Forum.Gomoku.pl
Forum Polskiego Stowarzyszenia Gomoku, Renju i Pente

Gomoku - Turniej gomoku w piątek - propozycja przywrócenia

angst - 2008-02-17, 22:30
Temat postu: Turniej gomoku w piątek - propozycja przywrócenia
Podobny temat założony na Kurniku oraz własne przemyślenia (związane między innymi z miłymi wspomnieniami :) ) skłoniły mnie do założenia powyższego tematu.

Proponuję, aby zwrócić się do Mafa z prośbą o przywrócenie piątkowego turnieju gomoku, np. o godzinie 21:15 lub 22:15. Według mnie dobrym pomysłem byłyby 3 minuty i swap2.

Co o tym sądzicie? Jeśli pomysł zyska poparcie, napiszę do Mafa i poproszę Was o to samo (np. krótki mail z takim samym tematem - "przywrócenie piątkowego turnieju gomoku"), co zwiększy szanse powodzenia tego planu.

Czekam na Wasz głos poparcia lub dezaprobaty oraz ewentualne poparcie dla tej sprawy.

Pozdrawiam

Angst

spavacz - 2008-02-17, 22:33

Ja jestem jak najbardziej za, pasowałaby mi godzina 22.15 (23.15 również). Co do parametrów to w pełni popieram. Wreszcie miałbym czas, żeby zagrać w turnieju, nie licząc sobotniego oficjala...
dobrychemik - 2008-02-17, 22:34

Pomysł podoba mi się. Ale może mała modyfikacja: 2 minuty. Takiego czasu jeszcze nie ma w rozkładzie, a jestem pewien, że wielu osobom przypadłby do gustu. Wtedy 21:15 byłaby optymalna. I oczywiście swap2.
QVX - 2008-02-17, 23:00

Sądze , że turnieje gomoku powinny być codziennie. Zwłaszcza że te terminy turniejów mi nie opdowiadają
bad_mojo - 2008-02-18, 02:19

Też jestem za 21.15, 2 min swap2. Piękna inicjatywa! :)
ptyl - 2008-02-18, 10:35

Jako wierny kibic i komentator jestem za (godzina i parametry nie maja dla mnie znaczenia:), mam nadzieję że sie dogadacie ) maila też wyślę jak Angst da znać:)
maestro - 2008-02-18, 11:28

Zdecydowanie popieram tą inicjatywę, przywrócenie piątkowych turniejów na 3 min będzie słuszną decyzją.
jutago - 2008-02-18, 13:22

też jestem za 21:15 bardzo dobra godzina - 22.15 - jeszcze lepsza ;)

swap2 - zdecydowanie tak , mniej schemaciarzy :)

czas - wolałbym 2 min bo takie czasu jeszcze nie ma ;)

Muchal - 2008-02-18, 14:06

też popieram, jeśli już będziecie wysyłać te maile to dajcie znać to też wyślę :)
zukole - 2008-02-18, 16:03

O ile będzie jak kiedyś to jestem za, choć swap2 na krótkie czasy ?
ermijo - 2008-02-18, 16:18

Mi tam w sumie obojętne, bo mało grywam (brak czasu), ale 2 min swap2 było by ciekawym doświadczeniem. Wątpię aby swap2 wypaliło, więc może być normalne swap. 2 min to czas, w którym wychodzi selekcja dobrzy "minuciarze" i szybcy myśliciele :)
bad_mojo - 2008-02-18, 18:28

zukole napisał/a:
choć swap2 na krótkie czasy ?

Swap2 zwłaszcza na krótkie czasy.

zukole - 2008-02-18, 19:36

Mojo, na minutę to jeszcze może się przyda, ale na 2-3 minuty grać swap2 ? Jak komuś będzie potrzebne do wyrównania, czy zrobienia czegoś nowego, to nie wiem czy te kilka sekund wystarczy.
Karol G. - 2008-02-18, 19:45

W tej inicjatywie swap2 sprzyja osobom nie znającym najmocniejszych ruchów w rozrzutkach i dla których nawet 3 min to może być za mało by wykminić najlepszy ruch w danej sytuacji. A jak się ma w zapasie opcję dostawienia dwóch kamieni, to można stworzyć sytuację w której niekomfortowo będzie obu a nie tylko jednemu graczowi (albo graczu nie wiem, nie gram w literaki). Tak, że według mnie to by było ciekawe rozwiązanie by wprowadzić swap2 w szybkich grach. Nie gram w turniejach ale maila z chęcią też wyślę, bo pomysł mi się podoba.
bałtyk_gdynia - 2008-02-18, 19:59

Z tego co wiem przy ustawieniach swap2, można grać zwykłego swapa, wiec nie wiem w czym problem dla graczy, którzy są za swap1.
dobrychemik - 2008-02-18, 20:08

Skoro już mowa o inicjatywach, to myślę, że warto by było wprowadzić jeszcze jedną nowość: dodawany czas w trakcie rozgrywki. Skoro w szachach to świetnie funcjonuje, to czemu nie w "naszych" grach? Byłoby zdecydowanie mniej głupich przegranych na czas, szczególnie w grach na 1 minutę, gdy nawet nie ma czasu na zaproponowanie remisu. Poziom gier na minutę znacznie by wzrósł, gdyby to zmienić na 1 minutę + 1 s/ruch.
dragon_katowice - 2008-02-18, 20:11

nie zamierzam być w stowarzyszeniu które popiera grę na kurniku na którym bezkarnie kradnie się nicki
i chyba w Krakowie będę Was widział ostatni raz

spavacz - 2008-02-18, 20:41

dobrychemik napisał/a:
dodawany czas w trakcie rozgrywki

Na pente.org takie coś występuje i muszę przyznać, że bardzo mi się to podoba. Wykorzystywana taka możliwość jest tam w każdym turnieju.

Karol G. - 2008-02-18, 21:05

Dodawany czas to chyba wymysł Fishera. Czy takie super, nie wiem, w szachy grywałem przeważnie na dłuższe czasy a jak blitz to tylko 3 min - w końcu miało być szybko.
angst - 2008-02-18, 23:26

Proponuję skupić się na temacie, a nie dotyczy on sprawy PSGRiP / Kurnik, natomiast inicjatywa z tematu jest moja - Piotrka-gracza (nie jako członka Stowarzyszenia). Jednakże jako członek Stowarzyszenia mam chyba prawo, aby założyć taki temat i wystąpić z pewną inicjatywą na Forum Stowarzyszenia :roll:

Nie dotyczy ten temat również doliczania lub nie czasu w trakcie gry na Kurniku - proponuję założyć odrębny temat dotyczący tej kwestii :)

Proszę bardzo o pisanie na temat - dotyczy to całego Forum.

Pozdrawiam

Angst

dragon_katowice - 2008-02-18, 23:57

zawsze byłem za tym,żeby grać, nawet codziennie turnieje ale..
kurnik odpada zdecydowanie ;)

wicherek - 2008-02-20, 02:09

Juz kiedys pisalem do mafa, by dodal taka mozliwosc w Gomoku, za przyklad jednak dalem warcaby, i napisal mniej wiecej tak:

W szachy czas dodawany jest oficjalnie na turniejach (rozgrywanych na zywo), zgodnie z zasadami. Wprowadzenie w Gomoku byloby zmiana podstawowych zasad gomoku.

dragon, zachowujesz sie jak dzecko ktoremu zabrano jedyna zabawke. Wszyscy wiemy, i ubolewamy razem z Toba, iz Kurnik jest zly, bywaja same oszusty, a wlasciciel robi sobie co chce. Kto chcial zmienic zdanie po Twojej wypowiedzi zmienil, reszty nie przekonasz nastepnymi identycznymi postami.

ps. i tak tam kiedys zajrzysz, chociazby z ciekawosci, a juz na pewno zapytasz kogos, czy aby przypadkiem nic sie tam nie zmienilo :S

dobrychemik - 2008-02-20, 13:10

wicherek napisał/a:

W szachy czas dodawany jest oficjalnie na turniejach (rozgrywanych na zywo), zgodnie z zasadami. Wprowadzenie w Gomoku byloby zmiana podstawowych zasad gomoku.

Kierując się tą logiką (logiką?) istnym gwałtem na zasadach gry jest możliwość włączania/wyłącznia trybu eksperckiego w renju. Który turniej na żywo to oferuje? Jestem też ciekaw gdzie na świecie rozgrywane są turnieje (na żywo!) w gomoku na 1 minutę. Skoro w kurniku jest taka opcja, to w "realu" powinien być odpowiedni turniej.

Wniosek: albo Wicherek dość mocno "zmutował" wypowiedź Mafa (bardzo prawdopodobne), albo Maf po prostu kieruje się logiką typu "nie bo nie" (oby nie).

P.S. Do Administratora/moderatora: tak, wiem, miało być już tylko na temat, ale zlituj się Waćpan i nie kasuj.

Chaosu - 2008-02-20, 13:46

profit napisał/a:
nawet 3 min to może być za mało by wykminić najlepszy ruch w danej sytuacji

. . .To ja bym chciał posłuchać propozycji dla tych, dla których nawet 30 minut to może być za mało by wykminić najlepszy ruch w danej sytuacji : )

dobrychemik napisał/a:
Kierując się tą logiką (logiką?) istnym gwałtem na zasadach gry jest możliwość włączania/wyłącznia trybu eksperckiego w renju. Który turniej na żywo to oferuje?

. . .Żaden, i żaden oficjal na kurniku?

Johanka_z_arcu - 2008-02-20, 13:56

dobrychemik napisał/a:
Maf po prostu kieruje się logiką typu "nie bo nie" (oby nie).

Myślę, że trafiłeś w sedno.

Karol G. - 2008-02-20, 16:33

Cytat:

Tu jest jakiś ukryty podtekst? bo jak dla mnie to zakrawa na bełkot.

PS. przednią zabawą jest gra w szachy na żywo na 2-3 min (z budzikiem oczywiście). Na 1 min w gomoku na żywo byłby duży problem, bo o ile bierki w szachach łatwo są chwytalne o tyle kamyki już nie, a już jak komuś się wyślizgnie z paluchów i zmieni ustawienie innych.
PS2. wybacz Piotrku :wink:
PS3. czemu post bada został usunięty? :mrgreen:

dragon_katowice - 2008-02-20, 20:42

Wicherku bo ja jestem małe dziecko i zabrano mi zabawkę którą sie bawiłem od dobrych kilku lat więc tu masz racje
aaru - 2008-02-21, 08:56

Swoją drogą, nie graliśmy przypadkiem w Wa-wie turnieju na 1 minutę?
soul_reaper - 2008-02-21, 09:47

Maf bardzo czesto ucieka sie do pokretnych wytlumaczen vide podkreslenie i dziadek z babcia
wicherek - 2008-02-23, 06:57

Chemik a co ma jedno do drugiego?

Wiadomo, ze na kurniku czas powinien byc stosunkowo mniejszy niz ten rozgrywany na zywo, dlatego ze przychodzi sie tam zabawic, zniszczyc troche czasu, ozluznic sie a nie gapic sie w monitor przez 5minut oczekiwujac na ruch przeciwnika, a na turniej przyjezdza sie po cos zupelnie innego, nie mysli sie ze za godzine trzeba isc do pracy, albo ze woda wlasnie sie zagotowala tylko jedzie sie wygrac jak najwiecej gier.

Pozatym czas nie zmienia zasad gry, a jedynie ogranicza czas na wykonanie wszystkich swoich ruchow.

dobrychemik - 2008-02-23, 20:20

wicherek napisał/a:
Pozatym czas nie zmienia zasad gry, a jedynie ogranicza czas na wykonanie wszystkich swoich ruchow.

Drogi Wicherku, toż o to właśnie mi chodziło. Zauważ, że nie polemizowałem z Tobą, a z cytowaną wypowiedzią Mafa.

bmac - 2008-02-25, 12:09

dragon_katowice napisał/a:
nie zamierzam być w stowarzyszeniu które popiera grę na kurniku na którym bezkarnie kradnie się nicki
i chyba w Krakowie będę Was widział ostatni raz

Drogi Darku , nie wymagasz chyba abyśmy jako Stowarzyszenie zaprotestowali ostro przeciwko zmianom na kurniku. To po prostu Nam nie przystoi i nie za bardzo mamy do tego prawo. A grę w gomoku "na kurniku" popieramy tak samo jak grę na innych serwerach i w realu, a raczej nawet mniej, real jest zdecydowanie ciekawszy. Doskonale wiesz, kim jestesmy, co robimy i dlaczego tak się dzieje.... wpadnij do Kraka, może się uda jakoś zalać wspólnie te Twe, hmmm..... frustracje?, chociaż to nie za ciekawe słowo.....

bmac

dragon_katowice - 2008-02-25, 19:52

oczywiście,że będę w Krakowie :)
tak, grę na kurniku popieramy tak samo jak na innych serwerach , oczywiście, tylko,że świstak już nie zawija w sreberka

angst - 2008-02-25, 22:09
Temat postu: Przywrócenie turnieju piątkowego gomoku
Wracając do meritum sprawy:

Wysłałem dziś e-mail do Mafa, w którym poprosiłem go o rozważenie przywrócenia turnieju piątkowego gomoku (parametry: 3 minuty i swap2) o godzinie 21:15. Napisałem również, iż pomysł ten ma aprobatę środowiska i tu zaczyna się Wasza rola :)

Każdy, kto chce się przyczynić do szczęśliwego finału, zgodnego z powyższym tematem, proszony jest o wysłanie e-maila o treści jak poniżej (lub innej o podobnym wydźwięku), koniecznie z takim tematem: "Przywrócenie turnieju piątkowego gomoku":

"Jako stały użytkownik Kurnika oraz przedstawiciel środowiska graczy gomoku, chciałbym niniejszym wyrazić swoje poparcie dla inicjatywy przywrócenia piątkowego turnieju gomoku o godzinie 21:15 oraz parametrach 3 minuty na gracza i swap2. Turnieje gomoku cieszą się sporą frekwencją, a rozgrywane dawniej turnieje piątkowe zawsze były popularne wśród graczy i z pewnością działoby się tak i w chwili obecnej.

Pozdrawiam,

Imię i nazwisko (nick)"

Podanie imienia i nazwiska nie jest oczywiście konieczne, ale maile nabiorą większej wiarygodności. Nie zaszkodzi w nawiasie podać nick, którego się najczęściej używa w turniejach (liczba rozegranych partii może być dodatkowym argumentem). A zatem, jeśli popieracie ten pomysł, wyślijcie e-mail do Mafa (możecie też poprosić o to swoich kolegów i koleżanki ;) ) :D

Pozdrawiam

Angst

zukole - 2008-03-04, 18:46

Angst, maf Ci odpisał ?
angst - 2008-03-04, 18:59

Niestety nie. Pewnie szkoda mu czasu w kontekście planów związanych z turniejami zamkniętymi (czy jak tam to zwał).

Pozdrawiam

Angst

teletombola - 2008-03-05, 10:51

Ja napisałam Piotrus i nawet odpisuje mi ale lekceważąco :) Mysle ze traktuje nas (graczy) i Was (powaznych czlonkow PSGRIP) jak zwyklych klikaczy, chyba nize zdaje sobie sprawy ze większośc ludzi to powazni cżłonkowie Stowarzyszenia, przychodzący tam nie tylko po to aby zabić czas ale zeby coś zrobic dla tej gierki...
zukole - 2008-03-12, 20:11

Wycofany został czwartkowy tur. Brawo Maf ! :[
ermijo - 2008-03-12, 20:29

Oto mój idealny plan na turnieje gomoku:
1. Wtorek swap2, 7 min, 9 rund, 18.00
2. Czwartek swap, 5 min 9 rund, 18.00
3. Piątek swap2, 3 min, 11 rund 22.45
4. Sobota swap, 1 min , 11 rund 22.45
5. Niedziela swap2, 5 min, 11 rund 14.45

P.S. Wylatuje poniedziałek wchodzi piątek.

Muchal - 2008-03-12, 20:39

ktoś może wie czemu wyleciał czwartkowy turniej? złośliwość mafa?
amiga_500 - 2008-03-12, 20:44

Pewno dlatego że żadna babcia ani dziadek nie mogli się na niego załapać :twisted:
spavacz - 2008-03-12, 20:45

Być może zamiast czwartkowego turnieju będzie piątkowy?
maestro - 2008-03-12, 20:59

ermijo napisał/a:

Ja myślę, że lepszy byłby:
1. Poniedziałek swap, 3 min, 11 rund, 20.15
2. Czwartek swap2, 5 min, 11 rund, 18.15, bez 1250+
3. Piątek swap2, 3 min, 11 rund 22.15
4. Sobota swap, 1 min , 11 rund 22.15
5. Niedziela swap, 5 min, 11 rund 16.15

dobrychemik - 2008-03-12, 22:36

Dajcie sobie spokój z pisaniem swoich życzeń turniejowych. "KTOŚ" to przeczyta i stwierdzi, że "środowisko" nie może dojść do porozumienia w sprawie turniejów, w związku z czym je zlikwiduje.
maestro - 2008-03-12, 22:58

Prawdę mówiąc, wątpie by ktokolwiek, kto coś ma do powiedzenia na kurniku, to przeczytał. A nawet jeśli przeczyta - to nie kiwnie palcem :]
wicherek - 2008-03-13, 04:15

zaczela sie rozmowa, znikl turniej czwartkowy, ale kazdy ma swoja teorie... ;]
Chaosu - 2008-03-13, 09:42

. . .Teoria spiskowa zawsze smaczna i zdrowa.
teletombola - 2008-03-13, 10:44

ermijo napisał/a:

18.00 to dosc specyficzna godzina gdyz spoleczenstwo polskie pracuje mniej wiecej w systemach 7-15 lub 10-18 czesc tych drugich jesli pracuje to nie zagra :(

dobrychemik - 2008-03-13, 10:53

maestro napisał/a:
Prawdę mówiąc, wątpie by ktokolwiek, kto coś ma do powiedzenia na kurniku, to przeczytał. A nawet jeśli przeczyta - to nie kiwnie palcem :]

Ktoś jednak kiwnął palcem i to na tyle znacząco, że aż turniej zniknął. Mnie osobiście niewiele to rusza, bo w czwartkowych i tak nie grywałem, ale ukazał się tu poważniejszy problem: nie znacie dnia ani godziny, gdy wprowadzone w Kurniku zostaną takie zmiany, że aż się Wam odechce tam grać. Stowarzyszenie powinno na poważnie zastanowić się nad znalezieniem alternatywy dla Kurnika. Nie mówię o porzuceniu go, ale o częściowym uniezależnieniu się od niego.

Chaosu - 2008-03-13, 10:57

dobrychemik napisał/a:
maestro napisał/a:

Ktoś jednak kiwnął palcem i to na tyle znacząco, że aż turniej zniknął. [..]nie znacie dnia ani godziny, gdy wprowadzone w Kurniku zostaną takie zmiany[...]

. . .Zmiany były, są i będą i nigdy nie znaliśmy dnia ani godziny ich wprowadzenia. Dyskusje bywają od czasu do czasu i nawet gdy zbiegną się w czasie ze zmianami na kurniku to łączenie ich jest po prostu śmieszne.

wicherek - 2008-03-13, 13:24

chemiku jak nie chcesz, to nie wchodz, mozesz podac sobie reke z dragonem zapewne po tym incydencie zaprzyjaznicie sie bardzo ;) Jakkolwiek zmieny nie bylyby na gorsze czesc osob i tak tam bedzie przychodzic.
ermijo - 2008-03-13, 14:22

A jakby wprowadzić taka opcję, że można brac udział w turnieju nawet jeśli się spóxni X rund. Np. X=3. Wtedy wynik byłby uznawany jako porażka.
dobrychemik - 2008-03-13, 15:21

Do Chaosu: moja wcześniejsza wypowiedź o niedyskutowaniu na forum była w zamierzeniu ironiczna. Jeśli ironia jest nie dość widoczna, to przykro mi. następnym razem postaram się mówić bardziej wprost.

Do Wicherka: nie mam zamiaru rezygnować z Kurnika. Przyznam jednak, że na turnieju w Krakowie polubiłem Dragona, choćby za to, że przegrał ze mną :)

Chaosu - 2008-03-13, 16:11

. . .Może jestem zbyt spięty debilnymi wypowiedziami na temat stawiania imprezowania nad granie, do tej pory nie umiem uwierzyć że to prawda...
Johanka_z_arcu - 2008-03-13, 16:13

Filip rozepnij się :-)

Ja też ironii nie zauważyłam, ale Dragona lubię :)

wicherek - 2008-03-13, 16:40

Czym wieksza wladze bedzie miala osoba pokroju 100pera to spokojniejsze beda turnieje, jesli wiekszy wplyw na organizacje bedzie mial alice trzeba przygotowac sie na imprezy ponad turnieje i trzeba sie z tym pogodzic :)
zukole - 2008-03-13, 20:10

maestro napisał/a:

Zauważyłem, że maf ma konto na forum. Fakt że od dawien dawna się nie logował i wątpię by czytał posty na forum, ale może trzeba go jakoś zachęcić do wejścia na forum
i podejmowania decyzji na + w stronę gomoku na kurniku.

P.S Jeden turniej wyleciał i już chcecie zmieniać parametry/czas rozgrywania pozostałych ?, fajnie :-)

dragon_katowice - 2008-03-13, 22:35

maf to złodziej nicków i nie ma co z nim dyskutować
adik - 2008-03-17, 22:31

Dragon jest najfajniejszym gosciem na swiecie. Kurcze, nie sadzilem, ze ktos poza Mojo, mna samym i M_Headem jest w stanie mnie na tym forum rozbawic. A jednak!

Co do tematu: nie jestem na biezaco, ale pamietam, ze juz kiedys genialne pomysly zwracania sie do MAFa powstawaly (chyba nawet z mojej inicjatywy), w wiekszosci nie wypalilo, ale pamietam, ze najprawdopodobniej 100per w ktoryms z tematow po jakims czasie po prostu napisal, ze 'o, jest sobie turniej, wystarczyl dobry mail z odpowiednimi argumentami i juz'. Caly narod byl wdzieczny.

A akcja z takimi samymi mailami - czy to kiedykolwiek cos komukolwiek dalo w jakiejs sprawie? Zwykla bzdura, demonstracja sily razenia, a ta - w przypadku forumowiczow - nawet nie zwroci uwagi skrzynki pocztowej kurnika.

Zlikwidowanie czwartkowego turnieju najlepiej swiadczy o tym, ze MAF 2008 dazy do totalnej niepodleglosci, do pelnej bezkompromisowosci i wizerunku tego, który nie idzie na ugody i nie akceptuje byle prosb zdesperowanych kurnikowcow. Gdyby reakcja na pomysl Angsta byla taka, ze turniej by sie pojawil, za miesiac ktos wymyslilby, ze w srode wieczorem sie nudzi, a w niedziele o 16:15 woli grac na 3 minuty.

Mysle, ze w ramach 'panowania nad sytuacja' pan Marek usunal czwartkowy, zeby za jakies miesiac wrzucic ten Wasz wymarzony piatkowy. Tak, zeby wyszlo, ze to jego pomysl, a nie zawstydzajaca uleglosc.

Ale to tylko moja opinia.

angst - 2008-03-18, 11:26

Sęk w tym, że wysłałem "dobry mail z odpowiednimi argumentami" (przynajmniej w mojej ocenie), a pozostałe miały być tylko jego potwierdzeniem.

Odwołałem się nawet do mojej ilości rozegranych gier w oficjalach (co chyba może dowodzić niejakiego przywiązania do tego serwera).

Problem polega na tym, że nie dostałem w ogóle odpowiedzi na moją korespondencję. Nie wiem, ile osób wysłało maile wspierające, a ilu z tych osób Maf odpowiedział (czy komukolwiek? Chyba Teletombola coś pisała...).

Kilka dni temu wysłałem mail z prośbą o odpowiedź na wcześniejszy mail :) Również bez odzewu :roll: O ile Dragon przesadza nieco ze swoim protestem, o tyle zgadzam się, że pewne sytuacje, zachowania, nie powinny mieć miejsca... Dla mnie taki brak odpowiedzi jest nie do zaakceptowania - rozumiem, że przychodzi dużo (bardzo, bardzo, bardzo dużo) różnych maili, ale chyba się odpowiada na wszystkie albo wcale? Jakie są kategorie udzielenia odpowiedzi lub nie?

A to, co Adiku piszesz na temat różnych kolejnych (dziwnych?) próśb - zawsze jest to kwestia argumentacji. Jeśli ktoś uzna za stosowne wprowadzenie jakiejś zmiany, która ma aprobatę środowiska, to czemu nie? Musi być tylko chęć z obu stron - zarządzającego serwisem i jego użytkowników.

Pozdrawiam

Angst

dragon_katowice - 2008-03-18, 18:52

dziwne bo akurat mi nie zdarzyło sie aby mi maf nie odpisał, zawsze odpowiedź była szybka i konkretna
wicherek - 2008-03-18, 21:50

dokladnie, widocznie macie cos z poczta ;]