Forum.Gomoku.pl
Forum Polskiego Stowarzyszenia Gomoku, Renju i Pente

Hyde Park - Polityka (znowu...)

vilumisiek - 2008-11-17, 14:19
Temat postu: Polityka (znowu...)
Posty wydzielone z tematu "Linki" przez Wielkiego Admina Ece ;)

Faktycznie Alis - rozbrajająca uczciwość śmieci z PiSu :lol:

Dobrze, że jakiegoś dziadka w mundurze SS z Niemiec nie dali bo skarga i z zagranicy by pewnie przyszła :]

alicecooper - 2008-11-17, 18:15

żałosne

rozumiem ze dla was polityka to to ze agencja robiąca stronę ukradła zdjęcie (choć pewnie powie że się zainspirowała (ciekawe co w końcu wyjdzie)

a to ze PO chce rozkraść szpitale to nic was nie obchodzi

i vilu czemuż to piszesz śmieci z pisu? czyżbyś sądził że to ktoś z pisu robił stronę a nie wynajęci ludzie?? aż tak ciemny to chyba nie jesteś :)

i oczywiście taki bzdet wisi jako news a po podsumowaniu roku rządów nie ma śladu

nie ma to jak zajmować się poważnymi rzeczami

casbah - 2008-11-17, 18:22

rozkraść szpitale ?!
najlepiej zostawić tak jak jest teraz Alice :/

polityka to chlew, ale przez rok rządów PO nie było tylu skandali co z PiSem przez miesiąc, wtedy to codziennie coś się działo. ale może niektórzy nie mogą żyć bez ciągłeh adrenaliny :)

alicecooper - 2008-11-17, 18:26

jak nie było?? co dzień są tylko nie ma ich w mediach
w dzień podsumowania roku rządów złapano przecież 2 samorządowców PO z narkotykami

a dawno była afera w Sopocie?
ta to mnie rozbawiła
biznesmen z PO doniósł policji ze prezydent miasta z PO chciał od niego łapówkę
kogo PO wyrzuciła z partii ?
oczywiście tego biznesmena :rotfl:

a dziś następna sprawa: http://wiadomosci.onet.pl/1864307,327,item.html
Szef zespołu doradców strategicznych premiera Michał Boni obraża się na RMF FM. W rozmowie z Agnieszką Burzyńską zapowiedział, że udzielił radiu ostatniej wypowiedzi.

jaki to byłby huk jak by to ktoś z pisu się obrażał,od razu by było że cham że nie umie z mediami rozmawiać itd itp , a taki z PO no to nie ma sprawy

a wczoraj jak związkowcy okupowali biuro poselskie Donalda i Tusk powiedział ze nie będzie z nimi rozmawiał a Schetyna ze przeniosą biuro w "tajne" miejsce?
jak pielęgniarki okupowały kancelarie za pis to "afera" była 2 miesiące a dziś to samo w PO a jest cicho na drugi dzień

przy okazji pielęgniarek : dziś zakończył się trwający od piątku strajk pielęgniarek w żywcu
http://wiadomosci.onet.pl...zywcu,item.html

i Ty piszesz że nie ma skandali??
napisz że media popierają Donalda i PO
i stosuj przynajmniej elementarną uczciwość w porównywaniu

termin - 2008-11-17, 20:05

Uwielbiam ten temat.

Wasze spory w tym temacie przypominają mi nieco awanturę w piaskownicy, kiedy to dzieci kłócą się czyja mama ma ładniejszy uśmiech.

Super jest też to jak czytacie i ustosunkowujecie się tylko do tego, co jest po waszej mysli, czyli np. niejaki casbah pyta Marka, czy lepiej byłoby zostawić szpitale tak jak jest teraz? Odpowiedż jest oczywista, ale nie po mysli Alice (no bo oczywiście coś trzeba zrobić), więc Marek milczy. Ale w zamian za to rozwija "wątek usmiechu mamy" (czyli sprawy nie istotnej,nie do rozstrzygnięcia)w tym przypaku która partia była autorem większej ilości skandali.

Proszę nie przestawajcie!!! Tutaj jest równie zabawnie co w sejmie, z tą róznicą, że tutaj bez szkody dla narodu.

Z poważaniem:
Całkowicei apolityczny
Marcin

truskawek - 2008-11-17, 20:13

PiS wypieło się na TVN a nie na jakieś radio którego nikt nie słucha
Premier pozwolił siedzieć u Siebie, Prezydent rozgonił policją, zagluszał telefony(kobiety nie mialy kontaktu z dziećmi e.t.c.) W PO narkotyki-nie oszukujmy się, wszędzie gdzie kasa pojawiają się używki... wiadomo że bardziej "szpanerskie" jest wciągnięcie krechy (XYZ zł) niż wypicie piwa (3zł)

alicecooper - 2008-11-17, 20:15

termin napisał/a:
uper jest też to jak czytacie i ustosunkowujecie się tylko do tego, co jest po waszej mysli, czyli np. niejaki casbah pyta Marka, czy lepiej byłoby zostawić szpitale tak jak jest teraz? Odpowiedż jest oczywista, ale nie po mysli Alice (no bo oczywiście coś trzeba zrobić)

a dlaczegóż to nie po mojej myśli ma być odpowiedź ze należy coś zrobić??
tak się składa że moja matka jest lekarką wiec znam temat
ale to trzeba by założyć nowy a nie mam tyle czasu:)

1) natomiast na pewno nie po mojej myśli jest to co zapowiadała Sawicka czyli kręcenie lodów na szpitalach

2) poza tym ustosunkowywanie się do pytań typu : czy należy coś robić ? (podobnie jak czy należy jeść , pracować, żyć itd) uwłaczało by mojej inteligencji:)

alicecooper - 2008-11-17, 20:27

truskawek napisał/a:
Premier pozwolił siedzieć u Siebie, Prezydent rozgonił policją, zagluszał telefony(kobiety nie mialy kontaktu z dziećmi e.t.c.)

drogi truskawku, rozumiem młodość ale dyskutujmy o faktach

1) nie prezydent ale ówczesny premier
2) nie było żadnego rozganiania policją (szczegółowy opis tu :http://www.kprm.gov.pl/s.php?id=546)
- mało tego białe miasteczko zakończyło sie występami artystycznymi - za TVN24: Oficjalnemu zamknięciu mają też towarzyszyć występy artystyczne. Swoją obecność zapowiedzieli m.in. satyrycy: Tomasz Jachimek i Krzysztof Daukszewicz. Całość poprowadzi działaczka organizacji kobiecych Kazimiera Szczuka.

s3v3n - 2008-11-17, 20:56

alicecooper napisał/a:
żałosne

rozumiem ze dla was polityka to to ze agencja robiąca stronę ukradła zdjęcie (choć pewnie powie że się zainspirowała (ciekawe co w końcu wyjdzie)

a to ze PO chce rozkraść szpitale to nic was nie obchodzi

i vilu czemuż to piszesz śmieci z pisu? czyżbyś sądził że to ktoś z pisu robił stronę a nie wynajęci ludzie?? aż tak ciemny to chyba nie jesteś :)

generalnie zgodzilbym sie, ze to zwykla manipulacja (taka w twoim stylu alice ;D) ale zwracam uwage na ten komentarz:

http://www.wykop.pl/link/...#comment-607998

w sumie to po to dodalem tego linka, bo w tym tkwi sens calej sprawy i to naprawde osmiesza PiS. mialo byc legalnie, ale wyszlo jak zwykle ;D

alicecooper napisał/a:
i oczywiście taki bzdet wisi jako news a po podsumowaniu roku rządów nie ma śladu

nie ma to jak zajmować się poważnymi rzeczami

powiedzial alice, ktory ostatnio zalozyl nam tu temat o jakiejs dyrektorce szkoly, ktora jest czlonkiem po i ktory to temat byl bardzo istotny dla losow swiata i polskiej polityki..

hehe

alicecooper - 2008-11-17, 21:26

tak 7 zgadzam się że to wpadka , jak widać kiepsko sprawdzili jakie foto wzięła firma
natomiast jest to wpadka i to drobna
a nie porażka roku

następna wiadomość dzisiejsza: http://www.tvn24.pl/12690...,wiadomosc.html
Dawni wspólnicy szefa gabinetu politycznego premiera Sławomira Nowaka zasiadają w radach nadzorczych Lotosu i Cefarmu Wrocław. To właśnie polityk PO miał ich rekomendować do państwowych spółek

jak sądzisz czy nepotyzm i kolesiostwo nie jest n razy ważniejsze niż ta fotka?
czy wycofanie się z podatku liniowego nie jest x razy ważniejsze
albo wycofanie się z budowy autostrad?

"krytycy" pis podniecają się fotka za 500 zł czy laptopem za 5000 zł podczas gdy kolesie z PO poniżej łapówki wartej ze 2 mieszkania to pewnie nie schodzą

truskawek - 2008-11-17, 21:49

Pawlak z PSL, druh OSP przeznaczyl w roku wyborczym 5mln złotych więcej na OSP niż rok wcześniej... nepotyzm... kuriozalna sprawa, bo zatrudnienie żony czy syna nie jest w mej opini niczym złym jeśli nie jest to "pusty" etat. Jeśli jest lepsza od innych kandydatek, lub jeśli inn się znie zgłoszą (teraz to jest tak ze pracodawcy za nami chodzą) to o co robić afere? lepiej niech pracuje u męża niż by miała brać zasiłki.
Co do obsadzania byłych współpracowników patrz: Marcinkiewicz. Widze mój starszy kolego, że pomimo iż w gomoku jeszcze nieźle sobie radzisz (choć ta 3ka na MP...) to wzrok podczas czytania masz wybiórczy:P przypominam że nauczyciele od stycznia (chyba od stycznia) mają +10% (wiem że w pierwszym półroczu +5 i w następnym kolejne, jakoś tak)

casbah - 2008-11-17, 22:25

Alice, dyskusja o polityce jest kompletnie bezsensowna.
Rzucasz tu linkami, podajesz jakieś fakty sprzed paru dni. Pewnie nigdy się nie dowiem skąd u Ciebie tyle uporu żeby wyszukiwać te wszystkie nowinki na temat skandali z udziałem polityków PO. I porównujesz to z czym? Że niby za rządów PiS było lepiej?
Choćbyś nie wiem ile linków wklejał, wynajdował newsów, rzucał hasłami i cytatami, choćbyś i fikołka zrobił :) to i tak nie przekonasz mnie że politycy PiS to ludzie prawi i sprawiedliwi a cała reszta to nie tylko polityczne ale społeczne dno.
Pozdrawiam ;)

truskawek - 2008-11-17, 22:34

fikołek to może nie, bo szelki by się mogły odpiąć;p Ew. przysiad:D a tak całkiem serio nie mówie że PO jest ok, są po prostu mniej be:P
dobrychemik - 2008-11-17, 23:16

Ludzie generalnie nie lubią myśleć i wolą posługiwać się stereotypami, czy to starymi, czy też tworzonymi niemal na poczekaniu. Po prostu łatwiej jest totalnie generalizować i wrzucania wszystkich do jednego worka (z opcją dorzucenia jeszcze kilku kamieni, zawiązania worka i wrzucenia do Wisły).

Niemal dla wszystkich jest "oczywistą oczywistością", że jeśli Pan X z partii Y jest złodziejem, to wszyscy członkowie partii Y są złodziejami.
Czemu nie pójść za ciosem i nie ogłosić, że wszyscy ludzie tej samej płci co X są złodziejami? Podobnie złodziejami zapewne są ludzie z tego samego miasta, ludzie tego samego światopoglądu, tej samej długości włosów itd.

Szkoda gadać...

alicecooper - 2008-11-17, 23:23

casbah napisał/a:
Rzucasz tu linkami, podajesz jakieś fakty sprzed paru dni. Pewnie nigdy się nie dowiem skąd u Ciebie tyle uporu żeby wyszukiwać te wszystkie nowinki

wyobraź sobie ze nie wyszukuje specjalnie zazwyczaj (po prostu zaglądam na wiadomości i pamiętam ewentualnie co było)
np teraz zaglądam na TVN (program Teraz My - na pewno nie pro pisowski)
i okazuje się że minister Drzewiecki
zatrzymany i aresztowany przez policję amerykańską za pobicie i według sądu amerykańskiego popełnił jeszcze krzywoprzysięstwo ( w programie na pytanie czy był aresztowany - odpowiedział nie)

co ja poradzę :)

PS
tak twierdzę ze za PiS bylo lepiej, PO oprócz PR nie robi nic
i nie nie twierdzę że politycy pis kryształowi

przy okazji

z tego co widzę jedna z frakcji "razwiedki" zaczyna przyciskać PO i brać za mordę
ciekawe ile z tego wypłynie na wierzch ale może być ciekawa zima i zmiany

truskawek - 2008-11-17, 23:37

a co mogą robić jak im prezydent wiąże ręce???
alicecooper - 2008-11-17, 23:54

truskawek proszę...

o ile pamiętam liczba ustaw przyjętych za kadencji PO to 106 (może teraz już więcej)
a liczba wet Prezydenta: 4

bądź poważny

truskawek - 2008-11-18, 00:04

a żadna z nich znacząca (np.zmiana mandatu za przejście na czerwonym z 250 na 100)

czekam na odpowiedź w sprawie ile ważnych ustaw zawetował prezydent??? a pozatym czy logiczne jest tracenie sił na ustawę, której grozi Veto(zapowiedź prezydenta) Co do sprawowania włądzy wystarczy porównać rozwuj dróg , za PiSu może więcej oddano w ciągu roku, ale ja bym patrzył na podpisane umowy, kontrakty, przetargi...

vilumisiek - 2008-11-18, 10:14

WY DO RESZTY JUŻ ZDURNIELIŚCIE O POLITYCE W LINKACH ROZMAWIAĆ. :P
termin - 2008-11-18, 10:32

alicecooper napisał/a:
a dlaczegóż to nie po mojej myśli ma być odpowiedź ze należy coś zrobić??

Bo to PO coś próbuje zrobić (nie oceniam czy wyjdzie dobrze, czy źle)

alicecooper napisał/a:
2) poza tym ustosunkowywanie się do pytań typu : czy należy coś robić ? (podobnie jak czy należy jeść , pracować, żyć itd) uwłaczało by mojej inteligencji:)

Brak odpowiedzi na jakiekowiek pytanie oznacza tylko i wyłącznie brak szacunku do osoby zadającej to pytanie. A u osoby nadwyraz inteligentnej (z Twoich postów jednoznacznie wynika, że za taka się uważasz- i ja tego nie neguję) tak nie powinno być.

truskawek napisał/a:
fikołek to może nie, bo szelki by się mogły odpiąć;p Ew. przysiad:D a tak całkiem serio nie mówie że PO jest ok, są po prostu mniej be:P

Niestety i jedni i drudzy są tak samo be.

soul_reaper - 2008-11-18, 14:29

Alis, a zastanawiales sie moze dlaczego wiekszosc z dotychczas sprywatyzowanych szpitali radzi sobie dobrze i do tego ich pacjenci tez sa raczej zadowoleni? Wiekszosz przychodni rowniez nie jest juz panstwowa, lecz prywatna. Nie przeszkadza to ludziom nie placic w nich za badania, ktore sa realizowane na podstawie kontraktow z NFZ. Nie widze nic zlego w tym, ze ktos kto sie na tym zna, ma przejac zadluzony po uszy szpital za zlotowke, zrestrukturyzowac go a pozniej na nim zarabiac. Lepiej brac od niego podatki od dochodu niz dokladac do darmozjadow zadluzajacych sie za nasze pieniadze.
lutalek - 2008-11-18, 15:02

alice napisał:
Cytat:
1) nie prezydent ale ówczesny premier

marku, truskawek mógł sie pomylić, przecież jak się tak samo zaczeszą to kto oprócz alika ich rozrózni :P

- agencja się pomyliła i wybrała niewłaściwe zdjęcie, oni sa niewinni, ok
- informator wprowadził Kurskiego w bład z Wermachtem, oni sa niewinni, ok
- premier się pomylił i zaufał lepperowi, oni są nie winni, ok
- lipcowi się podwineła noga ale dobrze mu z oczu patrzyło, oni są nie winni, ok
mógłbym tak godzinami pisać, zawaliłbym kilkadziesiąt stron takich przypadków, tylko po co? nie uważasz że coś za często się mylą? (w doborze informacji, współpracowników, itp)

za PO też nie jest kolorowo, są kolesie, nepotyzm, opierdalactwo, ale uwierz mi tak źle jak prze rok rządów kaczorów nie było, nie jest i zakładam że nie będzie (chyba że wrócą do władzy, byle nie :P ), nawet najgorszy rząd w 1000 letniej naszej historii - Olszewskiego nie zrobił tyle zła dla narodu co oni, ale w sumie analogia jest właściwa, przecież kaczory wtedy właśnie wypłynęły na powierzchnię

dobrychemik - 2008-11-18, 15:10

Ponieważ jest to temat pt. Linki, to najwyższy czas wywalić stąd tą dyskusję i wstawić link do niej... Czy jest tu jakiś Admin?
truskawek - 2008-11-18, 17:01

co do prywatyzacji opieki zdrowotnej powem na swoim przykładzie

w 2 lata 5 razy skręcilem kolana (2x prawe, 3x lewe) i dopiero jutro mam badania (płyn torebkowy+ rezonans magnetyczny) na które czekałem od końca czerwca, bede musiał zapłacić pomimo że wykonane zostaną w szpitalu państwowym, do tego nie ukrywam że idę i tak wcześniej bo lekarz-znajomy znalazł wcześniej termin, wcześnije było mówione ,że na luty. Jest mi obojętne komu płacę za badania, czy prywaciarzą czy NFZ, dla mnie liczy się że będe zdrowy... albo przynajmniej dowiem sie co mi jest

dobrychemik - 2008-11-18, 17:20

truskawek napisał/a:

w 2 lata 5 razy skręcilem kolana (2x prawe, 3x lewe)

Może powinieneś raczej iść do okulisty?
:)

vilumisiek - 2008-11-18, 17:26

truskawek napisał/a:
albo przynajmniej dowiem sie co mi jest

Ja bym Ci powiedział co Ci jest ale by mi posta usunięto :twisted: Nie wiem kim trzeba być żeby sobie kolana poskręcać tyle razy.

A ja tam nie narzekam na prywatne przychodnie - jedną z nich prowadzi moja ciotka i często tam wpadając po zwolnienia lekarskie widzę co się dzieje - a dzieje się naprawdę dobrze. Dlatego mam nadzieję, że PO te szpitale przepcha tak jak kilka innych ustaw, których poprzedni rząd bał się dotykać ze względu na słupki poparcia (które de facto i tak były na żenująco niskim poziomie).

truskawek - 2008-11-18, 19:08

ktoś jak podzieli temat, to i tak od pewnego miejsca, więc nie widze powodu by się wstrzymywać

jakbym bał się rywalizacji, nie chciał grać w nogę i się próbował oszczędzać, też bym załatwiał sobie zwolnienia lekarskie, ale jestem dziecinny i lubie bawić sie w "piłkę nożną"

Co do ryzykowania poparcia to zgodzę się z przedmówcą, warto zaryzykować pare-parenaście prosent poparcia by zrobić coś dobrego dla kraju, bo po to są u władzy :D

alicecooper - 2008-11-18, 20:40

soul ależ ja jestem za prywatnymi szpitalami i za płatną opieką medyczną
ale proste pytanie - czy dziś wszystkie szpitale są deficytowe? i prosta odpowiedź - nie
to dlaczego PO chce żeby zostały one spółkami prawa handlowego w ciągu roku wszystkie bez wyjątku i odwołania?(a jeśli tego nie zrobią to kary itp) przecież to śmierdzi przekrętem jak stąd do księżyca
ja po prostu zostawił bym wybór szpitalom
Cytat:
- informator wprowadził Kurskiego w bład z Wermachtem, oni sa niewinni, ok
przecież jest nawet potwierdzenie z niemieckich archiwów wojennych, Kurski powiedział czystą prawdę
Cytat:
Bo to PO coś próbuje zrobić (nie oceniam czy wyjdzie dobrze, czy źle)

jedyne co widzę co robi PO to PR
Cytat:
- premier się pomylił i zaufał lepperowi, oni są nie winni, ok

nie zaufał po prostu tylko taki "koalicjant" był do dyspozycji
a jak chciało PIS wtedy nowych wyborów to przecież PO powiedziało nie
wiec była albo koalicja z lepperem albo rząd mniejszości , cóż mniejsze zło
lutalek napisał/a:
lipcowi się podwineła noga ale dobrze mu z oczu patrzyło, oni są nie winni, ok
sądzę lipec jest winny

tak możesz tak godzinami cytować (część prawdziwie cześć jak widać nie)
jednak moim zdaniem PIS zrobił sporo dobrego a w porównaniu z PO które nie robi nic to chyba mówi samo za siebie

bad_mojo - 2008-11-18, 23:00

Niestety czytam codziennie gazety i muszę się zgodzić z alicem, że co by ludzie z PO nie zrobili, to piszą o nich po prostu mniej. I wygląda na to, że nie dlatego mniej, że mniej robią, tylko z innych, nieznanych mi powodów.

Co do prywatnych szpitali to nie bardzo mam zdanie, bo mało wiem.
- Czy państwowe szpitale muszą przyjmować pacjentów, za których będzie płacił tylko NFZ?
- Czy prywatne muszą przyjmować takich pacjentów i jak to jest wtedy z braniem za nich kasy z NFZ?
Bo jeżeli miałbym wybór, iść do państwowego i prywatnego, i za oba nie płacić, to poszedłbym, coś takiego, do prywatnego.
Natomiast jeżeli państwowe muszą, a prywatne nie muszą, i przyjmują tylko tych płacących za siebie, to nic dziwnego, że sobie lepiej radzą.

alicecooper - 2008-11-18, 23:32

jak wygląda np prywatny dentysta blisko mnie

czy można za pieniądze? - można tego samego dnia i wszystko:)

czy można w ramach ubezpieczenia?
można - najbliższy termin za miesiąc czy dwa i tylko zabiegi zakontraktowane przez NFZ typu borowanie czy opatrunek itd

na papierze to ładnie wygląda jak PO mówi ze w spółkach będą zabiegi normalne zakontraktowane , tylko kto wytrzyma miesiąc z zębem :)

soul_reaper - 2008-11-19, 09:56

A kto chodzi do dentysty dopiero jak nie moze wytrzymac z bolu? Gdybys chodzil regularnie na kontrole, refundowana przez NFZ (tutaj nie przeszkadza miesieczny termin) to raczej nie dopuscilbys do stanu, w ktorym musisz isc do dentysty natychmiast ;-) Dodam, ze raczej branie jedynie tego co refinansuje NFZ w przypadku uslug dentystycznych raczej mija sie z celem. Co do kolejek i terminow to tutaj problemem nie jest czesto mala liczba pacjentow przyjmowanych z puli NFZ (zeby wiecej przeznaczyc na dochodowych prywatnie przyjmowanych) lecz limity narzucane odgornie przez fundusz. Ogolnie troche sie orientuje jak wygladaja rozliczenia dajmy na to szpitala z NFZ i zapewniam Cie, ze to dopiero jest przekret :D

Co do przymusu prywatyzacji, to ja nie widze w tym nic zlego. Nie widze zadnego racjonalnego uzasadnienia tezy, ze szpital musi byc panstwowy jesli nie przynosi strat. Byc moze jest dalej zle zarzadzany bo moglby przynosic spore zyski. A jesli sie nie uda, to koszty poniesie wlasciciel a nie panstwo ;-)

alicecooper - 2008-11-19, 10:44

soul_reaper napisał/a:
A jesli sie nie uda, to koszty poniesie wlasciciel a nie panstwo ;-)

jeśli wierzysz ze prywatni właściciele będą ponosić koszty w niedochodowym interesie to wierzysz w cuda donkeya

(a taka jest specyfika szpitali że niestety dużo jest i będzie niedochodowa)

vilumisiek - 2008-11-19, 12:05

alicecooper napisał/a:
jeśli wierzysz ze prywatni właściciele będą ponosić koszty w niedochodowym interesie to wierzysz w cuda donkeya

To chyba kaczyzm jakiś nie wierzyć w ściągalność systemową - może Ci z PiSu tak mają :wink:

lutalek - 2008-11-19, 12:38

marku, za każdym razem kiedy wdam się z toba w jakąś polemikę polityczną przypominam sobie że to nie ma sensu, ty jesteś takim kaczkowym betonem :twisted: , tak bardzo jesteś w nich zapatrzony, że nie przyjmujesz żadnych logicznych argumentów przemawiających przeciwko nim :P

już sam nie potrafie sobie wyobrazić, co takiego musieliby zrobić, żebyś się do nich zraził, jest coś takiego wogóle :wow:

zresztą nieważne, właśnie leci w radio Guano Apes, kończe......

alicecooper - 2008-11-19, 13:22

beton to widzę po stronie PO

czy już zapomnieliście że miała być ofensywa październikowa ??
jak zapowiadało PO ile to ustaw nowych wprowadzi
i co im wyszło?

a przed wyborami jak skamłali że mają mnóstwo projektów ustaw tylko pis im nie daje wprowadzić
gdzie one są?

a rezultaty działania komisji Palikota? 0 (zero) poprawionych ustaw po roku rządów !

powtórzę PO nic kompletnie nie robi, trzeba mieć klapki na oczach żeby temu zaprzeczać

właśnie dlatego uważam pis za mniejsze zło
natomiast jestem jak najdalszy od wielu ich poglądów, ale trzeba być konsekwentnym i zwalczać gorsze :)

Truskawka - 2008-11-19, 14:34

Heh... w sferze polityki nigdy nie dojdziecie do porozumienia
Jak dla mnie powinien powstać POPIS i wszyscy byliby zadowoleni... Tylko Kaczki i Donaldy musiałyby najpierw znaleźć kompromis, co pewnie nigdy nie nastąpi... ;]

Ps. Na wszystkich forach dyskusyjnych, jakie miałam okazję odwiedzać, dyskusje na temat polityki ZAWSZE kończyły się kłótnią.

vilumisiek - 2008-11-19, 16:22

alicecooper napisał/a:
ale trzeba być konsekwentnym i zwalczać gorsze :)

Zatem zwalczajmy chamstwo, tolerancje dla przestępców, buraczyzm, popolizm, kościół w polityce, afery i niewiarygodnego prezydenta.

PS. Prezydent odpowiedział dziennikarzowi zagranicznemu na pytanie w języku angielskim!! Szok.

nc - 2008-11-19, 16:45

Apropo angielskiego to dwa filmiki w tym języku, już niestety trochę nie na czasie, ale ciągle śmieszne :)

http://www.youtube.com/watch?v=i_zCG-qLeRo

http://www.youtube.com/watch?v=4_XP8FK5460

maestro - 2008-11-19, 20:38

alicecooper napisał/a:
jak wygląda np prywatny dentysta blisko mnie

czy można za pieniądze? - można tego samego dnia i wszystko:)

czy można w ramach ubezpieczenia?
można - najbliższy termin za miesiąc czy dwa i tylko zabiegi zakontraktowane przez NFZ typu borowanie czy opatrunek itd

na papierze to ładnie wygląda jak PO mówi ze w spółkach będą zabiegi normalne zakontraktowane , tylko kto wytrzyma miesiąc z zębem

Dokładnie tak jest, tylko czy radykalna różnica pomiędzy leczeniem prywatnym a państwowym jest tu argumentem za pozostawieniem tego drugiego? Dla mnie wręcz przeciwnie, to najlepszy dowód, jak niewydolna jest państwowa służba zdrowia i do jakich patologii prowadzi (jak wszechobecna korupcja...). Sprywatyzować i niech konkurencja zadecyduje o cenach oraz o przyciąganiu klientów, a nie jakieś urzędnicze decyzje.

alicecooper napisał/a:
natomiast jestem jak najdalszy od wielu ich poglądów

Brzmi interesująco, acz uwzględniając wszystko to co pisałeś w wielu postach, ciężko uwierzyć ;)

Truskawka napisał/a:
Jak dla mnie powinien powstać POPIS i wszyscy byliby zadowoleni...

Tak, powinien powstać POPiS. I później niechby POPiS dostał solidnego kopa w kaczy kuper i dopiero wszyscy byliby zadowoleni. Bo po powstaniu i zadomowieniu się na stołkach rządowych zadowoleni pozostaliby jedynie nieliczni beneficjenci związani z obiema partiami.

truskawek - 2008-11-19, 21:14

kaczki wysłać na dłuuuugie wczasy na jakąś węgierską wieś, a koalicje powienien zawiązać Dorn(PiS, wiem że wydalony, ale chyba jedyny który się nie kompromituje) i Komorowski(wiele lepszy od Tuska, szkoda że nieraz brak mu odwagi)
vilumisiek - 2008-11-20, 02:09

Swoją drogą ciekawe czemu Jurek, Dorn i wielu innych posłów odeszło z tej partii a dziś nie powiedzą ani jednego dobrego zdania na temat jej kierownictwa? Stawiam, że następny będzie Gosiu.
truskawek - 2008-11-20, 15:59

nie powiedzą ani jednego zdania dobrego bo takie zdanie nie istnieje(zakładając że miało by być ono prawdziwe)

Co do PiS to Gosiewski, Cymański i Pit Bull są nie do ruszenia

vilumisiek - 2008-11-27, 00:21

Coś czuje, że pakiet zdrowotny pójdzie w PIS....u przez prezydenta :P W sumie całkiem racjonalne wydają się spółki handlowe działające w ramach państwa.
alicecooper - 2008-11-27, 00:59

coś czuję że niektórzy nie rozumieją że tu nie chodzi o żadne spółki w ramach państwa:)

może szerzej że nie chodzi tu wcale o pytanie czy prywatyzować czy nie
bo w tym temacie to jestem liberałem kompletnym i uważam że państwowe powinno być wojsko i policja ewentualnie niektóre strategiczne firmy czy tez obiekty
a reszta z edukacją lecznictwem itd prywatna

ale słowo o historii której młodsi nie znają i nie kumają

Narodowy Fundusz Inwestycyjny – fundusz inwestycyjny typu zamkniętego, w formie założonej przez skarb państwa spółki akcyjnej

w latach 90tych w Polsce powstał Program Powszechnej Prywatyzacji
10% majątku pozostałego po PRL, państwowego! zostało przekazane do NFI (Narodowe Fundusze Inwestycyjne), przekazane oczywiście za darmo, Fundusze te były zarządzane przez "niezależnych", "profesjonalnych" managerów (często zagranicznych) mało tego Fundusze te zostały zwolnione z wielu podatków itp
"podobno" zamysł był taki żeby te Fundusze popchnęły do przodu rozwój Polski

rezultat? majątek (olbrzymi !!) został kompletnie roztrwoniony (do dziś błąkają się te NFI po giełdzie - są nic nie znaczące), co się stało z tym majątkiem zapytacie? 1) trafił w ręce zarządzających, 2) trafił w ręce tych którym zarządzający opylili co lepsze spółki

NFI to był największy przekręt gospodarczy w Polsce ! (i długo nic go nie pobije, afera FOZZ to przy tym zabawy w piaskownicy)

autor tej rewelacyjnej operacji?
Janusz Lewandowski - bliski współpracownik Donalda Tuska

współzałożyciel Kongresu Liberalno-Demokratycznego (wraz z Tuskiem ich pierwsza partia) (nazywana w latach 90 tych w skrócie Kongresem aferałów)
następnie w Unii Wolności (do której przeszedł razem z Donaldem)
a potem w PO (jest we władzach krajowych)

powtórzę NFI – spółki akcyjne skarbu państwa

brzmi znajomo? prawda że dobry patent? muszę przyznać że w 1 "wspaniały" - bo nie ma winnych - oni chcieli dobrze tylko im nie wyszło - tak się tłumaczą

vilumisiek napisał/a:
W sumie całkiem racjonalne wydają się spółki handlowe działające w ramach państwa.

tak Vilu uważam ze to dobry pomysł
pod 1 warunkiem
że nie będą tego robili ludzie z PO

PS najlepsze jest to że Lewandowski się jeszcze chwali PPP i NFI - największymi gospodarczymi porażkami kilku stuleci w Polsce

PS2 młodszych kolegów gorąco zachęcam do zapoznania się z podstawami historii najnowszej naszego kraju

PS3 powtarzam nie jestem przeciw prywatyzacji szpitali, ale powierzenie tej sprawy PO to tak jak powierzenie lisowi pilnowania kurnika, a wilkowi owieczek

PS4 najlepszy komentarz co do "sukcesu" NFI to: ....
Projekt uchylający ustawę o NFI (od 1.1.2009)
http://www.pb.pl/Default2...de-0baf7a1cac1e
(wreszcie, szkoda że tak późno)

jopq - 2008-11-29, 13:20

jaki masz zysk w poświęcaniu tyle czasu na pisanie takich wiadomości? :)

lepiej zamiast zajmować się magicznym "ONI" zająć się sobą, żyć proaktywnie, a nie rozgrzebywac przeszłość unikając odpowiedzialności za swoje własne życie i decyzje... ciągle tylko negatywne aspekty, których tak naprawdę na ogólną skalę jest mało i często nie mają większego wpływy na całość.

i tak nikogo nie przekonasz, nawet nie wiem czy znajdzie się ktoś, kto doczyta do końca.

casbah - 2008-11-29, 14:20

ja doczytałem :) a o przekonaniu mnie już pisałem
alicecooper - 2008-11-29, 14:54

a jaki mam zysk ze stowarzyszenia? dokładam własny czas i pieniądze
bo takie mam hobby?

polityka jest jedną z moich pasji
w związku z tym tak czy siak poświęcam jej sporo czasu (tak jak historii i wielu innym)
dlatego napisanie czegoś co już znam czy wiem nie zabiera tak dużo czasu

czy kogoś przekonam? czy ktoś doczyta?
po prostu uważam ze trzeba czasem dawać świadectwo prawdzie
a także że warto dyskutować, może ja także się czegoś dowiem?

PS czy Ty wszystko robisz dla zysku?

jopq - 2008-11-30, 00:18

Myślę, że wcale nie polityka jest Twoją pasją, a jej mały wycinek nadający sens poglądom. Nie starasz się patrzeć jak osoba, która bada, bezstronna, szukająca faktów, ale przepełniona emocjami i wyobrażeniami tego, czego nie wie. Odnoszę wrażenie, że jest to już nawet nie ciągłe ocenianie, ale szukanie potwierdzeń dla swoich teorii i usilne przekonywanie innych.

Czy wszystko jest dla zysku? Wszystko co robię/robisz świadomie jest dla zysku. Dając na organizację charytatywną kupujesz sobie przyjemność dawania. Pisząc na forum kupujesz swoim czasem poczucie wyrażenia swoich myśli. Znam to wszystko bardzo dobrze z własnego doświadczenia.

Myślę, że potrzebujesz trochę innej publiki.

bad_mojo - 2008-11-30, 00:39

A ja dziś przeczytałem bardzo fajne zdanie Naomi Klein, autorki książki "No Logo" i wydanej ostatnio w Polsce "Doktryny Szoku", (pochodzi z Kanady):

"Zazdroszczę Polakom, że mogą jeszcze dyskutować o książkach dotyczących ich kraju. O Kanadzie nie dyskutują już nawet Kanadyjczycy."

alicecooper - 2020-02-03, 23:33

https://twitter.com/pafelwoo/status/1224433784256229385

to się jednak w pale nie mieści
Komorowski i Petru przy tym wyrastają na tuzy intelektu :D

Usiek - 2020-02-04, 18:41

Najprawdziwsza Klacz Trojańska!
alicecooper - 2020-02-06, 19:26

przepiękne potwierdzenie że reformy pis są właściwe
a jedyną bolączką opozycji jest tak naprawdę to że nie oni rządzą
niestety w tym kontekście błaganie UE o pomoc przeciw Polsce jest po prostu zdradą

https://twitter.com/Robert_Fendart/status/1222903624067534849

https://twitter.com/mika_adam1/status/1225349330661449730

amber_gold - 2020-02-13, 09:46

Masz Alice 100% racji, jak można taką Targowicę uprawiać....leciec z jęzorem na własny kraj brak słów
I jeszcze te bezsensowane agitacje na stole kurnika...ludzie maja swoj rozum i nie musza czytać tych dyrdymałów, jeszcze zeby byly prawdziwe ale takie brednie....
przypomne tylko najwazniejsze dokonania opozycji :

https://wpolityce.pl/polityka/389315-dluga-lista-ciezkich-grzechow-platformy-o-czym-chca-zapomniec-aferzysci-jak-demontowano-panstwo-male-podsumowanie-wielkich-afer-po-psl

a potem się dziwia że przegrywaja wybory. Nie jestem zwolennikiem PISu ale jakbym miał oddac głos na tę zbłąkaną opozycję to by mi chyba ręka uschła. Już wolę nie głosować.
A wszystkim krzykaczom którzy krzyczą a nie mają pojęcia w kontekście sądów radzę zaznajomic się jak jest w krajach które tak głośno krzyczą o braku prawa u nas...gwarantuje ze się zdziwicie, u nich wolno u nas nie. ot cała Unia czyli równi i równiejsi

Usiek - 2020-02-14, 18:57

Cały PiS w jednym palcu:

alicecooper - 2020-02-15, 02:11

zachowanie niegodne
i powinna być moim zdaniem ukarana

do tego pokazała swoją głupotę

natomiast usiek trochę powstrzymaj to swoje morze demagogii
jedna babka to nie cały pis

jeśli chcesz iść na ilość zachowań poniżej standardu to od dawna przoduje PO
(co oczywiście nie jest żadnym usprawiedliwieniem)

PS zlikwidować senat i pieniądze na onkologię
( przecież likwidacja senatu to był sztandarowy postulat PO, oczywiście dopóki się nie dorwali )
https://www.rp.pl/Polityk...yl-przeciw.html

alicecooper - 2020-02-15, 03:12

jeszcze jedno
rozumiem że gesty, zachowania itp mają wpływ na ludzi,
szczególnie tych którzy się polityką nie zajmują, nie interesują, nie znają

mnie natomiast w procesie podejmowania decyzji interesują konkrety
jaka jest sytuacja gospodarcza [wzrost PKB w czołówce Europy]
jaki jest budżet [niski deficyt]
jak jest z exportem/importem [nadwyżka 19 mld zł !]
jak zarządzane są spółki skarbu państwa [wzrost]
jak jest ścigana przestępczość, w tym korupcja [poprawa]
jak funkcjonuje sądownictwo [tu sami wiecie]
itd itp

PS a jednym z ciekawszych wskaźników jest sprzedaż papierów dłużnych skarbu państwa
https://www.pb.pl/polska-...ownoscia-981485

Usiek - 2020-02-15, 13:04

alicecooper napisał/a:
zachowanie niegodne
i powinna być moim zdaniem ukarana

Oczywiście popieram. Tylko czy zostanie ukarana? "Przesuwanie palcem pod okiem" wydaje się dostatecznym usprawiedliwieniem dla PiS-u, o czym świadczą choćby komentarze posłów Barbary Bartuś i Piotra Glińskiego (nagrania łatwo można znaleźć).

alicecooper napisał/a:
jedna babka to nie cały pis

W kontekście przedmiotowego głosowania ten środkowy palec to tylko wisienka na torcie. Posłowie PiS pokazali (nie pierwszy raz), ile warte jest dla nich zdrowie i życie Polaków, a ile siła propagandy.

Tymczasem według TVP:

alicecooper napisał/a:

Tak, Polska za rządów PiS stała się krajem mlekiem i miodem płynącym! Drastycznie wzrosły (i wciąż wzrastają) ceny produktów, tak że 500 zł nie starcza na zakupy dla trzyosobowej rodziny na cały tydzień. Ceny prądu oraz, w konsekwencji, towarów i usług wymagających użycia prądu także idą w górę. Ponadto polecam krótki artykuł na temat polskiego PKB i socjalu. Słowem patologia się bogaci, a uczciwie pracujący ledwo wiążą koniec z końcem. Czołówka nie tylko europejska, ale i światowa :)

alicecooper napisał/a:

Szczególnie w ramach PiS - choćby afera KNF, milionowe łapówki Stanisława K., Srebrna, wymieniać dalej?

alicecooper napisał/a:

Wiemy - podstawowa funkcja sądownictwa, tj. ochrona obywatela przed nadużyciami administracji publicznej, została zablokowana. Dalszego komentarza chyba nie potrzeba.

"Silne państwo musi mieć możliwość usuwania ze stanowisk nienadających się urzędników. Koncepcja nieusuwalności sędziów zrodziła się w obecnym świecie intelektualistów, w świecie wrogim narodowi niemieckiemu" - Goebbels, 1942 r. Brzmi znajomo? :)

zukole - 2020-02-15, 21:00

Usiek zaskakująco szybko strzelił sobie w kolano.

Prawo Godwina :]

rakdar - 2020-02-15, 21:13

Ja nie o polityce, takie tylko spostrzeżenie...

Usiek, jeśli według Ciebie podstawową funkcja sądownictwa jest ochrona obywatela przed nadużyciami administracji publicznej, to jeszcze dużo nauki przed Tobą :P

bbj - 2020-02-17, 00:02

zukole napisał/a:
Usiek zaskakująco szybko strzelił sobie w kolano.

Prawo Godwina :]

JKM jest w tym najlepszy! Hitler/Stalin w każdym wywiadzie :p

bbj - 2020-02-17, 00:21

alicecooper napisał/a:
jeszcze jedno

itd itp

PS a jednym z ciekawszych wskaźników jest sprzedaż papierów dłużnych skarbu państwa

Alice, statystyki (i to takie ogólniki) jak to mówią to jest kłamstwo. Dobra propaganda rodem z "Wiadomości".
Przykładowo. Jako, że pracuje w branży górniczej orientuje się jak wygląda ten rynek - Rekordowe importy taniego węgla ze wschodu (dot. węgla energetycznego) i klęska w wycenie papierów wartościowych (węgiel koksowy).

Generalnie w innych gałęziach przemysłu także nie za ciekawie, a ponadto chyba kazdy zauważył wzrost inflacji przez rozrost socjalu.
W spółkach gigantycznie wzrosło kolesiostwo i nepotyzm (ZZ mają się jak pączki w maśle).

PiS miał duże szczęście, że rzadzilo w okresie boomu światowego, ale to się kończy i zobaczymy jak to przetrwa. Dodatkowo za rok UE zacznie upominać się o swoje i chyba od 2021 będziemy więcej dopłacać niż brać.

alicecooper - 2020-02-17, 20:43

mówisz o propagandzie, bo sam ją nieładnie stosujesz
na swoim przykładzie górnictwa chcesz wywołać uogólnienie

ale jeśli mówimy o konkretach to wypada uczciwie przedstawić sytuację:
polski węgiel jest drogi w porównaniu ze światowym, bo złoża obecnie eksploatowane leżą głęboko
i muszą przegrać cenowo z kopalniami odkrywkowymi, nie ma siły i w tej dziedzinie Polska nie będzie konkurencyjna

to co należy w takich sytuacjach robić to
1) utrzymać minimum produkcji strategicznej (to minimum jest duże btw)
2) rozważyć dodatkową produkcję vs zwolnienia
(kwestia że produkcja z małą stratą może być lepsza niż zostawienie ludzi bez pracy)
3) resztę kupować najtaniej/najekonomiczniej , tak , nawet ze wschodu

PS większość nie wie że są różne rodzaje węgla do różnych celów i to tez ma wpływ
itd itp

reasumując górnictwo na pewno nie jest typowym przykładem, raczej bolączką

PS 2 tak tak są tacy co opowiadają bajki że PIS to zawdzięcza szczęściu
1) to ja wole ze szczęściarzami :P
2) PO i przy szczęściu by to spieprzyła

wybacz jeśli ktoś wystawia na prezydenta kandydatkę która nic nie wie, nic nie umie i nawet słabo czyta z promptera,
to jakie ci ludzie mają kadry? tragiczne (i nie jest to przypadek bo poprzedni prezydent z ich formacji reprezentował ten sam karykaturalny "poziom")

alicecooper - 2020-02-17, 23:11

Imperium Rzymskie upadło, ale do dziś jego dziedzictwo trwa w wielu dziedzinach, być może największy wpływ (i słusznie) jest widoczny w prawie
Pomnikowym dziełem była kodyfikacja prawa przez cesarza Justyniana I Wielkiego

Być może niektórzy ze szkoły pamiętają Kodeks Justyniana https://pl.wikipedia.org/wiki/Kodeks_Justyniana,
drugą częścią były tzw Digesta (współcześnie powiedzielibyśmy komentarze) https://pl.wikipedia.org/wiki/Digesta_Justyniana
trzecią skrócony wykład prawa.

uprzejme zacytuję sam początek digestów
Cytat:
DIGESTA JUSTYNIAŃSKIE
O SPRAWIEDLIWOŚCI I PRAWIE
D. 1,1,1 (Ulpian w księdze pierwszej Instytucji):

pr. Ten, kto zamierza poświęcić się prawu, powinien najpierw dowiedzieć się, skąd wywodzi się termin prawo. Jest ono mianowicie tak nazywane od sprawiedliwości: jak bowiem zgrabnie określił Celsus: prawo jest sztuką [stosowania] dobra i słuszności.

Czyli: sprawiedliwość, dobro, słuszność, temu powinno służyć prawo
o tym współcześni prawnicy nie pamiętają albo wręcz się sprzeniewierzają

PS Usiek, wybacz, dowiodłeś na swoim przykładzie że system nauczania prawa jest w głębokiej zapaści (zresztą stosowania też)
Cóż w większości to nie Twoja wina, takie uczelnie, system, nauczanie, wykładowcy.
Ale mimo wszystko od kolegi grającego w taką grę logiczną jak gomoku (absolwenta prawa !), oczekiwałbym pracy własnej

alicecooper - 2020-02-19, 00:26

Cytat:
Kodeks Justyniana
C. 3.1.8: Cesarze Konstantyn Wielki i Licyniusz:
Jest przyjęte we wszystkich sprawach bardziej uwzględniać sprawiedliwość i słuszność niż ścisłe brzmienie przepisu.

cóż, dzisiejsi prawnicy postępują dokładnie odwrotnie, kruczki prawne i mataczenie to ich modus operandi

Henry - 2020-02-20, 22:20

alicecooper napisał/a:
jeszcze jedno

itd itp

"Mnie natomiast w procesie podejmowania decyzji interesują konkrety" - To napisz jakieś konkrety proszę :)

"Jaka jest sytuacja gospodarcza [wzrost PKB w czołówce Europy]" - Wzrost faktycznie jest odczuwalny, ale niestety napompowany konsumpcją..
https://www.bankier.pl/wi...KB-7812682.html

"Jaki jest budżet?" - Niski deficyt to jest nic nie mówiący komentarz przecież, warto spojrzeć jak w podobnych warunkach gospodarczych radziły sobie inne kraje w regionie chociażby.
https://www.youtube.com/watch?v=HWXzA318T54
https://www.bankier.pl/wi...em-7656018.html

"Jak jest z exportem/importem [nadwyżka 19 mld zł !]" - Czego to dowodzi?

"Jak zarządzane są spółki skarbu państwa [wzrost]" - I co komentarz "wzrost" ma znaczyć? Poniżej teksty na ten temat.
https://www.bankier.pl/wi...-r-7641769.html
https://www.bankier.pl/wi...PW-7752938.html

"jak funkcjonuje sądownictwo [tu sami wiecie]" - tego aż tak nie śledzę, ale upartyjnienie sądów nie brzmi fajnie. Kto aktualnie może osądzić ewentualne przestępstwa rządzących?

Generalnie to nie wiem czemu bronisz tej partii Alice, to jak w tym momencie rządzą jest niezwykle podobne do rządów PO które tak krytykujesz, można się kłócić. że są różnice, ale to tylko detale moim zdaniem.

alicecooper - 2020-02-28, 00:59

sorry z braku czasu dopiero teraz:
ok zaglądam na Twój 1 link
streszczenie: dane za 4 kwartał 2019, zaskoczenie bo spadek większy niż spodziewano

1) oficjalne dane GUS opublikuje pod koniec lutego, ale załóżmy że mniej więcej prawdziwe
2) są nieoficjalne dane ze stycznia 2020, streszczenie: zaskoczenie bo wzrost
3) Henry jesteś łebskim gościem więc wiesz ze dane jednostkowe gdy rozmawiamy o podsumowaniu to bezsens, myślę że wiesz także że wystarczy mi rzut oka i to widzę
więc moje pytanie : po co to robisz? komu chcesz wciskać kit?

jeśli chcesz ze mną polemizować to proszę bardzo trzymaj się minimum metodologii naukowej np.:
- bierzemy dane PKB Polski z pewnego okresu (najlepiej tyle ile rządzi PIS bez pierwszego roku) - stąd mamy widoczny trend
- porównujemy z grupą kontrolną np. PKB UE
- to samo co powyżej robimy dla rządów PO i porównujemy

ze mną możesz pogadać np. o sposobach liczenia PKB
o doborze grupy kontrolnej czy czasu
o uwzględnieniu innych parametrów (optymalizacja wielokryterialna)
itd. itp.

ale proszę na drugi raz bez tak żałosnej manipulacji
--------------
cytat z Twojego 3 linku "Polska tradycyjnie zakończyła rok deficytem, choć był on najmniejszy w historii III RP"
dziękuję za potwierdzenie mojej tezy :D
--------------
4 link "Rodeo z prezesami spółek Skarbu Państwa"
co mnie to obchodzi jeśli wyniki mają dobre? niech się zmieniają i codziennie :D
--------------
ogólnie na Twoim miejscu to bym skasował taki post, jakbym był autorem, sorry,
ale tak w ogóle serdecznie pozdrawiam :)

PS na ostatnie pytanie poważna odpowiedź jest dłuższa więc następnym razem, ale zapewniam Cię że różnica jest fundamentalna

zukole - 2020-02-29, 18:44

Wszędzie manipulacja. TVP prawdę Ci powie :)
amiga_500 - 2020-02-29, 21:14

Jeden teoretyk a drugi praktyk niestety firmy już od kilku miesięcy jadą na wstecznym usługi ciągną statystyki bo rząd rzucił sporo kasy na rynek ,najmniejszy deficyt w czasach kiedy sąsiedzi nie wiedzą co robić z nadwyżka to żaden sukces , 1 procent wzrostu u Niemca to więcej jak nasze 4 lider na świecie miał bodaj 150% ze 100 dolców na 250 :D ,też jestem praktyk i powiem jest źle firmy produkcyjne przeczekują a na eksporcie przestaje się zarabiać z powodu rosnących kosztów, czas rozdawania mija państwo które kombinuje gdzie zabrać aby dać innemu jest chore główną zasadą powinno być nie odbierać tym co na to pracują a my mamy powrót do komuny.
rakdar - 2020-03-01, 22:49

Ja nie o polityce, takie tylko spostrzeżenie...

Zukole, jeśli znasz jakaś telewizję informacyjną, która nie manipuluje, to chętnie poznam jej nazwę. I nie chodzi tu tylko o polskie media, ale cały świat.

zukole - 2020-03-02, 20:38

Wobec tego zacznij sprawdzać.
Henry - 2020-03-03, 09:50

Alice, ja nie jestem specjalistą od ekonomii, więc nie będę się trzymał metodologii naukowych. Może jestem w błędzie, ale Ty chyba też nie jesteś analitykiem/apecjalistą od ekonomii, więc dyskusja na poziomie naukowym byłaby prawdopobonie gadaniem o czymś o czym nie mamy pojęcia. Linki które podesłałem są analizą ludzi którzy się tym zajmują na co dzień, jeśli chcesz zarzucać komuś manipulację to im, ale to nie są jakieś odosobnione głosy.

Jak już jesteśmy przy manipulacji to trochę przykro, że zarzucasz mi ją, czy też autorom tekstów, ale sam nie podajesz jakichś informacji które potwierdzałyby Twoje tezy i można by było je sprawdzić.

Generalnie to jest trochę wrażenie, że uznałeś wszystkich za osoby przepełnione jadem które będą atakować rządzących bo się dali zmanipulować, ale rozważ proszę przypadek w którym są pewne osoby które po prostu chciałyby, żeby żyło im się lepiej bez względu kto jest świecznikiem.

Pozdrawiam

alicecooper - 2020-03-03, 16:22

Formalnie nie jestem ekonomistą (i całe szczęście bo to w większości głąby :P )
Natomiast mam wystarczające podstawy i praktykę.
Przy czym postawa - nie masz papierów nie masz pojęcia: cóż powiedz to Gatesowi i Jobsowi na przykład :)
nie zajęliby się informatyką jakby to wiedzieli :D

nie podałem dokładnych danych jedynie z braku czasu
podałem metodę (sprawdziłem mniej więcej) i wystarczy wypełnić cyferki i zrobić wykresy

jeśli jesteś zainteresowany stanem faktycznym to to zrób
jeśli coś twierdzisz a nie sprawdziłeś ...
ok załóżmy że wierzysz "autorytetom"
a pamiętasz ostatni kryzys ? ilu ekonomistów ostrzegało, przewidziało?
najlepszym przykładem wartości ekonomistów jest przewodniczący Towarzystwa Ekonomistów Polskich w latach 2011–2015, ekspert Banku Światowego itd. itp
tak... Ryszard Petru :D

PS nie uznaję Ciebie czy innych za jadowitych, natomiast wkurza mnie że ludziom nie chce się sprawdzić samemu, a się wypowiadają „bo słyszeli”

PS2 jeszcze o "to nie są odosobnione głosy"
proszę do mnie bez argumentów "g jest dobre, miliony much nie mogą się mylić"

Henry - 2020-03-03, 21:23

Ta dyskusja nie prowadzi do niczego konstruktywnego, więc szkoda czasu mojego, Twojego i osób które by to czytały.
Zobaczymy co przyniesie przyszłość.

rakdar - 2020-03-03, 23:53

Ale co mam sprawdzać zukole (jaką stację)? Miałeś podać nazwę telewizji, która nie manipuluje. Podajesz np. BBC czy CNN (dowolnie), a ja wtedy sprawdzam. Wpisuję sobie w Google BBC manipulacje czy CNN manipulacje (dowolnie)... i wyskakuje kicha. Wychodzi więc na to, że podając nazwę stacji (TVP), sam dopuszczasz się manipulacji :P
alicecooper - 2020-03-04, 03:00

przykład podejścia naukowego: dane Eurostatu o bezrobociu
https://tiny.pl/tvsj3

amiga_500 - 2020-03-04, 05:22

Ta byłem bezrobotny ale że wynajmuję mieszkanie to nigdy nim oficjalnie nie byłem kolega wtedy kiedy firma padła wraz z żoną też poszli na bezrobocie no ale sorki nie byli bezrobotnymi bo ona miała kawałek ziemi oddany w dzierżawę i nikomu nic z nas się nie należało a staty rządowe nie ucierpiały więc nie popierają się kreatywną statystyką.
Henry - 2020-03-04, 10:43

alicecooper napisał/a:
przykład podejścia naukowego: dane Eurostatu o bezrobociu
https://tiny.pl/tvsj3

Dobra, ostatni raz się wypowiem :P

Właśnie tutaj jest problem Alice z tą Twoją logiką, bo popatrz jakie kraje dobrałeś, całkowicie różne gospodarki (a mi zarzucałeś manipulacje :roll: ). No i fajnie jakbyś napisał co masz na myśli przez takie porównanie, bo same liczby nic nie znaczą bez kontekstu, dlatego ja wrzucałem linki z analizami ludzi którzy się tym zajmują, bo znaleźć/obliczyć PKB wg jakiejś metodologii trudno nie jest, ale co to konkretnie znaczy to już co innego.

Tutaj link z nowymi krajami UE, to lepiej oddaje trend na rynku pracy, jeśli chciałeś dowieść, że niskie bezrobocie to zasługa partii no to sorry, trend jest wspólny dla wielu krajów i temu przeczy.
http://tiny.cc/nlbukz

To już mój ostatni post w temacie na pewno :P

Pozdrawiam

alicecooper - 2020-03-04, 13:56

1) proszę nie sugerować co miałem na myśli tylko pytać :D

2) dobrałem kraje kierując się jednym kryterium: wielkością, z dwu powodów:
a) mamy ścigać największych
b) małe gospodarki zdolne są nastawić się na jedną/kilka dziedzin i to wystarczy małemu krajowi ale nie jest miarodajne do porównań
dlatego nie ma tu żadnej manipulacji, tym bardziej ze wykres interaktywny i doklikać sobie możesz co chcesz

3) ale wreszcie zaczynasz prezentować właściwe naukowe podejście :) tak, możemy podyskutować o doborze porównań

4) jedyne co chciałem dowieść to pokazać ze jednak nietrudno zacząć dyskutować o faktach na przykładzie danych :)

5) zgadzam się że trend jest wspólny, widać to też z "mojego" wykresu

6) a akurat teza że nie jest to zasługa partii jest z gruntu błędna co łatwo dowiodę :D
jak sam wiesz naprawić coś trudno, a zepsuć łatwo
na rynek mają wpływ przecież nie tylko czynniki obiektywne i zewnętrzne, ale też zależne od rządu, budżet, ustawy, podatki itp itd
gdyby obecny rząd psuł i się nie znał tak jak to wmawia totalna opozycja to może bylibyśmy i w trendzie,
tylko bliżej Francji z dwa razy wyższym bezrobociem, a zamiast tego jesteśmy wśród najlepszych,
więc z wykresu wynika dokładnie, nie zepsuli a pomogli CBDU

Ps to tak jakbyś mówił: no np płotkarze pobiegli w tych mistrzostwach świata,
ale przecież wszyscy mieli czasy podobne
taki trend
żadna zasługa
tylko jakby biegać nie umieli to guzik by trend pomógł :D

alicecooper - 2020-03-04, 14:30

jeszcze jedno, artykuł dzisiejszy jakby na moje zamówienie :)
Henry napisał/a:
dlatego ja wrzucałem linki z analizami ludzi którzy się tym zajmują

szef Polskiego oddziału Ernst & Young (wraz z zespołem) :
https://businessinsider.com.pl/finanse/makroekonomia/konsumpcja-prywatna-a-eksport-i-import-w-polsce-szacunki-pkb-raport-ey/5ge0et6
Cytat:
Teza, że to konsumpcja stanowi od lat główny silnik polskiej gospodarki, jest w dużej mierze błędna. Za sukcesem naszego kraju stoi przede wszystkim popyt zewnętrzny

możliwości są dwie
albo koleś nie wie co mówi i pogrąża się głupimi analizami
albo to co powtarzała przez lata reszta ekonomistów o wiodącej roli konsumpcji można o d.. potłuc

w mojej ocenie ma wiele racji i w ogólności analiza słuszna
w jakim świetle stawia to całą resztę? - bezmyślnych baranów powtarzających coś "bo tak się utarło"

mam jak najgorsze zdanie o ekonomistach (oczywiście są wyjątki)
nie wiem czy więcej szkód i zła na świecie narobili oni czy prawnicy

Chaosu - 2020-03-04, 22:55

alicecooper napisał/a:
mam jak najgorsze zdanie o ekonomistach (oczywiście są wyjątki)
nie wiem czy więcej szkód i zła na świecie narobili oni czy prawnicy

. . .ale najwięcej politycy ; )

alicecooper - 2020-03-13, 09:36

w mediach opozycja grzeje temat że pis wyszło z senatu podczas głosowania ustawy o koronawirusie

ale teraz przecież wszystko nagrywa telewizja sejmowa
i nagrała ze wyszli gdy grodzki chciał zmienić regulamin senatu
ciekawe że na szmatławcach typu wp i onet wciąż wiszą fejkowe artykuły

https://twitter.com/rafalhubert/status/1238187341895909377

rakdar - 2020-03-17, 00:24

O mediach (telewizja, radio, prasa itp.) mówimy, że są 4 władzą. Jednym z celów PiSu była ich repolonizacja (głównie chodziło o prasę). Projekt ustawy dotyczącej repolonizacji mediów miał być gotowy w połowie 2016 r. A teraz mamy... :P

A jak to jest z tą własnością u nas, kto jest właścicielem mediów?

http://ohsisi.pl/kto-wydy...-zagranicznych/

Artykuł z 2016 r. ale pod względem własności niewiele się chyba zmieniło. Tak więc alice, w tym przypadku chyba nie będziesz bronił PiSu...

P.S. Chociaż prasa będzie odgrywała coraz mniejszą rolę, to ciekawy cytat z tegoż artykułu:

Cytat:
Napoleon mawiał, że bardziej boi się trzech gazet niż trzech tysięcy bagnetów

zukole - 2023-10-16, 19:38

Wyniki wyborów do sejmu 2023.

Jeszcze nie ma oficjalnych (w tej chwili przeliczono 90,85%).