Forum.Gomoku.pl
Forum Polskiego Stowarzyszenia Gomoku, Renju i Pente

Reprezentacja Polskiego Stowarzyszenia Gomoku, Renju i Pente - Eliminacje do IRPG

angst - 2004-05-14, 13:53
Temat postu: Eliminacje do IRPG
Uwaga!

Od przyszłego tygodnia startujemy z grami eliminacyjnymi do IRPG. Ci, którzy jeszcze nie nadesłali mi formularza zgłoszeniowego, mają czas do końca tygodnia. Później będą musieli czekać na nowe turnieje, które mogą się odbywać dopiero po dość długim okresie czasu, więc proszę nie ociągać się...

Najprawdopodobniej w niedzielę umieszczę tu szersze info na temat sposobu i terminu rozgrywania gier...

Oto kwestionariusz, ktory trzeba wypełnić i wysłać mailem pod piotrek401@o2.pl

1. Imię i inicjał nazwiska
2. Nick reprezentacyjny
3. Nick na forum
4. Miejsce zamieszkania (z podaniem województwa)
5. Data urodzenia (chociaż rok)
6. Zajęcie (uczeń/student/pracujący/bezrobotny)
7. Mail kontaktowy
8. Numer gg

Pozdrawiam

Angst

[ Dodano: 2004-05-17, 15:17 ]
UWAGA!

W tym tygodniu startują gry eliminacyjne do Internetowej Reprezentacji Polski w Gomoku.
Proszę przeczytać ten post uważnie, bo jest dla nas istotny!!!

Lista graczy dopuszczonych do eliminacji umieszczona jest w temu poświęconym temacie.

Nicki do gier eliminacyjnych tworzymy poprzez dodanie do wymienionych powyżej przedrostka "irp_", np. irp_angst...

Gramy nimi TYLKO I WYŁĄCZNIE partie eliminacyjne do Reprezentacji.

System gry:

Eliminacje rozegrane zostaną systemem każdy z każdym. Pojedynek między dwoma graczami składać się będzie z 8 partii. Ustawienia: partia rankingowa, 15x15, 5 min, zakaz cofania, swap.

Aktywacja nicka nastąpi po przesłaniu mi na gg (4871355) informacji, że zrozumieliście zasady. Otrzymacie wówczas hasło do Waszego nicka, które później możecie sobie zmienić. Będzie to Wasz stały nick do gier eliminacyjnych, a w przyszłości być może także reprezentacyjnych. Zaczynamy grać od środy. W tym tygodniu będą to gry spontaniczne :)
Jeśli widzisz kolegę z Reprezentacji wchodzicie nickami irp i gracie 8 partii. Jeśli nie uda się z jakichś względów zagrać 8 gier umawiacie się na najbliższy dogodny Wam termin. Zalecane byłoby nieprzedzielanie takich pojedynków innymi partiami eliminacyjnymi. Zbiorcze wyniki posłużą rozmieszczeniu graczy w poszczególnych drużynach Kadry. Istotna jest liczba zwycięstw i uzyskany ranking. Szczegóły pojawią się prawdopodobnie niedługo, trwa dyskusja. Ale na pewno trzeba wygrać jak najwięcej :) Niestety nie ma przewidzianych anulowań partii ze względu na kłopoty techniczne (jak np. lagi). Ewentualne remisy czy rezygnacje to indywidualna sprawa graczy...

PODSTAWA: gramy tymi nickami tylko mecze eliminacyjne (lepiej nawet tow nie grać w celu uniknięcia pomyłki). Nieprzestrzeganie tej zasady może nawet zakończyć się wykluczeniem z eliminacji... każda nieprzewidziana partia wypaczy bowiem ranking...

Mam nadzieję, że wszystko klarownie wyjaśniłem. Od przyszłego tygodnia grać będziemy prawdopodobnie w wyznaczonych terminach. Na razie spontanicznie :)

Pozdrawiam

Angst

madtaz - 2004-05-18, 18:53

oczywiscie partie krootkie a nie long byly by anulowane rezignem badz remisem.. swap moim zdaniem nie jest bardziej profesjonalny.. tylko "beznadziejny" ktos np moze zagrac 8 razy czarnymi ... pry zwyklym pro tez mozna grac nawet jesli gra sie krootkie.. to jest lepsze nic swap.. a pozatym pomylki nie powinny wystepowac w kadrze polski
martin1234 - 2004-05-18, 20:24

Też bym wolał PRO (long oczywiście), bo swap mi sie nie podoba i mimo, że już jest niby dobry to nie lubie jak ktoś zagra jedną kropke w jednym rogu drugą w następnym, a trzecią jeszcze gdzieś... potem nie wiadomo jaki kolor wybrać i jak dalej grać (to juz sie troche mija z gomoku). Zaakceptować tą opcje jedynie bym mógł gdyby każdy grał na środku tak jak pro...

Ale cóż, zasady zrozumiałem, więc musze to zgłosić:P

angst - 2004-05-19, 01:14

Madtaz - w 4 partiach na 8 sam wybierasz sobie kolor... Jeśli wybierzesz za każdym razem białe, to znaczy, że przeciwnik jest jednak w gorszej sytuacji na starcie (przynajmniej według Ciebie). Swap będzie prawdopodobnie grany na turniejach "w realu", więc trzeba się powoli wdrażać...

Pozdrawiam

Angst

P.S. Ja też wolę long pro jak na razie ;)

boreasmun - 2004-05-19, 09:04

Piotrek powiedz mi prosze jakimi nickami w końcu gramy? Zgłoszeniowymi, dawnymi z kadry z członem pl, czy tez może jakies nowe zostaną utworzone?
Pozdrawiam
Boreas Mun

kaka - 2004-05-19, 13:18

Cytat:
Nicki do gier eliminacyjnych tworzymy poprzez dodanie do wymienionych powyżej przedrostka "irp_", np. irp_angst...

Gramy nimi TYLKO I WYŁĄCZNIE partie eliminacyjne do Reprezentacji.

I wszystko jasne : ))

angst - 2004-05-19, 14:06

Tak jak Kaka napisał (dzięki :) ) rzecz jasna...

CZYTAJCIE INFO UWAŻNIE!!!

Pozdrawiam

Angst

HonoR - 2004-05-19, 14:42

Witam

Pierwsza rzecz.....

Czy będzie zrobiona gdzieś jakaś lista tzn taka macierz, w której by się umieszczało wyniki, kto z kim grał i z jakim skutkiem? Bo chodzi o to, że by było łatwiej to zoobrazować w jakim stopniu szybkości idą eliminacje to raz a po drugie by się nie pogubić z kim sie juz grało a z kim nie.

Druga rzecz....

Proponuje, by liczyły sie partie zwycięskie, i wtedy na końcu będzie ustalona kolejność, zaczynając od osoby mającej najwieksza ilość zwycięstw do tej co ma najmniej. Dopiero później można wprowadzić taki przelicznik, tzn powiedzmy, że za wygraną partię z najlepszym dostajemy np. 10 pkt , z tym viceliderem np. 9.9 i tak w dół. Oczywiście to tylko kwestia tego przelicznika, bo chodzi o to, że normalny ranking nie jest obiektywny, bo jak ktoś jest sprytny to dobrze wie, że jak nie będzie specjalnie długo grał partii eliminacyjnych, to wtedy będzie więcej pkt zyskiwał gdy będzie grał zaczynając z rankingiem 1200 przeciwko komus co ma 1600. Czy wiadomo wszystkim o co chodzi?

Co Wy na to...

Pozdrawiam.

Ece - 2004-05-19, 14:48

Wyniki moga byc na przyklad na stronie irpg.gomoku.pl, czy jakos tak.

Co do obchodzenia systemu, to nie ma co patrzec na to jak na kurnik, gdzie kazdy moze wejsc i zrobic co mu sie podoba, bo jak ktos bedzie krecil, to do widzenia. Taka nasza natura, zeby obejsc system, ale to ma byc zabawa jak mysle i nie ma co sie rozdrabniac.

kaka - 2004-05-19, 15:23

Trudno się nie zgodzic z Honorem. Ma racje. W pierwszej kolejności powino się liczyć ilość zwycięstw. Przy rówej ilości winów powiniem dopiero decydować rank.
Ilość winów jest w 100% obiektywna, a z rankiem bywa różnie.

angst - 2004-05-19, 16:07

Moim zdaniem na początku powinny decydować właśnie zwycięstwa. Ranking będzie pomocny, ale nie powinien być decydujący. Jeśli decyzja będzie należeć tylko do mnie, to tak właśnie się stanie...

Pozdrawiam

Angst

P.S. Oficjalne stanowisko na pewno jeszcze w tym tygodniu.

soul_reaper - 2004-05-19, 16:16

Ja wolalbym osobiscie aby liczyc nie tyle ilosc zwycieskich partii, ale ilosc wygranych meczow i ewentualnie dopiero potem w przypadku rownej ich ilosci male punkty (czyli ilosc wygranych partii) a na samym koncu dopiero rank. Ale to tylko takie moje przemyslenia.
HonoR - 2004-05-20, 00:43

Witam, pozwoliłem sobie zrobić siatkę partii, gdyż strona federacji jeszcze nie ruszyła. Podawajcie Wasze wyniki to będe je zamieszczał codziennie.

http://www.cidernet.pl/~piotr/foty/x.htm

Pozdrawiam.

soul_reaper - 2004-05-20, 17:34

Uwaga, radze wszystkim graczom dobrze zaznajomic sie z lista graczy bioracych udzial w eliminacjach, gdyz zauwazylem juz podrobki nickow irp_.
angst - 2004-05-21, 04:01

Niestety Ustrzyki_dln nie wziął sobie posta Soula do serca i zagrał z jakimś irp_kurnik... Tym samym ranking jego już jest wypaczony... Na szczęście i tak mają decydować zwycięstwa...

Mój apel:

-CZYTAJCIE FORUM UWAŻNIE
-NIE PO TO UMIESZCZAM TU OGŁOSZENIA ŻEBY KAŻDY POTEM I TAK ROBIŁ PO SWOJEMU
-UWAŻAJCIE Z KIM GRACIE, WSZYSTKICH NICKÓW Z IRP NA POCZĄTKU NIE MOGŁEM ZAJĄĆ...

Pozdrawiam

Angst

P.S. Czy to naprawdę tak trudno dostosować się do niezbyt przecież skomplikowanych zasad???

adik - 2004-05-21, 09:57

Soul napisał tego posta, dopiero po meczu "ustrzyki_dln", także to była jego "inspiracja". Ustrzyki rzadko bywa na forum, być może dlatego, że nie każdy potrafi się obchodzić z forum, wszystkiego czytać, dlatego uważam, że niezbędne było stworzenie tej drabinki gier, przez Honora. Stworzyłem alias - irp.xt.pl

Pozdrawiam, Adik.

angst - 2004-05-21, 15:08

Do listy graczy proszę sobie dopisać graczy icarus i konrad50, a skreślić rudolfa...

Oto aktualna lista - gramy tylko z nimi:
100per
52_debiec
alicecooper
angst
arczi
blazej3
boreasmun
browar
chip
dein
dragonik
ece
gietki1991
hje_hje
honor
icarus
idiotes
jacol91
jawmart
kakarol
kewes
konrad50
kyniek23
madtaz
martin1234
mattmiller
mdv
minuta
mitnick
nc
puholek
seth
soul_reaper
systemik
termin
ustrzyki_dln
zakon

Jakby kogoś brakowało, lub ktoś chciałby jeszcze zmienić nick - proszę szybko się odezwać - piotrek401@o2.pl

Pozdrawiam

Angst

P.S. UWAŻAJCIE NA OSZUSTÓW!!! (gracze z przedrostkiem irp, których nie ma na liście).

adik - 2004-05-21, 17:10

To może nie są oszuści, to raczej ludzie, którzy myślą, że być IRP_, to tak jak kiedyś POLISH_FRIEND, bądź PL_ - nie osądzajcie ludzi z góry. Nie każdy musi tu zaglądać.

Proszę skreślić jeden nick, Angst wie jaki.

Pozdrawiam, Adik.

angst - 2004-05-21, 17:33

Próbowałem namówić Adika, ale nic to nie dało. Podtrzymał swoją decyzję o rezygnacji z IRP. Rozegrane przez niego partie nie będą w związku z tym zaliczone...

Pozdrawiam

Angst

100per - 2004-05-21, 21:14

O co chodzi, Adik?

Czemu znowu się wycofujesz?

angst - 2004-05-21, 22:01

UWAGA! Do grona kandydatów do IRP dołączył blazej3!!!

Pozdrawiam

Angst

HonoR - 2004-05-22, 00:43

Witam

Tabela jest zaktualizowana, na tyle na ile znam wyniki Wasze.

www.cidernet.pl/~piotr/foty/x.htm

Pozdrawiam.

soul_reaper - 2004-05-22, 09:20

100per napisał/a:
O co chodzi, Adik?

Czemu znowu się wycofujesz?

Mysle ze moge sie tutaj wypowiedziec gdyz to w trakcie meczu ze mna, Adik podjal decyzje o rezygrnacji. No wiec ja to odbieram tak, ze Adik nie byl w stanie zniesc porazki z takimi lamami jak ja czy honor, wiec postanowil sie wycofac.

adik - 2004-05-22, 15:39

LOL... Już tu napisałem, ze nie potrafię na 5 minut grac, poza tym wtedy bolała mnie głowa, nie byłem w stanie nic robić... Grzecznie zrezygnowałem chyba ze 2 gry, przeprosiłem i poszedłem. To ja jestem lamą, a nie wy. Ja z Soulem grałem jak na 1 min, a on myślał, myślał i myślał... wykańczał mnie po kilkunastu ruchach... nie lubię tak grać, dlatego zawsze ustawiam 1min. Mecze reprezentacji nie są dla mnie, tylko hańbię polską flagę.

Pozdrawiam, Adik.

angst - 2004-05-22, 15:49

UWAGA!!!

Wally zmienil nick na mdv!!!

Pozdrawiam

Angst

[ Dodano: 2004-05-24, 14:12 ]
UWAGA!

Zobserwowałem, że sytem "spontanicznej" gry jak na razie całkiem dobrze sie sprawdza. zagramy więc tak jeszcze w tym tygodniu, a może nawet do końca...

W środę o północy ostatecznie zostanie zamknięta lista dopuszczonych do Eliminacji. Spóźnialskich proszę o zgłoszenia. pozostali dostaną szansę w następnej edycji...

Poproszę też Was o opinię na temat przyszłych rozstawień w składach - co według Was powinno zdecydować? Ja mam swoją opinię, ale ciekaw jestem Waszego zdania...

Pozdrawiam

Angst

giętki - 2004-05-25, 13:15

ja uwazam ze powinny sie liczyc zwyciestwa. przeciez jak rank bedzie sie liczyl to co z tego wyjdzie? nie ktorzy maja na poczatku slaby a nie ktorzy dobry.ja jestem za ilosciami zwyciestw
angst - 2004-05-25, 14:58

UWAGA! Do IRP dołączył Kaziu.

Pozdrawiam

Angst

kaka - 2004-05-25, 16:31

Jestem zdecydowanie za ilością zwycięstw. To najbardziej wymierne kryterium. Można by też liczyć duże zwycięstwa i remisy(win-2pkt, drow-1pkt), ale po co się rozdrabniać.
Schuler - 2004-05-25, 17:38
Temat postu: Zapytanie
Witam

Angst chcialem sie w sumie zapytac czy istnieje jescze mozliwosc zapisania sie do eliminacji. Prosze o poprawke poniewaz dowiedzialem sie o tym dopiero dzisiaj dlatego dopiero dzisiaj to pisze.

Pozdro 600 & Pozdro Dj Bela

kaka - 2004-05-25, 18:33

Cytat:
W środę o północy ostatecznie zostanie zamknięta lista dopuszczonych do Eliminacji. Spóźnialskich proszę o zgłoszenia. pozostali dostaną szansę w następnej edycji...

Schulerze... zanim postawisz następne pytanie proponuje przeczytać kilka poprzednich postów. Powyżej masz cytat z Angsta, który jest Twoją odpowiedzią.

P.S. Jest pare osób z lubuskiego z tego co wiem. Pare osób sie wcześniej pytało o to. Poszukaj w dziale gomoku. Jak ja sobie przypomnę kto to był też Ci napisze.

oriental_wind - 2004-05-25, 19:00

Witam

Niestety musze zrezygnwac z gry w reprezentacji.
Dlatego prosze o wykasowanie mojego nicka irp_seth z rozgrywek.
Sa dwa powody pierwszy to taki ze jestem zaslaby by cokolwiek reprezentowac a drugi powod to brak czasu z powodu nawalu nauki.
Za wszelkie niedogodnoscie z gory przepraszam organizatorow.
Powodzenia

angst - 2004-05-27, 10:19

UWAGA!!!

Ostatecznie zamykam listę zgłoszeń (wyjątek to losiu, który w Kurniku zadeklarował chęć gry, ale nie doszło jeszcze jego zgłoszenie - ma czas do końca tygodnia). W ostatnich dniach dołączył jedynie Audel. Przypominam wszystkim, że gramy tylko z zawodnikami o przedrostku IRP UMIESZCZONYMI NA LIŚCIE GRACZY, która dostępna jest w odrębnym temacie...

Apeluję o jak najszybsze rozegranie swoich partii i nie odkładanie tego w nieskończoność. Czekam cały czas na propozycje co do rozstawienia graczy w poszczególnych drużynach IRP. Co według Was powinno decydować???

Życzę wszystkim powodzenia w grach eliminacyjnych

Pozdrawiam

Angst

P.S. Zapomniałem o SCHULERZE, który też wcześniej deklarował w Kurniku chęć gry. Właśnie otrzymałem od niego maila, więc dopisuję go do listy...

HonoR - 2004-05-28, 11:15

Witam

Moim zdaniem same zwycięstwa to za mało by decydować o tym kto jaką formę prezentuje. Przecież może być tak, że jedna osoba będzie miała tylko o jedno zwycięstwo mniej od wyżej ulokowanej osoby a mimo to pokonała znacznie mocniejszych rywali. Gdzieś kogoś mogło raz wyrzucić z kurnika., bład myszy, takie detale nie powinny decydować, że ktoś jest o jedno oczko wyżej. Powinien być taki współczynnik, przez który mnożyło by się zwycięstwa danej osoby, która im wyżej by była na końcu ulokowana tym ten współczynnik byłby większy.

Może jakiś przykład.

Skończyły się eliminacje i na wierzchołku tabeli jest sytuacja:

1 xxx 100 zw. wspoł. 1
2 yyy 98 zw wspoł 0,99
3 zzz 92 zw wspoł 0,98
4 vvv 88 zw wspol 0,97
....
....
....
(gdzies w środku)
16 aaa 53 zw wspol 0,85
17 bbb 50 zw wspol 0,82
....
....
(gdzies na dole)
33 ccc 20 zw wspoł 0,34
34 ddd 20 zw wspol 0,32

I to jest tabela oparta tylko na zwycięstwach, ale nie ostatetczna.
Teraz taka sytuacja. Gracz xxx i gracz yyy wygrali z tymi samymi przeciwnikami po 95 partii. Gracz xxx wygrał swoje ostatnie 5 partii z np. przeciwnikiem ddd (których gracz yyy nie wygrał) a gracz yyy wygrał swoje ostatnie 3 partie z przeciwnikiem np. aaa. (których to gracz xxx nie wygrał)

Rachunkowo wygląda tak, że:

po 95 partiach obydwoje mają tyle samo pkt (bo wygrali z tymi samymi graczami odpowiednią ilość gier, którzy to mają ten sam współczynnik). Tą ilość pkt oznaczmy przez X

A teraz różnice

Gracz xxx:
X + 5*0,32 = X+1,60

Gracz yyy:
X + 3*0,85 = X+2,55

Wniosek taki, że gracz yyy jest lepszy i należy mu sie wyższe miejsce w tabeli ostatecznej mimo, że ma mniej zwycięstw.

Tak ja to widzę wszystko. Chodzi głównie o to, żeby ostateczna tabela oddawała faktyczny stan umiejętności graczy. Poza tym, można oczekwiać, że będzie kilka osób np. 5 że będą miały tyle samo zwycięstw, wtedy (tzn wtedy gdy tylko by się zwycięstwa liczyły) trzeba by było robić dodtakowa mała tabelę, co komplikowało by sprawę. A tak to jest wszystko przejrzyste i szybko rachunkowo (czym moge się osobiście zająć).

Oczywiście te współczynniki byłyby do uzgodnienia bo nasuwa się pytanie: "Ile zwycięstw z niżej notowanym równa się tylu pkt co z tym wyżej notowanym. itp.

Taka jest moja propozycja.

Pozdrawiam.

100per - 2004-05-28, 12:55

HonoR, zaproponowany przez Ciebie system jest mimo wszystko zbyt skomplikowany... Są też dodatkowe niuanse, których nie obejmuje (np. ktoś na początku eliminacji będzie grał słabo, ale potem się "wyrobi" i potem będzie już trudniejszym przeciwnikiem - w takim układzie ktoś, kto go pokonał na początku skorzysta z jego rozwoju). Poza tym, skoro ktoś był taki "mocny" i wygrał z silniejszym przeciwnikiem, to dlaczego nie potwierdził swojej klasy w grze z teoretycznie słabszym? Może jednak nie jest taki dobry, a wtedy miał szczęście (np. przeciwnikowi net nie działał). No i na koniec - taki system nigdzie nie jest stosowany, wszystkie turnieje jako podstawowe kryterium przyjmują liczbę partii lub punktów - skomplikowane "wyliczanki" pojawiają się dopiero przy klasyfikacji graczy z tym samym wynikiem.

PS. Mam takie wrażenie, że niezależnie od wybranej metody końcowa kolejność będzie bardzo podobna...

HonoR - 2004-05-28, 13:52

Cytat:
HonoR, zaproponowany przez Ciebie system jest mimo wszystko zbyt skomplikowany

Nie wiem co tu jest skomplikowanego..... jest to jedne z najprostszych rozwiązań...takie naprawde skomplikowane mógłbym dopiero przytoczyć.

Cytat:
ktoś na początku eliminacji będzie grał słabo, ale potem się "wyrobi" i potem będzie już trudniejszym przeciwnikiem

Uważam, że nie da się wyrobić w tak krótkim czasie....to raczej kwestia czy w końcówce czy rywalowi się jeszcze chce mysleć czy nie. Ci do zadeklarowali udział w eliminacjach, prezentują niejako dość wysoki poziom. A wiedza rośnie tak jak krzywa x = |y|^2 (mam nadzieję, że wiecie jak wygląda).
Także nie uważam, że to byłby powód na tyle wystarczający by podwazyć ta metodę.

Cytat:
Poza tym, skoro ktoś był taki "mocny" i wygrał z silniejszym przeciwnikiem, to dlaczego nie potwierdził swojej klasy w grze z teoretycznie słabszym

Tutaj niezrozumiała dla mnie dygresja. Czyżby lepszy gracz, już nigdy nie miał prawa przegrać z gorszym? Ja np. wygrałem nie raz z Zakonem czy Utratosem, a wczoraj przegrałem z Kakarolem 3:5. Nieważne jaki jest powód czy przyczyna. Raz się ma lepszy dzień a arz gorszy. Może umiejętności czasem nie sa zbieżne z umiejętności rywala. Czasem "kosa trafia na kamień". Tutaj wchodzi w grę kombinatoryka. Rózne otwarcia, różne prawdopodobieństwo zakończenia gry. Nie gramy według schematów, ze zawsze tak samo zaczynamy 20 pierwszych ruchów.

Cytat:
Może jednak nie jest taki dobry, a wtedy miał szczęście (np. przeciwnikowi net nie działał

Czy komuś net nie działa, czy myszka przeskoczyła - tego nie da się wyeleminować. Co prawda można po zakończeniu eliminacji powtórzyć partie, które przez pech się zakończyły. No ale Angst pisał, że wynik pierwszy sie liczy.

Cytat:
taki system nigdzie nie jest stosowany

Może w gomoku nie. Ale inne federacje, chociażby FIFA takie cos stosują. Jest to zbiór wszelakich obliczeń, wykorzystywanych do oceniania graczy (drużyn), a jest to nic innego jak tylko matematyka, logika itp. Więc nie wiem jaka jest róznica między chociażbuy FIFA czy Federacją gomoku. Poza tym, to sa tylko eliminacje, a nie jakas walka o ranking światowy itd.

Cytat:
wszystkie turnieje jako podstawowe kryterium przyjmują liczbę partii lub punktów - skomplikowane "wyliczanki" pojawiają się dopiero przy klasyfikacji graczy z tym samym wynikiem.

No właśnie, pojawiają się komplikacje, a tamedotyka pozwala je ograniczyć do minimum.

Cytat:
PS. Mam takie wrażenie, że niezależnie od wybranej metody końcowa kolejność będzie bardzo podobna...

Zgadza się, ale mogą się pojawić różnice, które powinniśmy uwzględnić.
Jak narazie tylko Ty wyraziłeś opinię, zobaczymy jak reszta. I tak wszystko w rękach (Angsta?) Tak czy owak można zrobić i tak i tak. A potem wybrać. To nic nie szkodzi i nic nie kosztuje.

dzazga - 2004-05-28, 13:52

ja juz sie nie zdazylem zapisac ale jak bedzie nowy pobor jakis pozniej to sie zapisze a tymczasnem cwicze sobie na nowym nicku :D
angst - 2004-05-28, 14:32

Również uważam, że pomysł Honora, nawiasem mówiąc ciekawy, jest dosyć skomplikowany. Muszę go spokojnie przemyśleć i zrobić odpowiednie symulacje sobie... Honor i inni: a jak ustalić te współczynniki? Co miejsce niżej to -0,01? Czy jakiś ciekawszy sposób? Może przedziały np. miejsca od 1-10 wsp. 1, 11-20 - wsp. 0,9 czy jakoś tak? Czekam na propozycje... Także jakieś nowatorskie!!!

Pozdrawiam

Angst

HonoR - 2004-05-28, 17:01

Przykład... może to wyjaśni kilka rzeczy, i będzie mniej skomplikowane.

www.cidernet.pl/~piotr/foty/aaa.xls

kaka - 2004-05-28, 18:19

Cytat:
Czyżby lepszy gracz, już nigdy nie miał prawa przegrać z gorszym? Ja np. wygrałem nie raz z Zakonem czy Utratosem, a wczoraj przegrałem z Kakarolem 3:5.

Nie bądz taki do przodu honorze. Przegrałeś, bo grałeś gorzej (oglądnij partie). Gorszy, czy lepszy dzień - to dotyczy każdego. Też przegrałem już kilka osób z którymi zazwyczaj wygrywam, ale to nie ma nic do rzeczy.

Taki jest sport. Raz się wygrywa, a raz nie a o winie często decydują dodatkowe czynniki jak np. odporność psychiczna lub jakość połączenia z netem.
Według mnie wszelkie konplikacje powodujący, że system jest mniej zrozumiały są złe.
W każdym sporcie decyduje ilość zwycięstw. TO JEST OCZYWISTE. Mam nadzieje, że są tutaj inni, którzy podzielają mój pogląd.

P.S. Ewentualnie mogłaby w pierwszej kolejności decydować ilość dużych zwycięstęstw. Tz 1, czy tam 2 pkt za te 8parti z jednym przeciwnikiem.

boreasmun - 2004-05-29, 10:30

Ja tylko odniosę sie do stwierdzenia Honora, ze nie mozna się wyrobić w takj krótkim czasie. Otóz ja własnie liczę na to, że sie wyrobię (tzn uzyskam moją dobra formę) gdyz przez maturę, olimpiadę wyjazdy nie grałem praktycznie od dwóch miesiecy, a teraz bede grał prawei non stop. Rzeczywiście od zera nie da sie nauczyc grać w ciagu kilku tygodni, ale przypomniec sobie mozna o wiele szybciej. Sadzę, żenie ja jeden bede sobie przypominał jak sie gra.
Pozdrawiam
Boreas Mun

Aha i jeszcze mam problemy ze skrzynką. Piotrek jakbyś mógł prześlij mi hasło do m ojego nicka na gg :)

puholek - 2004-05-29, 17:26

Chciałbym zaproponować swoją opcję wyłonienia składu IRP.

1. Trzeba rozegrać minimum 120-150 partii IRP (dokładną ilość ustali ktoś inny).

2. Z graczy mających wymaganą ilość partii wyłaniamy 10 najlepszych na podstawie różnicy między zwycięstwami a porażkami (w przypadku małych różnic może wejść 11 lub 12 graczy).

3. Wyłoniona 10 gra między sobą każdy z każdym po 8 partii.

4. Zawodnik, który nie rozegra wszystkich meczy zostaje zdyskwalifikowany, a bezpośrednich meczy z nim nie uwzględniamy.

5. Reprezentacja zostanie wyłoniona spośród 10 graczy na podstawie różnicy miedzy zwycięstwami a porażkami.

Pozdrawiam Puholek :)

martin1234 - 2004-05-29, 19:44

Puholek napisał/a:
1. Trzeba rozegrać minimum 120-150 partii IRP (dokładną ilość ustali ktoś inny).

Wg. mnie najlepiej byłoby gdyby każdy zagrał wszystkie mecze, bo tak mogłoby nastąpić zbędne kalkulowanie. Każdy wybierałby sobie słabszych przeciwników w celu zdobycia większej ilości zwycięstw...

Puholek napisał/a:
2. Z graczy mających wymaganą ilość partii wyłaniamy 10 najlepszych na podstawie różnicy między zwycięstwami a porażkami (w przypadku małych różnic może wejść 11 lub 12 graczy).

z tymi róznicami mi się nie podoba... Ktoś kto rozegra np. 100 partii i będzie miał przykładowo wygra 60 przegra 40 wyjdzie róznica 20, ktoś to rozegra 300 i będzie miał 180 zwycięstw i 120 porazek będzie miał róznice 60, mimo że procentowo wygra tyle samo. Lepszym rozwiązaniem byłoby właśnie procentowe wyłanianie lepszych.

Puholek napisał/a:
3. Wyłoniona 10 gra między sobą każdy z każdym po 8 partii.

No to wsumie dobre rozwiązanie, bo w przypadku możliwej manipulacji o jakiej wspomniałem wcześniej, to wyłoniłoby lepszego....

Puholek napisał/a:
5. Reprezentacja zostanie wyłoniona spośród 10 graczy na podstawie różnicy miedzy zwycięstwami a porażkami.

10 osób w reprezentacji to wg mnie za mało. Przydałoby się wiecej graczy, którzy podzieleni zostaliby na reprezentacje A, B i moze C

mitnick - 2004-05-30, 18:13

A ja wtrace troche na temat gier eliminacyjnych. Wchodze swoja ksywka irp_mitnick i jakos nikt sie nei kwapi zeby zagrac. Jest niby lista zawodnikow, ale zadko pokrywa sie ona z ksywka pod ktora siedza gracez na kurniku ( a jest ich za duzo zebym wiedzial kto jest kto). Na czacie tez nie moge nic napisac, bo ksywka nie ma jeszcez miesiaca. Tak wiec jak ktos zauwazy graczy z przedrostkiem irp, to niech odpali swoja ksywe cobym nie musial dlugo szukac.
giętki - 2004-06-01, 08:05

masz Mitnick racje. ja tez kiedy nie wejde na nicku irp to kazdy sie jakos wymiguje zeby nie zagrac. mowi ze albo nie ma czasu, albo juz spada, albo jest zajety itp. a co do tych partii ze trzeba rozegrac 120 to ja sie nie zgadzam. bo to lipa. kazdy moze sobie wybrac slabszych zawodnikow. najlepiej niech zagra kazdy z kazdym
angst - 2004-06-01, 08:48

Gramy każdy z każdym.

Pozdrawiam

Angst

puholek - 2004-06-01, 20:35

Jasne jest, że najsprawiedliwiej byłoby gdyby grał każdy z każdym. Ale równie oczywiste jest, że to niemożliwe. Jeszcze 8 z 39 zawodników nie zagrało ani jednego meczu, a około 10 graczy ma po kilka partii. Dlatego napisałem, że trzeba mieć określoną ilość partii.

Jeśli będziemy grali te eliminacje jeszcze z rok to może uda się zgrać każdy z każdym :P :P:P

Pozdrawiam Puholek :)

martin1234 - 2004-06-01, 21:08

Powinno się grać każdy z każdym...
Jak ktoś nie gra to proponowałbym zrobić limity, np. do końca następnego tygodnia każdy musi mieć zagrane po 5 meczy. Jeżeli ktoś nie wykanałby limitu to "papa", a zwycięstwa z tym graczem byłyby nie liczone...

HonoR - 2004-06-01, 21:21

Martin1234 wydaje mi sie, że to byłoby martwe prawo.... bo jak udowodnisz, że ktoś nie ma awarii kompa?

Uważam, że jeszcze przez góra dwa tygodnie powinien byc lajcik, potem powinno się podjąć jakieś działania nakazujące, grożące w przypadku sie do nich niestosowania jakimiś sankcjami....

angst - 2004-06-01, 23:33

Jeszcze w tym tygodniu uruchomię odpowiednie procedury, powinno być dobrze... Zastanawiam się, czy nie wprowadzić ostatecznego terminu zakończenia gier... Ile każdy zdąży zagrać - jego sprawa... może to niektórych zmobilizuje? Cały czas dumam nad tym i niedługo coś ogłoszę (na pewno jeszcze w tym tygodniu).

Pozdrawiam

Angst

GoNdziO - 2004-06-02, 16:10

HonoR napisał/a:

Martin1234 wydaje mi sie, że to byłoby martwe prawo.... bo jak udowodnisz, że ktoś nie ma awarii kompa?

No właśnie :evil: Ja mam własnie problem nie z kompem ale ogolenie z netem i cięzko mi na razie coś grać...

Tramwaj - 2004-06-02, 16:29

Angst: z tym ostatecznym terminem to chyba nie do końca dobry pomysł.. Lepszy wydaje mi się pomysł Martina - z tym żeby wprowadzić terminy do zagrania 5, 10 , 20 meczów..
W każdym razie coś takiego należałoby chyba wprowadzić.

utratos - 2004-06-02, 17:24

bez terminow rozgrywki irpg moga poprostu sie nie skonczyc przed wakacjami a wtedy mozna spodziewac sie klapy idei. Najlepszy system to taki jaki proponowalismy w lodzi tzn pierw jakis czas mozliwosci gry tyak jak kto sobie ustali a potem jak nie rozegra sie wszystkich gier piotrek powinien zrobic kalendarz gier wyznaczajac terminy poszczegolnych gier. W przypadku kiedy ktosby naprawde nie mogl pisze maial do piotra i on moze zmienic termin. jezeli nie zastosujemy tego systemu rozgrywki sie nie skoncza.

UTRATOS!

angst - 2004-06-04, 16:09

UWAGA!!!

Podjąłem decyzję w sprawie rozstawień po eliminacjach.

O kolejności zdecyduje ilość zwycięstw we wszystkich partiach. W przypadku równej ilości między dwoma graczami bezpośredni pojedynek, a jeśli więcej niż dwie osoby będą miały taką samą ilość zwycięstw - dodatkowa tabela między nimi (najpierw pojedynki, a później ewentualnie zwycięstwa). Gdy i to nie rozstrzygnie zastosuję przelicznik z rangami graczy (zaproponowany przez Honora). Prawdopodobnie będą drużyny A, B, C i J. Nowością będzie to, iż najlepsi juniorzy, którzy uzyskają odpowiednią ilość zwycięstw - zagrają w A. Pozostali w J.

Ponadto apeluję o przeglądanie forum, jest to zawarte w Kodeksie Reprezentanta. Wysłałem dziś ostrzeżenia do 52_debiec i Kyńka. Jeśli w najbliższym czasie nie potwierdzą swojego udziału w eliminacjach IRP zostaną wykreśleni...

Pozdrawiam

Angst

angst - 2004-06-05, 02:14

Jeśli chcesz grać w Reprezentacji to musisz poświęcić 10 minut swojego cennego czasu i przejrzeć przynajmniej ten temat na forum. Nie będę każdemu z osobna tłumaczył... Jest taki temat "Kodeks Reprezentanta" - też musisz się z nim zapoznać...

Pozdrawiam

Angst

kaka - 2004-06-06, 11:22

Proponuję

żeby każdy, kto jeszcze nie rozegrał żadnego meczu IRP zagrał chociaż 2 do końca przyszłego tygodnia. Inaczej nigdy nie skończymy. Proponuje kapitanowi zastanowić się nad sankscjami dla nie grających członków IRP, z wykluczeniem włącznie.

Napisze o sobie: jak do końca czerwca nie zagram wszystkich gier ipr, to najpawdopodobniej będe mógł zagrać następne dopiero gdzieś w sierpniu. Wniosek mam tak. Teraz, albo ,,nigdy?,,

Ten post to mój APEL o możliwie największe przyśpieszenie eliminacji z uwzględnieniem sankcij. Jak komuś nei zależy jego strata. Jeśli to awaria kompa to przecież są sposoby żeby powiadomić nas o tym.

angst - 2004-06-07, 16:06

Właśnie myślę nad sankcjami - Kyniek się odezwał i ucichł, a Debiec sie nawet nie odezwal...

Na domiar zlego zrezygnowal z gry Hje_hje :(

Kyniek ma jeszcze trochę czasu, ale od środy będą już na perwno konsekwencje niestety... Ja też chciałbym już zakończyć gry...

Pozdrawiam

Angst

adik - 2004-06-07, 16:17

52 Dębiec ma poważnego wirusa w komputerze, już go wyzwałem, że nawet znaku życia nie da, ale zaraz jak włącza komputer, to mu się wyłącza, itd... Dlatego zrezygnował z gry.

Pozdrawiam, Adik.

angst - 2004-06-08, 17:46

Uwaga - system gry spontanicznej przestał być efektywny. Proszę wszystkich graczy, aby do końca tygodnia nadesłali mi informację o tym, w jakich godzinach mogą zagrać w danych dniach. Moje info:

poniedziałek - piątek - 10.00-18.00 oraz 22.30 - 4.00
sobota - niedziela - 10.00 - 15.00 oraz 23.00 - 4.00

Wysyłajcie mi te informacje na mail piotrek401@o2.pl lub poprzez priv na forum. Na ich podstawie od przyszłego tygodnia zaczniemy grać nowym systemem - więcej szczegółów w niedzielę wieczorem. Apeluję do wszystkich o częstsze wchodzenie nickami irp i unikanie gry na innych nickach... (często ktoś tylko wejdzie na moment, nie zobaczy nikogo irp i ucieka). Musimy przyspieszyć!!!

Pozdrawiam

Angst

__browar__ - 2004-06-08, 23:22

jeśli chcecie rozegrać te wszystkie mecze do wakacji to ja odpadam nie dam rady , mam sesje do 29.06. a nauka jest teraz ważniejsza od gomoku, nie mam czasu poprostu do konca czerwca,a po drugie mam jakiś dziwny kłopot z javą niby sie instaluje ale nie chce sie odpalić gra trzeba strzelić formata bo system już ledwo daje rade a żeby to zrobić trzeba mieć czas...wiec tym pewnie zajme sie po sesji , także jeśli taka sytuacja nie odpowiada Wam to prosze mnie skreślić z listy graczy w eliminacjach do gry w reprezentacji

Pozdrawiam Browar :)

angst - 2004-06-09, 03:13

Dzięki Browar, że się szczerze odezwałeś. Skreślam Cię teraz z listy - zagrasz w kolejnej turze jeśli znajdziesz czas...

Pozdrawiam

Angst

HonoR - 2004-06-09, 17:26

Szkoda browar.

Jednak dodam, że drugi powód jest zdecydowanie bardziej wiarygodny, bo sesja tyczy równiez mnie i mój udział w turnieju w Warszawie stoi pod znakiem zapytania, lecz nikt sie nie uczy 24 h i te 20 minut napewny by sie znalazło dziennie :wink: ale plus za to, że you are sincere :)

Pozdro.

ps. Piotrek odpad ktos jeszcze? Bo nie wiem kogo jeszcze w tabeli odhaczyć.

angst - 2004-06-18, 15:18

UWAGA!!!

Aby być branym pod uwagę pod kątem gry w Reprezentacji należy rozegrać przynajmniej 25 pojedynków z innymi kandydatami do gry w IRP (lista w odrębnym temacie) do czasu turnieju w Warszawie (3 lipca 2004 r.).

Dodatkowo - do końca tygodnia trzeba rozegrać przynajmniej 15 pojedynków - gracze, którzy nie spełnią tego wymogu (wyjątkowe zwolnienia po dobrej argumentacji) zostaną automatycznie przerzuceni do kolejnych eliminacji (o ile oczywiście nie zrezygnują).

W tym tygodniu gramy już w ustalonych terminach (oczywiście jeśli spotkacie kogoś również możecie grać). Ponieważ na moją prośbę o podanie godzin gry odpowiedziało 15% graczy sam muszę te terminy ustalić. Proszę każdego z graczy o pojawienie się w Kurniku w miarę możliwości. Terminy takie pojawią się w odrębnym poście. Apeluję, aby pojawiać się wówczas w Kurniku i grać jak najwięcej. Zostało naprawdę mało czasu...

Pozdrawiam

Angst

UWAGA!!! Z przyczyn obiektywnych z gry zrezygnować musiał Ustrzyki_dln. Partie z nim rozegrane nie będą brane pod uwagę w klasyfikacji. Obiecał dołączyć w kolejnej turze eliminacji... Zachęcam do zapoznania się z okrojoną listą graczy...

boreasmun - 2004-06-18, 15:41

Piotrek,
wyjeżdzam na cały weekend do Warszawy na warsztaty przed olimpiada międzynarodowa więc na pewno nie będe w stanie rozegrać tych 15 gier do końca tygodnia, potem jadę w góry, ale te 25 gier rozegram na pewno :) Obiecuję
Najwyżej będe grał po 10 gier dzienie
Janek

angst - 2004-06-18, 18:31

Dzięki Janek. Podobne wyjaśnienie dostałem od Madtaza i oba przyjmuję...

A co na to Alicecooper, Blazej3, Chip, Idiotes, Jacol91, Kaziu, Kewes, Mattmiller, Mdv i Soul_reaper?

Odezwijcie się, bo nie wierzę, że dacie radę rozegrać 15 pojedynków do końca tygodnia...

Pozdrawiam

Angst

kantpie - 2004-06-18, 19:39

Rezygnuje. Straciłem forme bo długo nie grałem, więc rezygnuje. Sorki, myślałem, że dam rade.
martin1234 - 2004-06-18, 20:54

Angst napisał/a:
UWAGA!!!

Aby być branym pod uwagę pod kątem gry w Reprezentacji należy rozegrać przynajmniej 25 pojedynków z innymi kandydatami z listy graczy do turnieju w Warszawie.

Nie bardzo rozumiem tych słów... Dlaczego z listy graczy do turnieju w Warszawie?
Pomysł ciekawy, a właściwie potrzebny, ale coś w nim jest dziwnego...

No i jeżeli 15 do końca tygodnia to mam 2 dni na 5 pojedynków, a więc do wykonania, ale musze sie postarać (i znaleźć przeciwników...)

Ece - 2004-06-18, 21:33

Angst napisał/a:
UWAGA!!!

Aby być branym pod uwagę pod kątem gry w Reprezentacji należy rozegrać przynajmniej 25 pojedynków z innymi kandydatami z listy graczy do turnieju w Warszawie.
Tak zaznaczone jest o wiele bardziej czytelne. Mozna by napisac "do czasu turnieju w Warszawie" zeby nie bylo watpliwosci.
angst - 2004-06-18, 23:52

Rzeczywiście niefortunnie to sformułowałem, ale do głowy by mi nie przyszło, że ktoś może źle zrozumieć :roll:

No cóż, kolejna osoba - tym razem Jacol - zrezygnowała. Wykreślam go zatem z listy graczy. Rozegrane przez niego partie nie będą uwzględniane...

Pozdrawiam

Angst

P.S. Adik - zastanów się zanim coś napiszesz...

mitnick - 2004-06-21, 18:33

Obawiam sie ze rozegranie 25 pojedynkow moze byc niemozliwe. Mam poki co 14, a i tak juz nie widze zadnych graczy pomimo ze innymi ksywkami poza irp raczej nie wchodze na kurnik....
100per - 2004-06-22, 15:12

Drodzy Reprezantanci !!!!

Jeśli powiedziało się "a", a czasami już nawet "b" i "c", to wypadałoby już znaleźć czas, żeby dopowiedzieć i "z", albo przynajmniej powiedzieć jasno, jakie to obiektywne przeszkody nie pozwalają Wam dokończyć rozgrywek. Nie jest możliwe, żeby Piotrek wszystkich dopilnował, zgłaszając się do Reprezentacji wzięliście na siebie obowiązek pomocy w sprawnym rozegraniu spotkań - a teraz część z Was prezentuje stosunek co najmniej olewczy...

Zatem bardzo proszę wszystkich o odpowiedzialne podejście do sprawy - czyli albo wznowienie gier, albo rezygnację z gry w IRP. Zostało półtora tygodnia, w tym czasie rozgrywki muszą zostać zakończone.

pozdrawiam

kaka - 2004-06-22, 15:48

Zostalo mi do rozegrania 11 meczy. Komu sie da ciagle wyzylam PW lub prosze o gre na kurniku. Ostatnio nikt nie chce grac.
Alicecooper np. wiele razy odmowil mi gry kiedy byl na kurniku. Odmawiali tez inni np. Systemofadown lub Kewes. Ludzie wescie sie w garsc. Co z wami?
Nie mam zamiaru tracic szansy do zdobycia punktow tylko dlatego ze nie chcecie grac.

NIe rozegralem jeszcze meczy (z roznych powodow) z:
-alicecooper
-blazej
-chip
-dragon
-idiotes
-kewes (jest 3-0)
-madtaz
-mdv (nie wiem kto to wogole jest)
-soul
-system
-mattmiller

Prosze was o PW, kiedy mozecie zagrac.

pozdrawiam wszystkich
Karol
--------------------
Rozegralem dzis partie z Systemem i Alicecooper. Jest dobrze.

angst - 2004-06-22, 19:39

Mdv już nie jest brany pod uwagę. Chyba każdy wie dlaczego... Jego los niedługo moga podzielić inni, którzy traktują sprawy Reprezentacji niepoważnie... Dzisiaj zakończyłem swoje gry eliminacyjne. I naprawdę nie przesiaduję w Kurniku całymi dniami jak niektórzy, a w międzyczasie nawet zdołałem studia skończyć...

Panowie nikt Was za uszy tu nie ciągnął. Moja cierpliwość jest już na wyczerpaniu. Po co ogłaszam terminy jak sie pojawiają później dwie osoby? Co Wy macie za zajęcia, że w ciągu tygodnia 3 godzin nie możecie znaleźć? I czemu tak się troszczycie o ranking, który jest rzeczą ulotną? Widzę Was stale na innych nickach i już nie mam siły prosić o zmianę nicka na irp... Doprowadzicie mnie do ostateczności i naprawdę większość powywalam... Czy Wy przeczytaliście chociaż raz Kodeks Reprezentanta? Jeśli tak, to z całą pewnością niedokładnie. Prawdopodobnie w weekend i w przyszłym tygodniu będzie kilka turniejów (na zasadzie zbliżonej do trójmeczu NIRPG). Ja cały czas myślę nad systemem rozstawień. Zanosi się, że klasyfikowanych będzie około 10 graczy. Reszta niestety nie zasłużyła sobie na to.

Pozdrawiam

Sfrustrowany Angst

P.S. Przepraszam tych uczestników eliminacji, którzy dotrzymują złożonej deklaracji - Was ten post rzecz jasna nie dotyczy.

Barfko - 2004-06-22, 19:51

System rozgrywek okazał się nieodporny na lenistwo. Wygląda też na to, że nie dość dużą motywacją jest reprezentowanie internetowo kraju.
Co do Alice, to mam podejrzenie, że niechętnie poddaje się rygorom w ogóle i rozgrywa tyle meczy ile chce i wtedy kiedy chce. Ale może się mylę Alice?

angst - 2004-06-22, 20:18

Barfko napisał/a:
Co do Alice, to mam podejrzenie, że niechętnie poddaje się rygorom w ogóle i rozgrywa tyle meczy ile chce i wtedy kiedy chce. Ale może się mylę Alice?

Musisz go o to w Kurniku spytać, bo ostatnio był tutaj ponad dwa tygodnie temu...

mattmiller - 2004-06-23, 05:43

Ja zacząłem wczoraj więcej grac do Irp i oto wyniki
Mattmiller-Angst 5:3
Mattmiller-Minuta 1:8 :P

lonewolf - 2004-06-23, 12:52

mattmiller napisał/a:
Mattmiller-Minuta 1:8 :P

Hmm... raczej 1:7, albo 0:8, chyba, że nie umiem liczyć.

PS Są tylko 3 rodzaje ludzi: ci, którzy umieją liczyć i ci, którzy nie umieją. :wink:

Pozdrawiam,

mattmiller - 2004-06-23, 13:40

sorki rzecz6wiscie bylo 1:7 :lol: :lol: :lol:
giętki - 2004-06-24, 12:44

heh. ej Boreasmun jak sobie oglaadalem swoje staty to obczailem ze my zagralismy 7 partii a nie 8 ;/

[ Dodano: 2004-06-24, 13:30 ]
yy... a z _nc_ mam 9 partii ;/ fuck

boreasmun - 2004-06-26, 06:18

serio??
Własnie wróciłem z gór i dziś bedę o 13.00 na kurniku więc możemy to rozegrac :) Tak samo jak mecze z pozostałymi graczami

giętki - 2004-06-26, 09:16

ok, ja napewno bede o 13 00. a nawet wczesniej... ;)
angst - 2004-06-26, 15:43

Z gry zrezygnował dziś Kaziu. Gramy do czwartku (włącznie). Najprawdopodobniej skreślę też Systemika, który unika nie tylko gry, ale i mnie... To samo grozi Aliccooperowi i Blazejowi3...

Pozdrawiam

Angst

mattmiller - 2004-06-27, 06:29

Uwaga!! jewsli ktos nie rozegral ze mna meczow do IRP to jezeliby mogl i chcial ze mna zagrac to prosze o przybycie w poniedzialek(28.06) w godzinach 6:00-7:00 lub]
8:30:12:00 wtedy bede napewno

[ Dodano: 2004-06-27, 12:44 ]
Meczów nie rozegralem jeszcze z :

100per
52_debiec
alicecooper
blazej3
boreasmun
dein
ece
honor
jawmart
kewes
konrad50
kyniek23
madtaz
martin1234
mitnick
seth
soul_reaper
ustrzyki_dln
zakon

z kakaroelm i systemikiem mam zaległe partie

angst - 2004-06-27, 14:18

Uaktualnij sobie listę najpierw. Dużo graczy juz jest dawno skreślonych... Dzisiaj wykreślam też Idiotesa, który nie da rady zagrać wystarczającej ilości partii...

Pozdrawiam

Angst

mattmiller - 2004-06-27, 15:20

czy lista ma tak wygladac jak ja zmienilem ????
giętki - 2004-06-27, 17:33

ja juz mam rozegranych pojedynkow 25 lub 26, nie wiem czy jeszcze mi sie cos uda rozegrac. przez najblizsze 2 tygidnie mnie nie bedzie bo wyjezdzam nad morze. wróce 11 lipca, mam nadzieje ze niec ciekawego sie nie wydazy :P
angst - 2004-06-27, 19:09

mattmiller napisał/a:
czy lista ma tak wygladac jak ja zmienilem ????

W żadnym razie. Poprawna i jedyna wiążąca lista znajduje się w temacie "Lista graczy IRP".

Pozdrawiam

Angst

puholek - 2004-07-05, 10:56

Mam takie jedno pytanko: czy te eliminacje juz sie skonczyly?? Bo Alicecooper mowil ze ma byc z tego jakas liga i juz sie w tym wszystkim pogubilem :) :)
angst - 2004-07-05, 13:59

Po turnieju renju odbyło się posiedzenie Zarządu, na którym ustaliliśmy zasady funkcjonowania IRP. Dziś wieczorem napiszę coś więcej na ten temat. Na pewno można jednak rozgrywać brakujące partie...

Pozdrawiam

Angst

[ Dodano: 2004-07-06, 04:07 ]
UWAGA!!!

Dokończymy eliminacje. Proszę o rozgrywanie brakujących partii. Zawodnicy, których skreśliłem za opieszałość mają szansę powrócić, jeśli wyrażą taką chęć (proszę o info na priv do końca tygodnia!!!). Zostaną wówczas z powrotem dopisani do listy graczy, która jest cały czas obowiązująca...

Po zakończeniu eliminacji podam dalsze informacje na temat przyszłości IRP. Podstawą jest jednak, aby każdy dograł swoje gry...

Pozdrawiam

Angst

seba - 2004-07-12, 22:21

Chciałem się zapytać czy będzie jeszcze kiedyś szansa by spróbować swoich siły w IRP? np. za rok? albo cos w tym stylu? Chętnie bym spróbował wziąść udział w eliminacjach wtedy bym zobaczył jak duzo od Was wszystkich odstaje....:)

Pozdrawiam
Seba

angst - 2004-07-13, 01:25

Będzie taka szansa, ale najpierw muszą zostać dograne eliminacje...

Pozdrawiam

Angst

konrad - 2004-07-14, 10:28

Nie grałem jeszcze z:
Alicecooper,
Madtaz,
Mattmiller,
Martin1234.

zpozostalymi mam wszystkie partie dokonczone

madtaz - 2004-07-26, 13:46

siemanko

jezeli jeszcze mozna wogole dokonczyc irpa.. bo nie mialem czasu ostatnio (siła wyzsza "HWDP") to bede na kurniku w czwartek z rana jakos od 12 do 15 wiec z kim jeszcze nie mam rozegranych gier prosil bym zeby sie stawil !!! (gietki jeszcze z toba musze dokonczyc !!)

angst - 2004-09-01, 23:01

Wakacje już za nami, więc należy wziąć się jak najszybciej do pracy i rozegrać brakujące pojedynki! :)

Proszę o przypomnienie sobie listy graczy IRP (umieszczonej w odpowiednim temacie) oraz sprawdzenie statystyk i zanotowania sobie przeciwników, z którymi należy jeszcze zagrać...

Mimo próśb i gróźb nie udało się dokończyć eliminacji przed turniejem w Warszawie, ale od razu mówię, że do turnieju w Łodzi eliminacje będą zamknięte... Od Was zależy ile rozegracie pojedynków do tego czasu...

Na razie gramy spontanicznie, po weekendzie w sposób bardziej usystematyzowany...

Pozdrawiam

Angst

[ Dodano: 2004-09-12, 13:30 ]
Prosze wszystkich graczy IRP o deklaracje checi dokonczenia eliminacji (tyczy sie to zwlaszcza tych, ktorzy maja rozegranych mniej niz 20 pojedynkow). Wczoraj zagrali Dein z Martinem1234 konczac wakacyjny okres ogorkowy :) Postaram sie powiadomic wszystkich takze poprzez gg. Na deklaracje czekam do srody. Dzis z gry zrezygnowal Kewes, wiec prosze nie brac go pod uwage przy nadrabianiu zaleglosci.

Pozdrawiam

Angst

P.S. Przepraszam za brak polskich znakow, ale mam jakies problemy z Internetem, a sposob podany przez Ece jest niestety zbyt czasochlonny :| Jesli ktos wie jak ten problem rozwiazac to prosze o pomoc :wink:

Marcin - 2004-09-17, 18:43

Można jeszcze ?
HonoR - 2004-09-17, 18:54

Cytat:
P.S. Przepraszam za brak polskich znakow, ale mam jakies problemy z Internetem, a sposob podany przez Ece jest niestety zbyt czasochlonny Jesli ktos wie jak ten problem rozwiazac to prosze o pomoc

Piotrek nie wiem czasem czy nie masz włączonej opcji UNICODE czy tez wyłaczonej.

Pokombinuj z przeglądarką widok/kodowanie... może to pomoże.

adik - 2004-09-17, 19:24

Zgadza się - Widok / Kodowanie / Europa Srodkowa ISO i odznacz Automatyczny Wybór. Powinno pomóc.

Poza tym mam pytanko: Czy można znowu wstąpić do IRP? :P

Pozdrawiam, Adik.

Marcin - 2004-09-17, 19:36

Nowłasnie, ja tak samo sie pytam jak Adik
aaru - 2004-09-18, 11:30

Ja bym też chętnie popróbował. Może nie te progi, ale chętnie powalczę. Może jakieś repasarze?? Albo z nowym rokiem jakieś dodatkowe mecze IRP?? Jestem cierpliwy i jak będzie trzeba to poczekam. Nie mam tak dużo czasu żeby się na żywca udzielać, ale na necie spróbuję.

Pozdrawiam
aaru

seba - 2004-09-18, 11:37

Ja tak samo jak Aaru. Chętnie się sprawdze w konfrontacji z najlepszymi. Fajnie by było jakbym mogł jakoś wystartować.

Pozdrawiam

Marcin - 2004-09-18, 12:49

No tak jak z dwoma przedmówcami tez bym chciał zagrać z najlepszymi
dragon_katowice - 2004-09-20, 20:05

zgadzam się, jak to ma być reprezentacja to trzeba ciągle szukać lepszych
myśle, że jeśli są chętni i gotowi aby poświęcić troche czasu dla reprezentacji to trzeba dać im szanse

Marcin - 2004-09-20, 20:21

No ja sie poswięce i wygram :P
angst - 2004-09-21, 01:03

Po zakonczeniu I tury eliminacji oglosze tutaj co maja robic kandydaci do gry w IRP. Nie zapisaliscie sie wtedy, wiec niestety musiscie troszke (prawdopodobnie do turnieju w Warszawie) poczekac...

Pozdrawiam

Angst

P.S. Kazdy nowy gracz mile widziany :)

aaru - 2004-09-21, 09:10

Bedę cierpliwie czekał :)
zukole - 2004-10-04, 15:22

Również chciałbym zagrać.
soul_reaper - 2004-10-04, 15:56

Ja mysle ze z przebiegu dotychczasowych eliminacji mozna wysnuc wniosek iz ich tryb nie jest najlepszy. Po pierwsze przy tak duzej ilosci graczy nie jest mozliwe sprawne i miarodajne ocenienie ich sily. Poniewaz eliminacje rozciagniete sa na okres chyba juz 5 miesiecy (a moze wiecej) to nalezy pamietac ze sila graczy zmienia sie wraz z uplywem czasu. Np ja jestem duzo slabszym graczem niz gdy zaczynaly sie eliminacje, co powoduje ze np moj wynik z puholkiem jest zupelnie nie miarodajny. Niestety nalezy chyba wrocic do modelu selekcjonera, ktory SAM wybiera reprezentacje na podstwawie wlasnej oceny sily graczy, ktorzy zglosili swoj akces, i nastepnie jest rozliczany z wynikow. Jesli pojawi sie presja na selekcjonera aby powolywal innych zawodnikow, lub wyniki beda nie satysfacjonujace, prezes naszej federacji moze selekcjonera zwolnic z zajmowanego stanowiska.
Pozdrawiam Soul
PS. pisze to pod wplywem tego, ze nowi gracze sie zglaszaja, i nie wyobrazam sobie gry w 100 osob kazdy z kazdym

aaru - 2004-10-04, 16:02

Myślę, że ten temat powoli zaczna zazębiać się z przygotowywanym systemem ligowym. Dokończcie to IRP. Zrobi się ligi (bo faktycznie ciężko grać każdy z każdym), gdzie będą awanse i spadki, a jakiś selekcjoner / kapitan będzie dobierał ekipę na dany mecz.
Chętnie zagram w jakiejś A klasie IRP :D

zukole - 2004-10-04, 16:05

Soul piszesz ciekawie, prawda grać z każdym przy ilości graczy wynoszącej 100 to kiepski pomysł ,ale ... selekcjoner musi dokonać wyboru najlepszych z tych którzy zaapelowali chęć gry w reprezentacji. Więc im więcej osób tym lepiej. Lepiej wybrać powiedzmy 20 graczy o podobnym,wysokim poziomie gry niż 20 graczy z których paru gra na poziomie reprezentacyjnym
soul_reaper - 2004-10-05, 09:31

zukole napisał/a:
Soul piszesz ciekawie, prawda grać z każdym przy ilości graczy wynoszącej 100 to kiepski pomysł ,ale ... selekcjoner musi dokonać wyboru najlepszych z tych którzy zaapelowali chęć gry w reprezentacji. Więc im więcej osób tym lepiej. Lepiej wybrać powiedzmy 20 graczy o podobnym,wysokim poziomie gry niż 20 graczy z których paru gra na poziomie reprezentacyjnym

Wiesz zawsze moze sie zdazyc ze selekcjoner bedzie mial swojego 'Rasiaka' ale od tego jest prezes i my kibice/zawodnicy aby taka decyzje oprotestowac i wplynac na jej zmiane. Mnie chodzi o to ze po prostu metoda eliminacji prowadzonych przez kilka miesiecy nie da sie wylonic skladu na nastepne kilka miesiecy. Zawsze sa wachania formy, do tego dochodza inne problemy - np przerwy w grze. Dlatego idealnym rozwiazaniem bylaby liga, ale to nie oznacza ze dla graczy spoza ligi drzwi bylyby zamkniete. Byc moze jesli kapitan/selekcjoner chcialby przyjrzec sie jakiemus ciekawemu graczowi to moglby z nim:
a) sam zagrac
b) poprosic aby zagral z kilkoma graczami bedacymi w kregu zainteresowan reprezentacji

Pozdrawiam Soul

angst - 2004-10-05, 17:10

System rozgrywek jest dobry, tylko niestety malo kto do niego dojrzal... Nie ode mnie zalezy, iz niektorzy przez miesiac sie nie pojawiaja w Kurniku... albo nie sprawdzaja forum... Moglbym takie osoby powywalac - fakt. Ale na zakonczenie eliminacji okazaloby sie, ze w IRP zostaly 4 osoby i dostalbym dziesiatki maili, ze: "w kadrze brakuje Gondzia albo Idiotesa, a przeciez oni sa lepsi niz *****, ktory gra...".

Wdrozony przeze mnie system dostosowany byl do ilosci zgloszonych graczy. Gdyby kazdy stosowal sie do moich wskazowek, to rozgrywki bylyby zakonczone przed ostatnim turniejem. Ponadto rozsadne deklaracje checi dolaczenia do IRP dostalem moze od 10 osob, z ktorych kilka pisalo "teraz zaluje, ze zrezygnowalem/nie zapisalem sie wtedy"... Wymieniona liczba 100 graczy jest jak na razie mrzonka.

Nie po to tyle gralismy, zeby nie potraktowac wiazaco wynikow eliminacji. Musialy one decydowac o rozstawieniu i doborze graczy, przynajmniej w kilku pierwszych meczach. Jesli np. Puholek ciagle bedzie sie rozwijal, w koncu na pewno do pierwszej druzyny trafi, a ja zajme sie dbaniem o to, aby on przyszedl na mecz zamiast np. isc grac w pilke z kolegami :roll: (to tylko przyklad).

Oczywiste jest, ze nie bedziemy grali tak wiecznie. Ja chce te eliminacje skonczyc i podsumowac. Juz podczas turnieju w Warszawie podjelismy rozmowy w sprawie reorganizacji rozgrywek IRP. Najciekawsza wydala sie nam propozycja Alicecoopera, wiec bedziemy dazyc w kierunku utworzenia czegos w rodzaju ligi. Nie jest moim zwyczajem wprowadzanie jakichkolwiek zmian bez przemyslenia i przygotowania. Jesli to bledna droga - z checia ustapie miejsca komus z ciekawsza wizja rozwoju i prowadzenia IRP. Wydaje mi sie jednak, ze jak do tej pory nie musze sie niczego ze swoich dokonan (organizacyjnych :wink: ) wstydzic, ale moze nie jestem obiektywny w tej ocenie :?

Czekam na wiecej tego rodzaju opinii na temat IRP!!

Pozdrawiam

Angst

P.S. A Ty Soul nie marudz, tylko napisz lepiej jakiego mam Ci kupic browara :P (nie zapomnialem).

soul_reaper - 2004-10-05, 20:00

Hehe nie marudze :P
W sumie racja ze o systemie pozniejszego wylaniania IRP porozmawiamy na turnieju/spotkaniu w Warszawie, a pijam glownie Zywca :)

Barfko - 2004-10-05, 22:12

Przypuśćmy, że jest ktoś, kto potrafi ocenić siłę graczy. Potrafi jeszcze oszacować szanse poszczególnych graczy w walce z czeską albo węgierską czołówką. Co więcej załóżmy, że jest to Polak, który ma bardzo dużo czasu i nie jest to Angst, który zawsze potrafi znaleźć czas. Powiedzmy, że znajdziemy taką osobę - życzę powodzenia - ale mimo to nie sprawdzi się w roli selekcjonera, bo na przykład w trakcie meczu międzypaństwowego w Polsce będzie niskie a na Węgrzech wysokie ciśnienie wpływające na sprawność graczy. Na kogo wtedy zmienimy selekcjonera, który się nie sprawdził? Jeśli znajdziecie kilka osób spełniających warunki na bycie selekcjonerem, to nie ma w ogóle problemu - stanowią oni najlepszą reprezentację.

Długotrwałe eliminacje dają obiektywny materiał do selekcji. A chodzi o to, żeby ciągle się poprawiać, a nie wyrobić sobie status "czołowego gracza" i osiąść w glorii. To, że młody gracz sprawia ostatnio trudności, mimo, że pół roku wcześniej był to chłopiec do bicia oznacza, że właśnie jemu się miejsce w reprezentacji należy. Dlatego eliminacje powiny trwać długo. Powiedzmy 2 lub więcej razy rocznie. Wtedy gracze, którzy się szybko poprawiają w końcu dobiją się.

System działa jakoś, mimo lenistwa niektórych "czołowych graczy", którzy nie wiadomo po co jeszcze trwają w tych eliminacjach. Co więcej znaleźliście sobie wielbłąda, który to wszystko ciągnie (i to naprawdę jest czołowy gracz, szkoda, że ma tak mało czasu, żeby potrenować :) ). Czego jeszcze chcieć???

kashon - 2004-10-05, 22:19

Nawiazujac do dyskusji o powolaniu ligi/kwestii wylaniania reprezentatow Polski chcialbym zwrocic uwage, iz obecny ksztalt kurnika jest forma ligi, w ktorej punktami jest ranking jako wyznacznik sily. Osoby bedace dluzszy czas na kurniku sa w stanie ocenic jaka sila (rankingiem) dany gracz dysponuje i wybrac najlepszych w chwili obecnej graczy , eliminujac z tego grona osoby z zawyzonym rankingiem. W tym momencie jest to decyzjha arbitralna selekcjonera, jednakze unika sie wtedy dublowania funkcji kurnika.

serdecznie pozdrawiam,
kashon

Barfko - 2004-10-05, 22:28

Co to znaczy zawyżony ranking??? Po czym to poznać???

Można przecież całkowicie legalnie, grając z graczami o podobnym i lepszym poziomie osiągnąć ranking niemalże dowolnie wysoki stosując proste metody kontroli rankingu, w których nikt się nie połapie. Ja potrafię "wbić" kilka nicków całkowicie legalnie na poziom o 100 punktów wyższy poziomu graczy, z którymi mam kłopoty i zajmie mi to 2-3 dni. Żeby takich rzeczy uniknąć trzeba by legitymować graczy... a to już paranoja

aaru - 2004-10-05, 22:51

Coś mi się wydaje, że panaceum to my nie wynajdziemy (a byłaby szansa na nobla :P ).
Liga swoją drogą się przyda - być może dla niektórych graczy będzie to dodatkowa motywacja.
A selekcjoner (kapitan) będzie decydować:
- na bazie eliminacji IRP,
- może wziąć pod uwagę również ranking,
- jak i wyniki w w/w lidze.

kashon - 2004-10-06, 15:36

Ok - to inna propozycja ligi. Cos takiego funkcjonuje juz w goistow- szczegoly tutaj:

Szczegoly LIGI

serdecznie pozdrawiam,
kashon

adik - 2004-10-10, 12:05

Wystartujcie wreszcie - chętnie pomogę w organizacji..

Tylko błaaaaaagam.. wystartujcie z tą ligą..

Pozdrawiam, Adik.