|
Forum.Gomoku.pl Forum Polskiego Stowarzyszenia Gomoku, Renju i Pente |
 |
Reprezentacja Polskiego Stowarzyszenia Gomoku, Renju i Pente - Turniej prywatny IRP
angst - 2006-01-13, 14:45 Temat postu: Turniej prywatny IRP Postanowiłem wcielić w życie jeden z pomysłów Adika - zapraszam dziś wszystkich członków IRP na turniej prywatny - godz. 21:30, 7 rund, 10 minut na partię, swap, organizator irp_angst
Jest to na razie turniej testowy - zobaczymy, jakie będzie zainteresowanie i co z tego wyniknie
Jedynym kryterium warunkującym akceptację zgłoszenia jest przynależność do IRP (gramy nickami IRP), po turnieju omówimy (o ile będzie odpowiednia ilość osób) także strategię na mecz z Rumunią
Pozdrawiam
Angst
Peaceman - 2006-01-13, 15:50
Naprawdę nie wiem czy jest sens zakładanie turnieju kilka godzin przed startem. Pewnie zjawi się niewiele osób, bo po prostu mało osób będzie o nim wiedzieć, a będzie to dla Ciebie podstawa żeby powiedzieć że pomysły Adika są złe i nie mają praktycznego zastosowania.
Mnie niestety nie będzie.
angst - 2006-01-13, 16:20
Bez przesady, nie po to robię ten turniej, żeby później napisać "a nie mówiłem"
Wiem, jaka jest mniej więcej częstotliwość odwiedzin na forum, można bez trudu sprawdzić, ile osób powinno dowiedzieć się o takim turnieju. Ponadto, kto by wyciągał wnioski po jednej udanej/nieudanej imprezie?
Pozdrawiam
Angst
Gość - 2006-01-13, 16:42
Moze sie pojawie, ale nie gwarantuje.
Chcialbym tylko zwrocic uwage, ze studenci maja okres przed sesja, jest pelno nauki (sam dobrze to rozumiesz), a znaczna czesc graczy to wlasnie studenci, dlatego styczen to chyba nie jest najlepszy okres na tego typu przedsiewziecia. Na dodatek dzis jest piatek
Peaceman - 2006-01-13, 16:48
Moje słowa w poprzednim poście były spowodowane frustracją, że nie moge wziąć udziału w dzisiejszym turnieju .
angst napisał/a: | Ponadto, kto by wyciągał wnioski po jednej udanej/nieudanej imprezie? |
mam nadzieje że nie Ty
angst - 2006-01-13, 17:04
Panowie, spokojnie
MAF przed uruchomieniem turniejów oficjalnych też nieźle testował - np. turniej o 6:45 czy 7:15 (brałem w nim udział ).
Mam tą szczęśliwą sytuacją, że byłem już uczniem, studentem i teraz pracuję, więc wiem "o co chodzi" w każdej z tych grup (no, nie uczyłem się w gimnazjum i dość krótko byłem bezrobotny, a emeryta chyba żadnego nie ma w IRP ). Potestuje się, a potem wybierzemy jakieś w miarę stałe daty na takie turnieje, dobierzemy ich częstotliwość itp. Oczywiście pod warunkiem, że będzie jakiekolwiek zainteresowanie.
Pomyślałem o piątku, aby zapełnić lukę po ulubionym turnieju wielu graczy, czyli piątkowym o 22:15 Jak na razie to są testy, turnieje nie mają bezpośredniego przełożenia na nic. Jest po prostu szansa pograć sobie w doborowym gronie o określonej porze
Pozdrawiam
Angst
aaru - 2006-01-13, 17:37
Jak tylko wyrobię do domu, to się pojawię.
kantpie - 2006-01-13, 19:22
Nie wiem czy mnie to dotyczy, bo dopiero dołączyłem, ale niestety nie pojawie się na turnieju. Jest to dla mnie za późna godzina. Może nie z tego powodu, że już śpie, ale dlatego, że już o tej godzinie nie myśle.
Pozdrawiam.
adik - 2006-01-13, 20:34
Jeśli mogę, to zagram. Teoretycznie jestem w IRP..
Pozdrawiam, Adik.
angst - 2006-01-13, 20:41
Teoretycznie jesteś, a praktycznie musisz się zdeklarować do jutra, bo startuje kolejna tura
Pozdrawiam
Angst
adik - 2006-01-13, 20:55
Jeśli więc jestem, potwierdzam udział w turnieju. Będę na pewno.
Pozdrawiam, Adik.
blind - 2006-01-13, 22:45
Brawo Angst za decyzje, a glownie za date, szkoda, ze o 21 nie postanowiles by rozegrac taki turniej.
Nie mam nic do samego turnieju, wrecz jestem ZA, tylko data powinna byc podana kilka dni wczensiej, rozumiem, ze jest to turniej probny....ale co maja pomyslec o tym ci, ktorzy przyszli zobaczyc rywalizacje graszy IRP?!?! 5 graczy? to chyba jakis zart (na pewno czyms takim nie przyciagniemy wiekszej ilosci graszy do IRP, to chyba tlyko potrafi zniechecic graszy - mowie tutaj o frekwencji)
Sadze, ze ten krok byl w Twoim wykonaniu nieprzemyslany i pod naciskami Adika !
Mam nadzieje, ze wiecej takich bledow nie bedzie popelnionych.
P.s. Dowiedzialem sie o turnieju 5 minut przed jego rozpoczeciem od Adika, gdyby nie on to bym nie zagral.
Dzieki Adik za info
adik - 2006-01-13, 22:54
1. Adik nie namawiał Angsta, cały dzień mnie nie było, wróciłem o 20 i zobaczyłem temat.
2. Szukałem kogokolwiek z IRP, kto mógłby zagrać - poinformowałem Cię, bo zależało mi na frekwencji.
3. Wyjątkowo fajna sprawa - w związku z tym POTWIERDZAM chęć gry w IRP, oby więcej takich meczów.. No i muszę zapewnić spadek Aaru, Lutalkowi i Losiowi, więc jestem potrzebny reprezentacji.
Pozdrawiam, Adik.
angst - 2006-01-14, 02:26
blind napisał/a: |
Sadze, ze ten krok byl w Twoim wykonaniu nieprzemyslany i pod naciskami Adika !
|
Krok był nie przemyślany, bo nie było nad czym myśleć. Turniej nie miał na nic wpływu, ot szansa pogrania ze znajomymi z IRP. Może w przyszłości ranga tych turniejów się zmieni, jak na razie był to zwykły turniej prywatny (no może nie do końca zwykły, bo tylko dla IRP).
Nie można podchodzić do tego tak egoistycznie - ileś osób nie miało szansy w nim zagrać, ale gdyby go nie było, to nikt by nie zagrał - prawda?
Dziękuję wszystkim za przybycie i gratuluję Vince'owi zwycięstwa
Turnieje będą się odbywały regularnie, prawdopodbnie raz na tydzien bądź dwa. Oczywiście ogłaszane będą dużo wcześniej niż wczoraj, to był wyjątek. Będzie okazja pograć w turnieju we własnym gronie, ze zminimalizowanym ryzykiem niestosownych zachowań i co najważniejsze - brak anonimowości.
Pozdrawiam
Angst
P.S. A za to "naciskanie" Adika, to się prawie obraziłem
adik - 2006-01-18, 18:55
Witam.
Ja proponuję turniej w czwartek - myślę, że będzie to dobre wejście w IRP. Angst, co Ty na to? Odpowiednia reklama (via mail lub GG) na pewno zwiększy liczbę uczestników..
Pozdrawiam, Adik.
zukole - 2006-01-18, 20:36
Widać kto się na tur nie wybiera
adik - 2006-01-18, 21:54
Ehh, turniej jest o 18.15, a prywatny IRP mógłby być o 21.00 - tak jak ostatni..
Pozdrawiam, Adik.
angst - 2006-01-18, 22:59
Ja niestety nie mogę być, ale nie widzę problemu, żeby ktoś zorganizował, za moim namaszczeniem
Pozdrawiam
Angst
adik - 2006-01-18, 23:13
Dobra, trzeba tylko sprawdzić kto by przyszedł..
CZWARTEK, 21:00 - kto wpadnie na turniej prywatny IRP? (Angst, czy byłby to pierwszy turniej z tych mistrzowskich?)
Pozdrawiam, Adik.
angst - 2006-01-19, 00:55
Nie, to jeszcze nie byłby ten z mistrzowskich.
Turnieje muszą okrzepnąć, musi ich się trochę odbyć, żebyśmy uzyskali informację, czy mają sens i jaki powinien być ich dalszy los
Pozdrawiam
Angst
adik - 2006-01-19, 16:02
II TURNIEJ PRYWATNY IRP!
Serdecznie zapraszam (mam nadzieję, że mogę napisać o namaszczeniu Angsta ) na turniej prywatny dla WSZYSTKICH graczy IRP! Organizatorem będę ja, aczkolwiek Angst obejmuje duchowy patronat nad turniejem..
Data: 19.01.2006, czwartek.
Godzina: 21:00
Ustawienia: 10min SWAP, 7 rund.
Organizatorem będzie irp_adek.
Przypominam - już dzisiaj o godzinie 21!!
Pozdrawiam, Adik.
angst - 2006-01-19, 17:07
Dlaczego organizatorem jest irp_adek? W turnieju mogą grać tylko gracze IRP (gdzie jest irp_adik). Czy to znaczy, że organizujesz turniej na innym nicku, niż grasz?
Pozdrawiam
Angst
adik - 2006-01-19, 20:26
Oznacza to, że chciałbym grać, więc organizuję turniej na irp_adek, który jest kolorowy, a gram na irp_adik, który niestety wciąż jest nowy.
Wybaczysz?
Pozdrawiam, Adik.
angst - 2006-01-20, 09:40
Jak rozumiem, turniej się odbył, było sześć osób, kilka ucieczek, a turniej wygrał z kompletem zwycięstw Peaceman (gratulacje ) ?
Pozdrawiam
Angst
adik - 2006-01-20, 14:24
Tak jest! Ucieczki były dwie - Losiu przy 0:2 nagle stracił czas i musiał iśc i Blind, który w końcówce partii z Peacemanem miał kłopot z internetem..
Moja sugestia jest taka - perspektywa gry 7 rund, 10min (bo większosc liczy, ze tyle własnie będzie) zdecydowanie odstrasza - myślę, że 5-7min to czas optymalny - najlepiej 5.
To tyle, czekam na jakieś oficjalne decyzje w sprawie turniejów prywatnych i rozgrywek par.
Pozdrawiam, Adik.
blind - 2006-01-20, 15:30
Na kurniku brakuje turniejow na 10 minut, moze czas cos z tym zrobic i wydaje mi sie, ze to bardzo dobra promocja tego czasu
Poza tym w IRP gra sie na 10 min, a taki turniej z 7 rundami bedzie trwal max 2,5 h, prawie tyle samo co oficjalny na 5 min, wiec jestem jak najbardziej za pozostawienem tego czasu
Znowu za pozno byla podana informacjia o turnieju, stad ta marna liczna graczy. Mysle, ze od nastepnego tygodnia bedzie juz lepiej (skoro wiadomo, ze bedzie odbywal sie co czwartek o 21 )
utratos - 2006-01-20, 15:34
Pora jest naprawde dobra zwazywszy na oficjalny turniej pente w tym czasie trwajacy...
angst - 2006-01-20, 16:26
Gramy na pewno na 10 minut, 7 rund. W podaniu argumentacji wyręczył mnie Blind
Jeśli chodzi o termin, to nie wiem, skąd informacja, że będziemy grać zawsze w czwartki o 21:00 ?
Są to na razie testowe turnieje - dobierzemy najbardziej optymalne terminy, sprawdzimy ewentualne kolidowanie z innymi imprezami.
Pozdrawiam
Angst
dragon_katowice - 2006-01-20, 21:44
proponuje wybrać dzień kiedy nie ma turnieju oficjalnego
maestro - 2006-01-20, 23:38
blind napisał/a: | Na kurniku brakuje turniejow na 10 minut, moze czas cos z tym zrobic i wydaje mi sie, ze to bardzo dobra promocja tego czasu |
Skądże! A niedzielne 10 min w renju?
10 min pozostało dystansem, na jakim rozgrywane są wszystkie partie podstawowe eliminacji IRP. Czy zatem nie byłoby lepszym rozwiązaniem, gdyby turnieje IRP były pewnym urozmaiceniem, także w pod względem parametrów gry? Na przykład, partie 3-minutowe, zapewne zachęciłyby więcej osób do uczestnictwa. A jeśli nie, to można zastosować przynajmniej, tak jak proponował Adik, 5 min.
A może jakieś głosowanie?
Slayer - 2006-01-21, 09:38
Cytat: | Na przykład, partie 3-minutowe, zapewne zachęciłyby więcej osób do uczestnictwa. A jeśli nie, to można zastosować przynajmniej, tak jak proponował Adik, 5 min. |
Jeżeli ma to być turniej IPR to powinno zostać 10 minut, dlaczego blind juz wszystko napisał co do terminów gry pewnie każdy miał by swoją propozycje moja jest następująca, pewnie większość ludzi znalazło by czas w weekend można by grać np.w piątek o 21 nie ma wtedy zadanego turnieju oficjalnego(związanego „kółko i krzyżyk”). Weekend był by chyba najlepszym wyjściem.
wicherek - 2006-01-21, 11:35
czarny_kot napisał/a: |
10 min pozostało dystansem, na jakim rozgrywane są wszystkie partie podstawowe eliminacji IRP. Czy zatem nie byłoby lepszym rozwiązaniem, gdyby turnieje IRP były pewnym urozmaiceniem, także w pod względem parametrów gry? Na przykład, partie 3-minutowe, zapewne zachęciłyby więcej osób do uczestnictwa. A jeśli nie, to można zastosować przynajmniej, tak jak proponował Adik, 5 min.
|
temat byl juz poruszany, niestety druga "polowa" osob, ktora tak myslala to olala
Peaceman - 2006-01-21, 12:27
Osobiście nie widze sensu rozgrywania turniejów na mniej niż 10 minut. Jest to pewne optimum od którego nie powinniśmy odbiegać, chcąc poprawiać swoje umiejętności. Na dodatek nie zależy mi żeby za wszelką cene zgromadzić na turniejach IRP jak najwięcej osób. Wole zagrać kilka dobrych gier na 10 minut z czołowymi graczami, niż "uprawiać pykanko" na 3 minuty z "łosiami" na turnieju w którym gra 20 osób.
"Łosie" - gracze grający najczęściej na 1-3min, przeważnie ogrywający swoich przeciwników na czas.
wicherek - 2006-01-21, 13:28
nie mowimy tutaj o "losiach" ktorzy graja na minute, ani o liczbie graczy nie wiekszej niz hm 20? przeczytaj raz jeszcze jaki jest cel IRP, w kazdym z tych losiow moze kryc sie jakis czolowy gracz!! a uczyc IRP nei musi, ma wylonic graczy na mecze miedzypanstwowe tych najlepszych w danej chwili.
martin1234 - 2006-01-21, 13:33
Cytat: | w kazdym z tych losiow moze kryc sie jakis czolowy gracz!! a uczyc IRP nei musi, ma wylonic graczy na mecze miedzypanstwowe tych najlepszych w danej chwili. |
Jeśli taki gracz jest naprawdę dobry, to tym bardziej pojedzie wszystkich na 10min. Jeśli turnieje mają być na wysokim poziomie, to 10min. jest jak najbardziej odpowiednim czasem.
Jeśli IRP ma wyłaniać najlepszych w danej chwili, to też zdecydowanie powinno się grać na 10min.
Peaceman - 2006-01-21, 13:46
wicherek napisał/a: | a uczyc IRP nei musi, ma wylonic graczy na mecze miedzypanstwowe tych najlepszych w danej chwili. |
Sam sobie przeczysz. Chcesz grać na 3 min, a z drugiej strony trzymać się celów IRP. Nie wyłonisz graczy którzy stawią czoła najlepszym w meczach międzynarodowych poprzez gre na 3 minuty, skoro podczas nich gra się na 10min.
wicherek - 2006-01-21, 14:37
nie 3 minuty, 5/7 to po pierwsze. W jaki sposob sobie przecze? Dlaczego cele IRP maja byc wykonywane w nudnych 10minutowych partiach ? wcale nie musza, Pozatym ja zmierzam tylko do jednego, zeby IRP nei nudzilo, zeby gracze sie nie zniechecali, i zeby bylo w nim chociaz troche urozmaicenia. Nie mowie, ze gra sie lepiej badz na ym samym poziomie co na 10min... ale neistety wszystkiego sie pogodzic ze soba nie da, wiec dlatego moim zdaniem pomieszanie czasow rozgrywanych gier powinien byc rozny.
maestro - 2006-01-21, 19:37
Peaceman napisał/a: | Nie wyłonisz graczy którzy stawią czoła najlepszym w meczach międzynarodowych poprzez gre na 3 minuty, skoro podczas nich gra się na 10min. |
Jako "łoś" grający z reguły 1-3 min dodam tylko, że nawet parametry czasowe 30 minut nie wykluczają szybkich, nerwowych końcówek. A ponieważ na bezpośredni skład IRP wpływ mają wyniki pojedynków w grupach, dlatego stwierdziłem, że turnieje mogłyby pełnić rolę dodatku, dającego szanse na zaprezentowanie także nieco innego stylu gry, w tym przypadku - szybszego. I nie mam tu bynajmniej na myśli gry na czas, "blokerstwa".
vilumisiek - 2006-01-27, 09:55
wicherek napisał/a: | Dlaczego cele IRP maja byc wykonywane w nudnych 10minutowych partiach? |
Chodź mam małe umiejętności (jeszcze) to wcale nie sądze, ażeby gra na 10 min była nudna. Znam takich co gadają właśnie takie głupoty. Przywyczajeni do gry na 1-3min podczas gry na 10 rozpatrują 3-4 ewentualne przyszłe ruchy i wcale nie chce im się myśleć dalej. Siedzą i tylko patrzą na plansze na której nic się nie dzieję. A zazwyczaj przeciwnik stara się wykorzystać ten czas na liczne przemyślenia przyszłej polityki ruchów. No i dziwić się, że twierdzą, że nudna. Myślenie wcale nie jest takie nudne. To jest gra logiczna a IRP wyłania najlepiej myślących- tzn takich, którzy potrafią przewidzieć bieg wypadków i partię wygrać. Przy zbliżającym się czasie do 0:00 gracz coraz mniej czasu poświęca na myślenie i w związku z tym nie wykonuje optymalnych ruchów. 10min to po prostu bariera by partia nie trwała 1h, bo jestem pewien, że taki Attila by chętnie pomyślał po 2-3min... nad każdym ruchem.
Tak więc zmierzam do tego, ażeby w żadnym wypadku nie poddawać się modzie na 1min w IRP. Owszem- turnieje wewnętrzne IRP mogłyby być rozgrywane na 5min ale jako postronny obserwator uważam to za minimum. Gdy na 1-3min powinny pozostać przywilejem nicków "osobistych" a nie tych z reprezentacji.
Ot takie przemyślenia- jeśli ktoś przeczytał to dziękuje- Vilu
wicherek - 2006-01-27, 14:17
2 posty wyzej napisalem, cytuje:
nie 3 minuty, 5/7 to po pierwsze. W jaki sposob sobie przecze? Dlaczego cele IRP maja byc wykonywane w nudnych 10minutowych partiach ? wcale nie musza, Pozatym ja zmierzam tylko do jednego, zeby IRP nei nudzilo, zeby gracze sie nie zniechecali, i zeby bylo w nim chociaz troche urozmaicenia. Nie mowie, ze gra sie lepiej badz na ym samym poziomie co na 10min... ale neistety wszystkiego sie pogodzic ze soba nie da, wiec dlatego moim zdaniem pomieszanie czasow rozgrywanych gier powinien byc rozny.
a Ty mi wyjezdzasz z argumentami, jakie to zle jest 1-3min w IRP... zarowno 10minutowe (obecne) ustawienie jak i te 1-3 zniechecilo by graczy i nikt tutaj nie preferuje czasu mniejszego niz 5minut, wiec po co o tym piszesz? uczepiles sie jednego skrawka mojego cytatu, tylko dlatego ze potrafiles na niego znalesc jakis przeciwny argument czy co ?
|
|