|
Forum.Gomoku.pl Forum Polskiego Stowarzyszenia Gomoku, Renju i Pente |
 |
Gomoku - Zachęta do gry - może powrót drabinki?
losiu - 2005-12-07, 09:26 Temat postu: Zachęta do gry - może powrót drabinki? Witam...
Już od ponad 2 miesięcy znudziła mi się gra w gomoku...
Turnieji prywatnych nie ma tak dużo jak było kiedyś...
Turnieje Oficjalne są ok tylko czasami nudne...
Chciałbym aby powstało coś coby zacheciło nas do gry...
Bo na pewno wiele osobom znudziła się ta gra...
Ja Bym proponował powrót Drabinki:)
Pamietam jak powstały turnieje oficjalne, turnieje prywatne ale wtedy każdy miał zapał do gry:) A Teraz...
Proponujcie coś!
Pozdrawiam!
_gnoza_ - 2005-12-07, 11:59
zacznij grac w renju
ermijo - 2005-12-07, 12:07
A ja zauważyłem u siebie coś innego. Im mniej mam wolnego czasu (im więcej nauki) tym bardziej chce mi sie grać w gomoku i na odwrót. Kiedyś grywałem naprawde czesto, czasami odruchowo, żeby tylko grać - to było bez sensu. Często grałem niechlujnie, eksperymentując zbytnio, potrzebowałem świeżości do tej gry, do kurnika - w ogóle. Teraz wiem, że gram dobrze tylko wtedy, kiedy rzeczywiście mam na to ochotę.
P.S. Wczoraj z Jokingiem naprawde sie starałem mimo paru piwek wypitych udało mi sie wygrać choć raz. A co najśmieszniejsze, to z każdą przegraną dochodziłem do wniosku, że miałem wystarczającą przewagę żeby wygrać - ale... [||||||||||||]
losiu - 2005-12-07, 12:54
Robie sobie przerwe w gomoku... Z pare dni az bedzie mi sie chcialo grać zobaczymy co z tego wyjdzie...;)
Pozdrawiam
dusksky - 2005-12-07, 13:07
Mi gomoku dawno sie juz znudzilo. A co do tej przerwy - to pomaga. Za kilka lat tak sie pewnie srodkowisko gomokowe przeczysci ze zostana same nieznane twarze.
Pozdrawiam
Zbyszek
kantpie - 2005-12-07, 15:05
O Boże, tylko nie drabinka!
Jak Ci sie nudzi ta gra to w nia nie graj i masz problem z glowy.
Pozdrawiam.
jopq - 2005-12-07, 18:27
Już teraz na kurniku nie znam nowych... Czekam na moment, w którym nikt nie będzie znał mnie
Przerwa pomaga, ale i tak już prawdopodobnie nigdy nie będę grał tyle gier co w pierwszych miesiącach...
nc - 2005-12-07, 22:02
sorki ale pomysł z drabinką do bani, jak się gra nudzi to ją odstawiasz, jak dla mnie zamiast beznadziejnej drabinki lepiej by było wprowadzić swap2 albo ranking ważony
bałtyk_gdynia - 2006-01-11, 16:33 Temat postu: Re: Zachęta do gry - może powrót drabinki?
losiu napisał/a: |
Chciałbym aby powstało coś coby zacheciło nas do gry...
Bo na pewno wiele osobom znudziła się ta gra...
Ja Bym proponował powrót Drabinki:)
|
Odnosnie drabinki Maf chyba wyraznie napisal w FAQ-u:
"Drabinka została usunięta ze względu na bezsensowność jej istnienia w sytuacji,
kiedy gracze sami decydowali, z kim grać, a z kim nie. Nie odzwierciedlała w
żadnym stopniu siły graczy, była podatna na proste manipulacje i powodowała
niepotrzebne zamieszanie wśród nowych graczy, którzy mylili ją z rankingiem.
Drabinka nie będzie nigdy przywrócona."
Jesli chodzi o zmiany to najlepiej wprowadzic jakiegos swapa2 czy cos w tym stylu. Oczywiscie wole pograc w renju, ale co zrobic jak za kazdym razem gdy wchodze na renju nikogo tam nie ma.
Ciekawym pomyslem bylo by prosic mafa o stworzenie specjalnego pokoju jedynie dla czlonkow PSGiR. Przynajmniej nie bylo by lamerstwa, nabijania i kazdy moglby miec jeden nick, dodatkowo liczba czlonkow Stowarzyszenia by diametralnie wzrosla - czyli same korzysci.
Szkoda ze nie ma szans zeby takie cos przeszlo ( albo sa minimalne), ponieważ utrudniłoby to funkcjonowanie niektórych stron (np. wchodzenie do tego pokoju przez strone z kontaktami itd). No i watpie zeby Mafowi ten pomysl sie spodobal, ale jak dla Mnie bomba.
dusksky - 2006-01-11, 17:08 Temat postu: Re: Zachęta do gry - może powrót drabinki?
bałtyk_gdynia napisał/a: |
Ciekawym pomyslem bylo by prosic mafa o stworzenie specjalnego pokoju jedynie dla czlonkow PSGiR. Przynajmniej nie bylo by lamerstwa, nabijania i kazdy moglby miec jeden nick, dodatkowo liczba czlonkow Stowarzyszenia by diametralnie wzrosla - czyli same korzysci.
Szkoda ze nie ma szans zeby takie cos przeszlo ( albo sa minimalne), ponieważ utrudniłoby to funkcjonowanie niektórych stron (np. wchodzenie do tego pokoju przez strone z kontaktami itd). No i watpie zeby mafowi ten pomysl sie spodobal, ale jak dla Mnie bomba. |
Jest tylko jeden maly problem. Kurnik z tego co sie orientuje jest serwerem darmowym i MAF chce by takim pozostal. Wprowadzenie pokoju z PSGRiP powodowalo by ze stalby sie w jakims sensie platnym portalem (by zostac czlownkiem PSGRiP trzeba wplacic iles tam gdzies tam jakas kase). Wiec chyba raczej sie to nie uda.
Pozdrawiam
Zbyszek
Ece - 2006-01-11, 23:48
Dobrze by bylo, gdyby poza pro i swap mozna bylo wybrac Renju. Przeszkoda jest ranking - w koncu ma byc liczony dla kazdej z gier oddzielnie. Pewnym kompromisem bylby wybor Renju, z automatycznym ustawieniem na gre towarzyska. Wprowadza to pewne zamieszanie i srednio mi sie podoba, ale uwazam ze lepsze to niz sytuacja obecna, kiedy tak naprawde nie ma sensu wchodzic na kurnik, jesli sie chce pograc w Renju.
Nie mam lepszego pomyslu na popularyzacje Renju (choc wlasnie sobie zdalem sprawe, ze temat chyba nie o tym )
aaru - 2006-01-12, 11:25
Z tym naliczaniem rankingu na pewno dało by się coś zrobiś. Na www.pente.org w tym samym pokoju można zagrać w kilka odmian Pente jak i również w Gomoku. Do każdej odmiany Pente jest osobny ranking. Jest nawet wprowadzony podział na Pente i Speed-Pente (gdy czas jest równy lub mniejszy od 5 minut).
martin1234 - 2006-01-12, 15:02
Jeśli już coś ma być w ramach PSGRiP, to może zastanowić sie na stworzeniem czegoś prostego, podobnego do BrainKinga? Ktoś napisał kiedyś, że zrobienie czegoś takiego nie jest zbyt trudne, więc może byłby ktoś chętny?
Nawet nie musiałoby być rankingu, możnaby toczyć toczyć różne rozgrywki, a gracze nie musieliby się ze sobą umawiać, czas zakończenia wyznaczałby czas rozegrania gier. Ciekawa mogłaby być liga, wszystkie gry byłyby rozgrywane naraz, więc nie trwałoby długo. Czas na ruch np. dzień albo dwa, nie byłoby takich problemów z walkowerami.
PS. W ostateczności można stworzyć taką ligę na istniejących już serwerach (np. BK).
adik - 2006-01-12, 19:37
E tam, czemu osobny pokój dla Renju? Wystarczy, że pod standard, pro i swap będzie też opcja "renju" i "pente" - dlaczegóżby nie? Gomoku jest odmianą Renju? A może Renju odmianą Gomoku? Albo Pente odmianą Renju? Nieważne - można interpretować jak się chce, bo zawsze będzie pasowało. Powinno się traktować SWAP tak samo jak RENJU czy PENTE.
Pozdrawiam, Adik.
bad_mojo - 2006-01-12, 20:02
adik napisał/a: | E tam, czemu osobny pokój dla Renju? Wystarczy, że pod standard, pro i swap będzie też opcja "renju" i "pente" - dlaczegóżby nie? Gomoku jest odmianą Renju? A może Renju odmianą Gomoku? Albo Pente odmianą Renju? Nieważne - można interpretować jak się chce, bo zawsze będzie pasowało. Powinno się traktować SWAP tak samo jak RENJU czy PENTE. |
Adik, jakbyś przeczytał poprzednie posty, to byś wiedział, że problem jest z rankingiem, przy ustawianiu na stole zasad renju musiałaby następować zmiana naliczania rankingu, a tego na Kurniku nie ma chyba w żadnej grze. Jest to pewnie do zrobienia, tak samo jak prywatna wersja apletów kurnikowych na potrzeby stowarzyszenia Pytanie tylko, czy byśmy z tego korzystali, można by w ten sposób ewentualnie zrobić baze co gier co lepszych graczy i w ogóle baze gier członków stowarzyszenia albo inne ciekawe rzeczy - np pokój ze stołami, na których dany układ swap już jest rozstawiony i gra się tylko i wyłącznie ten układ, za kazdym razem...
adik - 2006-01-12, 21:15
A ja myślę, że na początek, od biedy, można pozwolić sobie na mieszanie rankingu Gomoku SWAP z Renju - niech MAF się przekona, że faktycznie sporo osób w to gra. Poza tym na pewno powstaną nicki w stylu "renju_adik", którymi będzie się grało tylko w tę odmianę.
Pozdrawiam, Adik.
Ece - 2006-01-12, 22:03
adik napisał/a: | na pewno powstaną nicki w stylu "renju_adik" | Juz widze nick renju_alicecooper
s3v3n - 2006-01-12, 22:15
gomoku, renju i pente to 3 rozne gry, jaki jest sens trzymac wszystko na jednym stole? adik, zobacz jak to wyglada np na warcabach, tez sa 3 gry, a z kolei kierki sa podwojnie (zwykle i amerykanskie). idac dalej tym tokiem rozumowania moznaby zaczac laczyc tysiaca z makao, bo to gry w karty, albo szachy japonskie ze zwyklymi.
wg mnie zainteresowanie renju i pente mozna zwiekszyc bez rewolucji poprzez:
1. umieszczenie pod linkiem do gomoku na stronie glownej, malych linkow do renju i pente (kiedys bylo tam napisane, ze oprocz gomoku dostepne sa tez inne gry)
i/lub
2. dolaczenie pokoi do tych gier pod pokojami gomoku. jednak tutaj pojawia sie problem z turniejami i linkiem do statystyk, nie wiem jak by to mozna rozwiazac (zreszta sie nad tym nie zastanawialem).
jak juz pisal aaru, jesli ktos chce zobaczyc jak wyglada laczenie kilku gier/rankingow w jednym pokoju, niech sobie luknie na www.pente.org , tam jest jeden pokoj. wg mnie moze sie to sprawdzac w przypadku mniejszej popularnosci serwisu (kilkunastu graczy w jednym momencie), natomiast przy kilkuset graczach jest to juz po prostu niewypal. i ja sobie tego nie wydumalem siedzac tu, na forum, tylko tam gralem i doszedlem do wniosku, ze sie to po prostu nie sprawdza.
adik - 2006-01-13, 00:03
Ece napisał/a: | adik napisał/a: | na pewno powstaną nicki w stylu "renju_adik" | Juz widze nick renju_alicecooper |
A ja nie widzę, gdyż nick ten posiada niedozwoloną liczbę znaków.
Pozdrawiam, Adik.
martin1234 - 2006-01-13, 19:39
Seven napisał/a: | gomoku, renju i pente to 3 rozne gry |
Nawet na Kurniku jest napisane, że to podobne gry
Zarówno pente jak i renju moim zdaniem powinny być potraktowane jakoś na równi z gomoku. Renju to gra profesionalna podobno, pente bardzo ciekawa, więc albo dać je wszystkie osobno na stronie głównej Kurnika, albo razem (czy to w pokoju, czy wszystkie pokoje do tych gier na jednej stronie).
Najlepszym rozwiązaniem moim zdaniem byłoby wsadzenie wszystkich pokoi na jedną stronę. A zamiast np. dla zaawansowanych powinno być np. pente. Lista turniejów też razem, z dodaniem przy ustawieniach rodzaju gry. Listy turniejowe mogłyby być trzy, zmieściłoby się wszystko chyba
A najlapiej to poważnie porozmawiać z Mafem na ten temat. On zawsze może mieć jakiś dobry pomysł.
losiu - 2006-01-13, 20:48
martin1234 napisał/a: | Zarówno pente jak i renju moim zdaniem powinny być potraktowane jakoś na równi z gomoku. Renju to gra profesionalna podobno, pente bardzo ciekawa, więc albo dać je wszystkie osobno na stronie głównej Kurnika, albo razem (czy to w pokoju, czy wszystkie pokoje do tych gier na jednej stronie).
Najlepszym rozwiązaniem moim zdaniem byłoby wsadzenie wszystkich pokoi na jedną stronę |
We Wszystkim masz rację! Większe zainteresowanie byłoby tą grą! każda osoba ktora jest na kurniku chce wypróbować nową gre ktora pojawiła się na stronie głownej a w tym przypadku to wiele osob nie zauwazalo i nie zauwaza po prawej stronie napisu pente jak i renju!
Pente i Renju na Strone Głowną!!
dusksky - 2006-01-14, 10:08
Jak dla mnie umieszczenie renju i pente w opcjach pokojow na Gomoku jest dobrym pomyslem. To na pewno zwiekszylo by popularnosc tych gier na Kurniku. A chyba o to chodzi by duzo osob w to gralo a nie zeby ladnie wszystko bylo poukladane. Zreszta podobny system widzialem na www.pente.org ze mozna sobie wybierac gre na pokoju. Sam widze po sobie ze jak wchodze czasami na gomoku to nawet mi zwrok nie mignie na renju czy pente. A tak to kto wie...
Pozdrawiam
Zbyszek
ermijo - 2006-01-14, 11:27
Dla mnie to pomysł bez sensu, żeby w jednym pokoju rozgrywać gomoku renju i pente.
1.) Skomplikuje to ustawienia w opcjach - doszłoby jeszcze kayro pente, tryb ekspercki - po co tak komplikować.
2.) W żadnych innych grach na kurniku tak nie ma.
3.) Problem z jednowitym rankingiem dla gomoku renju i pente (jak ocenisz wstępne siłę gracza jeśli ranking nie konkretyzuje danej gry, a tylko klasę gier. Trzeba by było porozdzielać rankingi, co wydaje mi sie że Maf nawet palcem nie ruszy w tym kierunku.)
4.) Po co tak udziwniać. Zadajcie sobie pytanie, ilu % graczy w pokojach www.kurnik.pl/gomoku gra w poszczególne gry ? A jeśli tak to jacy to sa gracze. Odpowiem za was - większość graczy, to osoby o rankingu mniejszym niż 1500 czyli zielonym. Namówcie najpierw tą większość na swapa gomoku, jeśli załapią choćby zasady swapa, to możecie im reklamować renju i pente.
I jeszcze zastanówcie się, czy tak bardzo wam przeszkadza granie w innych pokojach przeznaczonych na gry pokrewne gomoku ? Nie widze problemu tej miary, za to widze inny.
Dlaczego do tej pory nikt nie wpadł żeby prowadzić lekcje w renju albo pente ? jeśli naprawdę szukacie upopularnienia tych gier - to zróbcie wreszcie ten krok.
5.) Po co MAF miałby robić zmiany dla mniejszości graczy - 1800+, TAK TAK jesteśmy mniejszością i to nie tylko w grze gomoku, więc dlaczego ciągle ta mniejszość jest znudzona i ma codziennie nowe zachcianki.
KOńcząc - myślę że połączenie rensu pente i gomoku w jednym pokoju to wymysł kogoś, kto na siłę szuka jakiś zmian, które by go ucieszyły, że np. można zmieniać kolor czcionki.
dusksky - 2006-01-14, 12:09
ermijo napisał/a: |
Dlaczego do tej pory nikt nie wpadł żeby prowadzić lekcje w renju albo pente ? jeśli naprawdę szukacie upopularnienia tych gier - to zróbcie wreszcie ten krok.
|
Ciekawe kto by Ci na to chodzil? Podobnie bylo z szkola gomoku wiekszosc ktora przychodzila sie "pouczyc" to dobrzy gracze co chcieli "ograc" nauczyciela i miec podniete. Tutaj tez by przychodzily tylko te osoby ktore juz graja w Renju, Pente chca sie doszkolic, ale nowego "narybku" sie tym nie zdabedzie.
Pozdrawiam
Zbyszek
bałtyk_gdynia - 2006-01-14, 14:15
martin1234 napisał/a: | Seven napisał/a: | gomoku, renju i pente to 3 rozne gry |
Renju to gra profesionalna podobno, pente bardzo ciekawa, więc albo dać je wszystkie osobno na stronie głównej Kurnika, albo razem...
|
Wrzucenie renju i pente na stronke glowna kurnika to nieglupi pomysl. Przynajmnie wiadomo by bylo ile osob znajduje sie w danym momencie na tych grach - bez zadnego logowania. Przy okazji mogliby dojsc gracze, ktorzy niekoniecznie zaczyna przygode z kulkami od gomoku, ale np od pente...
Na warcabach jest tak samo. Trzy gry wrzucone w jedna i jaki efekt? Zwykle warcaby (416 osob), waracy am. (2) a warcaby cz.(0), mimo tego ze te dwie odmiany ukryte na boczku sa wg Mnie znacznie ciekawsze. Kierki natomiast rozdzielono i zwykle kierki (436), a kierki am. (82) - czyli wyraznie widac, ze w tym przypadku proporcje nie sa az tak oszolamiajace.
Nie wiem czy takie rozdzielenie sie sprawdzi, ale zawsze jest to jakas proba poprawy nieciekawej sytuacji i dokonanie tej niewielkiej zmiany nie jest chyba zbyt skompilikowane.
Dane osob znajdujacych sie w pokojach : stan na sobote ok 14 godz.
pawelcio - 2006-01-14, 14:49
Hej, pozwoliłem sobie zrobić taką małą mistyfikację, jakby to było gdyby wrzucić renju i pente pod pokojami gomoku, a nie z boku, bo tam są mało widoczne i nie widać ile osób w to gra. Myślę, że to od razu podniosło by frekwencję na tych grach. Przykład: wchodzę na kurnik, dobrocin pełny, muszę wchodzić przez kontakty, a tak od razu widzę, że na tatlawkach gra 17 osób to chętnie bym tam zajrzał
http://img498.imageshack....gomoku101sr.png
Pawełcio®
martin1234 - 2006-01-14, 16:48
Ermijo napisał/a: | Po co tak udziwniać. Zadajcie sobie pytanie, ilu % graczy w pokojach www.kurnik.pl/gomoku gra w poszczególne gry ? A jeśli tak to jacy to sa gracze. Odpowiem za was - większość graczy, to osoby o rankingu mniejszym niż 1500 czyli zielonym. Namówcie najpierw tą większość na swapa gomoku, jeśli załapią choćby zasady swapa, to możecie im reklamować renju i pente. |
Gdy tylko pojawiły się turnieje na Kurniku, w renju i pente grało w nich przeważnie około 40-50 osób. I nie byli to tylko żółci, czy pomarańczowi w gomoku. Zainteresowanie było, tylko się szybko skończyło, bo normalnie (poza turniejami) ciężko było znaleźć kogoś chętnego do gry. Gdyby pokoje były już wtedy bardziej dostępne, to na pewno znalazłoby się wielu, którzy graliby do tej pory w te gry.
angst - 2006-01-14, 20:36
Nie pamiętam 40 osób w renju na turze
Pawelcio - fajny obrazek A gdzie będzie napis "(pełny"), jak na renju wejdzie 100 osób ?
Pozdrawiam
Angst
P.S. RENJU I PENTE NA STRONĘ GŁÓWNĄ
Gość - 2006-01-15, 12:22
Z renju i pente na stronie z gomoku uniemozliwi chyba jednoczesne siedzenie w pokojach do renju, pente i gomoku. To chyba niedobre.
jopq - 2006-01-15, 15:19
Bzdura. Skoro przez stronę gomoku da się wejść z js na renju, to nie widzę problemu...
bad_mojo - 2006-01-15, 17:16
Ja uważam, że powrót renju i pente na strone główną kurnika jest niemożliwy, więc proponowałbym poprzeć to co zaprezentował pawelcio - pokoje do renju i pente pod pokojami do gomoku, których liczba mogłaby się spokojnie zmniejszyć.
ermijo - 2006-01-15, 18:47
To gorszy pomysł, ponieważ nie mógłbyś być wtedy jednocześnie w pokojach do gomoku i do renju (ew. pente). Obecne ustawienia dają taką możliwość.
P.S. renju i pente nie są na tyle popularne, żeby umieścić je na głównej stronie. Jeśli ktoś nie opanował gomoku (a większy procent graczy posiada 1500 minus), to nie ma co zaczynać w renju i pente, gdyż w tych grach zasady są bardziej skomplikowane, zwłaszcza w renju. Jak dla mnie to nie potrzeba żadnych zmian - za to chętnie bym widział lekcje pente albo renju, myślę, że większość graczy 1800 w gomoku, przychodziła by na nie, w tym ja.
bad_mojo - 2006-01-15, 19:20
ermijo napisał/a: | To gorszy pomysł, ponieważ nie mógłbyś być wtedy jednocześnie w pokojach do gomoku i do renju (ew. pente). Obecne ustawienia dają taką możliwość. |
Teraz moge i co z tego mam, jeżeli na renju czy pente i tak nikt nie przychodzi? Myślę, że brak możliwości siedzenia równocześnie na renju i gomoku to raczej słaby argument, żeby nie powiedzieć żaden.
Co do tych lekcji to jest to jakiś pomysł, ale nie sądzę, żeby komuś chciało się na to przyjść.
bałtyk_gdynia - 2006-01-15, 20:00
ermijo napisał/a: |
P.S. renju i pente nie są na tyle popularne, żeby umieścić je na głównej stronie. |
A szachy chinskie, szogi, kribydz sa na tyle popularne, aby umieszczac je na stronie glownej?
ermijo napisał/a: | Jeśli ktoś nie opanował gomoku (a większy procent graczy posiada 1500 minus), to nie ma co zaczynać w renju i pente, gdyż w tych grach zasady są bardziej skomplikowane, zwłaszcza w renju. |
Nie mow, ze zasady renju czy tez pente sa az tak skomplikowane.
Ja tez mialem kiedys takie podejscie: zaczne grac w renju jak gomoku mi sie znudzi lub jak osiagne jakis tam w miare zadawalajacy poziom. Nadszedl ten czas i zbytnio sobie nie pogralem ... a chcialbym.
wicherek - 2006-01-16, 02:07
ermijo napisał/a: | To gorszy pomysł, ponieważ nie mógłbyś być wtedy jednocześnie w pokojach do gomoku i do renju (ew. pente). Obecne ustawienia dają taką możliwość.
|
co TY w ogole pierniczysz koles?? co za roznica, czy link do gry pente lub renju bedzie bardziej skryty, od linku ktory bedzie mniej skryty? przeciez to nie bedzie wygladaloo tak jak zapewne myslisz, ze nie mozna siedziec i na dobrocinie i w turniejowym pokoju Kurnik z gra w gomoku jednoczesnie...
[/quote]
P.S. renju i pente nie są na tyle popularne, żeby umieścić je na głównej stronie. Jeśli ktoś nie opanował gomoku (a większy procent graczy posiada 1500 minus), to nie ma co zaczynać w renju i pente, gdyż w tych grach zasady są bardziej skomplikowane, zwłaszcza w renju. Jak dla mnie to nie potrzeba żadnych zmian - za to chętnie bym widział lekcje pente albo renju, myślę, że większość graczy 1800 w gomoku, przychodziła by na nie, w tym ja.[/quote]
nie sa popularne, bo nikt o nich nie wie, a jak nawet wie to zapomina o nich nie widzac nazw pokoi na stronie glownej KiK
ps. a zasady pente sa trudniejsze od zasad renju
pawelcio - 2006-01-16, 09:54
Czemu nie dałoby się być jednocześnie na renju i gomoku np?? To co zaproponowałem to po prostu zmiana miejsca linka do renju i pente + dodanie ilości osób na stole, najprostsze co można zrobić, bo na razie linki do renju i pente po prostu są mało widoczne i niewiele osób tam zagląda. Ranking oczywiście liczony osobno. Nie wiem czy jest jakiś prostszy i skuteczniejszy sposób zachęcenia ludzi, ale to rozwiąznie to mała zmiana w położeniu linka na stronie a być może podniesie frekwencje. Nic tylko spróbować, nie mamy nic do stracenia.
Pawełcio®
kashon - 2006-01-16, 11:36
wicherek napisał/a: |
P.S. renju i pente nie są na tyle popularne, żeby umieścić je na głównej stronie. Jeśli ktoś nie opanował gomoku (a większy procent graczy posiada 1500 minus), to nie ma co zaczynać w renju i pente, gdyż w tych grach zasady są bardziej skomplikowane, zwłaszcza w renju. |
hmm... a pamietasz moze Estonczykow z turnieju w Warszawie? Wystarczylo porozmawiac z niektorymi z poczatkujacych estonskich graczy aby sie dowiedziec, ze oni od razu ucza sie renju, nie grajac w ogole w gomoku.
Zasady w renju sa za skomplikowane dla poczatkujacych?Wczoraj postanowilem nauczyc sie grac w mahjong. Ponizej sa zasady:
"
Before You Begin
Set a limit to the maximum number of points that one player may have to pay to another on any given round, typically 1000, though 500 and 1500 are also common. Designate one player as the East, who will be the first dealer. Everyone else around the table is assigned a corresponding cardinal direction. The prevailing wind is initially set to East as well.
Setup
Building the Wall
Place all the tiles face-down on the table and shuffle them. Then, build them into a square structure known as the Wall. If you have Flowers and Seasons (for a total of 144 tiles), then each side will be eighteen tiles long; if you don't (for a total of 136 tiles), then each side will be seventeen tiles long. In either case, it is two tiles high and one tile deep. Place the tiles face-down with the long axis of the tile prependicular to the long axis of the section of wall it's in.
Breaking the Wall
The current East rolls the dice, and counts around the table to determine a player, who then rolls the dice again and counts that many tiles from the end of his or her section of wall. Staring with East, each player in turn takes four tiles at a time from the wall (a section two tiles wide and two tall), repeating until everyone has twelve tiles. East then takes the next tile from the edge of the wall, and the tile two over. Each other player then takes one tile, leaving the tile under the last tile East took as the next tile to be drawn when the game actually begins. The seventh pair of tiles from the other end of the wall is taken up, and a tile is placed on top of the last and third-to-last pairs in the wall. These fourteen tiles separated from the rest of the Wall form the Dead Wall.
Gameplay
Object of the Game
The object is to collect a set of fourteen tiles grouped into four melds of three tiles each and a matched pair. The melds can be either three identical tiles, known as a Pung, or a straight of three tiles of one suit marked with consecutive numbers, known as a Chow. (Actually, sets of four identical tiles, known as a Kong, can also be used to make up the melds, but they're described in more detail below, as they're more complicated.)
Standard Order of Play
The player whose turn it currently is will have fourteen tiles in his or her hand (actually, they may have more, due to Kongs, as explained below), while all others will have thirteen. East has fourteen to start with, and goes first. If they somehow have four melds and a pair, this termed a "Hand from Heaven", and East instantly wins the round, scoring the maximum number of points possible. Normally, however, East must simply continue as with a normal turn.
On a player's turn, he or she will have fourteen tiles, and must choose one tile and discard it face up into the courtyard in the center of the wall. If the next player could form a Chow using that tile and two from his hand, then he may call it, and place it and the other two tiles face up in front of his hand. It is then his turn. Alternately, if any player has two tiles identical to the one discarded, he may call it for a Pung, and place the three tiles face up in front of his hand, and it is then that player's turn, regardless whose turn it would normally have been next. Additionally, if another player has the other three of the discarded tile, he may claim it for a Kong, and place all four tiles face up in front of his hand. He then draws a loose tile from the top of the dead wall, and will have one more tile in his hand for the rest of the round. If this was the last loose tile, he takes up the last two tiles from the regular wall and places them on top of the dead wall as was done during setup. A claim for a Pung or a Kong takes precedence over a claim for a Chow. (Multiple claims for a Pungs or Kongs cannot happen, as there are only four of any given tile.) If no one wants the discarded tile, then it is out of play for the rest of the round, and the next player simply draws a tile (without showing it to the other players) from the front of the wall, and then takes his or her turn.
If a player forms a Chow or a Pung using only tiles drawn from the wall, he should keep it hidden in his hand until he can win. Not only is it worth more points this way, but other players don't know how close to victory he is, and he can still arrange those tiles into other melds if it becomes convenient, unlike exposed melds on the table. If a player gets four of a kind in his hand, he must reveal it if he wants to claim it as a Kong (otherwise, he wouldn't have enough tiles to be able to win). He shows the Kong to the other players, then places it on the table with the two outer tiles face up and the two inner tiles face down, to indicate that he completed it entirely from the wall, thus earning more points. Also, if a player previously formed an exposed Pung from another player's discard, and he later draws from the wall the fourth of that tile, he may add it to the Pung, turning it into an exposed Kong. This is not without some risk, as detailed below.
If a player needs only one tile to win, then he may claim that tile from any discard, even if it is to complete a Chow or the pair. This is referred to as "fishing", and a claim to win the game takes precedence over any other claim. If two players could win with the same discard, then the one whose turn would come next in the normal turn order gets to take it and win the hand. Also, a player who is fishing may claim a tile added to a Pung to turn it to a Kong, and thus win (and gets bonus points for doing so).
If a player draws a flower or a season, the tile is revealed and immediately set to the side of the player's hand. It does not count towards the number of tiles in the hand, and will provide bonus points at the end of the round. It is immediately replaced by drawing a loose tile, as described in the section on Kongs above.
When a player has a complete hand of melds and a pair, he may declare it and show it to the other players. This ends the hand. The player that went out calculates his score using the following table:
Tile Combinations Points
Chow 0
Pung or Kong (These multipliers apply only to it.1) 2
Major Tiles x 2
Concealed x 2
Kong x 4
Pair of Colors or of Own Wind or of Prevailing Wind
(Each player may count only one pair.2) 2
Each Flower or Season 4
Bonus Points for Winner:
Winning 20
Drawing the winning tile oneself 2
Winning with the only tile possible 2
No Scoring Combinations 10
Notes:
1 - The notation for scoring a Pung or a Kong is compact, but fairly simple once you understand it. For example, an exposed Pung of Winds is worth 2 (base) x 2 (Major Tiles) = 4 points. A concealed Kong of the Three of Bamboos is worth 2 (base) x 2 (concealed) x 4 (a Kong) = 16 points.
2 - However, the same pair can count as both your wind and the prevailing wind, if they're the same this round, for four points. Doubles Multiplier
Pung or Kong of Colors x 2
Pung or Kong of Own Wind x 2
Pung or Kong of Prevailing Wind x 2
All but last tile concealed x 2
Fully concealed x 4
No Chows x 2
Only One Suit and Honors x 2
Only One Suit or Only Honors or Only Terminals x 8
Only Major Tiles (Not Cumulative with Previous) x 2
Only Minor Tiles x 2
Own Flower or Season x 2
Prevailing Flower or Season x 2
All Four Flowers or Seasons
(Not Cumulative with Previous Two) x 16
Going Out on a Loose Tile x 2
Going Out on the last tile before the Dead Wall
(May be either drawn or claimed.) x 2
Going Out by Robbing a Kong x 2
The winner scores points as per the first part of the table, then finds every double for which he is eligible, and multiplies his score by all of these. The other players also calculate their scores, though they never get any doubles, and pay the difference to the one who went out. The current East player always pays and receives twice the appropriate amount. If East won the current round, then he is East again next round. If not, then all the wind assignments rotate one person around the table. When the original East player becomes East again, the prevailing wind is changed to the next wind. When the prevailing wind is East again, the game is over. (Thus, a game will have at least 16 hands.)
Additionally, aside from the normal way of winning, there are certain special hands, known as limit hands, that automatically earn the maximum, or limit, number of points. These vary from place to place and playing circle to playing circle, and are often hard to remember, though they follow general trends. In my playing circle, however, we've created a standardized formula for limit hands. Any hand that totals 14 tiles and is made up entirely of non-overlapping groups from the following table can be used to win a round and is awarded the limit number of points (except as noted) if any part is exposed, and twice that if fully concealed.
Group Number of Tiles
At least one of the following:
Seven Pairs (Half Limit) 14
Seven Major Pairs or Seven Minor Pairs 14
Four Identical Chows 12
1, 1-9, 9 One Suit 11
Three Chows, same sequence each Suit* 9 / 10
Three Chows, 1-3, 4-6, 7-9 in different Suits* 9 / 10
1-9 One Suit* 9 / 10
Pair of each Wind* 8 / 9
2-8 One Suit* 7 / 8
One of each Wind & Dragon* 7 / 8
Any number of the following, including none:
One of each Terminal (1 & 9 each Suit)* 6 / 7
One of each Wind* 4 / 5
One of each Dragon* 3 / 4
Pung of Major Tiles 3
The 1 from each Suit, or the 9 from each Suit 3
At most one of the following:
Pair of Major Tiles 2
*May also have one additional tile that is a repeat of any in that group.
For example, if the limit is 1000, then a hand of one of each wind and color with an extra west wind, and the one and nine of every suit, would be worth 1000 points, or 2000 if completed fully concealed.
jopq - 2006-01-16, 18:32
Niech ktoś mi powie dlaczego nie będzie można łączyć się z renju i gomoku na raz? Jak dla mnie to wyraźnie widać w skrytach js-tu, że ładują się zupełnie inne klasy, a to ma bezpośredni wpływ na to czy można otworzyć, czy nie. Nie można połączyć się używając tego samego apletu i nicka, ale jeżeli nick lub aplet się zmieni, to można otworzyć tyle okien, ile się chce...
adik - 2006-01-16, 18:37
jopq napisał/a: | Niech ktoś mi powie dlaczego nie będzie można łączyć się z renju i gomoku na raz? Jak dla mnie to wyraźnie widać w skrytach js-tu, że ładują się zupełnie inne klasy, a to ma bezpośredni wpływ na to czy można otworzyć, czy nie. Nie można połączyć się używając tego samego apletu i nicka, ale jeżeli nick lub aplet się zmieni, to można otworzyć tyle okien, ile się chce... |
Gdybyś jeszcze pobawił się w tłumacza byłoby cool.
Pozdrawiam, Adik.
soul_reaper - 2006-01-17, 10:29
Ignorancja nie uprawnia do krytyki. I tyle w tym teamacie.
|
|