|
Forum.Gomoku.pl Forum Polskiego Stowarzyszenia Gomoku, Renju i Pente |
 |
Reprezentacja Polskiego Stowarzyszenia Gomoku, Renju i Pente - Mecz Polska - Czechy w Cieszynie!
angst - 2008-03-30, 19:00 Temat postu: Mecz Polska - Czechy w Cieszynie! W uzgodnieniu z naszym przyjacielem Alesem (Autickocz) z przyjemnością chciałbym Was poinformować, iż 18-19 października tego roku planujemy zorganizować pierwszy w historii mecz międzypaństwowy na żywo.
Trudno sobie wyobrazić lepszego rywala i lepsze miejsce niż Czechy (zaprzyjaźniona federacja) i Cieszyn (na granicy polsko-czeskiej)
Z naszej strony wymagane jest jedynie pojawienie się 8-12 osób chętnych do gry w tym meczu (w przypadku większej ilości chętnych wybór składu spadnie na mnie, ale przy zmianach wszyscy pewnie będą mieli możliwość zagrać). Ales zadeklarował organizację miejsca gry i noclegów.
Ponieważ jest to dość duże przedsięwzięcie organizacyjne, zadeklarowałem, że do połowy kwietnia damy konkretną odpowiedź.
Temat przedyskutuję przy najbliższej okazji z Zarządem, ale nie wyobrażam sobie, abyśmy mogli odmówić...
Szczegóły dotyczące samego meczu i pozostałych warunków dograne zostaną oczywiście stopniowo (jest jeszcze sporo czasu!), natomiast teraz musimy się po prostu zadeklarować, co do naszej intencji gry z Czechami.
Liczę na pozytywny odzew, także ze strony osób, które nie zgłosiły się do tej edycji IPP
Piszcie również, kto Waszym zdaniem powinien koniecznie zagrać w takim meczu, a na pewno wezmę to pod uwagę
Pozdrawiam
Angst
spavacz - 2008-03-30, 19:38
Powinny wg mnie zagrać osoby, które z przyjazdami na turnieje w realu nie mają problemów tak jak np. Angst czy Dragon i reszta Katowic.
Chciałbym zagrać ale wątpię abym został powołany, a drugim problemem jest to, że raczej mnie rodzice nie puszczą ;/
dragon_katowice - 2008-03-30, 20:14
na sie na to piszę super sprawa
oczywiście na rezerwowego bo od dawna nie gram w gomoku ale bardzo chętnie pojadę
Muchal - 2008-03-30, 20:17
tak jak ci mówiłem Angst, popieram całkowicie, jeszcze tylko załatwić sobie koszulki reprezentacji polski z nickami i jazda
alicecooper - 2008-03-30, 21:44
29.12.2007 wysłałem alesowi wstępny plan:
March Kraków 1-2.03
May Łask 3-4.05 (+1-2?)
June Kwidzyn 28-29.06
Sept Warszawa 6-7.09 (Warsaw Open)
Nov Bytom 8-9.11 (+10-11?)
dlatego termin 18-19.10 trochę mnie dziwi;/ jako dość bliski bytomia
proponowałbym prędzej w styczniu coś takiego
angst - 2008-03-31, 09:24
alicecooper napisał/a: | 29.12.2007 wysłałem alesowi wstępny plan:
March Kraków 1-2.03
May Łask 3-4.05 (+1-2?)
June Kwidzyn 28-29.06
Sept Warszawa 6-7.09 (Warsaw Open)
Nov Bytom 8-9.11 (+10-11?)
dlatego termin 18-19.10 trochę mnie dziwi;/ jako dość bliski bytomia
proponowałbym prędzej w styczniu coś takiego |
Nie widzę w tym niczego dziwnego. Wiadomo, że w wakacje każdy jest zajęty czymś innym, dużo osób wyjeżdża i ciężko byłoby zebrać reprezentatywny skład. Ales wziął pod uwagę powyższe daty, mimo że u nas ciągle coś się zmienia, a plan był wstępny. Zdziwiłbym się, gdyby Ales zaproponował np. 8 listopada.
Nie łączyłbym ponadto tematu meczu międzypaństwowego ze zwykłym turniejem, bo jest to jednak (mimo wszystko) odrębna kwestia.
Dodatkowo nic nie leży po naszej stronie, tylko zebranie drużyny. Dziwi mnie chęć zmiany daty w takiej sytuacji, ale przede wszystkim musimy podjąć jak najszybciej decyzję. Proponuję omówić tę kwestię z Zarządem w najbliższym możliwym terminie. Oczywiście możemy zaproponować Alesowi styczeń.
Proszę wszystkich chętnych o zgłaszanie się oraz osoby, które nie mogą lub nie chcą grać o propozycję osób, które w składzie powinny się znaleźć.
Pozdrawiam
Angst
teletombola - 2008-03-31, 12:04
Wielki plus za to ze przy zmianach zagraliby wszyscy jednak nie powinno się to nazywac reprezentacją Polski tylko reprezentacją osób ktore moga dojechac, zwazywszy na fakt ze wielu najlepszych nie dojedzie
angst - 2008-03-31, 13:39
teletombola napisał/a: | jednak nie powinno się to nazywac reprezentacją Polski tylko reprezentacją osób ktore moga dojechac, zwazywszy na fakt ze wielu najlepszych nie dojedzie |
Nie zgadzam się z tym. Poprzez analogię do mojej ulubionej piłki nożnej - jak jest jakiś mecz (a zwłaszcza towarzyski), to zawsze brakuje co najmniej kilku graczy (najlepszych bądź niekoniecznie), a i tak jest to mecz Reprezentacji Polski. Zdarza się, że ktoś ma kontuzję, jest w słabszej formie albo zrezygnował z gry w kadrze (np. ze względu na wiek), itd. To jest ciągle Reprezentacja Polski.
Pozdrawiam
Angst
autickocz - 2008-04-04, 10:47
Hi,
alice sent me your schedule, that's ok. I understand. But we organize Deskohrani 2008 in the beginning of October, so it is the same for us. When I compared our schedule and your schedule, there were just August and January free for playing.
August - holidays, it seems that it might be quite difficult to find all people for playing.
January - it is exam-time for people who study university.
It will be difficult to find the best for all, we have to make some compromise.
Ales
angst - 2008-04-17, 00:18
Zarówno sama idea meczu, jak i zaproponowana przez Alesa data uzyskały akceptację Zarządu.
W związku z tym proszę bardzo o zgłaszanie się osób, które w wyznaczonej dacie 18-19.10.2008 r. mogą, a przede wszystkim chcą pojawić się w Cieszynie i wziąć udział w tym bezprecedensowym wydarzeniu!
Dodatkowo pozostałe osoby proszone są o wskazanie osób, które Waszym zdaniem powinny zagrać w takim meczu. Głosy te wezmę na pewno pod uwagę przy ustalaniu ostatecznego składu. Nie chciałbym obiecywać, że każdy chętny zagra w meczu (może to nie być możliwe, ze względu np. na zbyt dużą ilość chętnych lub brak wiedzy o danej osobie z turniejów na żywo lub IPP), ale postaram się, aby tak się stało.
Naprawdę liczę na Was w tej kwestii - nie ma innej opcji niż przyjęcie propozycji Czechów i nasze zwycięstwo
Pozdrawiam
Angst
aaru - 2008-04-17, 07:14
Jeżeli tylko czas mi pozwoli, to chciałbym się w Cieszynie pojawić - jako widz oczywiście.
Muchal - 2008-04-17, 16:42
to świetnie, ja mogę sie pojawić, obojętnie czy w roli widza czy gracza
arczi - 2008-06-07, 09:54
stawiam się do walki również:)
angst - 2008-07-10, 11:31
Poniżej zamieszczam więcej informacji i zasady rozgrywania meczu z Czechami, którego data zbliża się coraz większymi krokami.
Czesi traktują ten pojedynek bardzo prestiżowo (nie tylko pod wzlędem sportowym) i liczę również na podobne podejście z naszej strony.
Postaram się napisać coś więcej wieczorem.
Pozdrawiam
Angst
Kod: | [b]1. MIĘDZYPAŃSTWOWY MECZ
CZECHY vs POLSKA[/b]
Czeski Cieszyn 18.-19.10. 2008
Organizator: Česká federace piškvorek a renju (ČFPR) we współpracy z Polskim Stowarzyszeniem Gomoku, Renju i Pente (PSGRP)
Dyrektor turnieju: MUDr. Aleš Rybka (+420 604 774 995, rybka(a)piskvorky.cz)
Miejsce: Gymnázium v Českém Těšíně, Frýdecká 689/30
Zasady turnieju:
- udział tylko dla członków Polskiego Stowarzyszenia i Czeskiej Federacji,
- każda drużyna (państwo) wybiera kapitana, ktory jest odpowiedzialny za całą drużynę oraz za zmienianie zawodników,
- drużyna składa się z minimum 8, a maksimum 11 zawodników (8 gra, reszta rezerwowi),
- kapitanowie mają za zadanie rozpisanie graczy biorących udział w meczu (w kolejności 1-8; włącznie z rezerwowymi), najpóźniej do 10.10.2008. Lista zawodników musi być opublikowana w internecie na stronach federacji i stowarzyszenia,
- na ceremonii otwarcia odbędzie sie losowanie drużyny gospodarzy i gości,
- w 1. rundzie rozpocznie drużyna gospodarzy, w 2. rundzie drużyna gości, następnie drużyny zmieniają się w rozpoczynaniu,
-drużyna gospodarzy zostaje na swych miejscach, drużyna gości zmienia graczy po kolei od stołu numer 1 aż do stołu numer 8 (w drugiej rundzie gra zawodnik1 na drugim stole , zawodnik2 na trzecim itd.),
- od 9. rundy zawodnicy spotykają się znowu, zaczyna zawodnik, który w poprzedniej wspólnej grze był drugi, zmienianie zawodnikó w odbywa się takim samym systemym jak w rundach 1-8,
- czas gry: 30min na zawodnika.
Zasady poszczególnych gier:
– zasady turniejowe Gomoku ČFPR (http://www.piskvorky.cz/?kat=11&yd=165), swap2.
Zasady zmieniania:
W trakcie całego meczu dozwolone są tylko 3 zmiany. Zmianiający zawodnik(rezerwowy) kontynuuje mecz na miejscu zmienionego zawodnika. Zmieniony zawodnik może wrócić do gry, ale tylko na swoje poprzednie miejsce. Powrót takiego zawodnika nie jest liczony jako zmiana.
Harmonogram turnieju:
piątek 17.10. przyjazd graczy
sobota 18.10. 08:00 - 08:30 prezentacja
08:30 - 09:00 ceremonia otwarcia
09:00 - 13:30 runda 1. - 4.
13:30 - 15:00 przerwa na obiad
15:00 - 19:30 runda 5. - 8.
niedziela 19.10. 08:00 - 12:30 runda 9. - 12.
13:00 - 17:30 runda 13. - 16.
17:45 oficjalne zakończenie turnieju
odjazd zawodników
Opłata startowa:
80 euro/drużyna
Nocleg: cena 60 Kc za noc od osoby, należy również wziąć ze sobą śpiwór oraz matę.
Notatka: Zakaz picia alkoholu w miejscu noclegu, bardzo pijani gracze nie będą wpuszczeni do podstawy skautów, w niedziele odbędzie sie losowanie dwóch graczy z Czech oraz Polski, którzy będą odpowiedzialni za sprzątanie wynajmowanych izb. |
fo_lou - 2008-07-10, 22:24
Cytat: | bardzo pijani gracze nie będą wpuszczeni do podstawy skautów |
a tak lekko pijani?
zukole - 2008-07-10, 22:41
Zależy gdzie będą pić i gdzie trzeźwieć
Angst, gdzie dalsza część przekazu ?
maestro - 2008-07-10, 22:45
Zamiast określać gdzie pić, ile pić, jak pić i co robić potem to łatwiej wprowadzić prohibicję.
angst - 2008-07-11, 10:12
Wczoraj nie dałem rady napisać więcej, ale głównie chodzi o to, iż czekam na Wasze zgłoszenia Musimy mieć minimum 11 pewnych osób + kilka takich, które z chęcią pojadą kibicować, a w razie czego zagrają w meczu.
Nie możemy dać plamy, Ales wziął na swoje barki wszystkie kwestie organizacyjne i jeśli miałoby coś pójść nie tak, lepiej by było zrezygnować.
Mecz uzyskał poparcie Zarządu (i liczę na obecność większości jego członków, a zwłaszcza Prezesów ). Będzie część oficjalna, na którą (jako Władze Stowarzyszenia) powinniśmy się elegancko ubrać.
Swojego czasu Muchal miał pomysł, aby zagrać w koszulkach Reprezentacji Polski (z nadrukowanymi nickami na plecach). Czy ktoś ma dojście do takich koszulek lub wie, gdzie można je tanio załatwić?
Czekam na zgłoszenia wszystkich członków Stowarzyszenia chętnych do wzięcia udziału w tym wydarzeniu (bez względu na umiejętności). Może się okazać, że nie każdy będzie mógł zagrać, ale prawdopodobnie uda się przeforsować większą ilość zmian, jeśli będzie taka potrzeba.
Dla mnie najważniejsze jest Wasze wsparcie i szybkie deklarowanie się, co do ewentualnego uczestnictwa. Jeśli ktoś na pewno nie pojedzie do Cieszyna, niech też da znać. To dla nas bardzo ważna informacja!
Liczę na Waszą pomoc i pilny odzew
Pozdrawiam
Angst
P.S. Trochę głupio mi komentować oczywiste kwestie związane z alkoholem, ale odniosę się do nich, aby nie było niepotrzebnych wątpliwości.
Mecz odbędzie się na terenach szkolnych, gdzie absolutnie nie ma mowy o możliwości spożywania alkoholu ani przebywania w stanie nietrzeźwym. Nikt nie będzie stał z alkomatem, ale nie będzie wpuszczona na miejsce rozgrywania turnieju i noclegu żadna osoba wyraźnie pijana, co będzie bezwzględnie przestrzegane i chciałbym, aby to było jasne.
Można oczywiście napić się piwa, ale bez przesady. Ewentualnie nocować w innym miejscu niż wskazane przez organizatorów.
Chciałbym jednak, aby mecz potraktowany został bardzo poważnie, a aspekt sportowy i podtrzymania dobrych relacji z naszymi sąsiadami miały priorytet. Proszę to brać pod uwagę przy decydowaniu o wyjeździe. Jest to test dla całego Stowarzyszenia, a konkretnie jego członków
dev - 2008-07-11, 11:39
Ja mieszkam koło Cieszyna , przeciez z Jastrzębia to kilka minut drogi więc ja na 100% chyba ze jakas katastrofa mnie spotka nawet mam miejsca w aucie ok 3ech jezli ktos by nie mial transportu z J-bia do Cieszyna:) Pozdrawiam
aaaaa , jesli chodzi o kibicow bez problemu wezme kogos od siebie
Muchal - 2008-07-11, 11:54
będę na 100%, jakby sie jeszcze dało Angst z Tobą zabrać to rezerwuje sobie
http://www.allegro.pl/ite...i_polski_l.html
PL 04 wygląda nieźle
Johanka_z_arcu - 2008-07-11, 20:47
Ja pewnie wpadnę pokibicować, bo daleko też nie mam
dobrychemik - 2008-07-11, 22:40
Ja gram za słabo, a w kibicowaniu jestem pewnie jeszcze gorszy. Na pewno nie przyjadę.
president_devil - 2008-07-11, 22:43
Jeśli znajdzie się miejsce to z chęcią pojadę.
bmac - 2008-07-12, 20:31 Temat postu: Zarząd PSGRiP.... .... niewątpliwie się pojawi, być może w pełnym stanie tzn 40%-towym, a juz na 100% oficjalnie w gangu?... ale tak naprawdę czas pokaże.... jeśli TAK, to może będę miał 4 miejsca w samochodzie z Warszawy, na chwilę obecną wstępnie to można założyć
bmac
ptyl - 2008-07-13, 09:18
grać nie potrafie, ale jak Madzia Czecha z Okolic 'Cieszyna' zauroczy i nocleg załatwi to nie przepuszcze okazji pokibicowania naszym Orłom:)
Chaosu - 2008-07-13, 16:44
. . .To jest w polskim czy czeskim Cieszynie?
angst - 2008-07-13, 17:43
W czeskim.
Pozdrawiam
Angst
lukasz20rts - 2008-07-13, 21:23
Do października jeszcze daleka droga, ale gdy będę miał czas na pewno z chęcią wpadne do Cieszyna. Nie wiem tylko czy Angst weźmie mnie do drużyny z takimi umiejętnościami gry. Ale jeśli coś to mogę pokibicować naszym.
arczi - 2008-07-15, 11:35
jak już pisałem wcześniej chętnie zagram o ile zostanę powołany
ps. mogę nawet nie pić .. za dużo
angst - 2008-07-16, 19:08
Skrzętnie notuję wszystkie wpisy w tym temacie (dziękuję ), ale jak na razie jest ich ... mało
Ponawiam swój apel o deklarowanie się odnośnie przyjazdu do Cieszyna
Pozdrawiam
Angst
maestro - 2008-07-18, 23:40
Ja oczywiście z chęcią przyjadę obejrzeć mecz.
Mam jednak pewne pytania/sugestie.
1) Jeśli to ma być poważny mecz międzynarodowy, to chyba warto, żeby wzięli w nim udział najlepsi, czyli ci, którzy w pierwszej kolejności zasługują na miejsce w reprezentacji. Albo przynajmniej żeby zagrało jak najwięcej z tych najlepszych. Nie odbierając nikomu prawa do gry, uważam, że jeśli my wystawimy drugi skład, podczas gdy Czesi zagrają swoim podstawowym - to idea tego meczu jako meczu reprezentacji zostanie nieco wypaczona. Dlatego uważam, że należy zrobić coś, by w Cieszynie wystąpiła prawdziwa reprezentacja, a nie reprezentacja z przypadku.
Czy zatem nie warto zaangażować się w indywidualne negocjacje i namawianie czołowych graczy (nie wiem, jak to wygląda aktualnie, dlatego zakładam, że nie zostały dotychczas powzięte tego typu kroki)? Patrząc na osiagnięcia z ostatnich lat wydaje mi się, że jest taka "żalazna czwórka" kandydatów, którzy koniecznie powinni zagrać (Adifek, Arczi, Utratos i Puholek - czyli jedynych trzech Polaków, którzy mieli ranking Stowarzyszenia 1900+ oraz lider w klasyfikacji zwycięzców edycji IRP/IPP). Z tej ścisłej czołówki jak na razie chęć przyjazdu zadeklarował tylko Arczi. A co z resztą? Poza tym, jest jeszcze wielu mocnych graczy, których ściągnięcie powinno być priorytetowe: zgłosili się już Devotion i Muchal, ale przecież są jeszcze Roy, Marcin133, Dein, Spavacz, Honor...
Ponadto wydaje mi się, że niekiedy samo zachęcanie może nie wystarczyć. Mam na myśli zwłaszcza przypadki osób, którym miejsce w reprezentacji bezsprzecznie się należy, ale z przyczyn pozaportowych, takich jak konieczność przejechania przez całą Polskę, nie zamierzają wybierać się do Cieszyna. Czy Zarząd nie byłby skłonny zastanowić się nad możliwością dofinansowania przejazdu takim osobom?
2) Wydaje mi się, że dobrze byłoby, jakby po tym meczu coś pozostało. Mam tutaj na myśli nie zdjęcia czy wspomnienia naocznych świadków a zapisy gier. Jeśli dojdzie do pojedynków wielu z czołowych graczy, to gry powinny stać na bardzo wysokim poziomie i chyba warto je zapisać, a następnie umieścić w bibliotekach RenLiba. Czy to jest możliwe do wprowadzenia?
angst - 2008-07-19, 09:46
W tej chwili czekam na odzew ze strony graczy. Na "negocjowanie" też przyjdzie czas, natomiast naprawdę nie mam zamiaru ciągnąć nikogo do Cieszyna na siłę.
W mojej ocenie nie ma chyba lepszego bodźca niż możliwość reprezentowania kraju. Oczywiście wiadomo, że gomoku raczej nigdy nie będzie tak popularne jak piłka nożna, ale to nie znaczy, że nie warto grać dla Polski i w takiej dyscyplinie. Zwłaszcza dla osób z tego środowiska
Również chciałbym, abyśmy zagrali w optymalnym składzie i wygrali mecz, ale zadowolony będę, jeśli będę miał z kogo wybrać skład. Na razie jest bardzo mały odzew na mój post z prośbą o deklarowanie się co do tego meczu. Ale zapewniam, że raczej nikt rozmowy ze mną nie uniknie
Zarząd na pewno rozpatrzy możliwość dofinansowania dojazdu do Cieszyna, ale wszyscy wiemy, że jak na razie nasz budżet jest mocno ograniczony i może być z tym problem. Chciałbym też uniknąć dyskusji na temat zasadności dofinansowania w konkretnych przypadkach, a tym bardziej odnośnie ewentualnego pierwszeństwa przy takim dofinansowaniu. Jednak temat na pewno będzie rozpatrzony.
Co do zapisów partii omówię temat z Alesem. Być może był taki plan, a jeśli nie, to chyba nie powinno być problemów z jego przeforsowaniem.
Tak przy okazji mam pytanie, czy partie z meczu potraktowane zostaną jako rankingowe?
Pozdrawiam
Angst
maestro - 2008-07-19, 23:28
Rozpocząłem temat starań o przyciągnięcie na mecz reprezentacji najlepszych, żeby nie zostało to potraktowane zbyt powierzchownie, ani - co gorsze - pominięte. Ale te wyjaśnienia w zupełności mi wystarczają, zwłaszcza, że do października pozostało jeszcze dużo czasu, więc liczę że działania podejmowane w celu skompletowania jak najsilniejszej reprezentacji okażą się owocne
angst napisał/a: | Tak przy okazji mam pytanie, czy partie z meczu potraktowane zostaną jako rankingowe? |
Komisja zajmie się tym w najbliższym czasie i wkrótce ogłoszę decyzję. Jak na razie mogę przedstawić tylko moje zdanie - a jestem zdecydowanie na "tak".
angst - 2008-07-20, 00:20
maestro napisał/a: | angst napisał/a: | Tak przy okazji mam pytanie, czy partie z meczu potraktowane zostaną jako rankingowe? |
Komisja zajmie się tym w najbliższym czasie i wkrótce ogłoszę decyzję. Jak na razie mogę przedstawić tylko moje zdanie - a jestem zdecydowanie na "tak". |
Jeśli mój głos ma znaczenie dla Komisji, to również jestem na "tak".
Pozdrawiam
Angst
alicecooper - 2008-07-20, 13:46
będę
angst - 2008-07-21, 22:23
W celu przypomnienia naszej międzynarodowej historii poniżej zamieszczam garść statystyk z dotychczasowych spotkań Reprezentacji (oczywiście do tej pory były to tylko mecze on-line):
Zespołowo:
Ilość rozegranych spotkań: 10
Ilość zwycięstw: 6
Ilość porażek: 4
Ilość remisów: 0
Ilość rozegranych partii: 934
Ilość zdobytych punktów: 525,5
Ilość straconych punktów: 408,5
Rywale: Czechy, Rumunia – 3, Węgry –2, Rosja, Wietnam – 1.
Indywidualnie:
Najwięcej rozegranych spotkań:
Angst - 10
Puholek - 8
Roy - 8
Minuta - 7
Alicecooper - 7
Honor - 6
Dragonik - 5
Vince - 5
Najwięcej rozegranych partii:
Angst - 112
Puholek - 96
Minuta - 88
Alicecooper - 76
Honor - 72
Roy - 65
Dragonik - 54
Arczi – 50
Najwięcej zdobytych punktów:
Puholek – 71,5
Alicecooper - 51
Angst – 49
Roy - 47
Minuta - 43,5
Honor - 35
Dragonik - 26
Adifek – 24,5
Najskuteczniejsi (kolejno: ilość partii, ilość zwycięstw, % zwycięstw):
Puholek – 96-71,5-74,5
Roy – 65-47-72,3
Alicecooper – 76-51-67,1
Amigozzz – 20-13-65,0
Adifek – 38-24,5-64,5
Vince – 40-24,5-61,3
Zakon – 36-21-58,3
Peaceman – 38-22-57,9
Powyższe informacje wiążą się ze wspomnieniami, ale będą również wykorzystane przy ustalaniu składu
Pozdrawiam
Angst
ondik - 2008-07-24, 17:44
Przypominam ze bedziemy w TV, to niz dressy jaki muchal pokazal na allegro moze lepsze "suits" (przynajmniej my ich bedziemy miec, wiec jezeli nie chcecie pokazac ze Polska to naprawde wies to... )
angst - 2008-07-24, 20:51
Ondra, rozmawiałem z Alesem na ten temat i nie oczekuje od nas strojów wizytowych. Nasz Zarząd powinien się ubrać elegancko na ceremonię zamknięcia.
Cały mecz będziecie grać w garniturach?
Pozdrawiam
Angst
Johanka_z_arcu - 2008-07-24, 21:54
Myslę, ze chodzi raczej o jakies koszulki w pilkarskim stylu
ondik - 2008-07-24, 22:34
angst: wlasnie mi chodzilo o poczatek i koniec meczu (opening and closing ceremony). Caly mecz gracz w farniturach nie bedziemy, choc mi by nie przeskadzalo Tylko nie wiem, czy koszulke w pilkarskim stylu sa to najlepsze.. ale pewnie o tym z Alesem bedziesz rozmiawac, wiec no problem
dev - 2008-07-25, 01:13
Ja mam szalik i flage Polski moge zabrac ze soba
angst - 2008-08-13, 10:27
Mecz z Czechami coraz bliżej, a wciąż widzę bardzo mało odpowiedzi w tym temacie
Jeszcze raz bardzo proszę wszystkich o deklaracje odnośnie uczestnictwa w tym wydarzeniu
Pozdrawiam
Angst
P.S. Czesi podobnież są bardzo pewni siebie (info po turnieju w Estonii) - nie chcecie, aby przed kolejnym meczem mieli diametralnie inne podejście?
Muchal - 2008-08-13, 11:24
ja przyjadę
Chaosu - 2008-08-13, 13:25
. . .Ja przyjadę ale raczej jako widz.
Ece - 2008-08-26, 18:48
Ja myślę że chętnie się pojawię Generalnie w zależności od ilości chętnych i okoliczności, albo zabiorę się z kimś z Wawy, albo będę miał 2-3 miejsca w samochodzie dla chętnych
Pokibicować- teraz to pewnie bym przegrał standard czarnymi
angst - 2008-08-27, 08:26
Cieszę się, że zgłaszają się też kibice W razie czego rozumiem, że zagracie?
Zgłaszać się, zgłaszać!
Pozdrawiam
Angst
angst - 2008-10-03, 22:41
Mecz z Czechami już za 2 tygodnie W związku z tym przypominam poniżej informacje na temat tego meczu:
Cytat: | MIĘDZYPAŃSTWOWY MECZ CZECHY vs POLSKA
Czeski Cieszyn 18.-19.10.2008
Organizator: Česká federace piškvorek a renju (ČFPR) we współpracy z Polskim Stowarzyszeniem Gomoku, Renju i Pente (PSGRiP)
Dyrektor turnieju: MUDr. Aleš Rybka (+420 604 774 995, rybka(a)piskvorky.cz)
Miejsce: Gymnázium v Českém Těšíně, Frýdecká 689/30
Zasady turnieju:
- udział tylko dla członków Polskiego Stowarzyszenia i Czeskiej Federacji,
- każda drużyna (państwo) wybiera kapitana, ktory jest odpowiedzialny za całą drużynę oraz za zmienianie zawodników,
- drużyna składa się z minimum 8, a maksimum 11 zawodników (8 gra, reszta rezerwowi),
- kapitanowie mają za zadanie rozpisanie graczy biorących udział w meczu (w kolejności 1-8; włącznie z rezerwowymi), najpóźniej do 10.10.2008. Lista zawodników musi być opublikowana w internecie na stronach federacji i stowarzyszenia,
- na ceremonii otwarcia odbędzie sie losowanie drużyny gospodarzy i gości,
- w 1. rundzie rozpocznie drużyna gospodarzy, w 2. rundzie drużyna gości, następnie drużyny zmieniają się w rozpoczynaniu,
- drużyna gospodarzy zostaje na swych miejscach, drużyna gości zmienia graczy po kolei od stołu numer 1 aż do stołu numer 8 (w drugiej rundzie gra zawodnik1 na drugim stole, zawodnik2 na trzecim itd.),
- od 9. rundy zawodnicy spotykają się znowu, zaczyna zawodnik, który w poprzedniej wspólnej grze był drugi, zmienianie zawodników odbywa się takim samym systemym jak w rundach 1-8,
- czas gry: 30min na zawodnika.
Zasady poszczególnych gier:
zasady turniejowe Gomoku ČFPR (http://www.piskvorky.cz/?kat=11&yd=165), swap2.
Zasady zmieniania:
W trakcie całego meczu dozwolone są tylko 3 zmiany. Zmianiający zawodnik (rezerwowy) kontynuuje mecz na miejscu zmienionego zawodnika. Zmieniony zawodnik może wrócić do gry, ale tylko na swoje poprzednie miejsce. Powrót takiego zawodnika nie jest liczony jako zmiana.
Harmonogram turnieju:
piątek 17.10.
przyjazd graczy
sobota 18.10.
08:00 - 08:30 prezentacja
08:30 - 09:00 ceremonia otwarcia
09:00 - 13:30 runda 1. - 4.
13:30 - 15:00 przerwa na obiad
15:00 - 19:30 runda 5. - 8.
niedziela 19.10.
08:00 - 12:30 runda 9. - 12.
13:00 - 17:30 runda 13. - 16.
17:45 oficjalne zakończenie turnieju; odjazd zawodników
Opłata startowa:
80 euro/drużyna
Nocleg: cena 60 Kc za noc od osoby, należy również wziąć ze sobą śpiwór oraz matę.
Notatka: Zakaz picia alkoholu w miejscu noclegu, bardzo pijani gracze nie będą wpuszczeni do podstawy skautów, w niedzielę odbędzie sie losowanie dwóch graczy z Czech oraz Polski, którzy będą odpowiedzialni za sprzątanie wynajmowanych izb. |
Do 10.10. należy ogłosić nasz skład. Ales postraszył nas nieco, informując o przewidywanym składzie Czechów, którzy są pewni zwycięstwa Wygląda on następująco:
Anakinn, Autickocz, Denim, Gadael, Kedlub, Olgoj, Ondik, Teovan.
Aktualnie potrzebuję pewnej informacji na temat graczy, którzy nas będą reprezentować w tym meczu! Przypominam, iż zagrać mogą członkowie Stowarzyszenia (jeśli ktoś spoza PSGRiP chciałby reprezentować Polskę można będzie zapisać się przed meczem) i każdy ma szansę na występ. Zależnie od ilości zgłoszeń wybiorę pierwszy skład i rezerwowych.
W związku z powyższym proszę wszystkich o deklarację w tym temacie odnośnie przyjazdu do Cieszyna i chęci gry w meczu (przypominam, że mile widziani będą również kibice Reprezentacji ), poprzez odpowiedź na poniższe pytania:
1. Czy przyjedziesz do Cieszyna na mecz Czechy-Polska? (tak/nie*)
2. W jakim charakterze przyjedziesz? (gracz/kibic/grający kibic**)
3. Skąd przyjedziesz?
4. Czy możesz zabrać kogoś ze sobą? Ile osób?
5. Jaki byłby koszt zabrania się z Tobą dla jednej osoby?
* należy wybrać jedną ze wskazanych odpowiedzi lub wpisać własną
** grający kibic oznacza osobę, która jedzie kibicować, ale w razie potrzeby może również zagrać w meczu (np. przy braku wystarczającej liczby graczy)
Moja odpowiedź:
1. Tak
2. Gracz
3. Płock
4. Tak, z Płocka lub Kutna, ewentualnie na trasie (przez Łódź, Częstochowę) - 3 osoby (na ten moment już zajęte)
5. 0 PLN
Proszę potraktować moją prośbę bardzo poważnie. Tylko na podstawie tych deklaracji będę w stanie właściwie dobrać skład i ułatwić Alesowi organizację meczu. Jeżeli ktoś się nie wybiera do Cieszyna proszony jest również o odpowiedź (oczywiście nie ma wówczas potrzeby odpowiadania na pytania od 2 do 5). Jeżeli ktoś jest niezdecydowany, proszę o wpisanie siebie jako grającego kibica i określenie potencjalnych odpowiedzi.
Bardzo ważna jest kwestia transportu - jeśli ktoś może zorganizować dowóz np. z Katowic, może się to okazać dla kogoś kluczowe przy podejmowaniu decyzji odnośnie wyjazdu.
Jeszcze raz apeluję o pilny odzew!
Pozdrawiam
Angst
connex - 2008-10-03, 23:18
Niestety ja juz przestałem grac w kamyczki
marcin133 - 2008-10-03, 23:20
No nawet miałbym ochotę pojechać ale chyba z mojej okolicy nikt się nie wybiera więc samemu to mi się raczej nie chce
zukole - 2008-10-03, 23:24
angst napisał/a: | Czy przyjedziesz do Cieszyna na mecz Czechy-Polska? (tak/nie*) |
Nie.
szarlott - 2008-10-03, 23:41
Ja niestety z Krzychem również się nie pojawimy, ale powodzenia
nc - 2008-10-03, 23:42
Witam wszystkich przytomnych
1. tak
2. kibic (może gracz ale tylko in the last resort)
3. zielona góra
4. tak, 3, góra 4 osoby (będę jechać a4 w stronę katowic z zielonej)
5. 0 zł
Można powiedzieć 'kope lat'... pomyślałem, że miło będzie Was ponownie spotkać, ciekawe jak się zmieniliście, mnie to pewnie nie poznacie hehe, jak sobie przypominam poprzednie turnieje, atmosferę, ludzi, fajnie spędzony czas, to ciężko mi odpowiedzieć na pytanie czemu tak dawno na żadnym turnieju nie byłem. zresztą co tu będę pisał, porozmawiamy na miejscu!
Pozdrawiam :>
btw. dzięki Angst za info.
Minuta - 2008-10-04, 02:08
1. Nie
Muchal - 2008-10-04, 12:28
1. tak
2. gracz
3. Łask
4. nie jestem w stanie zabrać nikogo
5. -
kantpie - 2008-10-04, 13:17
nie
Henry - 2008-10-04, 13:43
Nie
boreasmun - 2008-10-04, 14:28
nie
president_devil - 2008-10-04, 15:23
1. Tak
2. grający kibic
3. Warszawa/Szadek (to się jeszcze rozstrzygnie)
4. Niet
5. 0zł
HonoR - 2008-10-04, 16:31
Niestety nie
dev - 2008-10-04, 16:59
Odpowiadam w temacie
Ja niestety moge być tylko w Niedziele:( ciotka ma urodziny 40 te i nie ma szans przełozyc a jechac po prostu musze ..... wiec jesli moglbym zagrac w niedziele to chetnie
oto moje zgłoszenie :
1.TAK
2. Gracz
3. Jastrzębie Zdrój
4. 4
5. 0 zł
PW
W tygodniu jestem na uczelni i roznie jest z kontaktem ze mna wiec najlepiej zadzwonic w razie gdyby cos sie zmienilo /dzialo . Moj nr 603 133 139 pozdro
alicecooper - 2008-10-04, 19:05
tak
dowolnie
wawa
nie
-
iraa - 2008-10-05, 14:14
1. Niestety nie.
Ale zycze wszystkim powodzenia : )
dein - 2008-10-05, 16:37
1. Nie jestem w stanie w tym momencie stwierdzic
2. grajacy kibic
3. Krakow
4. nie
5. -
Johanka_z_arcu - 2008-10-05, 18:16
1. postaram się w niedzielę być
2. kibic
3. Kraków
4. nie
5. -
arczi - 2008-10-05, 19:45
1. tak
2. gracz
3. katowice
4. nie
5. -
spavacz - 2008-10-05, 21:16
1. Napiszę do 10.10
2. gracz/kibic
3. Dębica
4. nie
5. -
aaru - 2008-10-06, 07:01
Najprawdopodobniej nie.
roy_ - 2008-10-06, 10:32
ja bym chetnie przyjechal .... z tego co widze nawet moglbym miec transport z NC i dlatego tutaj pytam czy aby napewno NC mozna sie z Toba zabrac, transport samochodem to wielkie dla mnie udogodnienie
chetnie bym przyjechal lecz na razie mam bardzo chore oko i leczenie jest dlugotrwale i uciazliwe wiec narazie pisze tylko wstepnie...
pozdro 600
nc - 2008-10-06, 10:44
nie ma najmniejszego problemu żeby się ze mną zabrać,
w takim razie jest nas trzech (Yoss, Roy i ja), mam jeszcze 2 miejsca wolne także jak ktoś, z okolic trasy Zielona Góra - Cieszyn, chce się zabrać to zapraszam
szczegóły wyjazdu (godziny, miejsca spotkania, itp) jeszcze ustalimy, chyba najlepiej będzie wyjechać w piątek, ale to jeszcze ustalę z osobami, które będą ze mną jechać
angst - 2008-10-07, 16:06
Prezes zadeklarował możliwość zabrania z Warszawy 2-3 osób (na trasie z Warszawy do Cieszyna pewnie też) - zainteresowanych proszę o kontakt z Bmacem poprzez prywatną wiadomość.
Podoba mi się sytuacja we Wrocławiu i Warszawie - dzięki Panowie za wsparcie - pomoc w transporcie to dla nas ważny temat
Być może ja również będę miał jeszcze jedno miejsce (na trasie Płock-Łódź-Częstochowa-Cieszyn) - dam znać w ciągu kilku dni.
Proszę wszystkich o zgłaszanie się - jeśli problemem jest dojazd do Cieszyna, być może da się coś jeszcze poradzić!
Czas nas goni, za kilka dni muszę wysłać Alesowi skład naszej ekipy!
Pozdrawiam
Angst
bmac - 2008-10-07, 18:40
...potwierdzam, samochód jest może mało wygodny, ale jest... Na chwilę obecną jadą ze mną Alice, Chaosu i CK Kot, czyli Maestro, może Eciek dołaczy... wszystkich miejsc jest siedem, lecz jedno musi tak czy siak iść na paczki i plecaczki..... czyli jedna osoba może dołaczyć...
bmac
Ece - 2008-10-07, 20:20
Ja niestety nie dołączę do Was... Obiecałem braciszkowi że będę na jego szóstych urodzinach no i trzeba być. Może następnym razem...
P.S. Dopiero teraz piszę, bo się byłem urlopowałem
maestro - 2008-10-07, 21:56
Oczywiście potwierdzam przyjazd, lepiej jako kibic ale w ostateczności mogę być rezerwowym.
dragon_katowice - 2008-10-09, 20:20
1. tak ale tylko na jeden dzień
2. kibic
3. katowice
4. tak, 3 ale tylko na jeden dzień
5. 10 HKD
angst - 2008-10-09, 20:43
dragon_katowice napisał/a: | 1. tak ale tylko na jeden dzień
4. tak, 3 ale tylko na jeden dzień |
Chodzi o sobotę?
dragon_katowice napisał/a: | 5. 10 HKD |
Dla niezorientowanych - to będzie chyba około 3,20 PLN (czy nie chodzi czasem o puszkę złocistego napoju? ).
Pozdrawiam
Angst
spavacz - 2008-10-09, 22:10
OK, jadę - można wpisać mnie na listę rezerwowych/kibiców.
angst - 2008-10-09, 22:44
Jutro powinienem wysłać Alesowi listę osób, które będą nas reprezentować w meczu z Czechami.
Dziękuję za wszystkie zgłoszenia, a osoby, które się jeszcze nie wypowiedziały w tym temacie, proszę o odpowiedź najpóźniej jutro o godzinie 17:00.
Skontaktowałem się chyba z wszystkimi możliwymi (i niemożliwymi ) kandydatami do gry w tym meczu i zaczyna wyglądać to coraz lepiej Czasami namawianie przyniosło skutek, a czasem nie, ale przynajmniej każdy potraktował sprawę poważnie i nikt nie zlekceważył tematu odmawiając gry z błahego powodu.
Liczę, że mecz zakończy się naszym sukcesem. Osoby, które się nie pojawią w Cieszynie proszone są o doping telepatyczny
Pozdrawiam
Angst
angst - 2008-10-10, 23:02
Na mecz z Czechami powołuję następujących zawodników:
Gracze podstawowi:
Adrian Fitzermann (Adifek)
Marek Gorzecki (Alicecooper)
Piotr Małowiejski (Angst)
Artur Tamioła (Arczi)
Marcin Majczyk (Muchal)
Marcin Bohdankiewicz (Roy)
Krzysztof Gaweł (Spavacz)
Michał Żukowski (Zukole)
Gracze rezerwowi:
Kacper Klepacki (Dein)
Paweł Tarasiński (Maestro)
Bartosz Mielczarek (President)
Michał Kozimor (Devotion)
Dariusz Soliński (Dragon)
Marcin Niedbalec (Nc)
Nie miałem dużych trudności z przydzieleniem graczy do poszczególnych grup, gdyż zadecydowały o tym w zasadzie deklaracje poszczególnych osób co do oczekiwanej roli w meczu.
W przypadku, gdy nie będzie mógł zagrać ktoś z podstawowego składu, zastąpi go jedna z rezerwowych osób, przy czym brana będzie tu pod uwagę pierwsza trójka z tej grupy (na rezerwę przejdzie wówczas automatycznie ktoś z drugiej trójki).
Wydaje mi się, że mamy silny skład i powinniśmy ograć Czechów
Oto ich awizowany skład:
Olgoj
Ondik
Kedlub
Gadael
Anakinn
Teovan
Peroxid
Autickocz
Liczę na gorący doping w Cieszynie i w domach "przed telewizorami"
Pozdrawiam
Angst
ondik - 2008-10-11, 05:20
CZECH IS THE BEST. CZECH WILL PREVAIL. CZECHY SA NAJLEPSZE. CZECHY CZECHY UBER ALLES
ondik - 2008-10-11, 05:21
OT: kto by chcial w piatok na impreze do Havířov?
spavacz - 2008-10-11, 09:52
Odnośnie miejsca meczu i noclegu:
- jak daleko znajduje się ono od granicy?
- co jest do 'roboty' w Cieszynie bo jeśli wszystko pójdzie z planem to będę tam przed 16 i mogę się nudzić...
angst - 2008-10-11, 10:04
angst napisał/a: | Adrian Fitzermann (Adifek)
Marek Gorzecki (Alicecooper)
Piotr Małowiejski (Angst)
Artur Tamioła (Arczi)
Marcin Majczyk (Muchal)
Marcin Bohdankiewicz (Roy)
Krzysztof Gaweł (Spavacz)
Michał Żukowski (Zukole) |
ondik napisał/a: | CZECH IS THE BEST. CZECH WILL PREVAIL. CZECHY SA NAJLEPSZE. CZECHY CZECHY UBER ALLES |
Ondik dodaje sobie otuchy
Pozdrawiam
Angst
ondik - 2008-10-11, 11:21
Kurde, DRESS przyjade? Jak to jest mozliwe?
alicecooper - 2008-10-11, 11:55
zwyczajnie, zgłosił się
aha na imprezę w piątek chętnie, w sobotę zresztą też
Chaosu - 2008-10-11, 16:27
. . .Też jestem ciekawy gdzie to będzie bo chciałbym się przespacerować do Cieszyna.
bad_mojo - 2008-10-11, 21:12
No fucking way, jak dress będzie, to chyba też muszę pojechać. Taka okazja może się nie powtórzyć.
ondik - 2008-10-12, 23:06
Z impreza to chyba trudno, bo pociagem z Havířova do Cieszyna tylko 20 minut, problem jest, ze pozno wieczor juz pociagy nie jechaja
truskawek - 2008-10-13, 10:26
Polskie pociągi zawsze jechają, nawet jak ma się katar
Johanka_z_arcu - 2008-10-13, 17:10
ondik napisał/a: | OT: kto by chcial w piatok na impreze do Havířov? |
Ondi Ondi, co to za słowacki szajs tutaj? To polskie forum
Polska wygra tak czy siak
POLSKO DO TOOOHOOO!
president_devil - 2008-10-13, 21:35
Piotrze, mógłbyś podać szczegóły trasy którą będziesz jechał do Cieszyna? Tzn, czy będziesz jechał przez Warszawę, ewentualnie Szadek . Bo w Łasku, Muchala zabierasz, tak? Z góry dzięki za odpowiedź.
Chaosu - 2008-10-13, 22:03
. . .U bMaca są chyba miejsca a jedzie z Warszawy, pytałeś?
Muchal - 2008-10-13, 22:25
ja jade z Angstem z Łodzi...
President pisz do mnie na gg
pozdro
angst - 2008-10-13, 23:53
Z Kutna zabieram Adifka, a z Łodzi Muchala i (chyba ) Presidenta. Jutro powinienem wiedzieć, o której godzinie mogę być mniej więcej w obu miastach.
W załączniku możecie znaleźć plik z ogłoszeniem turniejowym (wraz z mapką) i kilka zdjęć miejsca rozgrywania meczu i noclegu.
W związku z pojawiającymi się pytaniami wyjaśniam, iż posiłki (także w przerwie obiadowej) należy organizować we własnym zakresie. Proszę pamiętać o zabraniu śpiwora i karimaty.
Pozdrawiam
Angst
vilumisiek - 2008-10-14, 22:55
Ej tylko kiszki nie zróbcie. Jak Devo będzie to musi zagrać od początku inaczej cienko będzie
Fakyn szit! Będzie brodaty red? Hyhy
spavacz - 2008-10-15, 19:46
Sorki, ale niestety nagłe sprawy losowe nie pozwalają mi pojechać.
Powodzenia
dobrychemik - 2008-10-16, 00:40
Czesi pewnie go przekupili...
angst - 2008-10-17, 13:08
Nieobecnych w Cieszynie proszę bardzo o trzymanie kciuków za Naszych!
Pozdrawiam
Angst
fagda - 2008-10-18, 21:28
trzymamy, trzymamy
alfons - 2008-10-19, 13:23
Jestem ciekaw jakie wieści przyjdą z Czech...
iec - 2008-10-19, 13:34
http://www.piskvorky.cz/?special=vzkazy
amiga_500 - 2008-10-19, 16:20
Tylko dobre 65-63 dla naszych .
Dzięki wam za wina:).
alfons - 2008-10-19, 19:03
Jeżeli tak to naprawdę gratuluję. Bo szczerze to myślałem, że przegracie. Dzięki!
nc - 2008-10-19, 20:34
Dzięki dzięki (ale to że w nas nie wierzyliście to sobie zapamiętam )
Bardzo fajny mecz, co prawda cały czas prowadziliśmy, ale przewaga była niewielka, na sam koniec mieliśmy sporo emocji, Czesi przycisnęli i odrobili straty, decydowały ostatnie partie i udało się nam
Pozdrawiam
vilumisiek - 2008-10-19, 21:44
Amiguś nawet Ty byłeś?
dobrychemik - 2008-10-19, 22:16
Patrząc na nasz skład myślałem, że Czesi zostaną zmasakrowani. A tu niespodzianka - całkiem ładny wynik. Ciekaw jestem statystyk poszczególnych graczy.
zukole - 2008-10-19, 22:20
Mucha tłumaczył w shoutboxie
Cytat: | [Dzisiaj 20:31] Muchal: fajnie było, dalismy an koniec Czechom troche zeby nie było siary |
Pochwalę się - 3,5/10
ondik - 2008-10-19, 23:12
Ok, dostalem pomysl napisac wkoncu post na serio : Tak wogole to fajny turniej, szkoda ze w piatek za malo pilem wiec w sobote grale glupo. Fajnie bylo spotkac nowe dressy i stare arczowarki , myslalem ze przegramy o wiecej punktow, i moze lepszej by bylo niz przegrac o 2, bo w ostatniej rundzie naprawde mialismy szanse na wygranie calego meczu. Jedyne czego mi brakowalo byl wieczor w knajpie bo musialem isc spac do domu jak bylem z tych 10 godzin gomoku (i lasek piatecznych) zmeczony
gratulacje polskiemu zespolu, mam nadzieje ze niedlugo bedzie rewanz w ktorym was zjedziemy do zera
Pozdro bmac!
truskawek - 2008-10-19, 23:30
tak naprawde 1 gra decydowała, bo wtedy czesi +1 a my -1..
spavacz - 2008-10-20, 09:04
Ja też miałem 3,5 pkt, podobnie jak Nc tak więc obaj jako zmiennicy zdobyliśmy aż 7 pkt w tym ja ten ostatni (nie chwaląc się : P )
Chaosu - 2008-10-20, 10:29
truskawek napisał/a: | tak naprawde 1 gra decydowała, bo wtedy czesi +1 a my -1.. |
. . .Jedna przegrana gra dała by remis 64:64.
bmac - 2008-10-20, 10:48
spavacz napisał/a: | Ja też miałem 3,5 pkt, podobnie jak Nc tak więc obaj jako zmiennicy zdobyliśmy aż 7 pkt w tym ja ten ostatni (nie chwaląc się : P ) |
... tak to prawda, w przedostatniej partii ostatniej rundy Spav w pięknym stylu i skutecznie wygrał, co spowodowało naszą wygraną w całym meczu, gdyż ostatnią niestety przegraliśmy.
bmac
PS.: później coś napiszę, przepraszam praca...
Muchal - 2008-10-20, 14:22
Z tego co pamiętam to kedlub zrobil 13,5/16 , arczi 12/16 i adifek chyba 10,5/16
było bardzo równo, Czesi mają bardzo mocnych zawodników i nie było ani jednego łatwego punktu, na prawde z każdym trzeba było sie bardzo wysilić zeby coś znaleźć... było wiele niespodzianek jak np. porażka adifka z peroxidem czy np. arcziego z ondikiem ;p;p;p zwłaszcza ze arczi ondika w 1 grze rozwalił w 6 ruchach <lol2>
według mnie był bardzo wysoki poziom gier na turnieju
fajny meczyk
pozdro Czechy
truskawek - 2008-10-20, 16:59
więc 1 gra a zwycięstwa by nie było
zukole - 2008-10-20, 17:00
Patrząc na to iż, dopiero w ostatniej rundzie Czesi się obudzili ( według przebiegu ) to nie siej pesymizmu.
autickocz - 2008-10-20, 17:38
Hi,
there is a link where you can check the result.
http://www.vcpr.cz/novink...zapasu-cze-pol/
http://www.pisalci.cz/cze-pol.html
It was wonderuful experience for me to watch and play such great match. Good atmosphere, all players were disciplined...so big surprise for me. I hope there will be more players and fans in the next cze-pol match.
See you later, friends
Ales
Muchal - 2008-10-20, 18:39
there are some mistakes i guess... i won with purkys 2 times
ondik - 2008-10-20, 20:28
Muchal napisał/a: | było wiele niespodzianek jak np. |
jak np. wygana muchaldina z ondikiem
w sumie ja z arczim w 6 ruchach przegralem, on ze mna w 7, tylko prodluzal
Muchal - 2008-10-20, 21:02
ondik napisał/a: |
w sumie ja z arczim w 6 ruchach przegralem, on ze mna w 7, tylko prodluzal |
co racja to racja ;p
HonoR - 2008-10-20, 21:05
No no brawo brawo! Gratuluję.
spavacz - 2008-10-20, 21:25
Rozumiem że to (b) oznacza pkt zdobyte przez jednego gracza, więc tam też są błędy.
angst - 2008-10-21, 00:05
Tak naprawdę ta historia miała swój początek ponad 4 lata temu Wtedy to, a konkretnie 14.02.2004 r., powołana została do życia Nieoficjalna Internetowa Reprezentacja Polski w Gomoku (NIRPG), która po powstaniu Polskiego Stowarzyszenia Gomoku, Renju i Pente przemianowana na (Oficjalną) Internetową Reprezentację Polski w Gomoku (IRP) 24.04.2004 r. w trakcie spotkania założycielskiego Stowarzyszenia. Znając realia zakładaliśmy, iż międzynarodowe spotkania rozgrywane będą poprzez Internet, natomiast każdy chyba marzył o spotkaniu na żywo, co udało się urzeczywistnić w miniony weekend
Nie jest też chyba przypadkiem, iż oba historyczne pierwsze mecze naszej Reprezentacji (poprzez Internet i na żywo) zagraliśmy z zaprzyjaźnioną drużyną Czech. To rywal (w sportowym tego słowa znaczeniu) naturalny, ze względu na sąsiedztwo, ale przede wszystkim na trwającą od kilku lat przyjaźń z Alesem i pozostałymi graczami z tego kraju. Jednak tym razem, choć nie było na pewno łatwo, to my byliśmy górą, zwyciężając dwoma punktami
Do Cieszyna wszyscy polscy gracze dotarli już w piątek. Rano trzeba było wcześnie wstać, zatem nie przedłużaliśmy wieczornego spotkania i udaliśmy się na miejsce noclegu – schroniska harcerskiego. Trochę czasu spędziliśmy na integracji, ale dość wcześnie położyliśmy się spać, pozostawiając na placu boju Alicecoopera, który dbał o podtrzymanie wzajemnych dobrych relacji z Czechami i jednocześnie „zmiękczał” przeciwnika
W sobotę rano miała miejsce ceremonia otwarcia, gdzie przedstawiono krótko wszystkich graczy (TV się ostatecznie nie pojawiła ), a wcześniej przeprowadziłem krótką odprawę przedmeczową, w trakcie której poprosiłem o uważną grę mówiąc, iż każdy punkt może mieć znaczenie. Później miało się okazać, że były to prorocze słowa Była to dla mnie wspaniała chwila – spełniało się jedno ze starych marzeń, a dodatkowo nasi gracze sprawili mi niespodziankę, wręczając koszulkę Reprezentacji Polski ozdobioną autografami naszej gomokowej elity Wyczuwało się atmosferę wspólnego celu - po raz pierwszy mieliśmy okazję zagrać na żywo nie dla siebie, a dla innych, dla Kraju
Po oficjalnym otwarciu meczu przystąpiliśmy do rywalizacji. Obie drużyny nie mogły wystąpić w najsilniejszych składach. Brakowało między innymi: Bano, Kajmanusa, Nerfa Olsavy (pojawiła się na moment, ale nie mogła grać) po stronie Czech oraz Deina, Peacemana, Puholka, Roya, Utratosa czy Yossariana po stronie Polski. Nie oznaczało to jednak, że partie stały na niższym poziomie. Długi czas na myślenie pozwalał na wybieranie optymalnych rozwiązań (mimo 30 minut na grę zdarzały się jednak ciekawe szybkie końcówki), a najlepiej wykorzystywał go Kedlub, który chyba większość gier wygrał w ostatniej minucie gry (a ze mną nawet w ostatniej sekundzie ). Po pierwszej rundzie prowadziliśmy jednym punktem i tego prowadzenia nie oddaliśmy już do końca meczu. Po 7. rundzie mieliśmy nawet 7 punktów przewagi, jednak Czesi zdołali zmniejszyć tę różnicę do tego stopnia, że w ostatniej kolejce do wygranej potrzebowaliśmy 3 zwycięstw i właśnie tyle partii udało się wygrać
Najlepszym zawodnikiem meczu okazał się Kedlub, który przegrał tylko dwie partie. Z kolei najwięcej punktów w polskiej ekipie zdobył Arczi, który wraz z Adifkiem poprowadził nas do tego sukcesu Na plusie był jeszcze tylko Muchaldinho (u Czechów Ondik, Anakinn i Autickocz, który swoim wejściem na końcowe rundy próbował odwrócić losy meczu).
Gra odbywała się w atmosferze fair-play oraz niespotykanej do tej pory na turniejach ciszy. Rozegrano mnóstwo bardzo dobrych gier – po wprowadzeniu ich do Renliba będzie ciekawy materiał do analiz
Wiedzieliśmy wszyscy, iż wynik nie jest najważniejszy, co w żaden sposób nie umniejsza naszego sukcesu i radości z tym związanej. Mecz był bardzo dobrze zorganizowany, a oprócz gier znalazł się także czas na wspólną zabawę (między innymi grę w karty w sobotę – znów Czesi i Alicecooper w roli głównej) w schronisku. Miejsce noclegu nie należało może do luksusowych, ale nie ma co narzekać, zwłaszcza iż panująca w nim temperatura ułatwiła chyba regenerację sił i poranne wstawanie
Na zakończenie chciałbym podziękować serdecznie Alesowi za propozycję meczu i całą jego organizację, a wszystkim Czechom za pojawienie się i miłe przyjęcie oraz bardzo dobre gry w duchu fair-play oraz dodatkowo Władkowi z Cieszyna - za pomoc w organizacji i tłumaczenia.
Dziękuję oczywiście i gratuluję całej naszej Ekipie! Zwycięstwo się Wam należało i cieszę się, że w ostatecznym rozrachunku gra najsłabszego ogniwa, czyli Kapitana, nie zepsuła obrazu całokształtu Szczególne podziękowania należą się Bmacowi – Prezes zapewnił transport kilku osobom do Cieszyna (i kilku więcej z powrotem ) oraz mocno wspierał nas w kwestii posiłków i wszelkich sprawach organizacyjnych. Wyróżnić trzeba także Nc, który pojawił się po kilkuletniej przerwie oraz Dredda, który ostatecznie odważył się zagrać na żywo (przy okazji przekonując się chyba, że na gra na gobanie różni się nieco od tej internetowej ) oraz sprawił, że mieliśmy drugiego kibica (dzięki przybyciu ze swoim Tatą) oprócz Chaosu – naszego najwierniejszego fana
W sobotni wieczór znalazł się też czas na dyskusje i omówienie bieżącej sytuacji w federacjach czeskiej i polskiej oraz potwierdzenie chęci współpracy co najmniej na dotychczasowym poziomie. Pojawiło się kilka ciekawych pomysłów – prawdopodobnie porozmawiamy o nich na zbliżającym się Walnym.
Reasumując, jestem niezmiernie szczęśliwy – udało się zebrać solidny skład (a wiem, że dla niektórych wcale nie było prostą sprawą pojawienie się w Cieszynie) i pokonać silnych rywali z Czech. Wiem, że mogę na Was liczyć! Takie mecze są niezwykle ważne dla Stowarzyszenia, wpływają pozytywnie na wzajemne relacje i mogą być niezapomnianym przeżyciem. No cóż, pozostaje nam tylko czekać na rewanż!
Pozdrawiam
Angst
P.S. W wynikach podanych przez Alesa były drobne błędy. Na Forum są już dostępne WYNIKI w podziale na poszczególne rundy - proszę Was bardzo o sprawdzenie ich poprawności.
|
|