|
Forum.Gomoku.pl Forum Polskiego Stowarzyszenia Gomoku, Renju i Pente |
 |
Turnieje - Najbliższe plany turniejowe - dyskusja.
Chaosu - 2007-03-27, 22:08 Temat postu: Najbliższe plany turniejowe - dyskusja. . . .Widzę zwiększoną aktywność na forum, temat (częstych) przyszłych turniejów był kilka razy wspomniany, była propozycja ankiety ale nie trzeba czekać na nią jak na zbawienie, bo można w międzyczasie napisać (w osobnym temacie aby zachować porządek) co myślimy o przyszłych turniejach (forma, ranga, gry, parametry, data, miejsce). Zapraszam do dyskusji.
. . .Chciałbym, żeby na następnym turnieju było pente z możliwością zakwalifikowania się do IMP. Myślę, że przy dobrej frekwencji moje szanse nie będą duże dlatego wolałbym się dowiedzieć wcześniej czy muszę potrenować przed ostatnim turniejem czy też nie. (np. nie chciałbym żeby drugi turniej eliminacyjny był np. we wrześniu a trzeci w październiku). Z drugiej strony w najbliższym czasie nie będę mógł pojechać na żaden turniej bo dopiero pod koniec maja mam ostatni egzamin maturalny (mam nadzieję, że taka dwumiesięczna przerwa jest planowana, przy obecnych nastrojach chyba nam wszystkim wyjdzie to na dobre). Później natomiast chciałbym pojechać na jakieś koncerty i wstępnie nie pasują mi następujące daty turniejów: 21.06, 01.07, 03.07, 07.07. Coś pewnie będę musiał załatwiać z papierami na studia ale zawsze można poprosić rodzinę, poza tym jest na to zawsze kilka dni więc to pomijam.
angst - 2007-03-28, 08:04
Nie wiem, jak będzie z moim jeżdżeniem na turnieje po zmianie stanu cywilnego. Na pewno jednak nie ma co na mnie liczyć w okresie od początku czerwca do mniej więcej połowy lipca.
Lubię wszystkie nasze gry, więc bez większego znaczenia jest dla mnie, w które z nich zostaną teraz zorganizowane zawody. Preferuję turnieje w centrum kraju (Warszawa, Łódź), ze względu na niższe koszty i czas transportu (choć w Warszawie są z kolei drogie noclegi, więc Łódź jest ideałem, chyba że znów u Marka w szkole). Turnieje na południu kraju są również w porządku, o ile jest względnie tani nocleg. Bytom (Sezam) to świetne miejsce na turniej.
Oczywiście najbardziej lubię turnieje, w których startuje jak najwięcej osób i przyjeżdża dużo znajomych Myślę, że przerwa między turniejami około 2 miesięcy jest optymalna.
Pozdrawiam
Angst
McHay - 2007-03-28, 11:13
angst napisał/a: | Myślę, że przerwa między turniejami około 2 miesięcy jest optymalna. |
Zgaszam się z Angstem.
A co do tego gdzie mają odbywać się turnieje... Najlepiej na południu Polski bo oczywiście mam najbliżej Ale jeśli będą w środkowej Polsce i nocleg nie będzie drogi to też poważnie zastanowie się nad przyjazdem.
Ja preferuje tylko gomoku Może kiedyś jeszcze skusze się na coś innego...
Johanka_z_arcu - 2007-03-28, 11:57
Mi sie niedlugo skonczą zniżki na PKP, wiec będę preferowała raczej turnieje na poludniu Polski.
Przerwa minimum 2 miesiące to koneiczność!
szarlott - 2007-03-28, 13:35
Zgadzam się,że przerwa 2 miesięczna musi być Mnie najbardziej pasuje Toruń,Łódź,Wawa,Wrocek, ale do Krakowa też mam zamiar kiedyś wpaść Najlepszy termin dla mnie teraz to chyba przełom maja/czerwca.
dev - 2007-03-28, 15:56
Jeśli chodzi o mnie ... to najbardziej w gre wchodzi czerwiec ..... a pózniej to juz zaleznie od tego kiedy na wakacje się wybiorę . Jeśli chodzi o miejsce turnieju.... Najlepiej Bytom Kraków chociaż jakby była ciekawa obstawa to wszedzie warto pojechac:P
president_devil - 2007-03-28, 17:39
angst napisał/a: | więc Łódź jest ideałem, chyba że znów u Marka w szkole |
Hmmm, Łódź?? To może tym razem w mojej szkole
roy_ - 2007-03-28, 21:37
ja przyjade praktycznie na kazdy turniej jesli tylko nie bedzie kolidowal z moimi osobistymi sprawami oraz jesli za miejsce na podium zwroca sie koszty takiego wyjazdu... to musi byc priorytet aby przyciagnac dobrych graczy trzeba zA 3 miejsce oferowac 150 zl ... nie jestem bron bosche pazerny na pieniadze i nie chce na tej grze zarabiac ale zalezy mi tylko na tym aby zwrocic koszty takiej podrozy!!
600
soul_reaper - 2007-03-29, 07:56
Roy, jesli tak Ci zalezy na wysokich nagrodach, to sprowadz na tuniej ze 40 osob. Wtedy z wpisowego bedzie mozna zrobic nagrody o ktorych mowisz. Dopoki nie jestes w stanie takiej frekwencji naszym turniejom zapewnic, masz dwa wyjscia - albo przyjechac pomimo niewysokich nagrod albo nie przyjechac.
Zenada.
wicherek - 2007-03-29, 10:48
albo zacznij grac w szachy, a nie nudne gomoku.
vilumisiek - 2007-03-29, 12:52
Wolę zamiast trzech gwiazd 10 innych osób. A nagrody kosztem podium rozłożyć np jak w skokach na pierwszą szóstkę.
szarlott - 2007-03-29, 16:11
Jak dla mnie w ogóle mogłoby nie być nagród finansowych. Puchary, medale jak najbardziej a pieniądze mogą być jakimś dodatkiem. Zgadzam się również z Vilu, że lepiej nagrodzić więcej osób niż żeby 3 osoby zgarniały całą pulę. Ja nigdy nic nie wygrałam (nawet długopisu nie dostałam nigdy ) i pewnie nigdy nie wygram. Ale przecież nie po to się chyba jeździ na turnieje? Wydaje mi się,że jeśli turnieje będą co 2-3 miesiące to każdy zdobędzie pieniądze na podróż itp i nie będzie uzależniał przyjazdu na turniej od wysokości nagród.No chyba,że ktoś ma podejście jak Roy.I ja bym to bez ściemniania nazwała pazernością Dajmy mu 500zł, będzie mógł wypić więcej hektolitrów piwa Buziaczki Roy
ondik - 2007-03-29, 16:48
To ja tez sie tutaj wypowie. Im mniej przyjedza na turnieje u was, tym wiecej na turnieje u nas (Hradec bedzie chyba pierwszy turniej w historii kiedy na turniej do czech przyjechalo wiecej ludzi niz na turniej u was). Jeden z faktorow dlaczego tak jest, jest dla mnie frekwencja turniejow - u nas mamy kazdy rok 3 turnieje (teraz juz 4 i czuje ze to troche za duzo) w ten samy czas na tym samym miejscu, i jest to idealne. Nie dziwie sie, ze jak macie turnieje co dwa miesiace, ze sie ludziem szybko znudzi...
roy_ - 2007-03-29, 18:37
no to zniezle:)
soul czy twierdzisz ze nie mozna sprowadzic 40 osob na turniej bynajmniej 3 panstw czy co bo nie rozumiem...
szarlott czy twierdzisz ze ja to dla dobra swojego chce czy naszego wspolnego ... cooo?
papaya paranoiia?
nie chce byc bron boze nie mily ,,,
oczywiscie dziekuje za buziaczki , to jest zawsze mile oczywiwscie twierdze w przeciwienstwie do szarlott ze nagrody przyciagaja najbardziej , chyba ze twierdzicie ze to ma pozostac gra na zawsze towarzyska ?
na koniec jeszcze chcialbym sie upewnic czy renju to tez gra tylko i wylacznie towarzyska ?
cieszylbym sie najbardziej jakby ermijo odpowiedzial:) pozdro
ermijo - 2007-03-29, 20:05
Wypowiem się ogólnie. To normalne, że w skali lokalnej, jaką jest gra na kurniku, często gra sie nudzi, tj. ciężko grać parę dni z rzędu z pasją parę po godzin dziennie, bo w końcu gdzieś się człowiek wypala. Globalnie - turnieje w realu. Analogia jest podobna. Im częściej, Tym albo mniejszy prestiż albo "zmęczenie materiałem". Brak środków finansowych to odrębny temat, choć łatwiej jest zaoszczędzić komuś 200 zł w 2 miesiące niż w 1.
Nagrody nigdy mnie ani nie mobilizowały ani nie zniechęcały do uczestnictwa w turniejach. Jeśli turnieje byłyby bez nagród - nie byłoby dla mnie różnicy, choć dla finansów Stowarzyszenia było by to na "+". Skoro tak mało jest członków, mało wpływów finansowych, to może czas zacząć oszczędzać ? Nie znam się na ekonomii, ale jak Stowarzyszenie może być na plusie, skoro składka wynosi tylko 20 zł na rok a wpływy ze sprzedaży gobanów będą maleć, jeśli nie będzie stałego przyrostu nowych osób, które by chciały kupić te akcesoria?
Problem sprowadza się to jednego i każdy już na to wpadł - potrzebujemy więcej członków albo uczestników turniejów w realu. Chcę powiedzieć, że moje zainteresowanie gomoku faluje jak sinusoida, a nawet nie do końca, bo okres tej fali jest zmienną niezależną. Dlatego jesteśmy skazani na staranny dobór miejsca organizacji turniejów w przyszłości. Statystyka wskazuje, że najchętniej przyjeżdżamy na południe Polski. Katowice to wielkie zasilenie frekwencji, choć o wiele więcej osób mogło by wpaść na turnieje na Śląsku, choćby Siepacz. Wie ktoś co się z nim dzieje ??
Niestety zauważyłem, że na kurniku pojawia się coraz mniej stałych bywalców. Rozumiem na własnym przykładzie - praca, obowiązki to już nie to co dawniej :/
Roy, Honor, Zakon, Dein, Bluks.... i wiele innych osobistości pojawia się bardzo rzadko. Nikt nie nakręca atmosfery na kurniku. Nikt nie wymyśla nowych otwarć, nikt nie spekuluje na teorią gomoku(której ponoć nie ma). Ja wiele razy starałem się wyssać z tematyki gomoku jak najwięcej np. w postaci artykułów pisanych przeze mnie na tym forum. Jakoś nikomu się nie chciało do tej pory napisać choćby raz na miesiąc jakiś swoich przemyśleń na temat tej gry.
Muchal - 2007-03-29, 21:55
ermijo napisał/a: | Problem sprowadza się to jednego i każdy już na to wpadł - potrzebujemy więcej członków albo uczestników turniejów w realu. |
Według mnie Ermijo ma rację. Co prawda nie można nikogo przymuszać na siłę, ale sam jestem świadkiem , że wystarczy wspomnieć znajomym , jaka fajna to gra poopowiadać o niej troche i to zaraża. Staram sie zachęcać znajomych do gry i musze powiedzieć , że nawet nieźle mi idzie co prawda grają oni kosztem lekcji, ale wiele moich znajomych już sie wciągnęło i zaczęło grać na kurniku.
Wspomnienie znajomym , że kółko i krzyżyk do pięciu istnieje, nic nie kosztuje, a w dzisiejszych czasach taka odskocznia od rzeczywistości to na prawde super sprawa
Pozdrawiam
soul_reaper - 2007-03-30, 07:43
roy_ napisał/a: | no to zniezle:)
soul czy twierdzisz ze nie mozna sprowadzic 40 osob na turniej bynajmniej 3 panstw czy co bo nie rozumiem...
szarlott czy twierdzisz ze ja to dla dobra swojego chce czy naszego wspolnego ... cooo?
papaya paranoiia?
nie chce byc bron boze nie mily ,,,
oczywiscie dziekuje za buziaczki , to jest zawsze mile oczywiwscie twierdze w przeciwienstwie do szarlott ze nagrody przyciagaja najbardziej , chyba ze twierdzicie ze to ma pozostac gra na zawsze towarzyska ?
na koniec jeszcze chcialbym sie upewnic czy renju to tez gra tylko i wylacznie towarzyska ?
cieszylbym sie najbardziej jakby ermijo odpowiedzial:) pozdro |
Napisz to jeszcze raz, jak wytrzezwiejesz, moze sie bedzie dalo cos z tego zrozumiec. Przed pisaniem, mozesz rowniez postarac sie przeczytac mojego posta ze zrozumieniem.
roy_ - 2007-03-30, 09:26
normalnie kazdy ponad kazdym
nie wiem dokladnie o czym mowisz ale mi chodzi o ostatni turniej i nagrody ktore rownaly sie wpisowemu 4 opsob a nie 20 , i termin byl idealnie niedograny co spowodowalo ze na turniej miedzynarodowy przyjezdza 20 osob.... i czy nie mozna byl sprowadzic 40 osob i zaproponowac nagrod o jakich mowilem??
jejciu normalnie strach sie wypowiadac tutaj coraz wiekszy bo od razu cie wyzywaja od zenady albo pijaczkow....
kazdy ponad kazdym
ja sie postaralem rozumiec ciebie i kapuje ze nie zawsze musza byc wysokie nagordy i wtedy tez przyjade jak nie bedzie to kolidowalo... ale nie na turnieju miedzynarodowym po prostu trzeba powiedziec ze to byla jak dotychczas najwieksza klapa stowarzyszenia i ....
i dalej pytam czy twierdzisz ze na takim turnieju jak mmp nie mozna bylo sprowadzic 40 osob w 2007 roku czy co bo nie rozumiem?? nie wyzywaj mnie tylko mi wytlumacz tym razem prosze...
McHay - 2007-03-30, 11:01
ermijo napisał/a: | Nagrody nigdy mnie ani nie mobilizowały ani nie zniechęcały do uczestnictwa w turniejach. Jeśli turnieje byłyby bez nagród - nie byłoby dla mnie różnicy, choć dla finansów Stowarzyszenia było by to na "+". |
Zapytam tak... kto oprócz roy'a jezdzi na turnieje dla nagród? I teraz się mozemy zastanowić nad samym istnieniem nagród... A np nawet niewielkie dofinansowanie na przyjazd, albo zmniejszenie ceny turniejów już inaczej wpłynęłoby na graczy. Zastanówcie sie... Nie ma się co oszukiwać turnieje wygrywają tylko najlepsi... 3 osoby ;] Więc nagrody dotykają 3 osob. Jesli obnizyc cene turnieju, to dotknęłoby to wszystkich graczy. Jak ktoś nie ma za bardzo kasy to nie porzyczy od kogoś i powie mu, że "odda jak wygra turniej". Jesli natomiast chodziło o pewne zmniejszenie kosztów... można nad tym pomyśleć.
roy_ napisał/a: | jejciu normalnie strach sie wypowiadac tutaj coraz wiekszy bo od razu cie wyzywaja od zenady albo pijaczkow.... |
Niestety wlasnie tez zauwazyłem pewną tendencje ze dyskusje na tym forum przebiegają w sposób... Obraz rozmówce i zmniejsz jego wiarygodność to wygrasz dyskusje.
pozdrawiam McHay
HonoR - 2007-03-30, 11:13
A wiecie czego mi brakuje? Takiej pozasportowej imprezy jak gril na pierwszym turnieju w Warszawie czy w Toruniu, czy też gdy jest zimno wypadów na kręgle jak w Bytomiu. Generalnie czegoś w czym wszyscy mozemy uczestniczyć by odpocząć bo całodniowym wytężaniu mózgu. Było kilka turniejów, gdzie większość osób jakby się ulatniało np. w Warszawie podczas turnieju łączonym z Mariaszem. Wtedy z Warszawiaków tylko Alice dotrzymał "gościom" towarzystwa a reszta najwidoczniej nie miała czasu. Jakby nie było, z wypadów na turnieje pamięta się rówież (a czasem przede wszystkim) właśnie tego typu atrakcje. Idzie wiosna, lato..... może coś by się zrobiło?
soul_reaper - 2007-03-30, 13:30
Roy juz Ci odpowiadam
Chodzilo mi o to, ze aby mogly byc wysokie nagrody musi byc duza frekwencja. Zauwaz, ze w koszty MMP nie wchodzily tylko i wylacznie nagrody ale rowniez oplata za sale. Dlatego nie moglo byc wyzszych nagrod.
Co do sprowadzenia 40 osob, chodzi mi o to, ze jesli zalatwisz 40 przyslowiowych 'jeleni' (dodaktowych osob, poza tym ktore i tak by przyjechaly), ktorzy zaplaca wpisowe aby sfinansowac nagrody w wysokosci 200 pln za 3 miejsce (za pierwsze i drugie odpowiednio wieksze) to nie ma sprawy, beda takie nagrody. Niestety realia sa inne i frekwencja raczej spada niz rosnie.
Co do obrazania, to nie mialem tego na celu, po prostu Twoj post byl dla mnie kompletnie niezrozumialy, wiec unalem ze pisales go 'pod wlywem' biorac pod uwage godzine jego wyslania i wywiad srodowiskowy
Pozdrawiam i proponuje wiecej usmiechu i traktowania innych (oraz ich wypowiedzi) z wiekszym luzem. Nie ma po co sie spinac, skoro i tak wiadomo o co chodzi
vilumisiek - 2007-03-31, 11:05
roy_ napisał/a: | oczywiwscie twierdze w przeciwienstwie do szarlott ze nagrody przyciagaja najbardziej |
Nagrody i owszem. Ale więcej ludzi zachęci 10 gobanów do rozdania i kwoty za bilet w jedną stronę niż 150,100 i 50 zł dla 3 osób. Na te może liczyć 4-5 osób. O zwrot biletu bili by się wszyscy. Takich jak ja, którzy przyjadą bo pierwsza dziesiątka coś dostanie jest 4-5 razy więcej niż graczy o Twoich umiejętnościach na turniejach.
roy_ - 2007-03-31, 11:35
NIE ROZUMIEM, NA JAKIEJ ZASADZIE MIELIBY BYC WYBIERANI? zaswiadczenia o dochodach;) ?
ale nie uwazasz vilu ze jesli kazdy z pierwszej dziesiatki dostawal taka sama nagrody typu 30 zl na pociag to byloby to bynajmniej zabawne ?
wicherek - 2007-03-31, 11:43
roy_ napisał/a: |
ale nie uwazasz vilu ze jesli kazdy z pierwszej dziesiatki dostawal taka sama nagrody typu 30 zl na pociag to byloby to bynajmniej zabawne ? |
nie rozumiem... uwazasz, ze jestesmy w czyms... gorsi?? zabawne, a wrecz zalosne jest napelnianie kieszeni caly czas tym samym osobom, zamiast popularyzowac gre, i zachecac ludzi nowych do przyjazdu i uczenia sie gry, ale chyba nie mowie tego odpowiedniej osobie...
bad_mojo - 2007-03-31, 16:27
Chyba czegoś nie rozumiem - jak chcesz wygrywać nagrody, to naucz się grać. A jak nie umiesz grać, to nie licz na nagrody, bo niby za co? Za to, że raczyłeś przyjechać? Jeżeli nie znajdzie się w Polsce czy w najbliższej okolicy wystarczająco dużo dobrych graczy, którzy rzeczywiście mogliby powalczyć o pierwsze miejsca, to znaczy, że nie ma co organizować turniejów, tylko może lepiej organizujmy zjazd forumowiczów.
Moim zdaniem najlepiej pouczyć w to grać ludzi na Kurniku, dać im wrażenie, ze są na tyle dobrzy, że mogą powalczyć o nagrody. Poza tym uderzyć do wszystkich pomarańczowych graczy, którzy już jakiśpoziom osiągnęli, i przynajmniej zachęcić ich, żeby przyszli na forum.
Jest jeszcze trzecia możliwość - poczekać, aż dzieci z 2500 osiągną pełnoletność i będą mogły same przyjeżdżać na turnieje.
vilumisiek - 2007-03-31, 23:16
bad_mojo napisał/a: | A jak nie umiesz grać, to nie licz na nagrody, bo niby za co? Za to, że raczyłeś przyjechać? |
Chyba nie jesteś na bieżąco odnośnie liczby członków Stowarzyszenia I Czecha sobie nie policz
bad_mojo napisał/a: | nie ma co organizować turniejów, tylko może lepiej organizujmy zjazd forumowiczów. |
Lepiej graczy gomoku. A poza tym co złego widzisz w tym, że hierarchicznie i adekwatnie do pozycji zostanie nagrodzonych pierwszych 10 osób a nie trzy? Choćby ta dziesiąta w symbloliczny? Ja SAME PLUSY.
bad_mojo napisał/a: | Jest jeszcze trzecia możliwość - poczekać, aż dzieci z 2500 osiągną pełnoletność i będą mogły same przyjeżdżać na turnieje. |
Ci nawet jak 21 skończą to ktoś ich będzie wpisywał na listy bo nawet wtedy nie będą na tyle dorośli by odpowiedzieć za swoje zbrodnie przeciw ludzkości patrząc się wszystkim w oczy z wystającym sianem i słomą z butów
jopq - 2007-04-01, 01:16
Co Ty nie powiesz, chłopaku o żółtym sercu.
vilumisiek - 2007-04-01, 09:23
Co ty nie napiszesz ktosiu o podpisie http://www.jopq.pl/profil.gif
angst - 2007-04-01, 20:42
Bardzo mnie ucieszył ten temat (dzięki Chaosu ). Można wreszcie zaobserwować aktywność członków (i nie tylko) Stowarzyszenia, a Zarząd ma wreszcie konkretne informacje, które można wykorzystać przy kształtowaniu planów turniejowych.
Nie licząc kilku ostatnich niepotrzebnych postów mamy poruszonych parę istotnych kwestii, tj. częstotliwość, miejsce rozgrywania, nagrody, imprezy towarzyszące, zachowanie...
Wydaje się, że musi on zastąpić brak ankiet, ale akurat forma jest w tym miejscu drugorzędnym elementem. Liczę, że Zarząd będzie się posiłkował tymi informacjami, bo widać, że jednak chęć uczestnictwa w turniejach jest w narodzie
Pozdrawiam
Angst
wicherek - 2007-04-02, 10:27
bad mojo idac Twoim tokiem rozumowania, gracz na poziomie 1800 powie sobie:
"przyjade na turniej - gdy bedzie mi sie oplacac. Bedzie mi sie oplacac, gdy bede gral na poziomie graczy czerwonych." Trzeba byc slepcem, zeby nie zauwazyc ze przez brak "nagrod" za cos innego niz granie w gomoku na najwyzszym poziomie przynosi same straty dla stowarzyszenia, a zasila kieszenie jednej osobie, bo juz za drugie miejsce jest mniej niz za samo uczestnictwo w turnieju. Chyba, ze wspomniany gracz ze "zlotym sercem" czyli utratos bedzie sponsorowal nam takie turnieje dla 20 osob. Byloby fajnieee. Nie wiem, jaki problem widzisz w nagrodach dla slabszych graczy (obojetnie na jakiej to by mialo byc zasadzie) badz tez sfinansowania choc raz graczy ktorzy przyjada na taki turniej np poraz pierwszy, a ograniczyc sie dla mistrzow jedynie symbolicznymi medalami.
ps. i nie pisz mi, ze to glupie bo to normalka ze najlepsi dostaja nagrody, bo normalne byloby rzucenie wszystko do kosza po tak fatalnym turnieju, i podanie sie do dymisji co byloby moim zdaniem normalne, i bardzo fer...
Ece - 2007-04-02, 15:00
Za rozwijaniem Stowarzyszenia w stronę wyższych wygranych był Maciek i roy. Ostatni turniej, to 555 zł w plecy dla Stowarzyszenia (wg informacji od Pawła) i 170 zł na plus dla Maćka. Jak to powiedział Borat: "great success".
Dla mnie turnieje mają wymiar głównie towarzyski. Wystarczy mi że sobie pogram wieczorkiem, np. w parach i jest dobrze. W wakacje turniej nad morzem? A może nad jakimś jeziorem, biwak? Ja bym na takie kilka dni chętnie gdzieś pojechał. Turniej byłby "przy okazji", a nagród nie potrzeba. Czesi jakoś sobie bez tego radzą. Czy podczas ME w Renju były nagrody pieniężne?
Ja bym raczej szedł w kierunku fajnych spotkań, jak najniższych dla uczestników kosztów i nie pchał się na siłę w Renju, jeśli większość chce grać w Gomoku. Zamiast martwić się, jak to "straciliśmy w oczach RIFu" i nieudolnie próbować tę rzekomą stratę odrobić, skupmy się na frekwencji. Choćby to miał być standard, a nagrodą miały być żółte kalesony.
aaru - 2007-04-03, 09:06
Dopóki Stowarzyszenie nie przekroczy 100 członków (bywających na turniejach) to optymalny wydaje się turniej raz na kwartał. Na czterech iprezach w roku jestem w stanie się pojawić.
Nagrody pieniężne nie mają dla mnie znaczenia (przynajmniej pierszoplanowego). Naprawdę wolałbym medal lub puchar za zwycięstwo w turnieju niż 50 złotych (lub 100).
Dyplomy - powinny być. Czy tylko do np. 8 miejsca, czy dla wszystkich? Chyba dla wszystkich.
Koszty - zawsze jak najniższe. Przecież gdy komuś nie odpowiada spanie na podłodze/materacu i stać go na coś lepszego, zawsze się może zakwaterować w jakimś motelu/hotelu.
Na turniejach wszystko powinno być podporządkowane gomoku. To ono jest najbardziej popularne. Renju i pente (niestety) muszą być na razie tylko uzupełnieniem grafiku weekendowego.
vilumisiek - 2007-04-03, 15:34
aaru napisał/a: | Na turniejach wszystko powinno być podporządkowane gomoku. To ono jest najbardziej popularne. Renju i pente (niestety) muszą być na razie tylko uzupełnieniem grafiku weekendowego. |
Podzielam tą opinie w 100%.
Równierz sam mam na myśli finansowanie tych gier. Nie widzę powodu by nagorody były wyższe od puli na którą złożyły się kwoty zapisów. Jeżeli dajmy na to gra 10 osób (lub mniej...) Nie widzę powodu by nagroda za pierwsze miejsce wynosiła więcej niż 100 zł (przy dziesięciu członkach psg grających- po 10 zł wpisowe). Ba, nie widze powodu by suma nagród przekraczała wpisowe... Ale pewnie co niektóre osoby popukają się w głowę...
No i chodzi o to aby zwiększyć i rozszerzyć ewentualnie nagrody w gomoku co zachęciło by być może ludzi do przyjazdu. Nawet te "gwiazdy". A gwiazdy kolejnych graczy, którzy chcieli by ich spotkać... Bądź zrealizować mój kolejny pomysł zainspirowany wypowiedzią wicherka: http://forum.gomoku.pl/viewtopic.php?p=29037#29037
dev - 2007-04-04, 16:27
Najbardziej zgadzam sie z Aaru ze niestety ale narazie gomoku jest najpopularniejsza gra i pente oraz renju musza zejsc na drugi plan. Jesli chodzi i nagrody wystarczyłby puchar lub medal.. lub!! gdy jednak stowarzyszenie będzie mocno na + organizacja wielkszego turnieju na skale europejska i wtedy zafundowanie mocnej imprezy z nagrodami pienieznymi.
Podoba mi się również pomysł Ece z turniejem nad morzem:) czy nad jeziorem.. jednak mysle , że jest praktycznie niemozliwy do wykonania...
vilumisiek - 2007-04-06, 14:43
dev napisał/a: | jednak mysle , że jest praktycznie niemozliwy do wykonania... |
Niby czemu? Miejsce jak każde inne jeśli będzie na czym gobany położyć. Ale już widziałem w łodzi takie miejsca gdzie gobany kładli, że myślę, iż da się wszędzie zorganizować...
szarlott - 2007-04-06, 14:46
Dlaczego mój post został usunięty? Czyżby był nie na temat? Spytałam dlaczego pomysł jest niemożliwy do zrealizowania.I chciałabym uzyskać odpowiedź na to pytanie. I proszę szanownych moderatorów o nie nadgorliwość.
Ece - 2007-04-06, 19:14
A może to w ramach problemów z forum się stało?
Ja już dawno myślałem nad zrobieniem turnieju i to nad samym morzem. Tyle że ja bym to widział bardziej jako coś typu Renju Camp. Chociaż w obecnej sytuacji raczej nie widzę szans na powodzenie takiego projektu.
Turniej w trójmieście... Dla mnie spoko, bo zewsząd mam blisko. Tylko szczerze mówiąc, turnieje bez jakiegoś fajnego wyjścia, grilla etc. są dla mnie bardzo mało atrakcyjne.
dev - 2007-04-12, 23:05
Ja byłbym za turniejem nad morzem ale wiadomo że to się wiąże z większą organizacją:) i Trzeba by było to zaplanować np na 3 noclegi:) Najlepiej gdyby turniej został rozegrany np w 2 dni a jeden dzien taki zbiorowy relax:) Głupi mecz np w piłkę nożną już byłby swietna atrakcją i pozwolił troche bardziej się zintegrowac:) Wiadomo , że w dalszych działaniach stowarzyszenia więcej zdziałaja dobzi znajomi , kumple i przyjaciele niż grupa nie trzymajaca sie zbyt kupy
szarlott - 2007-06-11, 13:14
Kiedyś Utratos się mnie pytał czy jest możliwość zorganizowania turnieju w Poznaniu.
Odpowiadam więc,że jest taka możliwość i mogę się tego zadania podjąć. Miesiące jakie wchodzą w rachubę to wrzesień,październik,listopad.
Oczywiście konieczne jest przeprowadzenie ANKIETY,żeby wybrać optymalny termin.Nie będę sobie zawracać gitary jeśli miałoby przyjechać 5-10 osób
Chyba,że na ten termin są zaplanowane już jakieś inne turnieje - w takim wypadku nie ma tematu
Ciap - 2007-06-11, 23:50
Jeśli to we wrześniu, to chętnie się pojawię w Poznaniu
maestro - 2007-06-12, 00:04
We wrześniu chyba będzie Warsaw Open. Ale może na jesieni znajdzie się możliwość organizacji w Poznaniu.
adik - 2007-06-12, 00:30
Jesli turniej w Poznaniu: Adik przyjedzie. Jestem troche starszy niz te dwa lata temu (dwa czy rok?), bardziej samodzielny, poza tym mam w klasie ze trzy osoby w miare pojetne, ktorym staram sie wbic do glowy gomoku, wiec wzialbym pod reke i wpadl. Na mnie mozna liczyc na pewno, niezaleznie od tego, jaki miesiac.
szarlott - 2007-06-12, 00:36
Skoro Adik przyjedzie to turniej z pewnością będzie zorganizowany To już dwa lata całe
adik - 2007-06-12, 00:41
Ufam, ze obylo sie bez zlosliwosci w Twoim poscie. :)
Powtarzam jeszcze raz: bardzo chetnie bym w takim czyms uczestniczyl, tym razem caly weekend, bez stukania kamieniami o stol i w dluzszych spodniach, zeby mi sie rece nie trzesly z zimna. No, poza tym - jak wspomnialas - to juz dwa lata cale, odkad nie gram w ten shit.
Z tego miejsca zapraszam wszystkich do pieknego, wiecznie rozkopanego przy wszystkich wjazdach Poznania. Joł. :P
szarlott - 2007-06-12, 01:12
Jasne,że bez złośliwości Szczerze się cieszę że wróciłeś (?)
Proszę stosowne osoby o wypowiedzenie się w tym temacie
alicecooper - 2007-06-12, 01:30
adik - witamy syna marnotrawnego
ja jak zwykle na turniej przyjadę
bmac - 2007-06-12, 08:59 Temat postu: cześć Adrianie
adik napisał/a: | Jesli turniej w Poznaniu: Adik przyjedzie. Jestem troche starszy niz te dwa lata temu (dwa czy rok?), bardziej samodzielny, poza tym mam w klasie ze trzy osoby w miare pojetne, ktorym staram sie wbic do glowy gomoku, wiec wzialbym pod reke i wpadl. Na mnie mozna liczyc na pewno, niezaleznie od tego, jaki miesiac. |
.... Marek ma rację, faktycznie smętnie było bez Ciebie.. ))
a ja też pewnie na turnieju będę....
angst - 2007-06-12, 09:18
Jeśli tylko termin będzie dla mnie odpowiedni, to tradycyjnie (ze względu na Kwidzyn, wtedy już nie tradycyjnie) się pojawię.
Pozdrawiam
Angst
Muchal - 2007-06-12, 18:55
Elo
jakby na jesień był ten turniej, to chętnie wpadne, bo jest bezpośrednie połączenie kolejowe między Poznaniem a Łaskiem (przynajmniej tak chyba Yoss do łasku przyjechał) więc ja wstępnioe mówie ze bym wpadł...
Dobrze, że staracie zając sie sprawami organizacyjnymi tak wcześnie, wiem coś o tym ja troche za późno sie zabrałem....przez to przepadło pare ciekawych rzeczy między innymi więcej nagród od urzędu miasta, może nawet patronat medialny tvp3 regionalnego... wszędzie byli bardzo uprzejmi, ale z takimi prośbami następnym razem kazali przychodzic z 3 miechy przed turniejem
jak wcześnie pójdziecie do urzędu miasta z takim pomysłem, to na bank coś rzucą
życze powodzenia,
Muchal
adik - 2007-06-12, 19:07
Nie, nie - o zadnym powrocie nie ma mowy. Nie chce mi sie na nowo uczyc tej gry, nic do osiagniecia raczej nie mam - na turniej pojade i pewnie nawet bede gral, bo lubie rywalizacje, ale tylko do tego sie ogranicze. Posiedze sobie przez weekend, moze sie dowiem czegos ciekawego o zyciu. Sporo sie zmienilo, wiec warto za tym wszystkim w koncu nadazyc. Czekam wiec z niecierpliwoscia na turniej.
szarlott - 2007-06-12, 19:07
Wszystko fajnie tylko jeszcze nikt z Zarządu sie nie wypowiedział a nie będę załatwiać w ciemno
adik - 2007-06-12, 19:55
Oczekujesz na Utratosa? Uwazaj, moze ukrywac sie pod nickiem zwyklego, szarego uzytkownika. Czai sie, aprobuje, a Ty nawet nie wiesz, ze masz poparcie Prezesa.
szarlott - 2007-06-12, 20:09
Taaa właśnie na jego odpowiedź czekam, choć z jego zapałem to równie dobrze mogę się jej spodziewać na przyszłe święta wielkanocne :/ Prezesie wyjdź z ukrycia
utratos - 2007-06-13, 11:21
Co do turnieju w Poznaniu:
8- 9 września odbywa się Warsaw Open toteż wrzesień odpada.
Co do ustalenia szczegółów gdzie, jak , jakiej rangi turniej , media , urząd miasta itd. Itp. musimy jak najszybciej porozmawiać.
Pozdrawiam
szarlott - 2007-06-27, 22:34
Co do turnieju w Poznaniu to odpada.
Minęły 2 tyg,a to "jak najszybciej" nie nastąpiło. Skoro nie znalazł prezes dla mnie czasu to trudno, ja nie mam zamiaru za nikim biegać.
Zresztą w związku z ostatnimi wydarzeniami nie ma to najmniejszego sensu.
Sory Adik,ale jak co możemy umówić się na browara
adik - 2007-06-28, 01:13
szarlott napisał/a: | Sory Adik,ale jak co możemy umówić się na browara |
Przepraszam, ale nie pije, nie lubie. Ale na jakis soczek albo pepsi z lodem chetnie. Oczywiscie na neutralnym terenie.. w Gnieznie.
Nie poddawaj sie, Szarlott. Daj Prezesowi troche czasu, a wydaje mi sie, ze 'ostatnie wydarzenia' tylko polepsza frekwencje. To bedzie prestizowy turniej, wiec mam nadzieje, ze do niego dojdzie. Bedzie dobrze.
adik - 2007-06-28, 01:39
O, wlasnie.
Moze zabrzmi to niepowaznie, ale mysle, ze zorganizowanie turnieju w Gnieznie nie byloby problemem. Odkad uczeszczam do jednego z tamtejszych liceum, jestem bardzo dobrze zorientowany w sprawach miasta i w mozliwosciach, jakie ono daje. Jeszcze rok temu nie bylbym w stanie zaproponowac niczego, a gdy kilka lat temu rozpoczalem wstepne 'zalatwianie' (pierwszy telefon do schroniska, w ktorym odbywal sie pozniej turniej wykonalem ja, dalej dzialala Szarlott ze 100perem), to musialem liczyc na Poznan.
Coz, w Gnieznie jest Miejski Osrodek Kultury, jest tez Miejski Dom Kultury - w przypadku tego pierwszego mozna liczyc na sale, z tego co wiem, w MDKu takowa troche kosztuje, ale wszystko jest kwestia pewnych ustalen. Mam w szkole czlowieka, ktory jest zaangazowany we wszystkie powiatowe przedsiewziecia, znajomych ma tu i tam, jak przedstawie sprawe, na pewno pomoze. Najbardziej klopotliwa wydaje sie kwestia noclegu, ale i z tym mozna cos zrobic.
Jutro wyjezdzam do babci, ale jak tylko wroce, bede dosc czesto w pierwszej stolicy. Juz sobie zapisalem, podczas pierwszej wizyty odwiedze wszystkie miejsca, w ktorych moglby odbyc sie turniej (mam jeszcze kilka awaryjnych pomyslow poza MDKiem i MOKiem) i dowiem sie, jak przedstawialyby sie sprawy noclegowe.
Jestem dobrej mysli, nie czekam na opinie prezesa, bo pewnie potrwaloby to w nieskonczonosc. Zorientuje sie i dam znac najszybciej jak moge.
bmac - 2007-09-10, 22:43 Temat postu: proszę o wpisywanie wszystkich sugestii, propozycji ..., w sprawie ostatniego turnieju w tym roku, piszcie na razie w tym temacie, o możliwościach, chęciach, miejscu najlepszym dla siebie, kolegów, dla stowarzyszenia, turniej gomoku duży, dwudniowy z renju i pente, czy tylko z renju, inne oczekiwania...
piszcie wszystko proszę, IMP na 100% się odbędą, tylko gdzie i kiedy...
chociaż listopad jest chyba najlepszy
nie chcę niczego sugerować
to nieoficjalna sonda, przygotowanie do ankiety
bmac
szarlott - 2007-09-10, 23:30
To ja napiszę tak.
Co do daty?
- połowa października odpada.Sugerowany przez kogoś termin 1,2,3 listopada również mi się nie podoba. Za to połowa (np. 17) listopada jest OK (na dziś)
Miejsce?
- najchętniej Poznań (wszystko na mojej głowie:P), Trójmiasto (nierealne), Wrocław, Toruń i inne bliskie miejscowości.
Gra?
- Renju i pente póki co jest mi obojętne. Nie umiem grać, więc się nie wypowiadam W gomoku swap lub swap2 (tak dawno nie grałam,że jest to bez znaczenia - może nadrobię braki :>)
Czego oczekuje?
- dobrej zabawy, wielu sympatycznych grajków jak to bywało kiedyś, ping-ponga , poznania na żywo Prezesa , powrotu Dragona,Minuta i pozostałych z tzw. Starej Gwardii , niespodzianki ! (kolejność przypadkowa)
Jednym słowem - gdyby udało się "powtórzyć" turniej z Wawy albo chociażby Torunia 2005 byłoby całkiem miło
alicecooper - 2007-09-11, 00:19
9,10,11 listopada - dni wolne - wreszcie mógłby być turniej na luzie bez poganiania a także z dyskusją
miejsce jeszcze nie przesądzone, zależy od chętnych do organizacji a także od deklaracji przyjazdu
możliwa jest warszawa (w szkole)
było by dobrze gdyby noclegi były dla wszystkich w 1 miejscu i turnieje bardziej integrowały ludzi tak jak było w Poznaniu czy Toruniu
spavacz - 2007-09-11, 09:35
alicecooper napisał/a: | 9,10,11 listopada - dni wolne - wreszcie mógłby być turniej na luzie bez poganiania a także z dyskusją
miejsce jeszcze nie przesądzone, zależy od chętnych do organizacji a także od deklaracji przyjazdu
możliwa jest warszawa (w szkole)
było by dobrze gdyby noclegi były dla wszystkich w 1 miejscu i turnieje bardziej integrowały ludzi tak jak było w Poznaniu czy Toruniu |
Termin chyba dobry, miejsce najbardziej by mi pasowało niedaleko Dębicy ale postaram się dostosować. No i jestem za tym aby było pente
Co do noclegów to dobrze by było żeby nie było z tym problemów tak jak teraz na Warsaw Open
A tak poza turniejem, to może jakiś grill itp?
roy_ - 2007-09-11, 10:18
dla mnie ponownie termin zły 10 listopada co roku mam zajety...
bmac - 2007-09-11, 12:21 Temat postu: proszę o aktywność... ...proszę Wszystkich i członków PSGRiP i Forum o dopisywanie się tutaj, w tym temacie, nawet gdy uważacie, ze nie macie nic do powiedzenia, albo nie wybieracie sie na turniej w najbliższym czasie.... Opinia WSZYSTKICH jest potrzebna do optymalizacji Naszych wspólnych Planów....
bmac
Ece - 2007-09-11, 12:36
Termin raczej nie wpłynie na moją decyzję co do przyjazdu. Zaś jeśli idzie o miasto, to o ile nie będzie to coś bliżej Koszalina (a na to się nie zanosi), to Warszawa.
maestro - 2007-09-11, 13:54
Pasuje mi zarówno październik jak i listopad, miejsce również bez znaczenia, byle z tanimi noclegami
angst - 2007-09-11, 14:01
Ja miałbym prośbę o uwzględnienie w przygotowywanej ankiecie również opcji dokończenia cyklu Grand Prix (jak rozumiem, jeśli piszemy o jednym turnieju, to pewnie model turniej+Walne, a tym samym porzucamy już system GP).
Jeśli chodzi o czas i miejsce są one dla mnie generalnie bez znaczenia, o ile turniej jest w kraju i w weekend. Najchętniej wybrałbym się do Warszawy lub Łodzi.
Czynnikiem istotnym jest miejsce noclegowe, najlepiej wspólne, umożliwiające integrację i blisko miejsca turnieju. Nie bez znaczenia jest oczywiście cena za nocleg.
Byłbym zadowolony, gdyby turniej był odpowiedno reklamowany, aby ściągnąć chociaż kilka osób ze Starej Gwardii.
Pozdrawiam
Angst
alicecooper - 2007-09-11, 14:15
informacja dla tych którzy nie byli na walnym:
opcja dokończenia GP wymagała by przynajmniej dwóch turniejów do końca tego roku
w tym jeden z eliminacjami w gomoku, renju, pente
drugi mistrzostwa gomoku, mistrzostwa renju, mistrzostwa pente
biorąc pod uwagę turniej z 3 na raz mistrzostwami, frekwencję na turniejach i pozostały czas każdy może ocenić sam, pomysł ciągnięcia na siłę GP
na walnym największe poparcie uzyskał pomysł organizacji w tym roku 1 turnieju - mistrzostw polski w gomoku
bmac - 2007-09-11, 14:36 Temat postu: plany i realne możłiwości....
angst napisał/a: | Ja miałbym prośbę o uwzględnienie w przygotowywanej ankiecie również opcji dokończenia cyklu Grand Prix (jak rozumiem, jeśli piszemy o jednym turnieju, to pewnie model turniej+Walne, a tym samym porzucamy już system GP).... |
... to coś co niekoniecznie musi być zbieżne, chyba najbardziej ze względu na finanse i co paradoksalne, dobro PSGRiP.... gwarantuję, że opcja dokończenia GP będzie w ankiecie, /mimo, że ja sam nie jestem przekonany/, a sama ankieta /mam nadzieję, wypełniona przez znaczącą większość/ będzie miała wiodący wpływ na decyzje Zarządu. Co do reszty, staram się coś robić ...
bmac
kebab - 2007-09-11, 14:57
Termin bez znaczenia. Miejsce: nie dalej na południe niż Warszawa (ewentualnie Łódź).
szarlott - 2007-09-11, 14:59
Odniosę się do tego co Czarny_kot zamieścił w protokole. Cytat: | -zaproponowano następujący stały terminarz turniejów:
25.02-1.03 Kraków
1.05-3.05 Kwidzyn
30.06-1.07 Łask
7.09-9.09 Warszawa
11.11 Bytom |
Zastanawia mnie trochę rozmieszczenie tych turniejów. Przede wszystkim ani jednego turnieju w pn zachodniej części naszego pięknego kraju. Ogólnie uważam mieszkańców północy za pokrzywdzonych Jedynie Kwidzyn jest w miarę blisko.
Pozwalam sobie pisać w imieniu swoim i mojej drugiej połówki z Gdyni jako, że zamierzamy powrócić do 'gry'. Tylko jak to zrobić kiedy osoba z nad morza (sprawdziłam Gdynie, bo akurat mnie interesuje) ma do pokonania takie odległości:
Kraków - 640 km (8h InterCity - kogo na to stać?)
Kwidzyn - 110 km
Łask - 440 km (9h podróży! )
Warszawa - 350 km (5h 20)
Bytom - 670 km (10h Express + osobówka) - również strasznie drogo
Odległości mierzone wg PKP bo to nasz środek transportu. Wiemy jak kursują nasze super szybkie pociągi. Nie licząc Kwidzyna taka podróż to średnio 6-9 godzin podróży w 1 stronę. A jakie koszty! Zdecydowanie niefajnie. Nie wspomnę, że mieszkańcy dalej na zachód mają jeszcze dalej!
Rozumiem,że w tych miejscowościach jest "zaplecze" i osoby które są w stanie się zająć tym turniejem,ale w ten sposób nigdy nie pozyskamy członków z innych miejscowości no i tracimy tych z "góry".
Dlatego też jestem za przeniesieniem 1 turnieju (np. z Bytomia lub Łasku) do Torunia ( mamy Johankę )bądź Bydgoszczy (Yoss) no albo Poznania (tutaj ja)! Gwarantuję chociaż 3 osoby z Gdyni i być może jeszcze więcej z Poznania. Oczywiście przy realnym terminie.
Co do proponowanych terminów:
25.02-1.03 - czy ma to być turniej tygodniowy? ogólnie termin wydaje się być ok,ale tydzień to strasznie długo
1.05-3.05 - trudno powiedzieć, gdyż weekend majowy zwykle wykorzystywałam na odpoczynek i jakiś wyjazd (góry, morze) - ale wstępnie do zaakceptowania
30.06-1.07 - tutaj właśnie mam wątpliwości (SESJA)
7.09-9.09 - OK
11.11 - w tym roku odpada :/
No to się rozpisałam Proszę o rozważenie mych propozycji!
Johanka_z_arcu - 2007-09-11, 15:12
Termin turnieju w Łasku proponowałabym przesunąć tydzień później, to nadal początek wakacji dla szkolniaków, a studenci maja już troche luźniej.
Turnieju w Toruniu raczej nie zorganizuję, bo za pracą sie przenoszę do innego miasta, ale w Tor pozostanie z pewnością Templar i silnie działajace koło zainteresowań różnych na wydziale matematyki, jakby ładnie poprosić...
Inne terminy są do przyjęcia.
No i popieram Szarlotkę, północ kraju jest zdecydowanie niedopieszczona, trzeba nad tym pomyśleć.
alicecooper - 2007-09-11, 16:00
terminarz był/jest tylko i wyłącznie propozycją przeznaczoną do konsultacji anie autorytarna decyzją
- daty podane dotyczą tak naprawdę najbliższego nich weekendu (rożnie w każdym roku) dlatego sa orientacyjne
a tak naprawdę przed każdym turniejem będzie ankieta
- miejsca wypisane to tych których jesteśmy w mirę pewni
ale na walnym rozmawialiśmy żeby jeśli będzie chęć i zainteresowanie i lepsza propozycja turniej zrobić w innym miejscu i zamienić
Ciap - 2007-09-11, 16:03
Johanka_z_arcu napisał/a: | o i popieram Szarlotkę, północ kraju jest zdecydowanie niedopieszczona, trzeba nad tym pomyśleć. |
Ja też ją popieram np: Poznań 2005 - całkiem fajnym miejscu rozegrany turniej, nocleg na miejscu. Termin wiosenny mi odpowiada .
angst - 2007-09-11, 16:12
alicecooper napisał/a: | informacja dla tych którzy nie byli na walnym:
opcja dokończenia GP wymagała by przynajmniej dwóch turniejów do końca tego roku
w tym jeden z eliminacjami w gomoku, renju, pente
drugi mistrzostwa gomoku, mistrzostwa renju, mistrzostwa pente
biorąc pod uwagę turniej z 3 na raz mistrzostwami, frekwencję na turniejach i pozostały czas każdy może ocenić sam, pomysł ciągnięcia na siłę GP
na walnym największe poparcie uzyskał pomysł organizacji w tym roku 1 turnieju - mistrzostw polski w gomoku |
Od początku byłem zwolennikiem kontynuowania GP. Umknęła mi widocznie ta część dyskusji, bo bym głośno protestował.
Moim zdaniem potrzebne są 3 turnieje (po jednym dla każdej z gier), gdzie w sobotę rozegrane zostałyby turnieje rankingowe (jednocześnie 3. eliminacja GP), a w niedzielę turniej finałowy MP.
Wydaje mi się, że osoby grające w gomoku/renju/pente niekoniecznie będą chciały grać też w gry pozostałe, co z kolei oznacza, że można śmiało zrobić te turnieje w 2-lub 3-tygodniowym odstępie czasu.
Oczywiście, jeżeli ankieta pokaże, iż nikt nie jest zainteresowany takim rozwiązaniem, to nie ma sensu kontynuować GP. Z mojego punktu widzenia wygląda to tak, że do tej pory czułem się osobą w pierwszej 8 renju w Polsce, a teraz (zakładając np. że nie pojadę na MP w renju) mogę być poza klasyfikacją lub (jeśli pojadę) zająć miejsce gorsze niż 8. Mam nadzieję, że nikt nie odbierze tego w ten sposób, że o to mi właśnie chodzi, ale kwestia dotyczy nie tylko mnie i Marka, ale też chyba kilku innych osób.
W tym momencie pojawia się kolejne pytanie - skoro cały czas mowa o jednym turnieju, czy to oznacza, że rezygnujemy z MP w pente i renju? Jeśli nie, to mój pomysł wydaje się racjonalny, a jeśli tak, to...
Reasumując, czekam na wspomnianą ankietę i z góry dziękuję za rozpatrzenie mojej propozycji.
szarlott napisał/a: | Zastanawia mnie trochę rozmieszczenie tych turniejów. Przede wszystkim ani jednego turnieju w pn zachodniej części naszego pięknego kraju. Ogólnie uważam mieszkańców północy za pokrzywdzonych Jedynie Kwidzyn jest w miarę blisko. |
Pewnie Zarząd napisze coś więcej na ten temat, ale w zasadzie mieszkańcy Północy sami są trochę sobie winni Gdyby się wykazali odpowiednią inicjatywą w przeszłości, to może byłby i turniej np. w Gdyni.
Jest to oczywiście pewne uproszczenie, ale ja np. nie mam pretensji do nikogo, że nie gramy w Płocku (fakt, że mam do większości miejsc bliżej niż inni ). Chciałbym, aby było to traktowane jako zachęta do większej aktywności. Ponadto, jeśli ograniczymy ilość turniejów do 3-6 w roku, to siłą rzeczy nie mogą się odbywać w każdym miejscu kraju, a osoby z punktów krańcowych praktycznie tylko raz, dwa razy w roku będą miały bliżej niż inni...
Mam też nadzieję, że sprawę rozwiąże/pomoże wyjaśnić oczekiwana ankieta.
Pozdrawiam
Angst
szarlott - 2007-09-11, 16:19
Nikt też nie ma pretensji, że nie ma turnieju w Gdyni Przede wszystkim nie ma kto tego zorganizować, a po drugie Śląsk, Kraków itp też by narzekali że daleko. Chodzi mi jedynie o to,że WSTĘPNIE rozlokowane turnieje praktycznie wyłącznie na południu, kiedy mamy kilka miast centralnych, gdzie również dałoby się zorganizować turniej (tak mi się wydaje )
I żeby wszyscy byli zadowoleni
Muchal - 2007-09-11, 16:36
Jeśli chodzi o mnie to raczej postaram sie dostosować (oczywiście bez przesady że bede jechał do Gdyni ) ale Poznań, Kraków, Wrocław, Łódź, Wawa jeśli nic mi nie wypadnie bardzo ważnego to na bank sie pojawie
Myślę że powinniśmy też przypomnieć inne pomysły z Walnego np. Mistrzostwa Polski w Gomoku Kobiet, albo Mistrzostwa Polski juniorów, albo dzieciaków (np. do lat 12)
Ja wstępnie rozmawiałem z koleżankami, które co prawda nie prezentują zbyt wysokiego poziomu gry ale chętnie by potrenowały i przejechały się na taki turniejek
Ważną rzeczą według mnie jest też koszt - noclegu, wpisowego i jakiegoś obiadku
to chyba tyle jak cos mi sie przypomni to jeszcze napisze...
szarlott - 2007-09-11, 17:06
Muchal napisał/a: |
Myślę że powinniśmy też przypomnieć inne pomysły z Walnego np. Mistrzostwa Polski w Gomoku Kobiet, albo Mistrzostwa Polski juniorów, albo dzieciaków (np. do lat 12) |
Fajne pomysły Co do MP w gomoku kobiet to jeszcze chyba na to za wcześnie, bo mamy mało kobiet, chociaż gdyby była odpowiednia promocja to czemu nie? Natomiast ja myślałam o osobnej nagrodzie dla najlepszej kobiety w każdym turnieju. Tak jak to było w Wawie 2005. Niech to będzie chociaż równowartość 3 miejsca, myślę że będzie to jakaś zachęta no i może rywalizacja będzie większa
Mistrzostwa juniorów - super sprawa, tylko przekonać rodziców takich dzieciaków [/quote]
Muchal napisał/a: |
Ważną rzeczą według mnie jest też koszt - noclegu, wpisowego i jakiegoś obiadku
|
Praktycznie najważniejsze kwestie Nocleg - najlepiej najtaniej i wszyscy razem. Wpisowe nie wyższe niż 10, 15 zł (przynajmniej dla członków), albo jakiś rabat dla grajków G,R,P tylko 25zł czy 35zł. (zależne od nagród, ilości osób itd, itp.)
Ale kwestią najważniejszą są i tak SPONSORZY, no i kontakt z mediami.
Gdyby był turniej w Poznaniu z mediami nie powinno być problemu (po tegorocznych praktykach ja i znajomi mamy wtyki praktycznie we wszystkich poznańskich gazetach, stacjach radiowych,a może i z tv by się coś wymyśliło). To tak na zachętę żeby rozważyć turniej w Poznaniu Gorzej ze sponsorem
I tu moje pytanie. W jaki sposób Zarząd zamierza pozyskiwać sponsorów?
bmac - 2007-09-11, 17:34 Temat postu: hmmm prawdę mówiąc ... to za pomocą Łagodnej Perswazji, forma do uzgodnienia... hihi. Na chwilę obecną nie ma odpowiedzi JAK, są pewne zaszłości, które może się sprawdzą, nie chcę bajek opowiadać póki co... tak naprawdę nie wiadomo w co łapki włożyć, za co się zabrać na początek.... wszystko WAŻNE
bmac
Ciap - 2007-09-11, 18:19
szarlott napisał/a: | Tak jak to było w Wawie 2005. Niech to będzie chociaż równowartość 3 miejsca |
A dlaczego nie 1 miejsca ? Nie jestem zwolennikiem takiego różnicowania ze względu na płeć.
szarlott - 2007-09-11, 18:24
Nie chodzi o różnicowanie ze względu na płeć. Ale jeśli przypuśćmy będą 2 kobiety i zajmą miejsca 20,30 to będzie to niesprawiedliwe np dla Panów którzy zajęli miejsce 4 i 5 i dostali figę z makiem Ale jeśli fundusze pozwolą to czemu nie
Osoby zajmujące się finansami np wymyślą coś sprawiedliwego
bmac - 2007-09-11, 18:51 Temat postu: wow, sprawiedliwość...
szarlott napisał/a: | :D
Nie chodzi o różnicowanie ze względu na płeć. Ale jeśli przypuśćmy będą 2 kobiety i zajmą miejsca 20,30 to będzie to niesprawiedliwe np dla Panów którzy zajęli miejsce 4 i 5 i dostali figę z makiem :) Ale jeśli fundusze pozwolą to czemu nie :)
Osoby zajmujące się finansami np wymyślą coś sprawiedliwego :P |
...to temat rzeka, i chyba niewyczerpany... strasznie trudno cokolwiek mądrego powiedzieć ...... tego typu osądy, mówic szczerze, wyciagniete z kapelusza )) tzn Karolino, wymyślone, są w zasadzie niekomentowalne hihi, ale dzieki za zaufanie do mojego, a w zasadzie Miłkowego pomyślunku.... w zasadzie szczerze, są jeszcze priorytety, kierunki rozwoju stowarzyszenia i chyba to bym postawił na pierwszym miejscu, nie sprawiedliwość... ale jeśli będzie czym dzielić to czemu nie?
bmac
Ciap - 2007-09-11, 18:57
Co prawda to prawda z tym że myslałem o oddzielnym turnieju tylko dla Pań. Może powinen byc warunek - jest min. 6 kobiet lub 6 mężczyzn to można rozegrać równolegle tur dla Pań i Panów, pule nagród podzielić na pół a jesli niema wymaganej ilości graczy odmiennej płci to tur mieszany i nagrody zaplanowane w turnieju wg zajętych miejsc, ale to są tylko takie moje luzne przemyslenia . W kazdy razie do Poznania na turniej bym się przejechał. Może byc Zielona Góra
president_devil - 2007-09-11, 23:27
Jeśli chodzi o mnie, to od października rozpoczynam w Warszawie żywot studenta, więc nie trudno się domyślić jakie miasto preferuję do zorganizowania turnieju (poza Wa-wą w rachubę wchodzi Łódź; dalej nie będzie mi się chciało jeździć;)). Co do terminu to jest on dla mnie bez znaczenia.
Ustosunkowując się do tego co napisał Marcin, Mistrzostwa Polski Juniorów, Kobiet i inne tego typu zawody mają rację bytu tylko przy odpowiednim ich nagłośnieniu. Nietrudno się domyśleć, że przy obecnym stanie osobowym stowarzyszenia, a także popularności gomoku, nie wspominając o renju i pente (świadczy o tym chociażby fakt, że wyraz "pente" jest tutaj podkreślany na czerwono, czyli jest uważany za błąd:P) , turniej taki miałby frekwencję jeszcze bardziej żenującą od tej na tegorocznym WO.
Jeśli decyzja o organizacji MPJ/MPK zostałaby podjęta, to rozgrywanie takiego turnieju na siłę, werbując tuż przed nim kilku przypadkowych przechodniów z ulicy, mija się według mnie z celem.
Jest to świetny pomysł ale wymaga przygotowań, których w ciągu najbliższego pół roku (bo chyba taki okres sugeruje Marcin) raczej nie zdołamy dokonać. Może na przełomie wiosny i lata, gdy będzie dobra pogoda i dzieciaki nie będą miały tylu zajęć w szkole, ale nie w tej chwili.
alicecooper - 2007-09-12, 19:11
mam pomysł żeby podobnie do komisji rankingowej która zajmowała by sie rankingiem
zrobić komisję turniejową, która proponowała by szczegółowe terminy turniejów, dbała o odpowiednio wczesne umieszczanie ankiet na forum, pomagała chcącym zrobić nowy turniej itd
oczywiście także z pomocą zarządu
co myślicie czy takie coś sie przyda czy na razie niepotrzebne?
alicecooper - 2007-09-12, 19:15
na walnym były proponowane
1)mistrzostwa w blitza
2)mistrzostwa/turniej kobiet
3)mistrzostwa juniorów
jestem bezwzględnie za 1 i 2
za 3 niekoniecznie skoro juniorzy grają tak jak i seniorzy albo i lepiej:)
president_devil - 2007-09-12, 20:10
alicecooper napisał/a: | skoro juniorzy grają tak jak i seniorzy albo i lepiej:) |
Zależy jaki przedział wiekowy uważasz za juniorów.
spavacz - 2007-09-12, 20:15
president_devil napisał/a: | świadczy o tym chociażby fakt, że wyraz "pente" jest tutaj podkreślany na czerwono, czyli jest uważany za błąd:P) |
Blee, nieładnie tak mówić o pente, to fajna gra Wystarczy się tylko nauczyć zasad i gotowe
PS. Może by tak postawić renju i pente na równi z gomoku lub na podobnym poziomie?
dragon_katowice - 2007-09-12, 20:19
chętnie bym się wybrał w listopadzie do wawy a w przyszłości myśle,że da się znowu organizować turnieje w bytomiu lub okolicy
blitz chętnie
wicherek - 2007-09-13, 00:21
a ja proponuje turniej Renju i Pente dla debiutantow tych gier w turniejach, skoro maja byc na rowni z gomoku to od promocji trzeba zaczac - moze po ogloszeniu takiego turnieju w pokojach tych gier pojawiloby sie wiecej osob, ktore wymiataja tylko i wylacznie w gomoku, np dzien przed turniejem z "lektorami"? ;]
jestem do dyspozycji jesli chodzi o podstawy, i nauke gry w jakims wyznaczonym terminie wieczornym.
s3v3n - 2007-09-13, 13:59
generalnie i miejsce i czas sa mi zupelnie obojetne..no moze do trojmiasta niekoniecznie bedzie mi sie chcialo jechac, ale tak poza tym to moje wyjazdy na turnieje decyduja sie i tak zawsze w ostatniej chwili i zaleza od tego, czy jedzie ktos jeszcze z krk i czy w ogole mam akurat ochote na takiego tripa.
jesli chodzi o te mistrzostwa dla kobiet,juniorow itp, to piekna sprawa, ale moze przede wszystkim skupmy sie na mistrzostwach w gomoku, renju i pente, bo jak wszystko wskazuje, to w te dwie ostatnie gry, nie bedzie w tym roku wyloniony mistrz polski...
manga_21__ - 2007-11-03, 14:51
hej ziomale pogawędcie o czymś fajny o tym że jade na turniej z ziomkami cieszycie się uuuuuuuuuuuuuu no pewnie :)Jo dobrze godasz Dragon przydał by się bytom ale nie jest tak ciekawie bo ostatnio mój facet był smutny i mnie pilnował a tam w Wawie to dupa, ale wiecie nie ma jak to turniej daleko okrężny więc dozobaczyska na turnieju i skączcie ględzić o reniu i gomoku jak tam ma być i takie tam bo to nudne. Pogadamy tak jak Roy (sex sex sex sex)(piwo piwo piwo):)
alicecooper - 2007-12-15, 01:04
plany turniejowe PSGRiP uzgodnimy z Czechami, tak żeby daty i miejsca były jak najbardziej różne
wstępnie już o tym rozmawialiśmy z Alesem
alicecooper - 2007-12-29, 20:08
plan turniejów (wraz z turniejami Czeskimi)
2008
Jan Cesky Tesin / Cieszyn (POL/CZ)
Feb
March Kraków 1-2.03
April Hradec Kralove 12-13.04 (fishparty)
May Łask 3-4.05 (+1-2.05?)
June Kwidzyn 28-29.06
July Pardubice 12-13.07 (Czech Open)
Aug
Sept Warszawa 6-7.09 (Warsaw Open) Praha 27-28.09 (MSO)
Oct
Nov Bytom 8-9.11 (+10-11.11? Walne)
Dec Brno 6-7 (piskap)
fixed dates: Czech Open+Warsaw Open+MSO
przy czy Cieszyn jest na razie wspólnym pomysłem zapewne do realizacji w 2009
a może w innym miesiącu 2008?
daty są jeszcze
1) do sprawdzenia przez miasta (zapytania do wszystkich zostały skierowane)
2) do dyskusji przez nas wszystkich
2) do zatwierdzenia przez zarząd
PS w maju możliwe były by 4 dni 1-4.05
także w listopadzie 4 dni 8-11.11
Karol G. - 2007-12-30, 01:39
Kwidzyn znowu w sesji ... genialne.
A może nad morzem jakiś turniej zrobić?
alicecooper - 2007-12-30, 01:49
zaproponuj lepszy termin
przez cały czerwiec trwa koniec roku szkolnego i zaliczenia
potem sesja i wakacje - ludzie wyjeżdżają
proponuj ;/
Karol G. - 2007-12-30, 10:14
To kiedy coś się może odbyć jest chyba w mocy organizatorów. Termin zaproponowany na koniec czerwca uważam za nierozsądny - to tak jak robić turniej między świętami Bożego Narodzenia a sylwestrem.
A jak mogę po marudzić to sierpień jest jeszcze wolny więc może wtedy.
Muchal - 2007-12-30, 10:34
Cytat: | A może nad morzem jakiś turniej zrobić? |
myslę, że zarząd jest otwarty na propozycje, jeśli chcesz zrobić turniej nad morzem, ja chętnie wpadne [zalezy tez od cen]
maestro - 2007-12-30, 11:26
Termin turnieju w Kwidzynie - fatalny. Też chciałbym się tam wybrać, ale nie w trakcie sesji... A wystarczy przesunąć jeden tydzień do przodu, na weekend 5-6 lipca, i na pewno wielu osobom umożliwi to przyjazd. Pierwszy turniej był przecież zorganizowany na początku lipca, i cieszył się całkiem przyzwoitą frekwencją. Początek wakacji nie oznacza, że już w pierwszym tygodniu wszyscy muszą wyjechać.
Ece - 2007-12-30, 11:49
A jak inni się zapatrują na termin majówkowy? Dla mnie np. zawsze był to czas jakiegoś wyjazdu i raczej nie zamieniłbym tego na turniej.
dobrychemik - 2007-12-30, 11:58
Termin turnieju w Krakowie dla mnie idealny. Wygląda na to, że będziecie mieli okazję ogrania mnie na żywo.
spavacz - 2007-12-30, 13:21
alicecooper napisał/a: | June Kwidzyn 28-29.06 |
profit napisał/a: | Kwidzyn znowu w sesji ... genialne |
czarny_kot napisał/a: | Termin turnieju w Kwidzynie - fatalny |
Tegoroczny turniej w Kwidzynie był wg mnie wielkim niewypałem. Po wypowiedziach Profita i Czarnego Kota wydaje mi się, że w 2008 też się nie uda.
PS. Czy wiadomo czasem podczas którego z turniejów odbędą się MP w pente?
alicecooper - 2007-12-30, 14:39
weekend 5-6 lipca
nie widzę żadnych przeszkód żeby przesunąć na ten weekend
jeśli tylko będzie to nam odpowiadało
właśnie dlatego plan jest podany z wyprzedzeniem żeby to omówić
czy ten termin wszystkim bardziej pasuje?
dobrychemik - 2007-12-30, 14:54
spavacz napisał/a: |
PS. Czy wiadomo czasem podczas którego z turniejów odbędą się MP w pente? |
Może w Krakowie?
s3v3n - 2007-12-30, 15:09
raczej nie
Johanka_z_arcu - 2007-12-30, 17:40
7, może dobrychemik cos zorganizuje...
Ja mało jestem w realiach krakowskich obeznana,ale pomocą służę
spavacz - 2007-12-30, 18:00
7 - boisz się że źle wypadniesz w roli gospodarza? Dasz radę ; )
dobrychemik - 2007-12-31, 09:56
Johanka_z_arcu napisał/a: | 7, może dobrychemik cos zorganizuje...
Ja mało jestem w realiach krakowskich obeznana,ale pomocą służę |
Domyślam się, że post Johanki w zamierzeniu miał być ironiczny. Jednak jej pomysł nie jest całkiem niedorzeczny jeśli wziąć pod uwagę moje możliwości. Niemniej myślę, że lepiej będzie jeśli najpierw zobaczę jak obecnie wyglądają turnieje na żywo zanim wezmę się za coś takiego na poważnie.
angst - 2007-12-31, 10:29
dobrychemik napisał/a: | Domyślam się, że post Johanki w zamierzeniu miał być ironiczny. |
Nie wydaje mi się. Tak naprawdę do zorganizowania zwykłego tura potrzeba 2-3 osób lub jednej z ogromnym zapałem (plus wsparcie Stowarzyszenia, na które na pewno można liczyć).
Jeśli masz możliwości (jakiekolwiek), jak piszesz, to na pewno będzie Ci łatwiej. Darmowa (tańsza) sala, nocleg, czy choćby znajomi w mediach, są zawsze dużym ułatwieniem i podnoszą atrakcyjność turnieju.
Pozdrawiam
Angst
P.S. Widzę, że ostatnio kilka osób z Krakowa się uaktywniło. Może spróbujecie zrobić spotkanie? To zawsze pomaga, a przy okazji kto wie, może zajrzy i ktoś ze Starej Gwardii?
QVX - 2007-12-31, 12:32
widze ze moje zinteresowanie towarzystwem w Krakowie wywołało małą dyskusje
jakby sie cos dzialo w miescie jest gotow w czymc pomoc itd itp.
pozdro
Johanka_z_arcu - 2007-12-31, 13:04
dobrychemik napisał/a: | Johanka_z_arcu napisał/a: | 7, może dobrychemik cos zorganizuje...
Ja mało jestem w realiach krakowskich obeznana,ale pomocą służę |
Domyślam się, że post Johanki w zamierzeniu miał być ironiczny. Jednak jej pomysł nie jest całkiem niedorzeczny jeśli wziąć pod uwagę moje możliwości. Niemniej myślę, że lepiej będzie jeśli najpierw zobaczę jak obecnie wyglądają turnieje na żywo zanim wezmę się za coś takiego na poważnie. |
Nie miał być ironiczny.
Nie miewam niedorzecznych pomysłów.
Pomogę.
dobrychemik - 2008-01-03, 10:40
Ja znowu o propagowaniu w kontekście planów turniejowych.
Przede wszystkim, jeśli zależy Wam na frekwencji (nadal żywię nadzieję, że TAK), to powinniście się wziąć za kampanię informacyjną wśród studentów.
Skoncentruję się na moim podwórku, czyli na Krakowie. Jest tu pewnie jakieś 100 kstudentów. To świetna wylęgarnia talentów - wystarczy tylko wyciągnąć do nich rękę. Może Stowarzyszenie przygotuje jakieś plakaty/afisze/ulotki informujące o terminach turniejów (chociaż wersję elektroniczną)? Ze swej strony mogę pomóc rozwieszając je na mojej uczelni oraz umieszczając na moim forum dla studentów. Nie twierdzę, że dzięki temu tłumy nowych ludzi pojawią się na Turnieju, ale na początek samo zaistnienie w świadomości środowiska studenckiego już będzie sukcesem.
dobrychemik - 2008-01-09, 17:55
Wygląda na to, że swoim ostatnim postem odebrałem ludziom chęć do wypowiadania się w tym temacie. Trudno.
Rozumiem też, że Szefostwo Stowarzyszeniowo-Turniejowe nie jest zainteresowane moją propozycją. Trudno.
Wybaczcie sarkazm, ale mam nadzieję, że nie wszystko u Was idzie tak TRUDNO...
spavacz - 2008-01-09, 18:58
dobrychemik napisał/a: | Rozumiem też, że Szefostwo Stowarzyszeniowo-Turniejowe nie jest zainteresowane moją propozycją. Trudno. |
A jaka to była propozycja? Bo ja nie widziałem szczerze mówiąc niestety żadnej...
Jeśli masz na myśli zorganizowane turnieju to sądzę że Stowarzyszenie byłoby bardzo wdzięczne : )
Johanka_z_arcu - 2008-01-09, 19:05
dobrychemik napisał/a: | Ze swej strony mogę pomóc rozwieszając je na mojej uczelni oraz umieszczając na moim forum dla studentów. |
spoko, bez nerwacji, bujnie się krakow, w koncu ja tu meiszkam
Karol G. - 2008-01-09, 19:42
Johanka_z_arcu napisał/a: | bujnie się krakow |
O co chodzi, bo nie kumam?
alicecooper - 2008-01-09, 21:10
drogi dobrychemiku
NAJPIERW czekamy na potwierdzenie miejsca
potem zarezerwujemy noclegi
i masz jak w banku że poprosimy Cię o pomoc (i nie tylko Ciebie)
dobrychemik - 2008-01-09, 23:52
Drogi Moderatorze,
Dzięki za konkretną odpowiedź.
Przy okazji przekonałem się, że czasem warto trochę poanimować...
vilumisiek - 2008-01-13, 13:22
Zatem Kraków przeżyje najazd podkarpacia!
ptyl - 2008-01-16, 01:09
bardzo dobrze Vilu, ze frekwencje zrobicie, bo Okolice pewnie nie dojadą
ptyl - 2008-01-16, 01:13
Sudentem nie jestem więc do Krakowa mi za daleko chemiku dobry:)
alicecooper - 2008-01-20, 15:36
W związku ze zbliżającym sie turniejem
mamy prośbę do ochotników z Krakowa
w szczególności do dobregochemika i QVX którzy się zgłaszali
przydały by się maile, telefony i adresy redakcji gazet Krakowskich
nie tylko głównych ale także lokalnych (pamiętając ze turniej będzie niedaleko centrum)
czy moglibyście zebrać takie dane i np wkleić na forum w klubie krk?
potem wysłalibyśmy standardowe zaproszenie do wszystkich redakcji
PS jeśli ktoś inny byłby chętny do pomocy to oczywiście proszę o kontakt
PS2 uwaga takie namiary powinny obejmować 1) sekretariat redakcji 2) dział sportowy 3) dział lokalny
Muchal - 2008-01-20, 22:06
mam pytanko, czy znamy już konkretną datę turnieju w Krakowie?
bo jakiś koleś z radia łódź sie dowiedział o klubie gomoku w Łasku i chce materiał o tym zrobić to moze bym jakoś zareklamował ten turniej...
więc proszę o odpowiedz... znamy juz datę?
alicecooper - 2008-01-26, 11:56
do końca miesiąca data i miejsce będą pewne na 100 % na razie na 90% więc proszę o jeszcze trochę cierpliwości
od razu pojawi się wtedy konkretne ogłoszenie
zarówno miejsce turnieju jak i noclegi są w centurm Krakowa
ermijo - 2008-01-26, 18:50
Juz sie nie moge doczekać - zatem do zobaczenia
Peaceman - 2008-01-26, 19:54
Będzie jakaś ankieta co do daty turnieju w Krk?
alicecooper - 2008-01-26, 20:27
nie będzie ponieważ data zależy od możliwości organizacyjnych
alicecooper - 2008-02-01, 17:52
wiadomość z Krakowa:
turniej odbędzie się jednak 8-9 marca
i niestety czekamy jeszcze na formalne pisemne potwierdzenie;/
dobrychemik - 2008-02-01, 22:13
Czy tylko ja odnoszę wrażenie, że zorganizowanie turnieju jest dla Stowarzyszenia zadaniem ekstremalnie trudnym?
dragon_katowice - 2008-02-01, 22:28
nie wydaje mi sie Dobrychemiku tylko Alice wyraźnie powiedział, że czeka ,aż wszystko będzie dograne w 100%
Ece - 2008-02-02, 12:40
dobrychemik napisał/a: | Czy tylko ja odnoszę wrażenie, że zorganizowanie turnieju jest dla Stowarzyszenia zadaniem ekstremalnie trudnym? | Raczej myślę, że nie jesteś świadom ile to wymaga zachodu. Chyba że już wiele turniejów Gomoku zorganizowałeś i znasz wszystkie problemy (mniejsze i większe) takiemu przedsięwzięciu towarzyszące.
Czy to jest czepianie się z mojej strony? Po prostu ja wiem jak to wygląda od środka i wiem jak tego typu rzeczy wydają się łatwe dla kogoś z zewnątrz.
Muchal - 2008-02-02, 13:34
Ece napisał/a: | Po prostu ja wiem jak to wygląda od środka i wiem jak tego typu rzeczy wydają się łatwe dla kogoś z zewnątrz. |
Muszę sie zgodzić z Ece... Każdy turniej niesie za sobą miliony pierdół które trzeba dograć, żeby wszyscy byli zadowoleni... noclegi miejsce do gry, dojazd, parametry gry, to tylko podstawowe problemy...
pozdro
dobrychemik - 2008-02-02, 17:55
Nie twierdzę, że zorganizowanie turnieju to łatwe zadanie. I pamiętam, że dla nikogo z Was nie jest to pracą, za którą dostaje wynagrodzenie. Ale skoro Wy jesteście świadomi skali trudności zadania, to czy nie wydaje się rozsądnym krokiem "zatrudnić" do tego parę operatywnych osób odpowiednio wcześnie?
maestro - 2008-02-02, 18:03
Nie ma co się przesadnie martwić, mamy do turnieju ponad miesiąc, więc pewnie wszystko uda się odpowiednio przygotować. Mam nadzieję, że wkrótce ruszą zapisy. A 8-9 marca to wg mnie bardzo dobry termin.
s3v3n - 2008-02-02, 18:35
turniejem zajmuja sie osoby jak najbardziej operatywne, a opoznienie jest glownie z mojej winy.
dobrychemik - 2008-02-02, 19:05
OK, już się nie czepiam. Po prostu bardzo zależało mi, aby turniej odbył się 1-2. marca. Przesunięcie o tydzień jest mi bardzo nie na rękę, ale trudno.
alicecooper - 2008-02-02, 21:31
hmm zaczęliśmy dostatecznie wcześnie przygotowania
żeby wyrobić sie na miesiąc przed
opóźnienia były przewidziane (choć wolałbym bez;/)
w zasadzie dziś jest wszystko załatwione
ale jak napisałem wole mieć to na piśmie
dragon_katowice - 2008-02-02, 23:43
a ja pozwole sobie nie zgodzić sie z Muchaldinio i z Ece
ale zorganizowanie turnieju (tutaj mówię o turnieju rangi regionalnej(katowice, poznań, kraków, wawa, łódź,kwydzyn itp) a nie mistrzostwach Polski czy Europy) to kwestia jednego dnia i poświęcenia się jednej , góra dwóch osób
miejsce rozgrywania turnieju, noclegi (najlepiej w pobliżu albo na miejscu), urząd miasta(nagrody,upominki dla graczy) , artykuł w prasie, dodatkowe atrakcje
wystarczy troche chęci
a nie jak jopq i inne badmoje pierdzielą bez sensu i nic z tego nie ma
taka prawda
vilumisiek - 2008-02-04, 00:11
Heja. Najnowsze wieści z podkarpacia: naginamy razem z morpheuszem jego autem w 5 osób na turniej jupi aj jej!
QVX - 2008-02-04, 00:21
czy w tym turnieju mogą brac udzial tylko osoby ze stowarzyszenia??
Johanka_z_arcu - 2008-02-04, 08:56
QVX napisał/a: | czy w tym turnieju mogą brac udzial tylko osoby ze stowarzyszenia?? |
Jasne, że nie. Wszyscy mogą zagrać.
Muchal - 2008-02-04, 14:59
udział bez względu na przynależność do Stowarzyszenia, narodowość, płeć, wiek, czy umiejętności
maestro - 2008-02-04, 16:05
Turnieje o randze ogólnopolskiej istnieją właśnie po to, by rywalizować mogli w nich ci, którzy cokolwiek - mniej lub więcej - w gomoku grać umieją. Nie jest wielką sztuką dołączyć do tej grupy, wystarczą pierwsze miesiące grania na kurniku. A że osoby reprezentujące średni poziom zwykle debiutując nie mają zbyt wielkich szans na czołowe lokaty to inna sprawa - dogonienie czołówki nawet utalentowanym osobom zajmuje trochę czasu.
Ale w tym zarazem tkwi racja bytu turniejów PSGRiP, to ma być rywalizacja o to, kto najlepiej gra, a nie loteria - kto wylosuje szczęśliwy los. Stowarzyszenie nie jest od tego, żeby parać się paradyscyplinami; równie dobrze można by wprowadzić turnieje w kółko i krzyżyk do trzech... Żeby większe szanse na pierwszy sukces mieli ci, którym zwykle do czołówki jeszcze sporo brakuje, w ubiegłym roku zaczęły być organizowane turnieje dla początkujących (na odrębnych zasadach, a uczestniczyć w nich mogły osoby, które dotychczas nie brały udziału w żadnych turnieju ogólnopolskim) - uważam, że to jest dobra inicjatywa i najpewniej będzie ona kontynuowana.
Karol G. - 2008-02-04, 19:55
vilumisiek napisał/a: | Heja. Najnowsze wieści z podkarpacia: naginamy razem z morpheuszem jego autem w 5 osób na turniej jupi aj jej! |
Klops jedzie?
iec - 2008-02-07, 01:34
Would be nice, if some tournaments with already known date would appear for example on http://www.gomoku.pl/grp/turnieje/index.html on advance.
Now there is only info about past tournaments. It would be useful if one wants to buy flight tickets cheaper for example.
alicecooper - 2008-02-07, 15:30
Z przyjemnością informuję że wszystkie sprawy zostały dopięte.
Turniej odbędzie się w dniach 8-9 marca w Krakowie.
Noclegi w znanym już niektórym schronisku oleandry:)
Oficjalne ogłoszenie ukaże się na stronie zaraz po posiedzeniu zarządu.
A także na stronie będą czynne zapisy.
Do zobaczenia na turnieju:)
bad_mojo - 2008-02-07, 15:58
Jeszcze tylko musimy dokładnie ustalić, jak się do siebie zwracać na turnieju po zmianach na kurniku.
Muchal - 2008-02-07, 16:25
jakiej rangi będzie to turniej i w co?
alicecooper - 2008-06-06, 02:06
zamierzenia w 2008
1) 5-6.07.2008 Warszawa (szkoła) lub Poznań
2) 6-7.09.2008 Bytom
3) 8-9.11.2008 Warszawa (termin stały warsawopen)
przy czym są 2 zasadnicze pytania
I) czy organizować a) 1,2,3 czy b) tylko 2,3 ?
a)
1) MP Renju
2) MP Pente
3) MP Gomoku
b)
2) MP Renju+MP Pente
3) MP Gomoku
II) jeśli organizować 3 turnieje to czy a) Warszawa czy b) Poznań ?
proszę wszystkich zainteresowanych o odpowiedzi w tym temacie
PS daty 1) i 2) mogą być ruchome
Muchal - 2008-06-06, 13:15
5-6 lipiec mnie nie ma więc dla mnie najlepiej by było jakby tego tura nie bylo ewentualnie tydzien poźniej... moim zdaniem każde mistrzostwa polski powinny być osobno czyli opcja a, mp renju bym dał w bytomiu ze względu na czechów.
maestro - 2008-06-06, 13:18
alicecooper napisał/a: | I) czy organizować a) 1,2,3 czy b) tylko 2,3 ? |
Ze względu na możliwą frekwencję chyba lepszym wyjściem będą dwa turnieje. Chociaż ja, jeśli znajdę czas, mogę jechać i na 3.
alicecooper napisał/a: | a)
1) MP Renju
2) MP Pente
3) MP Gomoku
b)
2) MP Renju+MP Pente
3) MP Gomoku |
Zdecydowanie opcja b), powinniśmy rozegrać dwa turnieje mistrzowskie we wrześniu, żeby znów nie zostawić wszystkiego na koniec roku...
szarlott - 2008-06-06, 13:20
Schronisko w którym miał teoretycznie odbyć się turniej w lipcu w Poznaniu, jest akurat w tym czasie remontowane. W internecie nie znalazłam nic lepszego ani chociaż na tym poziomie, zresztą to ciężko ocenić nie widząc tego na żywo.
Niestety nie mam czasu szukać nowych miejscówek, więc organizacją musiałby zająć się Yoss lub Termin z Jajcolem.
Jeśli oni również nie mogą to problem macie z głowy...
alicecooper - 2008-06-21, 20:09
w związku z tym że nie widać głosów za lipcem to zapewne zrobimy jeszcze 2 turnieje w tym roku we wrześniu i listopadzie
dev - 2008-06-28, 14:46
Lipiec bylby dobry ale ... za dużo osób wyjeżdża ja na pewno na najbliższym turnieju się zjawie ( chyba ze to bedzie w terminie moich wakacji które planuje na wrzesień ) . Cięzki rok miałem przez tą maturkę więc ... muszę nadrobić
manga_21__ - 2008-07-13, 19:36
Jak było gadanie to ja też nie zgadzam się na listopad raczej nie a wrzesieś do ustalenia ale mogło by być.Teraz powinnam wchodzić nieraz na forum więc będę wiedziała ok.Jak coś się zmieni to wam napiszę ok.Po wiecie jak to facetowi czapka stanie raz tak raz inaczej.
PS:Witajcie po dugiej przerwie
Karol G. - 2008-07-20, 16:13
http://renju.net/media/to...urnament_id=500
alicecooper - 2008-07-22, 14:07
wstępnie turniej byłby 13-14 wrzesień
lub 20-21 wrzesień
Bytom
co o tym sądzicie?
angst - 2008-07-22, 14:08
Mnie na 99% nie będzie.
Pozdrawiam
Angst
lukasz20rts - 2008-07-22, 14:27
Dla mnie ok. Chyba, że coś mi w ostatniej chwili wypadnie. Ale mam nadzieje, że nic takiego nie nastąpi.
manga_21__ - 2008-07-22, 14:47
alicecooper napisał/a: | wstępnie turniej byłby 13-14 wrzesień
lub 20-21 wrzesień
Bytom
co o tym sądzicie? |
jak Bytom to raczej TAK
Karol G. - 2008-07-22, 15:16
Ja głównie uzależniałbym przyjazd od rozgrywanych turniejów. Więc napisz jakie mają być, termin wstępnie do zaakceptowania.
alicecooper - 2008-07-22, 15:28
renju, pente, gomoku blitz ?
president_devil - 2008-07-22, 15:56
alicecooper napisał/a: | renju, pente, gomoku blitz ? |
Aż mnie zatkało...
Chaosu - 2008-07-22, 16:02
. . .Trzeba rozegrać mistrzostwa (stąd taki układ).
Karol G. - 2008-07-22, 16:17
@alicecooper:
Szkoda Ci czasu by napisać całym zdaniem? I co oznacza pytajnik w twojej wypowiedzi?
Jeżeli jakiś turniej ma być rangi mistrzowskiej to jaki?
Chaosu - 2008-07-22, 16:29
. . .Podejrzewam, że to jeszcze nie jest do końca ustalone, stąd ten znak zapytania.
lukasz20rts - 2008-07-22, 17:29
Mam rozumieć, że będzie tylko gomoku blitz? a gomoku na dłuższy czas nie będzie?
maestro - 2008-07-22, 17:51
Nikt się nie kwapi do napisania dłuższego posta w tym temacie, dlatego w swoim stylu wysilę się na nieco więcej
Podstawowym celem na najbliższe 5 miesięcy jest rozegranie 3 turniejów rangi mistrzowskiej. Wszystko wskazuje na to, że zorganizowane zostaną jedynie dwa weekendy turniejowe, czyli w jednym z nich trzeba zrobić dwa mistrzostwa. Gdzie? Tutaj podstawowym wyznacznikiem jest frekwencja, a w miarę niezłej można spodziewać się na Śląsku - zarówno jeśli chodzi o renju (przyjazd Czechów) jak i o pente.
Czyli teoretycznie najlepsze wyjście to dwa turnieje mistrzowskie w Bytomiu, tak, żeby w listopadzie w Warszawie była możliwość zorganizowania dwudniowych MP w gomoku z prawdziwego zdarzenia. Ale teraz powstaje pytanie, czy MP w renju i MP w pente to plan który całkowicie spełni oczekiwania. A moim zdaniem, niestety, to się nie uda:
1) graczy, których interesuje wyłącznie gomoku taki scenariusz całkowicie zniechęci i po prostu nie przyjadą (blitz to takie gomoku pół-żartem pół-serio, więc pewnie nikogo nie przekona)
2) także jeśli chodzi o renju i pente, to przecież nie ma co liczyć na to, że wszyscy, którzy się pojawią, zagrają w obie gry - osób takich będzie garstka, reszta natomiast ma zapewnioną nudę przynajmniej na jeden dzień (ten, w którym odbędzie się turniej dla niej nieinteresujący).
Dlatego wydaje mi się, że powinien zostać uwzględniony poza tym zwykły turniej w gomoku. Nie wiem, na ile jest to realne, ale można by zaryzykować plan 4 turniejów w jeden weekend: jednego dnia jedna z gier mistrzowskich + równolegle zwykłe gomoku, a drugiego kolejne mistrzostwo + równolegle gomoku blitz. Oczywiście nie wyobrażam sobie biegania między stołami tak jak we wrześniu 2006 A to oznacza, że zwykły turniej gomoku byłby tylko dla osób, które nie biorą udziału w mistrzostwach pierwszego dnia, natomiast gomoku blitz - tylko dla tych, którzy nie grają w drugim turnieju mistrzowskim.
Zakładając przyzwoitą frekwencję (ok. 30 osób grających) można by przy takim scenariuszu optymistycznie liczyć na 4 turnieje po kilkanaście osób biorących udział w każdym z nich. Co o tym sądzicie?
lukasz20rts - 2008-07-22, 19:00
Ja w 100% popieram "rozkład" turniejów zaproponowany przez Pawła. Rozegranie wyłacznie pente i renju oraz tylko turnieju gomoku blitz wiązało by się z niewielką frekwencją.
P.S Gdyby były tylko turniej renju i pente sam bym rozważał czy warto jechać do bytomia.
szarlott - 2008-07-22, 22:51
Jak nie będzie zwykłego gomoku to ja z Krzychem się nie pojawimy na bank. Ale to że będzie też nie jest gwarancją naszego przyjazdu, no ale zobaczymy
alicecooper - 2008-08-07, 22:32
rzeczywiście równoległe turnieje to lepszy pomysł
wtedy byłoby gomoku
(tym bardziej że jednak w renju i pente zagra mniej osób niż w gom)
znak zapytania był bo nie jest to jeszcze ustalone
tu było wstępne info i sygnał do dyskusji
manga_21__ - 2008-08-29, 17:40
Więc mnie nie bedzie we wrześniu na turnieju w Bytommiu
PS.Sorry w najbliższym czasie się nie zobaczymy, chodź prędzej też się nie wydzielismy więc to niema żadnego związku według mnie bo jadę do Anglii do pracy na długi czas, wyjazd w najbliszym czasie lub miesiaca/dnia.Pozdro:)
lukasz20rts - 2009-04-16, 22:48
Czy jest już wiadomo kiedy i gdzie odbędzie sie najblizszy turniej "na żywo"?
|
|