Forum.Gomoku.pl
Forum Polskiego Stowarzyszenia Gomoku, Renju i Pente

Reprezentacja Polskiego Stowarzyszenia Gomoku, Renju i Pente - Internetowy Puchar Polski (IPP)

angst - 2007-01-27, 00:16
Temat postu: Internetowy Puchar Polski (IPP)
Ze względu na konieczność stałego rozwoju, a także powszechne narzekania na dotychczasową formułę IRP, wspólnie z Zarządem przygotowaliśmy nowe, mamy nadzieję, że atrakcyjne, rozgrywki, które zastąpią (w pewnym sensie) Eliminacje do IRP.

Szczegółowe zasady - regulamin rozgrywek można znaleźć tutaj. Wyniki IPP będą miały decydujący wpływ na kształt składu Internetowej Reprezentacji Polski, a przy okazji stanowić będą dobrą okazję do podnoszenia formy i gry na wysokim poziomie.

W tym temacie zachęcam do dzielenia się spostrzeżeniami na temat IPP, nie wykluczam zmian w regulaminie, po przedstawieniu przez Forumowiczów rozsądnych ku temu argumentów.

Aby wystartować w rozgrywkach należy wysłać zgłoszenie. Przyjmujemy je do 18 lutego. Uwaga! Dotyczy to również dotychczasowych członków IRP! W odpowiednim temacie można znaleźć aktualną listę graczy. Nadesłanie zgłoszenia (na adres piotrek401@o2.pl), zawierającego pozycje jak poniżej, należy uważać za jednoznaczne z akceptacją Regulaminu oraz zgodą na opublikowanie imienia i nawiska:

- imię i nazwisko
- data urodzenia (wystarczy rok)
- miejsce zamieszkania
- nick reprezentacyjny (z przedrostkiem IRP)

Zachęcam wszystkich do uczestnictwa :)

Pozdrawiam

Angst

angst - 2007-02-18, 11:49

Przypominam, że dziś upływa termin zgłaszania się do IPP. Jeśli ktoś jeszcze tego nie zrobił, a ma taką ochotę, to jest to najwyższy czas, aby przesłać zgłoszenie :)

Bez udziału w IPP możliwość reprezentowania Polski w internetowych rozgrywkach gomoku jest praktycznie niemożliwa :roll:

Rozgrywki startują 26 lutego.

Pozdrawiam

Angst

angst - 2007-02-25, 03:34

Jutro startuje długo oczekiwana inauguracyjna edycja (wiosenna) Internetowego Pucharu Polski w gomoku :D

Przypominam podstawowe zasady:

Rozgrywki składają się z dwóch etapów: grupowego (mecze rozgrywane systemem każdy z każdym) oraz fazy play-off, decydującej o ostatecznej kolejności w danej edycji, w której bierze udział 16 najlepszych zawodników z fazy grupowej.

Mecz w fazie grupowej składa się z 4 partii, według następujących parametrów: swap, plansza 15x15, 10 minut na gracza, zakaz cofania, stoły publiczne. Miejscem rozgrywania IPP jest serwer www.kurnik.pl. O miejscu w grupie decydują kolejno: ilość punktów (3 pkt. za zwycięstwo w meczu, 1 pkt. za remis i 0 pkt. za porażkę), wynik bezpośredniego pojedynku (w razie większej niż 2 ilości graczy z tą samą liczbą punktów sporządzana jest pomocnicza tabela), ilość wygranych partii, mecz barażowy (do 3 zwycięstw).

W fazie play-off rywalizacja trwa do 3 lub 4 zwycięstw (półfinały i finał) według następujących parametrów: swap, plansza 15x15, 15 minut na gracza, zakaz cofania, stoły publiczne. Pojedynek play-off rozpoczyna zawsze gracz, który zajął wyższą pozycję w fazie grupowej. W przypadku zajęcia tej samej pozycji w fazie grupowej decyduje ilość punktów w niej zdobyta.

Jedna kolejka trwa dwa tygodnie. Gracz, który wskazany jest w terminarzu danej kolejki jako pierwszy, musi zaproponować termin rozegrania meczu w ciągu 3 dni od momentu rozpoczęcia danej kolejki. W przypadku braku propozycji w tym czasie, w ciągu kolejnych 3 dni swoją propozycję powinien przedstawić przeciwnik. Jeśli obaj gracze nie zaproponują w wyznaczonym terminie daty, lub jeśli zawodnicy nie dojdą do porozumienia w tym zakresie na 3 dni przed zakończeniem kolejki, mecz powinien być rozegrany w ostatnim dniu danej kolejki, o godzinie 11:00. Na propozycję terminu meczu należy odpowiedzieć w ciągu 3 dni, akceptując datę lub proponując nową (nie wcześniejszą niż 3 dni od momentu jej opublikowania).

Wszelkie propozycje powinny być umieszczane na stronie forum.gomoku.pl w specjalnym temacie „IPP – umawianie spotkań”. W przypadku, gdy jeden z graczy nie zjawi się w wyznaczonym terminie, zostanie ukarany walkowerem (4:0).

Jeśli chodzi o składy grup dla bieżącej edycji, ustalone zostały one wg następujacych zasad:

- zgłoszeni gracze zostali podzieleni na 8 "koszyków" (zależnie od wyników ostatniej tury IRP, wcześniejszych wyników w IRP, wyników w turniejach w realu, subiektywnej oceny Selekcjonera), a ostateczny podział wyglądał następujaco:

I: Roy Zakon Puholek Alicecooper
II: Angst Peaceman Dein Vince
III: Connex Paveo Kantpie Aaru
IV: Dragonik Muchaldinho Ciap Arczi
V: Utratos Yossarian Devotion Spavacz
VI: Ermijo Main_cannon Power_sky Faisal
VII: President_devil Om3g4 Nowicjusz Znudzony
VIII: Adamski_paw Crosslet Henry

- ponieważ ciężko przeprowadzić publiczne losowanie, gracze rozstawieni z poszczególnych koszyków trafiali odpowiednio do grup A, B, C i D, wg kolejności zgłoszeń do IPP

- w kolejnych edycjach podział na koszyki zostanie dokonany na podstawie wyników wcześniejszej edycji

- w bieżącej edycji w rozgrywkach każdy uczestniczy do końca - o czołowe lokaty walczyć będą 4 najlepsze osoby z każdej grupy

- aktualne wyniki i terminarz gier można znaleźć w odpowiednim temacie

W razie jakichkolwiek pytań związanych z IPP proszę o priv na forum.

Życzę wszystkim powodzenia i samych dobrych gier :) Przypominam, że osiągnięte wyniki bedą głównym wyznacznikiem w zakresie powołań do IRP! :)

Pozdrawiam

Angst

puholek - 2007-02-26, 17:27

Czy tylko mi sie wydaje ze drabinka jest rozpisana dosyc dziwnie? :)
Mianowcie chodzi o to ze od 1/8 do 1/2 finalu mamy jakby 2 mecze A vs D, B vs C.
Zawsze mialem wrazenie ze zawodnik, ktory pierwsze miejsce z grupy jest w gornej polowie drabinki, a drugie z tej samej grupy w dolnej polowce (lub odwrotnie), czyli ze istnieje mozliwosc spotkania sie dopiero w finale.
Jesli sie myle lub nie da sie inaczej tego rozpisac, to przepraszam :)

angst - 2007-02-26, 18:55

Sprawdzę i dam znać. Być może popełniłem błąd :roll:

Na szczęście do play-offs zostało jeszcze trochę czasu :roll:

Pozdrawiam

Angst

aaru - 2007-02-27, 09:09

Na jakich nickach gramy? Nie umiem się tego nigdzie doszukać.
ipp, irp, czy innych?

kantpie - 2007-02-27, 15:34

IRP, bo taki podawałeś w zgłoszeniu :)
dev - 2007-02-28, 21:40

a ja chciałbym wiedziec gdzie moge składac propozycje terminu gry :) bo dein chyba zapomniał:)
Slayer - 2007-03-02, 13:55

angst napisał/a:
Wszelkie propozycje powinny być umieszczane na stronie forum.gomoku.pl w specjalnym temacie „IPP – umawianie spotkań”. W przypadku, gdy jeden z graczy nie zjawi się w wyznaczonym terminie, zostanie ukarany walkowerem (4:0).

angst - 2007-03-12, 00:20

Mamy za sobą I kolejkę IPP :)

Z zaplanowanych w niej 15 spotkań udało się rozegrać 12. W dwóch przypadkach: mecze Ciap - Ermijo oraz Nowicjusz - Vince musiałem przyznać obustronne walkowery. Ze względu na nieprawidłowe propozycje daty, mecze te powinny się odbyć w "admin date", ale żaden z graczy się nie pojawił :roll:

W przypadku meczu Spavacz - Power_sky data została zaproponowana prawidłowo, Power_sky się nie zjawił, zatem został ukarany walkowerem.

Mam nadzieję, że w kolejnych kolejkach uda się uniknąć walkowerów...

Pozdrawiam

Angst

angst - 2007-03-13, 00:49

Uwaga :!: Do Regulaminu wprowadzona została jedna modyfikacja. Począwszy od III kolejki pierwszą datę można proponować już na 3 dni przed rozpoczęciem kolejki, co pozwoli zagrać mecz już w pierwszym dniu danej kolejki.

Ze względu na zamieszanie związane z nieznajomością Regulaminu (vide przypadek Ermijo) chciałbym wszystkim przypomnieć, iż w kontrpropozycji należy zaproponować przeciwnikowi datę odległą co najmniej 3 dni od jej złożenia, a wówczas propozycja jest ważna.

Wyjątkowo, po konsultacji z Prezesem, tylko dla I kolejki IPP, jest możliwość rozegrania meczów, w których przyznałem obustronne walkowery (Ciap-Ermijo oraz Nowicjusz-Vince), pod warunkiem, iż odbędą się one w trakcie bieżącej kolejki. Obowiązują tu również zasady umawiania się na mecz jak w całej edycji.

Proszę wszystkich o nienadużywanie mojej cierpliwości i przeczytanie oraz stosowanie się do zasad Regulaminu :evil:

Pozdrawiam

Angst

angst - 2007-03-26, 17:33

Kantpie i Vince - macie czas na rozegranie swojego meczu do końca aktualnej kolejki. Jeśli nie zagracie, to po jej zakończeniu utrzymany zostanie walkower.

Pozdrawiam

Angst

angst - 2007-04-15, 01:38

puholek napisał/a:
Czy tylko mi sie wydaje ze drabinka jest rozpisana dosyc dziwnie? :)
Mianowcie chodzi o to ze od 1/8 do 1/2 finalu mamy jakby 2 mecze A vs D, B vs C.
Zawsze mialem wrazenie ze zawodnik, ktory pierwsze miejsce z grupy jest w gornej polowie drabinki, a drugie z tej samej grupy w dolnej polowce (lub odwrotnie), czyli ze istnieje mozliwosc spotkania sie dopiero w finale.
Jesli sie myle lub nie da sie inaczej tego rozpisac, to przepraszam :)

Sprawdziłem i dokonałem modyfikacji. Mimo to pojedynek dwóch osób z danej grupy może nastąpić już w półfinale. Nie wiem, czy jest możliwe, aby stało się to dopiero w finale :roll:

Proponuję pozostawić system w takiej formie, jak teraz. Jeśli ktoś ma chęć i możliwość lepiej to rozpisać, to proszę o informację. Zastanowię się nad zmianami, ale na pewno nie wprowadzę ich później niż na początku maja.

Pozdrawiam

Angst

vilumisiek - 2007-04-16, 12:18

angst napisał/a:
Nie wiem, czy jest możliwe, aby stało się to dopiero w finale

Możliwe jest ale i w piłce standardem jest, że zespoły się spotykają w półfinale. Żadsze przypadki to sam finał tych z jednej grupy (grecja-portugalia tylko pamiętam :wink: )

Peaceman - 2007-04-16, 13:15

Siłą rzeczy jest to niemożliwe gdyż wychodzi 4 zawodników z grupy. Może się nawet zdarzyć że w obu półfinałach zagrają ludzie z jednej grupy( np w przypadku gdy zawodnicy z grupyB będą wygrywali swoje mecze w playoffach :) )
angst - 2007-04-17, 01:21

Moim zdaniem powinno być tak, aby w finale zagrać z rywalem teoretycznie najsilniejszym, czyli inną osobą z pierwszego miejsca (co ma priorytet nawet wobec gry z innym graczem z własnej grupy). Taki system stosowany był chyba również w czasie ostatnich Mistrzostw Świata w piłce nożnej :)

Zresztą możemy dokonać analizy na koniec edycji i ewentualnie zmodyfikować system jesienią ;)

Pozdrawiam

Angst

angst - 2007-04-29, 20:39

Uwaga!

Aby rozwiać wszelkie wątpliwości oraz by odpowiedzieć m.in. na pytanie postawione wcześniej przez Vilumiśka, chciałbym poinformować, iż istnieje możliwość zagrania zaległego meczu, jednak nie później niż w trakcie kolejnej kolejki. Jeśli w danym przypadku na zakończenie kolejki przyznany zostaje walkower, to zostanie on utrzymany po kolejce następnej, o ile nie zostanie rozegrany zaległy mecz (wówczas obowiązuje wynik tego meczu).

Wyjątek stanowi ostatnia kolejka - wówczas ta zasada nie obowiązuje.

Oczywiście, jeśli ktoś nie odpowiada na posty, nie przejawia chęci gry, itp., nie ma potem prawa domagać się gry w kolejnej kolejce - zależy to jedynie od dobrej woli przeciwnika.

Pozdrawiam

Angst

angst - 2007-05-01, 22:11

Z gry w IPP wycofał się Power_sky. Mecze z tym graczem nie będą brane pod uwagę.

Czekam na informację w tym zakresie również od Nowicjusza (jeśli nie odezwie się do niedzieli, zostanie skreślony z listy graczy). O większe zaangażowanie poprosiłem również Kantpie (Jacola), a niedługo uczynię to samo również wobec Znudzonego :roll:

Pozdrawiam

Angst

angst - 2007-05-08, 14:48

Zgodnie z wcześniejszymi informacjami gry w IPP nie będzie kontynuował Nowicjusz (brak jakiejkolwiek odpowiedzi na mój post i mail). Wszystkie jego partie będą zweryfikowane jako wynik 4-0 dla przeciwnika.

Do końca tygodnia proszę o deklarację chęci kontynuowania gry przez Znudzonego (Slayer) i Kantpie (Jacol91). Brak informacji zmuszony będę potraktować jako rezygnację z rozgrywek.

Pozdrawiam

Angst

angst - 2007-05-14, 22:43

Z dalszej gry w tej edycji IPP zrezygnował Znudzony :roll: Wszystkie jego mecze (również te rozegrane) zostaną zweryfikowane jako 0-4.

Kantpie postanowił kontynuować grę, ale jest pod obserwacją :twisted:

Zaktualizowałem tabelę w grupie A - zapowiada się interesująca walka czterech graczy o 3 miejsca w play-offs :)

Znamy też już pierwszą parę play-offs. I od razu szlagier - Puholek-Dein :)

Pozdrawiam

Angst

utratos - 2007-05-15, 16:30

1.
angst napisał/a:
Zaktualizowałem tabelę w grupie A - zapowiada się interesująca walka czterech graczy o 3 miejsca w play-offs

Jeśli dobrze patrze to trzech o dwa miesjsca.

2. W grupie C będzie walczyło 3 zawodników o jedno miejsce albo czterech o dwa (zależy od meczu Zakon - Kantpie)
Decydujący może być pojedynek Henry - Main_cannon .

angst - 2007-05-15, 17:57

utratos napisał/a:
1.
angst napisał/a:
Zaktualizowałem tabelę w grupie A - zapowiada się interesująca walka czterech graczy o 3 miejsca w play-offs

Jeśli dobrze patrze to trzech o dwa miesjsca

A racja! Prezes już się wcisnął :)

Pozdrawiam

Angst

vilumisiek - 2007-05-26, 00:51

Nie wiem czy zwariowałem ale chyba awansowałem kosztem Henrego i Yossariana do dalszej rundy po dwóch remisach. Proszę o potwierdzenie tego przez Angsta. Dziwne tym bardziej, że mi nie zależało :wink:

z góry dzięki piotrek

angst - 2007-05-26, 01:21

Wziąwszy pod uwagę fakt, iż mamy do czynienia z ostatnią kolejką, tabele wyjątkowo są aktualizowane po wpisaniu danego wyniku - staram się też od razu uzupełniać drabinkę w play-offs - mam nadzieję, że już się nikt nie wycofa :roll:

Pozdrawiam

Angst

P.S. Vilu - wygląda na to, że rzeczywiście awansowałeś :)

ermijo - 2007-05-26, 08:54

W naszej grupie (A) też juz jest sprawa jasna, kto awansuje. Niejasna jest jeszcze tylko kolejność.
angst - 2007-05-27, 12:41

Do zakończenia rundy zasadniczej pozostał tydzień :)

Nie wszystko jest już rozstrzygnięte, do rozegrania pozostało 7 spotkań:

Grupa A

Adamski - Ciap (o 5. miejsce w grupie)

Grupa B

Om3g4 - Connex (o miejsca 5-6)

Grupa C

Zakon - Vince (o prestiż ;) )

Grupa D

Aaru - Dein
Faisal - Arczi
Roy - Devo
i
Aaru - Faisal (zaległy) - o miejsca od 1 do 6.

Liczę na szybkie rozegranie spotkań, aby było kilka dni przerwy przed play-offs (startują już 4 czerwca) :)

Pozdrawiam

Angst

angst - 2007-06-11, 13:51

Ze względu na awarię forum nie było możliwości proponowania terminów spotkań od początku kolejki. W związku z tym gracze wyżej rozstawieni mają czas na składanie propozycji do jutra włącznie. Reszta kwestii związanych z umawianiem spotkań pozostaje bez zmian. Chciałbym, aby aktualna kolejka zakończyła się w zakładanym terminie, co pozwoliłoby uniknąć dalszych komplikacji (straciliśmy tylko trzy dni, a widzę, że już sporo meczów udało się rozegrać).

Przypominam, że w fazie play-offs gramy po 15 minut i rozpoczyna gracz wyżej rozstawiony. Rywalizacja toczy się do 3 zwycięstw (tylko walka o miejsca 1-3 do 4 zwycięstw). Przy czym, dla uniknięcia wątpliwości wyjaśniam, że jako zwycięstwo rozumiemy jeden zdobyty punkt (za wygraną partię, za remis przysługuje pół punkta). W przypadku sześciu kolejnych remisów gramy do pierwszej wygranej partii.

Ewentualne walkowery dla play-offs to wynik 3-0. Uwaga! W przypadku walkowera obustronnego obaj gracze zostają automatycznie wyeliminowani z rozgrywek (przeciwnicy w kolejnych rundach mają wolny los).

W wyjątkowych sytuacjach (np. zaplanowany wcześniej długi wyjazd) proszę bardzo o wcześniejszy kontakt w celu ustalenia indywidualnego sposobu rozwiązania sytuacji.

Pozdrawiam i życzę powodzenia oraz samych dobrych gier :)

Angst

vilumisiek - 2007-06-12, 14:27

A jak padnie remis? Potem 1, następnie 2... znów remis. No jestem pewnie dziwny bo jakoś nie rozumiem do 3 zwycięstw. Remisów się nie liczy? Gra do stanu 3:2? o_O
angst - 2007-06-12, 15:16

vilumisiek napisał/a:
A jak padnie remis? Potem 1, następnie 2... znów remis. No jestem pewnie dziwny bo jakoś nie rozumiem do 3 zwycięstw. Remisów się nie liczy? Gra do stanu 3:2? o_O

angst napisał/a:
dla uniknięcia wątpliwości wyjaśniam, że jako zwycięstwo rozumiemy jeden zdobyty punkt (za wygraną partię, za remis przysługuje pół punkta). W przypadku sześciu kolejnych remisów gramy do pierwszej wygranej partii

Pozdrawiam

Angst

angst - 2007-06-21, 01:36

Ze względu na to, iż Utratos z Deinem oraz Vince z Dragonem nie zdążyli rozegrać swoich meczów, za co częściowo można "obwiniać" awarię forum, bieżąca kolejka zostaje przedłużona do końca tego tygodnia.

Przypominam jednakże, iż jeśli te mecze nie zostaną rozegrane, wymienieni wyżej gracze (odpowiedzialni za nierozegrane gry) zakończą niestety rozgrywki na tym etapie :roll:

Można już umawiać się na spotkania następnej kolejki, a jeśli ktoś podejrzewa, że w najbliższym czasie może go nie być przez dłuższy okres, nie widzę przeszkód w rozegraniu meczów awansem.

Pozdrawiam

Angst

alicecooper - 2007-06-21, 15:11

po raz kolejny w historii rozgrywek ci co olewają mają dodatkowe szanse
to jest nie fair

vince - 2007-06-21, 17:01

Z przykroscia przeczytalem powyzsza opinie.

Nigdy nie olewalem ani gry w irp (a gram juz od dobrych 5 sezonow), ani gry w reprezentacji, ani gry w eurolidze, ani gry w ilr (to dobry wyznacznik bo tem wiekszosc olewala:). Uwazam, ze dragon (rowniez dein, utratos nie wiem bo chyba gra dopiero 1 sezon) takze tego nie olewa.

Po prostu ciezej jest nam znalezc termin, bo wszyscy ci ludzie sa juz grubo po 18stce:) i maja wiecej obowiazkow i rzeczy na glowie. Awaria forum rowniez w tym nie pomogla, bo np dragon nie uzywa gadu i ustalenia dochodza z pewnym opoznieniem.

Dlatego mysle, ze decyzja angsta jest w pelni uzasadniona, szczegolnie na tym etapie rozgrywek i przy tych okolicznosciach (przerwa w dzialaniu forum).

Pozdrawiam, vince

alicecooper - 2007-06-21, 17:40

Cytat:
Po prostu ciezej jest nam znalezc termin

naprawdę uważasz to za wystarczającą wymówkę?
a w związku z awarią było już przedłużane

każdy miał takie same warunki tylko nie wszyscy je spełnili

ponieważ dzieje się tak prawie w każdej kolejce z lekka mnie to irytuje

także to że decyzja angsta ogłaszana jest PO terminie
(wykazał bym zrozumienie gdyby był komunikat przed)

vince - 2007-06-21, 18:15

Nie uwazam tego za wymowke, ale za fakt.

Od razu po upie forum zaczelismy sie wymieniac propozycjami z dragonem, niestety caly czas nie udaje sie znalezc dobrego terminu.
Zrozumiale chyba jest rowniez to, ze jesli ma sie nascie lat i konczy szkole przed 16, nie pracuje sie, nie zapija itd itp, to latwiej jest znalezc termin. Niestety w tym wypadku drabinka skojarzyla inny typ graczy, ktorym mimo prob ciezej sie ustawic. Ty w tej rundzie trafiles na duzo bardziej dyspozycyjnego muche, ale rownie dobrze mogles trafic na mniej elastycznego partnera.

Poza tym, przedluzenie nie dzieje sie w prawie kazdej kolejce, a sporadycznie i jest umotywowywane.

angst - 2007-06-21, 18:16

Alice - co to znaczy, że w każdej kolejce jest przedłużane i że było już przedłużane w związku z awarią forum? Pierwszy raz przedłużyłem tę kolejkę. Co więcej pisałem wcześniej, że pewnie tak zrobię, chyba że wszystkim się uda rozegrać mecze w terminie. Nie udało się i jest to moja świadoma decyzja. Gdyby mecze zostały rozegrane w terminie, nie byłoby problemu, więc z przedłużeniem musiałem poczekać do końca, a nie zawsze mam możliwość ogłaszać wszystko na bieżąco.

Pozdrawiam

Angst

P.S. A czy Ty sam zagrałeś w terminie?

angst - 2007-06-22, 10:07

Z kontynuowania gry w tej edycji IPP zrezygnowali Dragonik i Spavacz - proszę ich o oficjalne potwierdzenie do końca aktualnej kolejki.

Pozdrawiam

Angst

dragon_katowice - 2007-06-22, 11:34

nie rezygnuje z kontynuowania w tej edycji bo zamierzam dokończyć co rozpocząłem
ale w kolejnej już niestety nie zagram

spavacz - 2007-06-22, 12:04

No ja niestety rezygnuję z powodu braku czasu. Życzę wszystkim graczom powodzenia :)
angst - 2007-06-23, 10:02

Wczoraj w rozmowie ze mną Vilu skrytykował obowiązujący system rozgrywek IPP. Nie mogę przejść obok tematu obojętnie, więc proszę o Wasze opinie w kwestii rozstawień w poszczególnych kolejkach play-offs, a konkretnie co powinno decydować o ustaleniu osoby rozpoczynającej mecz (czyli mającej przewagę) - miejsce zajęte w grupie (tak jest aktualnie), czy "siła pary", a zatem jeśli najniżej rozstawiony pokona rywala rozstawionego najwyżej, przejmuje jego pozycję i do końca rozgrywek ma handicap.

W tej edycji przepisy nie ulegną na pewno zmianie, można zastanowić się nad ich modyfikacją w kolejnej edycji.

Osobiście jestem przekonany co do słuszności obecnych zasad - jak dla mnie pytanie brzmi - czy decydujący powinien być cały sezon zasadniczy, czy jeden udany mecz na początku play-offs (a w sytuacji ekstremalnej np. wygrana walkowerem)?

Liczę na ożywioną dyskusję :)

Pozdrawiam

Angst

Peaceman - 2007-06-23, 11:25

angst napisał/a:
czy decydujący powinien być cały sezon zasadniczy, czy jeden udany mecz na początku play-offs

Może i to i to? Przecież to nie lada wyczyn pokonać lidera innej grupy, wychodząc z 4 pozycji.

angst napisał/a:
jeśli najniżej rozstawiony pokona rywala rozstawionego najwyżej, przejmuje jego pozycję i do końca rozgrywek ma handicap.

Handicap nie jest taki duży zważając na to ,że w półfinałach gra się do 4 zwyciestw. Co więcej można z pewnością stwierdzić, że w półfinale zawodnik A, który przejął pozycje nr1 w 1/8 trafi na inną jedynke (B) ( może też po przejęciu), ale jednak bardziej prawdopodobne że B był wyżej od niego w swojej grupie ( no bo jak to możliwe że nr4 wygrywają permanentnie z nr1?!) i w takim przypadku B jest zawodnikiem silniejszym.

Reasumując: miejsce w grupie nadal się będzie liczyło, a swoje rozstawienie można poprawić w play-offach. Zawodnik nr4 w swojej grupie i tak nie ma szans na rozstawienie w pólfinale i finale więc wszystko ok :)

vince - 2007-06-23, 15:45

A ja zdecydowanie za sensowniejsza i bardziej przejrzysta uwazam dotychczasowa propozycje angsta. Nie mozemy zmniejszac rangi meczow grupowych, bo to moze doprowadzic do zwiekszenia "olewactwa" i liczby walkowerow.

Na marginesie, podobnie sezon wyglada w najlepiej chyba zorganizowanych rozgrywkach sportowych swiata, czyli amerykanskiej NBA. Tam rozwiez przed faza play-off rozgrywany jest sezon zasadniczy, a bilans w nim uzyskany decyduje o przewadze parkietu. I nie ma pozniej zadnych zmian, przewage gospodarza w play-off ma zawsze ten kto zajal wyzsza pozycje i mial wiecej zwyciestw.

vilumisiek - 2007-06-23, 20:36

Vince - nikt rozgrywkom grupowym nie chce umniejszać a przynajmniej nie ja.

Chodzi o to, że własny parkiet jest nieporównywalnie słabszym handicupem niż własny debiut w gomoku.

Nie może występować taka sytuacja, że grupa będzie dyktowała kto zaczyna przez reszte rozgrywek. Nie może! Skrajnie niesprawiedliwy system.

Grupy są po to, żeby wypierdzielić z rozgrywek sporą liczbę osób a nie po to by mówić kto będzie miał przewagę w finale. Jeśli jak ja jakimś cudem zakwalifikowałem się do fazy pucharowej (gdybym z Yossarianem wygrał 3:1 a nie 4:0 odpadłbym) to miałem fart. I poniosłem tego konsekwencje. Grałem z najlepszym z innej grupy. Z grupy w której zawodnik nume 2 rozniósł naszego numer 3 (Peace - Zakon). A jednak pokonałem Spavacza. Mimo tego, że grałem "za kare" z najlepszym to na dodatek on zaczynał! Mógł przygotować sobie równy debiut w którym po 50 nawet jeśli by nie zyskał przewagi na pewno by jej nie stracił. A jednak...

Życie bywa zaskakujące jak całe gomoku. Teraz czeka mnie druga runda. Z Royem. Który już zaczynał jako numer 2 przeciwko Tobie Piotrku (numer 3). I zamiast grać ze Spavaczem i bronić jego dobre otwarcia to nadal będzie zaczynał. 2 raz z rzędu. Przecież to czysty absurd, żeby wyniki z grupy ciągnęły się za mną (daj Panie Boże) do samego finału!

Nie może być tak, że zwycięzca grupy, który wygra wszystkie mecze zapewni sobie przewage w finale. Gomoku to nie NBA a przewagi otwarcia do parkietu nikt nie powinien nawet porównywać.

Moim zdaniem, gracze po 1 rundzie pucharowej powinni zaczynać na zmianę. O ile jakimś cudem zawodnik słabszy w fazie grupowej przejdzie do rundy 2 to powinien on zaczynać o ile jego przeciwnik zaczynał w rundzie 1. Ktoś powie nawarzyłeś wypij - wypiłem to przecież już.

Niech Ermijo powie czy gra z Arczim była łatwa, prosta i przyjemna. Dostał 4:0! Bo nie dość, że za 4 miejsce musiał "za kare" grać z Arczim to jeszcze w żaden sposób nie mógł go zaskoczyć! Gdyby nawet przygotował GENIALNY open to przy takim przeciwiku mógłby mecz wyglądać następująco: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2 i 3:2 dla Arcziego (o ile w ogóle mógłby wymyśleć coś, co zaskoczyło by takiego przeciwnika mającego 15 minut na gre.

Mnie się udało. Roy już raz zaczynał jako pierwszy. Powninienem teraz ja.

Tyle.

soul_reaper - 2007-06-23, 21:18

Wg. mnie premiowanie przewaga jednego openu osobe ktora byla wyzej w grupie, jest ok. Byc moze lepszy bylby sposob liczenia np. stosunku wygranych do porazek w danej edycji (co po rozegraniu jakiejs fazy play-off mogloby dawac zmiany rozstawien). Wlasnie dlatego sa grupy, zeby walczyc o jak najlepsza pozycje wyjsciowa. Moja propozycja, nieiwelkim nakladem pracy, pozwala na mozliwosc 'odrobienia' straty przez zawodnika nizej rozstawionego, ale nie w sposob radykalny :)

Edit: Widze, ze to moj ostatni post, wiec jak cos, wyjasnienia na pw. Milo sie pisalo na tym forum ;-)

vilumisiek - 2007-06-23, 21:49

No a pozycja z grupy mogłaby decydować przy tym kto zaczyna jeśli by w dotychczasowej fazie pucharu dwaj gracze zaczynali tyle samo razy. Ale podstawą powinna być chyba równowaga. Grupa służy do przesiania a nie jak mówi Soul do zagwarantowania sobie lepszej pozycji w finale. To nie NBA to przewaga jest za duża by dzięki wygranej w grupie zapewnić sobie lepszą pozycję do samego końca.
Minuta - 2007-06-23, 23:57

Ja powiem tylko tyle, grajcie po prostu swap2. :)
roy_ - 2007-06-24, 01:20

vilu nie jestem głupi i nie otworze tobie rozrzutki sw bo to dla mnie jest porażka, nie stresuj sie otworze oczywiście środek i pro....

ii dla czemu złe wyznaczać według miejsc w grupie ?? a według czego?????

ermijo - 2007-06-24, 01:26

vilumisiek napisał/a:
Niech Ermijo powie czy gra z Arczim była łatwa, prosta i przyjemna.

Była łatwa, prosta i przyjemna, ale niestety przegrałem ;) Przyznam, że troszku olałem ten mecz, nie wiem może inni sie jakoś przygotowywuja (nie wiem jak to się piesze:P). Arczi był lepszy i wygrał zasłużenie.

Dla mnie system jest całkiem ok i nie mam żadnych pretensji, że gracz, który zajął wyższa lokate w tabeli grupowej ma przywilej zaczynania jako pierwszy (gdzy gra się do 3 zwycięstw - może warto by było pograc do 4 zwycięstw juz od 1/8 finału). Trzeba sie bardzo starac juz w fazie grupowej aby zająć jak najwyższa pozycję ;) Mi sie to nie udało, więc straciłem na tym w 1/8...

vilumisiek napisał/a:
Bo nie dość, że za 4 miejsce musiał "za kare" grać z Arczim to jeszcze w żaden sposób nie mógł go zaskoczyć!

Sadzę, że trzeba być po prostu dobry w tą grę a zaskoczenia powinny wynikac z talentu a nie z postawienia otwarcia.
vilumisiek napisał/a:
Gdyby nawet przygotował GENIALNY open to przy takim przeciwiku mógłby mecz wyglądać następująco: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2 i 3:2 dla Arcziego (o ile w ogóle mógłby wymyśleć coś, co zaskoczyło by takiego przeciwnika mającego 15 minut na gre.

Graliśmy omyłkowo w czasie 10 min swap ;p, ale arczi grł tak szybko, że nie miało to żadnego znaczenia :D
vilumisiek napisał/a:
Mnie się udało. Roy już raz zaczynał jako pierwszy. Powninienem teraz ja.

Tak, ale zajął wyższe miejsce w tabeli - tutaj problem się sprowadza do tego, czy rozstawienie graczy w poszczególnych grupach jest w miare równe - niestety nigdy nie da się tego ani przewidzieć ani nawet teoretycznie oszacować (wahania, stabilność formy, warunki biometeorologiczne, brak piwa w lodówce...).

vilumisiek napisał/a:
Grupa służy do przesiania a nie jak mówi Soul do zagwarantowania sobie lepszej pozycji w finale.

Niby czemu !! ?
Minuta napisał/a:
Ja powiem tylko tyle, grajcie po prostu swap2.

Właśnie troszke dziwne, że nie gramy swap2 ;)

Pozdrawiam i ide spać :) papa

vilumisiek - 2007-06-24, 13:00

roy_ napisał/a:
vilu nie jestem głupi i nie otworze tobie rozrzutki sw bo to dla mnie jest porażka, nie stresuj sie otworze oczywiście środek i pro....

No właśnie dlatego się stresuje! Pro...

Najwyżej położę obok goban i będę sprawdzał podczas gry przyszłe ruchy :P

roy_ napisał/a:
ii dla czemu złe wyznaczać według miejsc w grupie ?? a według czego?????

No według tego kto mniej razy zaczynał w poprzenich rundach. A jeśli po równo to wtedy mogłaby decydować pozycja z grupy.

ermijo - 2007-06-24, 14:05

vilumisiek napisał/a:
No według tego kto mniej razy zaczynał w poprzenich rundach. A jeśli po równo to wtedy mogłaby decydować pozycja z grupy.

Hmm. . . troszkę nie rozumiem Twojej wypowiedzi. W poprzednich rundach (faza grupowa) kazdy zaczynał 2 razy swój open więc wszystko jest fair. Troszkę się dziwię, dlaczego w fazie play -off gramy do X zwycięstw ? Miałby by to sens, jeśli za "zwycięstwo " uznać sume wyników poszczególnych meczów(a nie pojedynczych gier). Jednak takie rozgrywki trwały by bardzo długo - chodzi mi o "do trzech wygranych" ale meczów a nie gier. Jesli liczyć liczbę gier, na które składa się mecz, to ja bym nie zmieniał znacząco zasad takich jakie kierowały rozgrywkami w fazie grupowej. Czyli gramy załóżmy 6 gier, odczytujemy wynik. Jeśli będzie remis to gramy na przewagi jak w siatkówce ;) ))))
Zresztą gomoku można porównać do siatkówki - gracz który otwiera - "serwuje".

vilumisiek - 2007-06-24, 19:42

Tylko, że ten kto serwuje zazwyczaj traci :P

A chodziło mi o to, że jeśli w 1r zaczynałeś a przeciwnik nie to jego kolej. Albo odwrotnie (mowa tylko o mechach pucharowych). A jeśli oboje zaczynali lub nie zaczynali wtedy decyduje miejsce w grupie kto ma zaczynać.

angst - 2007-06-24, 22:07

Vilu, prawda jest taka, że Twoja propozycja nie ma żadnego konkretnego merytorycznego uzasadnienia. Wszędzie (no może prawie) jest tak, że jeśli są dwie fazy, to wyniki pierwszej mają przełożenie na fazę drugą. A kompletnie nie rozumiem, czemu w play-offs każdy ma stawiać open (czyli co rundę na zmianę)? Przecież taki system doprowadziłby do wypaczenia wyników grupowych. A tak należy starać się do końca i miejsce (a nie sam awans) ma znaczenie.

Podejrzewam, że gdybyś zajął pierwsze miejsce w grupie albo przegrał ze Spavaczem, to nie byłoby tematu - Regulamin został opublikowany pół roku temu :)

Pozdrawiam

Angst

angst - 2007-07-19, 19:56

Zaktualizowałem wyniki. W top16 do rozegrania zostały dwa mecze - w tym jeden półfinałowy, a do końca kolejki pozostały trzy dni :!: :roll:

Tabela jest nieco zagmatwana - ze względu na liczne rezygnacje :? Są już za to pierwsze rozstrzygnięcia :)

Pozdrawiam

Angst

puholek - 2007-07-21, 15:27

Vilu mielismy dzis grac... wstepnie proponuje godzine 17... jak cos odezwij sie na gg.
angst - 2007-07-23, 22:57

Ze względu na fakt, iż trwa ostatnia kolejka, a nie rozegrano jeszcze wszystkich spotkań z przedostatniej rundy, proszę bardzo o nadrobienie zaległości Roya, Vince'a, Crossleta i Yossariana - bez Waszych gier nie można rozpisać pełnej kolejki.

Brak tych gier w ciągu tygodnia będę zmuszony uznać za Wasze wycofanie z rozgrywek :? Admin date dla tych meczów to najbliższa niedziela i godzina 11:00.

Pozdrawiam

Angst

angst - 2007-08-05, 14:31

Zaktualizowałem wyniki. Do rozegrania pozostało jeszcze kilka spotkań, a wziąwszy pod uwagę fakt, iż edycja wiosenna wystartuje prawdopodobnie na początku września i mamy okres wakacyjny, na rozegranie ostatniej kolejki przeznaczam jeszcze kolejne dwa tygodnie.

Pozdrawiam

Angst

P.S. Roy i Vince sklasyfikowani zostali ostatecznie ex-aequo na miejscach 7-8 :roll:

angst - 2007-08-26, 15:51

Zakończyła się pierwsza historyczna edycja Internetowego Pucharu Polski w Gomoku :) Ostateczne wyniki można znaleźć tutaj.

Tym razem rozgrywki ukończyło 21 osób, co nie jest wynikiem złym, ale zawsze przecież mogło być lepiej :roll: Przypominam, że to dopiero połowa drogi :) Przed nami edycja jesienna, a zdobywcą Internetowego Pucharu Polski 2007 zostanie zwycięzca pojedynku Peaceman - zwycięzca edycji jesiennej (jeśli wygra ją również Peace, zostanie automatycznie zdobywcą Pucharu).

Runda jesienna wystartuje 10 września 2007. Do 7 września przyjmuję zapisy do rozgrywek. W zgłoszeniu przesłanym na mój adres mailowy powinny się znaleźć następujące informacje:

- imię i nazwisko
- miejsce zamieszkania
- nick reprezentacyjny (z przedrostkiem IRP)

Osoby, które ukończyły edycję wiosenną, nie muszą przysyłać zgłoszeń, ale powinny mailowo, bądź za pośrednictwem prywatnej wiadomości na forum lub poprzez komunikator gadu-gadu, potwierdzić chęć uczestnictwa. Przypominam, iż o rozstawieniu przy tworzeniu grup decydować będą wyniki zakończonej edycji wiosennej.

Zapraszam wszystkich do uczestnictwa oraz do dyskusji nad kształtem regulaminu rozgrywek - na uwagi czekam również do 7 września :!: :)

Liczę, że wystartujemy w szerszym gronie, a także iż niedługo rozegrany zostanie kolejny mecz IRP :)

Pozdrawiam

Selekcjoner Angst :D

angst - 2007-09-07, 23:16

Uwaga! Termin zgłaszania do jesiennej edycji IPP został przedłużony do 9 września, do godziny 15:00.

Jeszcze raz wszystkich zapraszam do uczestnictwa :!: :)

Pozdrawiam

Angst

angst - 2007-09-10, 16:06

Nie jestem zadowolony ze skali agitacji, którą przeprowadziłem, a zatem chciałbym ogłosić, iż jesienna edycja IPP rozpocznie się w poniedziałek, 17 września 2007 r.

Biorąc pod uwagę powyższe, nadal można zapisywać się do rozgrywek, konkretnie do środy 12 września, do końca dnia.

Pozdrawiam

Angst

zukole - 2007-09-10, 19:24

Tak z czystej ciekawości.

Ile osób potwierdziło/chce się dołączyć do edycji jesiennej ?
Parametry gier są takie same ? ( głównie chodzi mi o swap, czy pojawią się swap2)

ermijo - 2007-09-10, 19:58

Niestety z braku wolnego czasu... nie będę brał udziału w IPP. Natomiast rozważam oczywiście Euroligę :)
spavacz - 2007-09-10, 22:10

zukole napisał/a:

Parametry gier są takie same ? ( głównie chodzi mi o swap, czy pojawią się swap2)

Specjalnie dla Ciebie będzie swap2 :rotfl:

A tak na serio to fajnie by było gdybyśmy grali swap2 :)

angst - 2007-09-11, 20:53

zukole napisał/a:

Aktualne składy można znaleźć tutaj.

Gramy swap.

Pozdrawiam

Angst

angst - 2007-09-18, 19:05

Wystartowała edycja jesienna IPP Sezonu 2007 :)

Nie zmienił się Regulamin, według którego prowadzone są rozgrywki.

Zwycięzca tej edycji zmierzy się w walce o Indywidualny Puchar Polski z Peacemanem.

Tutaj możecie znaleźć aktualne wyniki, proszę o umawianie się na gry w odpowiednim temacie.

Życzę powodzenia i samych dobrych gier!

Pozdrawiam

Angst

angst - 2007-09-24, 22:47

Panowie, mamy już za sobą pierwszy tydzień rozgrywek, a na razie został rozegrany jeden mecz! :evil:

Proszę bardzo wziąć się za robotę i rozgrywanie swoich pojedynków :)

Pozdrawiam

Angst

angst - 2007-10-28, 19:40

Ze względu na grożącą rozgrywkom dużą ilość walkowerów zdecydowałem, że wszystkie zaległe mecze można rozegrać do 25.11. włącznie (wtedy kończy się ostatnia kolejka w Grupie C).

Mam nadzieję, że ta decyzja wpłynie pozytywnie na dalszą część rozgrywek - nie chciałbym aby walkowery ukształtowały skład play-offs.

Pozdrawiam

Angst

angst - 2007-11-24, 15:15

Do zakończenia fazy grupowej jesiennej edycji IPP pozostały niecałe dwa dni! Poniżej możecie znaleźć aktualne tabele oraz mecze pozostałe do rozegrania w każdej z grup:

Grupa A

TABELA

1. Puholek 9 11-1
2. Spavacz 4 5-7
-----------------------------
3. Dein 2 4-8
4. Yossarian 1 4-8

Grupa B

TABELA

1. Muchaldinho 9 9,5-2,5
2. Devotion 6 8-3
3. Zakon 0 2,5-5,5
4. Mchay 0 0-8

Mchay - Zakon :

Grupa C

TABELA

1. Czarny_kot 9 11-1
2. Alicecooper 7 11-5
3. Vilumisiek 5 7-9
4. President 1 2-6
5. Chaosu 0 1-11

President - Chaosu :
Czarny_kot - President :

Grupa D

TABELA

1. Angst 5 8-4
2. Marcin133 1 2-2
Roy 1 2-2
4. Ciap 0 0-4

Roy - Marcin133 :
Ciap - Roy :
Marcin133 - Ciap :

Liczę, że uda się zagrać jeszcze tych kilka spotkań, aby o awansie do fazy play-off nie musiały decydować walkowery :roll: Proszę o mobilizację :!:

Pozdrawiam

Angst

angst - 2007-11-25, 12:59

Aktualny stan rywalizacji:

Grupa A

TABELA

1. Puholek 9 11-1
2. Spavacz 4 5-7
3. Dein 2 4-8
4. Yossarian 1 4-8

Grupa B

TABELA

1. Muchaldinho 9 9,5-2,5
2. Devotion 6 8-3
3. Zakon 0 2,5-5,5
4. Mchay 0 0-8

Mchay - Zakon :

Grupa C

TABELA

1. Czarny_kot 10 13-3
2. Alicecooper 7 11-5
3. Vilumisiek 5 7-9
4. President 2 4-8
5. Chaosu 0 1-11

President - Chaosu :

Grupa D

TABELA

1. Angst 5 8-4
2. Marcin133 4 6-2
Roy 1 2-2
4. Ciap 0 0-8

Roy - Marcin133 :
Ciap - Roy :

Liczę, że uda się zagrać jeszcze tych kilka spotkań, aby o awansie do fazy play-off nie musiały decydować walkowery :roll: Proszę o mobilizację :!:

Pozdrawiam

Angst

angst - 2007-11-29, 23:19

Nie udało się niestety rozegrać wszystkich gier - zostały zatem przyznane walkowery - we wszystkich przypadkach obustronne :roll:

Poniżej możecie znaleźć pary ćwierćfinałów play-offs. Ta runda potrwa do 9 grudnia - proszę tym razem o większą aktywność :evil:

1/4 finału 26.11. - 09.12.

1. Puholek (A1) – Devotion (B2) :
2. Muchaldinho (B1) – Spavacz (A2) :
3. Czarny_kot (C1) – Marcin133 (D2) :
4. Angst (D1) – Alicecooper (C2) :

O miejsca 9-16 26.11. - 09.12.

5. Dein (A3) – Mchay (B4) :
6. Zakon (B3) – Yossarian (A4) :
7. Vilumisiek (C3) – Ciap (D4) :
8. Roy (D3) – President (C4) :

Przypominam, że gramy z czasem 15 minut na zawodnika do 3 zwycięstw - rozpoczyna pierwszy gracz z każdej pary.

Pozdrawiam

Angst

angst - 2007-12-09, 11:14

Przypominam wcześniejszą wykładnię odnośnie play-offs w IPP:

angst napisał/a:
Rywalizacja toczy się do 3 zwycięstw (tylko walka o miejsca 1-3 do 4 zwycięstw). Przy czym, dla uniknięcia wątpliwości wyjaśniam, że jako zwycięstwo rozumiemy jeden zdobyty punkt (za wygraną partię, za remis przysługuje pół punkta). W przypadku sześciu kolejnych remisów gramy do pierwszej wygranej partii.

Ewentualne walkowery dla play-offs to wynik 3-0. Uwaga! W przypadku walkowera obustronnego obaj gracze zostają automatycznie wyeliminowani z rozgrywek (przeciwnicy w kolejnych rundach mają wolny los).

W wyjątkowych sytuacjach (np. zaplanowany wcześniej długi wyjazd) proszę bardzo o wcześniejszy kontakt w celu ustalenia indywidualnego sposobu rozwiązania sytuacji.

Pozdrawiam

Angst

angst - 2007-12-09, 16:03

W związku z pojawiającymi się pytaniami chciałem poinformować, iż zaległe mecze aktualnej rundy play-off można rozegrać do najbliższej środy (włącznie). Po tym czasie naliczone będą walkowery. Można oczywiście rozgrywać w tym czasie także kolejną rundę (o ile to możliwe).

Przypominam jednocześnie, iż dziś była "admin date", a w Kurniku pojawili się: Devotion, Puholek i ja :roll:

Pozdrawiam

Angst

angst - 2008-01-07, 10:20

Dzięki kolejnemu przedłużeniu rozgrywek udało się uniknąć walkowerów w walce o czołowe miejsca tej edycji :roll:

Mamy za to skład finału i meczu o 3. miejsce :)

Na rozegranie tych spotkań są dwa tygodnie - mam nadzieję, że to czas wystarczający i życzę powodzenia :)

Przypominam jednocześnie, iż zwycięzca edycji jesiennej IPP zagra w wielkim finale z Peacemanem (wygrał edycję wiosenną) o prymat w IPP w sezonie 2007 :)

Devotion i Marcin133 mają nadal szansę zagrać ze sobą o to, kto powalczy ze mną o 7. miejsce :) Nie wiem do końca, jak to rozwiązać, ale chyba 6. miejsce nie zostanie po prostu przyznane...

Pozdrawiam

Angst

spavacz - 2008-01-07, 19:29

angst napisał/a:
Nie wiem do końca, jak to rozwiązać, ale chyba 6. miejsce nie zostanie po prostu przyznane...

To znaczy że mam od razu 5 miejsce bez żadnej gry? ;/

spavacz - 2008-01-10, 11:05

Czy byłby ktoś chętny aby tak jak IPP w gomoku założyć IPP w pente tak jak to dawniej było?
angst - 2008-01-10, 12:18

Nie tylko w pente, ale i w renju przydałyby się takie rozgrywki... Choćby w kontekście planowanego meczu z USA (a właśnie - co z nim?).

Potrzebne są tak naprawdę dwie osoby, które mogłyby tym zarządzać. Ja niestety raczej nie dam rady, natomiast oferuję w tym momencie wsparcie i chętnie podzielę się swoim doświadczeniem :)

Pozdrawiam

Angst

Muchal - 2008-01-10, 17:09

ja już nie dawno proponowałem wznowienie rozgrywek ILR, ewentualnie IPP w renju...
bardzo chętnie się tym zajmę

dobrychemik - 2008-01-10, 19:14

Jestem początkujący w pente, ale jeśli każdy może wziąć udział w rozgrywkach pucharowych, to jestem chętny.
angst - 2008-01-11, 11:30

Muchal napisał/a:
ja już nie dawno proponowałem wznowienie rozgrywek ILR, ewentualnie IPP w renju...
bardzo chętnie się tym zajmę

Super :)

Moja propozycja kolejnych kroków:

1. Wystąpienie o "namaszczenie" do Zarządu PSGRiP (byłoby dobrze, gdyby rozgrywki odbywały się pod auspicjami Stowarzyszenia, co zapewni im odpowiednią rangę).
2. Założenie odpowiednich tematów na forum i zebranie zgłoszeń od chętnych do gry w tych rozgrywkach.
3. Sporządzenie regulaminu rozgrywek, dopracowanie schematu z uwzględnieniem ilości chętnych.
4. Start.

Pozdrawiam

Angst

Muchal - 2008-01-11, 17:54

Zastanawiam się jeszcze jak to rozłożyć w czasie, kiedy zacząc... nie wskazane by było zeby trwało to równolegle z ipp w gomoku , bo wtedy już w ogole tyle by było walkowerów, trudno ludziom znaleźć czas na gre w ipp gomoku to co dopiero w ipp i ilr... myśle ze musimy jakąś konferencje na gg ze spavaczem(jesli on chciałby prowadzic ilp) i ustalic to jakoś
angst - 2008-01-11, 18:40

Muchal napisał/a:
Zastanawiam się jeszcze jak to rozłożyć w czasie, kiedy zacząc... nie wskazane by było zeby trwało to równolegle z ipp w gomoku , bo wtedy już w ogole tyle by było walkowerów, trudno ludziom znaleźć czas na gre w ipp gomoku to co dopiero w ipp i ilr... myśle ze musimy jakąś konferencje na gg ze spavaczem(jesli on chciałby prowadzic ilp) i ustalic to jakoś

Być może będzie jakaś przerwa w IPP, jednak, niezależnie od formy rozgrywek, jest to raczej ciągła inicjatywa, więc nie brałbym tego pod uwagę i traktował te tematy odrębnie.

Zawsze śmieszy mnie argument o braku czasu na grę (czyli de facto poświęcenie około 1,5 godziny raz na 2 tygodnie). To raczej zwykłe lenistwo bądź brak zainteresowania :roll:

Ale nie każdy musi być tak pobłażliwy jak ja ;)

Pozdrawiam

Angst

spavacz - 2008-01-11, 19:00

Akurat zaczęły mi się ferie więc mam czas aby wszystko rozplanować odnośnie ILP. Wstępne pytanie: kto byłby zainteresowany bo nie wiem czy podzielić na grupy tak jak w IRP czy zrobić system każdy z każdym...
angst - 2008-01-11, 22:48

Proponuję założyć odrębne tematy - ten jest stricte odnośnie IPP (gomoku).

Ja oczywiście jestem chętny (pente i renju).

Pozdrawiam

Angst

angst - 2008-02-04, 10:35

Zaległe mecze muszą zostać rozegrane w tym tygodniu.

W innym razie zostaną przyznane obustronne walkowery i Peace będzie automatycznie zwycięzcą IPP2007.

Pozdrawiam

Angst

P.S. Do końca tygodnia podam szczegóły odnośnie kolejnej edycji, która wystartuje niebawem (najprawdopodobniej jeszcze w tym miesiącu).

puholek - 2008-02-05, 16:06

Zatem proponuje sobote o 11, ale moze byc tez pozniej.
Peaceman - 2008-02-05, 16:57

Dajcie spokój chłopaki... Co będziecie grali...
Co więcej zaproponowałeś termin nie w tym temacie co trzeba, walkower! :)

dragon_katowice - 2008-02-06, 23:40

mam pytanie
kto decyduje o tym gdzie/na jakim serwerze rozgrywane sa gry IPP i dlaczego na kurniku, czy nie ma innych serwerów ?
tak tylko pytam jako członek stowarzyszenia
a dlaczego ?
ponieważ także bym chciał zagrać a nie odpowiada mi ten ..... serwer ;)

Chaosu - 2008-02-07, 11:06

. . .To ja propnuję boardspace.net co prawda gomoku tam jeszcze nie ma ale jak poprosimy to się szybko znajdzie, autor jest bardzo pozytywnie nastawiony do użytkowników.
spavacz - 2008-02-07, 21:06

Na pente.org też mógłbyś pograć ale jest jeden problem - tam nie ma opcji swap ; )
Więc najlepiej chyba będzie jeśli pozostaniesz na kurniku.

PS. Możesz grać na brainie, ale gry turn-based to nie to samo co 'na żywo' ; )

zukole - 2008-02-07, 23:21

Na doizece.ro jest swap :wink:
alicecooper - 2008-02-09, 17:01

szczerze mówiąc czuje pewne zmęczenie ipp gomoku

(może dlatego ze grałem we wszystkie chyba a może dlatego ze mam dużo innych spraw)

chętnie widziałbym jakąś przerwę przed następną edycją ale nie 2 tygodnie czy 3 tylko raczej ze 2 miesiące

oczywiście to tylko moje prywatne zdanie, ciekawe co inni na to

może dla odmiany przerwa w gomoku i zagralibyśmy pente?

angst - 2008-02-10, 15:53

Peace i Puholek - możecie rozgrywać juz Wielki Finał 2007 :)

Parametry jak dla finału Play-Offs - rozpoczyna Puholek (wyższe miejsce w grupie), gracie do 4 zwycięstw, 15 minut na zawodnika, swap.

Powodzenia!

Pozdrawiam

Angst

P.S.
alicecooper napisał/a:
szczerze mówiąc czuje pewne zmęczenie ipp gomoku

(może dlatego ze grałem we wszystkie chyba a może dlatego ze mam dużo innych spraw)

Naprawdę zastanawiam się, czym można się tu zmęczyć? Zakładając, że Peace i Puholek zagrają np. do 13 lutego, to aktualna edycja potrwa 5 miesięcy... Biorąc Ciebie za przykład (żadnego walkowera) - rozegrałeś w tym okresie 7 spotkań (32 partie), czyli jedno spotkanie mnie więcej raz na 20 dni. Łączny czas tych gier, o ile dobrze liczę, to 425 minut, czyli jakieś 0,2% tego czasu (z grubsza).

alicecooper napisał/a:
chętnie widziałbym jakąś przerwę przed następną edycją ale nie 2 tygodnie czy 3 tylko raczej ze 2 miesiące

Rozgrywki od początku toczone są w systemie ciągłym, aby wyniki były jak najbardziej aktualne, co jest bardzo istotne, choćby w kontekście planowanego meczu z Czechami w realu.

alicecooper napisał/a:
może dla odmiany przerwa w gomoku i zagralibyśmy pente?

IPP nie ma nic wspólnego z pente. Pisałem już wcześniej, aby tego nie łączyć.

alicecooper napisał/a:
oczywiście to tylko moje prywatne zdanie, ciekawe co inni na to

Również jestem ciekaw. Jeśli dużo osób będzie preferowało tak długą przerwę, rozważę to.

Zastanawiam się również nad powrotem do starego systemu rozgrywek - chciałbym to jeszcze przedyskutować z Zarządem.

dragon_katowice - 2008-02-10, 20:06

ja w tej chwili nie gram w IPP ale popieram Piotrka
zawsze chciałem grać więcej a nie mniej

bmac - 2008-02-11, 02:04

pogadamy o tym i nie tylko w Kraku przy smoczym pifku....
a miłe Panie nawet trenują ostro blitza, powodzenia....

bmac

vilumisiek - 2008-02-14, 23:18

Ja głosuję rękami i nogami za Alicem i jego opiniotwórczym umysłem.
angst - 2008-02-21, 18:00

Kolejna edycja IPP wystartuje nie wcześniej niż w połowie marca 2008.

Czekam w tej kwestii na dyskusję z Zarządem (prawdopodobnie 8 marca w Krakowie) i ewentualne kierunkowe decyzje.

Pozdrawiam

Angst

Peaceman - 2008-02-21, 20:21

Puholku!

Proponuję rozegrać FINAŁ IPP jutro - piątek o godzinie 19:00. Mam nadzieję że zdąrzysz przeczytać wiadomość.
Cięzko mi znaleźć czas na gre, więc rozegrajmy to szybko ( jestem bez formy :P )

Pozdro

Peaceman - 2008-02-23, 00:13

Puholku, będę jutro od 13:30 na gadulcu. W każdej chwili zagadaj a możemy dokończyć ten pogrom :)
Peaceman - 2008-02-23, 15:03

FINAŁ Internetowego Pucharu Polski!

Puholek całkowicie zasłużenie wygrał finał IPP 2008! Zagrał znakomicie i pomimo tego że peaceman walczył jak lew, niestety wyraźnie odstawał umiejętnościami od mistrza :)

PUHOLEK - Peaceman 4:2

Gratki Puholek!

Johanka_z_arcu - 2008-03-02, 14:09

gratki Pholka :)
angst - 2008-03-22, 18:02
Temat postu: IPP 2008 - start rozgrywek
31 marca startuje Sezon 2008 Internetowego Pucharu Polski Gomoku. Serdecznie zapraszam do uczestnictwa :)

Rywalizacja toczyć się będzie według systemu z minionych rozgrywek, z jedną istotną zmianą - od tej pory gramy systemem swap2. Proszę bardzo o zgłaszanie się do 30 marca, do godziny 22:00.

W odpowiednim temacie można znaleźć aktualną listę graczy. Gracze, który brali udział w rozgrywkach w 2007 roku proszeni są jedynie o potwierdzenie chęci uczestnictwa (wraz z informacją, czy grają tym samym nickiem), pozostałe osoby powinny nadesłać swoje zgłoszenia (na adres piotrek401[małpa]o2[kropka]pl) zawierające pozycje jak poniżej:

- imię i nazwisko
- miejsce zamieszkania
- nick reprezentacyjny (z przedrostkiem IRP).

Nadesłanie zgłoszenia należy uważać za jednoznaczne z akceptacją Regulaminu oraz zgodą na opublikowanie imienia i nazwiska.

W najbliższym czasie postaram się zorganizować mecz towarzyski z innym krajem lub juniorami.

Chciałbym Was również poinformować, iż wraz z Alesem (Autickocz) dążymy do rozegrania historycznego meczu międzypaństwowego na żywo (prawdopodobnie w październiku) :D

Liczę na szybki i liczny odzew :)

Pozdrawiam

Angst

dragon_katowice - 2008-03-22, 18:19

pewnie zadam głupie pytanie, gdzie gramy ?
angst - 2008-03-22, 18:20

Darek - wszystko jest w Regulaminie :)

Pozdrawiam

Angst

dev - 2008-03-22, 18:39

ja niestety matura...:) nie mam czasu:)
dragon_katowice - 2008-03-22, 18:41

przeczytałem regulamin i niestety nie zagram , szkoda
zukole - 2008-03-22, 22:59

Beze mnie.
vilumisiek - 2008-03-23, 10:01

I beze mnie.
Peaceman - 2008-03-23, 11:01

Oczywista! Ja się zgłaszam!
dobrychemik - 2008-03-23, 15:47

Skoro zapisałem się na pente, w które gram jak noga, to czemu nie miałbym pograć i w gomoku? Liczy się dobra zabawa. Zgłaszam się.
president_devil - 2008-03-23, 19:34

A też się zgłoszę.
angst - 2008-03-23, 20:09

dobrychemik napisał/a:
Skoro zapisałem się na pente, w które gram jak noga, to czemu nie miałbym pograć i w gomoku? Liczy się dobra zabawa. Zgłaszam się.

Dobry Chemiku - proszę Cię zatem o przesłanie zgłoszenia.

Pozdrawiam

Angst

spavacz - 2008-03-24, 21:03

Dredd, swap 2 jest, więc rozkazuję Ci grać : P
zukole - 2008-03-24, 23:01

Jakbyś mnie ograł w domino to może bym Cię posłuchał, a tak to wiesz :P
maestro - 2008-03-25, 13:52

Potwierdzam chęć uczestnictwa w IPP, grać będę na nicku irpmaestro.
roy_ - 2008-03-25, 15:04

tez bede gral,

Ponadto czy zmiana czasu na krotszy przy swap2 nie wplynelaby na zwiekszenie ilosci dobrych graczy? Skrócenie czasu albo zmiejszenie ilosci partii to dobre wyjscie moim zdaniem, w Eurolidze tez gra sie dwie partie z przeciwnikiem i jest optymalnie... 4 6 too much

sosnowieec - 2008-03-28, 21:35

ja bym chciał sie zgłosić, nick na którym bede grał to irpsosnowieec

pozdro

alicecooper - 2008-03-28, 21:55

jak zwykle będę
angst - 2008-03-29, 12:49

sosnowieec napisał/a:
ja bym chciał sie zgłosić

Zatem wyślij proszę zgłoszenie.

Pozdrawiam

Angst

dobrychemik - 2008-03-29, 14:09

Czy można grać w pucharze na zwykłym nicku (dobrychemik) czy też musi być np. irpchemik lub ippchemik?
Ewentualnie mam gotowy ilpchemik - też by się nadawał?

sosnowieec - 2008-03-29, 15:17

a to juz wiem ;)
QVX - 2008-03-29, 15:23

to zgloszenie trzeba przeslac e-mailem
angst - 2008-03-29, 16:04

dobrychemik napisał/a:
Czy można grać w pucharze na zwykłym nicku (dobrychemik) czy też musi być np. irpchemik lub ippchemik?
Ewentualnie mam gotowy ilpchemik - też by się nadawał?

Gramy tylko i wyłącznie na nickach rozpoczynających się od liter "irp".

Pozdrawiam

Angst

crosslet - 2008-03-30, 12:13

zgłaszam się - irpcrosslet
angst - 2008-03-31, 00:35

Sezon 2008 Internetowego Pucharu Polski Gomoku można uznać za rozpoczęty :)

Przypominam podstawowe zasady:

Rozgrywki składają się z dwóch etapów: grupowego (mecze rozgrywane systemem każdy z każdym) oraz fazy play-off, decydującej o ostatecznej kolejności w danej edycji, w której bierze udział 16 najlepszych zawodników z fazy grupowej. W tej edycji awans do play-offs uzyskują zatem pierwsze 4 osoby z każdej grupy!

Mecz w fazie grupowej składa się z 4 partii, według następujących parametrów: swap2, plansza 15x15, 10 minut na gracza, zakaz cofania, stoły publiczne. Miejscem rozgrywania IPP jest serwer www(kropka)kurnik(kropka)pl. O miejscu w grupie decydują kolejno: ilość punktów (3 pkt. za zwycięstwo w meczu, 1 pkt. za remis i 0 pkt. za porażkę), wynik bezpośredniego pojedynku (w razie większej niż 2 ilości graczy z tą samą liczbą punktów sporządzana jest pomocnicza tabela), ilość wygranych partii, mecz barażowy (do 3 zwycięstw).

W fazie play-off rywalizacja trwa do 3 lub 4 (półfinały i finał) zwycięstw, według następujących parametrów: swap2, plansza 15x15, 15 minut na gracza, zakaz cofania, stoły publiczne. Pojedynek play-off rozpoczyna zawsze gracz, który zajął wyższą pozycję w fazie grupowej. W przypadku zajęcia tej samej pozycji w fazie grupowej decyduje ilość punktów w niej zdobyta.

Jedna kolejka trwa dwa tygodnie. Gracz, który wskazany jest w terminarzu danej kolejki jako pierwszy, musi zaproponować termin rozegrania meczu w ciągu 3 dni od momentu rozpoczęcia danej kolejki. W przypadku braku propozycji w tym czasie, w ciągu kolejnych 3 dni swoją propozycję powinien przedstawić przeciwnik. Jeśli obaj gracze nie zaproponują w wyznaczonym terminie daty, lub jeśli zawodnicy nie dojdą do porozumienia w tym zakresie na 3 dni przed zakończeniem kolejki, mecz powinien być rozegrany w ostatnim dniu danej kolejki, o godzinie 11:00. Na propozycję terminu meczu należy odpowiedzieć w ciągu 3 dni, akceptując datę lub proponując nową (nie wcześniejszą niż 3 dni od momentu jej opublikowania). Uwaga! Można proponować datę już na 3 dni przed rozpoczęciem kolejki!

Wszelkie propozycje powinny być umieszczane na Forum w temacie „IPP – umawianie spotkań”. W przypadku, gdy jeden z graczy nie zjawi się w wyznaczonym terminie, zostanie ukarany walkowerem (4:0). Na Forum dostępne są również aktualne wyniki i terminarz gier.

W razie jakichkolwiek pytań związanych z IPP proszę o priv na forum.

Życzę wszystkim powodzenia i samych dobrych gier :) Przypominam, że osiągnięte wyniki będą jednym z wyznaczników w zakresie powołań do IRP! :)

Pozdrawiam

Angst

vince - 2008-04-01, 19:39

Wiem, ze juz za pozno, ale moze powinno to sie zmienic w przyszlosci. Mamy 4 grupy, 3 po 5 osob i w ostatniej 6 osob. Z kazdej ma awansowac po 4 graczy, wiec faza grupowa "odsiewa" tylko 5 z 21 graczy. Czy to nie o duzo za malo? Ciezko sie porzadnie zmobilizowac...
spavacz - 2008-04-01, 20:24

W IPP Pente było 20 osób - postanowiłem, że będą awansowały po 2 osoby z każdej grupy czyli 8 osób trafia do 1/4. Podobnie można było tutaj zrobić wg mnie.
angst - 2008-04-01, 21:26

vince napisał/a:
faza grupowa "odsiewa" tylko 5 z 21 graczy. Czy to nie o duzo za malo? Ciezko sie porzadnie zmobilizowac...

Hmm, mocne słowa :) Ja wcale nie jestem pewien, czy wyjdę ze swojej grupy, no ale ja jestem słaby...

Ile osób wychodzi ma znaczenie, ale nie do końca. Wyższe miejsce w grupie, to łatwiejsi rywale (teoretycznie) w play-offs i przewaga własnego rozpoczęcia.

Pozdrawiam

Angst

angst - 2008-04-12, 09:31

Kantpie - Muchaldinho
Alicecooper - Chaosu
Qvx - Roy

Przypominam, że do końca kolejki pozostały dwa dni. Tylko powyższe mecze nie zostały do tej pory rozegrane.

Pozdrawiam

Angst

angst - 2008-04-14, 22:07

Rozpoczęła się II kolejka bieżącej edycji IPP. Qvx i Roy - macie czas do końca tygodnia na rozegranie zaległego meczu...

Pozdrawiam

Angst

angst - 2008-05-01, 21:13

Aktualna edycja IPP dużymi krokami zbliża się do play-offs :) Podoba mi się sytuacja w grupach B i C (brak zaległości), a nie podoba w A i D. Poniższe zaległe mecze muszą zostać rozegrane do końca bieżącej kolejki:

Zakon - Protiz
Roy – Alicecooper
Chaosu – Vince

w innym razie przyznane zostaną obustronne walkowery :roll:

Pozdrawiam

Angst

angst - 2008-05-13, 23:23

Przypominam, że IPP to nie ILP i zaległe gry można rozegrać najpóźniej w kolejnej kolejce. W związku z tym musiałem niestety przyznać kilka obustronnych walkowerów.

Jeśli chcecie uniknąć kolejnych, to oprócz bieżącej kolejki należałoby rozegrać poniższe mecze:

Puholek - Zakon
President - Protiz
Dein - Chemik
Henryy07 - Kantpie
Muchaldinho - Spavacz
Alicecooper - Vince
Roy - Sosnowieec
Chaosu - Qvx

Pozdrawiam

Angst

alicecooper - 2008-05-14, 01:11

ok vince kiedy gramy? ja wieczorami jeśli już
spavacz - 2008-05-14, 15:27

Z Muchalem jesteśmy umówieni na dziś : )
dein - 2008-05-14, 19:06

Chemik, jestem w dobrocinie, wiec jak bedziesz chcial zagrac to na priv.
angst - 2008-05-25, 13:16

Niestety, z gry w tej edycji IPP zrezygnował Zakon. De facto gracze z grupy A walczą zatem o lepsze rozstawienie w play-offs, bo automatycznie awans uzyskuje każdy z nich.

Przypominam jednocześnie, iż aby zostać sklasyfikowanym należy rozegrać co najmniej połowę zaplanowanych spotkań. Jest spore ryzyko, iż część graczy nie zostanie sklasyfikowanych. Jutro najprawdopodobniej zostaną naliczone kolejne walkowery :roll:

Sytuacja ta dotyczy poniższych spotkań:

President - Protiz
Henryy07 - Kantpie
Alicecooper – Vince
Roy – Sosnowieec
Chaosu – Qvx

Pozdrawiam

Angst

alicecooper - 2008-05-25, 21:33

vince nie odpowiada na gg ani na telefon , może zagramy z opóźnieniem?
angst - 2008-06-02, 19:51

W tym tygodniu kończy się faza zasadnicza wiosennej edycji IPP.

Do rozegrania w tym czasie pozostały 3 mecze:

Protiz - Lukasz
Sosnowieec - Chaosu
Vince - Qvx (zaległy)

O ile Chaosu i Protiz nie zagrają swoich spotkań, nie bedą oni sklasyfikowani (niestety taki los spotkał już Roya).

W meczu Vince - Chaosu przyznany został walkower 4:0 (na prośbę Chaosu, który potwierdził, iż mecz nie został rozegrany z jego winy - gratuluję postawy fair-play! :) ).

Wkrótce play-offs :D

Pozdrawiam

Angst

Chaosu - 2008-06-02, 20:17

. . .Sosnowieec napisz kiedy możesz, najlepiej w piątek (dowolna pora), w inne dni raczej nie ma opcji (ew. późny czwartek).
lukasz20rts - 2008-06-02, 20:54

Pisałem do protiza na forum ale niestety nic nie odpisał.
maestro - 2008-06-02, 21:16

Raczej ci nie odpisze, skoro ostatnio w ogóle nie ma neta.
sosnowieec - 2008-06-02, 21:25

w czwartek i w piątek gdzieś pomiędzy godzinami 20.30 - 22.00 najprawdopodobniej będę mógł grac
lukasz20rts - 2008-06-02, 21:30

Nie wiedziałem, że nie ma netu.
Chaosu - 2008-06-06, 14:59

. . .Ok, będę dziś po 20 z włączonym gg(1750044) a może i nawet na kurniku, mam nadzieję że damy radę zagrać.
angst - 2008-06-30, 21:37

W związku z faktem, iż kilka spotkań nie odbyło się w terminie, a mamy fazę play-offs, zdecydowałem o przedłużeniu tej rundy do końca bieżącego tygodnia.

Po tym terminie zostaną przyznane jedno(obu)stronne walkowery.

Nie oznacza to jednocześnie, że nie można rozgrywać meczów kolejnej rundy (jeśli ktoś już zna rywala rzecz jasna).

Pozdrawiam

Angst

angst - 2008-07-07, 20:12

Ruszyły ćwierćfinały. Po krótkim zastanowieniu przyznałem walkowera Łukaszowi za mecz z Vince'm oraz obustronny walkower w meczu Kantpie - QVX. Obaj zawodnicy zostali ostatecznie sklasyfikowani na 18. miejscu, a Maestro bez walki uzyskał 17. pozycję.

Pozdrawiam

Angst

angst - 2008-07-29, 22:13

Wystartowała runda półfinałowa - przypominam, że w tej fazie gra toczy się do 4 zwycięstw.

W meczach o miejsca 9-16 przyznałem obustronne walkowery (nikt ich nie zagrał :| ), na czym skorzystał Spavacz, zajmując ostatecznie 9. miejsce (pozostałe osoby z tej fazy sklasyfikowane zostały na 10. miejscu).

Biorąc pod uwagę fakt, że mecz Alicecooper-Peaceman decyduje o awansie do Półfinału, Puholek i ja czekamy na rozstrzygnięcie w tym spotkaniu. Mecz powinien zostać rozegrany jeszcze w tym tygodniu.

Pozdrawiam

Angst

sosnowieec - 2008-07-30, 00:55

Co do meczu moim z chemikiem to raczej jest moja wina z tym ze nie graliśmy i to raczej mnie się należy ten walkower. Jak angst pozwolisz i chemik będzie jutro to możemy ten mecz rozegrać jeśli nie to walkower z mojej strony ;)
dobrychemik - 2008-07-30, 23:17

Chętnie jutro zagram. Tak ok. 21:00.
angst - 2008-07-31, 08:59

Panowie, decyzja już zapadła. Przykro mi, ale nie będę jej zmieniał. Było wystarczająco czasu na rozegranie tego meczu.

Pozdrawiam

Angst

spavacz - 2008-08-02, 00:10

No nic, szkoda, że już dla mnie ta edycja się skończyła. Powodzenia graczom walczącym o wysokie lokaty : )
angst - 2008-08-19, 10:56

W edycji wiosennej 2008 zwyciężył Peaceman - jeszcze raz gratulacje :)

Trzeba dograć pozostałe spotkania - szczególnie pilnie mecz President - Henryy (jeszcze z poprzedniej kolejki). Proszę bardzo o mobilizację.

Pozdrawiam

Angst

angst - 2008-09-08, 22:14

Wczoraj powinna zakończyć się edycja wiosenna IPP, jednak wciąż nie rozegrano 3 spotkań. W związku z tym czas na ich rozegranie wyznaczam do końca bieżącego tygodnia.

W międzyczasie przyjmuję zgłoszenia do edycji jesiennej, która wystartuje 22.09.2008 r.

Osoby chętne do gry w IPP proszone są o przesłanie zgłoszenia na adres mailowy piotrek401@o2.pl, nie później niż do 21.09.2008 r., do godziny 18:00, według poniższego formatu:

- imię i nazwisko
- miejsce zamieszkania
- nick reprezentacyjny (rozpoczynający się od "irp")

Powyższe nie dotyczy uczestników edycji wiosennej - w ich przypadku wystarczy deklaracja gry na Forum. Przypominam, iż nadesłanie zgłoszenia jest równoznaczne z akceptację Regulaminu rozgrywek oraz zgodą na opublikowanie imienia i nazwiska gracza.

Zapraszam wszystkich do gry! :)

Pozdrawiam

Angst

lukasz20rts - 2008-09-08, 22:29

Oczywiście deklaruję chęć gry w jesiennej edycji ipp. Zgłaszam także crossleta do gry ktory mnie prosił o to z powodu braku czasu na wejście na forum i napisane swojego zgłoszenia osobiście :P :P
Muchal - 2008-09-08, 22:30

Deklaruję chęć gry w edycji jesiennej.

pozdro

angst - 2008-09-08, 22:37

lukasz20rts napisał/a:
Zgłaszam także crossleta do gry ktory mnie prosił o to z powodu braku czasu na wejście na forum i napisane swojego zgłoszenia osobiście :P :P
Jeżeli chce zagrać, to musi się zgłosić osobiście :)

Pozdrawiam

Angst

dobrychemik - 2008-09-08, 22:45

Deklaruję chęć wygrania edycji jesiennej.
spavacz - 2008-09-09, 13:04

No to ja też sobie zagram, mimo faktu że gomoku mnie nudzi.
president_devil - 2008-09-09, 13:24

Podobnie jak Spav. :)
QVX - 2008-09-12, 16:50

potwierdzam swoj ponowny udział
sosnowieec - 2008-09-12, 20:36

Ja też spróbuje swoich sił, byle nie ost być :D
Chaosu - 2008-09-12, 21:05

. . .Chcąć dać dobry przykład potwierdzam swój udział.
maestro - 2008-09-12, 22:57

Również potwierdzam udział.
truskawek - 2008-09-12, 23:10

nie wiadomo kto wygra, wiadomo kto przegra:P

zgłaszam się, a co, musze się ograć:P

dobrychemik - 2008-09-13, 00:25

truskawek napisał/a:
musze się ograć:P

Obawiam się, że regulamin IPP na razie nie przewiduje gier z samym sobą, co wyklucza możłiwość ogrania się :)

jutago - 2008-09-13, 15:04

ja także się zgłaszam ( z kimś chyba wygram :P )
truskawek - 2008-09-13, 20:33

(o ja, jutago, jaki aktyw, 70 postów)

ograć się -nabyć doświadczenia:P

crosslet - 2008-09-13, 20:38

zgłaszam się
alfons - 2008-09-15, 21:17

Trzeba spróbować, mam nadzieję że z kimś wygram. Zgłaszam się.
angst - 2008-09-16, 12:09

Więc wyślij proszę zgłoszenie.

Pozdrawiam

Angst

alfons - 2008-09-16, 15:36

Wysłałem, chyba że nie doszło.
Henry - 2008-09-19, 22:42

Zgłaszam się
alicecooper - 2008-09-20, 23:52

potwierdzam udział
angst - 2008-09-22, 00:52

Dziś startuje jesienna edycja Sezonu 2008 IPP :) Przypominam wyniki edycji wiosennej:

1. Peaceman
2. Muchaldinho
3. -
4. Lukasz, Puholek
5. -
6. Alicecooper, Henryy07
7. Angst
8. President
9. Spavacz
10. Chaosu
Chemik
Crosslet
Dein
Sosnowieec
Vince
16. Maestro
17. Kantpie
QVX

Jeszcze raz gratuluję Peacemanowi, który w walce o Mistrzostwo Sezonu 2008 zmierzy się ze zwycięzcą aktualnej edycji!

Tutaj możecie znaleźć składy grup i aktualny terminarz. Zachęcam do umawiania się na spotkania w specjalnie temu poświęconym temacie i proszę bardzo wszystkich graczy o odświeżenie sobie Regulaminu IPP.

Do play-offs awansują po 4 najlepsze osoby z każdej grupy - życzę wszystkim powodzenia i samych dobrych gier :!: :)

Pozdrawiam

Angst

lukasz20rts - 2008-09-22, 16:46

Po zakończeniu rozgrywek grupowych zawodnicy z grupy A graja z zawodnikami z grupy D, a B z C? Czy jakiś inne przyporządkowanie jest?
angst - 2008-09-22, 17:41

Tradycyjnie A z D i B z C. Dziś postaram się zamieścić schemat play-offs.

Pozdrawiam

Angst

spavacz - 2008-09-22, 20:18

Mam pytanie: czy istnieje możliwość rozegrania wszystkich swoich spotkań np. w ciągu trwania pierwszej kolejki? Na wypadek, gdyby rywale byli chętni do gry.
alfons - 2008-09-22, 22:15

Podobnie jak Spav.
angst - 2008-09-22, 23:29

Generalnie starajmy się trzymać terminarza, o ile np. ktoś nie planuje dłuższej rozłąki z Internetem.

Jednakże wcześniejsze granie spotkań absolutnie nie jest zabronione, a na pewno zdecydowanie lepsze od późniejszych potencjalnych walkowerów :)

Pozdrawiam

Angst

angst - 2008-09-23, 14:52

W nawiązaniu do powyższej informacji chciałbym doprecyzować i potwierdzić, że nie ma najmniejszego problemu z rozegraniem wszystkich (czy też niektórych) spotkań przed terminem.

Jednocześnie proszę pamiętać, że np. rozegranie przed terminem spotkań z II, III i IV kolejki nie ratuje przed walkowerem za brak gry w kolejce I.

Ponadto, podobnie jak w minionej edycji, walkowery przyznawane są na zakończenie kolejki następnej w stosunku do tej, w czasie której nie rozegrano danej gry i w międzyczasie można nadrobić zaległości (których mam nadzieję w tej edycji unikniemy :twisted: ).

Pozdrawiam

Angst

angst - 2008-09-24, 21:45

W ostatniej chwili do Grupy A dołączył Rakdar.

Do tematu z wynikami dodałem schemat play-offs. Chciałem przy tym zaznaczyć, że również w play-offs na rozegranie meczu będą dwa tygodnie (dzięki czemu rozgrywki powinny zakończyć się w styczniu). Jeżeli uda się rozegrać wcześniej rundę zasadniczą, to być może wcześniej zaczniemy rozgrywki pucharowe :)

Pozdrawiam

Angst

angst - 2008-11-03, 21:39

Wystartowała IV kolejka fazy grupowej edycji jesiennej IPP.

W meczach:

Muchaldinho - Adifek
Spavacz - Chaosu
Puholek - Losiu

powinienem przyznać walkowery, ale ze względu na wyjątkowo dużą ilość rozgrywanych gier w tej edycji postanowiłem dać wyżej wymienionym graczom jeszcze tydzień czasu na rozegranie tych spotkań i proszę bardzo o nienadużywanie mojej wyrozumiałości...

Przypominam, że zaległe mecze z III kolejki należy rozegrać do końca kolejki bieżącej.

Pozdrawiam

Angst

angst - 2008-11-19, 00:47

Trwa ostatnie kolejka rundy zasadniczej. Postanowiłem ewentualne walkowery przyznać dopiero po jej zakończeniu.

Jest zatem szansa, aby nadrobić wszystkie zaległości :)

Pozdrawiam

Angst

angst - 2008-12-01, 00:08

Właśnie zakończyła się faza grupowa aktualnego sezonu IPP, a tym samym rozpoczęły się play-offs :)

W meczach, których nie udało się rozegrać, bez wyrzutów sumienia przyznałem obustronne walkowery. Jeżeli ktoś nie zgadza się z moją decyzją, niech przeczyta dokładnie Regulamin IPP, a później zgłosi się z ewentualną reklamacją.

Jutago i QVX mają 3 dni na rozegranie swojego meczu z fazy grupowej, co zadecyduje o rozstawieniu w play-offs. Jeżeli mecz nie zostanie rozegrany do najbliższej środy (włącznie), to Wasi przeciwnicy dostaną wolny los :evil:

Przypominam poniżej zasady gry w fazie play-off:
Cytat:
rywalizacja trwa do 3 lub 4 zwycięstw (półfinały i finał) według następujących parametrów: swap2, plansza 15x15, 15 minut na gracza, zakaz cofania, stoły publiczne. Pojedynek play-off rozpoczyna zawsze gracz, który zajął wyższą pozycję w fazie grupowej. W przypadku zajęcia tej samej pozycji w fazie grupowej decyduje ilość punktów w niej zdobyta.

Życzę wszystkim powodzenia i pozdrawiam :!: :D

Angst

QVX - 2008-12-01, 20:52

Angst mozesz juz przyznac obustronny walkower

Jutago nie ma ochoty na gre

jutago - 2008-12-02, 14:29

tak zrezygnowałem
wogóle nie mam mozliwosci gry
przepraszam
gdy sie zapisywalem mialem duzo czasu niestety nastapila bolesna sytuacja
jeszcze raz przepraszam
wszystkie moje nierozegrane mecze oddaje walkowerem

president_devil - 2008-12-03, 18:43

Tylko pisanie w tym momencie nic nie zmieni. A gdybyś wspomniał dzień wcześniej poprzewracałoby wyniki w naszej grupie.
angst - 2008-12-15, 00:24

Adifek - Sosnowieec
Puholek - Qvx
Truskawek - Losiu

Na rozegranie wymienionych powyżej spotkań wyznaczam dodatkowy termin 3 dni. Po tym czasie zostaną niestety przyznane walkowery :evil:

Osoby znające już swoich rywali mogą oczywiście rozegrać kolejną fazę play-offs.

Pozdrawiam

Angst

QVX - 2008-12-17, 21:04

oddaje mecz z Puholkiem
walkowerem

angst - 2008-12-18, 11:36

Zmuszony byłem przyznać walkowery, zgodnie z wcześniejszymi informacjami :roll:

Do rozegrania w tej rundzie play-offs pozostały mecze:

Puholek - Dein
Henryy07 - Maestro
Chemik - Alicecooper
Spavacz - Qvx

Pozdrawiam

Angst

puholek - 2008-12-28, 22:12

Oddaje walkowerem mecz z deinem i rezugnuje z tej edycji ipp.
alicecooper - 2008-12-29, 03:13

ok chemik kiedy gramy? sprawa jest o tyle ciężka że dziś zaczyna mi się impreza a kiedy skończy nie wiem:) chyba już w 2009 :)
dobrychemik - 2008-12-30, 00:12

Jest już po północy, więc proponuję dzisiaj wieczorem - ok. 21:00.
angst - 2008-12-30, 15:24

Wystartowała już nowa runda, ale zostawiam jeszcze trzy dni na rozegranie zaległych spotkań. Po tym czasie będę musiał niestety przyznać walkowery.

Przypominam, że w półfinale gra się do 4 zwycięstw (zdobytych punktów). Można oczywiście grać awansem mecze z kolejnej rundy.

Pozdrawiam

Angst

spavacz - 2008-12-30, 15:42

Mój rywal niestety nie daje oznak życia.
QVX - 2009-01-02, 17:35

znow poddaje mecz walkowerem
angst - 2009-01-13, 00:44

Proszę o jak najszybsze rozegranie zaległych spotkań :!: :evil:

Pozdrawiam

Angst

angst - 2009-01-18, 13:42

Biorąc pod uwagę informacje otrzymane od graczy o obiektywnie akceptowalnych kłopotach z rozegraniem gier, zdecydowałem, iż gry z aktualnej rundy można rozegrać do końca przyszłego tygodnia :roll: Po tym czasie przyznam niestety walkowery, więc proszę bardzo o mobilizację! :)

Im szybciej rozegrane zostaną zaległe mecze, tym szybciej wystartuje ostatnia faza rozgrywek.

Pozdrawiam

Angst

angst - 2009-01-23, 11:25

Przypominam, że do końca tej rundy zostały (już po jej przedłużeniu) niecałe 3 dni :roll:

Pozdrawiam

Angst

angst - 2009-01-26, 10:05

Dzisiaj rozpoczęła się ostatnia runda tej edycji IPP :)

Liczę, że tym razem obędzie się bez jej przedłużania :roll: Przypominam, iż w finale i meczu o 3. miejsce gra toczy się do czterech zwycięstw, a w pozostałych pojedynkach do trzech.

Pozdrawiam

Angst

P.S. Chemik i Qvx - macie wciąż szansę na rozegranie Waszego meczu.

angst - 2009-02-09, 21:05

Do rozegrania wciąż pozostały mecze w strefie medalowej. Proszę o jak najszybsze nadrobienie zaległości ! :evil:

Pozdrawiam

Angst

rakdar - 2009-02-10, 17:53

Po co jest regulamin, skoro sporo graczy go nie przestrzega i olewa terminy, a angst (żółta kartka) ulega im, czym także go łamie, co jest karygodne. Wszyscy zapisali się tu dobrowolnie, zgadzając się tym samym na przestrzeganie tegoż regulaminu.
Czy IPP jest poważną inicjatywą, czy zabawą w piaskownicy? Jeśli to drugie, to zostałem wprowadzony w błąd, bo to nie miejsce dla mnie. Jeśli to pierwsze, to źle się dzieje.
Jak temu zaradzić? Według mnie bardzo prosto. Przede wszystkim przestrzegać regulaminu, dodając do niego "bat" karząco-dopingujący w postaci dodatkowego punktu, brzmiący mniej więcej tak: Jeżeli dwaj gracze nie rozegrają meczu w wyznaczonym terminie (obustronna wina), zostają automatycznie przeniesieni w końcowej tabeli za tych, którzy rozgrywali swoje mecze.
Gdyby taki punkt obowiązywałby w tej edycji, pierwsze miejsce zająłby henryy07, pierwsza czwórka spadłaby sporo w dół, wszyscy by pilnowali terminów, wiedząc o konsekwencjach jakie im grożą, a angst nie musiałby przypominać, prosić, ponaglać i łamać regulamin. :)

lukasz20rts - 2009-02-10, 18:39

rakdar napisał/a:
Po co jest regulamin, skoro sporo graczy go nie przestrzega i olewa terminy, a angst (żółta kartka) ulega im, czym także go łamie, co jest karygodne.

Dokładnie, a jeśli chodziło o moją sytuację w IPP kilka tygodni temu to regulamin musiał być przestrzegany w 100% i nic nie było można zrobi..... Dla jednych tak a dla drugich siak.... zakichana sprawiedliwość.

angst - 2009-02-10, 22:28

rakdar napisał/a:
Po co jest regulamin, skoro sporo graczy go nie przestrzega i olewa terminy, a angst (żółta kartka) ulega im, czym także go łamie, co jest karygodne

Mógłbyś mi wskazać, który konkretnie punkt Regulaminu złamałem?

rakdar napisał/a:
Czy IPP jest poważną inicjatywą, czy zabawą w piaskownicy? Jeśli to drugie, to zostałem wprowadzony w błąd, bo to nie miejsce dla mnie.

IPP to poważna inicjatywa, która chyba jako jedna z nielicznych w świecie gier five in a row przetrwała więcej niż 1-2 edycje (nie licząc EL oczywiście). Kiedy i kto wprowadził Cię w błąd?

lukasz20rts napisał/a:
Dokładnie, a jeśli chodziło o moją sytuację w IPP kilka tygodni temu to regulamin musiał być przestrzegany w 100% i nic nie było można zrobi..... Dla jednych tak a dla drugich siak.... zakichana sprawiedliwość.

Naprawdę nie dostrzegasz subtelnej różnicy między fazą zasadniczą a play-offs?

Widzę, że części graczy podobałoby się przyznawanie pierwszych miejsc za samą grę, ale to niestety za mało.

Zawsze byłem zwolennikiem rozstrzygnięć poprzez grę, a nie walkowery i nigdy tego nie ukrywałem, czasami wykazując sporą elastyczność w tym zakresie. Być może to błąd. Jeśli ktoś tak uważa, zawsze może skorzystać z pkt. 13 Regulaminu...

Pozdrawiam

Angst

P.S.
rakdar napisał/a:
angst (żółta kartka)

Czy Ciebie aby troszkę nie poniosło, hm? :|

zukole - 2009-02-10, 22:50

Pewnie angst masz rację, ale przedłużanie rund nie wygląda zachęcająco.

Na tym polega różnica między IPP a EL - tam przedział czasowy jest sztywny, a jakoś nikt nie protestuje.

crosslet - 2009-02-10, 23:09

to, co napisał zukole to jedna rzecz ale druga jest taka, że jeśliby przyznawać te walkowery to ukończyłaby garstka osób, więc nie wiem czy jest sens i jeśli ta garstka ma grać w następnej edycji to lepiej ustawić jakąś ligą albo nie wiem zawiesić rozgrywki
zukole - 2009-02-10, 23:31

Z tego względu, iż ludzie przywykli do faktu że runda i tak zostanie przedłużona, na szczęście nawyki można zmieniać :wink:
angst - 2009-02-11, 00:37

Nawet najlepszy system ma pewne braki, związane między innymi ze specyfiką tematu oraz przede wszystkim osobami, które mu podlegają. Idealne systemy chyba nie istnieją w ogóle.

W IPP (wcześniej IRP) od początku borykam się z opieszałością graczy. Oczywiście mógłbym bezwzględnie naliczać walkowery, wyrzucać z rozgrywek, itp., ale w ostatecznym rozrachunku spowodowałoby to sytuację, w której w IPP grałbym może ja i kilka innych osób. Dlatego muszę ciągle balansować na granicy Regulaminu, aby i wilk był syty i owca cała (nie wiem, czy to akurat najlepsze określenie w tej sytuacji).

Wprowadzony Regulamin moim zdaniem się sprawdza, a że część osób nie wie, jak z niego korzystać, to już zupełnie odrębna kwestia. Nie lubię tylko, kiedy ktoś wypisuje bzdury, bo potem muszę to prostować (ktoś nie zaznajomiony z tematem mógłby to przeczytać i uwierzyć).

A rozgoryczone jednostki będą zawsze i tego się nie da uniknąć. Prosiłbym je tylko o merytoryczną dyskusję, a nie wylewanie swojej frustracji w postach. A najlepiej, gdyby same spróbowały coś stworzyć i zobaczyły, jak to wygląda w praktyce. Może to wpłynęłoby na zmianę ich podejścia?

Pozdrawiam

Angst

rakdar - 2009-02-19, 20:03

Wstęp

Część ludzi ze społeczności internetowej nie bierze udziału w dyskusjach na forach, ponieważ gdy napiszą coś konkretnego, przedstawią jakiś pomysł, wskażą jakiś błąd itp. zazwyczaj odpowiada im się chyba tylko po to, aby było coś napisane, nie patrząc czy mają rację. Gdy dalej wdadzą się w polemikę, to znów odpowiada im się w podobny sposób. Przypomina to zabawę w kopanie się z koniem. Wiedząc jak ona się kończy wolą w ogóle jej nie zaczynać.
Zachęciłeś mnie jednak na kurniku, abym coś odpowiedział, więc jeden raz postanowiłem odpisać.

Jednorazowa odpowiedź (nigdy nie mów nigdy :) )

Większość graczy na kurniku to młodzież, jest też część dorosła i między innymi stąd było moje pytanie, jak mam traktować IPP – poważnie (profesjonalnie) czy zabawowo (ulgowo).
Odpowiedziałeś:

angst napisał/a:
IPP to poważna inicjatywa

Więc tego się będę trzymał.

angst napisał/a:
W IPP (wcześniej IRP) od początku borykam się z opieszałością graczy. Oczywiście mógłbym bezwzględnie naliczać walkowery, wyrzucać z rozgrywek, itp., ale w ostatecznym rozrachunku spowodowałoby to sytuację, w której w IPP grałbym może ja i kilka innych osób. Dlatego muszę ciągle balansować na granicy Regulaminu, aby i wilk był syty i owca cała (nie wiem, czy to akurat najlepsze określenie w tej sytuacji).

Wprowadzony Regulamin moim zdaniem się sprawdza, a że część osób nie wie, jak z niego korzystać, to już zupełnie odrębna kwestia.

Sam sobie podstawiasz nogę i dostarczasz argumentów przeciwko sobie. Przecież to klasyczny przypadek z każdej dziedziny życia. Zawsze zaczyna się małymi kroczkami, najpierw jest palec, później cała ręka. Gdybyś zareagował na samym początku i konsekwentnie ukarał pierwszego, drugiego i trzeciego, tego problemu teraz by nie było. A jeśli tak robiłeś, bo teraz tak nie jest (rakdar gra od obecnej edycji IPP – przypisek redakcji) i nadal nie dawało to rezultatu, to znaczy że coś jest nie tak z samym regulaminem i systemem kar za łamanie go. Więc po zakończeniu edycji należało się zastanowić, z kimś pogadać i zmienić to co działa źle. Czyżbyś należał do ludzi, którzy nie dostrzegają własnych błędów, a jakąkolwiek krytykę przyjmują osobiście do siebie, jakby ktoś chciał zrobić im krzywdę lub co innego?

Napisałem post, bo nie spodobało mi się jak działa IPP (nie tylko mi). A że już tu uczestniczę, to chyba dobrze że wyszedłem z inicjatywą, by naprawić to co źle funkcjonuje. Taki był przecież cel mojego postu. Tylko tyle.

P.S. A co do żółtej karki, to przecież potraktowałem Cię ulgowo, ponieważ w każdym sądzie dostałbyś kartkę czerwoną. Obecna edycja miała się skończyć 8.02 (admin data). Którego to dziś mamy?

angst - 2009-02-19, 20:24

Każda inicjatywa jest cenna. Niemniej jednak lepiej by było zaproponować coś konkretnego, niż po prostu krytykować.

Wiele odpowiedzi na Twojego posta znajduje się w moich wcześniejszych wypowiedziach (czy w ogóle je czytałeś?).

Podkreślę tylko jeszcze raz - system aktualny to efekt kompromisu pomiędzy podejściem graczy i koniecznością jakiegokolwiek uporządkowania rozgrywek. Jeśli masz pomysł na ciekawszy, doskonalszy system rozgrywek, to zaproponuj go proszę.

Przypominam jednocześnie, że rozgrywki IPP toczone są pod auspicjami PSGRiP i choć większe znaczenie ma głos członka Stowarzyszenia, mimo wszystko można zasugerować zmianę Selekcjonera Zarządowi (ewentualnie zgłosić swoją kandydaturę).

Mamy dziś 19.02. Aktualna kolejka miała się skończyć 08.02. Jednak, jako że jesteś nowym graczem, chciałbym Cię poinformować, iż zawsze nad rozstrzygnięcia walkowerowe przedkładałem próbę rozegrania spotkań, nawet kosztem wydłużenia rozgrywek. Zwłaszcza w fazie play-off, kiedy inni gracze już skończyli grę w danej edycji i przedłużenie rozgrywek nie wpływa na ich sytuację.

Pozdrawiam

Angst

P.S. Zawsze mi się wydawało, że żółte i czerwone kartki występują raczej w sporcie niż w sądach, ale być może w dziedzinie sądownictwa nie jestem na bieżąco... Niezależnie od tego, wciąż zastanawiam się kim jesteś, aby kogokolwiek oceniać w taki sposób. Przynajmniej odrobina szacunku zawsze jest mile widziana.

maestro - 2009-02-19, 20:42

Dyskusja o zmianach w IPP wydaje się nieunikniona. W trakcie tej edycji dochodziły do mnie niepokojące sygnały o stanie rozgrywek. Walkowery, odejścia, pretensje - to nie może mieć pozytywnego przełożenia na cykl.

Mieliśmy kiedyś reformę IPP. Obawiam się, że jeżli miałbym dziś ocenić bilans tamtych zmian, to byłby on ujemny. Wprawdzie udało się zainteresować rozgrywkami trochę nowych osób, ale za to:
1) mamy pełno walkowerów (których słuszność w dodatku nieraz bywa kwestionowana....) i przesuwanych rund
2) play-offy są rozgrywane całkowicie niepoważnie, zwłaszcza mecze o niższe miejsca to zupełna fikcja i niemal nikomu na tych grach nie zależy
3) poziom: zawodnicy ze ścisłej czołówki występują w IPP w bardzo nielicznym gronie, które do tego się w tej edycji jeszcze bardziej zmniejszyło (nie wiem czy na trwałe, ale dwóch faworytów nie grało w decydującej fazie i to nie z powodu słabych wyników w fazie grupowej).

To są powody, dla których muszę przyznać rację Rakdarowi - IPP nie sprawiają wrażenia poważnych rozgrywek. Jeśli porównać IPP do EL w zakresie rund oraz walkowerów, to nasz Puchar wygląda na tym tle mizernie. Równie słabo prezentuje się zestawienie poziomu rozgrywek np. choćby z niektórymi turniejami z cyklu NT. Żeby IPP było traktowane jako zawody poważne, w których bierze udział polska czołówka i które toczą się zgodnie z przyjętym regulaminem, to potrzeba przed następną edycją przedyskutować oraz postanowić jakieś zmiany.

angst - 2009-02-19, 20:48

maestro napisał/a:
Jeśli porównać IPP do EL w zakresie rund oraz walkowerów, to nasz Puchar wygląda na tym tle wygląda mizernie

Ostatnio się nad tym zastanawiałem, traktując EL jako jedyne poważne rozgrywki gomoku obok IR(P)P. Zwróćcie jednak uwagę, że i w EL jest bardzo dużo walkowerów, zwłaszcza wśród drużyn, które przegrywają w pierwszych rundach. Myślę, że jest to ogólna bolączka, wynikająca z charakteru graczy.

Jeszcze raz podkreślę, że czekam na ciekawe, konkretne propozycje. A na dyskusję zawsze jestem otwarty, ale tylko merytoryczną...

Pozdrawiam

Angst

P.S. Przepraszam za wytłuszczenie dwóch słów, ale są one dla mnie kluczowe, a mimo ich wcześniejszego już użycia mam wrażenie, że jeszcze wiele razy będę musiał je przypomnieć :roll:

maestro - 2009-02-19, 20:57

Obędzie się bez wytłuszczania, moje wskazania niedoskonałości IPP są merytoryczne, czyż nie? Konkrety też przez nie przemawiaja i nietrudno się domyśleć po przeczytaniu mojej diagnozy, co uważam za dobre rozwiązania:

1) wrócić do systemu ligowego
2) zlikwidować podział rundowy
3) ustalić precyzyjne reguły, które po rozpoczęciu danej edycji nie mogłyby ulec jakimkolwiek zmianom

No i oczywiście podjąć znów próby przekonywania najlepszych do brania udziału... Wiem, to na pewno nic łatwego, ale bardzo wzmocniłoby wartość rozgrywek.

truskawek - 2009-02-19, 21:14

osoby z 2 walkowerami blokować w następnej edycji...?
angst - 2009-02-19, 21:29

maestro napisał/a:
Obędzie się bez wytłuszczania, moje wskazania niedoskonałości IPP są merytoryczne, czyż nie? Konkrety też przez nie przemawiaja i nietrudno się domyśleć po przeczytaniu mojej diagnozy, co uważam za dobre rozwiązania:

Przepraszam, ale nie jestem jasnowidzem. Dlatego proszę o konkretne propozycje.
maestro napisał/a:

Tak było kiedyś. Zmiany niejako narzucił poprzedni Zarząd, który uznał poprzednią formułę za wyczerpaną. A argumenty za i przeciw?
maestro napisał/a:
3) ustalić precyzyjne reguły, które po rozpoczęciu danej edycji nie mogłyby ulec jakimkolwiek zmianom

Tak akurat jest teraz.
maestro napisał/a:
No i oczywiście podjąć znów próby przekonywania najlepszych do brania udziału... Wiem, to na pewno nic łatwego, ale bardzo wzmocniłoby wartość rozgrywek.

Prośba o wsparcie. Niektórych męczyłem naprawdę długo i jestem prawie pewien, że gdyby mieli minimalną choćby ochotę gry, to zagraliby.

Pozdrawiam

Angst

maestro - 2009-02-19, 22:17

angst napisał/a:
maestro napisał/a:

Tak było kiedyś. Zmiany niejako narzucił poprzedni Zarząd, który uznał poprzednią formułę za wyczerpaną. A argumenty za i przeciw?

Ewentualne walkowery w lidze nie bedą aż tak bardzo zniekształcać wyników jak te mające miejsce w play-offach. Rywalizacja nabierze sensu (czy ma sens rywalizacja w 5-osobowej grupie w której 4 awansują dalej??). Liga wyższa, A, mam nadzieję, będzie areną zmagań na wysokim, naprawdę reprezentacyjnym poziomie. Długi okres całych rozgrywek w połączeniu z brakiem podziału na rundy powinien zmniejszyć liczbę nierozegranych pojedynków - teraz dochodzi do tak nieprzyjemnych sytuacji, jak konieczność grania decydującej fazy np. w czasie sesji, na co niektórzy nie mogą sobie pozwolić. A tych którzy będą całkowicie lekceważyć przyjazny i ulgowy system, bezwzględnie wyrzucać - bo jeśli czyjeś zainteresowanie IPP ogranicza się wyłącznie do zapisania się oraz niczego więcej, to takich osób nie potrzeba.

angst napisał/a:
Tak akurat jest teraz.

:rotfl:

angst napisał/a:
Prośba o wsparcie. Niektórych męczyłem naprawdę długo i jestem prawie pewien, że gdyby mieli minimalną choćby ochotę gry, to zagraliby.

Może niektórzy nie chcą grać właśnie ze względu na stan IPP? Nie wiem, w każdym razie jeśli nic się nie zmieni, to ja raczej w następnej edycji nie będę brał udziału.

angst - 2009-02-19, 22:50

maestro napisał/a:
angst napisał/a:
Tak akurat jest teraz.

:rotfl:

W tym momencie przestajesz być partnerem do dyskusji.

Pozdrawiam

Angst

maestro - 2009-02-19, 22:52

To nie ja zacząłem opowiadać dowcipy. Ale skoro uważasz, że to co napisałem, niewarte jest dyskusji, to masz takie prawo. Tylko wątpię, by taka postawa pomogła naprawie IPP...
angst - 2009-02-19, 23:01

maestro napisał/a:
To nie ja zacząłem opowiadać dowcipy.

W tym rzecz, że ja także nie. Czy uważasz, że w IPP nie ma precyzyjnych reguł? A jeśli są, to która się zmienila w trakcie rozgrywek?

Przepraszam, ale jak ktoś potrafi tylko reagować głupkowatym śmiechem na moją interpretację, nie podając żadnych argumentów, to jak z nim dyskutować?

Zacytowałem konkretny fragment Twojej wypowiedzi, ale przy Twoim podejściu rzeczywiście dyskusja traci w moich oczach sens...

Pozdrawiam

Angst

maestro - 2009-02-19, 23:09

Bo cóż innego mi pozostało, jak piszesz o trwałych regułach, kiedy każdy widzi, że to nijak się ma do rzeczywistości? Jak mam takie stwierdzenie potraktować, poważnie?

Ja napisałem co sądzę i jakie mam prozycje, Rakdar też napisał swoje zastrzeżenia. Natomiast Ty wytykasz mi niemerytorycznośc oraz "niegodność do bycia partnerem w dyskusji", pozostawiając całą resztę na boku. To oczywiście w ramach pokazu jak wygląda konkretna dyskusja...

angst - 2009-02-19, 23:17

maestro napisał/a:
Bo cóż innego mi pozostało, jak piszesz o trwałych regułach, kiedy każdy widzi, że to nijak się ma do rzeczywistości? Jak mam takie stwierdzenie potraktować, poważnie?

Ostatni raz poproszę o konkrety. Nie chcę tracić czasu na dyskusję, kiedy czytam oszczerstwa.

Pozdrawiam

Angst

zukole - 2009-02-19, 23:51

http://cz.euroleague.cz/php/news.php - czeska liga
http://ro.euroleague.cz/php/news.php - rumuński odpowiednik.

Może to jest kierunek. Co do przedłużania rund - jak komuś naprawdę zależy by zagrać, to znajdzie czas.

Chaosu - 2009-02-20, 02:55

. . .Chłopaki, bzdury gadacie. Nie jeden sezon tu na forum obserwowałem i to wcale nie jest tak, że nie ma reguł, każdy to widzi i olewa. Nie raz i nie dwa gracze którzy olewali byli karani walkowerami, a nie raz i Ci którzy próbowali zagrać ale końca staraniom nie było widać byli karani. Owszem, zdarzyły się obustronne walkowery pomimo deklaracji jednego z graczy, że nie zagra ale kończyło się to poprawą sytuacji ze strony Angsta (chyba że ktoś zbyt późno zwrócił na to uwagę). Ja w przedłużaniu rundy widzę słuszną motywację, a w fazie ligowej nie wywiązując się łatwo odpaść. Dowodem tego może być runda w której zająłem 10 miejsce. I też razi mnie surowy ton Waszych wypowiedzi, w których mówicie do Angsta 'z góry'. Może Wam się w czymś te rozgrywki nie podobają ale dotyka je nie problem złego regulaminu tylko problem braku chętnych i żadne kary tu nie zmobilizują. Moim zdaniem jesteście pierwszymi, którzy sugerują rozgrywkom brak prestiżu powodowany przedłużaniem rundy. Faza ligowa jaka jest każdy widzi ale to zależy od grających, od Was a nie od Angsta. Co po pomysłu truskawka, nie jest to ściśle określone w regulaminie ale Angst decyduje o tym, kto gra a kto nie i jeśli uzna, że osoba się nie wykazała w poprzedniej rundzie to może jej nie dopuścić do następnej. Nie wiem czy to kiedyś miało miejsce, bo raczej Ci co olewają nie udają później, że chcą grać ale ja np. musiałem się kiedyś starać o dopuszczenie, po którejś niechlubnej rundzie.
s3v3n - 2009-02-20, 13:45

angst napisał/a:

Ostatni raz poproszę o konkrety. Nie chcę tracić czasu na dyskusję, kiedy czytam oszczerstwa.

czytam i placze ze smiechu. ludzie, uczestnicy tych rozgrywek, wskazuja problemy, a konkretow podejrzewam nie ma, bo sami nie wiedza jak je rozwiazac- to jednak ty masz w kwestii organizacji ipp doswiadczenie, ale zamiast pomyslec chwile, czy cos sie da zmienic (a jesli nie to dlaczego i napisac o tym), to ty wolisz sie obrazasz jak ksiezniczka. troche moze dystansu do siebie i tego co robisz, a nie od razu jeczysz, ze mozna zmienic prowadzacego (ciebie). znasz sie na tym, wiec czemu tylko od innych wymagasz konkretow.

ps teksty o zoltej kartce nie sa oznaka braku szacunku, raczej rozczarowania czyjas postawa.

angst - 2009-02-20, 14:42

Poprosiłem o konkrety odnośnie zmian w regulaminie w trakcie rozgrywek.

I na nikogo się nie obraziłem. Nie lubię po prostu kilka razy z rzędu wyjasniać prostych kwestii kolejnym osobom, kiedy wystarczy przeczytać kilka postów wstecz.

Pozdrawiam

Angst

P.S. Żółta kartka to ostrzeżenie, a nie wyraz rozczarowania i nie wiem, w jakiej dziedzinie życia jest ewentualnie tak, jak napisałeś.

angst - 2009-02-22, 23:07

Zakończyła się edycja jesienna Sezonu 2008 IPP - gratulacje dla Deina, Maestro i Muchaldinho :!: :D

Przed nami finał tego sezonu, czyli mecz Peaceman - Dein :) Mecz finałowy toczy się do 4 zdobytych punktów (15 minut na gracza, swap 2). Pierwszą partię rozpoczyna Peaceman.

Ze względu na potencjalną możliwość reformy rozgrywek start kolejnej edycji IPP planuje na drugą połowę marca (po spotkaniu z Węgrami). Proszę o rozegranie meczu finałowego do tego czasu :)

Pozdrawiam

Angst

alicecooper - 2009-02-23, 04:16

no to jeszcze wrócić do nazwy IRP skoro tak wracamy :)

co do meritum:
ja gram w IRP od dawna co można zaliczyć na +
ale wiem jak się ze mną ciężko umówić czyli -

obawiam się ze nie ma łatwego i dobrego wyjścia z umawianiem, zawsze komuś będzie mniej pasować

niewątpliwie zachętą byłyby nagrody i o tym myślę

Muchal - 2009-02-23, 13:15

A może by pomyśleć nad ligą coś jak w linkach podał zukole?
Admin date na stronie jak w eurolidze i automatyczne walkowery ?

pozdro

angst - 2009-02-23, 13:19

Postaram się dzisiaj odnieść do wszystkich propozycji, które padły w tym temacie.

Natomiast system czeskiego "IPP" bazuje na zasadach Euroligi (podobnie jak w IPP). Problem polega na tym, że 95% graczy nie zna Regulaminu IPP :roll:

Pozdrawiam

Angst

Muchal - 2009-02-23, 13:28

angst napisał/a:
Natomiast system czeskiego "IPP" bazuje na zasadach Euroligi (podobnie jak w IPP). Problem polega na tym, że 95% graczy nie zna Regulaminu IPP :roll:

No właśnie o tym myślałem, żeby zmienić nasze IPP coś na zasady Euroligi... w sumie pojedynków by wychodziło tyle samo bo około 9...

maestro - 2009-02-23, 13:43

Muchal napisał/a:

Ale co to zmieni na plus? Już mamy dość dużo walkowerów, a tak tylko będzie ich jeszcze więcej. Co to za satysfakcja przechodzić do następnych rund dzięki walkowerom?

Podstawowy problem IPP stanowi ustalanie terminów pojedynków i dlatego uważam, że poprawę mogłaby przynieść zmiana na system ligowy, z długim (najlepiej prawie półrocznym) okresem trwania jednej edycji i bez żadnego podziału rundowego - jedni sobie rozłożą rozgrywanie meczów w miarę równomiernie, inni np. jeśli wiedzą, że w ostatnich tygodniach edycji nie będą mieli możliwości grać, mogą rozegrać wszystko na początku, bądź też sytuacja odwrotna. W ten sposób będziemy mieli więcej gier, a mniej pojedynków rozstrzygniętych poza stołem.

Muchal - 2009-02-23, 14:19

Chodziło mi o to, że dzieki automatycznym walkowerom w eurolidze rzadko zdarzają się walkowery... może w IRP też by to zadziałało.

Fajnie też jakby to nie nazywało się IRP tylko Liga Polska Gomoku [coś w tym stylu, tylko podałem taki przykład] to może zachęcić słabszych graczy do gry np w 2 lidze hmm możnaby pomyśleć...

pozdro ;)

maestro - 2009-02-23, 15:49

Jeśli zmieni się tryb z pucharowego na ligowy to nazwa typu Polska Liga Gomoku faktycznie będzie bardziej pasować. A wobec upodobnienia do EL jestem sceptyczny choćby z tego względu, żę to oznacza kolejne dostosowywanie się do terminów. Mamy Euroligę i często są problemy, jak dogadać się miedzy sobą w drużynie oraz z przeciwnikami, mamy NT gdzie terminy turniejów są niezmienne i do tego mamy IPP... Nie jest to nic łatwego, zwłaszcza dla tych, którzy chcą brać udział we wszystkich wymienionych rozgrywkach.
rakdar - 2009-02-23, 20:40

angst napisał/a:
Mecz finałowy toczy się do 4 zdobytych punktów

Wiem, że ten temat był już poruszany, ale moim zdaniem to zła interpretacja regulaminu.
"7. W fazie play-off rywalizacja trwa do 3 lub 4 zwycięstw (półfinały i finał)". Jest to czytelne i nie ma co tu kombinować. Ani dwa, ani pięć remisów nie przekłada się na zwycięstwo, a punkty za nie dostawało się tylko i wyłącznie w fazie grupowej – pkt.6. Zapewne na kurniku gra jakiś prawnik, lub chociażby student prawa który to potwierdzi (albo i nie – rakdar, tak jak każdy człowiek też się może mylić).

Jeżeli będą zmiany, to też popieram propozycję zukole. Zmieńmy system rozgrywek i pójdźmy drogą EL, jak zrobili to Czesi i Rumuni. Pożyczmy od nich stronkę i na niej już poprowadźmy nowe rozgrywki. Jest tam jasno i czytelnie (no prawie – wyżej wymienionemu nie wychodzą parowania :) ).

P.S. Każdy zapisał się do IPP z własnej woli i nie robi żadnej łaski, że rozegra swoje mecze w terminie. Zapisałem się dobrowolnie – przestrzegam regulamin. Ot i cała filozofia.

angst - 2009-02-24, 00:23

rakdar napisał/a:
angst napisał/a:
Mecz finałowy toczy się do 4 zdobytych punktów

Wiem, że ten temat był już poruszany, ale moim zdaniem to zła interpretacja regulaminu.
"7. W fazie play-off rywalizacja trwa do 3 lub 4 zwycięstw (półfinały i finał)". Jest to czytelne i nie ma co tu kombinować. Ani dwa, ani pięć remisów nie przekłada się na zwycięstwo, a punkty za nie dostawało się tylko i wyłącznie w fazie grupowej – pkt.6. Zapewne na kurniku gra jakiś prawnik, lub chociażby student prawa który to potwierdzi (albo i nie – rakdar, tak jak każdy człowiek też się może mylić)

Przytoczony punkt dotyczy fazy play-offs, tymczasem mecz pomiędzy dwoma zwycięzcami edycji to kwestia dodatkowa, w celu wyłonienia zwycięzcy danego sezonu IPP.

Jednocześnie zgadzam się, że ten punkt Regulaminu wymaga poprawki. Już wcześniej pisałem, jak należy go interpretować, natomiast jeśli wzbudza takie kontrowersje, to należy go zmienić.

Z tego co czytam, największym problemem wydaje się ilość walkowerów. W mojej ocenie system pośrednio przekłada się na ich ilość, jednak niezależnie od wybranej formy rozgrywek walkowery były i będą.

Zastanowię się nad ewentualnymi karami, natomiast wykluczenie z rozgrywek nie wydaje mi się najlepszym rozwiązaniem (nie mamy aż tak dużo graczy, aby sobie na to pozwolić).

Mam wrażenie, że w toku dyskusji zapomina się o genezie IP(R)P. Celem IRP są rozgrywki, na podstawie których Selekcjoner ma podejmować decyzje odnośnie powołań na mecze międzynarodowe. Gdyby nie mecz w Cieszynie w ogóle nie byłoby w minionym roku takiego meczu. Uważam, że pewnym rozwiązaniem byłoby przywrócenie zasady, iż tylko uczestnicy rozgrywek IRP mogą reprezentować Polskę, co przynajmniej dla części osób powinno być dodatkową zachętą do gry.

Niezależnie od ewentualnej reformy rozgrywek priorytetem dla mnie jest wypracowanie takich rozwiązań, aby rozgrywać jak najwięcej spotkań (optymalnie chyba 6-8 w roku). To wpłynie na zainteresowanie rozgrywkami, a przy okazji na frekwencję.

Niestety, namówienie jakiejś ekipy na mecz nie jest wbrew pozorom łatwe. Mam nadzieję, że zmieni się to po meczu z Węgrami.

Pozdrawiam

Angst

wicherek - 2009-02-26, 12:25

maestro napisał/a:
Muchal napisał/a:

Ale co to zmieni na plus? Już mamy dość dużo walkowerów, a tak tylko będzie ich jeszcze więcej. Co to za satysfakcja przechodzić do następnych rund dzięki walkowerom?

Taka sama satysfakcja jak wygranie przez czas, przez slabe lacze przeciwnika, bol glowy, slaba forma, lub przeszkadzanie osob trzecich.

Zeby byla pelna satysfakcja 2 graczy musialo by byc w szczytowej formie, a jesli kto wygral bo tamtem za szybko kliknal myszka mozna porownac do walkowera, czyli olanie gry.

"czas jest elementem gry"
a walkower nie?

Nie dostosujesz sie, masz punkt mniej, bo z jakiej paki uczciwy ma na tym tracic? pretensje do samego siebie w takiej sytuacji.

Rozumiem z drugiej strony tez angsta, bo ma w swoim zdaniu duzo racji, ale zdecydowanie mniej klotni i nieporozumien byloby w przypadku dostosowania sie do regulaminu, bo nikt wtedy nie bedzie mial prawa miec pretensji o to, ze przegral walkowerem.

ps. sytuacje w ktorych 2 graczy wybitnie nie ma w danym okresie czasu mozna traktowac ulgowo pozwalajac zagrac dzien czy dwa pozniej. Sytuacje ktorych osoba 3cia zalatwia to za nich to dla mnie jest smieszna, bo sam takiej sytuacji mialbym w d... kiedy jest admin date, skoro i tak moge zagrac sobie po niej.