Forum.Gomoku.pl
Forum Polskiego Stowarzyszenia Gomoku, Renju i Pente

Turnieje - MP w Renju, turnieje w Gomoku - Kraków 26-27 marca 2011

alicecooper - 2011-02-13, 22:41
Temat postu: MP w Renju, turnieje w Gomoku - Kraków 26-27 marca 2011
Szanowne koleżanki i koledzy
zbliża się czas nowego turnieju
na ostatnim posiedzeniu zarządu ustaliliśmy kilka możliwości

do wyboru mamy 20-21.03.2011
lub 27-28.03.2011

oraz Warszawę lub Kraków

żeby nie robić 2 ankiet, wszystkie możliwości są w 1,
dlatego proszę o uważne zaznaczanie opcji
a także o dopisanie posta za swoim wyborem

bardzo proszę o głosowanie
uwaga jeśli wszystkie terminy i lokalizacje pasują można zaznaczyć 4 opcje

angst - 2011-02-13, 22:55

Zaznaczyłem cztery górne opcje - tradycyjnie pojawię się niezależnie od czasu i miejsca, o ile oczywiście nie wydarzy się coś nieprzewidywanego.

W zasadzie wolałbym w Warszawie, bo mam bliżej, ale w Krakowie są za to teraz najlepsze turnieje ;)

Pozdrawiam

Angst

P.S. Szczegóły pojawią się zapewne wkrótce, niemniej jednak z dużą dozą prawdopodobieństwa można już teraz założyć, że w ramach tej imprezy odbędą się MP w renju oraz turniej towarzyszący gomoku.

maestro - 2011-02-13, 23:11

Dla mnie termin obojętny, ale tym razem będę wyłącznie jeśli turniej zostanie zorganizowany w Warszawie.
Karol G. - 2011-02-13, 23:31

Nic nie pasuje.

-Karol

s3v3n - 2011-02-14, 00:01

zaznaczylem obie daty i krakow, ale i tak najwczesniej z poczatkiem marca bede mogl sie zadeklarowac, czy na pewno sie pojawie .
a jakie turnieje bedziemy grac - tak wstepnie ?

zukole - 2011-02-14, 00:05

angst napisał/a:
z dużą dozą prawdopodobieństwa można już teraz założyć, że w ramach tej imprezy odbędą się MP w renju oraz turniej towarzyszący gomoku

Zadeklaruję się później.

angst - 2011-02-14, 01:07

Proszę bardzo o poważne podejście do tematu i wybieranie opcji "nic mi nie pasuje" tylko w przypadku, gdy jest to jedyna zaznaczana odpowiedź :roll:

Pozdrawiam

Angst

Kubica10 - 2011-02-14, 02:04

Zastanawiam się nad przyjazdem na turniej jednak na razie nie biorę udziału w ankiecie. Wszystko zależne czy będę miał czas przyjechać. Do końca tego albo na początku następnego tygodnia dam znać czy się pojawię (I ewentualnie czy w razie przyjazdu zabiorę ze sobą jeszcze kilka osób ;) ).
Henry - 2011-02-14, 06:35

Głosowałem na Kraków i obie daty bo jeśli tur byłby znowu w Krakowie na pewno się zjawię :) Co do Wa-Wy, całkiem możliwe, że również bym się stawił, lecz nie mógłbym tego zagwarantować.
crosslet - 2011-02-14, 08:57

Póki co nie planuję przyjazdu, ale może się to zmieni jeszcze. Na razie nie głosuję.
Truskawka - 2011-02-14, 09:38

Kraków :)
Binn - 2011-02-14, 11:02

Warszawa! ;) Wtedy i ja wbijam ;P
bbj - 2011-02-14, 11:07

Ja zaznaczyłem tylko Kraków , bo obie daty nic mi nie mówią.
Ece - 2011-02-14, 12:29

Ja, przynajmniej towarzysko, chętnie wpadnę zwiedzić Kraków jak i ruszę tyłek po Warszawie :)
ermijo - 2011-02-14, 13:23

Głosowałem na Kraków, ale nie przyjadę.
s3v3n - 2011-02-14, 13:30

to po ch.. glosowales - nie rozumiem, ankieta przestaje byc miarodajna, jesli ludzie sie tak wyglupiaja (a potem zdziwienie, ze za krakowem bylo 20 osob, a przyjechalo 10)
basniowystwor - 2011-02-14, 14:48

Daty? Nie mam pojęcia co się wtedy dzieje, więc chyba obie pasują. Lepszym miejscem jest Kraków. Zagłosuję jak podacie turnieje. Gdyby było gomoku to może udało by mi się przyjechać.
vilumisiek - 2011-02-14, 15:27

Myślę, że w ankiecie powinny być "Kraków, Warszawa odpada" "wolałbym Kraków, w Wawie też będę" i takie same dla Wwy i dat w celu poznania, która opcja zgromadzi więcej osób. Lub po prostu najlepiej: KAŻDEGO ZAPYTAĆ WPROST. Każdy jednak słowem obecność obiecał lub przynajmniej zapowiedział jej ewentualność - teraz jest to zupełnie anonimowe.
marcin133 - 2011-02-14, 16:16

Tym razem się nie zjawię. :?

Dobrej zabawy!

Muchal - 2011-02-14, 20:23

Planowane są Mistrzostwa Polski w Renju i towarzyszący im turniej gomoku.
vilumisiek - 2011-02-15, 05:36

Muchal napisał/a:

Standard? 8)

Muchal - 2011-02-15, 10:51

Vilumisiek napisał/a:
Muchal napisał/a:

Standard? 8)

nie, swap2.

zukole - 2011-02-15, 12:55

Może chodziło o turniej standard równoległy do MP renju, a turniej swap2 jako "programowy".
siwer90 - 2011-02-15, 15:57

Zaznaczyłem wszystkie warianty, prócz ostatniego. Daty nie mówią mi zbyt wiele, więc na dzień dzisiejszy mi pasują, o ile nie wydarzy się nic niespodzewanego. Chyba wolę Kraków, ale raczej lokalizacja spośród możliwych nie wpłynie na moją obecność i niezależnie od tego czy będzie to Kraków czy Warszawa postaram się zjawić.
spavacz - 2011-02-15, 17:00

Zaznaczyłem tylko Kraków, bo wydaje mi się, że jest lepszym miejscem na turniej - dodatkowi goście z Czech i ewentualnie z Węgier. Co do terminu to na chwilę obecną obie daty są w porządku.
martas60 - 2011-02-17, 00:49

kraków bo bliżej i jak sie doszkole to sie zjawie hehe
angst - 2011-02-17, 01:08

Decyzją Zarządu w trakcie najbliższego turnieju PSGRiP rozegrane zostaną Mistrzostwa Polski w Renju oraz turniej towarzyszący gomoku (odmiana swap2).

Dalsze szczegóły dotyczące parametrów tych turniejów (odmiana renju, czas na grę, ilość rund, etc.) ustalone zostaną wkrótce.

Pozdrawiam

Angst

angst - 2011-02-17, 21:15

Dla uniknięcia wątpliwości edytowałem ankietę - chodzi tradycyjnie o turniej w sobotę i niedzielę, a nie niedzielę i poniedziałek, jak można się było zasugerować.

Pozdrawiam

Angst

zukole - 2011-02-18, 01:28

angst napisał/a:
Zaznaczyłem cztery górne opcje - tradycyjnie pojawię się niezależnie od czasu i miejsca, o ile oczywiście nie wydarzy się coś nieprzewidywanego.

jak wyżej ( ale to już nie tak tradycyjnie jak angst :) )

morph - 2011-02-18, 13:45

Ja tam nie wiem nic, czy przyjadę czy nie :) )
zaznaczyłem Kraków :P

vilumisiek - 2011-02-20, 00:53

morph napisał/a:
Ja tam nie wiem nic, czy przyjadę czy nie :) )
zaznaczyłem Kraków :P

Może najpierw kasę mi oddasz za kraków sprzed dwóch lat?

grajko - 2011-02-25, 16:24

19-20.03.2011, Kraków
zukole - 2011-02-28, 09:16

Kraków 26-27.03 !!!
maestro - 2011-02-28, 09:18

Szkoda że ta ankieta nie odpowiada na pytanie ilu będzie chętnych do gry w renju, skoro planowane są Mistrzostwa Polski w tą grę.
angst - 2011-02-28, 12:59

Uwagi do ankiety dobrze by było zgłaszać zaraz po jej opublikowaniu, aby była szansa ewentualnej poprawki.

Ponadto MP są obligatoryjne, a termin i miejsce do wyboru/konsultacji z graczami.

Pozdrawiam

Angst

spavacz - 2011-02-28, 16:43

Prawdopodobnie jednak weekendy marcowe mi nie będą pasowały, ewentualnie przyjdę popatrzeć jeśli turniej będzie w Krakowie.
truskawek - 2011-02-28, 20:12

Ermijo... Przerobisz plakat, jaki ostatnio zaproponowałeś? chętnie bym go rozpowszechnił przed zawodami.
zukole - 2011-03-11, 15:48

Turniej jest przesunięty/odwołany czy ta bierność w temacie spowodowana jest nadzieją, że jak ogłoszenie pojawi się tydzień przed zwycięską wg ankiety datą 26.03 to zbierze się wystarczająca liczba osób, by turniej/e mógł się odbyć ? :]
alicecooper - 2011-03-11, 18:00

ogłoszenie jest na stronie, ustalamy jeszcze szczegóły
vilumisiek - 2011-03-21, 18:03

Dlaczego po zaznaczeniu listy graczy wraz z liczbami na których nie widnieją gracze, ukazuje się niewidoczna lista:

Lista zgłoszeń

1. Harmasz Adam henry POL Kraków
2. Puszkarewicz Paweł grajko POL Rzeszów
3. Majczyk Marcin muchaldinho POL Wrocław
4. Kowalczyk Jan basniowy POL Wrocław
5. Małowiejski Piotr angst POL Płock
6. Żukowski Michał zukole POL Wrocław
7. Skrzypczak Mikołaj s3v3n POL Kraków
8. Matyja Tomasz truskawek POL Lubliniec
9. Gorzecki Marek alicecooper POL Warszawa
10. Kosztyła Andrzej akk0 POL Kraków
11. Kordaszewski Rafał afrro POL Kraków
12. Gałęziowski Marcin gallez POL Kraków
13. Tamioła Artur arczi POL Katowice
14. Bieniek Piotr gacul POL Zakopane
15. Kozimor Michał devotion POL Jastrzębie Zdrój
16. Wileczek Michał vilumisiek POL Rzeszów
17. Pępek Monika paluchsnk POL Rzeszów
18. Pępek Anna kuroihitsuji POL Rzeszów
19. Łoboda Paweł migrus POL Rzeszów
20. Świder Krzysztof minuta POL Rzeszów
21. Godlewski Filip chaosu POL Warszawa
22. Wójcik Michał michau POL Kraków
23. Tarasiński Paweł maestro POL Warszawa
24. Kościółek Kamil chinaski POL Kraków
25. Maciej S., bmac POL Warszawa
26. Boratyński Krzysztof ptyl POL Gdańsk
27. Pietrusiak Michał siwer POL Łask/Łódź
28. Nipoti Vladimir bano CZE Praga
29. Muzika Martin martez CZE Bubovice
30. Brachaczek Bogdan bbj POL Strumień/Cieszyn
31. Háša Miroslav gregi CZE Statenice
32. Laube Pavel kedlub CZE Praha
33. Tesařík Štěpán peroxidvodiku CZE Praha
34. Krcek Bretislav denim CZE Ostrava
35. Hutňanová Anna chay CZE
36. Pyszkova Michaela CZE
37. Bieniek Piotr gacul POL Zakopane
38. Zajk Michał puholek POL Reda
39. Zajk Radosław kebab POL Reda
40. Świder Krzysztof minuta POL Rzeszów
41. Porczak Marcin marcin133 POL Jarosław
42. Pawela Kamil protiz POL Kraków
43. Flipowicz Magdalena fagda35 POL Gdynia
44. Fitzermann Adrian adifek POL Kwidzyn
45. Podwyszyński Karol crosslet POL Rzeszów
46. Gaweł Krzysztof spavacz POL Dębica
47. Górnicki Karol profit POL Rzeszów
48. Majoch Mariusz 4me2fun POL Nowy Sącz
49. Kądziołka Patryk artserwis POL Siercza
50. Glinowski Łukasz luke17 POL Kraków
51. Baran Michał kewes POL Kraków
52. Białkowski Łukasz lukasz20rts POL Piotrków Trybunalski
53. Jakóbczyński Jarosław Orbiteq POL Kraków
54. Piontek Marta johanka POL Toruń
55. Kościółek Kamil Indiana09 POL Kraków
56. Kurzepa Konrad 1984nomad POL Przemyśl
57. Bohdankiewicz Marcin roy POL Wrocław
58. Miśkiewicz Mateusz morpheusz POL Ustrzyki Dolne

? :D :lol:

basniowystwor - 2011-03-21, 18:36

Niestety nie jesteś pierwszym, który to zauważył. Śpieszę zatem z wyjaśnieniem. Jest to lista z poprzedniego turnieju. Po prostu czcionka została zmieniona na białą, a pierwsze numery zastąpione osobami jadącymi do Krakowa w przyszły weekend.
alicecooper - 2011-03-21, 20:09

żebym nie musiał wklejać zgłoszonych, tylko uwidaczniać
maestro - 2011-03-21, 20:15

Czy istnieje możliwość żeby się dowiedzieć które ze zgłoszonych osób planują grać w MP Renju? Pytam ze względu na stan rankingów PSGRiP w renju i ich możliwych zmian - bo nie wykluczone, że sprawa ta powinna zostać przedmiotem szybkiej dyskusji Komisji Rankingowej tuż przed turniejem.
angst - 2011-03-21, 20:35

Planuję oczywiście grać w renju.

Pozdrawiam

Angst

spavacz - 2011-03-21, 21:37

Nie zamierzam grać w żadnym turnieju, ale jakby co to w piątek na chwilę obecną jestem jeszcze wolny więc mogę kogoś odebrać z dworca jeśli nie zna jeszcze drogi.
vilumisiek - 2011-03-21, 22:51

basniowystwor napisał/a:
Niestety nie jesteś pierwszym, który to zauważył. Śpieszę zatem z wyjaśnieniem. Jest to lista z poprzedniego turnieju. Po prostu czcionka została zmieniona na białą, a pierwsze numery zastąpione osobami jadącymi do Krakowa w przyszły weekend.

Dziękuję za te jakże logicznie i jasne wyjaśnienia!!!!!!!!!

Tylko pytałem nie co to za ludzie i co to za lista, bo ludzi znam i listę również.

Chaosu - 2011-03-22, 00:14

maestro napisał/a:
Czy istnieje możliwość żeby się dowiedzieć które ze zgłoszonych osób planują grać w MP Renju?

. . .Czuję Kocie że liczysz mnie jako rezerwowego do renju?

basniowystwor - 2011-03-22, 00:31

Vilumisiek napisał/a:

Dziękuję za te jakże logicznie i jasne wyjaśnienia!!!!!!!!!

Tylko pytałem nie co to za ludzie i co to za lista, bo ludzi znam i listę również.

basniowystwor napisał/a:
Po prostu czcionka została zmieniona na białą, a pierwsze numery zastąpione osobami jadącymi do Krakowa w przyszły weekend.

"!!!!!!!!!"? ...

maestro - 2011-03-22, 08:47

Chaosu napisał/a:

. . .Czuję Kocie że liczysz mnie jako rezerwowego do renju?

Niczego nie zakładam, ale jestem ciekaw czy spodziewać się jednego ustalonego (tak jak to było ostatnio), dwóch czy może więcej. W przypadku pierwszym zmiany zasad wydają się wskazane.

zukole - 2011-03-24, 18:16

2010-11-15, 19:11
alicecooper napisał/a:
b) problem z wstawaniem - jak zwykle zanim wszyscy się zwlekli ... (przy czym ja niestety żeby przyjmować zapisy muszę być na czas ;/)
tym problem zajęło się walne uchwalając wytyczne dla zarządu, koleżanki i koledzy zadziwili mnie oraz zgłaszającego :) głosując za wnioskiem o terminowe rozpoczynanie turniejów

Czy przyjęty wniosek będzie obowiązywał na turnieju ? :wink: Przypomnę - max akademickie opóźnienie.

alicecooper - 2011-03-24, 18:46

cóż jak głosowali to niech mają, dostaniesz oficjalne upoważnienie do budzenia :D
truskawek - 2011-03-24, 20:55

Niestety nie zjawię się na turnieju, wbrew wcześniejszemu zgłoszeniu. Mam nadzieję, że będę mógł przyjechać następnym razem.
crosslet - 2011-03-24, 21:38

truskawek napisał/a:
Niestety nie zjawię się na turnieju, wbrew wcześniejszemu zgłoszeniu. Mam nadzieję, że będę mógł przyjechać następnym razem.

masz dożywotni zakaz! :D

Chaosu - 2011-03-24, 22:22

alicecooper napisał/a:
cóż jak głosowali to niech mają, dostaniesz oficjalne upoważnienie do budzenia :D

. . .Budzenia o odpowiedniej porze*

Truskawka - 2011-03-25, 07:43

Pisze się ktoś na bilard dziś? :>
angst - 2011-03-25, 11:24

Jak tylko odpowiednio wcześnie się pojawimy, to czemu nie :]

Pozdrawiam

Angst

angst - 2011-03-28, 23:12

Nie wiem, czy nie pojawiliśmy się odpowiednio wcześnie, czy też po prostu były ciekawsze rzeczy niż bilard, ale ostatecznie, nie licząc wypraw na stołówkę i sobotniego wypadu po zakupy, praktycznie cały weekend spędziliśmy w schronisku :)

Wyprawa rozpoczęła się dla mnie nietypowo, bo wyruszyłem z domu (prawie) o czasie i chyba pierwszy raz mi się zdarzyło, że to ja na kogoś czekałem w drodze na turniej :) W drodze do Krakowa w zasadzie ani razu nie pobłądziłem i (bez dzwonienia do Arcziego w celu ustalenia trasy) udało się spotkać w Katowicach. Tu trzeba koniecznie wspomnieć o wizycie w jednym z hipermarketów, gdzie łączyliśmy rzeczy przyjemne z pożytecznymi, między innymi wspierając kampanię na rzecz trzeźwości kierowców! Swoją drogą wydaje się, że gomokowcy muszą mieć jakieś cechy wspólne, bo gdy na moment straciliśmy się z oczu hostessa z działu puree potwierdziła bez wahania, że widziała naszych kolegów :D

Na miejscu okazało się, że niestety frekwencja pozostawia wiele do życzenia. Ciężko znaleźć jakieś mankamenty tego turnieju właśnie poza niedużą ilością graczy. Prawie udało nam się zwerbować niejakiego Janka z Gdyni, ale ostatecznie chyba uznał, że należymy do jakiejś sekty i raczej nie będzie pojawiał się na turniejach :) W związku z tak małą ilością osób udało się ulokować w dwóch pokojach (i jeszcze były wolne łóżka, dzięki czemu niektórzy spali na trzech różnych w ciągu jednej nocy :D ), a impreza odbywała się właściwie w jednym z nich.

Mając na uwadze czekający nas sobotni maraton większość osób położyła się spać o względnie kulturalnej porze, a Henry przyjął bardzo dobrą (jak się później okazało) strategię i nie pojechał spać do siebie, tylko został w schronisku :) Odwiedzili nas Truskawka i Zbigniewpocisk (ale niestety nie zagrali :roll: ), a na miejscu poznaliśmy dwóch debiutantów - Basniowego (który zna Jkomda!) i Macierz. Wraz z Arczim niestrudzenie dyskutowaliśmy przez wiele godzin, a ostateczna konkluzja była taka, iż Alice spoko ziomem jest :D (głównie ze względu na swoją przeszłościową ponadczasowość rzecz jasna).

W sobotę zaczęliśmy zgodnie z planem od 3 rund renju. Udało się utrzymać 7 rund, gdyż w mistrzostwach wystartowało 8 osób, przy czym rozgrywki odbywały się w systemie kołowym. Dzięki dość dobremu układowi spotkań miałem wraz z Henrym komplet punktów w tym dniu i całkiem dobre perspektywy przed niedzielnym zakończeniem turnieju. Z rozpędu dobrze pograłem też na początku w gomoku, ale w którymś momencie dało chyba o sobie znać zmęczenie, bo przyszły kolejne porażki i ostatecznie zaprzepaściłem szanse na wysoką lokatę. Od początku bardzo dobrze grał Gacul, który ostatecznie przegrał tylko z Arczim, dzięki czemu wygrał cały turniej. Tuż za nim w tabeli uplasował się właśnie Arczi, który przegrał dwie gry, a skład podium uzupełnił Devotion - gratulacje! :)

Po sobotnim wieczornym spożywaniu pizzy (pozdrowienia dla przemiłej pani, u której tę pizzę zamawiałem) i kontynuacji piątkowych dyskusji rano, w niedzielę nie każdy był w formie, szczególnie ja :roll: Udało nam się za to, pewnie jako nielicznym w Polsce, nie spać o jedną godzinę krócej tamtej nocy :]

Na turniej spóźnił się Henry (który nocował tym razem poza schroniskiem, w związku z czym spał godzinę krócej od innych) i o mały włos przegrałby swoją pierwszą partię na czas. Remis w tej partii z Gaculem okazał się brzemienny w skutkach - były to jedyne punkty stracone przez Henry'ego w tym turnieju, który tym samym wywalczył tytuł Mistrza Polski w renju :) Drugie miejsce, dzięki rzutowi monetą, zajął ostatecznie Devotion, który uplasował się na podium przed pechowcem Muchalem - gratulacje dla medalistów :D W roli "sierotki" wystąpiła Monika, która przybyła na turniej z Vilumiśkiem i prawdopodobnie dzięki temu przez cały czas trwania turnieju nie usunąłem Vilowi żadnego posta, gdyż zachowywał się on bardzo spokojnie :twisted:

Rozkojarzony Vilu zajął w turnieju standard dopiero 3. miejsce, co było sporym zaskoczeniem. Triumfowali przedstawiciele najstarszej gwardii, czyli Alicecooper i Minuta (w zasadzie przyjechał na pomidorówkę, której ostatecznie nie zjadł :wink: ) - gratulacje :)

Podsumowując turniej nie sposób pominąć faktu kiepskiej frekwencji. Chociaż rozgrywki toczyły się na dość wysokim poziomie, to jednak na pewno przydałaby się większa ilość startujących osób. I właśnie poprawa frekwencji to największe wyzwanie przed jakim stoimy.

W trakcie turnieju zmotywowaliśmy się do pokonania Czechów, ale nie omówiliśmy w koncu kwestii powołań (chyba Zukole po przemyśleniu stwierdził, że były jednak całkiem ok :P ). Jako, że miejsce turnieju jest nam świetnie znane, nie będę nic o tym pisał, na pewno warto tu jeszcze wrócić.

Generalnie było tradycyjnie bardzo sympatycznie i momentami wręcz abstrakcyjnie prześmiesznie. Wszyscy żałowali tylko, że znów w turnieju nie zagrała żadna z przedstawicielek płci pięknej :roll: Miejmy nadzieję, że frekwencja następnym razem będzie dużo lepsza, a i gracze zadowoleni :)

Pozdrawiam

Angst

P.S. Ta, chyba Ty :twisted:

Muchal - 2011-03-29, 00:20

angst napisał/a:
Drugie miejsce, dzięki rzutowi monetą, zajął ostatecznie Devotion, który uplasował się na podium przed pechowcem Muchalem

ta, chyba ty

vilumisiek - 2011-03-30, 14:04

Gdyby nie kot i jego akcje przed turniejem to w ogóle by stypa jakaś była na turnieju chyba.
ermijo - 2011-03-30, 15:09

za to pewnie gdyby nie Ty, to pozostali nigdy by sie o tym nie dowiedzieli :rotfl:
Gratuluję wszystkim, bo jak Angst pisał (a ja mu wierzę), był wysoki poziom.

angst - 2011-03-30, 15:37

vilumisiek napisał/a:
Gdyby nie kot i jego akcje przed turniejem to w ogóle by stypa jakaś była na turnieju chyba.

Trzeba było się nie izolować z Moniką, tylko dołączyć do reszty ekipy :]

Pozdrawiam

Angst

vilumisiek - 2011-03-30, 15:43

Nic nie poradzę, że Alis nie podoba mi się tak bardzo jak Arcziemu :twisted:
arczi - 2011-03-30, 21:55

ta, chyba Ty
Chaosu - 2013-04-03, 16:44

. . .Załączam zapisy z turnieju renju, Alice pewnie podrzuci je później na stronę.
alicecooper - 2013-04-04, 00:30

dziękuję Filipie, dobra robota :)