| |
Forum.Gomoku.pl Forum Polskiego Stowarzyszenia Gomoku, Renju i Pente |
 |
Hyde Park - Wybory prezydenckie
grajko - 2010-06-16, 21:33 Temat postu: Wybory prezydenckie Witam Państwa, chciałbym zapytać czy idziecie głosować i na kogo oddacie swój głos 20 czerwca br., oraz kto wg Was zostanie Prezydentem RP ?
Ja głosuję na Jarosława Kaczyńskiego i to On wygra wybory prezydenckie
Pozdrawiam i proszę o Wasze głosy
truskawek - 2010-06-16, 22:05
Ja oczywiście idę na głosowanie i będę głosował na Bronisława Komorowskiego. Wydaje mi się, że jest on w stanie godnie reprezentować Polaków, nie przyniesie nam wstydu.
zukole - 2010-06-16, 22:10
Nie wybieram się, bo pierwsza tura nic nie rozstrzygnie.
Ankst - 2010-06-16, 22:20
Ja glosuje na J.K.M
Henry - 2010-06-16, 22:23
Jak będzie więcej takich Zukolów to pewnie nie rozstrzygnie
zukole - 2010-06-16, 22:26
http://www.test-wyborczy.pl/ jakby ktoś miał jeszcze wątpliwości.
Henry, jak wybory zakończą się po 1. turze to stawiam Ci piwo, jak nie to Ty stawiasz, pasuje ?
Henry - 2010-06-16, 23:21
Dredd z kim się najbardziej zgadzałeś w swoim teście?
ermijo - 2010-06-17, 07:51
83% JKM Zupełnie nie wiem jak mogło wyjść, że na 2 miejscu mam poglądy Leppera - socjalisty większego niż Kaczyński. Niektóre pytania zupełnie głupie.
Jeśli komuś się nie chce głosować, bo widzi sondaże, kto wszedł do 2. tury, niech lepiej siedzi sobie w tym domku i nigdzie nie wychodzi. Jeśli nie chce głosować - niech nie głosuje, a jeśli chce - powinien wiedzieć na kogo i dlaczego. Nie widzę nic złego we "wstrzymaniu się od głosu", ale w głosowaniu nieświadomym (bo kolega babcia mama tak głosuje) widzę dużo absurdu.
bmac - 2010-06-17, 08:08 Temat postu: Hihi, na Kaczyńskiego oczywiście... Już od początku maja roku pamiętnego
czai się Wielki Łowczy na zwierza grubego.
Skoro bliskie mu każde jest stworzenie Boże,
pragnie w dworku mieć skórę, łeb albo poroże.
W tym zapale łowiecka go wspiera nagonka,
same autorytety, fani wujka Bronka.
Lecz co robić, gdy Wisła wylała i Odra,
czyli sezon łowiecki jest tylko na bobra?
Zdałoby się większego coś. Może wśród błota
objawi się krokodyl albo hipopotam?
Tygrys, bawół, pantera...? Już żywił nadzieje,
że wyjdą mu przed lufę, gdy zoo zaleje.
Lecz na nic bystre oko, wąs i sprawna fuzja.
Gdy niedźwiedzia nie wolno -
bo to dziś aluzja.
Miedwiedź wszak przyjacielem wszelkiego Polactwa,
Żubra broni Cimoszko...
Więc może coś z ptactwa?
Na bezrybiu rak ryba, zatem świetna pora,
aby do swych trofeów doliczyć Kaczora...
Jest... Szybko! Z dubeltówki rozlega się palba.
Ustrzelił.
Rykoszetem.
Kaczora...?
...Donalda!
Marcin Wolski
ermijo - 2010-06-17, 08:10
takie krótkie bajki o PO:
http://www.youtube.com/watch?v=1rqoEDxL6dM
http://www.youtube.com/watch?v=6owJYe_UWY8
bmac - 2010-06-17, 14:59
... oto realia POlskiej polityki
http://www.youtube.com/watch?v=fw6or5oJZ0c
ermijo - 2010-06-17, 15:16
Bmac, to dość stary filmik i chyba go już widziałem, nie mniej jednak ukazuje jak bardzo PO się zmieniła. Ja jestem za prywatyzacją szpitali, mało tego - za likwidacją NFZ i innych instytucji wyglądających dobrze tylko na zewnątrz (drogie, efektowne budynki, gmachy biurokracji - zupełnie tak jakby ZUS, KRUS NFZ miał się co najmniej dobrze).
Poglądowo wole PO niż SLD, natomiast oceniając kompetencje Tuska a Kwaśniewskiego - zdecydowanie więcej plusów na stronę Kwacha (choćby oceniając inteligencję, spryt i opanowanie).
CBA wchodziło w interesy innych służb specjalnych - mających wpływ na władzę w Polsce, a ponieważ ABW nie miała tam swoich ludzi, musiało dojść ukrócenia działania CBA pod wodzą Kamińskiego. Podsumowując - dwie specsłużby walczyły między sobą wpływy - widać jak to się skończyło.
Te wszystkie działania są dla mnie oczywiste i wiedziałem to 2 lata temu, ale o zgrozo! w TV na ogół takich rzeczy nie podają.
truskawek - 2010-06-17, 16:59
testy na "zgodność" są bez sensu. Stawiam w ciemno, że większości z nas, odpowiadającym w miarę logicznie, wychodzi zgodność z JKM. Sądzę, że przy innym zestawie pytań, JKM nie uzyskał by ze mną nawet 10% poparcia (chłosta, prawo do broni, płatne szkolnictwo)
maestro - 2010-06-17, 17:08
| truskawek napisał/a: | | testy na "zgodność" są bez sensu. |
Dotyczą tylko niektórych kwestii więc na pewno nie pokazują w całości poglądów polityków. Choć czasem i w nich można dostrzec coś ciekawego, np. mi wyszło że w jednym pytaniu (o domaganie się zniesienia wiz amerykańskich) akurat tylko Komorowski, z którym wyszła mi niska zgodność, odpowiedział tak jak ja.
A propos
| truskawek napisał/a: | | chłosta, prawo do broni, płatne szkolnictwo |
uważam, że to bardzo dobre pomysły
dusksky - 2010-06-17, 22:41 Temat postu: Re: Wybory prezydenckie 2010
| grajko napisał/a: | Witam Państwa, chciałbym zapytać czy idziecie głosować i na kogo oddacie swój głos 20 czerwca br., oraz kto wg Was zostanie Prezydentem RP ?
Ja głosuję na Jarosława Kaczyńskiego i to On wygra wybory prezydenckie
Pozdrawiam i proszę o Wasze głosy |
Ja nie ide glosowac, bo nie ma godnego kandydata wszyscy sa siebie warci bez wyjatku. Dodatkowo moje miejsce zamieszkania jest inne niz zameldowania co mocno utrudnia glosowanie.
Ale jesli juz mial bym zaglosowac to niestety byl by to PiS bo kolega Donek i jego kompan Bronek zbyt czesto siegaja do mojej kieszeni co mi sie srednio podoba...
templar - 2010-06-18, 06:11
Ja nie pójdę głosować. Prawdziwy antydemokrata nie bierze udziału w tym spektaklu.
templar
bad_mojo - 2010-06-18, 17:54
Ja nadal nie wiem co Ty masz do demokracji Przynajmniej masz jakiś głos, dopiero byś narzekał, gdybyś głosu nie miał. Co sobie innego niż demokracja wyobrażasz?
Ja będę głosował na Marka Jurka, bo wygląda jak Joker z ostatniego batmana.
BTW. I tak wygra Komorowski, więc co za różnica?
templar - 2010-06-18, 21:38
| bad_mojo napisał/a: | Ja nadal nie wiem co Ty masz do demokracji |
Zaczynając od tego, że większość narzuca prawo mniejszości (a jak wiadomo więcej jest głupich niż mądrych), przechodząc do tego, że jest to system, w którym żeby cokolwiek osiągnąć w polityce trzeba być kłamcą i przynajmniej 20 lat działać (ustrój kłamców i staruszków), a kończąc na tym, że (jak to zauważył już sam Karol Marks) każda demokracja prowadzi do socjalizmu - który (z przyczyn o których już mówiłem i mówiłem, i mówiłem) jest najgorszą rzeczą jaka spotkała ludzkość!
| bad_mojo napisał/a: | | Przynajmniej masz jakiś głos, dopiero byś narzekał, gdybyś głosu nie miał. |
Lol, naprawdę... nawet kiedy nie byłem antydemokratą to mnie nie ciągnęło do głosowania. Naprawdę nie rozumiem, dlaczego miałbym narzekać? Za cenę tego jednego głosu płacimy (każdy z nas) ogromne pieniądze i sprzedajemy (już teraz resztki) naszej wolności. Doprawdy, śmieszne... chętnie oddam swój głos nawet za samą wolność - bo pieniądze są mało istotne w tym kontekście.
Ludzie mają jakieś takie dziwne przeświadczenie, że jak pójdą na wybory to coś zmienią, albo chociaż przyczynią się do tych zmian. Bzdura, naiwność - Lechu obiecywał, Kwachu obiecywał, Kaczory obiecywały, Donek obiecywał - a ludzie dalej, jak to bydełko, idą za obietnicami tej bandy.
| bad_mojo napisał/a: | | Co sobie innego niż demokracja wyobrażasz? |
Wszystko? Poza czystym komunizmem, of course (ale spokojnie - demokracja to wprowadzenie do komunizmu - jak to już Marks słusznie zauważył). Dyktatura, monarchia, nawet republika - generalnie nie ma gorszego ustroju od demokracji.
templar
Kubica10 - 2010-06-18, 21:58
I tyle ode mnie w tym temacie...
bad_mojo - 2010-06-19, 15:11
W sumie to prawda templar, całkowicie się z Tobą zgadzam. Nad tymi alternatywami to muszę pomyślęć, ale rzeczywiście z tymi obietnicami wyborczymi i drogą prowadzącą od demokracji do socjalizmu to masz świętą rację.
alicecooper - 2010-06-19, 18:35
"jakby trochę w inne lidze"
faktycznie
miro zbychu rychu
ermijo - 2010-06-19, 20:19
jeśli tam była mowa o lidze, to na pewno nie w tym sporcie jaki mnie interesuje
alicecooper - 2010-06-22, 04:50
http://www.youtube.com/watch?v=2RunPGX6B80
dusksky - 2010-06-22, 13:25
| Kubica10 napisał/a: | Obrazek
I tyle ode mnie w tym temacie... |
Tylko dlaczego Bronek trzyma Wielka Encyklopedie PWN do gory nogami ?
Joyoman - 2010-06-22, 19:18
Który by nie wygrał i tak tak samo będzie jak było .
bmac - 2010-06-23, 07:26
... do góry nogami hihihi, to dokładnie tak jak cała dęta propaganda PO, ładnie brzmi, młodzi się z tym zgadzają, patrz posłanka Mucha, nawet ostro agitują ..., no a tak naprawdę to pic na wodę fotomontaż... ładnie wyglądający SPOKOJNY, MĄDRY BRONEK hihihi...
PS.: ... współczuję Wam dzieciaki prywatnej służby zdrowia za parę lat, wiem z detalami jak to wygląda w Stanach, a teraz patrzę tylko na stan obecny w Polsce, moja Mama powoli odchodzi na drugą stronę od dziesięciu lat
... szmal, szmal i po prostu szmal, oto realia prywatnej "służby" zdrowia... jak myślicie, ile się w ramach tych reorganizacji w ciągu następnych lat zlikwiduje? 5-10% ?? a brakuje Nam miejsc w szpitalach, podsumowując: ja sobie radę dam, bo mnie jeszcze na to stać, mimo zaawansowanego wieku, nie wiem jak to będzie z Wami, Waszymi Rodzinami i bliskimi
i tyle ode mnie w tym temacie
bmac
Barfko - 2010-06-23, 13:07
Znam przynajmniej jeden silny argument przeciw całkowicie prywatnej służbie zdrowia. Chodzi o badania nad chorobami, które mogą w niedalekiej przyszłości stać się epidemiami. Aktualnie w te badania pakuje się tyle pieniędzy (mowa tu o krajach cywilizowanych), że gdyby całkowicie uwolnić rynek, wyszłoby, że przedłużenie życia pacjenta o miesiąc kosztuje kilka lat pracy laboranta, na ogół z doktoratem, nie wspominając utrzymania laboratorium. Innymi słowy albo zarabia się 10 razy więcej od wysoko wyspecjalizowanych biofizyków (a to aktualnie elita), albo na komfort zachorowania trzeba będzie będzie popracować z 60 lat. Wszystko to zupełnie niezależnie od wolności rynkowej.
Przykładem takich chorób są nowotwory związane z układem limfatycznym, czy różne stadia melanomy. Niestety ludzkość jest na nie coraz bardziej podatna, a prywatny kapitał omija zagadnienie szerokim kołem. Co i rusz tylko ktoś chory zakłada jakąś fundację i jakiś uniwerek w Stanach dostaje nieco kasy na wyposażenie. Aktualnie sytuacja jest o tyle komfortowa dla krajów biedniejszych, że te bogatsze przeprowadzają badania, zaś wyniki w postaci terapii są dostępne po cenach kosztów produkcji, czy utrzymania elementów związanych z terapią.
templar - 2010-06-23, 22:36
Po pierwsze: co mają badania wspólnego ze służbą zdrowia? Czy Ty myślisz, że lekarze po godzinach pracy chodzą do laboratorium robić badania? Albo na odwrót - że naukowcy chodzą leczyć ludzi? To nie te czasy.
| Barfko napisał/a: | | Aktualnie w te badania pakuje się tyle pieniędzy |
Ciekawe tylko dlaczego w osiągnięciach naukowych mają najlepsze wyniki placówki prywatne na świecie, hm? I to nie dotyczy tylko medycyny, ale każdej dziedziny nauki. Polecam np. wikipedia.
| Barfko napisał/a: | | wyszłoby, że przedłużenie życia pacjenta o miesiąc kosztuje kilka lat pracy laboranta, na ogół z doktoratem, nie wspominając utrzymania laboratorium. |
No tak... tylko pytanie brzmi: dlaczego ja mam płacić pieniądze na to, żeby przedłużyć życie panu/pani X o miesiąc? A jeśli ja nie chcę, bo uważam, że np. te pieniądze lepiej zainwestować w młodych i zdrowych, by się rozwijali? Z resztą nie muszę nawet mieć powodu, żeby nie chcieć.
| Barfko napisał/a: | | albo na komfort zachorowania trzeba będzie będzie popracować z 60 lat. |
W przeciwieństwie do tego co się dzieje dzisiaj? Oczywiście, za te 200zł miesięcznie, które płacimy na NFZ, wyleczą nas z przeziębienia... ale NFZ nie refunduje wszelkich cięższych operacji. A nawet gdyby nie refundowało, to niech mi odda 200zł miesięcznie - zobaczymy kogo wtedy nie będzie stać nawet na poważniejszą operację. I tylko proszę - bez argumentów typu "a co jeśli te pieniądze przepije?" - bo odpowiedź chyba jest oczywista.
| Barfko napisał/a: | | a prywatny kapitał omija zagadnienie szerokim kołem. |
Kłamstwo i to jakże poważne!
| Barfko napisał/a: | | Aktualnie sytuacja jest o tyle komfortowa dla krajów biedniejszych, że te bogatsze przeprowadzają badania, zaś wyniki w postaci terapii są dostępne po cenach kosztów produkcji, czy utrzymania elementów związanych z terapią. |
Obawiam się, że w Afryce mogliby się z Tobą nie zgodzić. Po cenach kosztów produkcji... uśmiałem się.
templar
Barfko - 2010-06-24, 01:54
Chyba nie istnieje potrzeba publicznego komentowania wypowiedzi powyżej. Gdyby jej autor jednak sobie życzył, poproszę o wiadomość prywatną, chętnie odpowiem.
ermijo - 2010-06-24, 09:03
| Barfko napisał/a: | | Znam przynajmniej jeden silny argument przeciw całkowicie prywatnej służbie zdrowia. Chodzi o badania nad chorobami, które mogą w niedalekiej przyszłości stać się epidemiami. |
Jedną z głównych przyczyn powstawania nowych chorób czy wirusów, są właśnie badania naukowe (na różne cele w tym wojskowe jako broń biologiczna). Więc niekiedy specjalnie się je tworzy. Nie wiem jak dalece rozwinięta jest kontrola nad takimi badaniami - jeśli chodzi o "wydostanie się" wirusa z laboratorium poprzez błąd(a nie zamiar) człowieka.
Jak nie widze znacznej różnicy, pomiędzy naukowcem pracującym dla państwa, wojska czy prywatnej filmy farmaceutycznej - każda "grupa" spośród tych powiedzmy trzech - ma swoje cele. I dla każdego mogą być one dobre lub złe, owiane teoriami spiskowymi lub nie. Nigdy tego nie unikniemy.
Różnica rzucająca mi się na oczy jest taka, że państwo(państwa) może łatwiej i "za darmo" zareklamować szczepionki na świńską grypę - o dziwo temat umarł w zaskakująco szybkim tempie w stosunku do larum, które było wtedy podniesione, sztuczna panika itd. Nie tylko zresztą zareklamować, ale i ZMUSIĆ do szczepienia, a wcześniej do kupienia przez RZĄD.
Ta "świńska grypa" zapewne istniała i to od dawna, tylko trick polega na tym, żeby media nagłośniły jakiś pomysł z CENTRALI i z naturalnego stanu rzeczy(zapalenie płuc jest o wiele groźniejsze niż to całe AH1/N1) robić epidemię, katastrofę i apokalipsę w jednym. Ludzie to kupują. Państwa też, bo mają w tym swoje interesy - pieniądze. Jak wiadomo, im większym kapitałem się obraca, tym więcej można "ukraść" przy pozorze, że nikt nic nie ukradł. Nawet nie wiadomo dokładnie, ale wynosi ten "kapitał" do "rozkradzenia".
Państwo drukuje u naukowców z dobrym nazwiskiem wyniki badań. Przykładów podawać nie trzeba
Tylko dlaczego do licha PAŃSTWO ?
Laboratoria firm produkujących oprogramowanie antywirusowe również prowadzą badania "na żywo". Mają z tego pieniądze i poważanie wśród konsumentów. Podobnie powinno być z ów badaniami nad chorobami. Wolna konkurencja a nie lobbing socjalistów.
Choć z drugiej strony, czytałem na pewnym blogu, że renomowane wiodące "firmy antywirusowe" co jakiś czas pracują nad celowym wprowadzaniem swoich wirusów tak, żeby tylko ich produkty sie im opierały. Aż boję się pomyśleć, że coś takiego funkcjonuje w realnym życiu i zdrowiu ludzi.
bad_mojo - 2010-06-24, 17:28
Pytanie się pojawia templar, jakby Ci (oczywiście odpukać) przyszło zachorować na coś rzadkiego, i miałbyś nagle wybór - płacisz 1,5 mln zł, i żyjesz jeszcze 5 lat, albo umierasz na miesiąc. Jak masz taką kase, to spoko. Ale jak nie masz, i może Ci to zrefundować fundusz, na który płaciłem 200 zł miesięcznie, to trochę inaczej zaczynasz na te 200 zł i na fundusz patrzeć. Wszystko jest dobrze, póki się nic nie dzieje.
templar - 2010-06-24, 17:42
Lol, przecież fundusz nie refunduje takich kosztów leczenia! Nawet operacji za 2000zł nie refunduje.
templar
bad_mojo - 2010-06-24, 21:21
http://wyborcza.pl/1,7547...do_lekarza.html
Źle trafiłeś, bo akurat ostatnio to czytałem. Ale próbuj dalej
maestro - 2010-06-24, 21:37
Odnośnie artykułu: nic dziwnego, że znaczy odsetek nie wykorzystuje składki lub czyni to w minimalnym stopniu - kiedy trzeba czekać miesiącami na wizytę u specjalisty czy na odpowiednie badania to wielu z tych, którzy są w stanie ponieść dodatkowe koszty kieruje się do przychodni i klinik prywatnych. W efekcie NFZ może ogłosić sukces bo jako dobry wujek sfinansował garstce pacjentów bardzo drogie kuracje. A tym kto i jak na ten sukces się złożył lepiej się nie zajmować.
templar - 2010-06-24, 21:45
| bad_mojo napisał/a: | Źle trafiłeś, bo akurat ostatnio to czytałem. Ale próbuj dalej |
Ja mówię o życiu, a nie o tym co pisze gazeta wybiórcza. Bo tak samo jak jednemu zrefundowali to i jeden milioner się znajdzie co sam sobie opłaci.
templar
bad_mojo - 2010-06-24, 22:48
Ble ble ble, jakieś źródła, bo tak to sobie możesz gadać. Polska jest biednym krajem, więc nie wiem kto miałby płacić za te zabiegi, a z braku popytu na pewno by nie staniały. Już prędzej zniknęły lub przeniosły się za granicę. A do haseł typu "dajmy chorym i biednym po prostu umrzeć, będzie taniej" dodałbym jeszcze głupich, złych i brzydkich, tylko nie wiem kto by wtedy został.
alicecooper - 2010-06-25, 00:09
taki pierwszy z brzegu przykład zakładu karnego (z Brzegu )
2 KACZYŃSKI Jarosław Aleksander 10
3 KOMOROWSKI Bronisław Maria 205
5 LEPPER Andrzej Zbigniew 9
7 NAPIERALSKI Grzegorz Bernard 12
http://prezydent2010.pkw..../160101_17.html
a tu z Warszawy
2 KACZYŃSKI Jarosław Aleksander 14
3 KOMOROWSKI Bronisław Maria 278
5 LEPPER Andrzej Zbigniew 26
7 NAPIERALSKI Grzegorz Bernard 21
http://prezydent2010.pkw....46503_1143.html
porażające
ciekawe czy bandyci głosują racjonalnie czy nie:)?
no bo jeśli racjonalnie to jak nazwać głosowanie reszty polaków
templar - 2010-06-25, 05:53
| bad_mojo napisał/a: | | Ble ble ble, jakieś źródła, bo tak to sobie możesz gadać. |
Źródłem są doświadczenia chorych osób, z którymi miałem okazję rozmawiać. Polecałbym Ci - to jest lepsze od (tfu) gazetki gazetki!
| bad_mojo napisał/a: | | Polska jest biednym krajem, więc nie wiem kto miałby płacić za te zabiegi |
No to jak to? To sam sobie zaprzeczasz. Najpierw twierdzisz, że NFZ wszystko (lub prawie wszystko) refunduje, a teraz twierdzisz, że nie ma kto za to płacić?
| bad_mojo napisał/a: | A do haseł typu "dajmy chorym i biednym po prostu umrzeć, będzie taniej" dodałbym jeszcze głupich, złych i brzydkich, tylko nie wiem kto by wtedy został. |
Ja nie mówię "dajmy im umrzeć". Jak ktoś chce, to może się o nich troszczyć, dawać im pieniądze, itp. Ja tylko mówię "nie zmuszajmy obywateli do troski o nich". To jest wielka różnica. W ekstremalnych przypadkach, gdy nikt nie będzie chciał im pomóc, to prostu dajmy im umrzeć. Selekcja naturalna! Dla społeczeństwa jest dobra, bo przesiewa jednostki słabe, głupie itp. itd. Powtarzam to co już wcześniej pisałem - życie nie jest dla mnie najwyższą wartością.
Poza tym co to za bzdurny argument "kto by wtedy został"? Jakoś do XIX wieku nie było ani emerytur, ani służby zdrowia państwowej (z resztą medycyna stała bardzo słabo), ani w ogóle nikt się nie troszczył o obcych, a jakoś ludzkość przetrwała! A te "świńskie grypy" są niczym w porównaniu z epidemiami, które szalały w średniowieczu. Jak wyjaśnisz ten fenomen w świetle Twojej teorii?
templar
Barfko - 2010-06-25, 08:19
Obywatele nie są zmuszani do płacenia składki NFZ. To znaczy można bezproblemowo i legalnie nie płacić tej składki zarabiając jednocześnie dowolnie dużo, na przykład gdy się wykonuje wolny zawód. Problem jest wówczas dokładnie przeciwny. To opłacenie (a nie unikanie) składki na dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne jest niewygodne, bo wiąże się to z przejściem co miesiąc dokładnie tej samej procedury, co każdy pracodawca.
Chaosu - 2010-06-25, 11:55
| templar napisał/a: | | bad_mojo napisał/a: | | Polska jest biednym krajem, więc nie wiem kto miałby płacić za te zabiegi |
No to jak to? To sam sobie zaprzeczasz. Najpierw twierdzisz, że NFZ wszystko (lub prawie wszystko) refunduje, a teraz twierdzisz, że nie ma kto za to płacić? |
. . .Dobre, nieźle się uśmiałem.
templar - 2010-06-25, 14:02
No chyba nie myślisz, Chaosu, że pieniądze NFZ bierze z kosmosu? Prosty związek - kraj biedny, NFZ ma mało pieniędzy. Nie wiem co w tym śmiesznego.
A z innej strony trochę - na NFZ idzie miesięcznie koło 200zł od osoby pracującej. Co się z tymi pieniędzmi tak naprawdę dzieje? Przecież to są setki milionów złotych miesięcznie... ekstremalnie niewydajny system!
A propos, wyzwanie: stawiam piwo osobie, która znajdzie państwową firmę przynoszącą zyski.
| Barfko napisał/a: | | Obywatele nie są zmuszani do płacenia składki NFZ (...) |
Ciekawe, pierwszy raz o tym słyszę. Jak będę miał chwilę czasu wolnego to zgłębię temat.
templar
bad_mojo - 2010-06-25, 15:11
| templar napisał/a: | | A propos, wyzwanie: stawiam piwo osobie, która znajdzie państwową firmę przynoszącą zyski. |
ENEA - Skarb Państwa 60% akcji, zysk netto za 2009 rok 513 mln zł
LOTOS - Skarb Państwa 53% akcji, zysk netto za 2009 rok 900 mln zł
PGE, właściwie KGHM
piwo możesz wysłać pocztą
może nie wyraziłem się zbyt jasno:
| ja napisał/a: | | Polska jest biednym krajem, więc nie wiem kto miałby płacić za te zabiegi |
gdyby nie było NFZ i gdyby biednemu dziecku przyszło zapłacić 1,5 mln zł za leczenie. A tak mamy system ubezpieczeń wzajemnych, więc możliwość opłacenia tych zabiegów istnieje. W ten sposób pośrednio zmusza się ludzi do pomagania innym, więc można by powiedzieć, że jest to właściwie wypełnianie słów z Biblii - pomagaj bliźniemu swemu w potrzebie. Aha - i to jest dobre. A nie złe. Istnieje szansa, że ludzie, jakby ich nie zmuszać, sami by pomagali, ale ja bym szybciej raczej kupował losy na loterie. | templar napisał/a: | | Jakoś do XIX wieku nie było ani emerytur, ani służby zdrowia państwowej (z resztą medycyna stała bardzo słabo), ani w ogóle nikt się nie troszczył o obcych, a jakoś ludzkość przetrwała! A te "świńskie grypy" są niczym w porównaniu z epidemiami, które szalały w średniowieczu. Jak wyjaśnisz ten fenomen w świetle Twojej teorii? | W Sudanie czy Etiopii też w tej chwili nie ma ani emerytur, ani służby zdrowia, i też ludzie jakoś żyją, a ludzkość przetrwa. Ten "fenomen" wyjaśnię tak, że ludzie w średniowieczu czy XIX wieku nie potrzebowali służby zdrowia ani emerytur, bo i tak nikt nie dożywał, jak w Afryce Tam jest w tej chwili wolny rynek, zapewne brak wysokich podatków - ludzie szczęśliwie dożywają czterdziestki i na pewno chodzą po ulicach w zajebistych humorach. Ja myślę, że to jest idealne miejsce dla Ciebie templar.
Barfko - 2010-06-25, 16:59
| Cytat: | | może nie wyraziłem się zbyt jasno: (...) |
Jasno się wyraziłeś, ale zostawiłeś furtkę do zaczepki.
Dobrowolne ubezpieczenia zdrowotne: art. 68 ust.1 ust. o świadczeniach zdrowotnych ze środków publicznych, ale proponuję jakiś prostszy temat zgłębić, najlepiej w Wikipedii.
Tu taka refleksja. Ignorancja ma wiele wspólnego z odizolowaniem, bo to nic innego, jak odizolowanie od wiedzy. Historia naturalna dostarcza wiele przykładów. Na przykład taki dodo, przerośnięty gołąb, który rwał się do ludzi, bo żył sobie wcześniej w ignorancji nie zaznawszy zagrożenia, odizolowany na Mauritiusie od drapieżników i człowieka.
Tak samo człowiek wychowany w dobrej dzielnicy dziarsko maszeruje przez czarną część South Side, bo po prostu żył sobie odizolowany od wiedzy na temat różnych niebezpieczeństw.
Tak samo ludzie o całkowicie zerowym pojęciu o ekonomii, czy jakiejkolwiek teorii społecznej, z godnym podziwu samozadowoleniem opowiadają niesamowite historie o charakterze holistycznym najczęściej. Im mniej wiedzy, tym większe samozadowolenie.
Dotyczy to nawet matematyki. Jestem w redakcji czasopisma, do którego co i rusz przysyła ktoś a to dowód hipotezy Jakobianowej, a to krótki dowód WTF i nie wiadomo, co odpisać. Delikwent jest stuprocentowo przekonany o poprawności swojego argumentu i to czasem w sytuacji, w której nie dysponuje dostateczną wiedzą, żeby w ogóle problem zrozumieć.
Nawiasem mówiąc dodo to nazwa nadana ptaku przez portugalskich żeglarzy i pochodziła od słowa doudo (w starej pisowni), czyli głupiec.
soul_reaper - 2010-06-28, 10:10
| Cytat: | bmac napisał/a:
... do góry nogami hihihi, to dokładnie tak jak cała dęta propaganda PO, ładnie brzmi, młodzi się z tym zgadzają, patrz posłanka Mucha, nawet ostro agitują ..., no a tak naprawdę to pic na wodę fotomontaż... ładnie wyglądający SPOKOJNY, MĄDRY BRONEK hihihi...
PS.: ... współczuję Wam dzieciaki prywatnej służby zdrowia za parę lat, wiem z detalami jak to wygląda w Stanach, a teraz patrzę tylko na stan obecny w Polsce, moja Mama powoli odchodzi na drugą stronę od dziesięciu lat
... szmal, szmal i po prostu szmal, oto realia prywatnej "służby" zdrowia... jak myślicie, ile się w ramach tych reorganizacji w ciągu następnych lat zlikwiduje? 5-10% ?? a brakuje Nam miejsc w szpitalach, podsumowując: ja sobie radę dam, bo mnie jeszcze na to stać, mimo zaawansowanego wieku, nie wiem jak to będzie z Wami, Waszymi Rodzinami i bliskimi
i tyle ode mnie w tym temacie
bmac |
A ja sobie akurat zycze prywatnej sluzby zdrowia. Nawet pomimo tego, ze osoby z mojej bliskiej rodziny sa ciezko chore. Efekt jest taki, ze i tak musze wydawac gruba kase na ich leczenie, a do tego z mojej skladki utrzymuje pewnie ze dwie panie przerzucajace papierki w NFZ. Dodatkowo place na prywatne ubezpieczenie ok 10% tego co na NFZ i mam tam praktycznie wszystkie swiadczenia dla mnie, zony i dziecka. Oczywiscie od tego juz musze odprowadzac podatek (jest to skladnik mojej pensji - tzn. za mnie placi firma, ja za zone i dziecko). Wkurza mnie, ze gdy moja zona robila operacje kolana to nawet nie moglem sobie tego odliczyc od podatku (NFZ tej operacji akurat nie refundowal). Dlatego o ile nie jestem za calkowitym zniesieniem publicznej sluzby zdrowia - sa osoby, ktore nigdy nie beda w stanie zarobic na swoje leczenie, to uwazam, ze skladka jest zdecydowanie zbyt wysoka. Placowki publiczne powinny pozostac dla ludzi, ktorych z obiektywnych wzgledow (nie jest takim czyms brak checi do pracy) nie stac na ubezpieczenie prywatne.
vilumisiek - 2010-06-28, 13:04
Jak dla mnie wybory powinny być jak prawo jazdy. Zdajesz egzamin z wosu, historii współczesnej i dopiero masz prawo oddawać głos. Głosowali by ludzie świadomi, inteligentni, z własnymi poglądami.
s3v3n - 2010-06-28, 14:19
zaraz by sie okazalo, ze takie egzaminy sa tendencyjne, a wyniki zmanipulowane (przez wsi i zydokomune) :d
soul_reaper - 2010-06-28, 15:23
| s3v3n napisał/a: | | zaraz by sie okazalo, ze takie egzaminy sa tendencyjne, a wyniki zmanipulowane (przez wsi i zydokomune) :d |
Masoni Mikolaj, nie zapominaj o masonach.
ps. o rozowych swiniach tez nalezy przez przyzwoitosc chociazby wspomniec
vilumisiek - 2010-06-28, 15:52
Generalnie układ.
bmac - 2010-06-29, 11:41
| Cytat: | | "...A ja sobie akurat zycze prywatnej sluzby zdrowia..." |
no pewnie, bo Cię na to stać, jak sam piszesz. Na tym akurat Forum pewnie jesteś w czubie, jeśli chodzi o przychody na głowę w rodzinie i nie tylko, stąd dodatkowe ubezpieczenia prywatne tudzież zainteresowanie odliczaniem od podatku.... Ja pisałem o kolejnej podskórnej manipulacji PO, wydaje mi się, że bardzo prawdopodobnej, patrząc na doświadczenia całego mojego życia oraz na to,co się dzieje.... polityka jest z założenia fałszywa i manipulująca, to dotyczy każdej ze stron, ale skutki długofalowe odczuwamy przez lata i to miałem na celu?
... służba zdrowia jest tak wielopłaszczyznowym problemem, iż powierzchniowa wymiana argumentów jest chyba bezprzedmiotowa, zresztą ja nie specjalnie mam na to czas, ale atmosfera, którą czuję to zupełnie co innego... to właśnie atmosfera sitwy, układów, geszeftów różnego rodzaju trwająca od początku Naszej Rzeczypospolitej jest powodem, iż głosuję na jedyną partię, która wg mojego oglądu stara się z tymi układami walczyć, w mniej lub bardziej skuteczny i ortodoksyjny sposób... kiedyś był to PO-PIS, teraz tylko PIS
i wcale nie uważam, że są cacy, są tylko w moim rozumieniu jedyną, w miarę rozsądną alternatywą...
i prawie WSIo w temacie
soul_reaper - 2010-06-29, 12:57
| bmac napisał/a: | | Cytat: | | "...A ja sobie akurat zycze prywatnej sluzby zdrowia..." |
no pewnie, bo Cię na to stać, jak sam piszesz. Na tym akurat Forum pewnie jesteś w czubie, jeśli chodzi o przychody na głowę w rodzinie i nie tylko, stąd dodatkowe ubezpieczenia prywatne tudzież zainteresowanie odliczaniem od podatku.... Ja pisałem o kolejnej podskórnej manipulacji PO, wydaje mi się, że bardzo prawdopodobnej, patrząc na doświadczenia całego mojego życia oraz na to,co się dzieje.... polityka jest z założenia fałszywa i manipulująca, to dotyczy każdej ze stron, ale skutki długofalowe odczuwamy przez lata i to miałem na celu?
... służba zdrowia jest tak wielopłaszczyznowym problemem, iż powierzchniowa wymiana argumentów jest chyba bezprzedmiotowa, zresztą ja nie specjalnie mam na to czas, ale atmosfera, którą czuję to zupełnie co innego... to właśnie atmosfera sitwy, układów, geszeftów różnego rodzaju trwająca od początku Naszej Rzeczypospolitej jest powodem, iż głosuję na jedyną partię, która wg mojego oglądu stara się z tymi układami walczyć, w mniej lub bardziej skuteczny i ortodoksyjny sposób... kiedyś był to PO-PIS, teraz tylko PIS
i wcale nie uważam, że są cacy, są tylko w moim rozumieniu jedyną, w miarę rozsądną alternatywą...
i prawie WSIo w temacie
|
Oczywistym jest, ze pisze z wlasnego punktu widzenia i siedzenia. Jednakze decyzje jakie zostana podjete w sprawie sluzby zdrowia dotkna wszystkich. Zarowno tych, ktorzy maja wiecej jak i tych, ktorym wiedzie sie gorzej. Jak dla mnie chodzi przede wszystkim o to aby skonczyc z polityka Janosika. Niestety na to sie nie zanosi i w dalszym ciagu ludzie beda ponosic 'kare' za swoje sukcesy. Bo jakze inaczej nazwac progresywna skale podatkowa, skladke zdrowotna uzalezniona od dochodu a nie 'per capita' czy wszelkiego rodzaju parapodatki jak chociazby akcyza na samochody. Hasla rownosci podatkowej wyborow nie wygraja, bo oznaczaja one, ze bogaci staliby sie jeszcze bogatsi, a chyba nic tak nas, Polakow, nie boli jak wzbogacenie sasiada. Dla mnie wybor pomiedzy Komorowskim a Kaczynskim jest wyborem jedynie wizerunku. Z punktu widzenia gospodarki wiele sie nie roznia. PO jest praktycznie tak samo socjalistyczna jak PiS. Na naszej scenie politycznej brakuje mi partii stricte liberalnejj, zarowno swiatopogladowo jak i gospodarczo. Chyba sie takiej nie doczekam i prosze mi tutaj nie wyjezdzac z UPR i Korwinem (ktorego poglady na gospodarke bardzo szanuje) bo to przede wszystkim ta partia ma 'zaslugi' w demonizacji liberalizmu.
vilumisiek - 2010-06-30, 13:17
http://www.youtube.com/watch?v=zGTGPcKXTMs
zukole - 2010-06-30, 14:20
Wczoraj był we Wrocławiu wiec Kaczyńskiego. Przechodziłem tylko, ale na scenie jakiś koleś ( sorry, ale nie znam się ) mówił
o osobach z najbliższego otoczenia Komorowskiego, którzy mówią o zastrzeleniu Jarka i wypchaniu go , coś niby o zgodzie
i takie tam tra la la.
Ponoć śmiesznie było
http://wyborcza.pl/1,7524...e___WIDEO_.html
maestro - 2010-06-30, 17:39
| zukole napisał/a: | którzy mówią o zastrzeleniu Jarka i wypchaniu go |
Palikot?
http://www.youtube.com/watch?v=HyU1_bncEcs
ermijo - 2010-07-01, 15:30
stare, ale myślę, że warto
Filmik o szefie ABW
1.cz http://www.youtube.com/watch?v=Jm8b7eu5N5Q
2.cz http://www.youtube.com/watch?v=oeaQ19CjEwg
3.cz http://www.youtube.com/watch?v=T-hiXKM0ClA
/materiał proPISowskiej TV/
alicecooper - 2010-07-05, 16:42
W aresztach i zakładach karnych Bronisław Komorowski zdobył 91,9 proc. poparcia. Jego rywal z drugiej tury wyborów prezydenckich, Jarosław Kaczyński, uzyskał 8,1 proc. głosów - podał Centralny Zarząd Służby Więziennej.
oczywiście gratuluję:)
soul_reaper - 2010-07-05, 18:01
Alice, a dlaczego nie napiszesz jak glosowali chociazby ludzie z wyzszym wyksztaceniem? Czy dlatego, ze ten fakt juz nie jest wygodny dla postawionej przez Ciebie tezy? Ja wcale sie nie dziwie, ze nie glosowali na Jarka. Chyba zapominasz, ze byl on swego czasu Prokuratorem Generalnym i mysle, ze glownie to, a nie jakas wyimaginowana poblazliwosc PO dla przestepcow (pospolitych, takich ktorzy wlasnie siedza) powodowala takie a nie inne rozlozenie glosow.
angst - 2010-07-05, 21:53
Ja rozumiem to w ten sposób, że więźniowie są po prostu raczej na bakier z prawem i sprawiedliwością
Czytając wyniki rozumowałem chyba podobnie jak Soul. Też zwróciłem uwagę na statystyki dotyczące wykształcenia, miejsca zamieszkania, czy wieku wyborców, a nawet miałem przeczucie, że Alice straci czas na napisanie tego posta, a podobnież lista zgłoszeń na MP nie jest zaktualizowana
Pozdrawiam
Angst
ermijo - 2010-07-05, 22:18
4xTAK!!!
http://www.youtube.com/watch?v=z6UQDQRmGnI
zukole - 2010-07-05, 22:30
Wyobrażacie sobie kampanie wyborcze bez obietnic ?
bad_mojo - 2010-07-06, 00:02
Tylko, jeżeli rozdawaliby pieniądze.
alicecooper - 2010-07-07, 01:42
| soul_reaper napisał/a: | | Alice, a dlaczego nie napiszesz jak glosowali chociazby ludzie z wyzszym wyksztaceniem? |
mogę napisać
wiesz gdzie mam tych z wyższym wykształceniem produkowanych obecnie w szkołach krzakach?
te wszystkie marketingi zarządzania i dyplomy tak naprawdę kupowane za kasę
mają papierki a są głupsi od ludzi po zawodówkach często
może nie?
PS i wcale nie jest lepiej np na wydziałach prawa renomowanych uniwerków
od lat jest postulat żeby uczyć tam logiki w ujęciu matematycznym
a dalej jest tak naprawdę średniowieczna (niech będzie wiek XVII służę przykładem- kto chce może sobie porównać : Arnaud i Nicole "Logika" (1662) z programem współczesnym)
ci ludzie - przyszli prawnicy nie potrafią nawet poprawnie wnioskować nie mówiąc o rozumowaniu (nie pije tu do 7 ale do wielu innych absolwentów)
s3v3n - 2010-07-07, 08:01
haha ja sie nie obrazam, a nawet w ogolnym ujeciu zgadzam sie, ze jest tak jak mowisz :D logika (chociaz prymitywna i naprawde mozna isc na egzamin i brac go "na logike" bez wiekszego przygotowania) daje w kosc wiekszosci ludzi na 1 roku studiow prawa na uj, na innych uczelniach mysle, ze podobnie :)
soul_reaper - 2010-07-07, 10:22
| alicecooper napisał/a: | | soul_reaper napisał/a: | | Alice, a dlaczego nie napiszesz jak glosowali chociazby ludzie z wyzszym wyksztaceniem? |
mogę napisać
wiesz gdzie mam tych z wyższym wykształceniem produkowanych obecnie w szkołach krzakach?
te wszystkie marketingi zarządzania i dyplomy tak naprawdę kupowane za kasę
mają papierki a są głupsi od ludzi po zawodówkach często
może nie?
PS i wcale nie jest lepiej np na wydziałach prawa renomowanych uniwerków
od lat jest postulat żeby uczyć tam logiki w ujęciu matematycznym
a dalej jest tak naprawdę średniowieczna (niech będzie wiek XVII służę przykładem- kto chce może sobie porównać : Arnaud i Nicole "Logika" (1662) z programem współczesnym)
ci ludzie - przyszli prawnicy nie potrafią nawet poprawnie wnioskować nie mówiąc o rozumowaniu (nie pije tu do 7 ale do wielu innych absolwentów) |
No ok, zgadzam sie z tym, ze aktualnie poziom studiow i studentow najwyzszy nie jest. W takim razie powiedz mi, jaka grupe spoleczna (poza oczywiscie wiezniami, ktorych wskazales jako przecietnego wyborce PO) uwazasz za najlepiej przygotowana do oddania swiadomego glosu i jak ich glosy rozlozyly sie w wyborach.
alicecooper - 2010-07-07, 18:28
ależ uprzejmie pomogę
taką świadomą grupą wyborców są ludzie sympatyzujący z UPR
w większości interesują się oni nie tylko polityką ale i gospodarką
i są naprawdę wolnorynkowi (w skali 1-10 : UPR:10 PO:3)
i głosowali na Kaczyńskiego
tu cytat z Korwina żeby było jasne
| Cytat: | Jednak wielu moich zwolenników pyta: „Który Kandydat jest mniejszym złem?” - i chce iść na niego głosować.
Odpowiadam: problemem nie są Kandydaci, tylko stojące za nimi mafie, chcące rozkradać Polskę, obsadzać wysokopłatne posady i brać łapówki. Mafia stojąca za Bronisławem Komorowskim znana jest z większego rozmachu w tym względzie. Co więcej: jeśli ta sama mafia opanuje całe państwo, to znacznie łatwiej będzie jej kraść. Ja bardzo lubię Bronisława Komorowskiego – ale patrzę też, kto Go popiera. I jeśli taki np. gen.Marek Dukaczewski ogłasza, że otworzy szampana, jeśli wygra Komorowski – to tym, co chcą głosować, radzę: zamknąć oczy, zatkać uszy – i głosować na Jarosława Kaczyńskiego! |
s3v3n - 2010-07-07, 21:03
hehe no wybór grupy, a także uzasadnienie, muszę przyznać, takie, że aż mnie wcisnęło w fotel.
temat więźniów uważam za głupawy, równie dobrze ja mógłbym powiedzieć, że na kaczyńskiego głosują menele:
http://krakow.gazeta.pl/k...nskiego___.html
alicecooper - 2010-07-07, 23:25
Osoby bezrobotne, które pracy nie szukają wybrały Komorowskiego - 53,9% z nich chciało kandydata Platformy na stanowisku prezydenta
http://wiadomosci.wp.pl/k...,wiadomosc.html
jeśli gdzieś szukać meneli to nie w tej grupie?
PS tak tak czytaj wyborczą na pewno zostaniesz "ynteligentem"
s3v3n - 2010-07-08, 00:14
hahaha czyzbys mi zarzucal manipulacje? ja sie tego przeciez nie wypieram, specjalnie dobrałem taką opinię, gdzie ogólnodostępne fakty przedstawiono w twoim stylu, tylko z drugiej strony barykady :F
alicecooper - 2010-07-08, 02:16
| s3v3n napisał/a: | | fakty przedstawiono w twoim stylu, tylko z drugiej strony barykady :F |
i tu się mylisz albo próbujesz manipulować to nie mój styl
ja przedstawiłem 2 więzienia jako ilustracje całości - zarówno cząstkowe jak i całościowe dane były takie same
wyborcza wzięła cząstkowe - uogólniła wnioski a tymczasem dane całościowe są inne
jest różnica?
to tak jakbym napisał "weźmy przykładowo duże miasto - np Lublin" i zaczął uogólniać
podczas gdy właśnie Lublin był wyjątkiem gdzie wygrał PIS
coś takiego jest nieuczciwą metodą stosowana od lat przez wyborczą
soul_reaper - 2010-07-08, 08:11
Alice, czyli jak rozumiem ludzie z wyzszym wyksztalceniem to wysztalciuchy, poza oczywiscie garstka tych oswieconych glosujacych na UPR. To samo z ludzmi posiadajacymi dochody powyzej powiedzmy 200kPLN rocznie, to zlodzieje, uklad i sitwa poza krysztalowymi wyborcami UPR. Ja nie bardzo jestem w stanie przyjac takie rozumowanie a wartosciowanie ludzi na podstawie ich pogladow politycznych uwazam za wysoce niebezpieczne.
PS. Jak juz czytasz ta wyborcza tylko po to aby zauwazyc jej manipulacje to czytaj dokladniej. Po pierwsze dane w artykule dotyczyly Krakowa a nie calego kraju, po dotyczyly mieszkancow domow opieki spolecznej pod egida kosciola a po trzecie mial artykul ten jako cel wysmiac wielkie oburzenie odnosnie poparcia Komorowskiego przez wiezniow.
soul_reaper - 2010-07-13, 22:47
Alice, chyba masz jakis blizszy kontakt z Jarkiem, powiedz mu zeby sie ogarnal (i przy okazji jego przydupasow rowniez). Artykul nie wymaga komentarza.
http://niezalezna.pl/article/show/id/36553
+
http://www.tvn24.pl/-1,16...,wiadomosc.html
vilumisiek - 2010-07-13, 23:27
| alicecooper napisał/a: | ależ uprzejmie pomogę
taką świadomą grupą wyborców są ludzie sympatyzujący z UPR
w większości interesują się oni nie tylko polityką ale i gospodarką
i są naprawdę wolnorynkowi (w skali 1-10 : UPR:10 PO:3)
i głosowali na Kaczyńskiego
tu cytat z Korwina żeby było jasne
| Cytat: | Jednak wielu moich zwolenników pyta: „Który Kandydat jest mniejszym złem?” - i chce iść na niego głosować.
Odpowiadam: problemem nie są Kandydaci, tylko stojące za nimi mafie, chcące rozkradać Polskę, obsadzać wysokopłatne posady i brać łapówki. Mafia stojąca za Bronisławem Komorowskim znana jest z większego rozmachu w tym względzie. Co więcej: jeśli ta sama mafia opanuje całe państwo, to znacznie łatwiej będzie jej kraść. Ja bardzo lubię Bronisława Komorowskiego – ale patrzę też, kto Go popiera. I jeśli taki np. gen.Marek Dukaczewski ogłasza, że otworzy szampana, jeśli wygra Komorowski – to tym, co chcą głosować, radzę: zamknąć oczy, zatkać uszy – i głosować na Jarosława Kaczyńskiego! |
|
ŻEBY BYŁO JASNE:
| Cytat: | Korwin-Mikke tłumaczy, czemu głosował na Kaczyńskiego. I co należy zrobić z tymi, którzy wybrali inaczej.
Kiedy Janusz Korwin-Mikke w II turze wyborów polecił swoim wyborcom zacisnąć zęby i głosować na Jarosława Kaczyńskiego, wielu jego wyborców nie bardzo wiedziało, co ze sobą począć. No bo jak to tak głosować na skrajnego socjalistę.
Dziś to zagadkowe zachowanie guru liberalnej młodzieży wyjaśniło się. JKM napisał w swoim blogu, że należałoby poobcinać ręce większości, która wybrała nowego prezydenta. Bo ta większość głosowała w rzeczywistości za PiS:
Tak - powtarzam: każdy głos na Bronisława Komorowskiego był głosem za tym, by PiS wygrało
przyszłoroczne wybory parlamentarne.
Proszę pamiętać o tym, co zrobił Jarosław Kaczyński gdy był premierem? Zajmował się "teczkami", agentami, walką z PO – natomiast prawie w ogóle nie zajmował się gospodarką.
Gdyby był prezydentem, mógłby spokojnie zajmować się tym samym. I może jeszcze wojażami zagranicznymi. Na partię nie miałby już czasu. JKM:
Nie byłby przy tym w stanie kierować PiSem. A tak rozeźlony Kaczyński na czele rozeźlonego PiS-elektoratu na bank
wygra wybory - i może (nie daj Bóg!) zacząć realizować to, co nagadał w tej kampanii wyborczej.
Tym, co głosowali na Bronisława Komorowskiego należałoby ręce poobcinać!
Dukaczewski, który stoi za prezydentem elektem, to przy tym pikuś? Cóż, Korwin-Mikke, który w przeciwieństwie do Kaczyńskiego przyszedł dziś na uroczystość wręczenia Komorowskiemu dokumentu potwierdzającego wybór, po prostu szanuje urząd.
Poza tym jest przekonany, że Kaczor to zło, a oddanie mu Pałacu byłoby początkiem jego końca. Za Gazetą.pl:
Zobaczycie państwo, co się stanie za kilka miesięcy. Wszyscy, którzy narzekają na to, że poparłem Jarosława Kaczyńskiego, będą mnie na kolanach przepraszali.
Czy to prorocze słowa? Cóż, wczoraj rano
pisałam to samo. |
Alis Brawo! <klap klap klap>
I jeszcze minka a'la s3v3n:
:F
Już wiesz czemu wolnorynkowi chcieli oddać żyrandol kaczorowi?
Barfko - 2010-07-14, 09:41
"Osoby bezrobotne, które pracy nie szukają wybrały Komorowskiego - 53,9% z nich chciało kandydata Platformy na stanowisku prezydenta."
To jest bardzo ciekawy przykład. Osoby bezrobotne, które nie szukają pracy to głównie panie zajmujące się domem (plus osoby pobierające zasiłek stały/świadczenia pielęgnacyjne, na przykład niepełnosprawni). Menele rejestrują się przecież w urzędzie pracy, żeby ktoś im na wódkę dawał.
Z przyczyn naturalnych w tej grupie nie szukamy poparcia dla wysokich świadczeń socjalnych. Przeciwnie, panie zajmujące się domem mają na ogół dobrze zarabiających małżonków, czyli osobom tym zależy na sprawnej i stabilnej gospodarce.
alicecooper - 2010-07-14, 15:55
nie podniecaj sie Vilu bo chyba Ty nie do końca rozumiesz
JKM twierdzi ze kaczor jako prezydent to mniejsze zło niż gajowy
tylko tyle i aż tyle
a to że krytycznie ocenia PIS to naprawdę jak byś cokolwiek się znał to byś wiedział o tym od dawna
ja zresztą też mówiłem od dawna ze PIS wybieram bo wszystko inne (co ma szanse przejść w wyborach) gorsze
zresztą Vilu sprawa jest prosta
do tej pory te eunuchy POlityczne tłumaczyły się że nic nie zrobili bo im prezydent przeszkadza
mają 500 dni za swoim prezydentem
co pokażą? co zrobią?
masz wątpliwości??
bo ja nie
| soul_reaper napisał/a: | | Alice, czyli jak rozumiem ludzie z wyzszym wyksztalceniem to wysztalciuchy, poza oczywiscie garstka tych oswieconych glosujacych na UPR. |
doceniam oczywiście Twoje sprowadzanie do absurdu przez wyolbrzymianie
ani przez chwilę nie sądzę ze piszesz na poważnie "czyli jak rozumiem"
ale może ktoś się nabierze?
otóż napisałem przykład z upr a cała reszta (czyli ile jest wykształciuchów ile ludzi niezorientowanych itd to oczywiście temat do dyskusji)
natomiast proszę nie przypisuj mi poglądów na przyszłość przez taki zabieg jak "czyli jak rozumiem" tylko mnie spytaj
do Barfko
ja zrozumiałem ze jest to ta grupa która właśnie się zarejestruje a jak im proponują pracę to ucieka
ale jak rozumiesz to inaczej to chyba trzeba by spytać/poszukać według jakich kryteriów ankieta była robiona - może byś Barfko spróbował:)?
maestro - 2010-07-14, 17:11
Sformułowanie "osoby bezrobotne, które pracy nie szukają" jest nieprecyzyjne, nie wiadomo czy chodzi o osoby niezarejestrowane (w takim przypadku podobnie jak Barfko zakładałbym, że to głównie gospodynie domowe) czy też jak to odczytał Alice zarejestrowani lecz nie przejawiający chęci do podjęcia pracy. Niezależnie która wersja jest właściwa to i tak większość rzędu 3,9% ponad połowę trudno uznać za miarodajny wyznacznik.
Gość - 2010-07-14, 19:32
| alicecooper napisał/a: | nie podniecaj sie Vilu bo chyba Ty nie do końca rozumiesz
JKM twierdzi ze kaczor jako prezydent to mniejsze zło niż gajowy
tylko tyle i aż tyle |
jkm twierdzi, że komorowski byłby lepszym prezydentem ale przez to PO może przegrać wybory, a rządzący pis wyrządzi więcej szkód niż pisowski prezydent
soul_reaper - 2010-07-14, 20:25
Alice zeby nie bylo watpliwosci ja Twoje poglady raczej znam i je szanuje. Chociaz w sporej mierze sie z nimi nie zgadzam O ile program nazwijmy to gospodarczy UPR mi calkowicie odpowiada tak niektore rzeczy spoza gospodarki sa dla mnie nie do przyjecia. Ponadto biorac pod uwage realia to dokladnie jak mowi Korwin potrzeba najpierw rewolucji aby moc takie zmiany wprowadzic, gdyz lud w znakomitej wiekszosci (bez podzialu na wiek, wyksztalcenie, plec czy rase posiadanego psa) jest latwowierny i ogolnie oglupiony. Dlatego zarowno widzowie TVN, jak i TVP sa manipulowani. Dlatego sluchacze RM tak fanatycznie podazaja za ojcem dyrektorem i dokladnie z tego samego powodu nienawidza Kaczora sluchacze TOK FM. Z ludzmi swiadomymi swoich pogladow mozna dyskutowac, ale najczesciej zawsze beda to dyskusje jedynie teoretyczne, gdyz partie majace szanse na zwycistwo w wyborach musza dostosowac sie poziomem do wyborcow. Wybieranie mniejszego zla polega na znalezieniu sobie czegos w programie takiej partii co zostalo przemycone tam wlasnie dla ludzi myslacych. Cala reszta jest glownie papka podawana jedynie dla uciechy gawiedzi.
alicecooper - 2010-07-14, 22:30
do gościa:
| Janusz Korwin Mikke 02 lipca 2010 napisał/a: | | Oczywiście, że uważam, że najlepszym prezydentem byłby Janusz Korwin-Mikke. I doskonale rozumiem tych, którzy z braku tego kandydata na liście nie pójdą do urn. Natomiast jeśli ktoś pyta o Mniejsze Zło, by na nie zagłosować – to ja twierdzę, że jest nim Jarosław Kaczyński. |
dokładnie to co napisałem wyżej,wcześniej , czy mam pisać DRUKOWANYMI ?
do soula:
niezupełnie, wybieranie to dla mnie w większości opieranie się na praktyce: czyli nie co mówią a co robią (zrobili)
co z tego że PO mówiło o 15 % liniowym podatku? gówno z tego wynika tak samo ja mogę powiedzieć ze lecę jutro na księżyc
założy się ktoś ze mną że mimo pełnej władzy tego nie wprowadzą?
PiS mówiło skromniej o 2 stawkach ale przynajmniej to uchwaliło i mamy 2 stawki
wolisz realną obniżkę czy zabawę w licytację?
to ze ludzie tego nie widzą to niestety prawda
soul_reaper - 2010-07-15, 10:59
PiS mial w programie dwie stawki podatkowe? Jakos nie pamietam raczej wyszlo im przez przypadek, to ze je wprowadzil to inna sprawa (tak przy okazji to MF byla wtedy Zyta Gilowska, ktora raczej sie wywodzi z PO, a PiS z braku odpowiednich ludzi przygarnal ja gdy opuscila PO). Jakakolwiek proba wprowadzenia podatku liniowego spotka sie z masakryczna wrecz krytyka ze strony SLD i PiS, jakoby mialo to na celu zabranie biednym a danie bogatym. Ja wierze, ze PO wprowadzi wieksza prywatyzacje sluzby zdrowia przy jednoczesnym uwolnieniu rynku ubezpieczen zdrowotnych.
--edit: Moj blad, rzeczywiscie mieli to w programie w 2005:
| program PiS 2005 napisał/a: | Uprościmy system podatkowy poprzez docelowe zmniejszenie liczby stawek
podatkowych do dwóch: najpierw 18- i 32-procentowej, potem
18- i 28-procentowej. Sprzeciwiamy się podatkowi liniowemu 3 x 15. |
alicecooper - 2010-07-15, 15:50
1) rozumiem ze chwalisz PIS że przygarnęli Zytę? i słusznie - raz ze mogą współpracować realnie z innymi , dwa ze na tle innych MF wypadła naprawdę rewelacyjnie
2) masakryczna krytyka?? tu to juz przeginasz
raz ze masakryczna krytyka to od lat trwa na PIS (łącznie z "zaprzyjaźnionymi TV" i "naszymi" gazetami i co?)
dwa że jak mają większość + prezydenta to co im niby krytyka??
ile rzeczy już wprowadzili jak był tylko pełniącym obowiązki gajowy? (ipn, krritv itd)
tak pojechałeś demagogicznie po bandzie ze po Tobie się nie spodziewałem
3) byłem parę dni temu w pewnym małym Muzeum Kultury Ludowej
oto mniej więcej wypowiedź kustosza:
| Cytat: | całe szczęście ze cudem wróciliśmy organizacyjnie pod województwo
byliśmy wcześniej, ale parę lat temu dali nas pod powiat a powiat jak to powiat nie ma takich pieniędzy i już w zeszłym roku była przymiarka żeby nas zlikwidować |
dla tych którzy do tej pory nie wiedzą na czym polega komercjalizacja szpitali przez PO tłumacze drukowanymi:
| Cytat: | przesuniemy szpitale organizacyjnie pod samorządy, oczywiście one nie wydolą z kasą (skoro teraz system nie daje rady to co dopiero małe jednostki)
a wtedy rozłożymy ręce: nie ma kasy to trzeba zlikwidować albo sprzedać za bezcen kolegom zdzisia lub rysia
oczywiście wszystko legalnie, zgodnie z prawem bo to będą musiały zrobić samorządy jak ich nie stać, a PO powie "to nie my" |
ps żeby było jasne jestem za prawdziwą prywatyzacją czyli np jasne zasady, przetargi, konkurencja itd
| soul_reaper napisał/a: | | Ja wierze, ze PO wprowadzi ... przy jednoczesnym uwolnieniu rynku ubezpieczen zdrowotnych. |
założysz się ze mną ze nie uwolni? gdzie by wciskali swoich kolesi jak nie do NFZ?
naprawdę zaczynasz wierzyć w fantastyczne historie
PS2 to ze kryminaliści głosują na "swoich" nie jest tylko polskim trendem
http://wiadomosci.onet.pl...ustwa,item.html
| Cytat: | Bill Clinton, uzyskał aż 93 proc. głosów osób skazanych za rozmaite przestępstwa
|
ermijo - 2010-07-28, 11:11
taki przerywnik, ale wsadzam w ten temat, choć w rzeczywistości jest to filmik odpowiadający na pytanie jaki związek z ZUSem mam alkohol:
http://www.youtube.com/watch?v=IR2MdaD_nKo
templar - 2010-08-02, 13:50
Dla tych, co wierzą w rządzących nami "liberałów":
http://sierp.libertarianizm.pl/?p=279
Co do wcześniejszych dyskusji, to wybaczcie, ale jestem strasznie zapracowany i zasadniczo nie mam czasu ani nawet ochoty kontynuować tych wątków. Bad: sorki, że tak późno - prześlij mi na PW adres i markę ulubionego piwa (oczywiście w miarę dostępnego w Polsce/Toruniu), a na pewno Ci prześlę.
Pozdrawiam
templar
bad_mojo - 2010-08-02, 20:29
Przypomnę Ci, jak się spotkamy na jakimś turnieju w realu pozdro
ermijo - 2010-08-06, 11:40
Musze skrytykować Kaczyńskiego. Nie był na zaprzysiężeniu Prezydenta Polski, gdzie ten patriotyzm o którym mówił w swojej kampanii wyborczej? Toć własnie pokazał swój zajebisty realny patriotyzm swoją nieobecnością.
soul_reaper - 2010-08-06, 13:35
Ja akurat o to nie mam do niego pretensji. Jest tylko czlowiekiem i nie wymagam od niego aby nagle zapomnial o wszystkich upokorzeniach zarowno jego jak i jego niezyjacego brata ze strony przeciwnikow politycznych, ktorzy wygrali wybory. Wydaje mi sie, ze wole taka postawe, ktora pozwala zobaczyc jego prawdziwe, ludzkie oblicze niz przyjcie i odgrywanie politycznej szopki.
M_Head - 2010-08-11, 17:56
SYNY KORWINA:
http://www.youtube.com/watch?v=eHXT1CIq0GI
bbj - 2015-05-07, 16:44
Minęło prawie 5 lat od ostatnich wyborów prezydenckich.
Czy dziś zmieniliście swoje poglądy lub kandydatów?
amiga_500 - 2015-05-08, 18:19
Dla mnie został tylko Kukiz jako forma Obywatelskiego protestu. Polska demokracja jest tragiczna.
alicecooper - 2015-05-13, 23:31
Człowiek który przez 25 lat pierdzenia w stołek w sejmie a potem w fotel prezydencki
nie jest w stanie nauczyć się poprawnie mówić w języku ojczystym ?
(o pisaniu nawet nie ma co wspominać, a o języku obcym?)
Który jeśli nie wyduka czegoś z kartki to myli się każdego dnia?
Wczoraj chociażby zwołał konferencję na temat referendum, zaczął „referendum warsza” i dopiero się zreflektował że ogólnopolskie. Po prostu farsa.
Nawet podziękowania dla żony musiał czytać z kartki.
Osobnik który ponoć skończył historię, a się na niej nie zna.
(ja skromnie powiem ze znam się 100 razy lepiej choć studiowałem nauki ścisłe, nieskromnie byłoby 1000).
Jeśli taki jest jego poziom w naukach humanistycznych to jaki w ścisłych ?! ktoś sobie to wyobraża?
I specjalnie nic nie napiszę o Jego wyborach politycznych, bo niezależnie jakie by one nie były,
to taki imbecyl nie nadaje się na żadne stanowisko. dixi
alicecooper - 2015-05-14, 20:55
.
alicecooper - 2015-05-25, 09:52
| Cytat: | | Pakuj się i zabieraj swojego hipopotama |
angst - 2015-05-25, 10:28
Przy cytacie chyba warto podać źródło
Życzymy powodzenia i czekamy na realizację obietnic wyborczych
Pozdrawiam
Angst
bbj - 2015-05-25, 11:40
Szykują się dobre czasy dla biskupów i rodzin patologicznych w imię kultu rodziny.
Pisowiec przy władzy to uwstecznianie się Polski na arenie międzynarodowej o czym zresztą wszystkie państwa wokoło piszą.
bad_mojo - 2015-05-25, 12:39
http://www.fronda.pl/a/cz...lski,51868.html
Nie realizacja wyborczych obietnic, ale gruntowna przebudowa Polski jest priorytetem dla dzisiejszej opozycji, która ma już swojego prezydenta – Andrzeja Dudę.
przecież wiadomo, że z tymi obietnicami to on żartował, przecież Polski nie stać na 300 mld zł, każdy głupi to wie!
alicecooper - 2015-05-25, 16:27
| Cytat: | | Głosowanie za kratami: 82,7 proc. za Komorowskim, 14,8 proc. za Dudą |
Życzę politykom PO żeby znaleźli się jak najbliżej swojego najtwardszego i najbardziej oddanego elektoratu
PS do badmojo
tak sie składa że czytam "Najwyższy czas" i dobrze wiem że pan Teluk jest zwolennikiem Korwina, więc to co zrobiłeś to czysta manipulacja a'la PO
PS do bbj
tak, tak, miliony much nie mogą sie mylić ...
bo ktoś za granicą coś napisał? litości...
nie pamiętasz co za granicą pisali o Orbanie na Węgrzech? (że bedzie zapaść, kryzys i katastrofa)
a teraz Międzynarodowy Fundusz walutowy przyznał ze reformy wyszły na dobre
http://www.rp.pl/artykul/1198098.html
zukole - 2015-05-25, 19:31
| bbj napisał/a: | | Pisowiec przy władzy to uwstecznianie się Polski na arenie międzynarodowej o czym zresztą wszystkie państwa wokoło piszą. | Sądzisz, że zagraniczni dziennikarze piszą tak z troski o dobro Rzeczpospolitej? Czy może boją się, że już nie będziemy takim pionkiem jak za prezydentury Komorowskiego?
Jakoś Polacy za granicą także częściej głosowali na Dudę (można sobie sprawdzić na stronie PKW).
PS Ktoś słyszał ostatnio cokolwiek na temat aktywności Donalda w Brukseli?
bbj - 2015-05-25, 19:57
Wiem tylko, że konserwatyzm we współczesnej lewicowej Europie to nic dobrego.
Bardzo zapuściliśmy się z kontaktami np. z Niemcami za rządów PiSu.
Niestety, tutaj trzeba patrzeć przez pryzmat gospodarki, tak jak to czynią bardzo mądrze Niemcy w polityce z Rosją.
alicecooper - 2015-05-25, 22:06
Nie sądziłem że takie elementarne rzeczy trzeba tłumaczyć
1) czy UE przeszkadza totalitarny ustój chin? autorytarny rosji?
mają to głębo w dupie i robią z nimi interesy (ewentualnie rzucą parę frazesów)
2) czy doprawdy interesuje ich z moralnego punktu widzenia ustrój Polski?
patrz wyzej
3) jaka władza będzie dla zagranicy wygodna? taka co zadba o Polskę
czy taka co dla ochłapów i stołka w Brukseli wejdzie w d?
4) obcy bedą chwalić polityków tej pierwszej opcji czy drugiej?
5) jesli jeszcze nie dotarło to może przykład
PO zohydzało PIS że przez PIS mamy złe stosunki z Rosją a jak oni (PO) dojdą do władzy to dopiero sie polepszy (że niby bedą prowadzic politykę zgody etc)
rezultat?
embargo na mieso, owoce etc
nawet na sery nałożyli ;/
http://www.bankier.pl/wia...ry-3293365.html
i to są dobre stosunki z rosją?
podsumowując: liczą się interesy gospodarcze i polityczne
bbj - 2015-05-26, 16:08
| alicecooper napisał/a: | | Cytat: | | Głosowanie za kratami: 82,7 proc. za Komorowskim, 14,8 proc. za Dudą |
|
Dlaczego tacy ludzie mają głosować za katolicką partią?
Równie dobrze mogę wrzucić taką statystykę:
| Cytat: | | Wśród wyborców, którzy ukończyli szkołę podstawową lub gimnazjum, na Dudę zagłosowało 65,7 proc. wyborców, a na Komorowskiego - 34,3 proc. |
Co do punktów.
Ad.1. Rosja i Chiny to zły przykład bo nie dość, że to potęgi to w dodatku nie należą do UE.
Ad.2. Ale to chyba nie chodzi o moralny punkt widzenia?
Ad.3. Lewica. Nie PO, nie współczesne SLD, TR, ale lewica z prawdziwego zdarzenia. Nie ma innej przyszłości. Polska do 10, 15 lat wróci do lewicy (pod jaką nazwą to już mniejsza o to).
Ad.4. Po co ma ktoś kogoś chwalić?
Ad.5. Na pewno nie dotrzesz przez embargo. Jesteśmy w UE, mieliśmy trzymać więc z Rosją?
Embargo było nieuniknione i nie tylko dla Polski. Nie wyobrażam sobie nawet polityki zagranicznej Rosji z PiSem (ciekawe czy znalazłby się inny temat rozmów niż katastrofa smoleńska).
Ale to osobny temat bo to w głównej mierze wina Rosji, że tak się osłabia gospodarczo.
Możemy sobie pisać tak w nieskończoność i nikt nikogo nie przekona.
Nie jestem i nie byłem wielkim zwolennikiem PO. W wyborach pomiędzy dwoma partiami jednak nie ma innego wyboru dla mnie.
Tak w ogóle to uważam, że podział Polski na PO i PiS jest bardzo niezdrowy dla społeczeństwa.
Dwie tak naprawdę prawicowe partie dzielą Polaków (choć PO to taki w sumie kontener- niby centrum).
A powinien być podział na mocną prawicę i lewicę, tak jak to ma miejsce w większości normalnych krajów.
W miarę dobry podział był w latach 90 kiedy walczył AWS (doprowadzając kraj do zapaści) z SLD.
PS Gdyby Komorowski wygrał to PiS napisałby, że wybory zostały sfałszowane.
zukole - 2015-05-26, 20:12
| bbj napisał/a: | | Ad.1. Rosja i Chiny to zły przykład bo nie dość, że to potęgi to w dodatku nie należą do UE. | Za to Węgry już tak. Orban jak i cały Fidesz jest konserwatywny, a w obwodzie pozostaje nacjonalistyczny Jobbik. Polityka zgoła odmienna od mainstreamu i jak pisał alice, sprawdza się.
Za 10-15 lat prędzej sam się przeniesiesz do kraju z lewicową władzą. W Polsce ostatnie wyniki wskazują, że lewicy nie ma (poparcie dla partii jest marginalne) i raczej szybko się to nie zmieni.
Co do liczb - http://www4.rp.pl/artykul...brali-Dude.html
PS Jesteś jasnowidzem?
alicecooper - 2015-05-26, 23:49
| bbj napisał/a: | | lewica z prawdziwego zdarzenia. Nie ma innej przyszłości |
jak zmienisz na lewica . Nie ma przyszłości to sie zgodzę
ideologicznie lewica jest trupem
oczywiscie w dobrobycie ludzie będą głosować na rózne odchyły i idiotyzmy typu palikot
ale z realna ideą to nie ma nic wspólnego, raczej happening
| bbj napisał/a: | | Dwie tak naprawdę prawicowe partie |
otóz problem jak widzę wynika z tego że nie mamy wspólnych podstaw
zachodzę w głowę skąd Ci sie wzięły dwie partie prawicowe ??
1) program PIS jest gospodarczo solidarystyczny, światopoglądowo umiarkowanie konserwatywny czyli klasyczna chcrześcijańska demokracja czyli centrum
należy zaznaczyć że oni nawet ten program w zasadzie realizowali jak byli u władzy
mało tego gospodarczo realizacja była bardziej liberalna! (Gilowska - zmniejszenie podatków, 2 stawki etc) (
2) PO to jaki ma program nie ma znaczenia bo go nie realizowali (o czym byłem przekonany od początku i się nie myliłem - była to ściema dla naiwniaków)
za to ich sukcesy to:
ogromny rozrost biurokracji
monstrualny wzrost zadłużenia
korupcja
czyli klasyka socjalizmu
sumując partia centrowa i socjalityczna
(a prawicowy to jest korwin)
(a AWS był bardziej lewicowy niż PIS)
| bbj napisał/a: |
PS Gdyby Komorowski wygrał to PiS napisałby, że wybory zostały sfałszowane. |
wybory samorządowe - PSL 23,7 %
wybory prezydenckie - PSL 1,6 %
naprawdę , nie masz żadnych wątpliwości?
| bbj napisał/a: | | Bardzo zapuściliśmy się z kontaktami np. z Niemcami za rządów PiSu. |
a tu świeży komentarz jakby specjalnie dla Ciebie
czy Berlin postawi na Dudę?
http://wiadomosci.onet.pl...-na-dude/ydsxk5
bbj - 2015-05-27, 17:31
| zukole napisał/a: |
W Polsce ostatnie wyniki wskazują, że lewicy nie ma (poparcie dla partii jest marginalne) i raczej szybko się to nie zmieni.
PS Jesteś jasnowidzem? |
Nie jestem, to takie koło: AWS-SLD-PO+PiS-...
| alicecooper napisał/a: |
ideologicznie lewica jest trupem |
Czy Niemcy, Francja, Czechy, ... są trupami?
ale z realna ideą to nie ma nic wspólnego, raczej happening
|
Happening to raczej Palikot, Braun, Korwin itd.
wybory samorządowe - PSL 23,7 %
wybory prezydenckie - PSL 1,6 %
naprawdę , nie masz żadnych wątpliwości?
|
Czy uważasz, że te wybory prezydenckie też były sfałszowane?
Przypomnę tylko, że różnica pomiędzy kandydatami wynosiła zaledwie 0,5 mln głosów, a liczba nieważnych głosów (mając tylko dwie możliwości) 0,25 mln.
Ciekawi mnie twoja odpowiedź.
Jeśli będzie mówił głosem Jarka to niestety nie ma szans.
alicecooper - 2015-06-01, 17:00
| bbj napisał/a: | | Czy uważasz, że te wybory prezydenckie też były sfałszowane? |
będę uprzejmy odpowiedzieć
uważam że ze wzgledu na:
a) olbrzymią pracę Ruchu kontroli wyborów
b) najtrudniejsze zasady do sfałszowania
były to wybory fałszowane w małym stopniu
do punktu b)
w koncu ile głosów moze być nieważnych jak do wyboru dwie kratki?
moim zdaniem te 250 tys to o 240 za dużo
bo niby co, poszło tylu debili ? albo jajcarzy i happenerów ?
znaczy fakt, debili jest duzo wiecej, w koncu ile głosów dostała PO
więc nie debili tylko niepełnosprawnych nie umiejacych zakraślić jednej kratki - 200 tysięcy?
ale jest jeszcze pytanie czy te wybory były uczciwe, rozważ co nastepuje:
przemawianie dokładne okresloną ilość czasu (np 3 min), wiele razy jest ekstremalnie trudne !
możliwe jeśli 1) ktoś jest bardzo, bardzo doświadczonym mówcą
lub 2) ma gotowe teksty i jest na tyle kumaty żeby je dostosować do innych pytań
lub 3) ZNA PYTANIA
do punktu 1)
i jeszcze ma szczęście że np przeciwnik mu nie przerywa i nie dezorganizuje
- to przy okazji wyjaśnienie czemu bronek (nauczony) bez przerwy przerywał dudzie w debatach (jesli ktoś nie wiedział)
dygrasja
widziałeś co się stało z kukizem w 1 debacie?
ma olbrzymie doswiadczenie estradowe a posypał sie od razu w 1 pytaniu (o czasie to nie ma co wspominać)
otóż dziś "wszyscy" mówią jaka zła była kampania bronka, a to nieprawda bo
w debatach wypadł świetnie, był REWELACYJNIE przygotowany
(naprawdę wypasieni specjaliści to zrobili, pokazać jako sensownego gościa przy którym ręce opadają, duuża sztuka)
w 1 debacie wygrał (nieznacznie)
w 2 remis
a przecież jest oczywiste że
1) nie ma doswiadczenia w przemawianiu (nie mylić z czytaniem z kartek)
2) nie jest na tyle kumaty żeby samemu dopasować tekst (vide suflerzy)
jak dla mnie zostaje tylko 3 opcja ZNAŁ WCZEŚNIEJ PYTANIA
Henry - 2015-06-01, 21:43
| alicecooper napisał/a: | w koncu ile głosów moze być nieważnych jak do wyboru dwie kratki?
moim zdaniem te 250 tys to o 240 za dużo |
Myślę, że tu się mylisz, bardzo dużo osób intencjonalnie oddało nieważny głos, znam parę takich osób, sam rozważałem taką opcję
angst - 2015-06-01, 23:39
Tak w dużym skrócie - pełna zgoda z Henrym - pisałem o tym wcześniej, że też znam takie osoby, które celowo oddały zły głos, można zatem powiedzieć, że to zjawisko powszechne, a zatem i taki wynik w ogóle nie dziwi.
Kampania PO była chyba zła jako całokształt, bo została zawalona przed pierwszą turą, gdzie tak naprawdę klamka zapadła. Dalsze ruchy były już dużo lepsze, stąd taka mała przegrana, co przy wstępnych analizach jak się rozłożą głosy wyborców P.Kukiza i reszty wydawało się mało prawdopodobne.
O ile pamiętam w pierwszej debacie obaj kandydaci znali i mieli te same pytania. A zaskoczył B.Komorowski m.in. ripostą przy pytaniu o chęć zabicia milicjanta (od razu uprzedzę, że tego akurat już nie słyszałem, tylko czytałem potem cytaty w Internecie). Tego pytania nie mógł znać, chyba że od kogoś z PISu Dlatego była pozytywna ocena i zaskoczenie, chyba nawet w obozie PO. Czytałem później, że choćby oficjalny start z ramienia PO mógł załatwić sprawę, a przynajmniej wyrównać szanse.
Ja za to od początku byłem pełen uznania za kampanię PIS. Wyciągnięto wnioski z kilku poprzednich wyborów, poukrywano odpowiednio wcześnie kogo trzeba i stare śpiewki nie zadziałały.
Mam wrażenie, że to była raczej taka kampania unikania błędów. Przed II turą na ich naprawę po stronie PO było już za późno, a niektóre ruchy były już bardzo ryzykowne, typu pojawienie się u Kuby Wojewódzkiego, co chyba przyniosło odwrotny efekt niż w przypadku P.Kukiza.
Ogólnie ciekawe wydaje się spostrzeżenie, że zadecydowali młodzi. Porównując z poprzednimi wyborami część z nich po prostu zadebiutowała, niektórzy dojrzeli do pewnych decyzji, a że ogólnie jest większości źle, to i tendencja do zmiany władzy.
Pozdrawiam
Angst
crosslet - 2015-06-02, 21:43
Ja oddałem nieważny głos!
alicecooper - 2015-06-03, 10:42
Szczerze mówiąc nie wiem co sądzić o niektórych
1) ordynacja do parlamentu
głosy nieważne są rozdzielane proporcjonalnie do wyników list
czyli najwięcej zyskują największe ugrupowania
zakładam że jak ktos oddaje świadomie głos nieważny to nie chce nikogo z tych co startują
a już w szczególnosci tych największych?
no ale zachowując się w ten sposób własnie im pomaga
2) ordynacja prezydencka
głosy niewazne w ogóle nie są brane pod uwagę
zakładam że świadome oddanie niewaznego głosu ma byc jakąś manifestacją?
w 1) jest ale manifestacją głupoty (no chyba że nieznajomości prawa)
w 2) nie ma żadnego znaczenia
ewentualnie w 2) rozumiałbym gdyby były wezwania do bojkotu
typu "pokażcie ze macie dość całej obecnej klasy politycznej, policzmy się"
ale tego nie było
dlatego dla mnie tracenie czasu (jak ktoś ma iśc żeby oddać pusty głos (wyłączając jajcarzy))
jest niezrozumiałe, nie lepiej wykorzystać go dla siebie?
ciekaw jestem jakie intencje przyświecały kolegom przy rozważaniu takiej opcji?
bbj - 2015-06-03, 10:58
Niektórzy idą na wybory dla frekwencji.
W sensie, że "idę na wybory, spełniam swój przywilej obywatelski, jednakże nie znalazłem odpowiednio kandydata, ale nie będę narzekał na wynik wyborów".
Lepsze to niż nie iść w ogóle na wybory. Bo jakie im przyświecają intencje? Mają wszystko w d***e?
bad_mojo - 2015-06-03, 12:59
nie widziałem o tym proporcjonalnym rozdzielaniu nieważnych głosów przy wyborach parlamentarnych... to znaczy, że np ostatnie ugrupowanie, któremu brakuje trochę głosów, by dostać się do parlamentu, może wejść dzięki nieważnym głosom? Czy może, jeżeli jest to rozdzielane proporcjonalnie, to i tak nic nie zmienia?
zukole - 2015-06-03, 17:47
| bbj napisał/a: | | W sensie, że "idę na wybory, spełniam swój przywilej obywatelski, jednakże nie znalazłem odpowiednio kandydata, ale nie będę narzekał na wynik wyborów". | Przywilejem obywatelskim jest prawo wyboru kandydata spośród umieszczonych na liście. Swoją drogą, żeby głos nie był ważny, trzeba było w drugiej turze zagłosować na obu (idiotyzm) albo na żadnego (wówczas po co iść na wybory?). Dopiski nie mają znaczenia.
bbj - 2015-06-03, 17:56
| zukole napisał/a: | | bbj napisał/a: | | W sensie, że "idę na wybory, spełniam swój przywilej obywatelski, jednakże nie znalazłem odpowiednio kandydata, ale nie będę narzekał na wynik wyborów". | Swoją drogą, żeby głos nie był ważny, trzeba było w drugiej turze zagłosować na obu (idiotyzm) albo na żadnego (wówczas po co iść na wybory?). |
Odpowiedź sam sobie udzieliłeś cytując mnie.
zukole - 2015-06-03, 17:59
Napisałem Ci, że przywilejem obywatelskim nie jest pójść na wybory. Dzieci z rodzicami też chodzą i coś z tego w tej chwili wynika? A argumentowanie "byłem - mogę narzekać" lub "nie byłeś - nie możesz narzekać" jest zabawne
bbj - 2015-06-03, 18:10
Co z osobami, które nie znalazły kandydata na urząd prezydenta?
Nie dziwię się takim osobom jak Crosslet czy Henry, bo wybierać praktycznie nie było w czym (kim).
zukole - 2015-06-03, 18:19
W Polsce oddanie głosu w wyborach jest przywilejem (o czym sam zacząłeś), a nie przymusem. Jeżeli ktoś świadomie (lub nie) chce wziąć udział, powinien zaakceptować obowiązujące zasady.
Henry - 2015-06-03, 18:59
Generalnie to oddałem ważny głos, jednakże nie rozumiem czemu oddanie nieważnego miałoby być przejawem głupoty, po prostu pokazanie, że kandydaci którzy pozostali w drugiej turze oprócz koncertu życzeń nic nie wniosą. W mojej ocenie jest to też oddanie głosu za żadnym kandydatem, a nie zmienia to nic w wynikach (mówimy o drugiej turze wyborów prezydenckich, a nie o pierwszej turze wyborów prezydenckich czy wyborach parlamentarnych).
Chaosu - 2015-06-06, 12:55
. . .W drugiej turze też oddałem nieważny głos. Myślałem że głosy nieważne wliczają się do frekwencji więc mają jakieś znaczenie (dla wskaźnika frekwencji z którego różne wnioski są wyciągane). Alice mam nadzieję pamiętasz jak się raz zawiodłem po zagłosowaniu, nie chcę tego drugi raz przeżywać więc dlaczego miałem wybierać kandydata z którym się nie zgadzam? Ponadto na wybory staram się jeździć całą rodziną, w starym stylu. Jak już jestem na miejscu to oddanie głosu (w przeciwieństwie do stania przed drzwiami) nie jest stratą czasu.
zukole - 2020-07-03, 17:13
II tura wyborów odbędzie się 12 lipca. Maf już wie, na kogo zagłosuje.
amber_gold - 2020-07-04, 10:00
rzygać się chce tą agitacją na kurniku....
Obawiam się że wtedy czeka nas bardziej klęcząca postawa wobec Brukseli, oraz zgoda na gości od Pani M.
|
|