Forum.Gomoku.pl
Forum Polskiego Stowarzyszenia Gomoku, Renju i Pente

Działalność Stowarzyszenia - Nowy serwer kurnika

_OLSZTYNIANKA_ - 2005-05-17, 15:17
Temat postu: Nowy serwer kurnika
Od wczoraj na kurniku mozna przeczytac apel o zbiorce pieniedzy na nowy serwer. Moze Stowarzyszenie przekazaloby na ten cel jakies fundusze? Pozdrawiam
adik - 2005-05-17, 17:15

Bardzo dobry pomysł. Na pewno Stowarzyszenie zdobyloby trochę więcej prestiżu w oczach MAFa.

Pozdrawiam, Adik.

_OLSZTYNIANKA_ - 2005-05-17, 17:50

Własnie o tym samym pomyślałam Adiku;)
Ece - 2005-05-17, 18:01

Mialem taki temat stworzyc, ale jakos czasu brakowalo ;)

Generalnie Stowarzyszenie jako takie pieniedzy na 100% nie wylozy, bo samo nie ma. Ja bylym bardziej za tym, zebysmy zrzucili sie teraz i przekazali MAFowi troche PLNkow, a jesli ma byc lista darczyncow, to wystepujmy tam jako Stowarzyszenie - zawsze bedzie mozna wiecej cisnac Marka na zmiany dla nas korzystne :] Poza tym i tak jest nam przyjaznie nastawiony, wiec...

Ma ktos pomysl, jak to ogranizacyjnie rozwiazac? W tej chwili to chyba tylko konto Milosza. Na gomoku.pl na pewno byloby info o wspomozeniu kurnika.

despair - 2005-05-17, 20:11

hehe wszyscy znaja sytuacje finansowa stowarzyszenia (albo i nie znaja, wlasnie, jak z tym stoimy?), nie spotkamy sie w tym tygodniu i sie nie zrzucimy, wiec o czym mowa :P
nc - 2005-05-18, 07:12

można to rozwiązać np tak: pieniądze przesyłalibyśmy na konto stowarzyszenia, a potem można je wysłać z listem i podpisem "od polskiego stowarzyszenia gomoku..."

troche więcej przez to kłopotów, dlatego pewnie wielu powie że nie warto

aaru - 2005-05-18, 09:38

Chyba będzie prościej w ten sposób - każdy wysyła i jako podpis (darczyńca) daje PSGRiP
Ece - 2005-05-18, 10:53

Marcinie, pisalem dokladnie o takim rozwiazaniu tylko ciut inaczej to sformulowalem. Glownie dlatego, ze Stowarzyszenie nie posiada wlasnego rachunku bankowego.

Arek ma chyba racje - najprosciej w tytule przelewu podac PSGRiP, chocby obok nicka. Potem napisze sie do MAFa zeby to zsumowal i wyjdzie ;)

dragon_katowice - 2005-05-18, 21:57

kiedy odbywała się pierwsza zbiórka na serwer kurnika wpłaciłem 50 zł
wtedy kurnik był taki jaki chciałem żeby był, darmowy, bez reklam, były statystyki których teraz już nie ma itd itp
a teraz nie wiem kto bierze pieniądze za te reklamy ale mi sie to nie podoba i nie wpłace ani grosza , pamiętam słowa mafa: "kurnik nigdy nie będzie płatny" a te reklamy to niby co ?

jak macie kase i nie macie co z nią zrobić to wpłaćcie ją na potrzebujące dzieci , ewentualnie na stowarzyszenie a nie nabijacie konta komuś kto już i tak z Was żyje, nie wiem kto i ile bierze za te reklamy ale baner wyświetlany a gadu gadu kosztuje(kosztował) 20000 zł. (dwadzieścia tysięcy zł.) za dzień

może przesadziłem, nie wiem, ale mi się to nie podoba i nie na żaden serwer dla kurnika już nigdy nie wpłacę, chyba ,że nie będzie na nim reklam ;)

pozdrawiam, darek

Ece - 2005-05-18, 22:09

dragon.katowice napisał/a:
teraz nie wiem kto bierze pieniądze za te reklamy
Kolokacja serwera kurnikowego to wydatek rzedu 8-10 tys zl miesiecznie. Akurat o2 sponsoruje lacza i ma za to reklamy - nie ma niestety nic za darmo.

To ze reklama na GG tyle kosztuje nie znaczy, ze na kurniku tez by tyle kosztowala. Moze MAF probowal dogadac sie z jakas firma, ktora placilaby za miejsce reklamowe i je odsprzedawala, ale tak mysle ma wieksza kontrole nad tym, co i w jakis sposob jest tam reklamowane.

Zreszta te dywagacje nie maja sensu - trzeba by spytac po prostu MAFa.

utratos - 2005-05-18, 22:16

jestem tego zdania co Darek. Na kurniku pojawily sie reklamy . serwery nie bede wlasnoscia dajmy przyjacilo kurnika tylko mafa. nasze stowarzyszenie nie ma kasy na wiele potrzebnych rzeczy. W rozmowie z mafem danwo odbytej maf sugerowal ze przedsiewziercie kiedys mu sie zwroci. zapewne chodzilo mu o kase ( chociaz moze mial cos innego na mysli). Co wiecej rozni uzytkownicy wykonywali dla niego prace za darmo jak np tlumaczenie kurnika na obce jezyki za darmo(moze cos nie poknocilem ale nie sadze)
Jesli maf ma takie dobre serce niech zapisze kurnik fundacji przyjaciol kurnika i niech stanie sie wlasnoscia wspolna skoro wszyscy na to loza i pomagaja.
Co gorsza pisanie ze jest jedynym seriwsem za darmo i sugerowanie w ten sposob ze moze sie to zmienic jak nie dostanie kasy bo bedzie musial skads przeciez ja wziasc zeby kupic sewrwery jest troszke dziwne bo wp tez jest za darmo i gra tam 70% uzytkownikow co na kurniku. w momencie kiedy kurnik stalby sie platny wiekszosc ludzi przeszlaby na wp...

Ece - 2005-05-18, 23:00

Na reklamy nie bylo rady - chyba ze ktos ma na zbyciu pare tysiaczkow co miesiac. Dlatego nie przemawia do mnie ten argument.

Ze serwer mu sie zwroci, ze zarobi na tym etc. to prawda, ale chyba nikogo to nie dziwi.

Tlumaczenie za darmo... Za teksty w wikipedii tez nikt nie placi i zbieraja pieniadze na serwer.

Nie jest jedynym darmowym. Jest po prostu fajny i go lubimy. Kto chce to wplaci - ja wierze ze MAF nie ucieknie na Majorke ;)

dragon_katowice - 2005-05-18, 23:02

MAF nie ucieknia na majorkę , on już tam mieszka ;)
angst - 2005-05-18, 23:08

Reklamy nie sa takie uciazliwe, a Maf wklada w funkcjonowanie Kurnika sporo sil i serca. Mam nadzieje, ze postapi uczciwie i jak znajde wolna chwile, to cos wplace.

Ale zgadzam sie z Darkiem - nie ma statystyk wielu, a Maf sie z tego nieprzekonujaco tlumaczy. Jako przyklad podam pewna rzecz - jak chcialem sobie ocenic wstepnie jakiegos gracza, to wchodzilem w jego statystyki i sortowalem je po rankingu rywali. Po grach z najlepszymi wyrabialem sobie opinie, a teraz guzik :| Maf napisal mi, ze nikomu to niepotrzebne (?!) - nie pamietam dokladnie, ale taki byl wydzwiek jego maila. Sadze, ze decyduja o tym zupelnie inne przyczyny, a sortowanie wzdluz i wszerz mogloby wrocic :roll:

Pozdrawiam

Angst

P.S. Barca tez wymiekla ;)

nc - 2005-05-19, 01:08

ja tam tych reklam nie mam mu za złe, przecież to nic wielkiego w porównaniu do całoekranowych reklam na serwisach takich jak onet i wp

wątpię żeby Maf na kurniku wiele zarobkował, zresztą 10-20 zł mi nie zrobi różnicy a nowy serwer faktycznie może się przydać

A Barcy to ja się nie dziwię, czemu ma tracić w porównaniu do innyhc klubów grubą kasę, owszem była to pewna tradycja ale konkurencja nie śpi :)

soul_reaper - 2005-05-19, 09:25

Oj znikniecie sortowania rowniem mi dziala na nerwy, a tlumaczenie ze odciaza to serwer jest nie do konca sluszne, bo mozna to zrobic w javascriptcie i wtedy wszystkie obliczenia sa wykonywane na komputerze klienta a nie na serwerze ;-)
Co do reklam i pieniedzy z nich, to naprawde o2 i tak robi kurnikowi dobrze ze za te reklamy daja darmowy hosting, zauwazcie ze te reklamy to sa w 99% reklamy wlasnie o2 i jego serwisow.

aaru - 2005-05-19, 09:26

Też bardzo lubiałem 'bawić' się statystykami.
adik - 2005-05-19, 16:09

Ja też.

Pozdrawiam, Adik.

Chaosu - 2005-05-21, 16:00

. . .Do Utratosa i Dragona (nei wiem którego konkretnie): Chyba wp ma darmowe gry bo zarabiają na wyświetlaniu reklam, natomiast kurnik na wyświetlaniu reklam (wyłącznie o2.pl) nie zarabia. O co chodzi? Kurnik nadal nie jest płatny.
Ece - 2005-05-21, 16:51

Mozesz rozwinac swoja mysl? Chyba ze po prostu nie widzisz roznicy miedzy zrobieniem gier on-line przez podmiot pokroju PW, a przez jedna osobe.
przemek_nh - 2005-07-21, 17:18

No i sie cos maf przeliczyl ze tyle osob bedzie gralo. hehehe nawet 17000 nie ma :lol: :lol:
martin1234 - 2005-07-21, 20:39

Bo są wakacje. Po wakacjach pewnie będzie dużo więcej.
Zobacz na forum, to samo jest.

A co do serwerów, to widział je ktoś?

maf - 2005-11-08, 23:11

a teraz nie wiem kto bierze pieniądze za te reklamy ale mi sie to nie podoba i nie wpłace ani grosza , pamiętam słowa mafa: "kurnik nigdy nie będzie płatny" a te reklamy to niby co ?

jak macie kase i nie macie co z nią zrobić to wpłaćcie ją na potrzebujące dzieci , ewentualnie na stowarzyszenie a nie nabijacie konta komuś kto już i tak z Was żyje, nie wiem kto i ile bierze za te reklamy ale baner wyświetlany a gadu gadu kosztuje(kosztował) 20000 zł. (dwadzieścia tysięcy zł.) za dzień

może przesadziłem, nie wiem, ale mi się to nie podoba i nie na żaden serwer dla kurnika już nigdy nie wpłacę, chyba ,że nie będzie na nim reklam ;)

Powyzsze insynuacje dragona i potakiwania ze strony utratosa sa zanujace. To smutne tym bardziej, ze sa to czolowi czlonkowie stowarzyszenia gomoku, ktore sadzilem, ze jest przychylnie nastawione do kurnika.

Specjalnie dla ich wiadomosci chcialbym podac, ze nie uzyskalem ani zlotowki z reklam, ktore pokazuja sie na kurniku, o czym wie, kazdy kto potrafi czytac ze zrozumieniem teksty w jezyku polskim (bylo o tym na stronie zbiorki). Dragon z pewnoscia sie do nich nie zalicza, bo ma problemy nawet z rozumieniem prostych pojec, takich jak "darmowe" (>> "kurnik nigdy nie będzie płatny" a te reklamy to niby co? << czy obecnosc reklam oznacza, ze serwis nie jest darmowy? to wlasnie dzieki reklamom wiekszosc serwisow internetowych jest darmowa).

Tak jak pisalem swego czasu na stronie wiadomosci kurnikowych, te reklamy emituje o2.pl w zamian za udostepnianie laczy dla kurnika (i z tego, co sie orientuje, wychodzi na tym na minus, bo nie ma praktycznie zlecen reklam na kurnik, a obecnie koszt laczy 25Mbp/s u sensownych dostawcow to kwoty rzedu 30-40 tys. zl MIESIECZNIE).

Dragona i Utratosa z pewnoscia zainteresuje takze informacja, ze nie dosc, ze nie zarobilem zlamanego grosza z dzialalnosci kurnika (jesli cokolwiek zarobilem, to z licencjonowania oprogramowania do gier, co moglbym robic bez istnienia kurnika), to dolozylem do jego dzialalnosci okolo 10 tys. z wlasnej kieszeni, co jednak ma sie nijak do czasu, jaki mu poswiecilem -- piec lat pracy.

Zycze Dragonowi i Utratosowi, zeby razem w calym swoim zyciu poswiecili bezinteresowanie chociaz 10% tego czasu na gomoku w Polsce.

angst - 2005-11-08, 23:49

maf napisał/a:

Powyzsze insynuacje dragona i potakiwania ze strony utratosa sa zanujace. To smutne tym bardziej, ze sa to czolowi czlonkowie stowarzyszenia gomoku, ktore sadzilem, ze jest przychylnie nastawione do kurnika

Słowa te wypowiedziane były przez Dragona jako Dragona, a nie Dragona, jako członka Stowarzyszenia. Ponadto każdy członek Stowarzyszenia ma chyba prawo do własnych poglądów, co nie znaczy, że samo Stowarzyszenie miałoby się z każdym z takich poglądów utożsamiać. Uważam zatem, że pisanie o braku przychylności Stowarzyszenia do Kurnika, jest co najmniej nie na miejscu.

Każdy wie, że Kurnik to świetna sprawa i że trzeba było mnóstwo pracy, umiejętności i serca, aby coś takiego stworzyć. Wcale sie nie dziwię rozgoryczeniu bijącemu z tego posta, ale proszę nie przyszywać łatek do Stowarzyszenia. Wpłaciłem pieniądze na serwer (tyle ile wtedy mogłem), podpisując przekaz PSGRiP, ale nie widziałem później takiego ofiarodawcy na liście. Gdybyśmy dysponowali odpowiednimi funduszami, to na pewno jako Stowarzyszenie wsparlibyśmy zakup nowego serwera, ale na dzień dzisiejszy nie jest to realne. Ze swojej strony mogę tylko powiedzieć, że widzę ostatnio mały wpływ naszego Stowarzyszenia na gry, które próbujemy popularyzować, w ogóle nie odczuwając potrzeby konsultacji pewnych kwestii, do których znajomości staramy się aspirować.

Być może wspomniany Utratos przytakiwał, ale może jest to też dobry moment, aby zweryfikować jego twierdzenie o tym, kto zasugerował zmianę nazwy z gomoku na kółko i krzyżyk, co spowodowało niebagatelny wzrost grających w te gry zawodników :) Jako Stowarzyszenie ściągnęliśmy na Kurnik wielu obcokrajowców, np. kilkukrotnego mistrza Świata w renju. Nie wiem, być może grywa tu Kasparov, ale chyba nie jest to powszednie wydarzenie :roll:

Osobiście gram od 3 i pół roku na Kurniku, a więc grywałem tu także w czasach, gdy inny popularny serwer był wówczas równiez darmowy. Ale ja wchodziłem tam jedynie wówczas, gdy nie działał Kurnik (co niestety zdarzało sie nader często, nie wspominając o lagach). Teraz jest na szczęście o niebo lepiej.

Co do reklam, to chyba kwestia marketingu. Wierzyć się nie chce, że jest możliwość zbagatelizowania takiej rzeszy osób odwiedzających stale jedno miejsce, niezależnie od wieku, płci, narodowości...

Spotkaliśmy się dopiero raz, ale nie wierzę, żeby ktoś odmówił spotkania, o ile będzie taka inicjatywa.

Proszę, tym razem w swoim imieniu, o nie wyciąganie pochopnych, a przez to czasem krzywdzących wniosków.

Pozdrawiam

Piotr Małowiejski
Członek Zarządu
Polskiego Stowarzyszenia
Gomoku, Renju i Pente

P.S. Nie wiem, czy naprawdę pisał to Maf, ale na wszelki wypadek wolałem odpowiedzieć :)

100per - 2005-11-09, 10:15

Zastanawia mnie powód, dla którego Marek odświeżył ten temat... Czy to tylko przypadek - akurat przeglądał nasze forum, trafił na wypowiedzi Darka i Maćka i od razu zareagował czy ma to inne podłoże? Prawdopodobnie (i taką mam nadzieję) prawdziwe jest pierwsze przypuszczenie.

Tak czy inaczej podobnie jak Piotrek uważam, że głosy Dragona i Utratosa były głosami osób prywatnych, a nie Stowarzyszenia. Szkoda, że Marek nie skomentował również odpowiedzi Jurka, który bardzo racjonalnie starał się uświadomić chłopakom realia "techniczno-ekonomiczne" w jakich działa kurnik. Jak dla mnie to jego zdanie - popierające i rozumiejące potrzebę zarówno zbierania pieniędzy na nowy serwer, jak i "podpięcia" się pod komercyjny serwis - jest ogólnym wydźwiękiem z dyskusji.

A co do wpłat: jako prywatna osoba każdy członek Stowarzyszenia wpłacił tyle ile mógł i/lub chciał i było to niepodważalne prawo każdego. Na fakt, czy ktoś wpłacił i jaką kwotę wpływ miało na pewno wiele czynników - aktualna sytuacja finansowa, subiektywna (to co dla jednych jest zaletą, dla innych może być wadą) ocena kurnika, indywidualne podejście to tego typu akcji itp., itd. Jeśli zaś chodzi o Stowarzyszenie to w tamtym czasie oscylowaliśmy z kasą gdzieś w okolicach -700 (minus siedmiuset) złotych, tak więc w zasadzie nie mieliśmy żadnych możliwości przyłączenia się do zbiórki - chyba że na zasadach proponowanych wyżej (wpłaty indywidualne i wpisanie "nicka" PSGRiP).

Tak więc w żaden sposób nie traktowałbym postów Maćka i Darka jako opinii Stowarzyszenia - przecież zawsze docenialiśmy rolę kurnika dla rozwoju gomoku w Polsce, czego wyrazem jest chociażby nadanie Markowi tytułu Honorowego Członka Stowarzyszenia. Wielokrotnie też występowaliśmy z różnymi propozycjami mającymi usprawnić działanie kurnika i wiele z nich zostało wprowadzonych. Rzadko też w jakiś bardzo głośny sposób uskarżalismy się, jeśli gomoku czy renju lub pente były "dyskryminowane" - znamy swoje miejsce w szeregu i rozumiemy, że opieka nad całym serwisem wymaga poświęceń jeśli chodzi o "dobro" poszczególnych gier. Naszą dotychczasową współpracę oceniam bardzo pozytywnie, kilka osób z naszego grona sprawuje funkcje operatorów, nasze najwazniejsze postulaty najczęściej były realizowane. Mam nadzieję, że odgrzebanie tej mocno przykurzonej historii nie spowoduje żadnych zmian na niekorzyść.

Miłosz Olborski
Prezes Zarządu PSGRiP

maf - 2005-11-09, 13:47

Potrafie odroznic glos Stowarzyszenia od glosow osob prywatnych. Napisalem, ze sadzilem, iz Stowarzyszenie jest pozytywnie nastawione do Kurnika (i nadal tak sadze), ale dziwie sie, ze niektore osoby, ktore to Stowarzyszenie stanowia i decyduja o jego glosie, sa prywatnie wrogo nastawione do Kurnika.

Nie rozumiem, dlaczego w odpowiedzi na moj post podnosicie kwestie, ile Stowarzyszenie moglo wplacic, tak jakbym mial do kogos zal, ze wplacil tyle a nie wiecej. Moja odpowiedz dotyczyla przede wszystkim insynuacji Dragona, ktory udzial w zbiorce nazywa "nabijaniem komus konta", sugeruje, jakobym trzepal na kurniku nie wiadomo jaka kase i jawnie zacheca do NIEBRANIA udzialu w zbiorce.

Nie wiem, z czego wynika brak PSGRiP na liscie darczyncow. Byc moze z tego, ten ciag znakow nie wygladal na nick i moglem go pominac (dla Was ma on jakies znaczenie, dla mnie w tamtym czasie byl przypadkowym ciagiem liter, nawet mimo tego ze wiedzialem o istnieniu Stowarzyszenia).

Wypowiedzi Jurka, chociaz wygladaly jak walka z wiatrakami, to rzeczywiscie, probowaly ratowac jakos sytuacje i jestem mu wdzieczny za jego glos rozsadku.

Na watek natrafilem dopiero teraz, bo nie czytam tego forum regularnie. Zanim moje konto zostalo reaktywowane, zrezygnowalem z checi odnoszenia sie do wypowiedzi Dragona, ale Jurek poprosil mnie pozniej, zebym jednak wyjasnil poruszane w niej kwestie.

soul_reaper - 2005-11-09, 18:33

Skoro juz sie pojawiasz na tym forum, to moze udzielisz nam informacji czy nie byloby mozliwosci aby przywrocone zostalo sortowanie po rankingu w statystykach. To byla bardzo przydatna opcja ;-) Jesli nawet nie w postaci sortowania z bazy to chociaz jakis js na kliencie.
angst - 2005-11-09, 18:51

A odpowiadając na mail powyżej napisz również proszę, czemu nie ma już ulubionego przez pracujących po 12-13 godzin (i nie tylko) turnieju piątkowego o 22:15?? :?

Pozdrawiam

Angst

ondik - 2005-11-09, 19:00

Albo najlepiej jak sobie przeczyta temat "nowa opcja w gomoku" ;)
adik - 2005-11-09, 20:12

A ja z tego miejsca chciałbym oficjalnie poprosić o przywrócenie turnieju 3min swap w piatek, a także wprowadzenie 9 rund w turniejach na 5 minut.

To byłem ja, jarząbek.

Łubudubu, Adik.

maf - 2005-11-09, 20:55

ondik napisał/a:
Albo najlepiej jak sobie przeczyta temat "nowa opcja w gomoku" ;)

A moze jeszcze lepiej, jak ktos pozbiera te kilka pytan i mi podesle mailem?

Ece - 2005-11-09, 21:55

Wiedzialem, ze zaraz padna pytania o statystyki, turnieje etc. Ale to nie ten temat.

Zawsze mozna napisac maila - ja w przeciagu kilku lat napisalem ich zaledwie pare, ale zawsze otrzymywalem odpowiedz. Temat o nowych opcjach jest "troche zbyt luzny". Lepiej faktycznie je spisac, wrzucic w nowy temat i przedyskutowac przed wyslaniem ostatecznej wersji.

Mozna tez stworzyc dzial, w ktorym bedziemy przedstawiac propozycje. Jak nasz czlonek honorowy bedzie "za", to nie widze przeszkod ;)

P.S. Korzystajac z okazji, prosze o dodanie 1000 pkt. dla nicka "Ece" ;)

lutalek - 2005-11-10, 10:34

a lutalek chciałby dopisać sobie jedną cyferkę z przodu lub z tyłu w ogólnej liczbie rozegranych partii i żeby mój nick (literki) był widoczny na czerwono :lol: