|
Forum.Gomoku.pl Forum Polskiego Stowarzyszenia Gomoku, Renju i Pente |
 |
Pente - Mistrzostwa Polski 2006 w PENTE
100per - 2006-10-19, 11:26 Temat postu: Mistrzostwa Polski 2006 w PENTE W dniach 9-10 grudnia 2006 w Łodzi zostaną rozegrane Mistrzostwa Polski w pente.
Ze względu na rozbieżności w gronie obecnego zarządu związane z planowanym kształtem imprezy (a także na kończącą się kadencję) dokładny harmonogram zostanie określony w nieco późniejszym okresie - po konsultacjach z zainteresowanymi, czyli potencjalnymi uczestnikami. Zapraszamy zatem do dyskusji, na razie pojawiły się następujące pomysły:
1. Rozegranie towarzyszącego turnieju gomoku (w Łodzi jeszcze takowego nie było, a wiem, że jest sporo potencjalnych uczestników - niestety w przeciwieństwie do samego pente),
2. Rozegranie towarzyszącego turnieju pente keryo (pierwszy raz w Polsce) - MP rozegrane byłyby na zasadach pro,
3. Rozegranie osobnych mistrzostw w pente pro i keryo, przyznanie dwóch niezależnych tytułów Mistrza Polski - pomysł alternatywny w stosunku do punktu 2,
4. Rozegranie turnieju w wersji pro na zasadzie "mecz i rewanż" - w jednej rundzie zawodnicy graliby ze sobą 2 partie.
Dodatkowo warto byłoby omówić kwestię rankingu, tzn. czy partie w keryo zaliczać do oficjalnego rankingu pente, czy tez jednak gra ta na tyle różni się od pro, że uzasadnione byłoby wprowadzenie odrębnego zestawienia.
Liczę na ożywioną dyskusję "stęsknionych turniejów" pentaków ...
aaru - 2006-10-19, 11:40
Będę
Nad resztą muszę trochę pomyśleć.
s3v3n - 2006-10-19, 19:23 Temat postu: Re: Mistrzostwa Polski 2006 w PENTE
100per napisał/a: | 2. Rozegranie towarzyszącego turnieju pente keryo (pierwszy raz w Polsce) - MP rozegrane byłyby na zasadach pro, |
nie sadze, zeby udalo sie zmiescic turniej w pente, turniej keryo pente i gomoku w dwa dni. wiazaloby sie to ze skroceniem czasow (np do 10 min), co wg mnie jest niedopuszczalne, jesli mamy walczyc o mistrzostwo polski. w gre chyba wchodza tylko jakies partie pokazowe, towarzyskie w keryo ?
100per napisał/a: | 3. Rozegranie osobnych mistrzostw w pente pro i keryo, przyznanie dwóch niezależnych tytułów Mistrza Polski - pomysł alternatywny w stosunku do punktu 2, |
nie wyobrazam sobie tego za bardzo na jednym turnieju, zwlaszcza, ze TRZEBA zagrac tez gomoku (bo to najpopularniejsza gra).
100per napisał/a: | 4. Rozegranie turnieju w wersji pro na zasadzie "mecz i rewanż" - w jednej rundzie zawodnicy graliby ze sobą 2 partie. |
mysle, ze mecz+rewanz i minimum 15 minut dla gracza jest konieczne. ja jestem za gra na 20 min, co lacznie daloby runde trwajaca 1,5h.
100per napisał/a: | Dodatkowo warto byłoby omówić kwestię rankingu, tzn. czy partie w keryo zaliczać do oficjalnego rankingu pente, czy tez jednak gra ta na tyle różni się od pro, że uzasadnione byłoby wprowadzenie odrębnego zestawienia. |
jak juz wyzej napisalem nie widze mozliwosci zagrania w ciagu 2 dni 3 turniejow (pente, keryo pente, gomoku), wiec wg mnie kwestia rankingu w keryo jest po prostu nieaktualna i do rozwazenia przy okazji nastepnego turnieju.
aaru - 2006-10-20, 09:29
1.
100per napisał/a: | Rozegranie towarzyszącego turnieju gomoku (w Łodzi jeszcze takowego nie było, a wiem, że jest sporo potencjalnych uczestników - niestety w przeciwieństwie do samego pente), |
Turniej gomoku powinien zostać rozegrany. Powinna przyciągnąć większą liczbę uczestników. Rundy i czas w takiej ilości na ile pozwoli turniej mistrzowski.
2.
100per napisał/a: | Rozegranie towarzyszącego turnieju pente keryo (pierwszy raz w Polsce) - MP rozegrane byłyby na zasadach pro, |
s3v3n napisał/a: | nie sadze, zeby udalo sie zmiescic turniej w pente, turniej keryo pente i gomoku w dwa dni. wiazaloby sie to ze skroceniem czasow (np do 10 min), co wg mnie jest niedopuszczalne, jesli mamy walczyc o mistrzostwo polski. w gre chyba wchodza tylko jakies partie pokazowe, towarzyskie w keryo ? |
Jestem za rozegraniem turnieju keryo w niedziele (szczegóły poniżej). Rundy i czas w takiej ilości na ile pozwoli turniej mistrzowski oraz turniej gomoku.
3.
100per napisał/a: | Rozegranie osobnych mistrzostw w pente pro i keryo, przyznanie dwóch niezależnych tytułów Mistrza Polski - pomysł alternatywny w stosunku do punktu 2, |
s3v3n napisał/a: | nie wyobrazam sobie tego za bardzo na jednym turnieju, zwlaszcza, ze TRZEBA zagrac tez gomoku (bo to najpopularniejsza gra). |
Zdecydowanie MP w Pente. Turniej Keryo-Pente jako zwykły rankingowy.
4.
100per napisał/a: | Rozegranie turnieju w wersji pro na zasadzie "mecz i rewanż" - w jednej rundzie zawodnicy graliby ze sobą 2 partie. |
s3v3n napisał/a: | mysle, ze mecz+rewanz i minimum 15 minut dla gracza jest konieczne. ja jestem za gra na 20 min, co lacznie daloby runde trwajaca 1,5h. |
Natomiast ja dodam jeszcze jedną opcję. A może zastanowić się nad D-Pente? Wszyscy gracze (większość, a na pewno uczestnicy dotychczasowych turniejów) gomoku znają SWAP, a moja propozycja tak znacznie od SWAP nie odbiega.
Rozpoczynający zawodnik stawia 4 kamienie (po dwa z każdego koloru), przy czym pierwszy na środku planszy. Przeciwnik wybiera kolor.
Choć to być może jednak zbyt duża "rewolucja" jak na pierwsze MP? Skomentujcie proszę.
Jeżeli by miało dojść do rozegrania turnieju z opcją Pente-pro, to również jestem za 2 partiami. Czas 15min, 11 rund (11h "czystej" gry) lub 20min i 9 rund (12h czystej gry).
5.
100per napisał/a: | Dodatkowo warto byłoby omówić kwestię rankingu, tzn. czy partie w keryo zaliczać do oficjalnego rankingu pente, czy tez jednak gra ta na tyle różni się od pro, że uzasadnione byłoby wprowadzenie odrębnego zestawienia. |
s3v3n napisał/a: | jak juz wyzej napisalem nie widze mozliwosci zagrania w ciagu 2 dni 3 turniejow (pente, keryo pente, gomoku), wiec wg mnie kwestia rankingu w keryo jest po prostu nieaktualna i do rozwazenia przy okazji nastepnego turnieju. |
Osobny ranking.
Oto moje 2 propozycje:
Wersja A (MP D-Pente + Gomoku, Gomoku-blitz + Keryo-Pente):
Sobota
09:00 zapisy na turniej D-Pente (20 minut, 11 rund) i równoległy turniej Gomoku (15?)
09:30 początek turnieju
15:30 przerwa obiadowa (po 7 rundach D-Pente i 9 Gomoku)
17:30 kontynuacja obu turniejów
21:00 przewidywane zakończenie
Niedziela
09:30 zapisy na turniej Gomoku-blitz (11 rund, 5 minut)
10:00 początek turnieju
13:00 zakończenie Gomoku i zapisy na Keryo (7 rund, 10 minut)
13:30 początek turnieju
17:00 zakończenie dwudniowych rozgrywek
Wersja B (MP Pente-pro + Gomoku, Gomoku):
Sobota
09:00 zapisy na turniej Pente-pro (15 minut, 11 rund po 2 mecze) i równoległy turniej Gomoku (15?)
09:30 początek turnieju
16:30 przerwa obiadowa (po 5 rundach Pente-pro i 8 Gomoku)
18:00 kontynuacja obu turniejów
21:30 przewidywane zakończenie 8 rundy turnieju mistrzowskiego (wczesniej, ok. 20:00 zakończenie turnieju Gomoku)
Niedziela
09:00 kontynuacja turnieju mistrzowskiego (rundy 9-11)
12:30 zakonczenie i zapisy na Gomoku (7 rund, 15 minut; ewentualnie 11 rundowy blitz)
13:00 początek turnieju
18:00 zakończenie dwudniowych rozgrywek
_gnoza_ - 2006-10-20, 14:34
moze nie bede odpowiadal po kolei ale...
-co do d-pente to bym teraz tego nie wprowadzal, i chodz nigdy nie gralem w ta opcje , to sadze ze jest lepsza od pro
-co do gomoku to sprawa oczywista ze powininno byc
-jesli chodzi o keryo to ja nawet wolalbym mistrzostwa w keryo zamiast w pro , ale wiem ze jak na 1 mp w pente to moze nie jest najwlasciwsze, oczywiscie nastepne mp moglyby byc w keryo
-co do samego systemu rozgrywek to wprowadzenie 2 partii jest dobra opcja ( a wlasciwie konieczna)
-co do rozkladu zaproponowanego przez aaru to wole wariant b, ale jak widze z rozpiski to mozna juz zrobic tak 'full wypas', i jak napisal seven po 20 min (powinno starczyc czasu)
pzdr pentakow
BlueMan - 2006-10-23, 16:46
Moze narazie lepiej tylko zwykle pente pro , chociaz wole keryo no ale ... na nastepnych juz moze bede ...
BlueMan - 2006-10-23, 16:47
;(;(;( Niech bedzie jak Aaru chce wiariant B ... bo i tak nie bedzie mnie ;(;(;(
utratos - 2006-10-25, 19:37
Witam
Podzielę się moimi uwagami w punktach:
1. Odmiana PENTE
- D-Pente – raczej nie bo nie ma na kurniku oraz niewiele zmienia w porównaniu z samym pro
- Keryo czy pro? Osobiście jestem za keryo gdyż jest ciekawszą i trudniejszą odmianą . Większość graczy gra w obie odmiany więc większego problemu nie ma.
Proponuje zorganizować głosowanie w tej sprawie, które rozstrzygnie w którą odmianę zagramy.
2 Jakie turnieje i ile?
Padają propozycję rozegrania MP w Pente i turnieju( lub dwóch turniejów) gomoku. Moim zdaniem takie rozwiązanie nie sprawdzi się i jedynie rozegranie oddzielnego turnieju gomoku ma sens.
A. W wypadku rozegrania równolegle turnieju gomoku i MP w Pente z zakazem gry tu i tu :
a)liczba graczy podzieli się na dwa turnieje. Na ostatnich turach było odpowiednio 16 (wawa) i 13 graczy( Kraków). Oczywiście liczymy teraz na większą liczbę ale nawet zakładając przyjazd 20 po podzieleniu na 2 może się okazać, że nie rozegramy jednego z turów w pełnym wymiarze.
b) trzeba będzie obsługiwać dwa równolegle turnieje co utrudni i spowolni organizację
c) obniży to rangę i poziom obu turniejów gdyż cześć czołówki Gomoku zagra w Pente zubożając turniej Gomoku a część graczy Gomoku, którzy potencjalnie mogliby zagrać w Pente wybierze Gomoku bo bardziej je lubi.
B. Rozegrania równolegle turnieju gomoku i MP w Pente z pozwoleniem gry tu i tu.
Przećwiczyliśmy ten wariant na MPw Renju w Warszawie i osobiście mam bardzo negatywny stosunek do tego sposobu organizacji turnieju. Będziemy świadkami ganiania pomiędzy stołami , spóźniania się na gry czy też nie podchodzenia nawet do stołu i poddawania gier w ten sposób a w konsekwencji podtekstów i kłótni. A nie ma to najmniejszego sensu ...
Toteż zdecydowanie jestem za rozegraniem turnieju gomoku oddzielnie.
2. Czas i liczba rund
Proponuje 9 rund po 20 minut gomoku( łącznie 360min= 6godzin)
Pente 9 rund po 20 minut po dwie gry ( łącznie 720 minut=12godzin)
Oba turnieje w systemie szwajcarskim .
Poniżej zaproponowałem trzy opcje planu. Pierwsza zakłada rozegrania w pierwszej kolejności turnieju Gomoku rano w sobotę. Druga zaczyna od pierwszych 3 rund w MP w Pente a dopiero południu w sobotę rozegranie turnieju Gomoku. Trzecia przedłuża nieco grę w sobotę do 21:20 z 20:00 w dwóch pierwszych planach dając możliwość rozgarnia blitza Gomoku na zakończenie turnieju w niedziele popołudniu.
Plan:
Opcja A:
Sobota
08:50 zapisy na turniej Gomoku
09:00 początek turnieju
15:00 zakończenie turnieju
15:00 – 16:00 przerwa obiadowa
16:00 – początek MP w Pente
20:00 przewidywane zakończenie zmagań pierwszego dnia po 3 rundach
Niedziela
09:00 wznowienie turnieju( start 4 rundy)
14:20 – 15:20 przerwa (obiadowa po 7 rundach)
15:20- 18:00 ( 8 i 9 runda)
18:00 – zakończenie turnieju
Opcja B
Sobota
08:50 ostatnie zapisy na MP w Pente
13:00 – 14:00 przerwa obiadowa ( po 3 rundach)
14:00 – początek turnieju Gomoku
20:00 przewidywane zakończenie turnieju gomoku
Niedziela
09:00 wznowienie turnieju( start 5 rundy)
14:20 – 15:20 przerwa (obiadowa po 7 rundach)
18:00 – zakończenie turnieju
Opcja C
Sobota
08:50 ostatnie zapisy na MP w Pente
14:20 – 15:20 przerwa obiadowa ( po 4 rundach)
15:20 – początek turnieju Gomoku
21:20 przewidywane zakończenie turnieju gomoku
Niedziela
09:00 wznowienie turnieju( start 5 rundy)
13:00 – 14:00 przerwa (obiadowa po 7 rundach)
16:40 – zakończenie turnieju
ewentualnie 17:00- 18:00 turniej blitz Gomoku( 5 minut na gracza) 6 rund
Bardzo proszę o udział w dyskusji na podstawie , której Zarząd podejmie decyzje.
soul_reaper - 2006-10-26, 09:29
Wg mnie jesli mamy powaznie traktowac wszystkie nasze gry, to na MP Pente wlasnie ta gra musi miec priorytet. Biorac pod uwage stopien skomplikowania i wielosc kombinacji, 20 minut na gre uwazam za absolutne minimum. Tak samo jak granie meczu i rewanzu. Jak dla mnie, najciekawiej prezentuje sie propozycja C, ale raczej bez blitza w gomoku. Rozlozenie MP na dwa dni zpowoduje mam nadzieje podniesienie poziomu gier, gdyz ludzie beda mniej zmeczeni. Dlatego tez nalezy rozegrac najpierw gry mistrzowskie a dopiero pozniej turniej gomoku.
Co do odmiany gry sie nie bede wypowiadal, bo nie jestem w tej dziedzinie zadnym autorytetem. Po prostu jesli bede wiedzial wczesniej to przeczytam zasady konkretnej odmiany przed przyjazdem na turniej.
Poniewaz start jest planowany o 9 to trzeba by sie tego bylo trzymac. Niestety, jesli mamy isc w strone sportowa, to musimy skonczyc z tradycja chlania na turniejach. Owszem kilka piwek wieczorem w piatek czy sobote nie zaszkodzi, ale nie moze byc absolutnie mowy o piciu w ciagu dnia.
aaru - 2006-10-26, 09:38
Bardzo optymistycznie liczysz czas Maćku. Myślę, że nawet w wojsku (pozdro niebiieski ) nie udało by się przeprowadzić tego turnieju wg twoich harmonogramów. Myśle, że 10 minut między każdą rundą to minimum. Pamietajmy, że przed każdą rundą trzeba:
- "sparować ludzi",
- pary muszą się odnaleźć (przeważnie ten drugi jest w toalecie lub przy automacie z kawą),
- zasiadając do stolika okazuje się zazwyczaj, że kamienie nie zostały sprzątnięte po poprzedniej grze, a zegar nie nastawiony,
- i inne...
Także do twojego grafiku trzeba doliczyć około 3 godzin. Mam również wątpliwości, czy zapisy 8:50-9:00 nie rozciągną się w czasie. Duża cześć z nas ma problemy z punktualnością (na komunię dostawali wrotki ).
A wracając do formy turnieju to po przemyśleniach jestem za Pente-Pro (po 2 gry w rundzie).
Ps.
Nie zgodzę się, że D-Pente to to samo co Pente-pro.
s3v3n - 2006-10-26, 13:42
1. jesli gry maja stac na wysokim poziomie, to trzeba grac na 20 minut. wszyscy chyba zgadzaja sie, ze trzeba grac po dwie partie w rundzie, a wiec na jedna runde trzeba liczyc 1,5 godziny, a nie 80 minut jak w rozpisce utratosa. najwyzej turniej bedzie przebiegal szybciej, ale lepsze to niz opoznienia.
turniej gomoku musi sie odbyc, ale to jego trzeba dopasowac do pente, a nie odwrotnie...
2. odmiana pente
- jesli chodzi o d-pente, to oczywiscie odpada, bo nie ma tego na kurniku. ale pisanie, ze niewiele zmienia w porownaniu z samym pro jest "lekko" chybiony. tez tak kiedys myslalem, ale poswiecilem troche czasu na poznanie tej odmiany, powymyslalem rozne otwarcia, a wreszcie zagralem pare gier na, wydaje mi sie, niezlym poziomie z amerykanami i stwierdzam, ze roznica jest duza. to tak troche poza tematem ...
- w kwestii wyboru pro/keryo, sklaniam sie jak zwykle ku zwyklemu pro. pytanie podstawowe: czemu mielibysmy grac keryo?
w tym momencie _nikt_ w polsce nie prezentuje poziomu pozwalajacego mu wygrywac wszystkie gry czarnymi. wcale bym sie nie zdziwil, gdyby powtorzyla sie sytuacja z zeszlego roku, kiedy to na jednym z turniejow wiecej gier wygrano bialymi niz czarnymi ;-)
moze ktos powie, ze keryo jest mniej schematyczne, ale to tez nie do konca prawda, bo po prostu narazie malo osob zajelo sie zglebianiem otwarc w tej odmianie. jesli bysmy zaczeli teraz grac tylko w keryo - i na turniejach i na kurniku - to za niedlugi czas okazaloby sie, ze znowu czarne wygrywaja wiekszosc gier, tak jak w pro.
no i wreszcie pro gwarantuje mniej przypadkowosci, a takze wyzszy poziom gier, z uwagi na to, ze wiecej osob zna podstawy teoretyczne (otwarcia itp) tej odmiany
wicherek - 2006-10-26, 16:09
Moim zdaniem, jezeli gry maja byc wyrownane, 20m, i do tego na europejskim przynajmniej poziomie wypadaloby zagrac keryo. Znajomosc otwarc w pro pozwala na gre nawet 5minutowa (gdzie gracz do pewnego momentu zna kombinacje ruchow, prowadzacej do konfortowej dla niego sytuacji na planszy) Keryo ma wiecej mozliwosci zagrania finezyjnych ruchow, i takich co przydaja sie pozniej (po ataku przeciwnika, a nie tylko w danym momencie) i co najwazniejsze w Keryo rzadko jest sytuacja, gdzie gracz jest na przegranej pozycji, a w Pro zazwyczaj jest tak, ze ten kto pierwszy przejmie inicjatywe ataku wygrywa.
_gnoza_ - 2006-10-26, 17:26
Cytat: | kiedy to na jednym z turniejow wiecej gier wygrano bialymi niz czarnymi |
to chyba swiadczy o poziomie
a tak na serio to mysle zebysmy po prostu zaglosowali kto jaka odmiane woli grac i juz
ja glosuje na keryo
tylko glosujmy szybko zebym wiedzial w co sobie pograc
100per - 2006-10-26, 18:38
s3v3n napisał/a: | (...) pro gwarantuje (...) wyzszy poziom gier, z uwagi na (...) |
wicherek napisał/a: | Moim zdaniem, jezeli gry maja byc (...) na europejskim przynajmniej poziomie wypadaloby zagrac keryo. | Jak widać o porozumienie nie będzie łatwo...
Wg mnie nie ma co rozdzielać turnieju na dwa dni, jeśli nie ma wielkiej potrzeby, a tu chyba nie ma, bo można całą sobotę przeznaczyć na pente a w niedzielę zagrać oficjalny turniej gomoku. Wymyśliłem taki plan:
sobota:
09:00 - 10:20 ---> runda 1 (01:20)
10:20 - 11:40 ---> runda 2 (01:20)
11:40 - 13:00 ---> runda 3 (01:20)
13:00 - 14:20 ---> runda 4 (01:20)
14:20 - 15:05 ---> przerwa obiadowa (00:45)
15:05 - 16:25 ---> runda 5 (01:20)
16:25 - 17:45 ---> runda 6 (01:20)
17:45 - 19:05 ---> runda 7 (01:20)
19:05 - 20:25 ---> runda 8 (01:20)
20:25 - 21:45 ---> runda 9 (01:20)
harmonogram gomoku będzie łatwiejszy do ustalenia.
Dodatkowo w sobotę zagrałbym nawet dwa nieoficjalne turnieje w gomoku - dla łodzian, któzy nie grają w pente i dla tych, którzy przyjadą w grupie z pentakami, ale tylko na gomoku (np. Dragon).
Sam głosuję na wersję PRO.
dragon_katowice - 2006-10-26, 20:03
nie gram w pente i przyjadę jedynie wtedy gdy będzie turniej gomoku
z mojej strony to tyle odnośnie turnieju pente
utratos - 2006-10-26, 21:46
Podsumowując dotychczasowa dyskusję
1. Wiele potencjalnych planów turnieju
2. 3 głosy na keryo: Wicherek, Gnoza, Utra , 4 na pro : BlueMan,100per,Aaru, S3v3n
Czekamy na kolejne głosy:)
aaru - 2006-10-27, 08:37
W poniedziałek będzie spotkanie naszego klubu. Nauczymy szybko naszego smoczka kilku otwarć w pente i na pewno zagra
vilumisiek - 2006-10-27, 10:02
Pomyślę o przyjeździe w przypadku równoczesnego turnieju gomoku - podobnie jak Dragon. A najlepiej gdybym dojechał do miejscowości w której ktoś równierz by się wybierał do Łodzi.
_gnoza_ - 2006-10-27, 10:57
Cytat: | 2. 3 głosy na keryo: Wicherek, Gnoza, Utra , 4 na pro : BlueMan,100per,Aaru, S3v3n |
Cytat: | ;(;(;( Niech bedzie jak Aaru chce wiariant B ... bo i tak nie bedzie mnie ;(;(;(
|
jesli ktos sie nie pojawi to mysle ze nie powinienes liczyc takiego glosu
s3v3n - 2006-10-27, 14:26
_gnoza_ napisał/a: | Cytat: | kiedy to na jednym z turniejow wiecej gier wygrano bialymi niz czarnymi ;-) |
to chyba swiadczy o poziomie :P |
i wlasnie dlatego powinnismy grac pro, bo jesli poziom jest niski (co do czego sie zgodzilismy), to po co sie pchac w trudniejsza odmiane?
_gnoza_ - 2006-10-27, 19:05
ja sie pcham w keryo bo wlasnie jest trudniej wygrac czarnymi
a co do pro to co prawda gram sobie teraz na dsg ale jak sie tak troche pogra np na bk i porzadnie poanalizuje to widac ze biale nie maja szans i to jest zniechecajace..
ale jak wiekszosc wybierze pro to nie bede plakal i po prostu cos sobie przypomne
p.s. ale nie bylbym uczciwy nie przyznajac sevenowi racji (tak posrednio troche )co do tego ze w keryo tez sa schematy (sam troche "wypracowalem" grajac na bk), ktore czasem pozwalaja wygrywac szybciej niz w pro
Johanka_z_arcu - 2006-10-28, 12:13
Ja jako kompletny laik grajacy "od świeta" jestem za keryo, więcej śmiechu przy tym jest
A do Łodzi chetnie przyjadę, bez względu na to, jaka opcje wybierzecie i jaki grafik zastosujecie
wicherek - 2006-10-28, 12:45
czy juz wiadomo gdzie bedzie rozgrywany turniej?
lonewolf - 2006-10-28, 21:37
wicherek napisał/a: | czy juz wiadomo gdzie bedzie rozgrywany turniej? |
Wiadomo. Wkrótce zostaną podane wszystkie informacje.
vilumisiek - 2006-10-29, 02:38
Jeśli będzie turniej gomoku to będę. A jeśli będę to wole w pente pro grać.
lonewolf - 2006-10-29, 12:41
Turniej gomoku na pewno będzie.
vilumisiek - 2006-10-29, 18:03
Widzę, że przywrócony członek dobrze poinformowany Z tego miejsca chciałbym zapytać kogoś (mam na myśli np Kraków i Katowice) czy byłaby możliwość dojazdu do Katowic a potem razem z wami?
dragon_katowice - 2006-10-29, 21:33
vilu
jesli będzie gomo to pojedziemy może nawet w 9 osób (dragonowozem)
angst - 2006-10-29, 21:51
Moim zdaniem pierwsze, historyczne Mistrzostwa Polski w Pente, powinny być rozgrywane w odmianie pro.
Patrząc na wyniki gier w Kurniku oraz na turniejach w realu nie sądzę, aby ktokolwiek z Polaków do perfekcji miał opanowaną umiejętność wygrywania czarnymi. Ponadto, keryo wydaje się być po prostu inną odmianą pente, a nie rozwinięciem pente klasycznego, wyrównującego szanse (kto wie, może po głębszym zbadaniu okaże się, że czarne mają jeszcze większą przewagę w tej opcji - nie porównałbym tego w żaden sposób np. ze swapem w gomoku).
Zastanowiłbym się jeszcze nad opcją grania w systemie mecz+rewanż. Może to dobry pomysł - nikt przynajmniej po turnieju nie będzie się tłumaczył kiepskim losowaniem... (nie wiem, jak poradzi sobie z tym swiss perfect?). Jeśli gramy rewanże, to proponuję zrobić 9 rund (poniżej rozpisałem jednak harmonogram dla 11 rund).
Z samych powyższych postów można wywnioskować, iż turniej gomoku powinien się odbyć (ale zrobiłbym to oczywiście w ten sposób, aby można było zagrać w obu turniejach).
Jeśli chodzi o czas gry według mnie 20 minut to absolutne minimum na imprezie tej rangi.
Moja propozycja harmonogramu jest następująca:
Sobota:
9:00 - 15:40 MP w Pente (5 rund)
15:40 - 16:30 przerwa/obiad
16:30 - 21:00 Turniej Gomoku (9 rund)
Niedziela:
9:00 - 17:00 MP w Pente (6 rund)
Oczywiście można zastanowić się nad rozbiciem gomoku także na dwa dni i zagraniem 11 rund lub nad zagraniem jednego dnia pente i jednego dnia gomoku.
Z gry w keryo tym razem bym jeszcze zrezygnował (chyba, że turniej keryo w trakcie Turnieju Gomoku specjalnie dla pentaków). Niezależnie od ostatecznej decyzji liczyłbym keryo w jednym rankingu z pro.
Resumując - głosuję za MP w pente pro (co najmniej 20 minuta na gracza, z rewanżami) + rankingowy turniej gomoku.
Pozdrawiam
Angst
dein - 2006-10-29, 21:57
Jestem za odmiana pro pente.
dragon_katowice - 2006-10-30, 15:52
my jeden turniej regionalny w katowicach zagraliśmy tak,że graliśmy mecz i rewanż i wynik z dwumeczu wpisywaliśmy do swiss perfecta
nie trzeba było nic kombinować z rozpiskami, każdy był zadowolony bo graliśmy z rewanżem no jedynie remisów było więcej
angst - 2006-10-30, 16:36
Przyznawaliście za zwycięstwo w partii 0,5 pkt.? A co w sytuacji, kiedy w jednej z gier byłby remis? Czy Swiss Perfect ma opcję np. 1,25:0,25?
Pozdrawiam
Angst
P.S. To chyba w sumie najmniejsze zmartwienie, pytam bardziej z ciekawości. Być może uda się uniknąć potencjalnych kłopotliwych sytuacji już wcześniej...
lonewolf - 2006-10-30, 16:39
Za zwycięstwo 2-0 wpisujesz 1, za 1-1 =, a za 0-2 dajesz 0. Gorzej, gdyby ktoś wygrał 1.5 - 0.5, ale w pente remisów nie będzie, więc tym się martwić nie trzeba.
100per - 2006-10-30, 19:01
SwissPerfect oczywiście ma możliwość wpisania 1,5:0,5, wykorzystałem to np. na Mariaszu przy obsłudze turnieju warcabowego - dzięki temu można stosować go również na turniejach drużynowych.
dragon_katowice - 2006-10-30, 19:14
no jak dla mnie 1,5:0,5 to wpisałbym 1:0 ale Miłosz pisze ,że może wpisywać połówki więc żaden problem
wicherek - 2006-10-30, 19:15
lonewolf napisał/a: | Za zwycięstwo 2-0 wpisujesz 1, za 1-1 =, a za 0-2 dajesz 0. Gorzej, gdyby ktoś wygrał 1.5 - 0.5, ale w pente remisów nie będzie, więc tym się martwić nie trzeba. |
a jezeli ktos zaproponuje, a druga strona sie zgodzi?
_gnoza_ - 2006-10-30, 20:50
Cytat: | a jezeli ktos zaproponuje, a druga strona sie zgodzi? |
w pente remisy sa ukartowane-zawsze ktos ma wina i oddaje 0,5 pkt, to niesportowe zachowanie (no przeciez to sa MP)
alicecooper - 2006-11-04, 16:40
oto co utratos napisał kiedyś krytykując zarząd:
http://forum.gomoku.pl/viewtopic.php?p=15539#15539
utratos napisał/a: | hmn moze nie wiecie jak wyglada organizacja turnieju krajowy? No to prosze
1. Podstawa jest znalezienie miejsca na turniej oraz miejsca noclegowego. Za to odpowiedzilane sa osoby ktore to organizuja( w wypadku poznania to szarlotka i adik:)
2. Sprzet Gobany i kamienie zostaly zakupione z pieniedzy stowarzyszenia ze skladek i oplat turniejowych. znajduje sie on W czterech miejscach w tym momencie glownie u Milosza.
Zegary . Wielkie dzieki za dla Zakona!! Jest do tej pory niezawodny i to on zalatwia( ostatnio tez przywozil) zegary
Komputer w miejscu turnieju jak nie to trzeba przywiesc stacjonarny lub laptop. do tego program swiss sytem dostepny free
3. SZczegoly turniejowe ile rund, w co gramy , wpisowe ,nagrody . Dla doswiadczonych organizatorow to naprawde sekundka.
4. Umieszzcenie na stronie . Sprowadza sie do zmiany nazwy i adresu turniejowego , innych zmian jesli nastapily( np ilosc rund) w sztampie.
5. Nastepnie odbior maili i aktualizacja listy startowej |
1. a) Miłosz znalazł miejsce na turniej b) Miłosz załatwił noclegi
2. sprzęt został przekazany nowemu zarządowi na walnym (konkretnie soulowi bo utratos nie miał dowodu osobistego)
czyli to co jest podstawą zostało załatwione przez "stary" zarząd
3. szczegóły turniejowe - sekunda
4. umieszczenie na stronie - sztampa
sekunda, sztampa dla tak doświadczonego organizatora (wielokrotnie chwalącego się MMP)
sekunda???
jest dwa tygodnie po walnym
i tyle urzęduje nowy prezes
i dalej nie ma ogłoszenia oficjalnego turnieju w Łodzi ani na stronie ani na forum a został miesiąc
fajnie było sobie krytykować "stary" zarząd , nie?
fajnie było wytykać błędy, dogryzać, sabotować prace
oby tylko zostać prezesem
ale zrobić coś samemu....
PS i jak wygląda organizacja turnieju krajowego?
lonewolf - 2006-11-05, 01:29
Ogłoszenie i szczegółowy plan turnieju pojawi się jutro (w niedzielę).
Resztę wypowiedzi alicecoopera pozostawiam bez komentarza.
soul_reaper - 2006-11-05, 12:10
Ogłoszenie sie pojawilo, lista zgloszen bedzie dzialac wieczorem (byc moze poznym)
bad_mojo - 2006-11-05, 21:11
Utratos nawet nie miał ze sobą dowodu? lol
utratos - 2006-11-06, 09:56
Z merytorycznych kwestii pozostała sprawa zapisu gier na MP w Pente.
Z jednej strony to tylko 20 minut z drugiej to MP i wypadałoby zachować gry dla potomnych...
Jakie jest Wasze zdanie ?:)
wicherek - 2006-11-06, 12:45
W przypadku zapiu gier, to chyba potrzebne beda ponumerowane pola, dokladny przebieg gry ze zbitkami ciezko bedzie przedstawic graficznie;]
soul_reaper - 2006-11-06, 14:48
Jesli stawiasz tam gdzie wczesniej zbiles kamien, to po prostu piszesz pod plansza np 15=7
angst - 2006-11-06, 15:14
Spotkałem się też z zapisem w odniesieniu do poprzedniego ruchu, np. 2L3G (dwa w lewo, trzy do góry).
Pozdrawiam
Angst
_gnoza_ - 2006-11-06, 21:09
ja jestem przeciwny zapisowi
1. to tylko rozprasza
2. jak ktos chce sobie analizowac partie to ma np database na dsg (i pewnie znalazlyby tam partie identyczne z tymi ktore bede na turnieju)
Chaosu - 2006-11-07, 23:29
. . .Angst, chyba nie z poprzednim ruchem tylko od środka planszy dzieląc plansze na ćwiartki:
Pente.net napisał/a: |
"L1D1" style labels
Starting from the center of the board, grid points are found by moving Left or Right, then Down or Up. This is the traditional Pente co-ordinate system.
|
Johanka_z_arcu - 2006-11-08, 13:21
Po co zapisywać te partie, jeżeli zapisy z poprzednich turniejów (Kraków, Warszawa), do tej pory nie zostały przepisane i nie ma z nich pożytku?
wicherek - 2006-11-08, 14:22
ale z tego co sie domyslam, partie z I MP w Gomoku byly spisywane na kartkach (chyba ze sie myle) Pozatym po co na kazdych mistrzostwach Gomoku maja byc spisywane caly czas te same schematy roya, czy innych?
Johanka_z_arcu - 2006-11-08, 18:50
Wicherku ja mam gdzieś schematy Roya, chciałam sobie przypomnieć, jak wygrałam z Soulem albo Ecem na przykład
utratos - 2006-11-27, 22:32
Witam,
Chciałbym przekazać kilka ważnych informacji dotyczących MP Łódź 2006:
1. Opublikowane zostały regulaminy MP Pente oraz turnieju Gomoku. Warto się z nimi zapoznać.
http://forum.gomoku.pl/viewtopic.php?p=26978#26978
2. Przedstawiony został przykładowy zapis Pente. Taki zapis będzie wymagany na MP.
http://forum.gomoku.pl/viewtopic.php?t=1378
3. Przypominam, że zgodnie z treścią ogłoszenia o przydziale miejsc noclegowych w schronisku(19 miejsc) decyduje kolejność zgłoszeń. Nocleg w hotelu pracowniczym kosztuje 27zł /osobo doba.
4. Osoby, które nie wysłały potwierdzenia zgłoszenia proszone są o dokonanie tej czynności.
5. Cały czas czekamy na zgłoszenia kolejnych uczestników.
Pozdrawiam
aaru - 2006-11-28, 11:40
Proszę podać pierwsze 19 osób (i ewentualnie kilka kolejnych - "rezerwowych") zakwalifikowanych do noclegów w schronisku.
I co decyduje, kolejność wysłanych maili, czy zgłoszenia na www.gomoku.pl ?
Pytam, bo chcę wiedzieć, gdzie najprawdowpodobnij wyląduję (jeżeli odjąć Łodzian i osoby bez potwierdzonych zgłoszeń, to wyląduję w schronisku).
alicecooper - 2006-12-31, 12:19
zapis partii
utratos napisał/a: | 2. Przedstawiony został przykładowy zapis Pente. Taki zapis będzie wymagany na MP. |
i odpowiedni punkt regulaminu:
utratos napisał/a: | 9. Zawodnik zobowiązany jest do prowadzenia poprawnego zapisu przebiegu partii. |
to tak jeszcze w starym roku
dajcie te zapisy skoro były wymagane:P
acha żeby było wiadomo skąd miałem natchnienie:
Mistrzostwa Polski w Renju i Otwarty Turniej Gomoku
utratos napisał/a: | Otóż plan nie był w ogóle przestrzegany, w szczególności nie było prawie przerw pomiędzy rundami renju . Przed turami byłem pewny, że zdarzę rozegrać wszystkie partie w obie gry, renju grając w przerwach gomo, a gomo głównie w przerwach renju. Niestety nie mogłem przewidzieć tego co się stało z tym planem nie byłem też organizatorem ani sędzią w tym turnieju żeby móc nad tym zapanować... |
... miałem skomentować ale mi sie odechciało
|
|