|
Forum.Gomoku.pl Forum Polskiego Stowarzyszenia Gomoku, Renju i Pente |
 |
Gomoku - BrainKing - czemu nie?
dobrychemik - 2008-07-03, 18:00 Temat postu: BrainKing - czemu nie? Na BrainKingu konto założyłem sobie jeszcze w zeszłym roku, ale dopiero parę dni temu zacząłem tam grać (tu podziękowania dla Profita, za namówienie mnie). I chyba jednak, pomimo początkowych oporów, polubię ten serwer. Jeśli ktoś z Was chciałby tam ze mną zagrać, to zapraszam.
spavacz - 2008-07-03, 18:27
Mówiłem, że Ci się spodoba : )
dobrychemik - 2008-07-28, 19:39
Przyznaję się - obecnie bardziej już lubię BK niż Kurnik. Bardzo polecam. Dodam, że całkiem nieźle mi nawet tam idzie
http://brainking.com/en/Ratings?tp=65&bms=0
Karol G. - 2008-07-28, 22:15
Nie robiłbyś sobie ze mną jaj na początku a byłoby jeszcze lepiej ;-)
Dla mnie BK i DSG są lepsze od Kurnika - nawet zaczynam zastanawiać się nad wieżą. Większy wachlarz gier (również rankingów), większa kultura gry.
lukasz20rts - 2008-07-28, 22:41
Ja od kiedy gram na kurniku nie wchodze na inne serwery i nie zamierzam tego zmieniać i grac ja jakimś BK czy gdziekolwiek indziej.
Kubica10 - 2008-07-28, 23:26
A ja mam kilka pytań dotyczących BK:
Czy poziom na BK jest wyższy czy też niższy niż na kurniku?
Czy w porównaniu do kurnika gra tam więcej czy też mnie osób?
Ranking jest naliczany w ten sam sposób co na kurniku?
Czy strona ta jest także w języku polskim?
Karol G. - 2008-07-28, 23:43
1) Zależy od gry. W szachy wyższy. Co do gomoku to nie wiem, mało gram. Zupełnie inaczej część graczy podchodzi do gry gdy na wykonanie ruchu ma załóżmy 5 dni niż jak ma od 2 sekund do 5 min.
2) Podejrzewam, że mniej. Liczba kont nie świadczy o tym, że są aktywni.
3) Inny, według mnie lepszym bo już po kilku grach można wywindować wysoki ranking (jak i niski).
4) Nie.
Wie ktoś czy jest jakiś poważny powód dla którego nie ma renju na BK?
zukole - 2008-07-28, 23:44
W gomoku niższy.
maestro - 2008-07-28, 23:47
Kubica10 napisał/a: | Czy poziom na BK jest wyższy czy też niższy niż na kurniku? |
Nie chcę być złośliwy, ale skoro chemik jest tam w "10" to łatwo się domyślić jaki jest poziom
zukole - 2008-07-28, 23:54
Odnośnie szachów, nie wiem jaki jest poziom na brainkingu ale na kurniku grają prawie same progi, więc o poziomie nie ma co pisać
angst - 2008-07-28, 23:57
Odpowiadając na pytanie w temacie - moim zdaniem gra z czasem kilku dni na ruch nieco mija się z celem. Ma oczywiście swoje plusy, np. można toczyć pewnie ze 100 partii jednocześnie, natomiast widzę tu tylko walor analityczny. Nie ma prawdziwej rywalizacji, a jak widziałem nieraz na Kurniku dyskusje, co kto komu zagrał i jak najlepiej na dany ruch odpowiedzieć, to straciłem zaufanie do prawdziwej gry/rywalizacji na tym serwerze.
Krótko mówiąc, nie wiadomo z kim (czym) tak naprawdę gramy...
Jestem zdecydowanym zwolennikiem gry real-time, kiedy można przyjąć, że obaj przeciwnicy mają ten sam czas na grę (tak, na BK również, ale inna jest sytuacja studenta na wakacjach niż zapracowanego ojca np., co przy czasie jednego dnia na ruch może nabrać dużego znaczenia).
Reasumując, BrainKing może być moim zdaniem dobrem komplementarnym Kurnika, ale nie alternatywą (w określonych okolicznościach substytutem).
Można chyba zatem polecić BK w celu rozpracowania jakiegoś opena i temu podobnych analiz.
Pozdrawiam
Angst
Karol G. - 2008-07-29, 00:32
Ja na przykład do gry podchodzę stricte analitycznie. Rywalizacji nie dzielę na prawdziwą i inną (nawet nie widzę takiego podziału). Mnie zależy na dobrej grze. Ja nie mam nic przeciwko, żeby mój przeciwnik korzystał z renlibów, baz gier czy czegoś innego. Ważne dla mnie by gra stała na możliwie najwyższym poziomie. Dla mnie najważniejsze, żebym był zadowolony z mojej gry a to czy po drugiej stronie jest program czy człowiek to mi to lata. Ale to zależy od osoby. Jednemu radość da ranking i top10 a drugiemu satysfakcja ze swojej dobrej gry (często nawet przegrana gra daje powód do zadowolenia, bo jesteśmy mądrzejsi o jakiś trik, który możemy komuś innemu sprezentować). Jeżeli komuś zależy na tym by być jak najlepszym, to nieanalizowanie przede wszystkim gier własnych uznaję za głupotę (link). Pytanie o radę w grze otwartej jest dyskusyjne, bardziej to podchodzi pod moralność.
W szachy trochę ciekawych gier jest. Przykładowo tenuki ma tytuł mistrza międzynarodowego. Z Kurnika sukcesywnie ci co dawniej grali odchodzą. Poza tym jak ktoś gotów jest płacić załóżmy 36 euro na rok to raczej nie będzie grał programem.
Chaosu - 2008-07-29, 02:20
. . .Profit, może chcesz spróbować gońca na miesiąć? Za tłumaczenie na polski jestem odpowiedzialny ja, niestety jest tego sporo. Ale trzeba mnie motywować, motywujecie? : )
. . .Gra na bk to 100% analizy i przyjemności z myślenia. Profit zaprezentował do tego najlepsze podejście.
angst - 2008-07-29, 09:49
Wydaje mi się, że nie ma nic sprzecznego w postach moich i Profita. Pytanie brzmi ewentualnie - czy do analiz pozycji, rozpoczęc, etc. potrzebny jest rzeczywiście przeciwnik?
Pozdrawiam
Angst
Karol G. - 2008-07-29, 11:41
@Chaosu:
Chcesz mnie za sponsorować? (nie odpowiada się pytaniem na pytanie : /)
@Angst:
Niby nie jest, ale jak się gra z najlepszymi to często oni zagrają Ci taki ruch który wysadza z siodła. Już 2 razy zostałem tak zaskoczony i mimo, że analizowałem te otwarcia to takich ruchów nie przewidziałem. Tak samo ucząc się na grach innych zacząłem zauważać, że bardzo często nie gra się możliwie najmocniejszych ruchów - wszystko zależy od przeciwnika.
angst - 2008-07-29, 11:49
profit napisał/a: | często oni zagrają Ci taki ruch który wysadza z siodła. Już 2 razy zostałem tak zaskoczony i mimo, że analizowałem te otwarcia to takich ruchów nie przewidziałem. | Miało to miejsce w grze on-line czy off-line? Dlatego lubię wiedzieć z kim gram i najlepiej jeśli są to czołowi gracze, bo uczą Cię trochę abstrakcyjnego podejścia do gry. Na przykład wiele mi dały towy z Godonem swojego czasu.
profit napisał/a: | bardzo często nie gra się możliwie najmocniejszych ruchów - wszystko zależy od przeciwnika. |
Zawsze powinno się grać najmocniejszy ruch. Zawsze.
Czasami może się zdarzyć gra (na żywo, chociaż niekoniecznie), gdy masz kiepską sytuację i nie grasz najmocniejszego ruchu, znając doskonale swojego rywala i wiedząc, że popełnia on w takim miejscu błąd. Ale chyba nie doczekaliśmy się jeszcze takich wyrafinowanych analiz rywali
Zupełnie inna kwestia, to jak rozstrzygnąć, który ruch jest najmocniejszy
Pozdrawiam
Angst
Karol G. - 2008-07-29, 12:00
Miało to miejsce w grach off-line. Ja na przykład nie wiem kto się kryje pod jakimś nickiem. Bardziej dobierając sobie rywali patrzę na ranking a część kojarzę z dsg.
Ja pisząc o grach patrzę przez pryzmat pente na bk bo w to gram. I w pro-pente jest sw białych a wiedząc, że inni kopią po statystykach często na słabych przeciwnikach nie warto się odsłaniać i można ich delikatnie mówiąc olać bo grając teoretycznie słabszy ruch i tak da się wygrać.
A jak rozstrzygnąć czy jest najmocniejszy w pente to chyba wykonalna sprawa.
A Chemikowi nie ujmowałbym wysokiej lokaty. Co jak co ale wygrana z Nosovsem czy Deinem nie przychodzi sama.
Chaosu - 2008-07-29, 14:50
. . .Gra z przeciwnikiem skraca Twój czas włożony w analizy, bo to On myśli nad tym najmocniejszym dla Ciebie.
dobrychemik - 2008-07-29, 15:20
Nie twierdzę, że BK jest pod każdym względem lepszy od Kurnika. Jest zupełnie inny. Przede wszystkim jest dla trochę innych graczy. Tu nie liczy się ilość, ale jakość. Nawet najwięksi zapaleńcy mają tu o rząd wielkości mniej gier niż Kurnikowcy. Ale dam głowę, że gdyby przeanalizować gry z BK, to statystycznie rzecz biorąc prezentują wyższy poziom. Wiem to nawet z autopsji. Poświęcając kilka czy kilkanaście minut (a zdarzało się już i kilkadziesiąt) na jeden ruch jestem w stanie grać bardziej świadomie i taktycznie. W grach on-line popełniam bardzo często głupie błędy wynikające nie z braku umiejętności, a jedynie z pośpiechu. Na BK tego nie ma. I jeszcze to, że w każdej chwili mogę odejść od komputera - na Kurniku oznacza to od razu porażkę, a czasem i poirytowanie przeciwnika, że nagle kończy się grę bez szansy na rewanż.
No i kultura. Śmiem twierdzić, że BK stoi na wyższym poziomie.
spavacz - 2008-08-02, 00:13
Angst, na BK jest opcja 'real time' ; )
Ogólnie to moje zdanie jest takie samo jak Profita, Chaosu czy Chemika.
zukole - 2008-08-02, 00:46
Wszyscy tam gracie
dobrychemik - 2008-08-04, 19:03
Właśnie dostałem od Fencera (szefa BK) najwyższy poziom - Wieżę. Wystarczyło tylko trochę pogadać i dogadać się. Teraz to sobie dopiero pogram!
Chaosu - 2008-08-04, 19:41
. . .Powiedz jak, bo słyszałem o nim mało dobrego.
spavacz - 2008-08-04, 19:43
Nie wiem jak Ci się to udało ale gratulacje...
dobrychemik - 2008-08-04, 23:26
Chyba przede mną same się drzwi wszędzie otwierają. A pamiętacie jak tu zostałem modem?
angst - 2008-08-05, 09:30
A tak w ogóle, to o co chodzi z tą wieżą?
Pozdrawiam
Angst
spavacz - 2008-08-05, 11:10
Mając wieżę, gracz posiada więcej możliwości:
- może mieć rozpoczętych gier tyle ile chce
- 35 dni wakacyjnych
- brać udział w wielu turniejach
Karol G. - 2008-08-06, 19:28
Generalnie bk jest ok. Ale mimo wszystko kilka rzeczy mi się tam nie podoba. Z początku iyt zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie tylko też mam ale. Mogę zrozumieć, że jako nie member mogę grać w max 3 turniejach. Ale żeby było ograniczenie dla nie memberów, że mogą max 15 ruchów wykonać w ciągu dnia to jest przegięcie. Tak samo na dsg te kolorowe plansze i ten napis w co gram - jakbym nie wiedział w co zaczynam grać... (kolorki i kamyki tyczą się też bk).
dobrychemik - 2008-08-19, 22:06
Pomyślałem, że podzielę się z Wami moimi spostrzeżeniami na temat BrainKinga po 2 tygodniach dość intensywnego korzystania. Mam nadzieję, że choć parę osób zachęcę do zaznajomienia się z tym serwerem.
Przede wszystkim na początku trzeba sięprzyzwyczaić do zupełnie innego interfejsu niż kurnikowy. Jest o wiele bogatszy i początkowo może przytłaczać. Na dodatek jeszcze te ciężkie, kamienne baszty po bokach... Na szczęście można je szybko usunąć klikając na mały napis "simple" obok szczytu lewej baszty. Przy okazji będziecie mieć pewność, że smok ziejący ogniem już Was nigdy nie zaskoczy.
Obecnie jeszcze nie ma polskiej wersji językowej, ale prace nad nią są już dość zaawansowane - tu ukłony w stronę Chaosu, który sporo już pracy włożył w to zadanie. Podejrzewam, że znakomita większość z Was postanowi pozostać przy domyślnej wersji angielskiej.
Jak zapewne wiecie, BK jest serwerem płatnym. Ale spokojnie, bez paniki - tak naprawdę można się tam rozgościć nie płacąc ani grosza/eurocenta. Przede wszystkim warto wiedzieć, że są trzy poziomy członkostwa na BK:
a) pion (Pawn) – darmowe konto. Gracz ma prawo do rozgrywania jednocześnie maksymalnie 20 partii i uczestnictwa w jednym turnieju.
b) skoczek (Knight) – płatne 24 euro za rok. Maksymalnie 50 partii jednocześnie i uczestnictwo w jednym turnieju z każdej gry obecnej na BK.
c) wieża (Rook) – płatne 36 euro za rok. Brak ograniczeń.
Jest kilka możliwości uzyskania płatnego konta nie wydając ani grosza:
a) sponsoring – jest specjalna podstrona, na której można prosić o sponsoring. Ponieważ dla wielu graczy obecnych na BK w/w opłaty nie są poważnymi kwotami, sponsoring okazuje się nawet dość częsty. Wystarczy dać się poznać z dobrej strony i kto wie – może się uda?
b) klikanie reklam – poświęcając dziennie ok. 10 minut na przeglądanie reklam można „zarobić” na skoczka (de facto dostaje się gońca, który od skoczka różni się tym, że jest to subskrypcja comiesięczna)
c) przekonać Fencera (założyciela i szefa BK), że dobrze zrobi dając Wam płatne konto
A teraz parę słów jak zacząć zabawę na BK. Oczywistym pierwszym krokiem jest zarejestrowanie się. Gdy macie to już za sobą, można się wziąć za grę. Najlepiej od razu zajrzeć do „waiting games” i sprawdzić czy coś Was tam zainteresuje. Jeśli nic ciekawego nie znajdziecie, to trzeba założyć własną nową grę („New game”). Obecnie BK obsługuje chyba 123 gry, więc jest z czego wybierać. Oczywiście nas interesuje gomoku (pod nazwą Five In Line) i pente. Omoku jest w wersji standard, swap i pro, pente natomiast w sześciu odmianach. Niestety renju na razie jeszcze nie ma na BK. Ale optymizmem napawa fakt, że na BK nie ubywa gier…
Czas na mnie. Jutro napiszę więcej.
spavacz - 2008-08-19, 22:25
dobrychemik napisał/a: | Obecnie jeszcze nie ma polskiej wersji językowej, ale prace nad nią są już dość zaawansowane - tu ukłony w stronę Chaosu, który sporo już pracy włożył w to zadanie. |
Gdybym wiedział że to Chaosu tłumaczy, to chętnie bym pomógł.
Chaosu - 2008-08-20, 00:25
. . .Fencer ssie, ja przetłumaczyłem co nieco (wcześniej swoje zrobił 100per) i oboje mogliśmy marzyć tylko o płatnym koncie dopóki nie będzie zakończone, a chemik ma konto i nie tłumaczy : ) Bez zazdrości i broń Boże nie wspominaj o tym Fencerowi chemiku. Przetłumaczę to z nim pogadam. A tymczasem niedługo wyklikam komuś konto, kto chce?
Karol G. - 2008-08-20, 05:31
Ten smok to poje...ny pomysł. Po co komuś na stronie jakieś gówno co tylko przeszkadza? No bo chyba to reklamą czegoś nie jest.
Polska wersja językowa nie wiem czy jest w ogóle potrzebna. Dla 20 osób (podejrzewam, że więcej Polaków nie korzysta regularnie) to jest niepotrzebne. A jak ktoś się bierze za gry turowe to raczej ma z 15 lat i przeczyta po angielsku czy niemiecku. Dlatego to nie zwiększy liczby użytkowników wg mnie. Mimo wszystko słowa uznania dla Filipa za podjęcie takiego zadania.
Najbardziej dziwne dla mnie jednak jest to, że nie ma na tej stronie renju. Wymyśliłem nawet jeden powód ale głupi :-)
dobrychemik napisał/a: | Podejrzewam, że znakomita większość z Was postanowi pozostać przy domyślnej wersji angielskiej. |
E tam. Po rosyjsku jest najlepiej. Przynajmniej wszystko brzmi jakoś swojsko, nie jakieś 'cloak mode' tylko 'skryty reżim' : D (jak to w polskiej wersji będzie brzmieć?)
I doszedłem do wniosku, że nie dam ani grosza na ten serwer jak nie będzie renju, bo dla 6 w rzędzie i pente to najzwyczajniej szkoda płacić. Może jak się w szogi nauczę grać i mi będzie potrzeba slotów.
Chaosu - 2008-08-20, 11:00
. . .Chcę poprawić swoją wypowiedź. Chemik tłumaczy od niedawna zamiast nie tłumaczy.
spavacz - 2008-08-21, 12:47
dobrychemik napisał/a: | Oczywiście nas interesuje gomoku (pod nazwą Five In Line) |
Gomoku na BK jest do dupy, można wygrać overlinem o czym się 'boleśnie' dziś przekonałem...
dobrychemik - 2008-08-21, 13:48
No tak, też parę dni temu zostałem zaskoczony nagłą przegraną overlinem. Byłem mocno zdegustowany. Będę musiał o tym pogadać z Fencerem - może coś się uda załatwić.
dobrychemik - 2008-08-21, 19:48
Czegoś już się dowiedziałem:
- overline jest i będzie
- niewykluczone, że pojawi się gomoku bez overline jako osobna gra (obecnie funkcjonuje pod nazwą "Five in Line")
- Renju będzie - niestety na razie nie wiadomo jeszcze kiedy
angst - 2008-08-21, 19:56
Odpowiadając na pytanie w temacie:
Dlatego, że nie podoba mi się (bazując jedynie na przeczytanych tu opiniach) system zarządzania tym serwisem. Nie dość, że gracze mają nadawne jakieś rangi, to dzieje się to bez konkretnego uzasadnienia (a przynajmniej nie znają go nawet stali bywalcy), czego przykładem może być sytuacja, w której Chemik dostaje wieżę, kiedy nie ma jej np. Chaosu czy Spavacz (nie chodzi mi tu oczywiście o konkretne osoby, tylko o ich staż na BK).
Dodatkowo nie mogę sobie wyobrazić, że mogę rozegrać np. 100 partii w ciągu miesiąca albo zagrać tylko w jednym oficjalu w tygodniu.
Nie muszę dodawać, że za część "udogodnień" trzeba płacić, a najbardziej zaciekawiła mnie idea sponsoringu na tej stronie
Reasumując, nie mam na razie zamiaru przerzucić się na BK ani rozpoczynać tam gry. Jeżeli powyżej wspomniane kwestie komuś nie przeszkadzają, to pewnie jest to całkiem przyjemny serwis do gier.
Pozdrawiam
Angst
s3v3n - 2008-08-21, 20:42
Już bez przesady, to nie są "jakieś rangi", tylko najzwyklejsze płatne członkostwo - im więcej zapłacisz tym większe masz udogodnienia, wakacje, limity gier itp. Nie widzę w tym nic gorszącego, przynajmniej Fencer nie płacze jak Futrega o to, że nie ma kasy i musi przez to likwidować gry. Płacisz - dostajesz więcej, proste jak konstrukcja cepa. A jak ktoś nie chce płacić to też przecież może grać, tyle, że mniej - ja tak robiłem ponad 2 lata i jakoś nie widziałem problemu.
Co do dziwnego sposobu dostawania paid membership, to przywilejem właściciela serwisu jest możliwość nadawania niektórym nieodpłatnie uprawnień, za które normalnie powinni zapłacić. I tak zaskoczyło mnie, że Fencer sam o takiej możliwości informuje, a nie odbywa się to jakoś pokątnie i bez wiedzy ogółu. Poza tym umowmy się, że wydatek rzędu 24-36euro rocznie nie jest duży, jak ktoś się czuje skrzywdzony, że musi tyle zapłacić, to już jego sprawa (tu ktoś mógłby powiedzieć, że łatwo mi mówić, bo mnie ktoś zasponsorował, ale i tak w listopadzie planuje normalnie wykupić sobie rocznego 'rycerza')..
Brainking jest w ogóle w tym momencie jedynym serwisem na którym gram i chociaż nie jest bez wad, to już się dość przyzwyczaiłem. W pente gra tam cała czołówka i co chyba najistotniejsze mało kto odmawia gier z powodu braku czasu, także spokojnie można pograć z najlepszymi, których na kurniku (kiedyś) albo na dsg ciężko byłoby złapać i namówić do paru partii. W gomoku poziom jest niestety niższy, ale może po prostu lepsi gracze są nieaktywni i powypadali z rankingów.
dobrychemik - 2008-08-22, 15:42
Mój największy, jak na razie, sukces na BK:
http://brainking.com/pl/Tournaments?tri=302572
A wracając do kwestii odpłatności. To naprawdę nie jest takie straszne. Sam nie miałbym nic przeciwko, żeby i Kurnik był częściowo płatny. Np. oficjale tylko dla płacących. Nie byłoby takiej plagi chamstwa, wielonickowości i oszustów. Człowiek bardziej szanuje to, za co zapłacił.
Teraz z kolei obiecany ciąg dalszy o BK dla niewtajemniczonych.
Zapomniałem o jeszcze jednym sposobie uzyskania płatnego konta. Otóż można je kupić za MÓZGI (Brains) - wirtualną walutę BK. Skąd wziąć Mózgi? Najlepszy sposób to wygrywanie turniejów, bo w niektórych z nich Mózgi są nagrodami.
Jednym z największych plusów BK jest obecność Bractw. Bractwa to swego rodzaju kluby sportowo-towarzysko-dyskusyjne. Każdy użytkownik może należeć do dowolnej ilości Bractw. Każde bractwo ma własne forum i organizuje własne turnieje dla swoich członków. Co więcej, każde bractwo może wystawić swoją drużynę do turniejów drużynowych. Rzecz jasna dany użytkownik, należący do wielu bractw, może być tylko w drużynie jednego z bractw w danej grze. Dla jasności: np. w keryo pente mogę należeć tylko do drużyny wystawionej przez bractwo A, za to w gomoku swap gram wyłącznie w drużynie bractwa B. Jeśli w danej chwili nie jest rozgrywany żaden turniej drużynowy ani sparing z drużyną innego bractwa, to dowolnie mogę zmieniać drużynę (cały czas pamiętając, że kapitan kolejnej drużyny wcale nie musi włączyć mnie do reprezentacji na czas kolejnego turnieju).
Osobiście jeszcze nie wziąłem udziału w rozgrywkach drużynowych, ale widzę, że to niezła zabawa. (Może kiedyś i Kurnik pójdzie w tą stronę?)
Chaosu - 2008-08-22, 23:44
. . .Sprostowanie: Każdy płacący (a w każdym razie posiadający płatne konto, niezależnie od tego jak je zdobył) może być członkiem bractwa. Wyjątkiem jest sytuacja gdy jesteś w bractwie i skończy Ci się płatne konto, wtedy zostajesz ale nie możesz brać udziału w turniejach.
Karol G. - 2008-08-23, 15:11
Jeżeli chcesz namówić ludzi do większej aktywności na bk to chyba najlepszą metodą jest pokazanie zalet tego serwisu na tle na przykład kurnika. Gry real-time mają mankament, że nie z każdym można pograć ze względu na strefy czasowe. Dobrym wabikiem mógłby być turniej na przykład w gomoku swap na wzór tego jaki zrobił Aaru w pente (link). Jakby zrobić dobrą reklamę, to część Rosjan, Czechów, Węgrów, może mieszkańcy Ameryk, jacyś Chińczycy czy Japończycy by wzięli udział i wtedy dla takiego Angsta to mogłaby być ciekawa sprawa - sprawdzić czy przy tygodniu na ruch jest w stanie rozwalić załóżmy Tenukiego, Fracassa czy innego wymiatacza nawet przy swoim otwarciu.
Jedyny problem jaki mógłby być to uczciwość, ale z paroma dniami na ruch pewnie da się ograć nawet dobry program albo przynajmniej pocisnąć na remis. Nie wiem czy można robić turnieje zaproszeniowe - może to byłoby jakimś wyjściem ale zbyt dużo utrudnień to też nie najlepsza sprawa jeśli zabawa jest na większą skalę.
W trakcie turnieju zobaczy, że może i nie ma tragedii na tej stronie, a zagram sobie z Nosovsem, zobaczymy czy rzeczywiście z niego taki jebacz. A plusem jest to, że bardzo wiele osób nie odmawia gry czy to ze względu na brak czasu czy ze względu na twój ranking. Więc jest okazja zmierzyć się z najlepszymi czego często trudno doświadczyć na kurniku.
Innym sposobem na zachęcenie jest wjechanie komuś na ambicję.
Jak się jeszcze raz zastanowiłem, chciałoby się komuś grać programem w turnieju w którym pierwsza runda trwała by kilka miesięcy? Ktoś musiałby mieć na prawdę zryty beret.
dobrychemik - 2008-08-23, 19:21
Mam ambicję trochę rozruszać gomoku na BK i już nawet poczyniłem w tą stronę pierwszy krok - pare dni temu ruszył mój pierwszy turniej. (Tak naprawdę to trzy turnieje: standard, pro i swap). Startuje sporo graczy z czołówki BK, co powinno zagwarantować bardzo wysoki poziom gier. Faworytem jest Dein. Trzeba otwarcie przyznać: obsada w gomoku jest mocniejsza na Kurniku niż na BK, co wcale nie oznacza, że poziom gier kurnikowych również jest wyższy.
Z kolei pente na BK to potęga. Jak widać w linku zamieszczonym przez Profita, polska czołówka (aaru, seven, dein, arczi, zum, spavacz, yoss, chaosu) wcale nie gra tam pierwszych skrzypiec. 10-go września ruszy mój duży turniej pente na BK (konkretnie 6 równoległych turniejów we wszystkich odmianach pente). Serdecznie wszystkich Was zapraszam do wzięcia w nim udziału. Na darmowym koncie będziecie musieli wybrać tylko jeden z nich - ambitnym sugeruję zwykłe pente (spodziewam się najwyższego poziomu rozgrywek).
maestro - 2008-08-23, 21:01
profit napisał/a: | Jak się jeszcze raz zastanowiłem, chciałoby się komuś grać programem w turnieju w którym pierwsza runda trwała by kilka miesięcy? Ktoś musiałby mieć na prawdę zryty beret. |
Skoro niektórzy na kurniku grają progami od lat i cały czas wygrywają nimi kolejne oficjale to znaczy, że można mieć bardziej zryty beret, niż jesteś w stanie sobie to wyobrazić
Karol G. - 2008-08-23, 21:49
Ja się raczej nie załapię na turnieje pente, bo już się wpakowałem w jeden turniej a fretka demonem szybkości to nie jest. Mogę zagrać na nowym nicku ale nie wiem czy innym będzie takie coś odpowiadać. Rozruszać gomoku... powodzenia, ja tam wolę pente i c6.
zum - 2008-08-24, 16:03
profit napisał/a: | Jak się jeszcze raz zastanowiłem, chciałoby się komuś grać programem w turnieju w którym pierwsza runda trwała by kilka miesięcy? Ktoś musiałby mieć na prawdę zryty beret. |
Zdarzyła się nawet jedna osoba grająca programem w tym turnieju Aaru do którego podałeś link, choć kiedy jej napisałem żeby przestała i grała dalej normalnie to się jakoś zraziła i poddała wszystkie gry - w zasadzie jej strata, bo program niezbyt mocny
dobrychemik - 2008-08-28, 20:55
Kto z Was byłby zainteresowany kupnem konta po obniżonej cenie? Proszę o deklaracje.
s3v3n - 2008-08-30, 18:21
wstepnie bylbym zainteresowany, ale chcialbym poznac wiecej szczegolow (moze byc na priva)
Karol G. - 2008-08-31, 17:00
W sumie teraz nie jestem skłonny płacić ale też chętnie przeczytam szczegóły. Jak jakaś szczególnie dobra oferta to może może...
dobrychemik - 2008-08-31, 19:00
Naprawdę nie ma więcej chętnych? Zainteresowanych proszę o szybką odpowiedź.
zukole - 2008-08-31, 19:07
Kto chce, ten napisał.
spavacz - 2008-08-31, 22:31
W zasadzie ja też, ale to dopiero gdy skończy mi się bk knight czyli w połowie listopada.
Chaosu - 2008-09-01, 00:43
. . .Ja liczę na słuszną zniżkę do czarnej wieży jak skończę tłumaczenie... a jest ktoś chętny na darmowego bishopa na miesiąc? (może profit?)
Karol G. - 2008-09-01, 07:19
Ok, możemy spróbować :-) // jako goniec mogę zapisać się do klubu?
Boooooska gra: http://brainking.com/ru/ArchivedGame?g=3403029
Gratuluję Chemiku dżentelmeńskiej postawy w 5 ruchu i dania szansy na "mniejsze straty" : D
W sumie ja grałem z jedną kobitą, którą zaskoczyło zbijanie kamieni w pente więc wasze wtopy przez overline to małe piwo.
dobrychemik - 2008-09-01, 11:34
Do szachów na BK nie podchodzę poważnie (za słaby jestem), więc i nie myślę specjalnie, a jedynie gram na wyczucie. Trochę wstyd, że wykonałem ten niepotrzebny ruch, ale liczy się efekt
A tu mamy jedną z moich gier w Open Pente:
http://brainking.com/en/ArchivedGame?g=3398195
Przeciwnikowi chyba zależało na spektakularnej porażce
Chaosu - 2008-09-01, 12:25
. . .I mam za swoje że gram tam od dawna... po dłuższej przerwie musiałem ciężko budować rank z 1600 na 2000, a każdy nowy z miejsca skacze na 2100 i to takimi grami ; )
. . .Napisałem do Fencera, mam nadziejęże lada moment dostaniesz konto profit.
dobrychemik - 2008-09-01, 13:27
Chaosu napisał/a: | . . .a każdy nowy z miejsca skacze na 2100 i to takimi grami ; )
|
Wypraszam sobie "2100". Ja skoczyłem na 2212!
Karol G. - 2008-09-01, 14:09
Dzięki Filip za gońca.
spavacz - 2008-09-01, 14:11
To prawda, głupi jest ten system rankingowy że na początku w razie wygranej ma się od razu bardzo wysoki ranking. Np. w five in line po 2 grach miałem 2625...
dobrychemik - 2008-09-01, 14:32
Spavacz, jak już, to po 4 grach - dopiero wtedy określany jest ranking tymczasowy. (Dodam, że ranking ustalony ma się dopiero po 25 grach).
System rankingu na BK jest zupełnie inny niż kurnikowy i trzeba się przyzwyczaić. Ma on jednak dwie niezaprzeczalne zalety: jest odporniejszy na nabijanie (bo bilans zysku i straty nie jest zerowy) i odporniejszy na pojawianie się nowych nicków. (Wystarczy porównać z nieustającą plagą "1200" na Kurniku). Trzeba tylko pamiętać, by rankingu tymczasowego nie traktować zbyt poważnie.
spavacz - 2008-09-01, 15:08
Po 2, ponieważ sprawdziłem 'graph'. Dopiero później spadłem na niższy rank i po 4 grze widać, jaki ranking ma dany gracz.
dobrychemik napisał/a: | odporniejszy na pojawianie się nowych nicków |
Nie rozumiem, mógłbyś wyjaśnić? : )
Karol G. - 2008-09-01, 20:51
Nie wiem, co wam wadzi ten system. Przynajmniej już po kilku grach można zagrać z czołówką jak się zmajstruje te 2.000 punktów. A "systemem kurnikowym" (chyba normalne naliczanie jak w elo) to po 25 grach raczej na pewno nie przekroczyłbym 1600 i o grze z najlepszymi mógłbym marzyć tylko w kontekście turnieju. Według mnie jest lepszy (dość podobnie skacze ranking na dsg) taki sposób naliczania punktów.
aaru - 2008-09-03, 08:42
Jestem również zainteresowany zakupieniem konta na BK po obniżonej cenie (najlepiej czarnej wieży).
Moje dotychczasowe wygasa z końcem września.
Karol G. - 2008-10-31, 18:11
Ja się powolutku będę zwijać z BrainKing’a tak, że jak macie jakieś plany odnoście PP czy grupowych zamówień to ja odpadam. Nie chce mi się grać na kilku serwisach bo zapominam o grach przez co łapie time out’y itp … więc zapuszczam korzenie na Pente.org. Zmęczę do końca już rozpoczęte gry i co najwyżej w jakichś ciekawych turniejach mogę pograć … może 2 edycja „But Seriously” : )
~Karol
aaru - 2008-11-14, 20:10
Mam do zaoferowania Czarną Wieżę na BK (członkostwo "forever") za 180,- EUR + koszty przelewu i ewentualnego przewalutowania.
Zainteresowanych proszę o PM.
dobrychemik - 2008-11-14, 20:26
Poczekam aż zbliży się termin zakończenia ważności Twojej promocji i skorzystam wtedy za 10% ceny
aaru - 2008-11-14, 20:44
Do końca listopada trzeba zapłacić - a na przelew trzeba sobie zostawić kilka dni. Wiem, że Fencer jest drobiazgowy, jeżeli chodzi o takie sprawy i kasa musi do niego wpłynąć najpóźniej ostatniego.
A jak będę zmuszony zapłacić całą kwotę, to wtedy już nic mnie nie będzie gonić z drugą wieżą i nie pójdzie tak tanio
dobrychemik - 2008-11-14, 21:01
Na poważnie, to nie jestem zainteresowany. Za duży koszt, zwłaszcza teraz, jak się przymierzam do wyłożenia mnóóóóstwa pieniędzy na nowy teleskop.
bad_mojo - 2008-11-16, 01:00
A nie ma gdzieś loginu i hasła w necie? Co się dostaje za to 180 euro?
dobrychemik - 2008-11-16, 11:50
Dostaje się dożywotni najwyższy status - nieograniczona ilość gier, nieorganiczona ilość turniejów, maksymalna ilość dni wakacji itd.
vilumisiek - 2008-11-16, 20:17
Jestem zainteresowany jakimś premium na pente.org czy jakimkolwiek, które dawałoby jakiekolwiek przywileje Można wpłacić im na poczcie i przelewem załatwić?
Chaosu - 2008-11-16, 22:56
. . .Możesz wpłacić mi przelewem i da się załatwić.
s3v3n - 2008-11-17, 11:46
w zasadzie dotowanie pente.org nie daje zadnych przywilejow (zwlaszcza jesli porownac z brainkingiem). ot, tyle, ze mozesz zmienic kolor nicka, nie widzisz reklam, czy mozesz dopisac notke o sobie w profilu i wrzucic swoje zdjecie.
vilumisiek - 2008-11-17, 13:05
O to mnie by się stykło Chaosu mów dane do przelewu i ile to trzeba tego? Jednorazowo na zawsze to się chyba płaci nie?
spavacz - 2008-11-17, 13:21
Płacisz ile chcesz i ile razy chcesz.
Karol G. - 2009-04-08, 15:58
Jak ktos jest zainteresowany platnym czlonkostwem na BK to w czasie swiat jest promocja, do zakupow przynajmniej rocznego czlonkostwa dostaje sie ekstra przedluzenie czasu wykupionego o 125%. Przykladowo jesli kupi sie wieze za 36 euro to w efekcie bedzie ona na 27 miesiecy (a nie jak standardowo na 12). Promocja trwa do 13 kwietnia.
~K
ermijo - 2009-10-09, 11:57
Może ktoś napisać jak przeglądać zakończone gry innych na Brainkingu ? 5 min już to obczajam i jakos nic :/
Byłbym wdzięczny tak krok po kroku. Wiem jak znaleźć profil gracza ale co dalej, jak klikam na nazwe gry to się nic nie pojawia nowego - chodzi mi o wiersz w tabeli np.
"Swap Five in Line (invite) (12. November 2007, 12:50:01)"
Na samym dole pojawia się "Last 10 finished games" - czy można np. przeglądnąć pierwszą grę czy są jakieś ograniczenia - choć by jak na kurniku.
P.S. Szybko to ta strona nie chodzi :/
s3v3n - 2009-10-09, 12:19
1. wybierasz gracza, ktory cie interesuje
2. na jego profilu klikasz link "finished games"
3. wybierasz rodzaj gry - swap five in line z listy gier, ktore rozegral i klikasz na nazwe, w efekcie widzisz cos takiego: http://brainking.com/en/P...=9021&eg=65&p=1 i przechodzisz miedzy kolejnymi latami.
mozna jeszcze ogladac gry miedzy konkretnymi zawodnikami, wybierasz wtedy dowolna gre miedzy nimi i na dole, pod plansza, masz w jednej z linijek bilans miedzy tymi graczami i tam klikasz "show games" albo "show all games".
co do predkosci, to zdaje sie wczoraj padly na bk serwery, bo nawet nie jest liczony czas w grach...zreszta od paru dni cos nie daja rady..
ermijo - 2009-10-09, 13:59
OK dzięki, ale mam jeszcze pytanie, bo chyba z tego przykładowego linku co zapodałeś wynika, że w 2008 roku rozegrałeś tylko 11 gier gomoku swap ? Jeśli ja bym rozegrał 1001 gier to one wszystkie się pojawią na liście(zgaduję, że oczywiście nie na jednej stronie) ?
Trochę to jak na początek namieszane i przegląd partii to osobna strona(wczytywanie całej strony po każdym ruchu), ale kwestia przyzwyczajenia
P.S.Nie wiem czy mogę obiektywnie napisać po używaniu Kurnika ponad 6 lat, że ten brainking jest zagmatwany w stosunku do polskiego serwisu.
s3v3n - 2009-10-09, 15:34
tak, to wszystkie moje gry w tym roku. jesli byloby ich wiecej, to pewnie by sie stronicowaly, ale prawde mowiac nie mam pewnosci, jakos nigdy nie zwrocilem na to uwagi..
swoja droga kurnik rzeczywiscie jest bardziej intuicyjny w tej kwestii, ale ja sie juz przyzwyczailem (albo - odzwyczailem od kurnika )
ermijo - 2009-10-09, 17:39
A czy jest coś, co Cię bardziej zniechęciło do Kurnika, niż fakt wycofania z niego pente ?
|
|