tygodniowo to optymalne rozwiązanie, ewentualnie góra 4. Taka zmiana wymusi kolejne, które trzeba dokładnie opracować:
- przyjmowanie chętnych: niestety, ale obawiam się że lista okaże się jednak niezbędna, żeby grali tylko ci, których można zidentyfikować... możliwe że założenie nicków ze specjalnym początkiem także bardzo by się przydało
- klasyfikacje - jeśli będą 3 turnieje tygodniowo, proponuję klasyfikacje miesięczne
- punktacje - można ustalić inne reguły, i potrzeba zatrudnić pomocnika, bo - nie łudź się dredd :P - nie podołam temu wszystkiemu :]
- otwarcie się na obcokrajowców: myślę że warto informować i zaangażować w cykle turniejów szerze grono Czechów, Węgrów i innych chętnych do grania w "nowych oficjalach"
- jeszcze raz problemy organizacyjne: co zrobić z zapisującymi się w ostatniej chwili, jak pomóc organizatorowi, który będzie miał wielu chętnych i musi szybko zweryfikować kandydatury - bo liczę, że cykl przyciągnie więcej osób i zamiast 15-20 osób udział brać będzie 30-40 albo i więcej.

Pomysł z Komisją wydaje się niezły, jeśli ma takowa działać mogę się udzielać, potrzeba tylko wyłonienia kompletu członków.

vilumisiek - 2008-11-24, 17:13

Teraz Dredd "Gęba" Zukolski będzie miał w "o sobie" - "NT 1-211 2-84 3-11" :P
zukole - 2008-11-24, 17:15

Nie robię opisów, ale skoro tak bardzo chcesz :) . Dla Ciebie mogę to zrobić, tylko nie chrap ! :mrgreen:

Kot, rozczarowujesz mnie :wink:

P.S Vilu chrapajło Wilczek ( :rotfl: )

dobrychemik - 2008-11-24, 19:54

maestro napisał/a:

- jeszcze raz problemy organizacyjne: co zrobić z zapisującymi się w ostatniej chwili,

To samo, co w oficjalach Kurnik robił ze spóźnialskimi: pozwalał im patrzeć. Jak ktoś nie potrafi przyjść na czas, to trudno. To nie przedszkole.

maestro napisał/a:

Pomysł z Komisją wydaje się niezły, jeśli ma takowa działać mogę się udzielać, potrzeba tylko wyłonienia kompletu członków.

Cóż, albo Ty, albo Angst musi tu wyłonić brakującego członka :)

maestro napisał/a:

- klasyfikacje - jeśli będą 3 turnieje tygodniowo, proponuję klasyfikacje miesięczne

Wg mnie to nie jest dobry pomysł aż tak się rozdrabniać. Mistrz Sezonu lepiej brzmi niż Mister Miesiąca.

maestro - 2008-11-24, 20:12

dobrychemik napisał/a:
To samo, co w oficjalach Kurnik robił ze spóźnialskimi: pozwalał im patrzeć. Jak ktoś nie potrafi przyjść na czas, to trudno. To nie przedszkole.

Tylko jest drobna różnica pomiedzy automatycznym akceptowaniem w przypadku turniejów oficjalnych, gdzie akceptowani byli nawet ci którzy zdążyli kliknać zapisanie się nawet na sekundę przed rozpoczęciem, a organizowaniem przez człowieka, który w ciągu ostatnich kilkunastu sekund może nie zdążyć sprawdzić wszystkich chętnych jacy wówczas się zgłaszają.

dobrychemik napisał/a:
Cóż, albo Ty, albo Angst musi tu wyłonić brakującego członka

Nie chciałbym nikogo wywoływać do tablicy, może ktoś się zgłosi na ochotnika? ;)

dobrychemik napisał/a:
Wg mnie to nie jest dobry pomysł aż tak się rozdrabniać. Mistrz Sezonu lepiej brzmi niż Mister Miesiąca.

Przy 3 turniejach tygodniowo w ciągu 3 miesięcy rozegranych zostanie około 40 turniejów - to za dużo moim zdaniem jak na jedną klasyfikację, zwłaszcza taką, która premiuje osoby osoby przychodzące często. Klasyfikacje miesięczne natomiast obejmą podobną ilość turniejów jak teraz, a z ich zwycięzców można by na przykład wyłonić mistrza sezonu, powiedzmy po 6 miesiącach.

angst - 2008-11-24, 21:58

Najlepiej chyba przejść na klasyfikacje miesięczne, a sumować również punkty w danym sezonie, ale na takich samych zasadach jak w całym NT, czyli za 1. miejsce w miesiącu 10 pkt. itd. Pytanie tylko, czy brać pod uwagę jedynie miejsce, czy również sumę punktów? Chyba raczej bez punktów, bo jak ktoś nabije w jednym miesiącu, to ciężko będzie go dogonić, ale kwestia do dyskusji, bo jednak byłoby to ciągle promowanie częstej gry.

Zgodziliśmy się z Maestro tworzyć Komisję NT i potrzebujemy jeszcze jednej osoby. Chętnych prosimy o zgłoszenia tutaj lub poprzez priv :) Najlepiej, gdyby ta osoba grywała regularnie w NT i mogła ewentualnie organizować rozgrywki.

Pozdrawiam

Angst

truskawek - 2008-11-24, 22:10

na koniec miesiaca puktacja

1. n pkt
2. n-1 pkt
3.....
....
...
n 1 pkt, i to sumować do klasyfikacji rocznej, im więcej graczy tym większa pula, zmotywuje nas to do zapraszania znajomych na tury NT

fo_lou - 2008-11-24, 22:39

truskawek napisał/a:
na koniec miesiaca puktacja

1. n pkt
2. n-1 pkt
3.....
....
...
n 1 pkt, i to sumować do klasyfikacji rocznej, im więcej graczy tym większa pula, zmotywuje nas to do zapraszania znajomych na tury NT

dobrze zrozumiałem, że liczba graczy w miesiącu ma wynieść n?

a co jeżeli będzie 300 graczy w danym miesiącu a pierwszy uzyska 200 pkt + 300 premii? jak go dogonić?

truskawek - 2008-11-24, 22:41

nie... dostanie tylko 300 pkt... 2gi dostanie 299, więc tylko 1 miniej... trudniej jest być 1wszym ze 100 niż pierwszym z 10 i to musimy nagradzać, bo to się chwali :P
fo_lou - 2008-11-24, 23:02

Z mojej strony propozycja jest następująca:
wyliczanie średniej liczby punktów z danego miesiąca (ale do uwzględnienia w klasyfikacji potrzebne byłoby rozegranie np 10 turów) a później mistrza sezonu w taki sam sposób. Wtedy każdy zawodnik dużą wagę przywiązywałby do każdego meczu a nie tylko 'aby wygrać tura' albo 'aby byc na pudle to dostane gratis 20 pkt'. Tu liczyłyby się tylko punkty zdobyte na turnieju.

zukole - 2008-11-25, 07:35

Co zrobisz gdy jeden gracz będzie obecny na 9/10 turniejach, a drugi na 15-20 ?
dobrychemik - 2008-11-25, 13:08

Nad punktacją już chyba dostatecznie długo debatowaliśmy i doszliśmy do sprawdzającego się rezultatu. Nie widzę potrzeby wprowadzania zmian na tym polu.
angst - 2008-11-28, 12:34

Niestety dziś mnie nie będzie i w konsekwencji nie mogę też założyć turnieju.

Proszę zatem Maestro o informację, czy może się tego podjąć, a jeśli nie, czekam na zgłoszenia innych chętnych ;)

Pozdrawiam

Angst

teletombola - 2008-11-28, 17:24

maestro napisał/a:
przyjmowanie chętnych: niestety, ale obawiam się że lista okaże się jednak niezbędna, żeby grali tylko ci, których można zidentyfikować... możliwe że założenie nicków ze specjalnym początkiem także bardzo by się przydało

a co mają powiedzieć gracze którzy sa na kurniku od kilku lat mają po kilka tysięcy gier ale ze względu na słabszą grę i ranking 1300 raczej ich nie znasz....nie będziesz mógł ich zidentyfikować i co ? nie zagrają ?

maestro - 2008-11-28, 19:26

Założyłem turniej już rano, więc na pewno się odbędzie :)

teletombola napisał/a:
a co mają powiedzieć gracze którzy sa na kurniku od kilku lat mają po kilka tysięcy gier ale ze względu na słabszą grę i ranking 1300 raczej ich nie znasz....nie będziesz mógł ich zidentyfikować i co ? nie zagrają ?

Na razie nie ma takiego problemu, bo jak widzę, że ktoś ma kilka tysiecy gier i nie mam żadnych podejrzeń wobec uczciwości to przyjmuję. Co innego jeśli powstanie lista, bo pojawi się problem rejestrowania. Mam pewien wstępny pomysł jak go jednak rozwiązać, a mianowicie rejestracja mogłaby się odbywać bezpośrednio poprzez zgłoszenia na forum oraz pośrednio, czyli o chęci brania udziału w cyklu NT byliby informowani organizatorzy na priv i oni dopisywaliby chętnych do listy. Ten drugi sposób przewiduję dla rejestrowania obcokrajowców oraz osób które nie mają konta na forum.

teletombola - 2008-11-30, 12:59

maestro napisał/a:
a mianowicie rejestracja mogłaby się odbywać bezpośrednio poprzez zgłoszenia na forum

99% slabszych graczy nie ma konta ale nie to jest najgorsze, kolejne 99% z nich nie wie o istnieniu tego forum, zatem NT pozostanie raczej dla ciagle tych samych osób i raczej nie poszerzy sie

angst - 2008-11-30, 13:03

teletombola napisał/a:
99% slabszych graczy nie ma konta ale nie to jest najgorsze, kolejne 99% z nich nie wie o istnieniu tego forum, zatem NT pozostanie raczej dla ciagle tych samych osób i raczej nie poszerzy sie

Bardzo dobre spostrzeżenie. Ja zakładam, że turniej prywatny z ilością graczy około 20-30 zaciekawi też słabszych graczy i dzięki temu dowiedzą się o jego istnieniu i zasadach zapisywania, a jeżeli będą zainteresowani, to może nawet założą konto na Forum :D

Pozdrawiam

Angst

maestro - 2008-11-30, 14:32

teletombola napisał/a:
maestro napisał/a:
a mianowicie rejestracja mogłaby się odbywać bezpośrednio poprzez zgłoszenia na forum

1) Zacytowałaś tylko pierwszą część mojej wypowiedzi, więc może nie doczytałaś, co napisałem dalej? Dla pewności powtórzę: osoby, które nie posiadają konta, powinny mieć możliwość zgłoszenia się pośrednio, na kurniku, poprzez organizatora turnieju

2) NT wyobrażam sobie jako kontynuację oficjali, lecz w nowej, lepszej formie (m.in. dlatego, że eliminującej oszustów oraz osoby zachowujące się nieodpowiednio). Dlatego myślę, że wiele osób biorących dotychczas udział w oficjalach zechce przejść teraz na cykl NT. Na frekwencję 80-90 osób nie liczę, ale stała w granicach 30-40, a w porywach może nawet po 50 to już będzie sukces. I uważam to za realną perspektywę.

3) Być może część osób, które nie znają w ogóle środowiska PSGRiP i mało się na gomoku orientują, chcąc brać udział w tych turniejach, właśnie dzięki selekcji trafią na forum i jakoś ich to zainteresuje. Z drugiej strony wiele pewnie też zrezygnuje. I jest to całkiem normalne, bo duża część grających na kurniku trafia na różne gry przez przypadek i jedynie pobieżnie je poznaje, a później porzuca. Wielu innych zaś gra sporo, ale traktuje to wyłącznie jako przestawianie kamyków dla przyjemności i nie myśli o tym, by grać dla robienia postępów, udzielać się gdzieś etc. Nie powinniśmy nikogo zmuszać. Informować i zachęcać - tak.

Podsumowując: tworząc nową formułę NT mamy za zadanie skontruować ciekawy program turniejów, który dobrze się przyjmie wśród uczciwych amatorów tego typu rywalizacji. Jeśli tak się stanie, to zapewne podobnie jak w przypadku oficjali, do grona stałych bywalców z czasem będą przybywać nowi i przypuszczam, że część z nich również polubi NT.

angst - 2008-11-30, 17:36

Jesteśmy już po krótkiej dyskusji i czas na konkrety.

Proszę wszystkich o konkretną odpowiedź (zgodnie z możliwościami podanymi w nawiasach)na 4 poniższe pytania, co pozwoli nam zrozumieć oczekiwania graczy i podjąć ostateczne decyzje odnośnie kształtu NT w przyszłości (czyli od nowego roku):

1. Ile razy w tygodniu powinny odbywać się turnieje NT (1/2/3/4)?
2. Czy powinniśmy grać na specjalnie w tym celu utworzonych nickach (TAK/NIE)?
3. Czy do gry w NT powinni być dopuszczeniu jedynie gracze umieszczeni na specjalnej Liście Graczy, po zgłoszeniu poprzez Forum lub e-mail (TAK/NIE)?
4. Czy powinny być utrzymane dotychczasowe zasady punktowania (TAK/NIE)?

Proszę bardzo o jak najszybsze przedstawienie Waszych opinii. Czasu na stworzenie nowego regulaminu i rozreklamowanie NT w nowej formie pozostało naprawdę niewiele.

Pozdrawiam

Angst

P.S. Naprawdę nie ma chętnych do Komisji NT? :roll:

zukole - 2008-11-30, 18:22

1. 2-3, jeśli się to rozrośnie to można przejść na cykl nawet 5 turniejów ( jak oficjale w okresie świetności ).

2. Jak dla mnie to bez różnicy, choć przy nowych nickach nie będzie problemu że ktoś gra redem, a ktoś żółtym, czy zielonym ( oczywiście mowa o zaniżonym rankingu ).

3. Nie, jeśli chcemy spopularyzować, zachęcić do gry, to każdy może mieć prawo startu, oczywiście bez programistów. Z listą byłby problem dla obcokrajowców, a przecież nikt z nich nie będzie latał, aby przekazać osobie x że chce grać, bez przesady.

4. Jeśli zostaną wprowadzone nowe nicki, to ranking możemy oprzeć właśnie na tych nickach ( sytuacja byłaby identyczna jak na oficjalu ). Jeśli nie, to obecny system chyba się sprawdził.

Na czym miałaby polegać praca tej komisji ?

maestro - 2008-11-30, 18:48

zukole napisał/a:
Na czym miałaby polegać praca tej komisji ?

Przede wszystkim na stworzeniu nowego regulaminu oraz organizowaniu turniejów. A dla ciebie, jeśli chcesz być, to także bonus - podliczanie punktów :P

ermijo - 2008-11-30, 18:57

angst napisał/a:
3. Czy do gry w NT powinni być dopuszczeniu jedynie gracze umieszczeni na specjalnej Liście Graczy, po zgłoszeniu poprzez Forum lub e-mail (TAK/NIE)?
4. Czy powinny być utrzymane dotychczasowe zasady punktowania (TAK/NIE)?

ad1. 2 razy
ad.2 NIE, dowolny lecz kolorowy nick
ad.3 NIE, każdy mógłby zagrać - uważam, że za dużo z tym zabawy, ale jak chcecie to bawcie się w weryfikację
ad.4 TAK

truskawek - 2008-11-30, 20:08

1. 2
2. nie
3. nie
4. tak

ptyl - 2008-11-30, 20:16

angst napisał/a:
4. Czy powinny być utrzymane dotychczasowe zasady punktowania (TAK/NIE

1. 2-3
2. obojętnie
3. obojętnie
4. tak

amiga_500 - 2008-11-30, 20:18

Nie powinno się grać na specjalnych Nickach bo i tak zacznie się podrabianie, natomiast powinno się organizować na specjalnym Nicku np. turniejpsgrip , hasło tylko dla członków komisji. Turniej powinien mieć parametr 1200+ co rozwiązało by problem szarych graczy,co do niebieskich to i tak 9 na 10 ucieka .
ptyl - 2008-11-30, 20:22

jeszce jedno, jak 3 tury to parametry zbliżone do tych z oficjali (bez standardu):)
dobrychemik - 2008-11-30, 20:43

1. 3 razy w tygodniu, w tym raz standard.

2. Nie, dowolny nick, choć można by zachęcać do gry na nicku nt___.

3. Tak, powinna być lista osób dopuszczonych. Znalezienie się na niej powinno być niemal automatyczne, jednak zainteresowany powinien się o to zatroszczyć wcześniej niż na minutę przed turniejem.

4. Tak, utrzymać dotychczasowe zasady. Czemu? Bo praktycznie każdy grający zdobywa jakieś punkty i nie ma problemu deprymujących zerowych osiągów.

maestro - 2008-11-30, 20:59

Pozwolę się odnieść do niektórych zdań:
- podobają mi się pomysły amigi; zarówno nick do zakładania turniejów jak i 1200+ w parametrach turniejów całkowicie popieram
- dowolny nick + zachęcanie do nicka NT wydaje się rozsądnym rozwiązaniem
- często pojawia się głosy, że 3 turnieje to ilość w sam raz i z tym się zgadzam; osobiście proponowałbym raz na 3 min, raz na 5 i raz na 7, zawsze swap2 (turnieje standard niestety będą całkiem niepoważne, podobnie jak zorganizowany raz oficjal standard...)
- dziwię się, że większość jest przeciwna liście - przecież to tylko jeden zapis na sezon, by organizatorzy wiedzieli, kto jaki główny nick do turniejów wybiera, i mieli pewność, że jest to wybór świadomy
- odnośnie punktacji: plusem jest, że każdy coś tam ugrywa, tylko czy nie pojawią się problemy z liczeniem, jeśli będziemy mieli 3 turnieje w tygodniu i w każdym zagra powiedzmy po 40 osób? no chyba, że są jacyś ochotnicy do pomocy w liczeniu :)

dobrychemik - 2008-11-30, 21:07

maestro napisał/a:
- odnośnie punktacji: plusem jest, że każdy coś tam ugrywa, tylko czy nie pojawią się problemy z liczeniem, jeśli będziemy mieli 3 turnieje w tygodniu i w każdym zagra powiedzmy po 40 osób? no chyba, że są jacyś ochotnicy do pomocy w liczeniu :)

Wyjście z sytuacji jest proste:
- arkusz kalkulacyjny w dokumentach Googla. Ustawienia takie, żeby każdy miał prawo do wglądu, a członkowie komitetu centalnego mieliby uprawnienia do edycji. Dla osób, które nie wiedzą o czym mówię: w przeglądarce uruchamia się iGoogle, loguje (najlepiej na stałe) na swoje konto na gmailu i ma się dostęp do sieciowego katalogu swoich dokumentów. Można tam umieszczać/edytować pliki m.in. .doc, .xls i publikować je nadając wybranym użytkownikom prawo do ich edycji.

maestro - 2008-11-30, 21:10

Hmm nigdy o tym nie słyszałem, nie mam nawet konta na gmailu. Ale to może być jakieś rozwiązanie, zwłaszcza że z doświadczenia (tworzenie rankingów Stowarzyszenia) wiem, że excel jest najbardziej przydatny.
dobrychemik - 2008-11-30, 21:19

Przykład takiego dokumentu:

http://spreadsheets.googl...6ul0g8ugRlJVTMQ

Każdy może to zobaczyć, a wybranym gmailowcom mogę dać uprawnienia do edycji.

casbah - 2008-11-30, 21:55

1. 2 lub 3 razy w tygodniu o różnych parametrach
2. nie sądzę, żeby było to potrzebne
3. jedna lista dynamicznie aktualizowana, w celu łatwiejszzego zapisywania osób znanych, ale jeśli ktoś się nie znajdzie na tej liście to chyba też będzie mógł zagrać (?)
4. punktacja jest chyba ok.

aaa i trzeba też jasno zadeklarować, czy można przychodzić na różnych nickach i pkt będą liczone na jedno konto? wprawdzie na początku ustalono, że gramy tylko na 1 nicku, ale wyjątki chyba się zdarzały. lepiej uniknąć takich sytuacji w przyszłości.

angst - 2008-11-30, 23:28

Dziękuję bardzo za szybką reakcję :) Czekam nadal na głosy innych, ale w międzyczasie chciałbym Was przekonać do Listy Graczy.

Z punktu widzenia gracza na pewno wygodniej jest po prostu przyjść o określonej godzinie, kliknąć "tak" i grać w turnieju. Nie trzeba nigdzie się zgłaszać, niczego wysyłać, itp., itd. Czyli zupełnie jak w oficjalach... A my nie chcemy przecież powtórki z oficjali.

Naszym celem jest turniej bez programów, chamstwa, wielonickowości. Oczywiste jest, że nie da się ich całkiem wyeliminować, ale jeżeli nawet ktoś się wciśnie, to za chwilę delikwent zniknie z Listy i to będzie właśnie sukces, a nie porażka NT.

Spójrzcie na to z pozycji Organizatora takiego turnieju. On nie może akceptować ludzi automatycznie, musi czymś się kierować. I chodzi generalnie o to, aby nie decydował w 5 minut, komu należy się gra, a komu nie, a jedynie sprawdzał, czy ktoś jest na Liście. Decyzja zapadnie wcześniej. Jeżeli do turnieju zgłosi się 10-15 osób, to dość szybko można zweryfikować graczy (chociaż nigdy nie ma 100% pewności). A jeśli zacznie grać 30-40 osób? Stąd potrzeba Listy i moim zdaniem również nowych nicków, choć one nie są konieczne, to na pewno znacznie ułatwiłyby nam życie.

Jeżeli wprowadzimy Listę Graczy, to nie będę się upierał przy nowych nickach. Po prostu w zgłoszeniu każdy poda, jakim chce grać nickiem. Oczywiście można będzie grać tylko tym nickiem, ewentualnie zmienić w trakcie (do dyskusji), ale na pewno nie przed samym turniejem... Ranking na nowych nickach może być ciekawą kwestią do analizy, ale nie zastąpi nam punktacji. Jeżeli komuś uda się dobry turniej i nabije ładny ranking, to straci motywację i będzie się bał grać dalej. Dotychczasowy system premiuje przychodzących na turnieje i to chyba wystarczający argument za jego pozostawieniem.

Lista Graczy będzie też ważna z innego względu - będzie wiadomo, kto wyraził chęć gry i kogo można potencjalnie spotkać w trakcie NT. W tym momencie chciałbym również zauważyć, iż błędem będzie wprowadzenie ograniczenia 1200+. Każdy z nas kiedyś zaczynał, więc należy ludziom dać szansę rywalizacji z najlepszymi.

Jeżeli chodzi o liczenie punktów to chyba muszę wziąć je na siebie, przynajmniej do czasu, kiedy znajdziemy inną osobę chętną do tej chwalebnej działalności :) Także Zukole zapraszamy do Komisji NT :)

Reasumując, chciałbym jeszcze raz podkreślić, że nie widzę żadnych minusów wprowadzenia Listy Graczy. Nawet jeśli niesie to ze sobą pewne ryzyka, to plusy i tak przeważają i będę stanowczo optował za jej wprowadzeniem.

Pozdrawiam

Angst

termin - 2008-12-01, 10:06

1. 1- co za dużo to niezdrowo- lepiej jeden turniej i 30 osób niż 3 turnieje po 10 osób.
2. zdecydowane nie, ale gramy tylko na jednym nicku
3. zdecydowanie TAK
4. Nie mam zdanie, w sumie dla mnie bez znaczenia.

zukole - 2008-12-01, 16:22

Skoro nie ma chętnych to zgłaszam się :-)

Odnośnie listy ( chyba jedyny sporny punkt ), to w jaki sposób chcecie zapisać na nią obcokrajowców i graczy początkujących ( którzy świadomie lub nie wpadną na turniej ) ? Wątpię, aby specjalnie robili konto na forum informując że chcą grać, na kurniku latać pewnie też za nikim nie będą, przynajmniej większość, więc pewnie wyjdzie tak, że jak będą chętni to przyjdą w ostatniej chwili z deklaracją chęci uczestnictwa i co wtedy ? turniej za 5 minut a osób których nie ma na liście full ( wiem że trochę naciągane bo najpierw musi być grupa napędzająca ten cykl ). Jednakże moim zdaniem ( może się mylę ), ale cykl turniejów nie ma zaspokoić, uzupełnić braków po oficjalach, tylko zachęcić nowych lub tych, którzy dawno zrezygnowali do powrotu. Stałe grono grać na pewno będzie, ale potrzeba świeżości, skoro na kurniku robi się jakiś tur "elit", specjalne listy, zezwolenia etc, to po co narzekanie że mało osób jeździ na turnieje ? skoro praktycznie jeździ tylko trzon, który mimo wszystko ( o ile zdrowie pozwoli ) będzie jeździć, a nowych jak nie było tak nie ma, a przynajmniej w znacznej ilości. Informowałem wczoraj graczy na gomoku, że jest coś takiego jak forum.gomoku.pl, odpisało mi może z 10 osób na 150, z czego połowa nie wiedziała co to jest gomoku ;0. Przydałoby się wprowadzenie pracy organicznej ( tak, wiem, plotę trzy po trzy ) :]

amiga_500 - 2008-12-01, 17:44

Ograniczenie 1200+ nie działa tylko na niebieskich ale przede wszystkim na szarych którzy automatycznie nie są dopuszczani w tym momencie do turnieju .Zasypią cię na priv prośbami o akcept bo się zgłosili a ty zamiast akceptować innych będziesz im odmawiał. Co do listy to Dred dobrze to napisał.
termin - 2008-12-01, 17:59

Własnie to wyróżniało ten turniej od wielu innych na kurniku, ze nie każdy mógł w nim zagrac. Był przeznaczony dla graczy, których zachowanie gwarantowało, że w podczas trwania turnieju nikt nie będzie używał programów, nie ucieknie (bez powodu) przed jego zakończeniem, czy nie wyzwie Cię od najgorszych jak nie do końca mu się gry ułożą.

Nie wprowadzając listy, lub jakichkolwiek innych uwarunkowań które dycydowałyby o uczestnictwie spowoduje, ze oprocz puntacji nic sie nie zmini w porównaniu z turniejami oficjalnymi, tzn. dopuść wszystkich, a pojawią się programy, ucieczki czy chamstwo na czacie.

Co więcej likwidacja oficjalnych może tylko pomóc rozwojowi NT. Dlaczego liczba graczy w NT była, no powiedzy srednia? Bo po co ktoś nowy miał się starać do niego dostać skoro następnego dnia mógł zagrać oficjala. Teraz nie ma alternatywy i każdy kto chce zagrać, z checią spełni taki małe uniedogodnienie jak wcześniejsze zgłoszenie.

Zukol, nie sądze, żeby ogólnodostepność tkiego przedsięwzięcia jak NT w jakikolwiek sposób wpłynęła na liczę osób na turniejach w realu. Nie sądze, żeby ktoś kto nie znajdzie chwili czasu i chęci na zgłoszenie się na forum znajdzie kilka dni czasu i kilkudziesiąci (skromnie licząc) złotych żeby pojawić się na realach.

Aha i jeszcze jedno. Lubię grać w NT i jak tylko mam czas to się na nim pojawiam, w oficjalnych nie lubiłem i nawet jak miałem czas to je olewałem- to równiez argument za zachowaniem pewnej formy "elitarności" tego turnieju

zukole - 2008-12-01, 18:07

Termin, nie jestem za akceptowaniem osób wspomagającymi się progami oraz szerzących chamstwo, ale o ile oszustów znamy, to tych drugich ciężko jest rozpoznać, a szansę według mnie powinien dostać każdy. Jeżeli okaże się, że postawa osoby x jest sprzeczna z wartościami które chcemy utrzymywać to podziękujemy jej za występ i w kolejnym turnieju już nie zagra. Maf na podstawie problemów z jednostkami posunął się do wycofania turniejów, a przecież takie coś można spokojnie kontrolować, więc powinniśmy dopuszczać wszystkich ( nie kompów), a później skreślać "prostaków". Turnieje oficjalne wciągały do gry ( na przykład mnie ), więc niby czemu NT miałby nie czynić podobnie ? To jest chyba normalna kolej rzeczy - internet - real. Oczywiście krok po kroku ( nie twierdzę że po miesiącu, dwóch nowi jeśli tacy będą zaczną przyjeżdżać na turnieje ), ale nic nie stoi na przeszkodzie aby spróbować.
maestro - 2008-12-01, 19:43

termin napisał/a:
Co więcej likwidacja oficjalnych może tylko pomóc rozwojowi NT. Dlaczego liczba graczy w NT była, no powiedzy srednia? Bo po co ktoś nowy miał się starać do niego dostać skoro następnego dnia mógł zagrać oficjala. Teraz nie ma alternatywy i każdy kto chce zagrać, z checią spełni taki małe uniedogodnienie jak wcześniejsze zgłoszenie.

Otóż to. NT miał popularniejszą konkurencję, a teraz, gdy tamta została wyeliminowana, cykl powinien zastąpić oficjale. Tylko nie zapominajmy o idei, jaka przyświecała stworzeniu NT: uczcia gra i przyjazna atmosfera. Przy zwiekszonej liczbie chętnych trzeba będzie jeszcze lepiej pilnować, żeby nie postały nadużycia, które grożą sprowadzeniem NT do takiego stanu, w jakim były oficjale.

Jeśli chodzi o listę, to przypominam, jak sobie to wyobrażam: wystarczy raz na sezon poinformować na jakim się gra nicku i tyle. Nawet niekoniecznie na forum, można powiedzieć organizatorowi który dopisze osobę chętną do listy (byle nie na minutę czy dwie przed rozpoczęciem ;) ). W dodatku wiele osób w ogóle nie musiałoby się zgłaszać, bo przez 3 sezony NT przewinęło się już całkiem sporo graczy i w przypadku znaczącej ich części wiadomo jakich używają nicków - wystarczy ich przepisać do nowej listy.

amiga_500 napisał/a:
Ograniczenie 1200+ nie działa tylko na niebieskich ale przede wszystkim na szarych którzy automatycznie nie są dopuszczani w tym momencie do turnieju

Właśnie. I dlatego zdecydowanie popieram ten pomysł.

angst - 2008-12-01, 20:44

Pięknie nam się ten temat rozwija :) Po kilkunastu dniach dyskusji wydaje się, że powstaje wspólne podejście do tematu NT :)

Kwestia ilości turniejów będzie już pewnie decyzją Komisji, podobnie zasady funkcjonowania Listy Graczy (nie wyobrażam sobie, abyśmy mogli jej nie wprowadzić). Ciekawi mnie natomiast bardzo, jakie macie argumenty przeciwko wprowadzeniu nowych nicków. Rozumiem, że jednym z nich jest sam czas potrzebny do założenia takiego nicka, ale co jeszcze? Ja tak naprawdę widzę same pozytywy, o ogromnym ułatwieniu dla organizatorów nie wspominając...

maestro napisał/a:
amiga_500 napisał/a:
Ograniczenie 1200+ nie działa tylko na niebieskich ale przede wszystkim na szarych którzy automatycznie nie są dopuszczani w tym momencie do turnieju
Właśnie. I dlatego zdecydowanie popieram ten pomysł.
Jeżeli będzie Lista Graczy, to niezależnie od tego, czy zagramy na starych (może zdarzyć się sytuacja, gdy ktoś zgłosi swój nick 1200), czy nowych nickach (wtedy wszyscy zaczną od 1200), ten argument będzie nieaktualny... Oczywiście przy starych nickach można przyjąć, że zgłoszony nick musi mieć 1xxx+ punktów. A co w sytuacji, gdy komuś podupadnie rank w trakcie cyklu NT? Na dany tur się go nie wpuści?

Tu zgadzam się generalnie z Zukole. Ja dopuściłbym ludzi niezależnie od rankingu. Bycie niebieskim ma się z reguły nijak do kultury. A gracze nie dotrzymujący standardów NT będą z Listy Graczy usuwani... Będę się jednak upierał co do konieczności zgłoszenia się. To żaden wysiłek, ale większość "chuliganów" prawdopodobnie zniechęci się, kiedy trzeba będzie nadesłać zgłoszenie... Do dopracowania pozostają zasady akceptacji. Wcześniej pisałem, że wystarczający warunek to uczestnictwo w EL gomoku lub ewentualnie rekomendacja jednego z kapitanów EL. Myślicie, że to zbyt surowe kryteria? Pamiętajcie, że ma to być też turniej dla graczy zagranicznych, a ich weryfikacja może być niezwykle trudna. Strona EL jest moim zdaniem bardzo dobrym "filtrem" w tym zakresie...

Pozdrawiam

Angst

maestro - 2008-12-01, 20:52

W sprawie niebieskich nicków 'NT' - nicki te, podobnie jak te używane w Eurolidze, pozostaną do dowolnej dyspozycji, więc każdy kto spadnie, może sobie zagrać choćby kilka partii na bieniaszach - i problem rozwiązany.

Skoro komisja jest już w komplecie proponuję zorganizować pierwszą naradę :) Angst, Zukol pasuje wam może któryś wieczór: jutro, pojutrze, bądź w czwartek? Na gg albo na zamkniętym stole na kurniku.

wicherek - 2008-12-01, 20:59

nie rozumiem dlaczego bez standard... Moestro masz czas, by wszystkim pokoleji tlumaczyc, dlaczego swap jest lepszy niz stand?

znowu beda grac tylko ci, ktory to znaja. Oczywiscie dopoki im sie nie znudzi

Boli Cie, ze red przegra bialymi z zoltym?
a moze chcialbys co turniej zajmowac czolowke swoimi schematami ?

..."i nie zmienia sie nic"...

Najpierw niech gra duzo osob, a do tego potrzeba IM isc na reke, a nie sobie... Jak ludzie zaczna grac, dostosuja sie do zasad panujacych w stow. CHyba ze wolisz caly czas w swoim zaprzjaznionym gronie, to przepraszam ze sie wtracam.

maestro - 2008-12-01, 21:09

wicherek napisał/a:
Moestro masz czas, by wszystkim pokoleji tlumaczyc, dlaczego swap jest lepszy niz stand?

Dwa najistotniejsze argumenty:

1) Otóż mieliśmy przykład oficjalnego turnieju standard. Ilu przyszło nowych/słabszych? Garstka. 70% stanowili starzy wyjadacze, którzy z ciekawości chcieli się sprawdzić, który lepiej pamięta standard i kto więcej zawali partii czarnymi :) W NT będzie identycznie.

2) Cykl NT ma się składać z porównywalnie wartościowych turniejów. Dlatego jestem przeciwko standardowi, który bądź co bądź w żadnych poważnych rozgrywkach nie jest wykorzystywany (jakoś tak się dziwnie składa, że nie mamy EL standard czy MP standard... :] ). Tak samo jestem przeciwko zrobieniu jednego z turniejów np. na minutę, pomimo że grę na minutę jak najbardziej lubię i byłoby to korzystne dla mnie. Tylko że tu nie chodzi o to, kto skorzysta - żółci, zieloni, ja czy ktokolwiek inny, tylko by każdy turniej dawał podobne warunki rywalizacji. Swap2 się sprawdził i uważam, że powinien być parametrem obowiązującym we wszystkich NT.

wicherek napisał/a:
a moze chcialbys co turniej zajmowac czolowke swoimi schematami ?

Po pierwsze nie gram prawie wcale schematów (a w NT od początku nie zagrałem ani razu, o ile dobrze pamiętam). Po drugie nieraz bywałem w pierwszej trójce, ale od końca :) i wcale mi to nie przeszkadza.

Zupełnie już nie pojmuję tych argumentów typu "stałe grono", "zamknięta elita" etc. Mamy się całkiem otworzyć? Zróbmy turniej standard albo swap na minutę, zaprośmy wszystkich programowców i prostaków, a będzie frekwencja że ho ho.

truskawek - 2008-12-01, 22:08

w 1wszej 3ce od końca-jak strzelisz focha bo Cie jakiś żółtek ograł, bo czasu brakło, bo ktoś dał nie taki open... tur na 1200+, szarzy nie grają... czyli każdy kto zrobi sobie nick turniejowy będzie musiał go sobie "pokolorować", jak dla mnie bez sensu, załóżmy że powiem kolesiowi XYZ że jutro jest tur i może grać tylko na ntxyz, oraz że musi mieć kolor... takie pytanie mam do was... czy naprawde każdy z nas musi mieć po 138973494 nicków? czy będzie komuś przeszkadzało jak zagra "ermijo", "piotr401", "maestro"... a ranking? sami wiecie jak z nim jest, że nie świadczy o graczu, wiec w czym problem???
termin - 2008-12-01, 23:16

równiez jestem przeciwny zakładaniu nowych nicków. Mój powód jest prozaiczny- od wielu lat mam jeden nick, głosiłem kiedyś, że kazdy powinien mieć tylko jeden, i nie zamierzam się z tego wycofywać, nawet dla słusznej sprawy, jaką niewątpliwie jest idea NT.
dobrychemik - 2008-12-01, 23:37

I właśnie dlatego organizatorzy będą co najwyżej sugerować grę na nicku nt___. W szczególności byłoby to wskazane w przypadku graczy, którzy jeszcze nie dorobili się dobrze rozpoznawalnej "marki".
wicherek - 2008-12-02, 00:48

kocie jestes zabawny...

Jaki procent osob z kurnika przychodzilo na turniej?

0,1% ? 0,2%? czy myslisz ze 30 osob na turnieju to duzo? skoro dziennie odwiedza ta gre w pokojach klkaset osob?

teraz bedzie przychodzic max 50% z tego. i glownie osoby z forum, czy to polskih czy z zagranicy ktorzy maja sw opanowane. Nie wiem czy kiedykolwiek grales. rozmawiles z graczem zielonym czy zoltym na kurniku(obawiam sie ze nie)

ale taki gracz uwaza ze turniej nei jest dla niego, bo nie wie dlaczego stawiajac 1 kamien nadal jest jego ruch...

Ale grajac z czerwonymi tego nie zakminisz.

casbah - 2008-12-02, 01:11

Trzeba sobie postawić pytanie o grupę docelową takiego turnieju.
Czy chcemy popularyzować grę wśród wszystkich grających, włącznie z zielonymi i niebieskimi którzy nie grają swap, swap2 i nie wiedzą na czym to polega (jest też dodatkowa kwestia czy chcą się dowiedzieć i móc przy tym pograć z ludźmi którzy cały czas grają swap; czy standard w dobrocinie to wystarczająco dla nich).
Zieloni gracze nie znają sure win-a i można z nimi spokojnie grać standard białymi (wiem, bo nieraz gram z każdym kto wejdzie na mój stół. Ludzie średnio są zainteresowani swap, albo przynajmniej boją się nim grać, bo nie mają pojęcia jak), a gdy po kilku grach widzą, że nie mają szans to zwykle się zniechęcają i idą (to również problem, bo ciężko popularyzować grę gdy ktoś chce tylko poklikać, nie może wygrać więć idzie sobie). Ale są też tacy (mniejszość) którzy pytają o taktyki, proszą o podpowiedzi i widać że ich to interesuje (tacy prędzej zagraliby w NT, ale jest ich na prawdę mało, z tego co zauważyłem).
Można też skupić się tylko na graczach grających swap2 i ograniczyć grupę docelową do graczy np. 1650+ (to tylko prosty przykład) bo reszta jak napisałem wcześniej nie będzie zainteresowana.

P.S. Mi też nie podoba się pomysł z osobnymi nickami. Wystarczy lista graczy, i tak większość grających to te samy osoby więc rozpoznajemy się i nie ma problemu. A z dodatkowymi nickami różnie bywa, pojawią się podróbki jak np. ntcabsah; organizator się nie zorientuje, a to będzie cham i mi reputacje popsuje :P

ptyl - 2008-12-02, 13:19

to sie zapisuje na liste ptyl-ptyl, jak spadne na niebieski to ntptyl, jak znowu spadne to nt2ptyl itd itp.:)
truskawek - 2008-12-02, 15:47

stawienie progu na 1650+ będzie krokiem do tyłu...

większosć graczy grająca w turniejach o 21:00 (robi vasci pada po 20 osób każdego dnia) ma poziom 1500-1700

kaoszka, truskawka, vasci, gomn10gliwice, chojrak, timontom e.t.c. to gracze któych często widać na urniku, grywali ( :( ) w ofach, grywają zarówno standard i swap, tak samo nabuhomodozor (?) pare tysięcy gier w offach i tanking między 1600 a 1850... nie wszyscy są tak uzdolnieni i robią reda w rok czy dwa, możliwość gry w offach i w NT traktują jako cenną naukę, bo większość nie wchodzi by wygrać tur, ale po to by wygrać 1 na 5-6 gier z mocniejszymi... powinnośc założenia nowego nicku przez nich może ich odstraszyć... w dodatku nie mam pewności czy chce grać z ntmaestro, ntpuholek czy ntangst mając 1700 i widząc u nich 1200...

dobrychemik - 2008-12-02, 16:26

truskawek napisał/a:
powinnośc założenia nowego nicku przez nich może ich odstraszyć... w dodatku nie mam pewności czy chce grać z ntmaestro, ntpuholek czy ntangst mając 1700 i widząc u nich 1200...

O czym Ty piszesz? Przecież nikt nie postuluje "powinności" założenia nowego nicku.

truskawek - 2008-12-02, 16:37

może nie powinność, ale czuje na to nacisk... bo albo wszyscy robią ntnick albo nikt, ja wole by nikt nie robił, bo przecierz organizator zna ne tylko współredó, ale i inne buziaczki, vasci czy kolibry :P
casbah - 2008-12-02, 17:12

truskawek, ja te 1650 podałem jako luźny przykład, bo nie orientuję się ile graczy i z jakim rankingiem gra swap2.
Nie mam zamiaru nikogo ograniczać i stawiać wymagania typu "kto ma 1600+ to gra a reszta precz", a jeżeli tak to zrozumiałeś to przykro mi, widocznie źle się wyraziłem (późno było jak pisałem tego posta). Chodziło mi o to, że gracze poniżej pewnego poziomu raczej nie grają swap2 ani swap bo nie umieją i nie zawsze mają ochotę się nauczyć. Z drugiej strony uważam, że turnieje standard nie są najlepszym rozwiązaniem na NT, ale nie będę protestował jeżeli ktoś kiedyś zdecyduje inaczej.

Fajnie jakby na te turnieje przychodziło więcej osób, nawet niebieskich, to nie ma znaczenia, byle o odpowiedniej kulturze osobistej. Niestety swap2 chyba nie zachęci większości słabszych graczy.

maestro - 2008-12-02, 19:46

truskawek napisał/a:
w 1wszej 3ce od końca-jak strzelisz focha bo Cie jakiś żółtek ograł, bo czasu brakło, bo ktoś dał nie taki open...

Mam prawo strzelić focha, to moja sprawa :P

truskawek napisał/a:
czyli każdy kto zrobi sobie nick turniejowy będzie musiał go sobie "pokolorować", jak dla mnie bez sensu, załóżmy że powiem kolesiowi XYZ że jutro jest tur i może grać tylko na ntxyz, oraz że musi mieć kolor... takie pytanie mam do was... czy naprawde każdy z nas musi mieć po 138973494 nicków?

Niby nie, zwłaszcza jak ktoś jest rozpoznawalny, a tym bardziej jak gra tylko na jednym nicku. Ale mogą się zdarzać przypadki, kiedy gracze, choćby przez pomyłkę, używali w danej edycji więcej niż jednego nicka. A wówczas na głowie organizatora pozostaje problem dociekania czy X to tak naprawdę Y czy też może to Z. Dotychczas wydaje mi się, że zdołałem większość tego typu wątpliwości rozwiązać, ale nie mogę zagwarantować, że tak będzie zawsze.

A propos pokolorowania nicka - zdaje się, że to już nie problem. Od jakiegoś czasu dochodziły do mnie sygnały, że można uzyskać kolor znacznie szybciej niż kiedyś. Założyłem więc sobie niedawno nicka, ani sobie na nim specjalnie długo nie siedziałem, ani zbyt dużo nie grałem - a czwartego dnai po założeniu miałem kolor. 4 dni to chyba nie problem, prawda? :)

termin napisał/a:
równiez jestem przeciwny zakładaniu nowych nicków. Mój powód jest prozaiczny- od wielu lat mam jeden nick, głosiłem kiedyś, że kazdy powinien mieć tylko jeden, i nie zamierzam się z tego wycofywać,

Dlatego skłaniam się do propozycji chemika polegającej na nakłanianiu do robienia nicków NT, nie zaś konieczności ich posiadania. Skoro grasz tylko na jednym nicku, to tak powinno pozostać.

wicherek napisał/a:
0,1% ? 0,2%? czy myslisz ze 30 osob na turnieju to duzo? skoro dziennie odwiedza ta gre w pokojach klkaset osob?

I sądzisz, że w standardzie grać będzie po 200-300 osób? A może uzasadniłbyś czymś swój hurraoptymizm? Bo ja sądzę, że gdyby istniało aż takie zapotrzebowanie na turnieje standard, to już teraz mielibyśmy ich setki, a w każdym grałyby dziesiątki osób. W końcu każdy może turniej założyć. A prawda jest taka, że owszem, turnieje standard bywają zakładane, ale rzadko frekwencja przekracza tam 10 graczy. Czyli nie jest to najbardziej pożądana forma rywalziacji turniejowej.

wicherek napisał/a:
teraz bedzie przychodzic max 50% z tego. i glownie osoby z forum, czy to polskih czy z zagranicy ktorzy maja sw opanowane. Nie wiem czy kiedykolwiek grales. rozmawiles z graczem zielonym czy zoltym na kurniku(obawiam sie ze nie)

Grywałemi rozmawiałem oraz wciąż grywam i rozmawiam z zielonymi i żółtymi. Może to ciebie nawet zaskoczy, ale sam kiedyś też byłem żółty, a jeszcze wcześniej zielony i niebieski! I myślę, że wiem, czego oczekują tacy gracze oraz jakie mają wyobrażenie o gomoku.

Ja na przykład zagrałem pierwszy raz w oficjalu gdy byłem już na poziomie 1600, wcześniej nawet nie wiedziałem że coś takiego istnieje i jak funkcjonuje. Tak samo wielu słabszych, początkujących też nie wiedziało o oficjalach, ani nie wie, że istnieje coś takiego jak NT, czy w ogóle większość nie grywa w turniejach prywatnych. Bo większość z grywających w turniejach to tacy, których już ta gra chociaż trochę wciągnęła. Znają przynajmniej podstawy i chcą się zmierzyć z innymi, ale tak, by przynajmniej czasem powygrywać. Bo co to za frajda gdy wchodzi niebieski który nie wie, że trójkę trzeba z jednej strony blokować i zagra w turnieju w którym przegrywa wszystkie partie w kilku ruchach? Nie sądzę, by kogokolwiek taka sytuacja zachęciła do gomoku. Wręcz przeciwnie, wielu to irytuje, uciekają z turniejów i przestają się interesować. Dlatego nie powinnismy na siłę dostosowywać się do większości, bo wiekszośc ani nie ma bladego pojęcia o turniejach, ani różnicy pomiędzy standardem/swapem/swapem2, ani nawet sama nie wie, czy ta gra ich na tyle interesuje by się w nią bardziej zagłębiać.

A w ogóle udowadniając wyższość swapa2 nad standardem czuję się, jakbym miał udowodnić, że nie jestem wielbłądem. Czy do aż tak niskiego poziomu ta dyskusja musiała upaść?

casbah napisał/a:
Trzeba sobie postawić pytanie o grupę docelową takiego turnieju.

Otóż to. I moja wizja NT jest taka, że grupę docelową mają stanowić osoby grające dotychczas w oficjalach oraz inne, które chcą grać w turniejach. Czyli większość będzie czerwono-pomarańczowo-żółta, ale nie mam nic przeciwko zielonym, którzy wykażą chęć gry.

Karol G. - 2008-12-06, 20:21

Niewiele mi do tego, ale też dorzucę swoje trzy grosze (nie czytałem wszystkiego co napisaliście).

1. Według mnie robienie jakichś klasyfikacji jest zbędne - na prawdę gracie dla pierwszego miejsca w czymśtam? jest tym co was motywuje? czy po prostu lubicie sobie w to pograć a turniej jest sposobem na zebranie garstki entuzjastów w jednym miejscu o danej porze...
2. Jeżeli jest to ręczna robota to nie jest to przyjemne dla tego komu powierzono to zadanie a przy natłoku turnieju prędzej czy później szlag go trafi (albo zrobią się zaległości i straci to swoją wartość).
3. Lista to jak dla mnie dobry pomysł ale prawdę mówiąc większość ludzi nie ma jaj by napisać chociaż jak ma na imię w profilu, więc patrząc w przyszłość to to raczej byłby czynnik nie zachęcający.
4. Turniej w odmianie "standard" to w moim odczuciu interesujący pomysł. Chyba nikt ze "swapowców" nie będzie specjalnie rozpisywał sobie biblioteki czy już wcześniej napisanej odgrzebywał tylko po to, by w jednym turnieju być lepiej przygotowanym od innych. A tak gracze średnio zaawansowani będą mieli okazję zmierzyć się na swojej preferowanej platformie z ludźmi wysoko notowanymi.

A w klimacie turniejów co sądzicie o takim pomyśle, by raz w miesiącu (np. ostatnia niedziela miesiąca) zagrać turniej powiedzmy 10 minut na zawodnika ale, że wszyscy w turnieju grają jedno z góry wcześniej ustalone otwarcie (np. poprzez ankietę na forum). Wiem, że w szachy takie turnieje się grywało i zazwyczaj miały one na celu zachęcić innych do gry bo eliminowało to zaskoczenie poprzez nietypowe ruchy w początkowej fazie gry. Szczerze wątpię by to mogło przyciągnąć nowych graczy ale jako odmiana od dotychczasowych turniejów może i miałoby to szanse zaistnieć.

-Karol

dobrychemik - 2008-12-06, 20:33

profit napisał/a:

A w klimacie turniejów co sądzicie o takim pomyśle, by raz w miesiącu (np. ostatnia niedziela miesiąca) zagrać turniej powiedzmy 10 minut na zawodnika ale, że wszyscy w turnieju grają jedno z góry wcześniej ustalone otwarcie (np. poprzez ankietę na forum). Wiem, że w szachy takie turnieje się grywało i zazwyczaj miały one na celu zachęcić innych do gry bo eliminowało to zaskoczenie poprzez nietypowe ruchy w początkowej fazie gry. Szczerze wątpię by to mogło przyciągnąć nowych graczy ale jako odmiana od dotychczasowych turniejów może i miałoby to szanse zaistnieć.

Pomysł interesujący, ale do realizacji wymagana jest ostra selekcja graczy: wymagana jest odpowiedzialność, by nikt nie wyskoczył nagle z jakimś innym otwarciem. No i chyba 10 minut to przesada.

maestro - 2008-12-06, 21:01

profit napisał/a:
1. Według mnie robienie jakichś klasyfikacji jest zbędne - na prawdę gracie dla pierwszego miejsca w czymśtam? jest tym co was motywuje? czy po prostu lubicie sobie w to pograć a turniej jest sposobem na zebranie garstki entuzjastów w jednym miejscu o danej porze...

Klasyfikacja nie jest najistotniejsza, a na pewno dla mnie jest 10 razy mniej istotna niż klasyfikacja z oficjali, niemniej taka jest podstawowa zasada turniejowości - gra o zwycięstwo. I turnieje powinny motywować do rywalizacji, a nie gry na pół gwizdka :)

profit napisał/a:
4. Turniej w odmianie "standard" to w moim odczuciu interesujący pomysł. Chyba nikt ze "swapowców" nie będzie specjalnie rozpisywał sobie biblioteki czy już wcześniej napisanej odgrzebywał tylko po to, by w jednym turnieju być lepiej przygotowanym od innych.

Moim zdaniem będzie. I to nie "nikt" a "większość". I dlatego, wbrew idealistycznym założeniom niektórych osób, zwycięstwa żółtych nad czerwonymi będą równie częste jak w swapie, a może i rzadsze. Najważniejsze, co się zmieni w takich turniejach, to to, że czołówka którą i tak zajmą najlepsi, będzie grała między sobą często niemiarodajne partie, w których o wyniku nieraz przesądzi kolor. Zwłaszcza, jeśli któryś z tych czołowych dostanie więcej otwarć czarnymi niż przeciwnicy, tak jak to miało miejsce z Dupsky'm podczas oficjalu standard.

profit napisał/a:
A w klimacie turniejów co sądzicie o takim pomyśle, by raz w miesiącu (np. ostatnia niedziela miesiąca) zagrać turniej powiedzmy 10 minut na zawodnika ale, że wszyscy w turnieju grają jedno z góry wcześniej ustalone otwarcie (np. poprzez ankietę na forum).

Może i ciekawe, ale jestem pewien że niektórzy zawsze się wyłamią. Poza tym nie czuję się przekonany, żeby to bardziej wyrównało szanse - może to się okazać otwarcie, które dla niektórych jest ich głównym i to tacy gracze będą na uprzywilejowanej pozycji.

zukole - 2008-12-06, 22:48

Z tymi openami to Attila tak chciał na OGC, podał swoje niby zbalansowane i taka gra :]

Ktoś mu wyjaśnił, że nie ma racji co do otwarć i był zwyczajny turniej.

Karol G. - 2008-12-07, 11:29

dobrychemik napisał/a:
No i chyba 10 minut to przesada.
Dlaczego? Co jest złego w graniu na długie czasy? Wszystko musi iść w ilość a nie raz przynajmniej spróbować w jakość.
maestro napisał/a:
Może i ciekawe, ale jestem pewien że niektórzy zawsze się wyłamią. Poza tym nie czuję się przekonany, żeby to bardziej wyrównało szanse - może to się okazać otwarcie, które dla niektórych jest ich głównym i to tacy gracze będą na uprzywilejowanej pozycji.
Najprościej jak się da - raz się ktoś wyłamie i się więcej można z nim nie bawić. No i co z tego, że przykładowo padłoby na "otwarcie Fracassa", które załóżmy bardzo dobrze ma opanowane Vince a inni w mniejszym stopniu je zgłębili. Innym razem będzie coś co załóżmy tobie bardziej podchodzi a dla kogoś jest to coś nowego jeszcze nierozkminionego.
maestro napisał/a:
I to nie "nikt" a "większość".
Skąd takie przekonanie?
zukole napisał/a:
Z tymi openami to Attila tak chciał na OGC, podał swoje niby zbalansowane i taka gra
Dlatego sugerowałem wybór poprzez głosowanie, jak większość lubi zaczynać w narożniku/środku planszy to czemu nie. Ale to i tak tylko sugestia : )

Taki turniej w moim przekonaniu mógłby pobudzić osoby średnio zaawansowane do większego zaangażowania w analizy otwarć a tym samym do podniesienia swoich umiejętności poprzez możliwość na pewnym gruncie zmierzenia się z dobrymi graczami. Później po takim turnieju również można odkryć jakieś ciekawe warianty wiedząc, że dobrzy gracze grali na długie czasy, to też może być podstawą dla "nowych" do budowania swoich własnych bibliotek...

-Karol

dobrychemik - 2008-12-07, 22:45

profit napisał/a:
dobrychemik napisał/a:
No i chyba 10 minut to przesada.
Dlaczego? Co jest złego w graniu na długie czasy? Wszystko musi iść w ilość a nie raz przynajmniej spróbować w jakość.

Nic złego. Chodzi mi o to, że mało osób może mieć na tyle cierpliwości, by grać na 10 minut. Gwoli ścisłości: chętnie bym zagrał, byle tylko nie było to 11 rund!

rakdar - 2008-12-08, 18:07

A może by tak zrobić Internetowe Mistrzostwa Polski pod patronatem PSGRiP (nie było chyba jeszcze takich rozgrywek).
Byłby to cykl turniejów przez cały rok raz w tygodniu z przerwą na wakacje np. 11 rund 5 min swap2 (wszystko do uzgodnienia - podobnie co teraz gramy w piątek) - kilka dyscyplin tak wylania mistrza np. żużel.
Żeby nie było problemów kto jest kto i czy dopuścić danego gracza do turnieju, grałoby się na nicku irp (przeważająca większość je ma więc nie byłoby problemów z zakładaniem nowych nicków, czego wielu w tym i ja nie cierpi).
Ktoś powie - mi w danym terminie nie pasowało i jestem poszkodowany. Sport gdy jest dużo zawodów tak jak tu by było przewidział i to. Na koniec każdemu odejmuje się jego 3 najsłabsze występy.
To taka luźna propozycja - (pierwszy post - chciałem zobaczyć jak to wygląda w praktyce).

maestro - 2008-12-08, 20:50

Po dwóch weekendowych spotkaniach Komisji NT ogłaszam pierwsze podjęte decyzje:

1) Stworzona zostanie lista graczy, na którą zapisać się można na 3 sposoby:
- post na forum PSGRiP
- post na forum EL
- przez priv i rekomendację kapitana drużyny EL bądź organizatora (wyłącznie w czasie pozaturniejowym! tj, nie w w ciagu 15 minut przed turniejem ani w trakcie turnieju)

Dodatkowym wymaganiem jest cenzus - minimum 500 gier na głównym nicku oraz nie więcej jak 15% ucieczek.

2) W NT brać udział można wyłącznie na zadeklarowanych nickach. Może to być główny nick, założony nick "nt_" bądź dowolny wskazany nick (wyłączając szare).

3) Nie będzie bariery 1200+.

4) Turnieje zakładane będą na nicku newtournament.

5) NT odbywać się będzie 3 razy w tygodniu. Dokładny harmonogram będzie ustalany, wcześniej pojawi się ankieta z propozycjami a jej wyniki mają stanowić wskazówkę dla Komisji.

6) Zasady punktacji takie jak dotychczas, jedyną zmianą są klasyfikacje miesięczne zamiast kwartalnych.

Możliwe, że o czymś zapomniałem, proszę w takim przypadku kolegów z Komisji o uzupełnienie. Niektóre kwestie nie zostały jeszcze rozstrzygnięte, a więc kolejne informacje pojawią się w dalszym terminie.

truskawek - 2008-12-08, 20:56

500 gier na nicku nt... dosyć dużo, dodając do tego że z nowymi nikt nie lubi grać + nie wszyscy grają na 1 min... mam nadzieje że nie musze bawić się w żadne posty, że jak wejdę na rozpoznawalnym nicku to zagram lub/i zostanie przeniesiona już istniejąca lista(z istniejących już NT)
spavacz - 2008-12-08, 20:56

Nie chcę Wam podcinać skrzydeł, jednak to będzie niewypał. Wystarczy popatrzeć na ostatnie NT - grało z 20 osób. Wątpię aby nagle zaczęło ich przybywać.
maestro - 2008-12-08, 20:59

Truskawek - źle zrozumiałeś, 500 gier musi mieć dana osoba na głównym nicku. A zadeklarować może, że chce grać na zielonym 1200 bez gier. I nie ma problemu.

Może osiągnięcie dużej frekwencji nie będzie łatwe, ale postanowiliśmy wypracować kompromis pomiędzy koncepcjami "elitaryzmu" a "powszechności" - nie będzie się dopuszczać każdego nieznanego, ale jest kilka możliwości zapisu, a do tego liczymy, że przy odpowiedniej promocji do grona grających w NT dołączy sporo osób biorących udział w EL.

angst - 2008-12-08, 21:03

maestro napisał/a:
Po dwóch weekendowych spotkaniach Komisji NT
W skład Komisji wchodzą: Maestro (Przewodniczący) oraz Angst i Zukole. Komisja ma za zadanie opracować nową formułę i regulamin NT oraz podejmować decyzje w sprawach nie objętych regulaminem. Decyzje w Komisji zapadają na zasadzie wypracowania wspólnego stanowiska w dyskusji, a w skrajnych przypadkach w drodze głosowania.
maestro napisał/a:
Stworzona zostanie lista graczy
W NT grać będą mogły jedynie osoby z tej listy.
maestro napisał/a:
W NT brać udział można wyłącznie na zadeklarowanych nickach. Może to być główny nick, założony nick "nt_" bądź dowolny wskazany nick (wyłączając szare).
Wydaje mi się, że ustaliliśmy, iż może to być dowolny nick. Aczkolwiek szarość jest aktualnie bardzo krótka, więc chyba nie ma to większego znaczenia. Istotne jest, kto może swój udział (i nick) w NT zgłosić.
maestro napisał/a:
Zasady punktacji takie jak dotychczas, jedyną zmianą są klasyfikacje miesięczne zamiast kwartalnych.
Ten punkt wywołał najbardziej ożywioną dyskusję i niewykluczone, że skończy się głosowaniem :) Generalnie zastanawiamy się, czy i w jaki sposób podsumowywać rozgrywki NT dodatkowo, w rozszerzonej perspektywie czasowej (kwartał, półrocze, rok).
maestro napisał/a:
Możliwe, że o czymś zapomniałem, proszę w takim przypadku kolegów z Komisji o uzupełnienie. Niektóre kwestie nie zostały jeszcze rozstrzygnięte
Zgodnie z prośbą uzupełniłem i wyjaśniłem nieco :) Należy pamiętać, że Maestro przywołał niektóre z podjętych decyzji, które wciąż mogą ulec (nieznacznym) modyfikacjom, a i tak wiążący będzie tworzony regulamin. Powyższe decyzje będą stanowić podstawę dla stworzenia tego regulaminu.
spavacz napisał/a:
Nie chcę Wam podcinać skrzydeł, jednak to będzie niewypał
Nie do końca rozumiem, jaki jest sens tej wypowiedzi :roll: Skrzydeł nam nie podetniesz, bo i tak ich nie mamy ;) Natomiast ciężko w tej chwili wyrokować, jaki efekt przyniosą wspomniane zmiany. Będziemy mądrzejsi po kilku tygodniach 2009 roku, a tak naprawdę miesiącach... Nie mamy wygórowanych oczekiwań, ale jest luka po turniejach oficjalnych, więc może uda się ją zapełnić. Desperaci na stronie EL próbują przyciągnąć ludzi na Gambler, a my robimy dalej swoje! :)
truskawek napisał/a:
500 gier na nicku nt... dosyć dużo
Po pierwsze, nick który zgłosisz do NT nie musi zaczynać się od "nt" (a tak naprawdę nie musi niczego). Po drugie, wspomniany limit dotyczy głównego nicka, którego posiadanie jest warunkiem możliwości zgłoszenia się do NT. Wystarczy jednak, że grasz aktualnie w jednej z drużyn EL.
truskawek napisał/a:
mam nadzieje że nie musze bawić się w żadne posty, że jak wejdę na rozpoznawalnym nicku to zagram lub/i zostanie przeniesiona już istniejąca lista(z istniejących już NT)
Jeśli się nie zgłosisz, to nie zagrasz :roll: W tej chwili nie ma żadnej listy, więc nie ma czego przenosić.

Pozdrawiam

Angst

truskawek - 2008-12-08, 22:11

jest lista z rezultatami na forum, wiadomo kto grał...

jeśli można na forum zgłosić to ja zgłaszam chęć udziału na kolesz14

ptyl - 2008-12-08, 22:18

500 gier na nicku głównym nie zrobie(mam nadzieje, że to nie bedzie problemem, aby mnie zapisać na liste?)
a grać bedę na ntptyl

alicecooper - 2008-12-08, 23:51

proponuję jednak wam zacząć od 2 turniejów i dopiero jak "chwyci" robić 3
truskawek - 2008-12-09, 14:36

tur pod patronatem PSGRiP... a ilu przychodzi? Angst, maestro, ja, czasem adif... dobry chemik... a reszta? może i Ty Alice byś zagrał... a Bmac??? nikt nie mówi że macie grać na głównych, zagrajcie na nt nick lub na nicku ipp lub na nicku z EL...
spavacz - 2008-12-09, 16:48

angst napisał/a:
Nie do końca rozumiem, jaki jest sens tej wypowiedzi :roll:

Po prostu podejście większości jest takie, że te turnieje będą takie same a nawet lepsze niż oficjale, a moim zdaniem będzie tak jak w przypadku NT - na początku wszyscy happy a później powoli to podupadało...

maestro - 2008-12-09, 19:14

ptyl napisał/a:
500 gier na nicku głównym nie zrobie(mam nadzieje, że to nie bedzie problemem, aby mnie zapisać na liste?)
a grać bedę na ntptyl

Przykład Ptyla przypomniał mi o dwóch kolejnych kwestiach, o których nie wspomniałem:
1) osoby które grają głównie towarzysko i mają niewiele gier w statystykach - to jeszcze nie zsotalo ostatecznie rozstrzygnięte
2) osoby znane na żywo - one mogą się czuć przyjęte bez względu na ten wymóg :)

Wiec możesz już się czuć uczestnikiem turniejów NT Ptylu ;) A pozostałych kilka nierozwiązanych problemów zostanie wyjaśnionych w najbliższych dniach.

angst - 2008-12-09, 20:35

spavacz napisał/a:
Po prostu podejście większości jest takie, że te turnieje będą takie same a nawet lepsze niż oficjale, a moim zdaniem będzie tak jak w przypadku NT - na początku wszyscy happy a później powoli to podupadało...

Do tej pory było 36 turniejów. Średnia uczestników to 18,19. Średnia z pierwszych 10 turniejów to 17,2 a z ostatnich 10 - 18,9.

Co znaczy, że najpierw happy, a potem podupadało? :)

Pozdrawiam

Angst

spavacz - 2008-12-09, 20:45

No dobra, ale gdyby nie gracze zagraniczni i nie tak restrykcyjne warunki akceptacji uczestnictwa w turnieju to spadłoby : )

Tak wiem, czepiam się.

dobrychemik - 2008-12-11, 22:51

spavacz napisał/a:
Tak wiem, czepiam się.

Czepia się, bo wygrał Wiosnę 2008, a nadal nie dostał dyplomu :)

amiga_500 - 2008-12-18, 20:56

Proponuję zakończyć ten sezon NT jutro . Potem to tylko Wesołych Świąt.
maestro - 2008-12-20, 20:53

W wyniku dyskusji podczas kolejnych spotkań Komisji NT podjęto następujące decyzje:

1. Turnieje organizowane będą we wtorki o 21.00, czwartki o 21.00 i niedziele o 17.00

2. W przypadku poważnych problemów organizacyjnych turniej może zostać założony później, do maksymalnie 30-minutowego opóźnienia

3. Organizatorzy nie biorą odpowiedzialności za ewentualne nieprzyjęcie osób przychodzących w ostatniej chwili, najlepiej pojawic się co najmniej 5 minut przed rozpoczęciem

4. Grać można wyłącznie na jednym, raz zgłoszonym nicku; nie ma możliwości zmian nicka

5. Nie ma miejsc ex equo na listach - decyduje system liczby wyższych miejsc, jak w F1

6. Możliwe są poprawki w tabelach w przypadku wykrycia oszustw, najpóźniej do tygodnia po zakończeniu edycji miesięcznej

7. Dodatkowo wprowadzone zostają klasyfikacje półroczne, liczone wg zasady: 1/10 punktów zdobytych w miesiacu + premia dla pierwszej "8" na zasdzie zwyklych turniejów NT; uwzględniać mają po 8 najlepszych z każdego miesiąca

8. Szarzy nie grają

9. Aktualna lista uczestników mogących brać udział w NT, którą przy przyjmowaniu kierują się organizatorzy, jest ważna dla danego turnieju na godzine przed rozpoczęciem

ptyl - 2008-12-22, 14:34

w czwartki jest szkoła gomoku (chyba że trener szkółke przeniesie)
maestro - 2008-12-22, 14:42

Hmm, dobrze że o tym przypominasz, bo w ogóle nie braliśmy pod uwagę terminu szkoły. Można się zastanowić nad jej ewentualnym przeniesieniem, wówczas turnieje NT zachowałyby przerwy, bez grania dzień po dniu. A jak nie, to rozważmy możliwość innych terminów NT.
truskawek - 2008-12-22, 17:00

wtorek-piątek-niedziela...

obcokrajowcy już polapali że tur jest w piątki o 21:00, nie sądze by w czwartek było więcej ludzi niż w piątek.

angst - 2008-12-22, 19:25

ptyl napisał/a:
w czwartki jest szkoła gomoku (chyba że trener szkółke przeniesie)

Trener wykazał zrozumienie dla zaistniałej sytuacji i zadeklarował przeniesienie szkółki na środę :)

truskawek napisał/a:
obcokrajowcy już polapali że tur jest w piątki o 21:00, nie sądze by w czwartek było więcej ludzi niż w piątek.

Obcokrajowcy niewiele wiedzą o NT, ale się dowiedzą. A ja nie wierzę, że w czwartki nie grałoby więcej osób niż w piątki (wyjazdy weekendowe, imprezy, itp.).

Pozdrawiam

Angst

ermijo - 2008-12-22, 20:41

no to może niedziela - wtorek - czwartek ?
albo:
sobota - niedziela - poniedziałek - środa