|
Forum.Gomoku.pl Forum Polskiego Stowarzyszenia Gomoku, Renju i Pente |
 |
Gomoku - Książka o Gomoku..
adik - 2004-12-28, 16:29 Temat postu: Książka o Gomoku.. Powstają pomysły gazetek, ulotek i innych tego typu bajerków, to czemu nie książka?
W książce byłyby różnego rodzaju ciekawostki (nie będzie to jednak jakiś rocznik statystyczny!) wywiady, porady, być może rozdział analiz, spis stron związanych z Gomoku, blablabla - czy ktoś ma jakieś pomysły jak to powinno wyglądać, czy ktoś jest chętny do współpracy?
Pisać tutaj..
Pozdrawiam, Adik.
sekta - 2004-12-28, 16:39
hehe..
lepiej już tą gazetke robić niż ksiązkę..
adik - 2004-12-28, 16:48
Raczej nie o tego typu posty mi chodziło - nie interesuje Cię to, to się nie odzywaj.
Skontaktowałem się z MAFem - mam nadzieję, że odpowie.
Pozdrawiam, Adik.
angst - 2004-12-28, 18:25
Adiku a po co z Mafem? Zobaczymy jak nam pojdzie tworzenie gazetki. A napisanie ksiazki - to juz naprawde wielkie wyzwanie...
Pozdrawiam
Angst
Ece - 2004-12-28, 19:42
Moja mala prosba - jesli ktos chce wyrazic swoja dezaprobate dla tego pomyslu, niech to zrobi milczaco.
sekta - 2004-12-28, 19:43
Adik,zabronisz mi pisania tutaj?Wątpie..
Ja tylko wyrażam opinie i tyle
Chyba po to stworzyłes ten temat żeby m.in zobaczyć opinie innych(?)
raigeken - 2004-12-28, 19:53 Temat postu: Re: Książka o Gomoku.. Cześć. Po pierwsze mam nadzieję, że nie potraktujesz mojego postu jak Sekty ale...:
adik napisał/a: | Powstają pomysły gazetek, ulotek i innych tego typu bajerków, to czemu nie książka? |
Adiku.. niech najpierw lepiej gazetka wypali, potem myślmy o książce....
adik napisał/a: | W książce byłyby różnego rodzaju ciekawostki (nie będzie to jednak jakiś rocznik statystyczny!) wywiady, porady, być może rozdział analiz, spis stron związanych z Gomoku blablabla |
To chyba miało być w gazetce A książke musiałby ktoś napisać, pamiętaj o wydruku etc.
adik napisał/a: | czy ktoś ma jakieś pomysły jak to powinno wyglądać, czy ktoś jest chętny do współpracy? |
Zgłosiłeś się już do gazetki ?
To tyle...
(p.s. Widać, że w głowie masz aż natłok pomysłów . Jak wyżej napisałem, pomóżmy najpierw gazetce, potem myślmy o książce jeżeli takowa powstanie..)
Pozdrawiam, Adik.
adik - 2004-12-28, 21:11
Napisałem kiedyś opowiadanie, które miało 28 stron i wygrałem konkurs szkolny i byłem chyba 2 w gminie. Wygrałem kilka konkursów ortograficznych, więc nie będzie problemu z interpunkcją, czy błędami ortograficznymi..
Co do sensu - niech inni sobie analizują gry, robią wywiady, dzielą się pracą. Ja nie chce tego robić nagle, spokojnie, zgodnie z prowadzącym mnie w pracy natchnieniem, nie chce też niczyjej pomocy technicznej - prosiłem tylko o pomoc w dobraniu tematów i ewentualnie współpracy (naprawdę w ostateczności), a nie o uświadamianiu mi sensu całej tej inicjatywy - dlatego posty takie jak ten Sekty sensu tu nie mają..
Angst napisał/a: | Adiku a po co z Mafem? |
Po to z MAFem, bo to nie ma być spis tego co można przeczytać na Kurniku, na wszystkich stronkach - ciekawostki i rzeczy niespotykane MUSZĄ być..
A teraz fajna gra słów:
Najpierw Ece napisał/a: | Moja mala prosba - jesli ktos chce wyrazic swoja dezaprobate dla tego pomyslu, niech to zrobi milczaco. |
Potem Sekta napisał/a: | Adik,zabronisz mi pisania tutaj?Wątpie..
Ja tylko wyrażam opinie i tyle
Chyba po to stworzyłes ten temat żeby m.in zobaczyć opinie innych(?) |
Czy ktoś może sprawdzić, czy IP Sekty nie jest takie samo jak Hghfd?
Książka będzie, tylko dajcie mi jakieś oryginalne pomysły!
Pozdrawiam, Adik.
bad_mojo - 2004-12-28, 22:05
adik napisał/a: | Napisałem kiedyś opowiadanie, które miało 28 stron i wygrałem konkurs szkolny i byłem chyba 2 w gminie. Wygrałem kilka konkursów ortograficznych, więc nie będzie problemu z interpunkcją, czy błędami ortograficznymi.. |
A ja mam paszport polsatu.
A jak chcesz mieć książke, to możesz ją sobie sam napisać, skupmy się na jednym.
adik - 2004-12-28, 22:35
Jestem z ciebie dumny, że masz paszport Polsatu.
Chcę napisać książkę - pisze o tym cały czas, a ty chyba koniecznie chciałeś zaimponować tym paszportem Polsatu i musiałeś dopisać byle co, żeby OT nie było - no cóż, pewnie pare osób rozśmieszysz..
Na czym mamy się skupiać?
Pozdrawiam, Adik.
angst - 2004-12-29, 00:45
Prawde powiedziawszy widze, ze sam masz niezbyt wyrobiona opinie na temat owej ksiazki Na Kurniku mozna przeczytac zasady gomoku, wiec oczywiste jest, ze w takowej pozycji musialoby sie znalezc o wiele wiecej. Czy to ma byc rodzaj podrecznika? Jaka planujesz objetosc ksiazki?
Pozdrawiam
Angst
sekta - 2004-12-29, 12:32
Cytat: | Czy ktoś może sprawdzić, czy IP Sekty nie jest takie samo jak Hghfd? |
Adik,zapewniam Cię,że IP mój nie jest taki sam jak hghfd.
Cytat: | Potem Sekta napisał: |
Adik,w przeciwieństwie do ciebie ja nie pisze potem tylko rękoma(ręcami )
sekta - 2004-12-29, 12:36
I jeszcze jedno:Adik,nie próbuj nawet porównywać moich postów do postów hghfd.
adik - 2004-12-29, 12:45
Posty Sekty pomijam, bo tylko udowadnia więzy krwi z Hghfd tymi swoimi postami..
Cytat: | Czy to ma byc rodzaj podrecznika? |
Nie jestem dobrym graczem, więc nie zamierzam pisać o tym jak się powinno grać przez całą książkę - na pewno wspomnę o czymś tam, paru zagraniach, itd.. ale ta książka to raczej będzie przedstawienie Gomoku nie tylko jako gry, ale częsci życia wielu osób - jako opowieść o tym jak to gracze z całego świata grają między sobą..
Cytat: | Jaka planujesz objetosc ksiazki? |
Nie jestem Elizą Orzeszkową, która za każdą napisaną stronę dostawała pieniądze - ja będę pisał póki będą pomysły, jakieś ciekawe historie - myślę, że nie będzie to drugie Nad Niemnem..
Cytat: | Prawde powiedziawszy widze, ze sam masz niezbyt wyrobiona opinie na temat owej ksiazki |
Całkiem możliwe, bo ani nie piszę o Harrym Potterze, gdzie opowieści jest nieskończenie wiele, sto wątków na stronę, nie będę się też wywodził na tematy odwiecznej walki kobiet z mężczyznami, ba! nie napiszę nawet swojej biografii - po prostu będzie to książka o ludziach grających w Gomoku, zachowaniach, mistrzach, różnego rodzaju mistrzostwach, będą pewnie też zdjęcia..
Będą oczywiście wywiady z najlepszymi graczami - postaram się, żeby kilku z nich było z innego kraju niż Polska. Będzie wywiad z MAFem (mam nadzieję) w którym dowiecie się o planach na przyszłość związanych z Kurnikiem, o tym jak to było że powstał Kurnik, itd..
Postaram się wygrzebać jakieś ciekawe wyniki z różnych turniejów międzynarodowych, czy też wewnętrznych - wszystko będzie oczywiście w książce..
Pewną wizję mam - potrzebuje jednak jeszcze innych pomysłów i liczyłem na to, że w tak wspaniałym środowisku Gomoku, jakie przebywa tutaj na forum, na pewno znajdę kogoś, kto przestanie się pytać, a zacznie pomagać..
Mam nadzieję, że się doczekam.
Premiera książki w moje imieniny - 05.03.2005
Pozdrawiam, Adik.
sekta - 2004-12-29, 13:42
Cytat: | Posty Sekty pomijam, bo tylko udowadnia więzy krwi z Hghfd tymi swoimi postami.. |
I znów pokazujesz swoją głupotę..
Lepiej nie będe się już wypowiadał w tym temacie..
Nie komentuj lepiej już nic Adik bo twoje komentarze są tak głupie,że aż śmieszne.
GoNdziO - 2004-12-29, 14:02
sekta po co odpisujesz na wszystkie jego posty ? pogadajcie sobie na gg. eh
adik każdy i tak wie ze ten twój cały pomysł z książką nie wypali bo po jakimś czasie i tak ci to sie znudzi i to zozstawisz a zabierzesz sie za następny pomyśl którego pewnie tez nie dokończysz wiec daj sobie spokój. tak mowiles z wszystkimi stronami gomoku itp. i gówno z tego wyszło...
despair - 2004-12-30, 19:54
ciekawie by bylo jesli taka ksiazka by powstala, jednak kto taka ksiazke by kupil
jakies fundusze jeszcze by sie przydaly.
tak w ogole zanim zaczniemy myslec o ksiazce powinnismy byc wyposazeni w spora ilosc pomyslow.
na ile stron mozna sie rozpisac majac do dyspozycji .. - zaokraglijmy- 10 tematow?
wszystko co w takiej ksiazce by sie znalazlo, jest bez problemu dostepne w necie, watpie zeby taka ksiazka cieszyla sie zainteresowaniem i sie dobrze sprzedawala, ba, czy by sie w ogole sprzedawala
napisanie ksiazki to nie jest prosta sprawa, potrzeba duzo wysilku aby rezultaty byly naprawde zadowalajace. zauwaz Adiku, ze ani gomoku, ani renju, a juz tym bardziej pente nie sa grami cieszacymi sie popularnoscia, garstka osob traktuje takie gry powaznie, watpie, czy ktokolwiek oprocz nas bylby zainteresowany kupnem takiej ksiazki ;]
adik - 2004-12-30, 20:38
Hmm.. Teoretycznie serial "M jak Miłość" jest dla ograniczonej grupy osób z zakładów psychiatrycznych w Lublińcu, a także Domów Spokojnej Starości w całej Polsce, a mimo wszystko ogląda to coś parę milionów zdesperowanych matek i mężów, którzy pod groźbą rozwodu zasłaniają sobie oczy przy kolejnych dramatycznych odcinkach.
Uważam, że jeśli książka będzie dobra, to Ci co ją przeczytają, polecą innym, itd.. Mam nadzieję, że będzie, a premierę przenoszę na moje urodziny - 15.05.2005r.
Pozdrawiam, Adik.
raigeken - 2005-04-08, 16:11
Tak sobie przeglądałem stare tematy i zainteresowała mnie jedna rzecz..
(do Adika) Czy podjąłeś już prace nad tą książką? Wkońcu premiera ma być w twoje urodzinki ..
Z chęcią ją przeczytam. . .
dusksky - 2005-04-08, 16:55
To Adik pisze jakas Ksiazke?
I jeszcz jedno pytanie ile to "ksiazka" bedzie kosztowac?
Pozdrawiam
Zbyszek
raigeken - 2005-04-08, 16:56
No podobno
adik - 2005-04-08, 17:20
Miałem format i 20 stron poszło w pi..erniki..
Ale spoko, postaram się coś tam napisać
Pozdrawiam, Adik.
crazy_knight - 2005-04-08, 17:42
Będzie tam jak szlachetny, dzielny Adik gra coraz lepiej, niczym z pryszczatego gówniarza do starego wyjadacza? <lol>. Osobiście taką książke bym kupił, gdyby coś było w niej ciekawego.
manga_21__ - 2005-04-09, 11:41
GoNdziO napisał/a: | sekta po co odpisujesz na wszystkie jego posty ? pogadajcie sobie na gg. eh
adik każdy i tak wie ze ten twój cały pomysł z książką nie wypali bo po jakimś czasie i tak ci to sie znudzi i to zozstawisz a zabierzesz sie za następny pomyśl którego pewnie tez nie dokończysz wiec daj sobie spokój. tak mowiles z wszystkimi stronami gomoku itp. i gówno z tego wyszło...
|
Gówno z tego niewyjdzie, ciekawy pomysł masz jak dla mnie mogę ci osobiście pomóc w tym ale ino w przekazywaniu informacji a nie w pisaniu,nie suchaj innych ino biesz się do roboty widze jak ją wydasz w sztywnej okłatce i jeszcze za to dostaniesz nagrode nobla,niepatrz na innych to ciekawy pomysł i zajęcie sobie czasu,może ci się to znudzi bo opisanie gomoku jest sporo zajęcie czasu i chwil a róznorodności stylu pisania i wysiłek jaki musisz poświęcić temu dziełu ale dasz rade bo to wspaniały pomysł.
raigeken - 2005-04-09, 13:07
Jak pracę nad książką rozpocznie, to wkońcu chyba ją skończy, prawda? =)
Życzę powodzenia.
Pozdrawiam, Raigeken.
M_Head - 2005-04-13, 02:05
Będzie coś o mnie?
raigeken - 2005-05-16, 08:13
adik napisał/a: | a premierę przenoszę na moje urodziny - 15.05.2005r. |
No i gdzie ta książka, co?
Pozdrawiam, Raigeken.
losiu - 2005-05-16, 08:17
Ja napisze książke;] Gomoku która bedzie zaawierała ok 24 str.
explorer - 2005-05-17, 15:49
Pomysł z książką dobry...
losiu napisał/a: | Ja napisze książke;] Gomoku która bedzie zaawierała ok 24 str. |
... ale tylko w wykonianiu Adika
adik - 2005-05-17, 17:19
Też mocno przeżywam, że ksiązki nie ma.
Adik, no napisz coś!!!
Pozdrawiam, Adik.
jopq - 2005-05-17, 19:05
Co tu pisać... Po odkopaniu ze sterty bezużytecznych słów zostanie tylko jedno przesłanie: "Czarne mają wygraną"
Ps. format? lol
Pozdrawiam
ermijo - 2005-05-17, 19:43
Ja mogę napisać artykuł o gomoku i ... umieścić go tu na forum.
Do Adika: Czy ta książka będzie o taktyce gry w gomoku, czy tez o kurniku, o graczach itp?
bad_mojo - 2005-05-17, 21:01
Już się boję i książki gościa piszącego do siebie, i tego artykułu, którego ktoś ma chyba umieść na tym forum.
explorer - 2005-05-18, 07:14
bad_mojo napisał/a: | Już się boję i książki gościa piszącego do siebie, i tego artykułu, którego ktoś ma chyba umieść na tym forum. |
Wiesz Bad_mojo, zamiast krytykować czyjeś pomysły może napiszesz sam jakiś artykuł albo podejmiesz się napisania książki, chociaż wątpię żeby twoje 'pociny' były więcej warte. Ja chętnie przeczytam artykuł Ermija.
Ps. Według mnie książka powinna być nie tylko o taktyce ale też o graczach, może małe wywiady, lub coś w tym stylu.
_gnoza_ - 2005-05-18, 10:39
coz.... ksiazki nie ma, i to jest zgodne z moimi oczekiwaniami, mimo to sadze ze moze w koncu powstanie.......
Cytat: | Już się boję i książki gościa piszącego do siebie, i tego artykułu, którego ktoś ma chyba umieść na tym forum.
|
coz....glos krytyki musi byc, lecz ja nie znam ermijo i dlatego czekam na jego artykul
p.s. w koncu kazdemu trzeba dac szanse, nieprawdaz bad_mojo?
pzdr
volvo - 2005-05-29, 15:39
gdzie jest ta gazetka, i jak sie można zgłosić ?
bad_mojo - 2005-05-29, 15:45
Zgłoś się tutaj a gazetka będzie w kiosku w miejscowości, w której mieszka hghfd. On już niecierpliwie tam na nią czeka, więc musisz się z nim skontaktować i obgadać szczegóły.
jopq - 2005-05-29, 16:34
Ja też napiszę książkę, a raczej broszure o gomoku Mam wiele pomysłów, mam co pisać o teorii i klasyfikacji otwarć swap. Więcej myśle o generalnej teorii, swoistych klasach abstrakcji, niż gram. Marzy mi się napisanie programu, który będzie w stanie w określonym czasie podać rozwiązanie każdego otwarcia... Czy pisać o ludziach? Można wspomnieć, ale najważniejsza jest część merytoryczna (gomoku jest bliższe matematyce, niż naukom humanistycznym). Jak już coś z tego wyjdzie, to raczej nikt nie uświadczy tego na papierze, bo ogranicze się do zwykłej www.
PS. inspiracją mogą się okazać tematy na forum
Pozdrawiam,
Łukasz
ermijo - 2005-05-29, 17:43
Już w krótce napisze artykuł o grze na 1 min ..... ( własne reflensje i doświadczenia), może skorzystasz z mojego artykuliku:)
pozdrawiam ... Ermijo
adik - 2005-05-30, 18:18
Jopq, czy moje wnuki będą miały okazję przeczytać Twoje dzieło?
Pozdrawiam, Adik.
jopq - 2005-05-30, 21:11
To zależy czy będą potrafiły. Nie wiem czy wiesz, ale teraz jest czas egzaminów, a kolokwia się wręcz mnożą... Liczyłeś, że raz dwa, z dnia na dzień napisze? Trochę już mam.
_gnoza_ - 2005-05-30, 21:51
ee sesja nie jest tak strasznie czasochlonna
a poza tym adiku gdzie jest twoja ksiazka?
|
|