|
Forum.Gomoku.pl Forum Polskiego Stowarzyszenia Gomoku, Renju i Pente |
 |
Turnieje - Mistrzostwa Świata Renju i Gomoku
zukole - 2009-01-26, 22:20 Temat postu: Mistrzostwa Świata Renju i Gomoku
Cytat: | RENJU AND GOMOKU WORLD CHAMPIONSHIP 2009, CZECH REPUBLIC
Dear renju fans,
I am happy I can announce first information about oncomming Renju and Gomoku WC 2009. I am going to place just basic infomation here (where and when). Another info as price conditions, acomodation, time limits, tournament system, visa conditions will be at our website. The info site will be prepared during next week.
I will send next renju news.
I hope you will have time to come!
Best regards
A. Rybka
Preliminary Proposal for
11th Renju World Championship 2009
and
1st Gomoku World Championship
Organizers: RENJU CZECH FEDERATION & AVE – KONTAKT
Director of tournament: Ales Rybka, M.D. (email: rybka(a)piskvorky.cz, tel.: +420 604 774 995)
Country: Czech Republic
City of tournament: Pardubice
Time - table:
Aug 2nd: arrival of players of QT
Aug 3rd – Aug 5th: Qualification Tournament for Renju AT
Aug 6st: arrival of players, Opening ceremony
Aug 7th – 9th: 1st - 6th round (AT, BT, WT, GQT)
Aug 10th: free day, General Assembly (1)
Aug 11th: 7th – 8th round (AT), GAT, GBT
free day (BT, WT)
Aug 12 - 13th: 9th - 11th round (AT), GAT, GBT, 7th – 9th round (BT, WT), GAT, GBT
Aug 13th: Closing ceremony
Aug 14th: General Assembly (2)
The shortcuts:
AT – Renju A tournament
BT – Renju B tournament
QT – Renju Qualification tournament
WT – Renju Women tournament
RIF – Renju International Federation
GQT – Gomoku Qualification tournament
GAT – Gomoku A tournament
GBT – Gomoku B tournament |
angst - 2009-01-26, 22:55
Wybieracie się?
Ja postaram się mocno, żeby pojechać na gomoku. Taka okazja może się nie powtórzyć
Pozdrawiam
Angst
bad_mojo - 2009-01-26, 23:34
Czy gomoku tak jak w boksie będzie miało mistrzów świata różnych federacji? Bo niby czemu Czesi robią "Mistrzostwa Świata" u siebie?
angst - 2009-01-27, 00:06
Z tego co się orientuję, a niekoniecznie wynika z ogłoszenia, to zarówno MŚ w Renju, jak i MŚ w Gomoku, organizowane są pod auspicjami RIFu.
Pozdrawiam
Angst
bad_mojo - 2009-01-27, 01:22
Zatem kolejne pytanie: co ma RIF do gomoku?
Chaosu - 2009-01-27, 02:29
. . .Jeśli zukole rozumie co wkleił to równie dobrze może ogłoszenie przetłumaczyć. Powiedzmy NIE ogłoszeniom po angielsku!
Peaceman - 2009-01-27, 07:50
W QT w Renju PSGRiP ma prawo wystawić 1 gracza, jako że nie należymy do RIF-u.
Czy zarząd PSGRiP planuje zrobić jakieś kwalifikacje o to jedno miejsce przed MŚ?
Przypominam, że na MŚ w renju będziemy grali Yamaguchi Rule.
spavacz - 2009-01-27, 13:27
Chaosu napisał/a: | . . .Jeśli zukole rozumie co wkleił to równie dobrze może ogłoszenie przetłumaczyć. Powiedzmy NIE ogłoszeniom po angielsku! |
Dokładnie, ktoś chyba kiedyś napisał żeby ogłoszenia były tłumaczone. Co z tego, że praktycznie każdy rozumie danego posta, jednak lepiej wygląda to po polsku.
Jeśli będzie ktoś jechał to się piszę.
lukasz20rts - 2009-01-27, 13:52
Ja też bym z wielką chęcią pojechał na taką imprezę.
s3v3n - 2009-01-27, 13:56
Peaceman napisał/a: | W QT w Renju PSGRiP ma prawo wystawić 1 gracza, jako że nie należymy do RIF-u.
Czy zarząd PSGRiP planuje zrobić jakieś kwalifikacje o to jedno miejsce przed MŚ? |
wydaje mi sie calkiem naturalnym rozwiazaniem, ze mistrzostwa polski w renju powinny byc eliminacjami do ms, no ale nie wiem, czy drugi turniej /po krakowie/ jest planowany jeszcze przed wakacjami...
truskawek - 2009-01-27, 13:59
rozumiem, że najpierw jest QT w ramach eliminacji a potem turniej zasadniczy A(dla lepszych) i B(dla slabszych)... dlaczego mamy tylko 1 miejsce?
zukole - 2009-01-27, 14:43
Chaosu napisał/a: | . . .Jeśli zukole rozumie co wkleił to równie dobrze może ogłoszenie przetłumaczyć. Powiedzmy NIE ogłoszeniom po angielsku! |
Jak dla mnie to masz problem, znowu. Chcesz to sobie tłumacz skoro Ci tak zależy, na mnie nie licz.
PS Post muchy z RENJU TWC 2008 HELSINKI (27.4.-2.5.2008) tłumaczyłeś, a ode mnie chcesz tłumaczenia, dziwne trochę.
Muchal - 2009-01-27, 14:55
Ja bym chętnie pojechał na mistrzostwa świata gomoku, w renju skoro może startować tylko 1 zawodnik to pewnie przysługuje ten zaszczyt Yossowi, który jest aktualnie mistrzem Polski...
chyba , że PSGRiP organizuje jeszcze MP Renju przed wakacjami ...
może w Łasku?
pozdro
Chaosu - 2009-01-27, 15:47
zukole napisał/a: | Chaosu napisał/a: | . . .Jeśli zukole rozumie co wkleił to równie dobrze może ogłoszenie przetłumaczyć. Powiedzmy NIE ogłoszeniom po angielsku! |
Jak dla mnie to masz problem, znowu. Chcesz to sobie tłumacz skoro Ci tak zależy, na mnie nie licz.
PS Post muchy z RENJU TWC 2008 HELSINKI (27.4.-2.5.2008) tłumaczyłeś, a ode mnie chcesz tłumaczenia, dziwne trochę. |
. . .Człowieku, nie jestem automatem! Mam sesję i lepsze rzeczy do roboty I nie zamierzam przyzwyczajać ludzi do lenistwa. Wtedy też byłem przeciwko wklejaniu rzeczy po angielsku i jeszcze wcześniej też, a jeśli Muchal nie dostał ochrzanu na forum to dostał na gg. Mam problem i dlatego zamierzam coś z nim zrobić.
truskawek napisał/a: | rozumiem, że najpierw jest QT w ramach eliminacji a potem turniej zasadniczy A(dla lepszych) i B(dla slabszych)... dlaczego mamy tylko 1 miejsce? |
. . .Takie są prawa RIFu, kraje niezrzeszone - 1 gracz. Kraje zrzeszone po trzech i chyba bonusy za organizowanie (nie pamiętam teraz ale kot pewnie mnie poprawi).
angst - 2009-01-27, 15:53
Proszę bardzo o pisanie na temat. Moim zdaniem dobrze się stało, że ogłoszenie pojawiło się, mimo iż w języku angielskim. Jeżeli ktoś ma czas i chęci, to może przecież przetłumaczyć...
Na pewno temat kwalifikacji do MŚ trzeba omówić, bo dobrze by było, gdyby wyniki takich kwalifikacji były jak najbardziej aktualne. Swoją drogą - naprawdę tak jest, że tylko jedna osoba może wziąć udział w QT?
Pozdrawiam
Angst
truskawek - 2009-01-27, 16:55
RIF~renju internaciopnal federation?
co oni mają do gomoku? czy na gomoku też są ograniczenia(1 gracz)?
Czy bucie członkiem RIFu kosztuje, a jeśli nie to czemu PSGRiP się nie zapisał? Czy jest możliwość by szefostwo PSGRiPu wnioskowało o przyznanie 2 miejsc dla Polaków(wielomilionowy kraj + nie tak słabi zawodnicy)
Chaosu - 2009-01-27, 17:10
truskawek napisał/a: | RIF~renju internaciopnal federation?
co oni mają do gomoku? czy na gomoku też są ograniczenia(1 gracz)?
Czy bucie członkiem RIFu kosztuje, a jeśli nie to czemu PSGRiP się nie zapisał? Czy jest możliwość by szefostwo PSGRiPu wnioskowało o przyznanie 2 miejsc dla Polaków(wielomilionowy kraj + nie tak słabi zawodnicy) |
http://renju.net/organizations/rif.php napisał/a: | RIF unites national federations and directs the renju world. RIF also includes the game of Five In A Row as an additional game.
RIF zrzesza krajowe federacje i wyznacza kierunek rozwoju renju. Ponadto RIF dołącza grę krzyżyk i kółko do pięciu' jak grę dodatkową. |
. . .Ten tajemniczy zwrot musi posłużyć za wyjaśnienie, chyba że wyślesz maila do RIFu z zapytaniem. Co do ograniczeń w gomoku to nie potrafię jednoznacznie odpowiedzieć, być może tak, być może nie, zapytam u źródeł.
angst napisał/a: | Swoją drogą - naprawdę tak jest, że tylko jedna osoba może wziąć udział w QT? :roll: |
. . .Tak, jeden gracz + ewentualnie miejsca osobiste przyznawane za zajęcie miejsc 1-3 w turnieju B z roku poprzedniego. Jeżeli kraj ma zagwarantowane miejsce w turnieju A (za zajęcie miejsc 2-7 w turnieju A z poprzedniego roku) to miejsce w QT nie jest przyznawane. Co prawda każdy ze specjalnej listy 20 najlepszych graczy (to jest chyba lista wg. rankingu po specjalnej aktualizacji ale nie wiem, mogę zmyślać) może od ręki startować w QT ale nasz najlepszy gracz jest dopiero 75 więc się chyba nie załapie.
alicecooper - 2009-01-27, 17:14
kosztuje 50$ (chyba) i w zasadzie jest to cena dodatkowych 2 miejsc w QT
nie było to do tej pory priorytetem
przy okazji obecne mistrzostwa świata gomoku w Czechach nie są pierwsze jak Czesi piszą bo RIf już kiedyś 2 takie organizował (1989, 1991)
http://www.renju.net/media/gwc.php
Cytat: | RIF also includes the game of Five In A Row as an additional game. |
RIF także obejmuje gomoku jako dodatkową grę
tak mają w statucie
http://www.renju.net/organizations/rifstatutes.php
truskawek - 2009-01-27, 17:20
może warto zainwetsować
jak Arczi czy Yoss (czy ktokolwiek, nie znam sie) wygra będzie mial minute w teleekspresie taka popularyzacja. Przedstawiają różnych mistrzów i ludzi pozytywnie zakręconych
wracając do tematu, mnie chyba nie dotyczy dzięki za info
bad_mojo - 2009-01-27, 17:34
Nie podoba mi się, że RIF tak sobie jednym zdaniem objął gomoku.
Może trzeba by pomyśleć nad założeniem oddzielnej federacji i też zacząć zrzeszać ludzi z innych krajów - tylko komu by się chciało. Może już łatwiej wygrać te ich mistrzostwa.
Inną sprawą jest zapisanie się do RIFu, co według mnie powinniśmy uczynić - dopuścili by nas na jakieś ich zebrania i mielibyśmy realny wpływ na wydarzenia w tym światku. Przeszkodą może być mała popularność renju u nas a większa gomoku - ale może wtedy daliby nam kierować działem gomoku. Co do kosztów to poszukałbym wreszcie dobrego sponsora - w tym może przeszkodzić nam teraz kryzys.
alicecooper - 2009-01-27, 17:41
jak znajdziemy /esz sponsora to jasne ze się zapiszemy:)
Peaceman - 2009-01-28, 04:45
Sądzę że kwalifikacje specjalnie pod taką imprezę to (jedyny) dobry pomysł, tym bardziej że na MŚ gramy Yamaguchi Rule... przyda się trochę obycia z tą zasadą.
Nie wiem jak będzie na tych MŚ, ale w 2005 roku zawodnik mógł kupić miejsce w QT za +-50$
Ciekawe jakie będą zasady przystąpienia do turnieju QT i A gomoku...
Ps. A z tym RIF-em to się za przeproszeniem pieprzymy już od kilku lat... a w każdym roku mamy jakiegoś przedstawiciela na turnieju zagranicznym. Jak nie teraz to kiedy?
truskawek - 2009-01-28, 12:50
taniej wyjdzie jeśli ów 2 graczy z Polski złoży się po 25$ i wykupi członkowstwo... ew. chyba związek mógłby się dołożyć... chyba związkowi zależy na tym by promować "naszych"
Chaosu - 2009-01-28, 17:38
truskawek napisał/a: | taniej wyjdzie jeśli ów 2 graczy z Polski złoży się po 25$ i wykupi członkowstwo... ew. chyba związek mógłby się dołożyć... chyba związkowi zależy na tym by promować "naszych" |
. . .Miejsce w rifie to nie tylko bonus na mistrzostwach ale też obowiązki, a jeszcze nie widziałem żeby jakiś Polak (poza aaru i lutalkiem) palił się do wyjazdu na turniej na drugi koniec Rosji albo do Japonii.
bad_mojo - 2009-01-28, 17:45
Chyba przywileje, przecież nikt nikogo nie zmusi do wyjazdu do Rosji czy Japonii. Ja mogę jechać, jak mi opłacą przelot. Czesi czy Węgrzy latają do Japonii? Jestem w to w stanie uwierzyć w przypadku Szwedów czy Estończyków.
Chaosu - 2009-01-28, 18:22
. . .Myślałem raczej o zebraniach... ale faktycznie nie wiem jak to jest. Węgrzy nie są członkiem RIFu.
aaru - 2009-01-29, 07:44
OT
O Japonii nic nie wspominaliśmy. Co innego Tiumeń.
ondik - 2009-01-30, 00:29
Peaceman napisał/a: | Ciekawe jakie będą zasady przystąpienia do turnieju QT i A gomoku... |
QT moze grac kazdy.
bad_mojo napisał/a: | Nie podoba mi się, że RIF tak sobie jednym zdaniem objął gomoku. |
Mi tez nie, chociaz bez RIFu by zadnego mistrzowstwa nie bylo.
angst - 2009-05-09, 20:46
Mistrzostwa Świata coraz bliżej, a nie jest to turniej weekendowy i trzeba raczej wcześniej zaplanować ewentualne uczestnictwo.
Jednocześnie trwa dyskusja nad sposobem kwalifikacji do MŚ, a my nawet nie wiemy, kto ma w ogóle zamiar pojechać i ewentualnie zagrać w tym turnieju (może kwalifikacje będą zbyteczne).
Proszę wszystkich o przedstawienie Waszych propozycji odnośnie sposobu kwalifikacji, a także Waszych planów odnośnie wyjazdu na MŚ.
Ja planuję pojechać jedynie na MŚ w Gomoku.
Pozdrawiam
Angst
vilumisiek - 2009-05-10, 11:52
Również bardzo chętnie bym pojechał. Mam rozumieć, że gramy swap 2?
Peaceman - 2009-05-10, 13:42
Generalnie zainteresowany jestem wyłącznie renju. Chciałbym zagrać w QT i oczywiście top 5 w AT:) W przypadku odpadnięcia z QTrenju, raczej zagram w BT niż w GQT.
Podstawowe pytanie, ile będziemy mieli miejsc w QT... ale wydaje mi się, że nasz kochany zarząd wreszcie dokona tego na co czekamy od kilku lat i wprowadzi nas do RIF-u przed MŚ. Jeżeli tak się stanie mamy 3 miejsca. Myślę, że miejsca można rozdzielić tak:
- Mistrz i vicemistrz Polski w nadchodzących mistrzostwach renju (ewentualnie brązowy medalista w przypadku rezygnacji kogoś z pierwszej dwójki).
- Osoba najwyżej sklasyfikowana w rankingu PSGRiP.
- W przypadku rezygnacji 2 lub więcej medalistów MP do powołania kolejnych zawodników posłużyłbym się miejscami Polaków w rankingu RIF albo PSGRiP.
Muchal - 2009-05-10, 21:18
Dzisiaj na stronie RIF-u opublikowana została informacja, że wszystkie federacje muszą podać swoje nominacje dotyczące reprezentantów na MŚ Renju przed 20 maja....
Co teraz?
Chaosu - 2009-05-10, 21:38
. . .O tydzień można ich ugadać na pewno, przecież turnieju nie przełożymy, bardziej martwiłbym się wstąpieniem : )
Peaceman - 2009-05-10, 21:40
Dzisiaj nie prima aprillis ziom albo słabo z angielskim maturzysto
Deadline jest jakoś 15 Czerwca. Zresztą zostanie przedłużony dla sąsiadów - czyli dla nas
Edit/ Widzę że chaosu się wkręcił, więc tylko dopisze, że notka dotyczy nominacji do europarlamentu renju.
Muchal - 2009-05-10, 22:19
Faktycznie, mój błąd nie zauważyłem słowa Comitee pozdro
bad_mojo - 2009-05-11, 00:47
Europarlament renju.
alicecooper - 2009-05-11, 20:23
list do prezydenta rif wysłałem 09.05.2009 o 4 rano ale dalej nie ma odpowiedzi ;/
co do kryteriów na MŚ nie należy zapominać że jeśli PSGRiP zapłaci za członkostwo w RIF to i wyśle swoich członków, a innych to chyba w drodze wyjątku
w każdym razie kwestia nie jest tak oczywista
Peaceman - 2009-05-11, 22:00
1. Czy mógłbyś troche rozszerzyć pojęcie "PSGRiP wyśle swoich członków"? Zapłaci za transport, zakwaterowanie, opłatę startową etc.?
2. Myślę, że przesadzasz troche Marku. PSGRiP ma zgłosić Polaków, którzy będę jak najlepiej reprezentowali swój kraj, RIF nie będzie się interesował czy dany zawodnik płaci składki w terminie w rodzimym stowarzyszeniu.
Wiadomo, że chodzi tutaj głównie o kwalifikacje renju gdzie miejsca są ograniczone. Stąd ta "nieoczywista kwestia" i podświadoma chęc dominacji samca alfa na swoim terytorium ( żartuję Marku). Nie wyobrażam sobie sytuacji w której przyjeżdzam do Czech, ale nie mogę reprezentować Polski w QTgomoku (bez limitu miejsc dla krajów), bo nie jestem członkiem PSGRiP.
Chciałbym, żeby zarząd ogłosił klarowną metodę kwalifikacji, po co nam jakieś ciśnienia i nieporozumienia.
Wstępnie zapytałem naszych graczy renju i gomoku o ich planach turniejowych (przepraszam, jeszcze nie zwracałem uwagę na ich przynależność członkowską).
Póki co swoje zainteresowanie QTrenju wyrazili: peaceman, utratos oraz adifek.
Myślę jednak, że osoby zainteresowane same powinny się zgłosić.
angst - 2009-05-11, 22:05
Podstawowe pytanie jest takie, czy będzie w ogóle więcej niż 3 chętnych, żeby zagrać w MŚ Renju. To jednak spory koszt finansowy i sporo czasu wycięte z życiorysu.
Pozdrawiam
Angst
Peaceman - 2009-05-11, 22:18
Piotrze, myślę, że nie trzeba się tym zanadto martwić. Lepiej się po prostu przygotować na 5-ciu chętnych ustalając konkretne zasady kwalifikacji, niż tydzień przed wyjazdem urządzać "tajne głosowania".
Mistrzostwa Świata jest najpoważniejszą impreza RIF-u, więc tak samo ją potraktujmy.
Chaosu - 2009-05-11, 22:43
. . .Peace, chyba Alice miał na myśli to, że dofinansowanie będzie dotyczyć przede wszystkim startujących (kandydatów do tytułu), a pozostałych jadących na Mistrzostwa raczej nie. Ale z drugiej strony przeczytałem to drugi raz i faktycznie może chodzi o członków PSGRiP?
Muchal - 2009-05-11, 22:51
Peaceman napisał/a: | Póki co swoje zainteresowanie QTrenju wyrazili: peaceman, utratos oraz adifek. |
Rozumiem, że w takim razie stawią się oni na mp renju w Wawie, bo nie wyobrażam sobie sytuacji, że utratos czy adifek reprezentują Polskę na MŚ a ktoś kto zdobył mp ( np.yoss albo dein) nie.
alicecooper - 2009-05-11, 23:12
cóż peace zostałbyś w stowarzyszeniu płacąc w zeszłym roku te 20zł składki i nie robiłbyś teraz takich wydziwiań
co do kryteriów to moją intencją było zwrócenie uwagi że nie ma jedynych słusznych (tych co peace podałeś) ale jest (ja przynajmniej widzę) kilka wariantów
mało tego ludzie ci mają reprezentować Polskę i PSGRiP nie tylko jako gracze ale także osoby i to też chyba czasem jest nieobojętne dla polecania
Peaceman - 2009-05-11, 23:21
Może Leo powinien powoływać Late, bo jest jedynym Polakiem który zdobył króla strzelców na MŚ? Myślę, że nie powinniśmy patrzeć na zasługi i tytułu, które zostały osiągnięte kiedyś. Zresztą, większe osiągnięcia w renju mają adifek i utratos (MP2006) niż wymieniona przez Ciebie dwójka. (moja ocena)
MP majowe jak wspominasz powinno być głównym punktem kwalifikacji, pokażą obecną siłę zawodników w Polsce. Jednak sądze też, że wyciąganie zbyt dużych wniosków po jednym turnieju ( +nowa zasada) było by nie na miejscu.
Do vice i mistrza dokooptowałbym osobę z najwyższym polskim rankingiem czyli w tej chwili utratos albo adifek ( Licząc już, że mistrz oraz vice mogą przeskoczyć ich w rankingu).
Nie sądze, żeby chodziło Markowi o dofinansowanie, bo taka kwestia nie była w ogóle tutaj poruszana. Zresztą w ogóle mi taka myśl nie przeszła
Peaceman - 2009-05-11, 23:24
alicecooper napisał/a: | co do kryteriów to moją intencją było zwrócenie uwagi że nie ma jedynych słusznych (tych co peace podałeś) ale jest (ja przynajmniej widzę) kilka wariantów |
Bardzo dobrze, chodzi przecież o to żeby zrobić burze mózgów. Zarząd ogłosił, że szuka pomysłów jak rozwiązać sprawę więc ja podałem swoje, tyle.
Edit...
Jeszcze co do postu muszki. Nawet nie miałbym nic przeciwko temu żeby zarząd ogłosił, że do QT powołani zostaną tylko mistrzowie polski. Może niespecjalnie byłoby to fair, no ale w porządku - decyzja zarządu. O to właśnie mi chodzi, żeby wreszcie zostały podane jasne reguły kwalifikacji reprezentantów do turnieju.
alicecooper - 2009-05-11, 23:27
Peaceman napisał/a: | Nie sądze, żeby chodziło Markowi o dofinansowanie, bo taka kwestia nie była w ogóle tutaj poruszana. Zresztą w ogóle mi taka myśl nie przeszła |
to źle sądzisz bo także o tym myślałem
Peaceman - 2009-05-11, 23:38
Dlaczego jesteś taki opryskliwy?
Przecież zapytałem, ale nie odpowiedziałeś. Nie jestem w stanie wiedzieć o czym myślisz skoro nie przelewasz tego na "papier".
"1. Czy mógłbyś troche rozszerzyć pojęcie "PSGRiP wyśle swoich członków"? Zapłaci za transport, zakwaterowanie, opłatę startową etc.?"
alicecooper - 2009-05-11, 23:52
hmm? napisałeś "nie sądzę" a ja że źle myślałeś - doprawdy nie widzę tu opryskliwości
nie pisałem o dofinansowaniu bliżej bo mam powody
np czekam na odpowiedź rif
np robię dopiero bilans kasowy
np nie ja sam decyduję i najpierw taka rzecz będzie omówiona na zarządzie
dlatego nie piszę o tym konkretnie ale jak najbardziej zapraszam wszystkich do dyskusji
angst - 2009-05-12, 00:26
Zwykle w takich sytuacjach przeprowadzane są chyba wewnętrzne kwalifikacje. Im bliżej mistrzostw będą, tym lepiej pokażą, kto jest w jakiej "formie". Nie wyobrażam sobie, żeby kogoś z chętnych do gry mogło zabraknąć na najbliższych MP, a jest to ważne choćby z tego względu, że nie będzie potem komentarzy, iż nie grał X czy Y i stąd takie wyniki...
Co do Laty to nie jest zły przykład, bo ja mam dość podobne podejście do kwestii rankingu. Niektórzy ustanowili go ładnych parę miesięcy temu i nie wiadomo, czy od tamtej pory nie zapomnieli teorii albo np. nie dopadł ich kryzys intelektualny
Dyskusyjna jest kwestia dopuszczenia do MŚ osób spoza PSGRiP, bo w sumie to Stowarzyszenie wstępuje/należy do RIF-u, więc ma prawo do delegowania graczy (swoją drogą ciekawe, kto wyznacza jedną osobę w krajach spoza RIF), co jednocześnie nie znaczy, że Stowarzyszenie nie może (hipotetycznie) wyznaczyć kogoś spoza swoich członków...
Jak dla mnie pomysł 2+1 (MP+rank) jest rozsądny i prawdę powiedziawszy nie widzę ciekawych pomysłów alternatywnych oprócz różnych wariacji wokół tego systemu.
Pozdrawiam
Angst
P.S. Może ktoś wie, jak wyłaniani są reprezentanci w innych krajach?
Peaceman - 2009-05-12, 08:55
W nawiasach podaję zawodników którzy będą reprezentowali dany kraj.
Rosja
1.Zwycięzca Highest League (mistrzostwo Rosji). Żeby w ogóle zagrać w highest league trzeba być w turnieju First League top12 które odbywa się pare miesięcy wcześniej.
(Sushkov)
2.Zwycięzca Tournament of Ten (kwalifikacje do WC). Zagrać ma prawo najlepsza 10-tka z Highest League. (Kozhin)
3.Konstantin Chingin będzie reprezentował Rosję chyba decyzją zarządu, albo po prostu nie wiem dlaczego. Zdobył srebrny medal na ubiegłych WC.
Estonia
1. 4-etapowe kwalifikacje do WC! (Tunnet, Purk)
2. Aivo Oll dostał miejsce decyzją zarządu(?). Wygrał Młodzieżowe Mistrzostwa Świata w zeszłym roku i jest w tej chwili najlepszym graczem w Estonii. Na kwalifikacje przyjechać nie mógł, bo mieszka ostatnio w Chinach i chyba nikt mu problemów z tym robić nie będzie
(Gdyby Ando Meritee chciał zagrać w QT to raczej nie musiałby brać udziału w krajowych kwalifikacjach. Każdy z młodych oddałby mu miejsce, żeby zobaczyć Ando jeszcze raz w AT)
Japonia
1. Mejin (Mistrzostwo Japonii) wieloetapowe. (Kazuto Hasegawa) (nie wiem czy przyjedzie)
2. W tym roku dokładnie nie wiem ale w zeszłych latach organizowane były kwalifikacje. Jednak jakoże Japonia ma problemy ze skompletowaniem składu, bo nikt do Europy jeździć już nie chce więc ostatnio jeżdzą tylko Okabe, Yamaguchi, Iio, Ishitani. (bez względu na QT i Mejin)
---
Za bardzo się nie orientuję jak z resztą. Można poszperać na renju.net
W każdym bądź razie na pewno żaden kraj nie wyłania swoich reprezentantów po jednym 30-min turnieju No można nas porównać do Taipei które gra 45min + byomi
Peaceman - 2009-05-12, 09:10
angst napisał/a: | Dyskusyjna jest kwestia dopuszczenia do MŚ osób spoza PSGRiP, bo w sumie to Stowarzyszenie wstępuje/należy do RIF-u, więc ma prawo do delegowania graczy |
No właśnie myślę, że trafiłeś w samo sedno. PSGRiP MA PRAWO DO DELEGOWANIA GRACZY. Nie widzę jednak powodu dla którego zgłoszenie kandydatury osoby niezrzeszonej nie może zostać rozpatrzone przez PSGRiP. Pan X (niezrzeszony) będzie chciał reprezentować kraj najlepiej jak się da, a kiedy może jeszcze przy tym podnieść poziom sportowy to chyba tylko dobrze dla PSGRiP. Przecież tak się dzieje i w sporcie i polityce.
Zresztą nie sądze, że powinien być to temat do sporów. Wszyscy się przecież znamy, a jeżeli szefostwo PSGRiP będzie się upierało przy swoim - to mają takie prawo. Jeżeli komuś bardzo zależy na występie w WC to tę składkę zapłaci.
Muchal - 2009-05-12, 10:04
Nie rozumiem dlaczego zastanawiamy się nad 3 zawodnikami... Póki co nie jesteśmy w RIF-ie i nie wiadomo czy zdązymy wstąpić przed MŚ... co wtedy? promować obecnego Mistrza Polski , czy osobę najlepszą w rankingu? Swoją drogą poza ostatnimi MP w Wawie pół roku temu poprzedni tur renju był chyba jakieś 2 lata temu, więc niektórzy choćby chcieli nie mieli szans zrobić sobie rankingu...
bad_mojo - 2009-05-12, 16:55
Według mnie powinniśmy zrobić dwudniowy turniej w Wawie, weekendowy, z 90 minutami dla gracza, 9 rundowy. Będzie to zajebiście nudne i męczące, ale może da jakieś wyniki w postaci niezłych gier. Ewentualnie 60 minut dla gracza, może wtedy 11 rund? Albo 3 dniowy, zahaczając o jakieś święto, bo tak to ludzie mają prace.
Peaceman - 2009-05-12, 20:46
Muchal napisał/a: | Nie rozumiem dlaczego zastanawiamy się nad 3 zawodnikami... Póki co nie jesteśmy w RIF-ie i nie wiadomo czy zdązymy wstąpić przed MŚ... co wtedy? |
Widzisz, tylko Ty jesteś pesymistą w PSGRiP-ie
zukole - 2009-05-12, 23:29
Na dzień dzisiejszy jest realistą.
alicecooper - 2009-05-13, 21:15
napisałem także do Ando - poparł nas
i do Antsa - jet sekretarzem generalnym RIF
odpisał ze nie widzi problemu w
1) przyjęciu nas do RIF
2) 3 miejscach dla nas na QT
3) żeby MP były w rankingu RIF
4) żeby MP były naszym QT do WC
przy okazji dziękuję peacmenowi za doping:)
Peaceman napisał/a: | Nie widzę jednak powodu dla którego zgłoszenie kandydatury osoby niezrzeszonej nie może zostać rozpatrzone przez PSGRiP. |
jeszcze napiszę ze się z nim zgadzam i również nie widzę powodu
bad_mojo - 2009-05-13, 21:39
A więc to przez Ando mamy spaprane.
zukole - 2009-05-13, 22:07
literówka i są problemy
bad_mojo - 2009-05-16, 17:32
On żyje!
maestro - 2009-05-16, 19:27
Z racji, że w ostatnich 2 latach mieliśmy tak olbrzymią ilość turniejów renju w Polsce oraz że najbliższe MP bedą turniejem nadzwyczaj miarodajnym, proponuję aby przyznać miejsca do QT:
1. graczowi mającemu najwyższy ranking RIF
2. graczowi mającemu najwyższy ranking PSGRiP
3. zdobywcy tytułu MP (a w przypadku jeśli MP zdobyłby gracz będący najwyżej z Polaków w RIF to trzecie miejsce kwalifikacyjne przypadłoby wicemistrzowi)
Jak już wskazywali moi poprzednicy WC to poważne rozgrywki i dlatego uważam, że należy wystawić osoby, które w ostatnich latach udowodniły, że na to zasługują.
Peaceman - 2009-05-16, 20:00
Sounds good.
Od razu można napisać, że miejsca w QT dostają utratos i adifek. O trzecie miejsce w Reprezentacji Polski powalczą zawodnicy w MP.
alicecooper - 2009-05-17, 17:32
angst napisał/a: | Wysłany: 2009-04-18, 09:42 Re: turniej maj-czerwiec 2009
Mistrzostwa Polski w Renju
i jednocześnie (na 99,9%) kwalifikacje do Mistrzostw Świata w Pardubicach! |
co do rankingów mam bardzo poważne wątpliwości
wystarczy stwierdzić ze w zeszłym 2008 roku był 1 turniej renju z małą ilością graczy a poprzedni w 2007 z jeszcze mniejszą
myślę że to co angst kiedyś podpowiedział czyli pierwsze 3 miejsca z MP jest ciekawą opcją
spavacz - 2009-05-17, 22:09
Zróbcie głosowanie kto powinien nas reprezentować.
maestro - 2009-05-17, 22:31
A poprzedzić je powinna kampania wyborcza, co nie? I kto obieca, że na WC dokona cudu ten wygra?
Czy tak trudno jest po prostu wysłać najlepszych?
zukole - 2009-05-17, 22:45
Najlepszych czyli kogo ? Ranking czy mistrzostwa kraju ? W jednym się zgodzę - czas leci, więc już chyba czas podjąć decyzję o sposobie kwalifikacji na MŚ.
maestro - 2009-05-17, 23:16
Kiedy mistrzostwa maja tak mizerne parametry (30 minut) a do tego zabraknie na nich niektórych (a może i większości, niestety ) z najlepszych polskich graczy renju, to wówczas pierwszeństwo do wyłonienia powinny mieć rankingi. A MP mogłyby stanowić uzupełnienie. Właśnie dlatego przedstawiłem wcześniej taką a nie inną propozycję przyznania miejsc.
Peaceman - 2009-05-18, 09:37
Nawet gdyby turniej miał zostać rozegrany z lepszymi parametrami czasowymi to nie odważyłbym się wyciągać po jednym turnieju tak daleko idących wniosków dając kwalifikację wszystkim medalistom. Chociaż z drugiej strony gdy patrzę na rankingi PSGRiP to może kilka osób ma miarodajny (ci co grali już od kilku lat w turniejach). Adifek jest na trzecim miejscu w rankingu z 1836 po rozegraniu DWÓCH gier (czy ma ranking ustalony??), a Muchal na drugim z 8-grami.
Zgadzam się z tym co napisał Paweł, choć bardziej przekonuje mnie system 2MP + 1rank. Nadal mam nadzieję, że przyjadą Muchal, Puholek, Adifek i inni, żeby MP stało na dobrym poziomie.
maestro - 2009-05-18, 11:11
Peaceman napisał/a: | Chociaż z drugiej strony gdy patrzę na rankingi PSGRiP to może kilka osób ma miarodajny (ci co grali już od kilku lat w turniejach). Adifek jest na trzecim miejscu w rankingu z 1836 po rozegraniu DWÓCH gier (czy ma ranking ustalony??), a Muchal na drugim z 8-grami. |
Ranking PSGRiP renju jest bardzo niemiarodajny i wypada blado nie tylko w porównaniu z gomoku ale nawet z pente. Przyczyny są proste: mało turniejów oraz niewiele gier (pente ma nie tylko więcej turniejów, ale także więcej gier - choćby ze względu na podwójne rundy). Dlatego w renju mamy niewielu graczy o rankingu ustalonym i kolejnym też ciężko jest się ustalić... Co nie znaczy, że na podstawie tego rankingu nie można wyciągnąć żadnych wniosków: jeśli ktoś zajmuje w nim pierwsze czy drugie miejsce (mam na myśli ustalonych) to dowodzi, że potrafi dobrze grać.
bad_mojo - 2009-05-18, 13:25
Może przez net zrobić serię gier, choćby 2-3 dziennie, i w ten sposób kogoś wyłonić. Albo niech Ci najlepsi - prawdopodobnie utratos, adifek, zukol, peaceman - powiedzą, czy mają zamiar być na turnieju w Wawie.
zukole - 2009-05-18, 15:28
Nie wiem co robię w tym gronie, w renju gram marnie.
bad_mojo - 2009-05-18, 16:43
Udzielałeś się w tym temacie, to myślałem, że coś nadgoniłeś. To może niech się wypowiedzą po prostu Ci, którzy chcą i mogą jechać, bo może się okazać, że to właśnie są 3 osoby, a my robimy niepotrzebne dyskusje.
Chaosu - 2009-05-18, 21:15
. . .Czy lista zgłoszeń jest aktualna? Póki co nie jest imponująca... właściwie nie ma chętnych.
alicecooper - 2009-06-10, 23:31
wszyscy zawodnicy w renju przysłali mi już aplikacje, wyślę je do organizatorów
natomiast jak wygląda sprawa gomoku 19.07.2009 ?
przypominam ze zagrać może każdy
jest tylko kwestia kto jedzie i jak - czy może kogoś wziąć?
wiem ze jest kilku chętnych proponuje się zorganizować w tym temacie - piszcie kto miałby ochotę na wyjazd
zukole - 2009-06-10, 23:44
Wstępnie bym się pisał na wyjazd, co oznacza 19.07 ?
crosslet - 2009-06-11, 00:43
ja tak 50 na 50 bo nie wiem czy z kasą wyrobię
angst - 2009-06-11, 09:04
Mam już zaplanowany urlop w czasie Mistrzostw Świata Gomoku i podtrzymuję swoją chęć w nich uczestniczenia. Zmartwił mnie fakt, że w Gomoku B można grać bez wcześniejszej gry w Gomoku Q. Przez to mam dylemat, co robić.
Z jednej strony wiem, że nie mam (obiektywnie) żadnych szans na awans do Gomoku A, a z drugiej nie zwykłem poddawać się na starcie Różnica jest niebagatelna, biorąc pod uwagę koszty tego wyjazdu (także czasowe).
Najprawdopodobniej jednak zdecyduję się na start w Gomoku Q, także jeśli nic się nie zmieni będę jechał do Pardubic 06.06., na 90% swoim samochodem, zatem mogę zabrać ze sobą (ewentualnie także po drodze) 3 osoby.
Kalkulując ten wyjazd bardzo ważne jest ustalenie optymalnie kwestii przejazdu i noclegu, bo można w ten sposób dużo zaoszczędzić. Ponadto, jeżeli zdecyduję się np. na nocleg w akademiku (jedna z opcji proponowanych przez organizatorów), to wolałbym zamieszkać w znajomym/zaufanym gronie.
Wydaje mi się, że trzeba jak najwcześniej dograć te kwestie, zatem również proszę Was o wpisywanie się w tym temacie. Im więcej piszecie, tym więcej wiemy i tym łatiwej cos ustalić.
Pozdrawiam
Angst
lukasz20rts - 2009-06-11, 09:34
Bardzo chciałbym pojechać na taką imprezę i na dzień dzisiejszy jadę. Może się coś zmienić gdyż mogę gdzieś wyjechać w lipcu za granicę albo znaleść jakąś pracę w Polsce.... ale to są tylko plany. Jeśli bym jechał chciałbym się z Tobą zabrać Angst jeśli jest to mozliwe.. bo będziesz chyba jechał blisko Piotrkowa...
crosslet - 2009-06-11, 10:18
Też bym chciał pojechać tylko nie potrafię przewidzieć ile mnie takie coś wyniesie i czy będę w Polsce ale na to drugie raczej są małe szanse
alicecooper - 2009-06-11, 10:27
jesli chodzi o nocleg to Ales polecił:
UNIVERSITY OF PARDUBICE DORMITORY * GARNI
1 km od miejsca gry
8 euro /łózko/noc
2-3 osobowe pokoje
wc, prysznice wspólne na pietrze
i tam będą koledzy z renju więc "kupą mości panowie"
zukole - 2009-06-11, 12:56
http://www.piskvorky.cz/wc/main/
truskawek - 2009-06-11, 13:06
chwila... 1 pytanie mam...
można grać w turze gomoku A po turnieju kwalifikacyjnym, lub określić się na początku że gramy w turze B. W momencie gdy ktoś nie przejdzie QT nie gra ani w A ani w B?
zukole - 2009-06-11, 13:12
Turniej kwalifikacyjny jest po to, aby wyłonić ośmiu graczy do turnieju A, w turnieju B może grać każdy. Nie da się " odpaść" po QT
Peaceman - 2009-06-11, 14:22
Nie doceniasz truskawka
truskawek - 2009-06-11, 15:22
aha... kolejne moje dziecinne pytanie, czy osoby z QT z poza top 8 grają potem w turnieju B?
angst - 2009-06-11, 17:38
Czytałem wcześniejsze posty i nie wiem do końca, jak Ci to wyjaśnić, żeby uniknąć kolejnego pytania
Aby zagrać w Gomoku A trzeba wystartować w Gomoku Q i zająć miejsce 1-8 (w Gomoku A zagra 8 osób). Aby zagrać w Gomoku B wystarczy pojawić się na tym turnieju. Mogą w nim zagrać wszyscy, m.in osoby, które zajęły miejsce poniżej 8. w Gomoku Q, a także te, które w ogóle nie grały w Gomoku Q.
Pozdrawiam
Angst
truskawek - 2009-06-11, 19:42
dz Angst. Jesteś wspaniały Wszystko jasne
angst - 2009-06-11, 20:14
Zapomniałem jeszcze tylko dodać, że zajęcie miejsca poniżej 8. w Gomoku Q nie powoduje obowiązku gry w Gomoku B (można śmiało jechać do domu)
Pozdrawiam
Angst
bad_mojo - 2009-06-12, 15:42
Więc nie rozumiem, czemu ktoś nie chciałby grać w gomoku Q.
angst - 2009-06-12, 16:19
No moim zdaniem jedynie względy finansowo-czasowe, czyli około 5 dni dłużej za granicą plus kilkaset PLN więcej do wydania.
Pozdrawiam
Angst
bad_mojo - 2009-06-13, 17:14
Gdzie jest informacja, jak dokładnie ma wyglądać turniej? Ile jest rund GQT, jakie ustawienia, ile trwa każdego dnia?
angst - 2009-06-13, 17:18
Tutaj można znaleźć niezbędne informacje na temat Mistrzostw: http://www.piskvorky.cz/wc/
Pozdrawiam
Angst
Ankst - 2009-06-14, 15:26
Chyba ja tez sie skusze; pojade.
ermijo - 2009-06-14, 22:19
ja nie jade
Ankst - 2009-06-18, 13:56
Bede jechac z centrum poprzez poludnie polski ,dalej na poludnie' moge zabrac kogos.
crosslet - 2009-06-18, 14:03
ja bym nie ryzykował
Ankst - 2009-06-18, 14:24
A niby czemu, ?? powaznie pisze, słów na wiatr nie rzucam.
ermijo - 2009-06-18, 16:07
możesz się zatrzymać u mnie na południu Polski stawiam piwo
nie odpowiadam za powyższe słowa
Ankst - 2009-06-18, 17:09
tzn. gdzie?
truskawek - 2009-06-18, 23:38
angst - 2009-07-13, 21:40
Do Mistrzostw Świata pozostał niecały miesiąc. Wypadałoby jak najszybciej podsumować, kto z Polski wybiera się do Pardubic i jakoś się wspólnie zorganizować.
Przed chwilą rozmawiałem z Alesem i mam dobre wieści - jeśli uda się nam zebrać 10 osób, które zagrają w MŚ, każdy z Polaków zapłaci połowę wpisowego, czyli 15 EUR (niezależnie od turniejów, w których wystartują te osoby).
Z tego co wiem, na razie wybierają się na MŚ:
RENJU
Adifek
Maestro
Peaceman
GOMOKU
Angst
Arczi
Devotion (nie wysłał jeszcze aplikacji)
Lukasz20rts
Ważny jest również fakt, że aplikację trzeba wysłać także przy zgłoszeniu na gomoku. Ma to znaczenie m.in. w kwestii noclegów.
Pamiętajcie, że może nie być zbyt szybko okazji do wzięcia udziału w takim Wydarzeniu
Przypominam odnośnik do strony Mistrzostw: http://www.piskvorky.cz/wc/
Piszcie również tutaj w kwestii pozyskania informacji o pozostałych szczegółach.
Pozdrawiam
Angst
zukole - 2009-07-13, 22:01
Dlaczego nie policzyłeś anksta? Przecież on jedzie
angst - 2009-07-13, 22:38
Ankst nie jest pewien, czy jedzie. Ponadto nie wysłał aplikacji.
Pozdrawiam
Angst
P.S. Licząc osoby niepewne, dopisałbym Anksta, Crossleta i Utratosa
crosslet - 2009-07-13, 23:02
Ja jednak zrezygnuję ponieważ po przeliczeniu wszystkiego jest to dla mnie duża suma, która muszę wydać a że nie mam stałego dochodu finansowego no to szkoda mi bardzo tej kasy.
Ankst - 2009-07-14, 10:21
Ja jednak wciąż sie waham, jechac samemu taki kawal ,troche nudno/
ermijo - 2009-07-15, 15:48
Co tam nudno, puścisz sobie dobra muzę i już nie będzie nudno. A zresztą same mistrzostwa powinny zrekompensować Ci brak wrażeń podczas jazdy. Będziesz czarnym koniem !
Ankst - 2009-07-18, 07:20
Doszly mnie sluchy ze ponoc crosslet pojechalbys ze mną gdybym jechal ja, prawda to jest?
crosslet - 2009-07-18, 14:18
zastanawiamy się z Morphem, może się wybierzemy we 2, musimy jeszcze pokalkulować trochę i może damy radę. Żeby jechać z Tobą Ankst to raczej były takie żarty ponieważ nie wierzę, że pojedziesz...
Ankst - 2009-07-18, 15:53
Ale jeszcze posiadamy troche czasu, w razie gdybyscie sie zdecydowali, rozwaze ewntualnosc wyjazdu samochodem do parubic,; sam nie bede jechal na pewno.
zukole - 2009-07-20, 23:04
Lista zawodników na MŚ http://www.piskvorky.cz/wc/players/
Chyba tylko Czechów brakuje na tej liście.
Ankst - 2009-07-20, 23:57
rety, same nazwiska sławne /
angst - 2009-08-02, 17:02
Doszły mnie niepokojące (nieoficjalne) wieści, że na MŚ nie jedzie Maestro
Jeśli to prawda, to aktualna lista graczy z Polski wyglądałaby następująco:
RENJU
Adifek
Maestro
Peaceman
GOMOKU
Angst
Arczi
Devotion
Lukasz20rts
Utratos
Zukole
Czy naprawdę już nikt nie zdecyduje się na wyjazd? Ta impreza to największe możliwe wydarzenie w świecie naszych gier, dodatkowo tuż za miedzą Prawdę powiedziawszy zastanawiałem się sam nad tym, czy jechać, ale ostatecznie stwierdziłem, że taka okazja może sie nie powtórzyć!
Jeśli informacja o Maestro sie potwierdzi, to Polacy wystartują w 8-osobowym składzie (w obu turniejach). Brakuje nam zatem jeszcze 2 osób, aby uzyskać zniżkę 15 EUR za osobę... Crosslet i inni - jeśli jeszcze się wahacie, namawiam Was na przyjazd
Swoją drogą zastanawia mnie spora cisza w tym temacie. Jakie są Wasze przewidywania? Jak wypadną polscy gracze? Kto sięgnie po mistrzowskie tytuły? Jak spisze się po latach Shigeru Nakamura?
Jeżeli chodzi o mnie, to za największy sukces w karierze uznam awans do Finału A w Gomoku Potrzebowałbym do tego bezbłędnej gry i mnóstwo szczęścia, a przy takich czasach raczej ciężko o misclick przeciwnika Swoją drogą, jeśli część graczy, którym nie uda się dostać do Finału A Renju zdecyduje się na Kwalifikacje Gomoku, to będzie to naprawdę piekielnie ciężki turniej!
Pozdrawiam
Angst
maestro - 2009-08-02, 18:46
Potwierdzam te doniesienia. Niestety, musiałem zrezygnować z wyjazdu na Mistrzostwa. Decyzję tą podjąłem w ostatniej chwili, gdyby byłem już niemal całkowicie gotowy. Od prawie 2 dni jestem chory a mój stan jest bardzo zły. Właściwie nic nie mogę normalnie robić, więc daleka podróż oraz udział w turnieju są dla mnie tym bardziej niemożliwe. Jest mi bardzo przykro, bo tracę okazję udziału w tak niecodziennym wydarzeniu, oraz głupio, bo stawiam reprezentację i PSGRiP w trudnej i nieprzyjemnej sytuacji. Ale niestety to moje jedyne wyjście, za zaistniałą sytuację przepraszam.
zukole - 2009-08-02, 21:51
W takim razie w renju zagrają peace, adif i utratos? czy mamy 2 zawodników w QT?
president_devil - 2009-08-02, 23:08
Nie wiem jaki będzie ostateczny skład ale za pamięci życzę wszystkim powodzenia
angst - 2009-08-03, 16:20
zukole napisał/a: | W takim razie w renju zagrają peace, adif i utratos? czy mamy 2 zawodników w QT? |
Wygląda na to, że mamy 3 zawodników w RQT. Utratos zdążył już nawet zagrać pierwszą partię, niestety przegraną...
http://www.renju.net/media/games.php?gameid=13784
Pozdrawiam
Angst
zukole - 2009-08-03, 16:23
Tak, z 16. zawodnikiem na listach RIF-u. Dziwne że pozostałych gier pierwszej rundy nie ma.
Peaceman - 2009-08-03, 18:52
Internet jest bardzo wolny, stad problemy.
Polacy walcza.
an_24 - 2009-08-03, 20:10
THE 11th RENJU WORLD CHAMPIONSHIP
1 dzień QT
Round 1 Nowakowski - Cao 0 : 1
Round 1 Andersson - Hu 0 : 1
Round 1 Savrasova - Okabe 1 : 0
Round 1 Yao - Oosumi 0 : 1
Round 1 Tamura - Pajuste 1 : 0
Round 1 Lu - Tarannikov 1 : 0
Round 1 Nykl - Ishitani 1 : 0
Round 1 Zowadova - Warner 0 : 1
Round 1 Nowak - Laube 1 : 0
Round 1 Karlsson - Jonsson 1 : 0
Round 1 Yin - Fitzermann 1 : 0
Round 1 Lin - Ono 0 : 1
Round 2 Nowak - Warner 1 : 0
Round 2 Tamura - Eged 0 : 1
Round 2 Okabe - Yao 1 : 0
Round 2 Savrasova - Oosumi 0 : 1
Round 2 Andersson - Jonsson 0 : 1
Round 2 Zowadova - Laube 0 : 1
Round 2 Cao - Yin 1 : 0
Round 2 Tarannikov - Ishitani 1 : 0
Round 2 Ono - Chen 0 : 1
Round 2 Nykl - Lu 0.5 : 0.5
Round 2 Lin - Pajuste 0 : 1
Round 2 Fitzermann - Nowakowski 0 : 1
angst - 2009-08-03, 20:20
Naprzód Polacy Trzymamy kciuki
Peace na razie same zwycięstwa Oby tak dalej
Pozdrawiam
Angst
Chaosu - 2009-08-03, 20:25
. . .Też wam kibicuję! Sam miałem zbyt mało motywacji do wyjazdu ale o wynikach czytam z wypiekami na twarzy : ) I zobaczyć Nakamurę - do pozazdroszczenia.
ermijo - 2009-08-03, 21:57
mało siedze w tym temacie, więc nie śmiejcie się jak zapytam czy Nakamura gra
an_24 - 2009-08-03, 22:00
Nie wszyscy muszą grać w kwalifikacjach ...
Pozdrawiam
an_24 - 2009-08-03, 22:07
Lista startowa:
1 Albert Poghosyan Arménie Yerevan
2 Yeva Poghosyan Arménie Yerevan
3 Maciej Nowakowski Poland Warsaw
4 Mikhail Kozhin Russia Dubna RAT
5 Ekaterina Pomytkina Russia Moscow GBT
6 Konstantin Nikonov Russia Moscow
7 Natalia Nikonova Russia Moscow
8 Irina Metreveli Russia Podjuga WT
9 Tatiana Kraeva Russia Podjuga WT
10 Yulia Savrasova Russia Podjuga RQT
11 Egor Serdyukov Russia Podjuga RQT
12 Ting-Wei Lin Chinese Taipei Taoyuan RQT
13 Ko-Han Chen Chinese Taipei Taipei RQT
14 Wei-Yuan Lu Chinese Taipei Taipei RQT
15 Huang-Yu Lin Chinese Taipei Taipei RQT
16 Tien-Lung Yu Chinese Taipei Taoyuan RBT
17 Jiabei He China Ningbo WT
18 Di Wu China Liaoning RAT
19 Dong Cao China Beijing RQT
20 Licheng Yin China Beijing RQT
21 Xi Hu China Beijing RQT
22 Jinrui Yiao China Beijing RQT
23 Attila Demján Hungary Délegyháza GQT
24 Gergo Tóth Hungary Mezőkövesd GQT
25 Renee Pajuste Estonia Haapsalu RQT
26 Emma Warner Sweden Norrköping RQT
27 Tord Andersson Sweden Uppsala RQT
28 Peter Jonsson Sweden Jonkoping RQT
29 Stefan Karlsson Sweden Stockholm RQT
30 Björn Lind Sweden Stockholm GQT
31 Igor Eged Slovakia Bratislava RQT, GQT
32 Pawel Nowak Poland Warsaw RQT
33 Pawel Tarasiński Poland Warsaw RQT
34 Adrian Fitzermann Poland Kwidzyn RQT, GQT
35 Piotr Małowiejski Poland Płock GQT
36 Artur Tamioła Poland Katowice GQT
37 Andry Purk Estonia Tallin RAT
38 Yury Tarannikov Russia Moscow RQT
39 Alexei Skuridin Russia N. Novgorod referee
40 Maxim Karasev Russia N. Novgorod RAT
41 Nadezda Belkina Russia N. Novgorod RBT
42 Pavel Sobolev Russia N. Novgorod RBT
43 Shigeru Nakamura Japan Tokyo RAT
44 Hiroshi Okabe Japan Tokyo RQT
45 Kazumasa Tamura Japan Tokyo RQT
46 Yuki Osumi Japan Shiga RQT
47 Shin-ichi Ishitani Japan Shizuoka RQT
48 Takayuki Ono Japan Kanagawa RQT
49 So Miyagawa Japan Hokkaido RBT
50 Hirouji Sakamoto Japan Osaka GQT
51 Victor Golosov Russia
52 Ivan Antonyuk Russia
53 Alfiya Kharrasova Russia
54 Volodymyr Sobotovych Ukraine Kiev GQT
55 Alyona Yakovleva Ukraine WT
56 Sergej Chernov Russia Moscow GQT
57 Victor Kaufman Russia Moscow GQT
58 Lukasz Białkowski Poland Piotrków Trybunalski GQT
59 Michal Kozimor Poland Jastrzębie Zdrój GQT
60 Vira Shimanska Ukraine Kiev GQT
61 Tunnet Taimla Estonia Tallinn RAT
62 Ants Soosyrv Estonia Tallinn referee
63 Madli Mirme Estonia Tartu WT
64 Johann Lents Estonia Tallinn RQT
65 Agnes Savik Estonia Tallinn WT
66 Aivo Oll Estonia Tallinn RQT
67 Monika Zowadova Czech Brno RQT
68 Ondřej Nykl Czech Havirov RQT
69 Pavel Laube Czech Praha RQT
70 Jan Rejšek Czech Brno RBT
ermijo - 2009-08-03, 22:10
Oświećcie mnie. W partii Nowak - Laube wygranej przez Pawła, co by było jakby Laube postawił trójkę F8 ? Peace blokuje i ma przewagę, ale zwycięstwa nie widze tak bez większego zastanowienia
an_24 - 2009-08-03, 22:16
Zrób edycję tej gry: po dwóch czwórkach /druga blokuje trójkę/ Peace ma vcf-a.
bad_mojo - 2009-08-03, 22:44
Ando nie gra?
ermijo - 2009-08-03, 23:07
an_24 napisał/a: | Zrób edycję tej gry: po dwóch czwórkach /druga blokuje trójkę/ Peace ma vcf-a. |
12 ruchów do przodu, ciekawe czy inni gracze też by zrezygnowali nawet widząc porażkę
zukole - 2009-08-03, 23:25
an_24 napisał/a: | THE 11th RENJU WORLD CHAMPIONSHIP
1 dzień QT |
Napiszę tylko, że na stronie w pierwszej rundzie było 13 par, w drugiej zaś tylko 12. W takim razie wszystkie wyniki nie zostały jeszcze opublikowane.
Ando nie gra.
angst - 2009-08-04, 00:59
ermijo napisał/a: | an_24 napisał/a: | Zrób edycję tej gry: po dwóch czwórkach /druga blokuje trójkę/ Peace ma vcf-a. |
12 ruchów do przodu, ciekawe czy inni gracze też by zrezygnowali nawet widząc porażkę |
Ja nie widzę vcf-a, tylko zwykły win 4x3 w 4 ruchach
Pozdrawiam
Angst
president_devil - 2009-08-04, 01:45
ermijo napisał/a: | an_24 napisał/a:
Zrób edycję tej gry: po dwóch czwórkach /druga blokuje trójkę/ Peace ma vcf-a.
12 ruchów do przodu, ciekawe czy inni gracze też by zrezygnowali nawet widząc porażkę |
Na tych zawodach? Tak. I nie 12, tylko jak Angst słusznie zauważył 4. Poza tym jest to w pewnym sensie docenienie klasy przeciwnika
ermijo - 2009-08-04, 03:13
Dlaczego liczycie, że 4x3 kończy grę ? Przecież od postawienia 4x3 do ustawienia piątki wymagane są jeszcze 4 ruchy. Zgoda ! do układu 4x3 potrzeba minimum 8 a maksimum 14 ruchów (przy "optymalnej" grze białych). Czepiam się szczegółów, ale liczy się postawienie piątki jako ruch wygrywający. Dla jednych liczenie ruchów odbywa się do zagrożenia typu VCT(pojedynczym wątkiem zagrażającym może być postawienie trójki do zablokowania lub czwórki do zablokowania) a dla innych - w tym mnie - do momentu, w którym ostatnim ruchem jest piąty kamień w jednej z linii (o ile nie spowoduje to powstania nieprzerwanego ciągu większego niż dokładnie 5 kamieni w takiej linii).
Wyobraźmy sobie bowiem 2 graczy o nieskończenie idealnych, genialnych umiejętnościach i jednocześnie doceniających klasę rywala. Wracamy wtedy do punktu wyjścia - proponujemy remis lub poddajemy się po 3 ruchu, a w przypadku, kiedy nie ma remisowego otwarcia w renju, nie podchodzimy wcale do gry i nie gramy już w tą głupią grę(no chyba, że przeciwnik otwiera partię wtedy mielibyśmy remis w meczu po 1-1)
Równie dobrze, kiedy 2 nieskończenie idealnych, bezsensownych graczy spotka się przy stole, to nie tylko 4x3 może nie skończyć gry, ale przebieg gry będzie czysto losowy i też nie warto wtedy grać. Wniosek - dla graczy idealnych w każdą stronę - gra nie ma sensu.
an_24 - 2009-08-04, 07:24
Oczywiście powinienem był napisać VCT - przepraszam za ten oczywisty błąd.
angst - 2009-08-04, 09:45
Ermijo, chodziło o wariant, w którym pisałeś o konkretnej trójce białych. Nie mam teraz tej gry przed sobą, ale zgodnie z Twoją metodologią (liczenia do finalnej 5), którą sam zresztą stosuję, ale do liczenia ilości ruchów w vcf, byłoby to chyba maksymalnie 7 ruchów.
Pozdrawiam
Angst
ermijo - 2009-08-04, 10:45
Angst a tak w ogóle masz w zwyczaju liczyć jeden ruch jako para posunięć czarny-biały, czy oddzielnie ? Ja liczę tak jak jest przebieg partii na kurniku. Nie ważne. Ważne, że Peace błyszczy póki co.
zukole - 2009-08-04, 11:47
http://www.piskvorky.cz/w...n-tournament-2/
zukole - 2009-08-04, 12:21
3. runda
Adif - Emma Warner 1:0
Peace - Stefan Karlsson 0:1
Utratos - Xi Hu 1:0
ermijo - 2009-08-04, 12:40
proponuję przykleić ten wątek aż do zakończenia renju, wraz z linkiem do gier
gratulacje Adifek pięknie skontrowałeś
Ankst - 2009-08-04, 14:36
te kwadraty czerwone i Zielone w linku lorda czym sie charakteryzują?
zukole - 2009-08-04, 14:39
Zielony to wygrana, czerwony porażka. Numerek w kwadracie to miejsce zawodnika.
Peace ograł Ondika !
president_devil - 2009-08-04, 15:13
A ilu z QT wchodzi do main tourntament?
zukole - 2009-08-04, 15:21
Pięciu
Utratos - Peter Jonsson 1:0 !
Adif - Jinrui Yao 1:0 !
soul_reaper - 2009-08-04, 15:34
Gratki, wyglada na to, ze po dwoch dniach bedziemy mieli dwoch graczy na miejscach premiowanych awansem
Peaceman - 2009-08-04, 16:33
Wychodzi czterech + najlepszy Czech.
Ankst - 2009-08-04, 18:46
Jest gdzies live transmisja on-line?
truskawek - 2009-08-04, 23:29
nie... gry są chyba "przepisywane" po rundzie, tak mi się wydaje...
bad_mojo - 2009-08-04, 23:59
Nie mamy żadnych miejsc w Main Tournament, że muszą chłopaki grać w QT?
angst - 2009-08-05, 00:22
Mam kilka pytań:
- gdzie brakujące wyniki 5. rundy? czyżby pojedynki przerwano z powodu zapadających ciemności?
- dlaczego jeden Czech MUSI wejść do RAT?
Kod: | RENJU "A" TOURNAMENT
Players:
1 personal place - Wu Di (China)
6 national places
3 for Russia (Maxim Karasev, Mikhail Kozhin, ?)
2 for Estonia (Andry Purk, Tunnet Taimla)
1 for Japan (Shigeru Nakamura)
[b]5 QT places[/b] |
- dlaczego w RQT startuje 27 graczy?
Kod: | in case of odd number of QT players, the organizing country will add 1 more player to QT, to make it even |
Pozdrawiam
Angst
zukole - 2009-08-05, 00:41
Odnośnie awansu do AT - http://www.renju.net/media/qualifsys.php
Może nie było więcej chętnych, dlatego jest nieparzysta ilość zawodników.
Ankst - 2009-08-05, 07:18
Eged Igor to panzeriv?
angst - 2009-08-05, 09:02
Igor Eged to Iec.
Niestety w 5. rundzie nie udało się nikomu z naszych wygrać (tylko Utratos zremisował), ale ciągle jest szansa
Pozdrawiam
Angst
soul_reaper - 2009-08-05, 09:33
No tak, tylko dzieki nieparzystej liczbie uczestnikow, osobnik na miejscu 3im aktualnie, wygral z Bye'em. To raczej nie jest do konca fair.
No chyba, ze naszym tez sie trafi mecz z bye, ale to raczej malo prawdopodobne
kajman - 2009-08-05, 10:23
the organizing country will add 1 more player to QT
In WC 2009 is this place free for 5th player in QT. Nationality is not important
kajman - 2009-08-05, 10:28
Ah, sorki, it isnt about way from QT to AT. There wasnt next player to QT prepared.
zukole - 2009-08-05, 13:04
6. runda
Adif - Renee Pajuste 0:1
Peace - Igor Eged 0:1
Utratos - Wei-Yuan Lu 1:0
Po 6. rundach
president_devil - 2009-08-05, 13:05
Chciałem zauważyć że po 6 rundach Maciek jest na 3 miejscu z dorobkiem 4,5 pkt. Prowadzą Cao Dong i Chen Ko-Han z 5 pkt. Jedna runda do zakończenia. Trzymajmy kciuki za Polaka w Main Tournament. Adrian jest 22 z dorobkiem 2-4, a Paweł 12 z 3-3.
Fak, Zukol mnie uprzedził
zukole - 2009-08-05, 13:14
Pary ostatniej rundy !
1. Nowakowski - Chen
2. Cao Dong - Okabe
3. Ono - Karlsson
4. Oosumi - Nykl
5. Tamura - Lu
6. Eged - Lin Ting-Wei
7. Pajuste - Tarannikov
8. Savrasova - Jonsson
9. Lin Huang-Yu - Nowak
10. Laube - Yao
11. Ishitani - Hu Xi
12. Andersson - Fitzermann
13. Lin - Zowadova
Chaosu - 2009-08-05, 13:47
. . .Peace już chyba nie ma szans, za to kibicuję Ondikowi. W ogóle jest sporo Azjatów, zwłaszcza w czołówce.
vince - 2009-08-05, 14:06
Utratos mierzy się z 5-danowym chińczykiem (ale jego wysoka pozycja jest trochę zakłamana, bo dostał bye w pierwszej rundzie). Szansa jest naprawdę duża. Na pierwszy rzut oka powinien wystarczyć remis.
Powo, muszą być tam niezłe emocje...
zukole - 2009-08-05, 15:12
Zdjęcia
http://www.piskvorky.cz/f...um=2009/wc_2009
ermijo - 2009-08-05, 15:58
są już wyniki kwalifikacji ?
czy są możliwe zapisy partii w gomoku ? (on-line na stronie renju.net)
Chaosu - 2009-08-05, 16:22
. . .Ermijo, masz podane linki. Tak trudno Ci kliknąć i sprawdzić czy są już wyniki kwalifikacji?
ermijo - 2009-08-05, 16:38
no tak, sorry
Peaceman - 2009-08-05, 17:20
Przepraszam ze wszystkich zawiodlem. Najbardziej chcialbym przeprosic mame ktora we mnie najbardziej wierzyla.
Utratos wciaz walczy, chociaz oczywiscie jedzie juz na rezerwie czasowej. Chen jest jednym z lepszych graczy na QT. Jego pozycja nie jest zawyzona. Rownie dobrze zamiast bye mogl zagrac z Emma Warner i w ten sposob zdobyc pkt. W 5 spotkaniach gral z elita i zdobyl 4pkt.
zukole - 2009-08-05, 17:31
Nie zawiodłeś peace ! Utratos niestety przegrał na czas, ale szansa chyba jeszcze jest.
Chaosu - 2009-08-05, 17:45
. . .Chyba nie ma, Ondik musiałby zremisować, Karlsson nie wygrać i Utra musiałby mieć najlepszego bucha spośród 7(?) graczy z 4,5pkt.
zukole - 2009-08-05, 18:30
Karlsson przegrał z Ono.
Jakby ondik zremisował to : utratos, ondik, Oosumi i iec po 4,5.
president_devil - 2009-08-05, 18:34
Ale z tego co wiem to i tak wchodzi najlepszy Czech? I jest już 4 mających > =5 pkt
president_devil - 2009-08-05, 18:40
A skoro Peace jesteś tam na miejscu, to zapytaj Ando kiedy będzie renjuclass działał Pozdro i graty
zukole - 2009-08-05, 18:44
Mam nadzieję, że się pomyliłem. W innym wypadku przy remisie ondika, Oosumi ma lepszego bucholza od utratosa.
crosslet - 2009-08-05, 18:45
Eged chyba też czy nie?
zukole - 2009-08-05, 18:47
Oosumi 29,5
Utratos 28,5
Iec 28
Ondik 23,5
crosslet - 2009-08-05, 18:49
jest nadzieja, podobno nie lubisz matmy to może źle policzyłeś
Zawrat - 2009-08-05, 18:55
Peace - jak patrzę z kim grałeś.... nie ma mowy o zawodzie. Wasi rywale wyglądają mi na bardziej "ogranych", niektórzy z dużo większym doświadczeniem turniejowym. Poza tym - na dystansie siedmiu rund wystarczy słabszy dzień i... po sprawie.
Pozdro i trzymam kciuki dalej!
lukasz20rts - 2009-08-05, 18:57
Ondik właśnie zremisował z Oosumi.
zukole - 2009-08-05, 20:33
Tabela - http://www.renju.net/medi...urnament_id=544
Awans do finału :
Chen, Cao, Ono, Okabe, Nykl ( http://www.piskvorky.cz/w...n-tournament-2/ )
bad_mojo - 2009-08-05, 21:13
To chociaż dajcie im popalić w gomoku.
angst - 2009-08-05, 21:20
Właśnie - gracie w RB czy GQ?
Pozdrawiam
Angst
soul_reaper - 2009-08-06, 10:31
Gratki dla wszystkich za walke. Mysle, ze doswiadczenia tam zdobyte pozwola na jeszcze lepsze wystepy na nastepnych mistrzostwach. Dodatkowo widac chyba rowniez roznice, pomiedzy gra w renju z rozsadnymi limitami czasowymi i naszym blitzem na MP
ermijo - 2009-08-06, 12:30
Czy partie gomoku też będą zapisywane "on-line" ?
Karol G. - 2009-08-06, 14:25
Rowniez dolaczam sie do gratulacji. Super by bylo zobaczyc kiedys takie partie ale skomentowane jak to kiedys pisali Virag czy Ando.
A inna sprawa to system wylaniania reprezentantow byl chyba do dupy skoro facet, ktory wykrecil najlepszy wynik byl dopiero 8 w kolejce i o jego wystepie zadecydowal pech kogos innego. -Karol
truskawek - 2009-08-06, 22:57
najsprawiedliwsza była by liga, dwumecz, mecz u "sibie" na własnych zasadach.
Gratulacje wszystkim, szkoda że tak niewiele brakło...
Karol G. - 2009-08-07, 01:45
truskawek napisał/a: | najsprawiedliwsza była by liga, dwumecz, mecz u "sibie" na własnych zasadach. | Moglbys wyjasnic co rozumiesz przez zwrot "u siebie na wlasnych zasadach" oraz napisac dlaczego byloby to najsprawiedliwsze rozwiazanie? -Karol
ermijo - 2009-08-07, 08:44
Turniej Kwalifikacyjny / Losowanie par 1 rundy (godziny: 09:00 – 12:30):
1-Laube, P (1)-:-Kaufman, V (11)
2-Eged, I (12)-:-Demján, A (2)
3-Tóth, G (3)-:-Lu, W (13)
4-Nowakowski, M (14)-:-Sakamoto, H (4)
5-Fitzermann, A (5)-:-Sviridov, A (15)
6-Kostlivý, R (16)-:-Małowiejski, P (6)
7-Tamioła, A (7)-:-Nipoti, V (17)
8-Němec, T (18)-:-Białkowski, L (8)
9-Kozimor, M (9)-:-Kopecký, J (19)
10-Bielák, J (20)-:-Zukowski, M (10)
11-Purkrábek, J (21)-1:0-BYE
P.S. A więc Utratos dołączył do gomoku A Peaceman walczy w renju (turniej B) jego pierwszym przeciwnikiem będzie Nadezda Belkina.
Trzymamy kciuki !
ermijo - 2009-08-07, 10:35
Zapis gier:
http://renju.net/media/games.php?gameid=13890
zukole - 2009-08-07, 16:06
1. runda
Arczi win z bano
Adif win ze spartakiem
Utratos win z Sakamoto
Dev przegral z Deafbatem
Angst przegral ze Specsem
Lukasz przegral z Teovanem
zremisowalem z Olgojem
2. runda
Arczi wygral z Purkysem
wygralem z Iecem
Utratos gra z Kedlubem
Dev gra z Angstem
Lukasz gra ze Spartakiem
Adif przegral z Deafbatem
Ankst - 2009-08-07, 16:55
A czemu hipokamus nie gra?
Peaceman - 2009-08-07, 20:55
Ondik : Nakamura 1:0 !!!!
Chaosu - 2009-08-07, 21:05
. . .Niesamowite? Brawo? Nie wiem co powiedzieć!
ermijo - 2009-08-07, 21:08
Oh - Nakamura może pozna co to made by kurnik
Ankst - 2009-08-07, 21:38
Kto to jest Lu?
truskawek - 2009-08-07, 22:48
Nie róbcie z Nakamury jakiegoś półboga
Miałęm na myśli by gospodarz(gracz zaczynający) przed grą ustalał na jaki czas, jakie możliwości rozegrania, czy po każdym ruchu będzie np. +1min...
s3v3n - 2009-08-08, 00:22
polbog to chyba nie, ale glowny faworyt do zwyciestwa, jak sadze..
vilumisiek - 2009-08-08, 00:45
Strasznie się tu jedna osoba podnieca nazwiskami dzięki czemu przyjemnie się wątek czyta
bad_mojo - 2009-08-08, 01:42
Nakamura, jasne, że nie ma się co podniecać, to tylko drugi gracz na świecie, najniżej trzeci.
W ogóle ondik szacun, zasłużyłeś, żebym Cie dodał do znajomych na facebooku.
angst - 2009-08-08, 08:53
To chyba pierwsza porazka Nakamury w historii na MS. Gra na Kurniku procentuje jak widac
Prosze o trzymanie kciukow, bo u mnie dramat
Pozdrawiam
Angst
ermijo - 2009-08-08, 10:09
A na ilu mistrzostwach świata grał Nakamura ? I ile tytułów mistrzowskich zdołał zdobyć ?
P.S. Wiem że od tego jest google, ale może ktoś wie i przy okazji napisze.
president_devil - 2009-08-08, 16:49
Nie będzie to zbyt ambitne, ale zaczyna mnie wkurzać mnie to polskie powątpiewanie w autorytety. Cytuję (za renju.net, istotne fragmenty podkreślone):
Shigeru Nakamura is the greatest legend of renju, most certainly. He became the best player of Japan in very young age. Already in 1977 he got the first Meijin title. Since then, he has gotten the Meijin title 21 times!!
His play style is so impressive and so much different from any other Japanese masters. That is the key of his success. He uses risky, aggressive but yet so well-calculated moves in his games. It forces opponents into a hopeless attacks which usually fail in the strong grasp of Nakamura.
During the first two World Championships (1989, 1991) Nakamura proved to the whole world that he is just as good as the legends say - he did not get any losses in those two competitions. He only made 3 draws and won all the other games. After that, he distanced from renju for several years. He made a short come-back for 4 years (1998-2001) and got the Meijin title all those years. After that he withdrew himself from Meijin-sen competitions, and now plays only occasionally in local tournaments in his city.
truskawek - 2009-08-08, 22:18
On jest tylko człowiekiem. Każdy ma czasem "słabszy dzień". Niech żałuje, że nie gra w gre przynoszącą więcej kasy (np. szachy). Nie ma ludzi niepokonanych.
Karol G. - 2009-08-09, 00:13
truskawek napisał/a: | Miałęm na myśli by gospodarz(gracz zaczynający) przed grą ustalał na jaki czas, jakie możliwości rozegrania, czy po każdym ruchu będzie np. +1min... | No ale dlaczego taki system bylby najsprawiedliwszy wedlug Ciebie? truskawek napisał/a: | Niech żałuje, że nie gra w gre przynoszącą więcej kasy (np. szachy). | A ile w Japonii mozna zarobic na tym? Przykladowo w Korei jest wiele dobrze oplacanych turniejow w go, ktore sa sponsorowane miedzy innymi przez LG. Jakis czas temu przeczytalem, ze Kramnik na rok wyciaga okolo 1 mln (usd albo euro). -Karol
ermijo - 2009-08-09, 10:38
profit napisał/a: | Przykladowo w Korei jest wiele dobrze oplacanych turniejow w go, ktore sa sponsorowane miedzy innymi przez LG. Jakis czas temu przeczytalem, ze Kramnik na rok wyciaga okolo 1 mln (usd albo euro) |
Z jednego z powyższych postów wynika, że Nakamura gra na bardzo wysokim poziomie od ponad 30 lat. Z pewnością szachy czy go są bardziej znane niż renju, sam Einstein interesował się go. Nazwisko Kramnik kojarzy mi się z szachami - tak sprawdziłem to przypuszczenie. Jednak byłbym daleki od uogólnień, że jeśli jest ktoś bardzo dobry w renju może być równie dobry w inna grę opartą na przewidywaniu ruchów. O Panu Nakamurze wiem bardzo mało, nawet przeglądając internet nie można się stosownie zadowolić Mamy wielu dobrych gomokowców w Polsce, a pomimo to do renju jeszcze trochę im brakuje, choć to pokrewna gra. Jakkolwiek 8-9. DAN brzmi rewelacyjnie, miara siły gracza dotyczy danej gry, ale jest w miarę zbieżna przy porównywaniu umiejętności renju i go. Z Renju i Pente było by już gorzej, a z renju a szachami to już przepaść (Ando Meritee rozegrał na znanym mi nicku na kurniku kilka partii szachowych, jak widać korelacji nie ma).
P.S. Czy jest jakaś materialna nagroda za tytuł Mistrza Świata w Gomoku ? Tytuł się ma do końca życia a nawet dłużej.
Karol G. - 2009-08-09, 11:05
ermijo napisał/a: | (...) ale jest w miarę zbieżna przy porównywaniu umiejętności renju i go. Z Renju i Pente było by już gorzej (...) | Poczatek XXI wieku pokazal cos innego, silni gracze renju byli bardzo silni rowniez w pente. Dla przykladu masz rankingi IYT (2001), cala czolowka to rosyjscy renjuisci i tylko 2 Amerykanow, od ktorych ta gra sie wywodzi i w ktora gralaja od lat 70-tych. Po 8 latach dalej nic sie nie zmienilo, w ostatnim silnie obsadzonym turnieju znowu dwoch graczy renju bylo na 2 pierwszych miejscach link.
Podobnie niedaleka droga jest miedzy renju a connect6, kilka osob, ktore dobrze gra w c6 probowalo wczesniej swoich sil w renju. -Karol
vilumisiek - 2009-08-09, 22:14
Ci na 3 i 4 to kto to?
Chaosu - 2009-08-10, 06:09
. . .Ne Plus Ultra to Karlw, a Jayhawklover grał też na kurniku i to jego jedyny (czy najbardziej znany) nick.
zukole - 2009-08-10, 11:06
vince - 2009-08-10, 13:27
Graty. Walka o ostatnie premiowane miejsca musiała być bardzo zażarta. Dobrze że Arczi rozdał wam te remisy pod koniec , dzięki temu mamy aż 3 polaków w finałowej 8mce. Liczymy na 3 medale:).
Swoją drogą szkoda, że gomoku i renju jest rozgrywane równolegle. Z chęcią pośledziłoby się grę najsilniejszych renjistów w gomoku...
Bardzo ładnie spisał się też Peaceman w finale B renju.
P.s Wklep ktoś te zapisy partii:)
ermijo - 2009-08-10, 15:47
Adifek poza burtą - dla mnie to niespodzianka. Niespodzianką też jest awans Dredda - ale tylko z uwagi na małe ogranie w turniejach na żywo. Jak widać długi czas na myślenie zrekompensował obycie z gobanem. Na Utratosa zawsze można liczyć, choć nie szło mu najlepiej w środkowej fasie kwalifikacji. Wygląda na to, że liczebnie - jako nacja - zdominowaliśmy MŚ gomoku.
Serdecznie wszystkim gratuluję - Piotrek, Łukasz, Devo i Adif jeśli gracie finał B, udowodnijcie która nacja rządzi w gomo. Peaceman - też gratulacje. Ondik - weź się do roboty !
zukole - 2009-08-10, 17:01
Gry sa na renju.net, a przynajmniej byc powinny.
angst - 2009-08-11, 09:01
ermijo napisał/a: | Serdecznie wszystkim gratuluję - Piotrek, Łukasz, Devo i Adif jeśli gracie finał B, udowodnijcie która nacja rządzi w gomo. |
Oczywiscie postaramy sie, ale zacznijcie w koncu trzymac kciuki
W Finale B dojdzie kilku mocnych Czechow.
Pozdrawiam
Angst
Ankst - 2009-08-11, 11:01
Kedlub wygral z att, wiec coraz wieksza szansa Arcz i Utratosa na wc. Szkoda ze suskov czy nakamura nie zagrali sobie gomoku, ogolnie stanowczo za malo gomoku graczy; tylu na swiecie +2300 graczy wytrawnych. Osobiscie uwazam ze Arcz wygra.
ermijo - 2009-08-11, 12:52
Ankst napisał/a: | Kedlub wygral z att, wiec coraz wieksza szansa Arcz i Utratosa na wc |
Przeciez to dopiero pierwsza runda Nie wiem, czemu, ale ja widze Utratosa na podium - mam takie przeczucie. Ankst napisał/a: | Szkoda ze suskov czy nakamura nie zagrali sobie gomoku |
Pamiętam, że po imprezie w Warszawie, Ando zaczął (przynajmniej jawnie) pokazywac się na kurniku, rozgrywać partie w gomo. Możliwe, że chłopcy już zaprosili Nakamurę na kurnik.
Tak, tylko 8 graczy w finale, za to z najwyższej półki świata. Co prawda brakuje wiele gwiazd, ale nikt nie zabraniał im przyjeżdzać
Ankst - 2009-08-11, 23:30
Tak sie zastanawiam czy ten suskhov to aby nie Fracass.
zukole - 2009-08-12, 10:28
Na pewno to nie jest Fracass.
ermijo - 2009-08-12, 10:39
Arczi, widzę, przygotował open Bardzo rozsądnie jak na Mistrzostwa Świata.
Ankst - 2009-08-12, 10:59
Jaki open?
Ankst - 2009-08-12, 11:00
A własnie lord bys mogl zaprosic sushkova na kurnik, powiedz o naszym systemie punktowym,; ciekawe ile pkt by uciulala na long gamez.
zukole - 2009-08-12, 11:18
Tak, na pewno. Wszyscy wpadna na kurnik i beda grali gomoku. Ups, zapomnialem, oni wola renju ;0
Ankst - 2009-08-12, 11:20
Lu to xiongxiong2?
ermijo - 2009-08-12, 11:39
Robisz zamieszanie, nie tak chaotycznie ! Według, tego co odpisał Autickocz:
Kod: | Re: Transcribing names onto
kopecky = deafbat
bielak = olgoj
nemec = teovan
sviridov = spartak
kostlivy = specs
purkrabek = purkys | ,
na pytanie "o znane nicki kurnikowe osób grających w QG", jeśli oczywiście grają na kurniku.
Ankst napisał:
Gry są dostępne na renju.net , podejrzewam, że o tym wiesz
vince - 2009-08-12, 14:55
Tylko czy nie za szybko użył tego opena. Z Lu chyba i tak poradziłby sobie jakimś standardowym "kurnikowym" openem. A tak stracił element zaskoczenia...
Utratos chyba załamał się po takiej porażce z Arczim. A już zyskiwał przewagę... Szkoda, jedyne co dobre to to, że oddał pkt polakowi.
A w renju Nakamura wygrał z Sushkovem. Będą jeszcze emocje.
ermijo - 2009-08-12, 15:23
Lu dobrze gra, wcześniej Bano postawił mu otwarcie, jakiego używał Vilumisiek albo Jabbik. Lu zablokował trójkę z zapasem "x 000 x". Bardzo spory błąd Bano. Lu potrafi grać w gomoku na "world level".
Utratos gra dobrze, zbiera punkty, z Arczim niewiele mu zabrakło, podobno na czas wtopił. Dobrze, że Arczi ma komplet punktów - co zwiększa szansę polaka na najwyższy tytuł
Otwarcie ciekawe i skoro je gra - to znaczy, że wyrównane lub co najmniej przy braku jego znajomości u rywala, zmuszające do mega intensywnej głębokiej analizy, z dostawieniem swap2 też nie za fajnie. Dobre przygotowanie na turniej.
Myślałem, że Nakamura wygląda starzej, że to dziadek ponad 60 letni. Dobrze radzi sobie Tunnet Ondik chyba spoczął na laurach, po zwycięstwie z "dziadkiem z kraju kwitnącej wiśni".
W miare możliwości, śledzę na żywo zarówno gomoku jak i renju - bardzo chwalę sobie czeską stronę piskvorky, ciągle aktualizowana. Widać, że dobrze przygotowali się do organizacji turnieju, ale to chyba należy napisać po zakończeniu całych Mistrzostw.
puholek - 2009-08-12, 15:36
A w grze kedluba z bano jest jakis blad? Czy moze bano sprzedal spotkanie? No bo to chyba niemozliwe zeby w finale mistrzostw swiata od 26 ruchu czekal jednoruchowy win na d8 niezagrany do konca partii
angst - 2009-08-12, 15:48
26. ruch powinno byc b7.
Shigeru Nakamura w tym roku skonczy 50 lat.
Wierzcie mi, ze partie sa na wysokim poziomie.
Pozdrawiam
Angst
puholek - 2009-08-12, 15:56
Nie no ogolnie to widze ze dobrze graja. Szczegolnie arczi ciekawie ustawia szkoda ze przegral teraz z attila (jesli dobrze kojarze to chyba jakis schem ondika). W tej sytuacji kedlub ma realne szanse na mistrzostwo. Moim zdaniem bylaby to bardzo duza niespodzianka.
zukole - 2009-08-12, 16:00
No szkoda. Najgorzej i tak na tym wychodzi Attila, zagral beznadziejnie z kedlubem i mistrza nie bedzie mial
Wlasnie zlamilem z Lu, ale mniejsza z tym.
ermijo - 2009-08-12, 16:52
NO to dobrze by było teraz jakby Dredd urwał coś Attili a Utratos Kedlubowi. Trzeba się czyms odwdzięczyć za te remisy
Ankst - 2009-08-13, 01:04
Jakie remisy?
Ankst - 2009-08-13, 01:09
Niepotrafie zrozumiec wciaz czemuz to posiadajac takie umiejetnosci jak lu czy sushkov di cao chan nie gra sie na kurniku, taki fajny system punktowy ; przedstaw im lord jak sytuacja u nas wyglada moze zaczną uprawiac gomoku w koncu.
ermijo - 2009-08-13, 07:06
Rzeczywiście - ani jednego remisu w finale A gomoku
ermijo - 2009-08-13, 12:21
Teraz moja parodia tego wydarzenia:
http://www.youtube.com/watch?v=OYt4VrRCV6U
...a tym czasem ani widu ani słychu, żadnej informacji... a więc Arczi, a więc Arczi, Arczi po 18 lata Mistrzem Świata, Arczi Mistrzem Świata, wszyscy się ciesza Arc..... a co my tutaj mamy coef 16 , 16, 16 ? I mamy trzech zwycięzców. A więc uff... No w tym wszystkim można na prawdę stracić nerwy...
GRATULACJE !!!
puholek - 2009-08-13, 13:25
A jednak nie... nie mamy 3 zwyciezcow P bedzie dogrywka. Na piskvorky.cz jest: "Tiebreak starts at 12:40"
angst - 2009-08-13, 13:54
Polski gracz Artur Tamioła (Arczi) wlasnie zostal Mistrzem Swiata w gomoku, po wygranej w dogrywce nad Attila i Kedlubem
Gratulacje!!
Pozdrawiam
Angst
P.S. teletombola napisał/a: | Kolejny niewygrany turniej przez niby to najlepszego gracza polskiego Arcziego - norma |
Ankst - 2009-08-13, 14:16
Czyli stało sie tak jak podejrzewałem.
Gratulacje.
ronaldo145 - 2009-08-13, 20:35
Gratulacje Arczi !
Chaosu - 2009-08-13, 23:36
. . .Gratulacje Arczi!
maestro - 2009-08-13, 23:43
Brawo, gratulacje dla Mistrza
Zawrat - 2009-08-14, 14:12
Arczi - gratulacje! Wielka Rzecz! )
termin - 2009-08-14, 15:06
Królu Arturze, chylę czoła.
Zawody śledziłem na bierząco, i trzumałem kciuki nie słabiej niz za Otylie Jedrzejczak na olimpiadzie. Nie sądziłem, że ogromny sukces POLAKA w tak "głupiej" grze może przynieść mi tyle frajdy.
Truskawka - 2009-08-14, 15:52
GRATULACJE!! Mistrzu Arczi, spisałeś się na medal znakomicie!
zukole - 2009-08-14, 17:17
Specjalnie dla Ermijo
Do Pardubic udałem się o 4:52 by być na miejscu o 11:30. Chciałbym tutaj podziękować Peacemen'owi który mnie nakierował najpierw na halę, a następnie do akademika w którym nocowaliśmy oraz Adifowi, który pokazał gdzie to dokładnie jest .
O godzinie 18. była ceremonia otwarcia trwająca nieco ponad godzinę, były przemówienia Alesa, Jonssona, Karlssona i Antsa. Został wyświetlony harmonogram turnieju, a następnie zawodnicy udali się na środek aby odebrać pamiątkowe koszulki
i książeczkę o Pardubicach. Po ceremonii udaliśmy się na darmowy poczęstunek. Do akademika wróciłem około 23 ( zabawa jeszcze trwała), po 2-ej w końcu przyjechała grupa Angsta ( Angst, Arczi, Dev i Łukasz ), a później poszliśmy spać. O godzinie 9. Skuridin obwieszczał początek turnieju i zaczęliśmy grać turniej gomoku, a Peace turniej B renju. Po pierwszej rundzie zawsze mieliśmy dużo czasu, więc szliśmy na obiad. Tak wyglądały pierwsze 3 dni ( o grach pisać teraz nie będę, bo są w internecie,
a komentować ich nie chcę ).
W dniu przerwy były różne rozrywki aby oderwać się od gomoku i renju. Koszykówka, piłka nożna gdzie pokonaliśmy ( beze mnie, ale przy udziale Madli ) drużynę Czechów + Gergo, turniej ping-ponga, a także wycieczkę na Śnieżkę organizowaną przez Alesa.
Wieczorami oczywiście się integrowaliśmy z resztą zawodników, poza Azjatami i większością Rosjan reszta wylądowała w tym samym akademiku ( zabawa na 5. piętrze, choć akurat z Adifem, Alesem i Antsem wylądowaliśmy na 2. ).
O turniejach A i B w gomoku można teraz wiele napisać, choć tu trzeba wejść w komentarz gier, napiszę tylko że niby 80minut + 30 sekund wydaje się dużo, to mimo wszystko tak dużo to nie jest, co pokazały niektóre gry. O swoich grach napiszę tylko, że
w pewnym momencie miałem już dość tej męki ( dużo gier + długi czas + długie przerwy + pobudka z rana ) ( gry z Gergo, Bano i Lu w moim wykonaniu łącznie trwały z 40 minut ). Można było wyczuć napięcie u niektórych osób, na przykład Attila lubił się bawić kamieniami . Przed ostatnią rundą zrobiliśmy sobie pamiątkowe zdjęcie i udaliśmy się rozegrać decydujące gry.
Wielkie gratulacje dla Arcziego, który pokazał kto jest najlepszy na Świecie . Po turniejach Czesi porządkowali sale, a Angst odwiózł mnie na stację ( dzięki ! ) i przed ceremonią zamknięcia udałem się do domu. Po ceremonii była impreza pożegnalna, ale mam nadzieję że o tym wspomni ktoś, kto tam był
Ogólnie wrażenia bardzo pozytywne, pogoda była świetna, choć do gry w hali może niekoniecznie ( za to do spędzania czasu na dworze super ). Możliwość poznania nowych osób ze świata Renju i Gomoku i w dodatku zagrać z nimi grę to fajna sprawa.
Łukasz z Adifem wywalczyli zaproszenie imienne na kwalifikacje do turnieju gomoku za 2 lata do Japonii, mamy mistrza Świata, więc kilka osób już ma zaproszenie na ten turniej. Brakuje tylko sponsora...
Ps Utratos to lamka !
arczi - 2009-08-14, 21:05
Dzięki wszystkim za wsparcie!!
Peaceman - 2009-08-15, 09:07
Z rzeczy o których nie wspomniał dredd napiszę tylko że:
- słynna lodowarka wcale nie straciła na popularności
- powstał nowy wymiar imprezy "devotion party"
- gwiazda japońskiego gomoku Hirouji Sakamoto potwierdził swój przyjazd do Polski na turniej
- Dredd odniósł szokującą porażkę z Victorem Kauflandem
- no i oczywiście Ondik jest Boski
O swoim występie pisać dużo nie będę, gdyż specjalnie zachwycony z niego nie jestem. Udało się pokonać kilka znanych nazwisk, chociaż zawsze zrąbywałem 2 ostatnie rundy w turniejach, stąd niższe miejsce niż oczekiwałem.
Utra nieźle zagrał renju i był cholernie blisko kwalifikacji do AT,
Arczi jest mistrzem
Adifek troche rozczarował, ale miał też troche pecha w QT gomoku trafiając w dwóch ostatnich rundach na Attile i Kedluba, a wystarczyło trafić na Arcziego
Łukasz sprawił fajną niespodzianke w B turnieju
Devotion dzięki za fajną impreze
Zukole dzięki za pobudki )
Angst powinien grać więcej w pingla i football. Może po prostu gomoku nie jest dla Ciebie kapitanie
Pisałem już że Ondik jest Boski?
Turniej miał kilku sponsorów i był świetnie zorganizowany. Both na openning ceremony i closing była wyżerka i napitka za darmo. Atmosfera, pogoda, lodowarki - na najwyższym poziomie!
truskawek - 2009-08-15, 13:02
Czemu nikt nie pisze o kobietach? Owe też grały... kiedy fotki?
lukasz20rts - 2009-08-15, 13:31
http://www.piskvorky.cz/w...men-tournament/
http://www.piskvorky.cz/f....php?album=2009
ermijo - 2009-08-15, 14:10
Monice (olsavie) szło na prawdę dobrze, aż dziw, że tak spadła w kolejnych rundach - zmęczenie ? Ta Savrasova to ma łeb !!! Mieć taka dziewczynę o to by było coś strach się bać.
Fotek jeszcze mało, któryś z polaków robił ? Niestety nawet jeśli są fotki, to raczej prywatne i mało kto lub nikt ich nie udostępni.
lukasz20rts - 2009-08-15, 14:14
Z Polaków aparat miał chyba tylko Devo... ale nie zrobił chyba żadnego zdjęcia nim
Zdjącia są na stronce piskvorky.. ale to są tylko te oficjalne a te "prywatne" pewnie beda tylko wymienione miedzy uczestnikami turnieju i nie pojawia sie na zadnej na necie.
ermijo - 2009-08-16, 08:24
Nie wiem czy zauważliście, ale pojawiły się nowe zdjęcia na czeskiej stronie:
http://www.piskvorky.cz/f...c_2009%2Fkajman
oraz
http://www.piskvorky.cz/f...c_2009%2Falexey
Nakamura wygląda bardzo przyjaźnie, uśmiechnięty nawet nie śmiejąc się jak przystało na rodowitego Japończyka. Wcześniej mistrzostwa świata - te zdjęcia z Ando miały chyba taki poważny oficjalny charakter - tutaj bardziej po ludzku
vilumisiek - 2009-08-16, 15:32
Można jakieś linki do wyników wszystkich z osobna?
zukole - 2009-08-16, 15:33
http://www.piskvorky.cz/wc/results/
vilumisiek - 2009-08-17, 09:52
Widzę, że dałeś ognia Zukol
ermijo - 2009-08-17, 10:04
O tym, że podczas trwających Mistrzostw Świata Renju i Gomoku bardzo się nimi ekscytowałem, świadczy oto ten skromny ale zawsze coś - wpis na pewne zewnętrzne forum:
http://korwin-mikke.pl/forum/read.php?28,9297
ermijo - 2009-08-17, 10:33
Niestety trochę błędnie napisałem, że otwarć jest ponad 70 000 miało być ponad 700 000.
truskawek - 2009-08-17, 14:37
Ermijo, wkradła Ci się pewna nieścisłość. A gomoku było ligą, stąd dogrywka. W systemie szwajcarskim raczej nie ma dogrywek.
ermijo - 2009-08-17, 14:44
Cóż to pewnie ten stan pseudo-wiedzy na wszelki temat. Tak, ale myślałem, że szło szwajcarskim a coef to jakiś jego współczynnik np. buch, dogrywka już oczywiście na rozpisce kartkowej. Tak sobie myślałem.
truskawek - 2009-08-17, 17:55
jeśli jest liga, to tych 3 zawodników miało identyczny buch. Nie było by dogrywki, liczyłą by się kolejność (tempo) zdobywania pkt-ów. Wiadome jest, że lepiej przegrać ostatnią niż pierwszą. Gdyby było 2 graczy mających komplet wygranych, a międzysobą mieli by oni remis, decyduje pozycja startowa.
angst - 2009-08-17, 23:55 Temat postu: MŚ Pardubice 2009 - wrażenia by Angst Zgodnie z tradycją chciałbym przedstawić poniżej swoją relację z zakończonych niedawno Mistrzostw Świata w Gomoku i Renju, które odbyły się w Pardubicach. Postanowiłem przedstawić wydarzenia w kolejności chronologicznej, fakty opatrując swoimi spostrzeżeniami i wrażeniami wyniesionymi z tego turnieju, a relację kończąc krótkim podsumowaniem.
DZIEŃ 0
Niestety, mimo rangi turnieju, tym razem także nie udało mi się do niego właściwie przygotować. Nie wypracowałem żadnego nowego, ciekawego rozpoczęcia, nie byłem również przygotowany odpowiednio od strony mentalnej, szczególnie mając na uwadze czas przeznaczony na grę. Dla mnie zawody zaczęły się 6 sierpnia, ale już od trzech dni toczyły się wówczas rozgrywki – walczono o awans do turnieju A renju. Wcześniej doszły do nas niepokojące informacje o chorobie Maestro i martwiłem się, że jedno miejsce przypadające Polsce w kwalifikacjach renju zostanie zmarnowane. Na szczęście sytuację wykorzystał Utratos, który zastąpił Maestro i niewiele (tylko 0,5 pkt.) zabrakło mu do awansu.
Na Mistrzostwa wyruszyłem w czwartek, dzień przed rozpoczęciem kwalifikacji gomoku. Niestety, ze względów m.in. zawodowych, nie mogłem wyruszyć z Płocka na tyle wcześnie, aby zdążyć na ceremonię otwarcia. Dodatkowo trasa była ciężka, mieliśmy lekkie problemy z odnalezieniem w Katowicach Arcziego i Deva (jak u licha dojechać tam do Praktikera??), a jeszcze w ostatniej miejscowości przed Pardubicami zatrzymała nas czeska policja za przekroczenie prędkości w terenie zabudowanym (jedyne, co przyszło mi do głowy, to powiedzieć „I’m sorry” i na szczęście skończyło się tylko na sprawdzeniu prawa jazdy ). Na miejsce dotarliśmy około 2:00, wcześniej nieco błądząc po Pardubicach (a byłem pewien, że pamiętam, jak dojechać do akademika ). Ze względu na późną porą odpuściliśmy sobie jakiekolwiek imprezowanie i po przywitaniu z pozostałymi graczami udaliśmy się na wypoczynek.
DZIEŃ 1
Rozgrywki rozpoczęły się o 9:00. Można powiedzieć, że dni turniejowe aż do samego końca rozgrywek wyglądały bardzo podobnie – po I rundzie posiłek - coś w rodzaju śniadanio-obiadu (najczęściej miejscowy przysmak, czyli smażony ser ), kolejna runda, zakupy (szczególnie napojów ), ostatnia runda i pójście spać (ewentualnie delikatna impreza przed snem ).
Zawodami zarządzał od strony sędziowskiej Mr. Skuridin (do kanonu weszło jego słynne: „Gentlemen, please start the clocks…”, itp. Z upodobaniem naśladowane przez Bano). Pierwszego dnia wszystko wyglądało właśnie w ten sposób. Nie wiedzieliśmy dokładnie, czego się spodziewać. Wszyscy sprawiali wrażenie skupionych, można było wyczuć atmosferę niepewności, a jednocześnie świadomości uczestniczenia w ważnym wydarzeniu, czemu sprzyjało niewątpliwie np. wpadnięcie na korytarzu szkoły, w której odbywały się zawody, na Shigeru Nakamurę…
Muszę przyznać, że pierwszy dzień był bardzo ciężki, i to chyba nie tylko dla mnie. Należało się przestawić na bardzo długi czas trwania partii i jakoś zarządzać tym czasem. Wydawało mi się niekiedy, że przeanalizowałem już wszystkie możliwe ruchy swoje i przeciwnika, rywal jednak nie wykonywał wciąż swojego posunięcia, a czas jakby stał w miejscu. Na początku turnieju planowałem odchodzić od stołu tylko w razie konieczności i to był spory błąd. Niezależnie od kiepskich ruchów spowodowanych brakami w umiejętnościach, miało to również przełożenie na osiągane wyniki. Zakończyłem ten dzień z samymi porażkami. Równie kiepsko poszło Łukaszowi, po 2 zwycięstwa zanotowali za to Adifek, Arczi, Devo i Utratos, a Zukole uzyskał 1,5 pkt. Na prowadzeniu był samodzielnie Wei-Yuan Lu z Tajwanu, który jeszcze przed rozpoczęciem rozgrywek dopytywał się o zasady gry swap2, a później miał się okazać sensacją turnieju.
Peaceman zdecydował się grać w turnieju B renju i wygrał tego dnia jedną z dwóch rozgrywanych partii. Sensacją dnia była natomiast wygrana Ondika nad S.Nakamurą!
DZIEŃ 2
Drugiego dnia rywalizacja nabrała rumieńców. Komplet zwycięstw w kwalifikacjach gomoku odniósł jedynie Bano, który tym samym złapał drugi oddech. Udało mi się wygrać z Łukaszem po rozbudowanym vcf-ie (chociaż wcześniej miałem prosty win 3x3), ale po porażce w pierwszej partii dnia z Purkysem byłem i tak już praktycznie bez szans na awans.
W renju B Peace znów zagrał na remis, a w renju A z kompletem 4 zwycięstw pozostał jedynie Vladimir Sushkov.
DZIEŃ 3
W decydującym dniu eliminacji niestety znów zagrałem bez rewelacji. Wygrałem jedynie w ciągu 5 minut z sympatycznym Rosjaninem Victorem Kaufmanem (podobnież były mistrz ZSRR), przegrywając jednak ostatnie partie ze Spartakiem i Teovanem. Tylko wcześniejszej wygranej z Łukaszem zawdzięczałem uniknięcie ostatniego miejsca w kwalifikacjach.
Wszystkie partie w tym dniu wygrał Attila, a zremisował swoje gry pewny awansu i rozluźniony Arczi, którego rywale (Gergo, Utratos i Zukole) dołączyli do finałowej 8. Rzutem na taśmę (3 wygrane) awans wywalczył Kedlub, a stawkę uzupełnili Bano i wspomniany wcześniej Lu. Do finału A nie udało się niestety zakwalifikować Adifkowi i Devowi. Poza czołową ósemką znaleźli się też m.in. Deafbat, Iec czy Olgoj.
W renju A na prowadzeniu umocnił się V.Sushkov. S.Nakamura stracił kolejne punkty remisując z A.Purkiem (Kuubik). Peaceman tym razem wygrał obie partie i dołączył do czołówki renju B.
W turnieju kobiet pewnie zaczęła grać Yulia Savrasova, która otrząsnęła się po nieudanym pierwszym dniu (porażka z Olsavą i remis z Iriną Metreveli).
Świadomość czekającego wszystkich kolejnego dnia odpoczynku pobudziła imprezowe nastroje. Jedni świętowali sukcesy, inni rozpamiętywali niepowodzenia, ale wszyscy spędzali czas razem. Zabawa trwała do rana, m.in. umilaliśmy sobie te chwile grając w pokera i spokojnie popijając zakupione wcześniej trunki Na stole pojawiła się (szybko z niego znikając) także tabaka Tego dnia poszedłem spać około 5:00, gdyż rano trzeba było wstać na rozgrywki sportowe.
DZIEŃ 4
O godzinie 10:00 zameldowaliśmy się pod szkołą. Byłem zapisany na wszystkie możliwe zawody, z wyjątkiem wspinaczki i kręgli. Rano miał się odbyć mecz koszykówki, ale zaczęło się od turnieju ping-ponga. Od początku widać było, że turniej będzie należał do Ondika, który podobnież kiedyś trenował tę dyscyplinę sportu. Ja męczyłem się w turnieju niemiłosiernie, tylko spokojem i rutyną odprawiając Ieca i V.Kaufmana. W międzyczasie rozegraliśmy mecz koszykówki: ja, Arczi i Peace przeciwko Antsowi, Johancikowi i Łukaszowi. Dopóki starczyło sił mecz był wyrównany. Kiedy zupełnie zabrakło mi tchu poprosiłem o zmianę. Zastąpił mnie Bano i niestety z wyniku 14:14 zrobiło się 14:23. Zmęczony wpadłem w półfinale ping-ponga na Ondika. Przy żywiołowym dopingu pozostałych graczy udało mi się wygrać jednego seta, ale później było już gorzej i Ondik wygrał 3:1. Ponieważ obowiązywała zasada odpadania dopiero po dwóch porażkach, wciąż miałem szanse na rewanż (chociaż pewnie niezbyt duże), jednak rozgrywek już nie dokończono.
Niektórzy w tym samym czasie grali w unihokeja, a większość czekała już na zapowiadany wcześniej mecz piłki nożnej, który ostatecznie rozpoczął się około 17:00. Z jednej strony wystąpiła drużyna polska wzmocniona Madli z Estonii, a z drugiej czeska, którą wspierał Gergo. Madli radziła sobie świetnie w obronie i wbrew opiniom bukmacherów udało się nam (Devo, Peace, Utratos i ja + Madli) odnieść wyraźne zwycięstwo 17:9
Prosto z hali pojechałem do akademika, aby wziąć prysznic i zdążyć na Walne Zgromadzenie RIF. Przypadł mi zaszczyt jako pierwszemu w historii reprezentować oficjalnie Polskę w czasie tego wydarzenia. Czekam wciąż na protokół z obrad, jednak za najważniejsze ustalenia uważam:
- akceptację naszej aplikacji i oficjalne wstąpienie Polski do RIF
- zmianę zasad kwalifikacji do MŚ w gomoku (będą zasady analogiczne do renju)
- podjęcie decyzji o utworzeniu rankingu RIF gomoku (chociaż oficjalnie wejdzie on w życie najwcześniej za rok), najprawdopodobniej analogicznego do rankingu renju
- brak zgody na uznanie gomoku za odmianę renju (a nie oddzielny sport), m.in. dzięki głośnemu sprzeciwowi mojemu i Alesa
- zapobiegawczy brak mojej zgody na zorganizowanie w Polsce Mistrzostw Azji (padła żartem taka propozycja )
- decyzję o prawdopodobnym zorganizowaniu mistrzostw dla graczy powyżej 50 lat (czyli mam jeszcze 20 lat na ćwiczenia! ).
Wróciłem do akademika chyba około 23:00 i nikt już nie miał tego dnia siły ani ochoty na długie przesiadywanie. Najlepsi mieli nazajutrz rozpocząć walkę o tytuły, a słabsi odkuć się za wcześniejsze porażki.
DZIEŃ 5
Do turnieju gomoku B przystąpiło ostatecznie 18 graczy. Dołączyli m.in. Gadael, Kajmanus i Peroxid. Zagrało 11 Czechów, 4 Polaków, Japończyk, Rosjanin i Słowak. Niestety, nie udało mi się wyzwolić z wcześniejszego marazmu i nadzieje na dobry wynik straciłem już w tym dniu, znów przegrywając wszystkie partie. Pozostali Polacy uzyskali co najmniej 1,5 pkt., a prowadzili Adifek z Iecem, którzy wygrali swoje wszystkie gry.
Finał A gomoku rozpoczął się od mocnego uderzenia Kedluba, który po wcześniejszym szczęśliwym awansie wygrał wszystkie swoje gry (m.in. z Attilą w I rundzie) i razem z Arczim znalazł się na prowadzeniu.
DZIEŃ 6
Grałem zmotywowany jak nigdy, aby chociaż trochę poprawić sobie humor. Udało mi się wygrać trzy gry, przy czym w jednej z nich przeciwnik uciekł w trakcie widząc przegraną (a myślałem, że takie rzeczy to tylko w Kurniku ), odzyskując nadzieję na przeciętny występ. Adifek zremisował z Iecem i Łukaszem, tracąc praktycznie szansę na wygranie finału B.
Dla finału A kluczowe były partie Arcziego, który przegrał z Attilą i wygrał z Kedlubem. Wszystko miało się rozstrzygnąć ostatniego dnia…
Tymczasem V.Sushkov zapewnił sobie tytuł Mistrza Świata w Renju. Gratulacje!
DZIEŃ 7
Emocje sięgnęły zenitu. Były różne możliwości dalszych rozstrzygnięć, ale skończyło się na najbardziej prawdopodobnym wariancie – Arczi, Attila i Kedlub wygrali swoje gry i o tytule mistrzowskim miała zadecydować blitzowa dogrywka (20 minut na grę).
Chłopaki nie chcieli grać, uznając to za loterię, ale nie udało się przekonać Alesa i sędziów. W maksymalnie wyciszonej sali rozpoczęła się decydująca batalia. Arczi rozpoczynając wygrał w pierwszej grze z Attilą. W drugiej partii otwierał Kedlub i chociaż chyba miał wygraną nie potrafił jej znaleźć, a Arczi wykorzystując przewagę czasową wygrał odzyskując inicjatywę w końcówce. Polak Mistrzem Świata w Gomoku! Nie pozostało nic innego, jak tylko przybić zwycięską piątkę
W finale pocieszenia Attila ograł Kedluba, ustalając tym samym kolejność pozostałych miejsc na podium.
Ukształtowało się również podium w finale renju – 2. miejsce zajął Tunnet, a 3. Dong Cao. Wielki Nakamura zakończył zawody na 4. miejscu i ciężko powiedzieć, czy jego wynik należy rozpatrywać w kategoriach sukcesu czy porażki.
W finale B gomoku zatriumfował Iec, który nie wygrał tylko z Adifkiem. Tuż za nim miejsca zajęli właśnie Adrian i Łukasz, którzy zapewnili sobie tym samym personalny udział w kwalifikacjach do turnieju A na kolejnych mistrzostwach!
W finale B renju zwyciężył Lin Huang-Yu z Tajwanu. Mający gorszą końcówkę Peace zakończył zawody na 8. miejscu. Wśród kobiet zwyciężyła Yulia Savrasova - brawo!
Ja niestety zepsułem prosty win w meczu ze Specsem i zamiast zakończyć finał B na 6. miejscu wylądowałem na 13. pozycji
Tego samego dnia miała miejsce sympatyczna ceremonia wręczenia nagród, okraszona prezentacją najciekawszych zdjęć z turnieju. Każdy dostał co najmniej dyplom, a wszyscy zostali zaproszeni na imprezę pożegnalną. Nie będę zdradzał szczegółów, ale dość ważny może się wydać fakt, że na tym przyjęciu alkohol był darmowy Było w każdym razie bardzo wesoło i trudno sobie wyobrazić lepsze zwieńczenie tej wspaniałej imprezy Mam tylko nadzieję, że Spartak nie zapodzieje gdzieś aparatu z moimi fotkami
Do domu wyruszyliśmy kolejnego dnia o 9:15. Udało się wszystkich szczęśliwie odstawić na miejsce przeznaczenia, m.in. po lekko szaleńczej jeździe zdążyliśmy dojechać do Kutna 5 minut przed pociągiem Adifka, co było jednym z moich nielicznych sukcesów w czasie całego turniejowego wyjazdu
PODSUMOWANIE
Reasumując chciałbym podkreślić, iż mimo swojej bardzo mizernej postawy sportowej jestem niezwykle zadowolony z faktu, iż zdecydowałem się uczestniczyć w Mistrzostwach Świata. Długo będę wspominał imprezę, w trakcie której miałem okazję poznać wiele ciekawych osób lub kontynuować znajomość z wcześniej poznanymi graczami.
Na uwagę zasługuje na pewno fakt doskonałej organizacji turnieju. Wszystkie rundy zaczynały się punktualnie, na sali panowała w zasadzie absolutna cisza. Obyło się bez większych zgrzytów, miejsce noclegu było bez zarzutu.
Za bardzo istotny element uważam dodatkowe 30 sekund za ruch. Dzięki temu rozwiązaniu nie ma nerwowego rzucania kamieniami nawet w czasowej końcówce. Ogólny czas na grę, choć wydawać się może wiecznością, tak naprawdę nie zawsze wystarczał.
Na pewno wyróżnikiem w stosunku do naszych turniejów jest także liczna obecność pań, obdarzonych nie tylko dużymi umiejętnościami, ale i nieprzeciętną urodą
Moim zdaniem zatriumfowali w gomoku gracze najlepiej przygotowania, dodatkowo bardzo dobrze gospodarujący czasem przeznaczonym na grę. Nie licząc Lu z Tajwanu (który udowodnił, że bez znajomości openu również można sobie poradzić umiejętnym dołożeniem kamieni) w finale A gomoku znaleźli się sami reprezentanci Kurnika, co chyba dowodzi dominacji tego serwisu w świecie tej gry.
Z braku czasu nie jestem niestety w stanie przekazać wszystkich swoich wrażeń, ale jeśli wywiąże się dyskusja, z chęcią będę w niej uczestniczył. Mogę tylko jeszcze raz podkreślić, iż jestem szczęśliwy z tego powodu, że mogłem uczestniczyć w tym wydarzeniu
Do zobaczenia na turniejach w Polsce!
Pozdrawiam
Angst
P.S. Postanowiłem jednak nie kończyć kariery, przynajmniej na razie. Przepraszam Peace, ale posada kapitana DT będzie jeszcze przez jakiś czas zajęta
zukole - 2009-09-03, 00:12
http://www.renju.net/media/news.php?news_no=299 - Walne Zgromadzenie.
ermijo - 2009-09-03, 07:48
b) Printing of the book Five-In-A-Row/Renju. Ants Soosõrv informed about possibilities to print the book in Estonia. Price limit was decided to EUR 2000 and aim to print 1000 copies. Of course a try to get cheaper price will be made. Apart from Estonia, also place of printing in Poland and Czech Republic will be compared.
Napiszę jak to rozumiem:
Drukowanie książki "Kółko i krzyżytk/Renju". Ants Soosõrv zgłasza możliwość drukowania książki w Estoni. Zadecydowano włożyć w to co najwyżej 2000 Euro - przy nakładzie 1000 kopii. Podjęte zostaną próby tańszego uzyskania. Poza Estonią, również w Polsce i Czechach będzie podobnie.
Czyli planowana jest książka pod patronatem RIF-u ?
angst - 2009-09-03, 08:40
Tak, planowana. Nie wiem tylko, czy nie chodzi o ponowne wydanie Sakaty, ewentualnie nieco uzupełnionej.
Pozdrawiam
Angst
ermijo - 2009-09-03, 09:04
W Polsce nie ma obecnie żadnej książki o głównej tematyce gomoku. Popyt = ilość graczy na kurniku grających 1650+ gomoku. Pamiętam, nawet kiedyś były próby szacowania takiej liczby. Czy kiedykolwiek Nasze Stowarzyszenie myślało poważniej nad wspólną książką ? Która by niejako zebrała doświadczenia i obserwacje wielu graczy. Nie musze chyba dodawać, że była by to najbardziej aktywna forma popularyzacji tej gry spośród innych prób.
Ja się zabierałem za redagowanie książki raz. Spis treści jest gotowy MOżna by było go okroić.
Pisze ten post dlatego, ponieważ wiem, że NT cieszy się popularnością a osoby go organizujące ambicją. Można liczyć w ten sposób, że jeśli książka ma mieć 100 stron, to jedna strona w ciągu trzech dni to realistyczne tempo.
Pytanie 2. Czy wydanie takiej książki pod powiedzmy patronatem PSGRiP musi odbywać się pod nadzorem RIF jako że jesteśmy jego członkiem od niedawna.
P.S. Plany książkowe miało już sporo osób. Czekamy na nowe.
Karol G. - 2009-09-03, 12:16
ermijo napisał/a: | Popyt = ilość graczy na kurniku grających 1650+ gomoku. | Dlaczego? Swiat sie nie konczy na kurniku...
Wedlug mnie taka pozycja moglaby odniesc sukces jezeli bylaby firmowana przez osobe, ktora juz cos w tej grze osiagnela jak Arczi czy Attila, bo to rowniez byloby gwarantem odpowiedniego poziomu. W latach 80-tych zostala napisana ksiazka o Pente przez T. Braunlicha, mistrza USA w tamtym czasie i o ile odrobine sie zdezaktualozowala (to wiem od innych, ksiazki nigdy we wlasnych rekach nie mialem, jedynie fragmenty czytalem) to i tak porusza zagadnienia i np. zagadki na bardzo wysokim poziomie przez co jest interesujaca (przyklad). Osobiscie nie widze sensu pisania takiej ksiazki po polsku, gdyz trafilaby do bardzo waskiej grupy odbiorcow w porownaniu do wersji angielskiej.
Karol
vince - 2009-09-05, 13:10
Niestety gomoku na świecie, przeciwnie niż u nas, jest traktowane jedynie zabawowo w porównaniu do renju. Właściwie oprócz polaków, czechów i węgrów, (no i zagłębia Tyunamen, które chyba jest najbardziej zaawansowaną społecznością w gomoku: )nikt w nie regularnie nie gra, nie ma styczności z openami, nie analizuje pozycji, nie szuka nowych wariantów itp. Dlatego uważam, że wydawanie normalnej, papierowej książki za pozbawione sensu. Mogłaby się natomiast sprawdzić jakaś seria krótkich artykułów w *.pdf, poświęcona openom, komentarzom do gier, poradników dla początkujących (taki jak ten Angsta, nawiasem mówiac bardzo fajny i przyjazny). Oczywiście ciężko będzie znaleźć autorów, bo jest to czasochłonne i nieprzynoszące konkretnych korzyści oprócz uznania .
Co gorsza chyba nawet Pente jest poważniej traktowane w świecie, grają w to nawet w USA i powstają np takie publikacje jak ta, którą przytoczył Profit.
Wracając do tematu wątku, nie wiem czy odnieśliście takie wrażenie, że większość gier na Mistrzostwach wygrywali ci, którzy na początku gier pozornie oddali, osłabili swoją pozycję, by później po "zamotaniu" się rywala, skontrować lub zbudować przewagę na wolnej stronie gobana.
I tu pytanie do tych co tam byli, jaką rolę odgrywał czas, bo momentami po kilkudziesięciu "bezpiecznych" ruchach, nagle jeden z graczy popełniał dziecinny błąd (vide partia Utratosa z Arczim chyba).
alicecooper - 2009-09-07, 22:31
wydawanie książki papierowej jest wg mnie bez sensu z 2 powodów
1) niszowy czyli mały nakład a co za tym idzie trzeba by dołożyć do interesu
w sytuacji gdy książkę można opublikować w internecie to wydawanie mija się z celem
2) rozwój openów - trudno jest się pokusić o pełne rozpisanie opena w książce (o ile lepiej zrobić to w bibliotece renliba np) ale także takie rozpisanie jest problematyczne bo prawie zawsze pojawiają się nowe ruchy i analizy (i wtedy książka przestarzała a w internecie można aktualizować
ermijo - 2009-09-08, 10:14
Czyli najlepsza taka książką była by strona internetowa ze "wkładkami" z renliba - zawsze można coś dodać, skorygować. Strony mają to do siebie, że ludzie lubią jak się coś na nich dzieje. Jak są za bardzo statyczne to oglądalność spada (przykład www.gomoku.pl) kontrprzykład - fora, czeska strona o gomoku.
Karol G. - 2009-09-08, 10:45
alicecooper: To o czym piszesz najbardziej w mojej ocenie zblizone jest do Wikipedii, a jak dotychczasowe doswiadczenie pokazalo, prawie nic o gomoku nie zostalo napisane i malo kto jest tym w ogole zainteresowany. Ja bym od razu nie przekreslal papierowych artykolow (albo w pdfach) - taki tradycyjny zapis nie jest uciazliwy, do tej pory takie materialy zostaly napisane o renju (lekcje z ORC) czy newslettery o pente z lat 80-tych (o tym pewnie malo wie, wiec w zalaczniku zamieszczam, jakosc marna ale lepszej nie mam, jest to z zimy '84) i sa bardzo dobrym zrodlem informacji.
Karol
s3v3n - 2009-09-08, 11:09
taa, tylko, ze to co pokazujesz na tym skanie to pozycja teoretyczna, bo nie ma tu pente pro i taki uklad na poczatku nie zaistnieje w zadnej turniejowej grze, a alice pisal wlasnie o openach. ilu otwarc pente pokusilbys sie o rozpisanie od poczatku do konca, bedac zarazem pewnym, ze nic wiecej nie da sie tam wymyslic ? bo ja dwoch- troche malo jak na wieksza publikacje..
Karol G. - 2009-09-08, 11:54
Nie wiem, pewnie zadnego bym tak cukierkowo nie napisal. Ta kartke wybralem na chybil trafil - jedynie by byla pierwsza strona w wiekszosc sa to komentowane partie z turniejow. Ja nic nie pisalem, ze chcialbym miec swoj udzial w takiej ksiazce, a juz zwlaszcza o gomoku, w ktorym jest jeszcze wiecej otwarc a gry sa o wiele dluzsze. Przytaczajac takie przyklady jedynie chcialem pokazac, ze "tradycyjny zapis" nie jest zlym rozwiazaniem wedlug mnie.
Karol
|
|